Bandai Namco: slaapstand PS5 kan leiden tot mislukte saves in Elden Ring

Bandai Namco, uitgever van Elden Ring, erkent in een blogpost dat spelers op de PS5 hun vooruitgang kunnen verliezen als de PS5 onverwacht uitschakelt of deze in slaapstand gaat. Het advies is de game volledig af te sluiten om zeker te zijn van een goede save.

Bandai Namco zegt 'op de hoogte te zijn van wat het probleem veroorzaakt' en te werken aan een patch daarvoor. Het bedrijf biedt ook excuses aan voor 'mogelijk ongemak veroorzaakt door [de technische problemen]'. Hoewel een volgende patch uiteraard onderweg is, geeft Bandai Namco geen indicatie van wanneer deze zal verschijnen.

Verdere problemen die het Japanse bedrijf onderkent, zijn tegenvallende framerates op pc, Easy Anti-Cheat dat niet wil starten als de username van de speler een multibyte-teken bevat en te hoge mouse sensitivity.

Digital Foundry analyseerde de prestaties van de game op de Xbox en PlayStation-consoles. De redactie meldde dat '60fps zelden, of eigenlijk vrijwel nooit, behaald wordt op de PS5 en Series X'. De enige manier om toch 60fps aan te tikken is een beetje een workaround: de PS4-versie op de PS5 spelen resulteert in lagere grafische kwaliteit, maar wel een 'consistente 60fps'. Bandai Namco spreekt in zijn blogpost niet een duidelijk voornemen uit om deze situatie te verbeteren. Aan de pc-zijde constateert Digital Foundry dat er sprake is van stotterende framerates, een maximum van 60fps en geen ondersteuning voor ultrawide-resoluties.

Bandai Namco en FromSoftware kwamen op donderdag, de releasedatum, met update 1.02 voor Elden Ring. Deze update moest volgens de ontwikkelaar de stabiliteit van de game verbeteren. Ook werden de player controls 'verbeterd', maar wat dat precies inhoudt, werd niet vermeld.

Elden Ring is de nieuwste game van FromSoftware, bekend van games als Demon's Souls, Dark Souls, Bloodborne en Sekiro: Shadows Die Twice. De studio is verantwoordelijk voor het in het leven roepen van het Soulslike-genre en zijn games zijn vaak geliefd en allemaal relatief uitdagend.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-02-2022 • 11:50

111 Linkedin

Reacties (111)

111
109
49
3
0
41
Wijzig sortering
Anoniem: 1439850
26 februari 2022 13:29
Tja, het is en blijft FromSoftware. Die nemen het niet zo nauw met optimalisatie. Bloodborne was/is ook nog steeds een drama op technisch vlak.

Ondertussen strooien reviewers natuurlijk wel gewoon met tienen.
Ondertussen strooien reviewers natuurlijk wel gewoon met tienen.
Reviewers die 10/10 geven moet je gewoon überhaupt niet serieus nemen.
Niets is perfect. Er is altijd wel iets dat niet goed werkt of beter zou kunnen.

10/10 wil zeggen dat je met een fanboy/-girl te maken hebt die de zaken bewust a/h verbloemen is; of met iemand die gekocht is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 februari 2022 13:51]

Anoniem: 1439850
@R4gnax26 februari 2022 14:33
Ik neem de reviews van FromSoftware spellen over het algemeen al niet heel serieus. Het zijn geen slechte spellen, maar ze worden altijd behoorlijk overgewaardeerd.
Ik denk dat het komt omdat ze uitdagender en diepgaander zijn dan de meeste AAA games, sommingen daarvan - zeker Ubisoft titels tegenwoordig - voelen meer als bezigheidstherapie dan uitdagingen.
Anoniem: 1439850
@YopY26 februari 2022 17:40
Grappig dat je uitdaging en diepgang als voorbeeld gebruikt. Dat vind ik dus behoorlijk meevallen. Het overgrote deel is alleen maar het herkennen van patronen en hoe monsters bewegen. De instant death traps even niet meegenomen.

Die patronen ken ik nu na 5 keer dezelfde game ondertussen wel. Ik sla Elden Ring dus ook over. Een kale lege open wereld om dezelfde basisformule heen klinkt niet echt aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1439850 op 26 februari 2022 17:43]

Nou de wereld is alles behalve leeg hoor. Wat mij betreft is dit de benchmark voor open wereld games waar de komende jaren geen andere developer aan zal kunnen tippen. Als de basis stijl van From je niet aan staat houdt het natuurlijk wel op. Dan is dit niet de game voor jou. Fair enough.

En uitdagend zijn ze toch wel degelijk. Het is niet alleen patronen herkennen, het is ook de mechanische skill en controle om consistent te reageren en aan te vallen. Iets te gretig worden bij de laatste slash is de cliché en overkwam mij ook deze keer weer. Ook al weet ik beter. Maar ook hier heb je een select groepje spelers voor wie dit concept niet uitdagend is. Ik ben daar niet 1 van :)

En ik hou niet zo van cijfers voor games. Maar een schaal van 1 tot 10 is al redelijk beperkt. Als 10 niet mee doet wordt het nog beperkter. Maar in die context zou ik Elden Ring ook een 10/10 geven. Het is redelijk absurd wat er aan content is geleverd, kwaliteit en kwantiteit.

(FYI, ben zelf pers dus zit aan de 100 uur. Puur mijn eigen mening op basis van spelen)
de benchmark voor open wereld games waar de komende jaren geen andere developer aan zal kunnen tippen.
Van horen zeggen: geen ingame reislogboek of journaal; geen preset map markers; en zodra je wat notities wilt maken en daarvoor naar een notepad venstertje zou alt-tabben crasht vaak het spel naar de desktop en ben je je voortgang kwijt.

Als dat allemaal klopt, dan zou ik het stiekem toch een redelijk lage lat om te overtreffen willen noemen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 februari 2022 19:53]

Geen quest log en preset markets is een feature, geen bug. Ik vind het persoonlijk een betere keuze, omdat ze er mee weg komen dankzij slim game design. Des te beter de game design, des te minder UI je nodig hebt (geen vuistregel, maar je begrijpt hopelijk wat ik bedoel).

Ik heb overigens al mijn uren in de PS5 gestoken. Ik heb 2u met de PC versie gespeeld en dat kan een heel ander verhaal zijn. Over alt+tab problemen weet ik niets maar ik ben geen fan van hun PC ondersteuning. Ik heb al hun vorige games op zowel console als PC en alleen al het gebrek aan ultrawide ondersteuning en de fps cap maakt duidelijk dat ze niet PC-minded zijn. Zonde, want dat is een kleine moeite.

Voor een open wereld RPG van dit formaat (de game is overweldigend groot namelijk) vind ik de hoeveelheid bugs minimaal hoor. En de uitspraak over de hoge lat die zij leggen is echt gebaseerd op gameplay en design. Persoonlijke voorkeuren daargelaten, het is echt een meesterwerk binnen het genre.
Fixed aspect ratio en fps lock is voor mij wel een dealbreaker. Ik heb niet voor niets een monster van een PC in elkaar geknutseld met een high refresh super ultrawide. Als zelfs een spel als fortnite zeer goed speelbaar is op 32:9 (waar je eventueel nog over een competitief voordeel kan spreken door de veel bredere FOV) dan moet het voor een spel als dit toch ook wel kunnen?

Sowieso het feit dat er vaak dingen aan framerate gekoppeld zijn is toch gewoon not done?
Nee mee eens hoor. Voor mij is dat ook een dealbreaker. Tenminste, ik heb de luxe dat ik de games ook op de console kan spelen. Maar ik heb evengoed ook alle voorgaande From games op de PC draaien. Veelal dus met workarounds voor FPS unlock en ultrawide support. Maar de PC versies heb ik achteraf tijdens Steam sales gekocht en ik wist waar ik aan begon qua zelf nog moeten tweaken.

Maar de From ervaring op PC is niet zo premium. Erg zonde dat ze PC support niet wat serieuzer nemen.
Ik hoorde iemand bij IGN BENELUX zeggen dat als je een 10 geeft het niet perfect hoeft te zijn maar wel dusdanig vernieuwd en pakkend dat het gevoel van een 10 er wel is, Horizon Forbidden West bijv, mag echt wel een 10 genoemd worden betreft alle aspecten vergeleken vorige Horizon.

Dat iemand die alleen racegames leuk vind het geen 10 vind - is weer een ander verhaal.

Maar 10/10 met zulke day one bugs, vind ik niet kunnen. Zeker niet omdat sleep/resume gewoon een standaard functie is.

Vaak krijgen playtesters echter niet eens de kans om dit te doen, want dat 'kost' teveel... dus slaan we het maar over en onder motto; zolang het in de registery maar waarde 1 heeft zal t wel werken... toch? :+
Reviewers testen niet de release versie. Bugs worden dan ook meestal niet meegenomen in reviews, en zeker met dit soort dingen die meestal wel snel opgelost zijn heb je er toch weinig aan als het in een review staat.
Playtesters zijn ook geen game reviewers.
Je moet cijfer in het algemeen überhaupt niet serieus nemen. Lees de review en interpreteer sterke en zwakke punten in de review naar wat jij zelf belangrijk vindt in een game.
Als je NOOIT een 10 kan geven dan verlies je de hele betekenis van de range van 0-10. In feite wordt 9 dan simpelweg de nieuwe 10. Zoals je al zegt, niks is perfect dus dan zou het getal 10 compleet zinloos zijn.
Als je NOOIT een 10 kan geven dan verlies je de hele betekenis van de range van 0-10. In feite wordt 9 dan simpelweg de nieuwe 10. Zoals je al zegt, niks is perfect dus dan zou het getal 10 compleet zinloos zijn.
Nee, de betekenis van het bereik [0..10] wordt dan [0..10) maar geeft even zo goed nog steeds de magnitude en granulariteit aan van een score binnen dat bereik.
0 alles is fout
10 alles is goed

Dan is het toch heel simpel? Daarom kan je op een toets ook een 10 halen.
0 alles is fout
10 alles is goed

Dan is het toch heel simpel? Daarom kan je op een toets ook een 10 halen.
Ok, dus je bent het met me eens dan? Want op een toets kan je idd een 10 halen, maar bij een game volgens degene waarop ik op reageer niet.
Ik denk dat een 10 wel te behalen is, echter mikken game bedrijven op een 6 want dan ist goed. Dan betalen ze de reviewer en die geeft een 9 / 10.
Eigenaardige redenatie. Hoogst haalbare cijfer wordt volgens jouw logica dan een 9.99999?
Reviews zijn sowieso subjectief en niet iedereen heeft dezelfde smaak.
Mijn zesje kan heel goed jouw tien zijn.

Ik kan mij goed voorstellen dat, wanneer het technische aspect ver beneden de maat is, dit invloed kan hebben op het eindcijfer.
Zeker wanneer dit de spelervaring negatief beïnvloed, zoals bij Assassin's Creed Unity, Mass Effect Andromeda of recenter Cyberpunk 2077.
Maar wanneer dit niet het geval is, dan vind ik het ook terecht dat dit niet word meegenomen in het eindcijfer.
Ik zie het anders. Wat heeft het voor zin als je geen 10 kan geven? Stel dT men dus niet meer als een 8 mogen/kunnen geven dan staat die 8 dus gelijk aan de 10 als in maximale score. Dan mogen we geen 8 meer geven en wordt 7 dus gelijk aan 10, ect.

Perfectie bestaat gewoon niet. Het kan altijd beter zelfs al draait de game precies zoals gepland en verwacht en dan ook nog eens zonder bugs dan kan je ook andere dingen verzinnen. Nu praat ik even in het algemeen. Grafisch kan het er dus toch beter uitzien, toch meer fps, toch meer quests, wapens, npcs of een extra gebied erin. Of dat de gevechten sneller komen of juist langere filmpjes of toch het verhaal had net iets anders gemoeten om net wat mooier te zijn. Uiteindelijk is perfectie dus onmogelijk. Aangezien perfectie dus niet kan staat 10 dus ook niet gelijk aan perfectie.

Volgens mij als we zouden vragen hoeveel Super Mario Bros vandaag de dag zou krijgen voor cijfer dan zullen er genoeg mensen zijn die een 10 geven terwijl het eigenlijk niet mogelijk zou zijn. Geen 60 fps, grafisch geen 4k, geluid is ook simplistisch voor de huidige maatschappij. Erg lineair qua opbouw en vijanden hebben geen kunstmatige intelligentie.

Ik heb een vriend die bij ps plus een game had en die crashte gelijj bij opstarten. Geen 2e kans gegeven, rot spel en wissen. Een ander spel waar hij lang op zat te wachten is tijdens het spelen 3 of 4 keer compleet gecrasht en zaten genoeg kleine bugs is. Tot zou hij die game nog net geen 10 willen geven vanwege de paar crashes die hij had. En die bugs... Tja bij een groot spel is het moeilijk alles goed te maken.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat een beoordeling geven waarbij een mening/gevoel een belangrijke factor speelt dus geen standaard formule voor bestaat. Het is geen toets waarbij elke foute antwoord of spelfout strafpunten voor krijgt. Als iemand een spel dus leuk genoeg vind om een 10 te geven ookal draait die niet helemaal perfect zie ik er zelf dus geen problemen in. Uiteraard wel gewoon eerlijk zijn over de problemen en niet doen alsof alles gewoon perfect loopt. En natuurlijk moet het ook geen gekochte stem zijn maar dat lijkt me wel duidelijk.
Gisteren opgestart via Steam op PC, kreeg meteen controller knopjes te zien op m'n scherm. Vage besturing via muis en toetsenbord. Bijna geen sliders en opties voor je muis, merkwaardige button maps voor toetsenbord die niet eens allemaal kan bewerken. Ik was er wel klaar mee en heb een refund gekregen. Wat een slechte port voor zo'n AAA titel.
Zelfde hier. Alleen m'n analog sticks werken. Refund na 10 min spelen met muis en toetsenbord. Koop hem wel een keer als alles opgelost en gepatched is
Zelfde als alle andere spellen zoals darksouls.
Waarom zou je dit ook in hemelsnaam met muis en toetsenbord willen spelen.
De enige games die ik met een controller speel zijn 2d platform en fighting games. Skyrim, Horizon, Tomb Raider, Batman etc zijn perfect te spelen met een muis en toetsenbord. Elden Ring leek me perfect voor muis en toetsenbord. Dus niet.
Nou ja dit is een fighting game.
Daarmee bedoel ik games als Street Fighter... Er is gewoon geen excuus dat de besturing via muis en toetsenbord slecht is op PC.
FromSoftware is eigenlijk een soort Bathesda geworden waarbij je het spel links laat liggen, wacht tot de mods er zijn en het dan voor een sterk gereduceerde prijs ergens koopt.
Deze game had nog wel wat development kunnen gebruiken inderdaad.
Anoniem: 159816
@dfury26 februari 2022 12:48
Klopt, technisch is het geen sterke developer. Hun PC releases zijn altijd extreem buggy, en dat ze niet eens een stabiele framerate uit de PS5 en Series X krijgen is een knappe prestatie. QC heeft blijkbaar een lage prioriteit bij ze.
Voor de immense productie van deze game is de hoeveelheid bugs niet zo extreem hoor. De console versies hebben sowieso heel weinig problemen. Een vergelijking met een Bethesda en releases als Fallout 4 zijn niet op z'n plek.
Omdat je nu 1 bug voorbij ziet komen? Volgens mij is je statement nergens op gebaseerd.
From Software games zijn altijd zeer buggy, zeker de PC releases.
Kun je wat voorbeelden geven? Ik kan me eigenlijk maar 1 serieuze in-game bug bedenken in alle from soft pc games en dat was bij DS2 waar de durability van wapens schaalde met de framerate en die op pc van 30->60 gezet was waardoor wapens dubbel zo snel braken.

Er zijn er zeker technische problemen en serieuze out-of-game bugs, zoals de shitty anti-cheat (die voor mij ook mijn controller niet doet werken), de serieuze belabberde performantie of DS1 die niet echt M+K ondersteunt, maar dat is niet het genre bugs waar bethesda om bekend staat, want daar gaat het vaak over major in-game bugs.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 26 februari 2022 12:48]

Kijk op de betreffende wiki pagina's. Van elke From Software game is er een bug lijst waar je U tegen zegt. En dat zelfs na allerlei patches.

Daarnaast heb je voor de PC versies allerlei mods die problemen oplossen die door From Software nooit opgelost worden.

Ik wacht tegenwoordig een paar maanden voordat ik een From Software game aanraak, dan is de publieke beta voorbij en hoef je minder problemen op te lossen met community fixes en/of mods.
Welke wiki? Deze? https://darksouls.wiki.fextralife.com/Bugs+and+Glitches Daar staat toch weinig significants op, again, de vergelijking werd gemaakt met bethesda, van skyrim alleen zou je een pagina kunnen maken die 1000 keer langer is (en impactvoller). Van DS2, 3 en sekiro vind ik zelfs niet eens zo'n pagina.

En dan mods: https://www.nexusmods.com/darksouls/mods/, allemaal content en grafische upgrade mods, met uitzondering van dsfix (wat ik vermeld heb). DS2, 3 en sekiro idem, enkel content mods op de most popular pagina, 0 bugfixes.

Er is genoeg te klagen over de technische problemen van de pc ports van fromsoft zonder dat je er fabeltjes moet bij gaan verzinnen.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 26 februari 2022 14:53]

Bethesda maakt ook VEEL complexere open wereld games waarin niet zoveel gescript is. Heel ander genre en er treden andersoortige bugs op.

Bethesda games werken technisch (framerate enzo) vaak wel prima.
Juist ja, men denkt dat alle games technisch gelijk zijn, of het nou windows patience is of een GTA5.
Technisch gezien steekt het spel niet heel fantastisch in elkaar, maar welke bugs dan? Tenzij je stutters bugs noemt.
Teveel om op te noemen. Ik speel hun games al sinds de originele Demons Souls en hun games hebben altijd al vol bugs gezeten. Van rare kleine foutjes tot game breaking bugs.
Bull. Glitches en exploits, sure. Bugs not so much. En ja, ik speel het ook al sinds DeS op PS3. Enige die ik heb overgeslagen is DaS2 van het B-team. De console versies zijn altijd prima gereleased met hier en daar een patch er overheen natuurlijk

[Reactie gewijzigd door chimnino op 26 februari 2022 13:06]

Hier ook DS2 overgeslagen, maar onlangs toch voor het eerst geprobeerd, en het is zeker het spelen waard!
Idem dito hier, eind vorig jaar bovengehaald om alle trophies te behalen (7 jaar jaar, ha). Hoewel het een leuk spel is blijft wel de minste uit de series imo, de levels en met name boss battles zijn niet geweldig, het voelt als een handvol goede bazen en verder vooral filler. Maar misschien is dat ook kritiek, omdat het meeste van de Souls series zo goed is.

Best wel opvallend dat er nog best veel invasies zijn, op PS3, hoewel af en toe dezelfde persoon.

[Reactie gewijzigd door Merik op 26 februari 2022 20:29]

Voordeel van console; geen 1001 verschillende combinaties van hardware - optimaliseren is bij console doorgaans “eenvoudiger”
Dan moet je het spel niet op pc releasen. Gelukkig mogen we een spel refunden
En zelfs dan krijgen ze t nog niet consequent op 60 fps…
Nee, dat snap ik, maar de PC releases van de eerste Dark Souls titels is echt een brakke port of after thought geweest. Dat die beleving kut is of was kan ik mij voorstellen. Maar als je dat zet tegenover de console ervaring, kan je in mijn ogen niet echt zeggen "...hun games hebben altijd al vol bugs gezeten." maar heb je te maken met een slechte port

[Reactie gewijzigd door chimnino op 27 februari 2022 07:54]

Vijanden die compleet onzichtbaar zijn in de overworld noem ik toch wel een game breaking bug. Ik moet de targeting gebruiken om te zien of en hoeveel vijanden er in de buurt zijn, en heb geen idee of ze een straight sword, spear, of wat anders dragen...
Pc ja (met name besturing is vaak een kwaal) maar consoles nee, speel alle spellen van from software sinds Kings Field op de ps1 en nooit geen issues gehad.

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 26 februari 2022 19:27]

Voor ps5 kan ik niet spreken, PC wel.
De game had echt meer tijd kunnen gebruiken.
fps lock, geen ultra-wide support, enorme stutters en crashes, meerdere error codes over netwerk, launcher en easy anti cheat, muis en controller problemen, coop wilt niet altijd werken, black/white screen problemen,
en zo kan ik nog wel door gaan.
Tja, dat komt vaak meer doordat de PC zo ontelbaar aantal configuraties heeft dat het zonder een globale betatest niet meer echt probleemloos te doen is, er is bij de PC altijd wel iemand die problemen heeft, en net internet worden sommige van die problemen ineens extra belicht, vaak genoeg een reddit topic can 1 of 2 gebruikers, en dan wordt het overbelucht alsof iedereen daar last van heeft, want ook media sites controleren amper nog iets, elke scheet is reclame clicks, inkomsten, en negatief nieuws levert meer clicks op.
Vind ik geen excuus voor zulke slechte performance en veel problemen die met een beetje werk eruit kunnen zijn.
Mods, 2 dagen na release verhelpen 99% van die problemen.
Simpel online te vinden voor de geïnteresseerde
Probleem natuurlijk wel is dat eanneer jij tijdens jouw testen niet tegen die problemen bent aangelopen, je ze ook niet kunt oplossen. Mensen onderschatten echt het probleem bij PC's van die ontelbare configuraties. Tja, ik kan problemen in onze software vaak ook wel snel oplossen, maar dan moet ik er wel van weten dat er een probleem is en dus ook steps to reproduce hebben.
https://darksouls.wiki.fextralife.com/Bugs+and+Glitches

https://darksouls2.wiki.fextralife.com/Bugs+and+Glitches.

Bloodborne had bij release ook verschillende bugs dat bepaalde key items niet spawnde. De lunarium key bijvoorbeeld. Hierdoor kon je gewoon niet verder en moest je opnieuw beginnen.

Wat Dark Souls 3 betreft, onlangs zijn de PC servers uitgezet, omdat je via de game malafide code kon uitvoeren op de machine van een ander. Geldt overigens ook voor de andere games in de serie. Ja, zelfs Elden Ring.

https://threatpost.com/da...vers-down-rce-bug/177896/

Maar inderdaad, het commentaar van dfury is nergens op gebaseerd.
Hmm, lijkt me niet leuk als je op eens merkt dat je save file defect is, heb ik een keer gehad met Alien Colonie marines en zelfs een keer met Fallout Vegas, man o man wat was dat vervelend.
Onbegrijpelijk dan dat deze game 97 heeft op metacritic.
Er is ook een hele cult achter deze game vind ik. Vanaf je een puntje van kritiek hebt, dan zal je gedownmod worden tot in de oneindigheid op Reddit bv. Er zijn zeker minpunten aan deze game. Performance vooral, maar ik vind de UI, dialogen / cutscenes alsof ze uit het PS2 tijdperk komen.
Tja, een console die in slaapstand gaat omdat iemand vergeet m uit te zetten.
Totaal ondenkbaar scenario. Verbaas me echt over sommige van deze zo voor de handliggende fuckups.
Want bug wil ik dit niet noemen. Dit is gewoon pure dommigheid.
En is Bandai Namco niet Japans? Lees: grote kans dat juist hun Japanse PC gamers zo'n 'multibyte' karakter in hun naam hebben, of zie ik dat verkeerd?
Japanse gamedevs in dat opzicht zijn raar, ze gebruiken meestal wchar_t en encoden SHIFT_JIS daarin handmatig, ipv fatsoenlijke utf8, geeft een boel gezeik tijdens localisation vooral als je beide talen tegelijk moet kunnen hebben.
Dat maakt het juist nog vreemder. Zowel Sony als BandaiNamco zijn Japans en zijn derhalve bekend met het fenomeen multibyte karakters. Daarnaast lijkt het mij niet dat Easy Anti-Cheat voor het eerst wordt gebruikt voor een PC port en zowel de maker van Easy Anti-Cheat als BandaiNamco zouden dit probleem allang verholpen moeten hebben.
Dan weet je niet wat de slaapstand inhoudt. De slaapstand gebruik ik ook elke keer, hierdoor kan je de console ontwaken en direct met de laatste game verder gaan zonder de game opnieuw op te starten.
Slaapstand zorgt bij mij voor enorm veel issues (PS5). Na slaapstand de console starten blijft het blauwe LED knipperen tot hij uitgaat, daarna start hij op in een soort recovery mode. Heb het voorlopig maar uitgezet.
Anoniem: 1439850
@Pliskin26 februari 2022 13:24
Idem hier, ik heb al meerdere keren gehad dat mijn PS5 volledig vastloopt en niet meer uit de slaapstand komt. Blauw lampje en vervolgens doet dat ding een hard reset en herstart die in recovery modus. Gebruik het dus ook eigenlijk nooit.

Maar, agh, het is maar een standaard functionaliteit voor een apparaat van €500.
Misschien bij een specifiek spel dat dan draait?
Anoniem: 1439850
@SuperDre26 februari 2022 19:57
Geen flauw idee. Het lijkt altijd te gebeuren als ik iets aan het downloaden ben. Mijn gevoel zegt dat het iets te maken heeft met de externe harde schijf. Dat is echter gebaseerd op niets.
Klopt. Bug in het OS van Sony. Vooral de slaapstand uitzetten. Heb ik ook moeten doen.
Deze problemen heb ik niet, dit lijkt eerder op een hardware fout. Ik zou hier contact over zoeken met Sony. Want dit hoort niet te gebeuren.
Dan heb je een probleem met je console. Ik gebruik ook de slaapstand (erg fanatiek) en 0 issues.
Dus ik zou als ik jou was garantie claimen (eventueel na eerst een factory reset te proberen).
Ik zou kijken of je hem kunt uitwisselen, dat klinkt als een garantie kwestie waar niet veel mensen last van hebben.

Ik bedoel ik kan begrijpen dat je daar terughoudend over bent vanwege de nog steeds aanhoudende leveringsproblemen, maar toch. Hou een oogje in het zeil mbt je aankoopdatum, je hebt sowieso 1 jaar garantie, onder Europese regels 3 jaar maar daar kunnen ze moeilijk over doen. Als je geluk hebt krijg je een nieuwere revisie zelfs.
Bij de nieuwe revisie ps5 zit wel overduidelijk minder koelelement… Al herken ik sleep/resumé problemen niet. Zelfs op mijn “normale firmware” bak doet die het gewoon prima sinds launch.
Ik gebruikte ‘m zelf ook, maar sinds kort gaat m’n PS5 niet meer in slaapstand, maar sluit ‘ie af.
Als ik ‘m dan weer aanzet geeft de PS5 aan dat deze verkeerd is afgesloten.
Misschien dat er meer problemen zijn met de slaapmodus.
Heb je al een keer geprobeerd om de ps5 in recovery mode te zetten en de software te herstellen. Meer info:

https://www.playstation.c...re/safe-mode-playstation/
Waarom laadt hij dat niet gewoon van de SSD af. Zo werkt dat ook met quick boots op een PC of Quick Resume op de Xbox. Zou gemakkelijk moeten kunnen met zo'n snelle SSD.
Dat kan ook, je kan vanuit de activity cards instant een game opstarten.
Wat voor nut heeft de slaapstand dan? Niet de reden die jij aanhaalt dus.
Wel zoals ik aangeef. Maar ook dat de console niet helemaal hoeft op te starten. De console kan dan ook updates downloaden. Vanuit de rust mode duurt het maar 2 seconden voordat de gehele console is opgestart. Daarnaast laat hij de laatst genoemde game in rust stand staan waardoor je dus direct verder kan met je game.
Dus het snelle booten van de console, niet het snel starten van een game ;). Direct snel verder met je game heeft niets te maken met booten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 26 februari 2022 13:00]

Je moet wel goed lezen
Naast booten en games starten zijn updates en downloads erg nuttig.

Systeem updates of even een reeks downloads aanzetten voor je gaat tukken. Aankoop via telefoon en als je thuiskomt meteen spelen.

En PS5 verbruikt nagenoeg niks in sleep mode, dus voor mij is dat het nieuwe 'uit'
Wel mooi dat je met mij in discussie gaat en denk het anders te weten en je hebt niet eens een ps5. Dus hoe kan je dit nu precies weten.

Ja een game blijft in rust modus staan en daardoor kan je direct verder. Via de activity cards kan je ook instant verder met een game. Twee verschillende mogelijkheden.

Maar je wilt nu natuurlijk aangeven dat dit allemaal veel beter werkt bij xbox. Prima toch dat je Quick resume hebt daar. Bij de ps5 heb je andere mogelijkheden daarvoor.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 26 februari 2022 13:05]

Als je je pc in hybernate zet hoef je ook de applicaties niet te sluiten. Dat werkt bij de ps5 net zo. Sluit je hem af worden alle applicaties gesloten. Net als bij de pc…
Ga je eens verdiepen in wat rest modus is voordat je een discussie probeert te starten. Als ik nu thuis mijn PS5 opstart, dan staat Forbidden West in pauze en kan ik meteen verder waar ik was. Activity cards geven je de mogelijk om direct een bepaalde quest te selecteren zonder daarvoor de map te openen. Ook kan je die activity cards gebruiken wanneer het spel is afgesloten om binnen 5sec in het spel te zijn zonder splashscreen, main menu, maar direct in de game of een bepaalde sectie ervan.

Dus naast rest mode nog meerdere mogelijkheden om heel snel in een game te komen of een bepaald onderdeel of missie ervan. Met Quick resume kan je misschien meerdere games in een “save state” houden. Echter, deze mogelijkheden die ik hierboven noemde zijn weer niet mogelijk op de XSX. Bij Xbox moet je een game helemaal opstarten als deze is afgesloten. Bij PS5 games met activity cards skip je alles en kom je direct in de game.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 26 februari 2022 14:09]

Tja, een console die in slaapstand gaat omdat iemand vergeet m uit te zetten.
Totaal ondenkbaar scenario. Verbaas me echt over sommige van deze zo voor de handliggende fuckups.
Want bug wil ik dit niet noemen. Dit is gewoon pure dommigheid.
Nah is dat wel zo, geld dit niet ook als je de console zelf in slaapstand zet?

Want dat vind ik juist ideaal aan de huidige consoles en kan ik een paar seconden na het aanzetten weer verder, vele met mij gebruiken die methode schat ik zo in.

Edit:
About the phenomenon of game data that does not save correctly in the PlayStation 5 version

If the PS5 console is unexpectedly turned off while playing a game or in rest mode, saved data may not be saved correctly.
Ook met rest mode dus. Oftewel totaal geen “ondenkbaar scenario” maar gewoon een fuck-up van de developer.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 26 februari 2022 12:14]

Die Engelse tekst klinkt dan weer meer als wanneer je de stroom van een console in rest mode af trekt. Als dat het scenario is dan vind ik het niet heel raar dat dat fout kan gaan.
Als het toch gaat om de situatie die jij beschrijft, gewoon tijdens het spelen je console in slaapstand zetten zodat je later snel verder kunt, en dat is genoeg om je save te corrupten, ja dat zou wel erg zijn ja...
Die Engelse tekst klinkt dan weer meer als wanneer je de stroom van een console in rest mode af trekt. Als dat het scenario is dan vind ik het niet heel raar dat dat fout kan gaan.
Nou ik lees dat juist als twee scenario’s. unexpectedly turned off while playing a game or in rest mode

Alleen bij power down is niet zo spannend idd.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 26 februari 2022 12:23]

Ik lees het meer als, onverwacht uit zetten tijdens rest mode, of onverwacht uit zetten tijdens actief spelen.

Kortom in 2 scenario’s zo goed als de stekker eruit trekken bij wijze van.
Ja dat zou ook kunnen idd.
Bij een harde reset of crash staat er ook "unexpectedly turned off". De aan paar seconden de powerknop een aantal seconden indrukken of bij een crash dat de uitknop nog wel werkt. De stroomkabel blijft er dan gewoon inzitten.
zo goed als de stekker eruit trekken bij wijze van.
Die stekker gebruik ik puur als voorbeeld van een abrupte schrijf stop
Je kunt het ook anders lezen: "unexpectedly turned off, while playing a game or in rest mode"
Kijk een komma plaatsen maakt al een groot verschil. En ik denk eerlijk gezegd dat het hier om draait, dat verklaard ook waarom ze zeggen dat je de game normaal moet afsluiten om een goede savegame te krijgen. Ofwel, als je in slaapstand de console ineens de power er af haalt, krijgt het spel niet netjes een closing event, dat deze waarschijnlijk wel krijgt als dat wanneer je de console middels de knop uit zet(weet even niet hoe het bij de PS5 zit, maar bij de PS3 was het wel dat die dan door een shutdown cycles ging, behalve natuurlijk als je de knop achterop gebruikte).
Nouja, kan natuurlijk ook zijn dat niemand daar echt ooit de slaapstand gebruiken en er dan dus ook niet aan denken.
Als ik bewust mijn Xbox uit zet. Gaat hij ook in slaapstand... Dank je wel dat het dommigheid is.


Dit soort standaarden bestaan al zo lang. Puur dommigheid van fromsoftware dat ze er geen rekening mee hielden.
Ik denk dat arbraxas ook bedoelt dat het dommigheid van FromSoft en Bandai is om een probleem met de slaapstand over het hoofd te zien.
Na het opnieuw lezen is dat inderdaad goed mogelijk ☺️
Ik neem aan dat je bedoelt uit zetten middels normale manier, niet uitzetten door de stekker ineens uit het stopcontact te trekken.
“Bandai Namco: slaapstand PS5 kan leiden tot mislukte saves in Elden Ring“

Oftewel gebrek aan testen leidt tot idiote bug van een default console feature die je na 1 fatsoenlijke testdag naar voren had kunnen krijgen.

Ronduit belachelijk dat dit soort bugs nog voorkomen. In-game stuff snap ik nog wel, maar dit is gewoon iets wat moet werken minuut 1.
Ik geloof zelfs dat dit een issue is die ze al jaren in al hun games hebben; het save systeem lijkt niet significant anders te zijn dan voorgaande titels. Die gaven allemaal een waarschuwing als je niet via het 'exit' menu het spel verliet.
Het KAN ertoe leiden. Het is dus niet zo dat het steeds misgaat.

Als je het bijv 100x getest hebt en t ging elke keer goed dan kan ik me voorstellen dat het afgevinkt is als “werkt”

Maakt t niet minder rot voor de mensen die er last van hebben maar t hoeft niet zo makkelijk te zijn om bij t testen te merken.
Ik heb gewoon Tales van ze gekocht hoor, maar dit soort “bugs” horen niet in €70 kostende games… Op PC wil en kan ik tweaken, op de ps5 kan buiten de ontwikkelaar niemand iets doen. Dat hoort gewoon niet, feit dat ze een pop-up in hun oudere games hadden is al een voorteken dat ze dit mogelijk al zelfs wisten. Zo moeilijk kan het niet zijn om sleep/resumé te maken alleen dit is niet “hoofdzakelijk” ontwikkelt voor de consoles, dat merk je gewoon heel snel bij Bandai, dus dit is gewoon slecht in QC… als dat überhaupt gedaan is.
Heeft te maken met het online gedeelte van de game die eigenlijk altijd aan is tenzij je kiest voor de niet-standaard offline mode
Er is ook een best groot probleem met het niet verwerken van controller input. Je kan bijvoorbeeld op de rol knop drukken, en er gebeurt pas een paar tienden van seconden tot een halve seconde later pas wat. Of dat je op de rol knop drukt, er niets gebeurt, je wordt geraakt, en *na* de hele geraakt-worden animatie rolt je karakter pas (als je de knop al lang niet meer aanraakt).

Dit gebeurt op alle platformen, wat ontzettend teleurstellend is. Eigenlijk betekenen reviews niets meer als reviewers dit soort problemen vrolijk negeren omdat ze de uitgevers niet willen beledigen.
Eigenlijk betekenen reviews niets meer als reviewers dit soort problemen vrolijk negeren omdat ze de uitgevers niet willen beledigen.
Het is minder het niet willen beledigen van de uitgever, dan het niet willen beledigen van de fanbase en je potentiële lezers.

Reviewsites zijn voor het overgrote deel afhankelijk van reclameinkomsten, en dus impressies en page views. Niemand gaat jouw review van een 6,5 serieus nemen en doorlezen, wanneer het hele verdere review landschap de titel in kwestie tot in de hemel prijst.

De verwachting bij deze titel was, gezien de hype, en voorgaande titels van dezelfde uitgever dat er een hoog cijfer gemiddeld uit zou moeten komen. En dus gaan de grote review sites niet objectief reviewen, maar naar het geprojecteerde hoge eindresultaat toewerken. En zie daar: de spreekwoordelijke self-fulfilling prophecy van een 9.5 ~ 10 is geboren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 26 februari 2022 19:49]

Werkelijk niet te bevatten dat deze games zoveel 10’en heeft gekregen en schijnbaar dé perfecte game is. Vooral op pc, maar ook op consoles talloze problemen
Refund het gewoon massaal. Dat is de enige manier hoe ze luisteren.
Kan overigens de review bombers ook geen ongelijk geven met dit soort dingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee