Elden Ring krijgt op next-gen consoles grafische modi voor kwaliteit en fps

Elden Ring zal op next-gen consoles twee grafische modi krijgen: een die de framerate voorkeur geeft en een die de kwaliteit voorkeur geeft. De game is de eerste FromSoftware-titel op de nieuwe consoles van Microsoft en Sony en de eerste met deze opties.

De informatie komt naar buiten via winkelpagina's van de Amerikaanse keten GameStop. Die schrijft bij zowel de Xbox Series als PS5-versie dat er een Graphic Mode en een Performance Mode zal komen. De eerste modus zal 'tot 4k-resolutie' bieden en de tweede modus gaat voor 'tot 60fps'. De ervaring zal waarschijnlijk moeten leren hoeveel er daadwerkelijk van die twee doelen terecht zal komen.

Geheel verrassend is het nieuws wellicht niet, aangezien een verwante game ook die opties had. De Demon's Souls-remake van BluePoint, die als launch title samen met de PS5 verscheen, bood dezelfde modi. Desalniettemin heeft FromSoftware zelf geen smetteloze geschiedenis als het gaat om de grafische aspecten van zijn games. De graphics van Dark Souls II kregen bijvoorbeeld een aardige downgrade ten opzichte van promotiebeelden en Bloodborne kampt met problemen op het gebied van frame pacing.

De release van Elden Ring zal plaatsvinden op 25 februari van het komende jaar. De game komt naast de next-gen-consoles uit op de vorige generatie van Sony en Microsoft en op Windows. Onlangs toonde FromSoftware 15 minuten gameplay van het spel.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

07-11-2021 • 12:51

60 Linkedin

Lees meer

Reacties (60)

60
60
30
2
0
15
Wijzig sortering
De nieuwe consoles zijn inmiddels een jaar geleden gereleased, hoe lang blijven wij dit next gen noemen?

Ik begrijp dat zolang er games uit blijven komen voor de PS4/Xbox one het makkelijker is om het next gen te noemen maar zo next gen is de XSX / PS5 niet meer toch? :p
Klopt maar als we de steam survey erbij halen. Zijn de PS5’s / Series X consoles krachtiger dan de meeste PC’s waar men op gamed :+
Daar zit wel een addertje onder het gras,

de Xbox One X kan theoretisch meer verwerken dan de Xbox Series S.

De One X kan theoretisch max 6 tflops verwerken en de Series S 4 tflops en het paradepaardje series X max 12 ongeveer. En daarbij moet weer rekening worden gehouden dat het weer gaat om een nieuwe versie met weer nieuwe functies wat 1 op 1 vergelijken weer praktisch onmogelijk maakt.


PS heeft die route niet gekozen dus ik verwacht dat daar iig minder problemen zijn programmeren en dat het kwalitatief sneller omhoog zal gaan de komende jaren.
Dat is niet helemaal waar. De One X heeft dezelfde CPU als de normale Xbox One. Dit is een nogal brakke laptop CPU uit 2013. Dat is natuurlijk een gigantische bottleneck.
Het blijft een sterk verouderde CPU architectuur. Wikipedia stelt dat de CPU prestaties van de One X 31% beter zijn. Bij Ryzen heb je het waarschijnlijk eerder over 400%.
In de praktijk heeft de XB one X niet alleen hogere resoluties maar soms ook hogere instellingen dat zie je bijv. met Witcher 2&3, Fable trilogy, Gears of war series enz. de videobuffer van Scorpio kan gewoon meer maar daar is die ook voor bedoeld voor 4K maar op 30 framerate terwijl de XB series S de focus heeft op 1080P en 1440P 60 framerate.

Ik vindt het een slimme strategie van Microsoft één Console voor 4K voor 500€ en één voor omstreeks 1440P voor 300€ maar beide omstreeks 60 framerate en een gat er tussen van 200€ dan is het vrij makkelijk om een keuze te maken en zolang er geen Slim, Pro, X versies zijn is een Series S ruim voldoende :)
Ik denk/vermoed, zolang de XBOX series X|S en PS5 nog bijzonder selcht verkrijgbaar zijn en de hoogdmood nog XBOX One en PS4 is zal men over Next Gen update blijven spreken. Feitelijk klopt het ook gewoon een game krijgt een 'Next gen' update, met andere woorden een update voor de volgende generatie dan waar de game voor ontwikkeld is.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 7 november 2021 13:35]

De series S is volgens mij goed te verkrijgen ? Ik heb ze al op meerdere plekkend gewoon in de winkel zien liggen. Alleen de X en PS5 is moeilijk te vinden.

On topic :

Betekend dat deze switch er dan ook is voor de S? Deze is veel minder krachtig dan de X.
Is op beide consoles waarschijnlijk met dynamic render resolution, temporal filtering of checkerboard rendering. Er wordt dan kortweg niet elke frame een volle 4k aan resolutie gerenderd.
Zie bijvoorbeeld Watch Dogs Legion: https://www.eurogamer.net...vs-xbox-series-x-series-s
Vooral in snelle beweging is dit duidelijker dan op screenshots te zien.
Het klopt ook niet echt, het zijn ‘current-gen’ consoles. Vanaf de dag van release naar mijn mening. ‘Next-gen’ zijn de PS6 & Xbox Series Z(?) :+

Maargoed, ieder zijn mening natuurlijk.
Ik vind er zelfs weinig next gen aan eerlijk gezegd. Weinig games hebben me tot nu toe weggeblazen met een wtf gevoel. Kan me alleen Hellblade voor de geest halen dat ik echt zat van wat.
Hellblade is echt een toffe game, maar een PS4 titel. Het WTF gevoel kwam met name uit het de sfeer en manier van het verhaal vertellen. Ook op de PS4 is het grafisch nou niet een van de toppers. Gaat spelen op een PS5 weinig aan veranderen.
Ik heb hellblade op m'n Xbox XS gespeeld geen idee dat dit eigenlijk last gen is. Ziet er fantastisch uit iig.
Hellblade is geoptimaliseerd voor de XSS en de XSX
Helemaal mee eens!
De headline suggereert dat dit artikel over next gen consoles gaat. Daarbij denk ik ook aan toekomstige hardware, niet aan apparatuur die al bijna een jaar op de markt is.
Ergens wrang dat beide consoles op hun doos zonder blikken en blozen adverteren met "4K 120" als zelfs cross gen games nog niet eens 4K en 60fps kunnen leveren.
Ik heb de doos van mijn series x even gecheckt en er staat (erg klein, op 2 regels) 4K, 120Hz op de voorkant. Op de zijkant staan direct disclaimers. Het lijkt in ieder geval niet op misleiding.

(En we hebben natuurlijk nog the Touryst, 6K60 (en 8K60 op ps5 _/-\o_ (niet dat het ding 8k kan outputten))

Ik had die performance trouwens nooit verwacht, 4K120 is meestal niet eens haalbaar met de modernste pc hardware en al zeker niet voor 500 euro.
120fps kan wel, maar dat zijn dan menu's en (grafisch) eenvoudige games. Of, dat zouden ze moeten zijn.
Klopt, het zijn voornamelijk oudere 1080p games die hiervoor gepatched zijn.
Warzone draait 120fps op PS5 en F1 2021 ook. Nieuwe vanguard ook. Dus gebeurt zeker wel, alleen niet 4K.

[Reactie gewijzigd door Rowin2507 op 8 november 2021 13:45]

Draai zat games op 4K120 op de Series X. Op de PS5 doos staat een groot ‘8K’ logo, daarover vallen kan ik nog begrijpen, aangezien er helemaal geen 8K mogelijkheden nog zijn. :/
Dat zijn of, grafisch geen hoogstaande games, of er wordt gebruik gemaakt van een lagere renderresolutie. De kaart van een Xbox is ongeveer even krachtig als een 2080 super als ik mij niet vergis. Die kaart kan geen 4K aan op 120 fps bij de meeste moderne games. Die haalt geen eens 2k op 120 fps.
2080 super? lol nee, maak daar maar een 2060 super van zoals bewezen in zoveel digital foundry video's.
Dan had ik het nog positief ingezet, maar dat maakt het alleen nog maar erger.

Bottom line is: 4K op consoles is alleen maar de output. Consoles zijn niet op het niveau om hedendaagse games op die resolutie te renderen.
Buiten dat je 2 verschillende architecturen niet met elkaar kan vergelijken is de Xbox Series X gpu vergelijkbaar met een 2080 Super en zeker geen 2060. Een xbox one X heeft 6tf en komt meer overeen met een rtx 2060. Daarnaast zijn console gpu’s natuurlijk veel efficiënter dan een PC gpu vanwege de low level api.
Daarnaast zijn console gpu’s natuurlijk veel efficiënter dan een PC gpu vanwege de low level api.
Ja en nee... Waarom Console's beter presteren is omdat ze een OS hebben die maar een beperkt aantal functies heeft. Een windows installatie verbruikt na een jaar al standaard 2 to 4 GB ram wanneer je idle draait. Daarnaast is de OS van de consoel specifiek voor die hardware gemaakt en kunnen ze alle overbodige zaken weg smijten waardoor je OS ENORM licht wordt en haast geen overhead heeft.

Die Low Level API waar je het over hebt is gewoon DX12 of Vulkan, dat draait ook op Windows. Waar een console nogmeer voordelen aan heeft is dat elke console de zelfde hardware heeft, dus een developer hoeft enkel voor die configuratie een game te maken en te optimaliseren. Wat goed werkt op een 3080 werkt waarschijnlijk heel slecht, of geheel niet op een 1070 bijvoorbeeld.

Je kan 2 architecturen zeker wel met elkaar vergelijken. Uit eindelijk wat je vergelijkt is de performance en efficientie FPS/Watt o.i.d. Anders zou je ook geen sport auto's kunnen vergelijken. Je vergelijkt de 2 achritecturen in categorieën die voor de consument belangrijk is.

een Console heeft ook niet eens een Videokaart, maar een APU, de GPU zit bij de CPU en gebruikt gewoon GDDR als werkgeheugen waar het OS ook voorgemaakt is, windows haalt hier haast geen performance uit want het is daar niet voor geoptimaliseerd Daarnaast heeft het moederbord ook enkel zaken die nodig zijn voor de console om goed te werken als console.

Je kan ook niet stellig zeggen dat de een beter is dan de andere afhankelijk van de categorie.
Dat is wel erg afhankelijk per titel.
Volgens Digital Foundry is the PS5 30% sneller dan 2070 Super in Black Ops Cold War.

Ook in Death Stranding is de PS5 tussen 20-30% sneller dan 2070 Super.

[Reactie gewijzigd door NBAasDOGG op 8 november 2021 03:51]

4K is ook gewoon 4K output. Een game hoeft daarvoor niet te zijn gerendered in 4K. Zowel PS5 als XSX hebben nauwelijks games die 4K native gerendered zijn. Meeste games zijn gewoon dynamisch 4K.

Als ik me niet vergis staat er op de doos van de XSX ook gewoon 8K, dus of dat op de voorkant, achterkant of zijkant is, is dan niet echt relevant.
Het is of een hoge framerate of een hoog gehalte pracht en praal. Dit is ook zo in pc land.

En technisch gezien is het niet gelogen
De consoles kunnen dit makkelijk aan. Dit is een keuze van de developers, niet een gebrek van de consoles. De enige reden dat je op PC hoge resoluties en frame-rates ziet is dat resolutie en frame-rate het enige is wat makkelijk schaalt. Je speelt in feite games die ontworpen zijn voor de Aldi PC van Henk en Ingrid. Op een high-end PC kan je hooguit wat extra grafische effecten aanzetten maar verder kan je niet veel met de extra power anders dan de resolutie en framerate verhogen. Als iedereen dezelfde PC had dan had je dezelfde opties gehad als op de current-gen consoles.
Call of duty Warzone kan 4k 120 fps
Halo Master chief
Devil May cry special edition

En vast nog meer draaien op 4k 120 fps.
Opgeschaalde 1080p bedoel je.
Dat is ook niet waar. XSX heeft een resolutie van 1920×2160 en de ps5 een resolutie tussen de 1512p en 1566p voor 120 fps. Beide games zijn niet eens geoptimaliseerd voor de ps5 of de XSX1
Nee hoor. Wel dynamische maar ori the Will of wisper draait gewoon native 4k 120 fps op de XSX.


reviews: Framerates tot 120fps op consoles - Wel op Xbox Series X, nog niet a...
Xbox Series en PS5 zijn niet next-gen. Het is raar om het al over de volgende generatie consoles te hebben, en vervolgens consoles te noemen die in theorie al in de schappen liggen.

Al lijkt het er met de huidige chiptekorten wel op dat de PS4 en Xbone de huidige generatie aan consoles zijn, in plaats van last-gen. Een PS5 is vooralsnog pittig moeilijk om te krijgen. Wat dat betreft kunnen we wel doen alsof die deel uitmaakt van de volgende generatie consoles die nog moet uitkomen.
Feitelijk klopt het gewoon, of je nu wel of niet vindt dat XBOX series en PS5 next gen zijn. het gaat in deze om een game die ontwikkeld is voor XBOX One en PS4 die een update krijgt naar 'Next gen', met andere woorden naar de volgende generatie console wat dan in dit geval de XBOX series en PS5 is.
Waarom ga je voor de PS4 en XBO een game ontwikkelen als je weet dat bij release de opvolgers al ruim een jaar verkrijgbaar zijn?
Omdat het marktaandeel nog relatief klein is. Er zijn ongeveer 10x zoveel mensen met een PS4 als met een PS5. Vrijwel alle games worden momenteel nog voor beide generaties uitgebracht.
de meerderheid heeft een ps4 en niet een ps5, dit zou nog wel zo 1-3 jaar duren voordat de flippening is
De FPS / Pacing maak ik me inderdaad wel zorgen om. Dit is een game die, althans op schaal, nog niet eerder is geprobeerd door from software. De oude souls games hadden al vre-se-lijke framepacing issues. Ik hoop echt dat ze daar een slag in maken hier.
FromSoftware spellen staan niet bekend om soepele 30 framerate gameplay op Consoles.. maar de Dark souls trilogy draait prachtig op de huidige generatie Consoles met 60 framerate en ook al lijkt Elden Ring veel op eerdere verschenen spellen van FS daarom hoeft een 30 framerate nog niet soepel te draaien.

Op XB series S zal waarschijnlijk alleen een 1080P of 1440P met 60 framerate komen maar voor diegene die een 4K machine hebben geef FS de voordeel van de twijfel eerst maar eens afwachten hoe elke modus in de praktijk gaat presteren en dan pas kopen ;)
Ik ben wel blij met de trend dat je zelf kan kiezen voor kwaliteit of voor performance op console. Bij sommige games heb ik liever performance dan 4k.
Ik hoop echt dat meer developers 1080p performance RT mode gana implementeren. Steeds meer reviewers prijzen preformace mode over quality mode puur omdat 60fps gewoon lekkerder is vs al de pracht en praal. Jammer dat er allene nog niet vaak RT aan word toegevoegd wat ze alleen vaak dan weer toepassen op de quality mode.
Ik speel geen spellen van FromSoftware maar ze zien er altijd uit alsof de bij FromSoftware 5+ jaar achterlopen wat betreft grafische technieken.
Omdat FromSoftware snapt dat Gameplay > Story > Graphics een belangrijkere volgorde is dan bedrijven als Ubisoft Graphics > Marketing > Copy/Paste > Gameplay > Story
Op de playstation 1 was Kings Field en Shadow Tower ook geen grafische pracht en praal maar wel geweldige games om te spelen
Komt omdat de Lore en gameplay 5 jaar voorlopen.
De gameplay is al 10 jaar het zelfde dus je kan niet claimen dat ze daar mee voor op lopen en van wat ik zie in de video lopen ze zelfs achter. Met je zwaard door een schild en enemy heen zwaaien alsof het lucht is vind ik eigenlijk niet meer kunnen.
Speel het eens zou ik zeggen. Het is een ervaring die je echt niet kan beoordelen zonder er een hele avond voor te zitten. De games zijn niet voor niets one of a kind en 100x gekloond. Technisch soms buggy, in de gameplay in basis erg simplistisch maar uitdagend en het heeft een soort X-factor. Heb het zelf jaren niet gespeeld tot ik er echt eens indook en ik was verkocht. Exact hetzelfde met een vriend van me die eerst ook skeptisch was.
Het spel is nog niet uit...
Flauwe reactie gezien je zelf aangeeft dat "de gameplay al 10jaar hetzelfde is."
Anoniem: 159816
7 november 2021 13:44
De term "kwaliteit" slaat nergens op, je mist namelijk de helft van de details in de animaties.
Kan er niet ook eens eindelijk een compromis-optie komen met "beetje mooier en beetje soepeler"?
Nu is de boost-optie altijd kiezen tussen veel mooier óf veel soepeler. Dat haalt bij mij spelplezier weg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee