Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Framerates tot 120fps op consoles

Wel op Xbox Series X, nog niet altijd op PS5

24-11-2020 • 06:00

216 Linkedin

120fps op consoles

Microsoft en Sony hebben hun langverwachte next-gen consoles uitgebracht. In de winkels liggen ze niet, want ze zijn stijf uitverkocht. Gamers die op tijd waren met het plaatsen van een bestelling zijn inmiddels aan de slag gegaan met de krachtige gamemachines. Het aanbod aan next-gen games is nog schaars, maar diverse games hebben updates gekregen voor grafische verbeteringen of hogere framerates.

We schreven zowel over de PlayStation 5 als de Xbox Series X en Xbox Series S al uitgebreide reviews. Nu de nieuwe consoles op de markt zijn, is er meer duidelijk over hoe games draaien op de nieuwe hardware. Daarbij valt op dat verschillende games voor de Xbox een 120fps-update krijgen, terwijl die update niet voor de PlayStation 5 verschijnt.

We zetten op een rij welke games 120fps ondersteunen, wat daarbij de verschillen per console zijn en wat de reden is voor die verschillen. Ook bespreken we hoe de 120fps-modus van diverse games is te gebruiken bij een 1080p- of 1440p-resolutie op tv's met een HDMI 2.0-aansluiting.

We beginnen met een overzicht. In onderstaande tabel staan niet alle titels die 120fps ondersteunen, maar wel de meest prominente. Voor Xbox-consoles is het lijstje nog wat uit te breiden, maar dan gaat het om kleinere games of indiegames, zoals The Touryst en Falconeer.

Game PlayStation 5 Xbox Series X Xbox Series S Release
Call of Duty: Black Ops Cold War 120fps @ 1440p 120fps @ 1440p 60fps @ 1440p Beschikbaar
Call of Duty: Warzone 60fps @ 4k 120fps @ 4k 60fps Beschikbaar
Destiny 2 Crucible-modus 120fps @ 120fps @ 120fps @ 8 december
Devil May Cry Special Edition 120fps @ 4k 120fps @ 4k 60fps @ 4k Beschikbaar
DiRT 5 120fps @ 1440p 120fps @ 1440p 120fps @ 1080p Beschikbaar
Gears 5 Versus-modus Xbox-exclusive 120fps @ 1440p 120fps @ 1080p Beschikbaar
Halo Infinite Multiplayer-modus Xbox-exclusive 120fps ? 2021
Halo: The Master Chief Collection Xbox-exclusive 120fps @ 4k 120fps Beschikbaar
The Nioh Collection 120fps PS5-exclusive PS5-exclusive 21 februari 2021
Ori and the Will of the Wisps Xbox-exclusive 120fps @ 4k 120fps @ 1080p Beschikbaar
Rainbow Six: Siege 120fps @ 4k 120fps @ 4k 120fps @ ? 'Later dit jaar'
Rocket League 60fps 120fps @ 1512p 120fps @ 756p 'Later dit jaar'
Star Wars: Squadrons 60fps 120fps @ 4k 120fps @ 1440p Beschikbaar

Veel games gebruiken dynamische resoluties in de 120fps-modus, waarbij de genoemde resolutie de hoogst mogelijke is

Updates: 120fps voor Xbox, niet altijd voor PlayStation

In de afgelopen weken maakten diverse uitgevers details bekend over next-gen verbeteringen voor hun al bestaande games. Zo vertelde EA dat er een update voor Star Wars: Squadrons komt die een prestatiemodus toevoegt voor de Xbox Series X en S, waarin het spel op 120fps draait. Wat opviel aan die aankondiging, was dat dezelfde modus niet naar de PlayStation 5-versie komt.

Ontwikkelaar Psyonix maakte vervolgens bekend dat ook Rocket League een update krijgt met een optie voor 120fps-weergave op de Xbox Series X en S, maar niet op de PlayStation 5. Wanneer die update verschijnt is nog niet bekend, maar dat zal ergens later dit jaar gebeuren.

Intussen blijkt ook Call of Duty: Warzone te zijn voorzien van een 120fps-update. Uitgever Activision en ontwikkelaar Infinity Ward hebben daar niets over bekendgemaakt, maar op de Xbox Series X is de game al te spelen met de hoge framerate. De PlayStation 5-versie heeft die update niet gekregen.

De reden waarom de PS5-games geen 120fps-modus krijgen, blijkt te maken te hebben met de backward compatbility-modus waarin de games draaien. Zowel de PlayStation 5 als Xbox Series X zijn in staat om vrijwel probleemloos de hele collectie aan respectievelijk PS4- en Xbox One-games te draaien, maar Sony pakt dat anders aan dan Microsoft. De PlayStation 4 en PS4 Pro waren beperkt tot een framerate van 60fps en de PS5-compatibiliteitsmodus blijkt diezelfde beperking te hebben. Dat betekent dat ontwikkelaars een nieuwe PS5-versie van hun game moeten uitbrengen om 120fps mogelijk te maken. Bij de Xbox Series-consoles is dat niet het geval; ontwikkelaars kunnen hun Xbox One-games met een relatief eenvoudige update voorzien van een hogere framerate.

'Het activeren van 120fps op de Xbox Series X en S is mogelijk met een kleine patch'Rocket League-ontwikkelaar Psyonix bevestigt dat tegenover Push Square. Volgens de studio is het activeren van 120fps op de Xbox Series X en S mogelijk met een kleine patch. Om de hoge framerate toe te voegen aan de PS5-versie, moet een volledige native port van de game worden gemaakt. Dat kost aanzienlijk meer tijd en de studio geeft toe ervoor te hebben gekozen om de PS5-versie voorlopig niet aan te passen.

EA en Infinity Ward hebben niets gezegd over waarom de 120fps-implementatie ontbreekt in Star Wars: Squadrons en Call of Duty: Warzone voor de PlayStation 5. Tweakers heeft EA om een reactie gevraagd, maar een perswoordvoerder zegt dat EA niets meer wil loslaten dan de beperkte informatie die in de aankondiging staat. Het is aannemelijk dat voor deze games hetzelfde geldt als voor Rocket League.

Tot zover zijn er dus drie grote games die vooralsnog een streep voor hebben op de Xbox Series X ten opzichte van de PlayStation 5. Of die lijst langer zal worden, is nog niet duidelijk. Het is bijvoorbeeld niet bekend of Sony iets aan deze beperking zou kunnen doen, door de compatibiliteitsmodus aan te passen en zo het uitbrengen van 120fps-updates gemakkelijker te maken.

Er zijn ook ontwikkelaars die wel de moeite nemen om een 120fps-versie van bestaande games voor de PlayStation 5 uit te brengen. Zo krijgt Destiny 2 op zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 ondersteuning voor de hoge framerate in de pvp-modus Crucible. Dat gebeurt via een next-gen update die op 8 december uitkomt. Ubisoft heeft ook een 120fps-modus voor Rainbow Six Siege beloofd, zowel voor de consoles van Microsoft als die van Sony. Het is nog niet bekend wanneer die update uitkomt, maar volgens Ubisoft is dat ergens later dit jaar.

Nieuwe games: 120fps voor Xbox Series X én PlayStation 5

Dat het ontbreken van 120fps bij PlayStation-titels te maken heeft met de compatibiliteitsmodus, blijkt ook uit het feit dat er bij nieuwe games geen verschillen zijn tussen PS5- en Xbox Series X-versies. Er zijn geen nieuwe multiplatformgames uitgekomen of aangekondigd die maar op één console de hoge framerate ondersteunen.

Een van de nieuwe titels met 120fps-ondersteuning is Call of Duty: Black Ops Cold War. In de reguliere modus draait die game in een 4k-resolutie met 60fps en raytracing voor enkele schaduweffecten. Op zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X kan gekozen worden voor een 120fps-modus zonder raytracing.

Volgens YouTube-kanaal VG Tech, dat een framerateanalyse heeft gemaakt op beide consoles, draait het spel in de 120fps-modus op een dynamische resolutie van maximaal 2560x1440 pixels en minimaal 1280x1200 pixels. De framerate is bij beide consoles tussen de 100 en 120fps.

Overigens ontbreekt de 120fps-modus bij de Xbox Series S en ook heeft Cold War geen raytracing op die console. Het spel draait op de goedkopere Xbox in een dynamische 1440p-resolutie met een framerate van maximaal 60fps.

Call of Duty: Black Ops Cold War heeft een 120fps-modus op de PlayStation 5 en Xbox Series X

Een andere game die geen 120fps-modus heeft op de Xbox Series S, is Devil May Cry 5 Special Edition. Ook raytracing ontbreekt bij de Series S-versie. De PlayStation 5 en Xbox Series X hebben wel een 120fps-optie én raytracing. Digital Foundry maakte eerder een uitgebreide vergelijking van die game op de Xbox Series X en PS5.

DiRT 5 was een van de eerste next-gen games die werden aangekondigd met een 120fps-modus en daarmee hebben we vorige maand al ervaring opgedaan. Op de Xbox Series X en de PlayStation 5 gaat de hoge framerate gepaard met een renderresolutie van 1440p, maar ook andere grafische instellingen worden ingeperkt. Zo is er geen publiek meer te zien langs de weg en ook andere aspecten zijn minder gedetailleerd. Ook Series S-gebruikers krijgen in DiRT 5 de mogelijkheid om op 120fps te spelen, maar dan bij een lagere resolutie.

4k én 120fps is (en blijft) zeldzaam

Zowel Sony als Microsoft adverteert met de mogelijkheid om games in 4k en met framerates tot 120fps te spelen. De combinatie van die twee eigenschappen komt niet veel voor en daar zal in de toekomst weinig aan veranderen. Het is niet realistisch om te verwachten dat consoles die zo'n vijfhonderd euro kosten de nieuwste games in 4k-resolutie met 120fps kunnen draaien. Zelfs een ruim drie keer zo dure RTX 3090-videokaart kan dat in de meeste gevallen niet aan.

Alleen bij games die grafisch niet het uiterste van de hardware vragen, is de combinatie van 4k met 120fps mogelijk. Denk daarbij aan platformers of indiegames, of aan oude games die opnieuw worden uitgebracht. Microsoft heeft daarvan een overtuigend voorbeeld met Ori and the Will of the Wisps. Die game draait op de Xbox Series X in een native 4k-resolutie met 120fps. Er is op dit moment nog geen PS5-game die in 120fps draait met een renderresolutie van 3840x2160 pixels.

Ori and the Will of the Wisps draait in native 4k met 120fps op de Xbox Series X

In veel gevallen gebruiken games een dynamische resolutie in de 120fps-modus. Daarbij is de resolutie variabel: als er veel op het scherm gebeurt, wordt de resolutie wat omlaag geschroefd om een hoge framerate te behouden. In de praktijk is dat een prima compromis, want met het blote oog is het verschil in resolutie niet of nauwelijks te zien, terwijl een hoge framerate wel duidelijk opvalt.

Bij de inzet van dynamische resoluties verschillen de maximale waarden. Star Wars: Squadrons gaat volgens EA op de Xbox Series X tot aan 4k en op de Series S tot aan 1440p. De meeste games hebben lagere maximale resoluties. Bij Gears 5 is dat bijvoorbeeld maximaal 1440p op de Series X en 1080p op de Series S. In de meeste gevallen worden de exacte resoluties overigens helemaal niet genoemd. Consolegames hebben vaak een 'prestatiemodus' of 120fps-optie, waarbij wel vermeld staat dat de resolutie lager kan zijn, zonder exacte details te tonen.

120fps op televisies met HDMI 2.0

Voor de weergave van 4k met 120fps is een televisie met HDMI 2.1-aansluiting vereist. De HDMI 2.0-aansluiting die op verreweg de meeste tv's zit, biedt niet genoeg bandbreedte voor de combinatie van die resolutie én zo'n hoge framerate. Het goede nieuws is dat HDMI 2.0 wel voldoende bandbreedte biedt voor de weergave van 1080p of 1440p met 120fps.

Het is dus mogelijk om ook op oudere tv's de 120fps-modi van diverse games te gebruiken, al moet het paneel van je tv wel die framerate ondersteunen. Heb je een oled-tv, dan is de kans groot dat het paneel 120Hz aankan. Sinds 2016 maakt LG oledpanelen die 120Hz ondersteunen; die zaten toen in LG-tv's als de B6, C6 en E6. Ook alle oled-tv's van LG die daarna verschenen, ondersteunen 120Hz. Oled-tv's van andere fabrikanten, bijvoorbeeld van Sony, Panasonic en Philips, gebruiken allemaal panelen van LG. Voor oled-tv's van andere merken geldt dus hetzelfde: modellen vanaf 2016 ondersteunen waarschijnlijk 120Hz.

LG OLED E7 uit 2017. Een van de oled-tv's met HDMI 2.0 die dankzij het 120Hz-paneel wel 120fps op 1080p ondersteunt.

In de afgelopen jaren zijn er ook diverse HDMI 2.0-lcd-tv's uitgebracht die een 120Hz-paneel hebben. Bij dergelijke tv's worden veel meer verschillende panelen gebruikt, dus daarin zit meer verschil dan bij de oledmodelen. Diverse Samsung-tv's, waaronder QLED-varianten van de afgelopen twee jaar, hebben een 120Hz-paneel. Ook bij die tv's zou de 120fps-modus dus moeten werken in 1080p of 1440p.

In de meeste gevallen zullen deze oudere tv's maximaal 1080p met 120fps via HDMI 2.0 ondersteunen, omdat ondersteuning voor een 1440p-resolutie zeldzaam is bij tv's. Bij de PlayStation 5 zul je met een HDMI 2.0-tv voor het gebruik van 120fps hoe dan ook terug moeten vallen op de 1080p-modus, want de console van Sony ondersteunt geen 1440p-output. Intern kan de console wel op die resolutie renderen, maar er is geen ondersteuning om het beeldsignaal in die resolutie uit te sturen.

In de praktijk: Xbox Series X met 120fps op HMDI 2.0

Het daadwerkelijk aan de praat krijgen van hoge framerates op een HDMI 2.0-tv heeft wel wat voeten in aarde. We hebben de proef op de som genomen met een Xbox Series X en een LG B8-tv, een oled-tv uit 2018 met een 120Hz-paneel en HDMI 2.0. Het paneel heeft geen ondersteuning voor een 1440p-resolutie, maar 1080p met 120fps is wel mogelijk.

Onder normale omstandigheden staat de console in combinatie met deze tv ingeschakeld op 4k-weergave met 60Hz. De 120fps-modus van games werkt dan niet en wordt ook niet getoond als optie in menu's, omdat de maximale refreshrate op 60Hz staat. Dat is op te lossen door in de Xbox-instellingen de resolutie in te stellen op 1920x1080 pixels met een refreshrate van 120Hz.

Met die instellingen kregen we de multiplayermodus van Gears 5 met 120fps probleemloos aan de praat. Bovendien schakelde de Xbox automatisch over naar 4k60 bij het starten van de singleplayercampagne. Dat is handig, want dat betekent dat je niet terug in de Xbox-instellingen hoeft te duiken om de resolutie weer op 4k te zetten. Toch werkt dat in de praktijk niet altijd optimaal. Ori and the Will of the Wisps en Call of Duty Warzone draaien bijvoorbeeld in een 4k-resolutie met 120fps en dus schakelt de tv automatisch over naar de 4k-modus, met een maximum van 60fps.

Dat is op te lossen door in de Xbox-instellingen bij Video Modes het vinkje bij 'Allow 4K' uit te schakelen. De console kan dan zelf niet meer overschakelen naar 4k en blijft in 1080p120-modus draaien. Zo konden we Ori and the Will of the Whisps en Call of Duty Warzone met 120fps spelen. De Xbox rendert nog wel op een hogere resolutie, maar de tv schaalt dat terug naar 1080p.

Ook de Halo Master Chief Collection is inmiddels van een 4k120fps-update voorzien en met bovengenoemde instellingen op een HDMI 2.0-tv af te spelen met 120fps in 1080p-resolutie. Die game overigens heeft helemaal geen insteloptie voor de hoge framerate, de 120fps-modus wordt automatisch geactiveerd als de Xbox op 120Hz staat ingesteld.

Al met al zul je in de praktijk de instellingen van je console soms moeten aanpassen als je zowel de 4k60-modus als de 1080p120-modus van een HDMI 2.0-tv wil gebruiken. Bij het gebruik van een 1440p- of 1080p-monitor met een verversingssnelheid van 120Hz of hoger heb je daar geen last van. Met dergelijke schermen kunnen de Xbox-settings gewoonweg op 1440p120 of 1080p120 blijven staan.

Nog een minpuntje dat we in de praktijk tegenkwamen: hdr-weergave bleek niet meer mogelijk als de Xbox Series X was ingesteld op 1080p120. De bandbreedte van HDMI 2.0 is wel voldoende om hdr bij die specificaties weer te geven, maar de console lijkt dat niet te ondersteunen.

De voordelen van 120fps

Het verschil tussen 60fps en 120fps is voor de meeste gamers goed zichtbaar. Bewegingen zijn vloeiender en er is minder bewegingsonscherpte als je bijvoorbeeld snel met de camera beweegt in een shooter. Als er 120 beeldjes per seconde op het scherm worden getoverd, verschijnt er iedere 8,3 milliseconde een nieuw frame in beeld. Bij 60fps is dat iedere 16,7ms.

Met de hogere framerate kun je dus ook een fractie sneller reageren, omdat je het beeld iets sneller voorgeschoteld krijgt. Dat komt met name van pas bij competitieve gameplay, dus in multiplayergames. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse ontwikkelaars de multiplayermodus van hun spel een 120fps-modus geven, terwijl ze voor de singleplayercampagne kiezen voor 60fps met meer grafische praal.

Destiny 2 is een van de games die een 120fps-modus krijgt voor een specifiek multiplayerdeel

Tot slot

We hebben nu een eerste voorproefje gezien van 120fps-games op consoles. De komende jaren zal moeten blijken in hoeverre ontwikkelaars de mogelijkheid breed oppakken. Het is hoe dan ook te verwachten dat er nog veel verbeterd zal worden aan games voor next-gen consoles. Alle 120fps-games die nu beschikbaar zijn, werden nog ontwikkeld met oudere hardware in het achterhoofd.

Vooralsnog is de Xbox Series X in het voordeel ten opzichte van de PlayStation 5 als het gaat om 120fps-games; er zijn er gewoonweg meer beschikbaar en een aantal grote titels krijgen wel updates op de Xbox, maar nog niet op de PlayStation. Inmiddels is wel duidelijk dat dit niet aan de hardware van de PS5 ligt, maar alles te maken heeft met de ontwikkeling van games. Hoe lang het zal duren voordat dit gelijk loopt, is nog niet duidelijk.

Ook de komst van nieuwe upscalingtechnieken kan voor een bredere adaptatie van hoge framerates zorgen, met behoud van hoge beeldkwaliteit. Nvidia zet daar met deep learning super sampling al flink op in bij pc-gaming. Met die techniek wordt de game in een lagere resolutie gerenderd en met kunstmatige intelligentie opgeschaald. Dat is met name behulpzaam om games met raytracing vloeiend te kunnen spelen. De consoles kunnen Nvidia's DLSS niet gebruiken, want ze hebben een AMD-gpu aan boord, maar AMD werkt aan een vergelijkbare techniek die later beschikbaar zal komen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (216)

Wijzig sortering
In het artikel wordt bijv. bij de PS5 120fps@1440p genoemd, maar de PS5 ondersteund geen uitvoer in 1440p. Hoe zit dat eigenlijk?

Ook staan in de tabel sommige waarden niet ingevuld (enkel 120fps) en soms een vraagteken (120fps @ ? of 120fps @ ). Betekent dit dat er geen informatie beschikbaar is? Of dat het op alle resoluties met 120fps kan draaien?

https://tweakers.net/nieu...teren-van-televisies.html
Er is een verschil tussen de uitvoer en interne renderresolutie. Bij de PS5 is het ineens een ding dat ie geen 1440p output (wel een vreemde keuze uiteraard), maar dat deed de Ps4Pro ook niet. Hoorde ik toen niemand over.

De PS5 kan op allerlei resoluties een game renderen, maar stuurt dit uit in een 1080p of 4K signaal. Als je geen 4K scherm hebt, dan zal de PS5 een 1080p signaal outsturen wat best op een veel hogere resolutie gerenderd kan zijn.
Ik neem aan dat 1440p dan ge-upscaled wordt naar 4k in de meeste TV's, of wordt het native weergeven?
Als de PS5 aan een 4K scherm hang dat stuurt de PS5 altijd een 4K signaal uit (tenzij je anders instelt in de settings). Dat wil niet zeggen dat het een native 4K signaal is, omdat de PS5 intern op een lagere resolutie kan renderen. De PS5 schaalt het signaal dan op naar 4K. Dat is niet hetzelfde als reconstructie toepassen om een 4K render te reconstrueren.

Als een apparaat (veelal bij het kijken van tv) een <4K signaal uitstuurt naar een 4K tv dan schaalt de tv altijd op naar 4K. Anders wordt het beeld niet helemaal gevuld.
Ik verwoordde het niet goed.

Vraag moest zijn: doet de Playstation de upscale, of de TV?
De PlayStation doet de upscaling en geeft aan de tv door dat deze een 4K signaal uitstuurt. De tv weet dus niet anders dan dat deze een normale 4K feed krijgt.

De upscaling is niet veel anders dan de PlayStation 4 pro volgens mij. Die upscaled via check board rendering: https://medium.com/@imwit...rd-rendering-22c00d11f980
Die vraag heeft Hulleman beantwoord.
de tv maar hiet is niet zozeer een upscale als gewoon het beeld letterlijk groter maken zodat alle 4k pixels gevuld worden zegmaar. het is dus anders dan het upscalen van een lagere resolutie naar 4k wat de ps5 zelf doet.
maar dat deed de Ps4Pro ook niet. Hoorde ik toen niemand over.
Dat was om 2016 toen de meeste mensen nog FullHD in de woonkamer hadden staan en 1440p monitoren nog €800+ waren.

Het is gewoon een rare keuze om het niet te ondersteunen.
Mja, goede 4K tv's waren toen ook een stuk prijziger. Met je eens dat het een rare keuze is, omdat het volgens mij iets heel kleins is om toe te voegen.
De output op het scherm blijft 4k, maar intern werkt de PS5 dan op 1440p. Je beeldscherm switch niet effectief van 4k naar 1440p.
Hartstikke leuk zo'n console, maar zouden jullie bij Tweakers niet een review willen maken over de tv's die geschikt zijn om dit alles super mooi weer te geven? Niet alle tv's blijken geschikt te zijn heb ik vernomen als leek. Wellicht zouden jullie een paar tv's kunnen uitlichten?

[Reactie gewijzigd door SWworld op 24 november 2020 06:18]

Daar valt idd wat over te zeggen blijkbaar. Zo heb je bvb de Sony xh90 die verkocht wordt als ideale tv voor de ps5, maar voor variabele refresh rate is het nog wachten op een firmware update
Voordeel is dan weer dat de ps5 ook nog geen vrr doet ;)
Is dit iets dat op de ps5 ook nog gaat komen? Ik weet ook eigenlijk niet wat het belang is van die feature, maar ik vermoed dat het iets is dat screentearing helpt voorkomen?
Is dit iets dat op de ps5 ook nog gaat komen?
nieuws: Sony bevestigt komst variabele verversingssnelheid-update voor PlaySt...
Ik weet ook eigenlijk niet wat het belang is van die feature, maar ik vermoed dat het iets is dat screentearing helpt voorkomen?
Inderdaad dat is het belang
Screen tearing is nog niet het ergste IMHO, al ziet het er lelijk uit. Het is vooral de (micro)stuttering wat ik als ramp ervaar bij <60 FPS, want je gaat van ~17ms naar ~33ms lag en dat is erg voelbaar en vervelend bij spellen die snelle reacties vragen.
Die stuttering wordt veroorzaakt door vsync die de tearing tegen gaat, dus ik kan wel geloven dat je niet zo'n last heb van tearing met vsync aan.
Klopt. Maar het hangt ook af van de game. Bij sommige games zit de tear ergens in het midden van het scherm, waar de actie plaatsvindt, bij andere meer aan de boven of onderkant. Aan de boven on onderkant is minder storend. Voorbeeld: bij GTA 5 zit de tear bij mij vooral aan de bovenkant, dus speel ik zonder vSync.

Maar laten we wel wezen: freesync in al zijn vormen en benamingen is natuurlijk geweldig! Mocht mijn TV komen te overlijden, dan komt er een TV of monitor die dat ondersteunt.
Opvallend is ook dat de XH95 geen 120hz ondersteunt, terwijl dit een duurder model is. Deze heeft een langzamere soc, dus zal dit ook nooit aan kunnen. Vreemde ontwerpkeuze.

Maar als je naar de concurrentie kijkt is volgens mij alleen LG die de meeste functionaliteiten van HDMI 2.1. ondersteunt. De rest van de merken hebben ook weinig tot geen ondersteuning.
LG en Samsung ondersteunen HDMI 2.1 volledig. LG doet het bij de OLEDs op alle 4 de poorten en bij haar LCDs op 2 van de 4 poorten. Daarnaast ondersteunt LG op de OLEDs ook nog eens nVidia GSync en AMD FreeSync. Samsung heeft op de QLEDs altijd minimaal 1 HDMI 2.1 poort beschikbaar. Op de duurdere LCDs ook.

Sony heeft twee modellen met HDMI 2.1. De XH90 en de 8k OLED. Maar hier zijn nog allerlei problemen mee en het zal nog een paar updates duren voor het allemaal lekker werkt, denk ik.

Panasonic is 2.0 + additional features zoals eARC. Maar de gaming features zoals VRR, ALLM e.d niet.

Philips zit ook nog steeds op 2.0.
Kleine aanvulling, van de 2020 Samsung QLED modellen heeft alleen de Q60T geen HDMI 2.1 (is ook slechts een 60Hz paneel). Vanaf de Q70T hebben de modellen inderdaad HDMI 2.1 aan boord, met ondersteuning voor G-sync en VRR (op uitzondering van enkele 49" modellen).
De XH950 ondersteund toch gewoon 120Hz, maar niet op 4K waarbij je HDMI 2.1 nodig hebt?

Het volgende trek ik bij Rtings vandaan:
  • 1080p @ 60 Hz @ 4:4:4
  • 1080p @ 120 Hz
  • 1440p @ 60 Hz (forced resolution required)
  • 4k @ 60 Hz
  • 4k @ 60 Hz @ 4:4:4
Het is wel jammer dat hij dan weer geen 1440p @ 120 Hz ondersteund, want dat zou wel mogelijk zijn met HDMI 2.0. Het is op deze manier wel onduidelijker dan ooit waar je aan toe bent met de nieuwe generatie consoles icm je TV.

[Reactie gewijzigd door Zenjol op 24 november 2020 09:51]

Dat bedoel ik ook, daar gaat het hele artikel hierboven ook over. 1080P@120hz heb je ook geen HDMI 2.1. voor nodig.

Het gaat er om dat dit toestel geen 120hz@4k doet terwijl zijn goedkopere broer dit wel doet. Omdat zijn goedkopere broer een betere soc heeft. Dat is opmerkelijk.
VRR heeft weinig te maken met het huidige probleem van de XH90.
Of het probleem verholpen kan worden met een firmware update is maar de vraag. Het lijkt er steeds meer op dat het aan de mediatek chip ligt in de XH90.
Gelukkig zijn de problemen met de LG TVs opgelost in een beta firmware en ook lijken de problemen met de Samsung Q80T te zijn gefixed. Ook volgt er een update voor de Sony XH90 zijn blur problemen bij 4k/120hz.

Je hoeft je dus niet zo'n zorgen te maken en kan kiezen wat er bij je budget past of welke techniek je preferentie heeft!

[Reactie gewijzigd door 24hourpartypal op 24 november 2020 07:24]

Niet alle problemen lijken gefixt voor LG TV's. Het VRR gamma probleem (raised blacks) kan misschien niet eens verholpen worden in een update en is in zoverre ik weet ook niet verholpen in die laatste update. Het probleem zit in de hardware volgens de man van HDTVtest. Een update kan het wel minder erg maken en er zijn ook andere workarounds zoals brightness op 47-49 zetten ipv 50.
Ik vraag me af in hoeverre het een issue is? Ik heb de LG C9 staan en bij dat model zou het in werking treden op 120FPS met VRR. Inmiddels al een dikke 60 uur op de Series X gespeeld nu, en heb er nog 0,0 van gezien. Zowel de TV als de Xbox staan op 120Hz met VRR ingesteld.

Wat ik wel merk is dat er ooit artifacts in beeld komen als hij switched van input.
Het probleem is zichtbaar bij games die niet altijd die 120fps halen (immers is de gamma curve afgesteld voor 120). De enige die ik daarmee dusver ken is Call of Duty Warzone dat vaak tussen de 100 en 120fps zit op de series X. En dan ook dus alleen zichtbaar in donkere gedeeltes van het scherm. Het probleem is dus niet zo groot op het moment, maar het probleem is er dus wel en kan terugkomen in toekomstige games waarbij de framerate ook zal fluctueren tussen X fps en 120 fps. Gezien de (boven) gemiddelde tech in de consoles deze generatie, is dit een probleem waar naar mijn idee meer games tegenaan zullen lopen in de toekomst, naarmate ontwikkelaars meer de grens opzoeken tussen grafische praal en fps.

[Reactie gewijzigd door AppieNL op 24 november 2020 10:27]

Ik vraag me af waar Vincent dit vandaan haalt? Hij haalt de TCON aan, maar die wordt sowieso al aangestuurd door de SOC die al gamma correctie op het signaal toepast. Een TV kan toch ook al 24hz en 23.937hz (niet hetzelfde! De eerste is een film standaard en de tweede een tv standaard) weergeven zonder problemen met de gamma?

Dit zegt de OLED Association er zelf over:
Gamma for OLED is optimized and fixed for 120Hz by establishing a fixed charging time for OLED sub-pixels. VRR is used when the frame rate is less than 120 Hz. When the OLED TV uses framerates less than 120Hz, the gamma curve is inconsistent with the frame rate. For example, a 40Hz frame rate is longer than 120Hz frame rate. Therefore, the lower frame rates results in sub pixels that are overcharged, causing flickering of dark gray images, which is noticeable for dark images rather than bright ones, because human eyes are more sensitive to low gray colors. LGD will likely solve this problem establishing multiple gamma curves optimized for lower frame rates.
Als de TCON geoptimaliseerd is voor 120hz zou de timing voor een lagere frame rate ook geen probleem moeten zijn, lijkt me.
24fps gaat zonder probleem omdat de tv een 5:5 pull-down doet. De framerate is constant 24fps en hij speelt elk beeld simpelweg 5x af, maar de tv refreshed dus wel 120x per seconde. Als je 60fps constant hebt is er ook geen probleem, dan speelt hij elke frame 2x af. Het probleem is dat zodra je framerate fluctueert de tv er niet vanuit kan gaan dat hij een frame x keer af kan spelen, en dus veranderd daadwerkelijke de frequentie waarop de monitor refreshed wat de tv dus niet helemaal goed lukt op basis van hoe de tv denkt dat hij pixels moet aansturen.
Lijkt me ook, maar het probleem is er wel en als ik het goed begrepen heb, komt dat door die fixed charging time van de subpixels. Dat is een probleem in het paneel van de TV en valt dus (schijnbaar) niet (helemaal) op te lossen met software.
Bij mijn LG CX zijn de problemen met Gamma (Raised blacks) tijdens HDR+VRR nog niet opgelost met deze firmware versie (03.11.30). De update is gisteren namelijk voor Europa publiek gegaan.
Dit is met name merkbaar bij spellen met een lage framerate (oftewel 30 fps), en zou te maken hebben met de hardwarematige refresh rate van 't paneel. Er is dus een kans dat dit nooit opgelost kan worden, maar ik hoop dat LG hier toch een truukje voor weet te vinden. Vooral nu LG een marketing deal heeft gemaakt met de Series X zou je zeggen dat hier focus voor is.

Hier een voorbeeld van 't probleem. Het beeld blijft "flikkeren":
https://www.youtube.com/watch?v=QGeOLhYAF0s
Hoe heb jij deze update binnen gehaald? Ik heb het net gecheckt, maar bij mij is hij nog niet beschikbaar.
Ik kreeg maandagochtend toen ik de televisie aan zette (model OLED65CX6LA) de melding dat er een update was voor 03.11.30, en heb deze gelijk aan gezet. Heb hier geen bijzondere dingen voor gedaan. Misschien rollen ze de update in batches uit.
Dank. Je zult wel gelijk hebben over batches, want ik heb hetzelfde model en er is nog geen update beschikbaar.
Die stutter is toch wat anders dan flickering in donkere scenes bij lagere framerates, helaas.
Als een workaround, bekijk de reviews op HDTV Test.
Zou idd wel handig zijn, vooral chroma subsampling schijnt ook een dingetje te zijn. Vraag mij af of de LG OLED C9 met zijn hogere HDMI 2.1 bandbreedte een voordeel heeft tov de nieuwere generatie TV’s !
Nee want het paneel is 10 bit en niet fel genoeg om 12 bit kleuren te laten zien. Chroma subsampling is alleen een probleem bij de PS5 omdat die enkel 32GB/s uitzend, 40GB/s is genoeg voor 120hz RGB 10 bit.
Maar 4K 120hz HDR 4:4:4 heeft een bandbreedte nodig van 40,1Gbps

Dan is 40Gbps niet alleen krap, maar zelfs te weinig..
Hartstikke leuk zo'n console, maar zouden jullie bij Tweakers niet een review willen maken over de tv's die geschikt zijn om dit alles super mooi weer te geven? Niet alle tv's blijken geschikt te zijn heb ik vernomen als leek. Wellicht zouden jullie een paar tv's kunnen uitlichten?
Zo'n lijstje is gemakkelijk te vinden via Google.
https://www.eurogamer.net...k-tvs-for-hdr-gaming-7009
Ik wilde het net zeggen. Koop je een Next Gen console, maar moet je vervolgens ook een nieuwe tv kopen. Vervolgens kunnen nog steeds niet alle games op 4K 120fps.

Best een flinke uitgave voor dit geklungel van de fabrikanten...

[Reactie gewijzigd door Braaaii op 24 november 2020 06:28]

Ik heb op het moment nog een Pioneer plasma 1080p staan. Nog steeds prachtig beeld. Ik ga hier nog een paar jaar van genieten voordat ik een upgrade doe naar OLED met 120fps. Sowieso geen slecht idee om een paar jaartjes te wachten totdat die technologie een beetje volwassen en beter betaalbaar is.
ligt er aan wat je betaalbaar vind.
ik heb net de lg cx gekocht 65 inch en doet alles wat iet moet doen 4k 120 met gemak.
En vind oled nu betaalbaar waar paar jaar terug vond ik deze veel te duur.
Hier ook. Ik wacht nog wel een jaar ;). Tot dat moment gebruik ik mijn game pc op 2K 144fps 😉
Zo kun je altijd weer wachten want tegen die tijd is er weer een volgende feature die een paar jaar later pas echt volwassen is.
Ja maar zo kun je beter nooit wat nieuws kopen als het oude nog niet kapot is :)
Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee, wat wil je nog meer? Vroeger maakten we houtsnijwerkjes, die hadden pas een lage refresh rate! :D
Maar... Maar... Meer pixels per seconde mijn oogballen in dammit! :+
Zo goed is zo'n oude plasma niet voor het mileu, heb een tijdje terug een plasma uit 2003 vervangen, mooi beeld wel maar alleen die plasma trok al 300 watt :+
Je zou dan eigenlijk het productieproces ook mee moeten rekenen. Op een gegeven moment is een zuinigere tv (of auto of wat dan ook) natuurlijk beter voor het milieu, maar ik vermoed dat je best nog wel wat jaren vooruit kunt voordat je dat punt bereikt. Ik heb de berekening niet gemaakt, en je mag natuurlijk kopen wat je wilt, doe ik ook :)

Ik ben er de laatste tijd wel wat bewuster mee bezig. Koop je een nieuwe staafmixer inclusief de hele mikmak aan accesoires, of bestel je alleen een nieuwe motor? Aan de andere kant heb ik deze week nog een wasmachine weg gemikt terwijl een reparateur die misschien nog had kunnen fiksen (geen idee hoeveel dat gekost zou hebben). Ik vind het best lastig soms, is wat ik zeg :)
hoe is dat anders dan bij consoles,

daar betaal je 500 euro voor de console en 1500 euro voor een tv is ook 2K samen ,

met een pc betaal je 1400 euro voor een pc en 600 voor een scherm is ook 2K samen
Subtiel verschil is natuurlijk wel dat een TV je over het algemeen een nette 55inch 4K oplossing geeft en dat dat er zwaar aan ligt bij een PC-monitor... de gemiddelde game-schermen van de bekende merken zitten ook rond of boven de 1K+

Edit: leuk dat ik weggemod wordt, maar als je even gaat kijken naar schermen die ook 120Hz kunnen doen, dan zit je exact rond de prijs die ik noemde... linkje als bewijs https://tweakers.net/moni...jvOpG8UY9cmCIuoIGIn2q71Cw

Neem je genoegen met 60Hz, dan ben je inderdaad appels met peren aan het vergelijken en dan gaat het statement van @lukjah wel op. Zet dat af tegen de nieuwprijs van een LG 55 C9 of CX en dan is de casus voor consoles wel degelijk erg goed te maken.

[Reactie gewijzigd door Ninjetsu NL op 24 november 2020 09:45]

Weet niet waar jij inkopen doet maar een goed scherm kost geen 1k... Voor 300-500 euro zit je al helemaal prima.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 24 november 2020 09:20]

En dat scherm kan je ook gebruiken voor je console, dus waarom MOET een console een dure TV en een PC een goedkoop scherm? Je kan de vergelijking altijd naar jezelf toe buigen maar deze vergelijking gaat echt nergens over.
Omdat grote schermen duurder zijn... Als jij voor een 27 inch van 400 euro gaat zitten met een console is dat ook prima. Maar de meesten willen een 50+ inch scherm.
Mijn xsx ziet er top uit op mijn 65 inch van 700 euro... Nee niet het allerbeste inderdaad maar dat krijg je met die 27 inch monitor van 400 ook niet.
Het is een keuze uiteraard, maar een 65 inch scherm van 700 euro geeft een totaal andere ervaring dan een scherm van 2000 euro. De goedkopere LCD schermen kunnen HDR niet eens goed weergeven (ondaks het HDR logo). Vaak hebben dat soort schermen maar 400 nits, om HDR goed te ervaren heb je minimaal 1000 nits nodig. Dat is een wereld van verschil. HDR is denk ik nog wel belangrijker dan 4K, het voegt zoveel meer toe. Iedereen heeft het hier over 4K, maar HDR zorgt voor de echte next gen ervaring. Dat ga je nooit ervaren op een scherm van 700 euro..

Ik heb toevallig net een nieuw scherm en daar merk ik al dat de 7de generatie (ps3 en xbox 360) en zelfs de zesde generatie (PS2, echter wel op een BC PS3 gespeeld) er een heel stuk beter uit komt te zien op een dergelijke tv. Zoveel meer detail. Als je de echte ervaring van next gen wilt hebben raad ik je toch aan om te investeren in een goede tv met minimaal 1000 nits, FALD en een goede beeld processor (bijvoorbeeld de X1 ultimate van Sony).
Klopt inderdaad... Ik heb deze tv ook gekocht toen ik nog wat krapper zat en besloot dat ik het niet voor mezelf kon verantwoorden om bijna 3 keer zoveel uit te geven (na sparen) voor een 65 inch oled. En kleiner vond ik ook echt geen optie, 65 inch is al niet groot vind ik (ik kom van een 92 inch beamer scherm af).
Nu ik afgelopen zomer onverwacht ineens een andere functie ben gaan vervullen en daarmee ook meer uren ben gaan draaien zit ik ineens veel ruimer financieel en overweeg ik inderdaad ook om alsnog te upgraden... Misschien de volgende serie van LG volgend jaar.

Maar goed, het ging vooral om de vergelijking met pc. Wil je die ultieme HDR ervaring op pc dan ben je ook veel meer kwijt dan de gestelde 400 euro. Dan kom je op prijzen vergelijkbaar met oled tv's uit voor een monitor met fijnmazige fald backlight.
Omdat grote schermen duurder zijn...
Ik vind dat nog steeds geen valide reden om te zeggen dat een PC build evenduur is als een console build. Want het scherm wat je voor een console haalt kan je ook voor je PC gebruiken en vice versa. En daarom snap ik de volgende quote ook niet:
daar betaal je 500 euro voor de console en 1500 euro voor een tv is ook 2K samen ,

met een pc betaal je 1400 euro voor een pc en 600 voor een scherm is ook 2K samen
Omdat je achter een pc op +- 50 cm zit ,

Achter een TV zit je vaak op een paar meter deze is dan vaak ook groter en MOET daardoor hogere resolutie hebben.
Sorry maar dat is echt onzin...
Als je op 50 cm van een 27 inch monitor zit, of op 3 meter van een 65 inch, dan ziet die monitor op 50 cm er juist groter uit. Deze wordt groter op je netvlies geprojecteerd vanwege de kleinere afstand. Je zou dus juist een hogere resolutie moeten hebben bij die monitor om geen pixels te kunnen zien.
Het is dat Windows van oudsher niet geweldig schaalt op hoge resolutie schermen, en tegenwoordig dat gamers prioriteit geven aan framerate, dat resoluties eigenlijk achtergebleven zijn op de pc.
Je mag het onzin vinden maar ik zie het verschil in pixels op een 65 inch toch echt beter te onderscheiden op 3 meter dan op mijn 24"monitor op 50 Cm op de zelfde resolutie.
Het is geen kwestie van vinden maar simpele geometrie... Wellicht ben je verziend als je een minder dan 3 keer zo groot scherm op een 6 keer zo grote afstand beter kunt zien. Of je vergist je in de afstanden. Of je vergelijkt verschillende content waarbij het bij de content op de tv meer opvalt. Of je eigen verwachting beïnvloedt je waarneming.
En dat zijn dan 120Hz schermen die HDR10+ en/of Dolby Vision ondersteunen in 4K? Want dat krijg je bij die TV. Appels met appels.
Er zijn legio schermen met freesync+ te krijgen voor dat geld.
Omdat het verschil de afstand is waartot je tot het scherm zit,

Op een PC is dat heel kort dus een kleiner scherm dus lagere resolutie voor zelfde effect nodig,

Op een console zit je verweg dus voor de zelfde kijkhoek moet het scherm stuk groter en dan dus ook hogere resolutie hebben op de zelfde DPI te hebben op de zelfde afstand.


Als je de DPI per afstand gelijk trekt zul je zien dat er kwa prijs een enorm verschil zit tussen de 2.

Of zit jij met een 55Inch monitor op je burau op 40 cm afstand met je console te gamen .


Daarnaast betaal je bij een TV voor een helehoop andere features die niet op een monitor zitten , een monitor is exchter alleen maar een scherm, een TV is een interactief device met zijn eigen OS en interfaces, boxen , remote controle, etc.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 24 november 2020 13:30]

ja, welke tv's ondersteunen bijvoorbeeld 1440p? de meeste volgens mij niet, dus dan zit je nog op 1080p te spelen.
Wellicht dan ook een idee om in de pricewatch te tonen dat een als je zoekt op een TV met 4K en 120 fps dat dat niet perse een TV is die 4K@120 kan doen...
Dank je wel voor je link ik ga er eens goed naar kijken dank je wel.
Nice, erg interessante website ook!
Zojuist mn tv en audio vervangen, die website kwam goed van pas :-)

succes!
Dat er een OLED paneel van LG in je tv zit wil helaas niet altijd betekenen dat hij 1080p120 ondersteund. Ik heb een paar jaar geleden een keuze gemaakt tussen het 2017 model van LG en het vergelijkbare model van Philips. Maar de Philips ondersteunde gewoon geen 1080p120 als input, wat uiteindelijk ook een van de reden was waarvoor ik uiteindelijk voor LG heb gekozen.
Beetje een lang artikel om samen te vatten wat we al lang wisten.

PS4 games in compatibility modus op PS5 hebben nooit 120fps, omdat ze zo niet ontwikkeld waren voor PS4.
Xbox One X games hadden deze beperking niet.

Bij PS5 games en Series X games is dat verschil er niet meer.

Er staat eigenlijk geen nieuwe informatie in dit artikel, maar de flamewars kunnen weer beginnen.
Ik blijf erbij dat dit aan de gebruikers zelf ligt, maar je moet ze de pap ook niet in de mond geven.
Ik had ook maar een raar gevoel bij dit artikel. Voelt heel hard aan als xbox promo terwijl er eigenlijk nog geen eerlijke vergelijking te maken is. Deze zin in de conclusie sloeg wel alles:
Vooralsnog is de Xbox Series X in het voordeel ten opzichte van de PlayStation 5 als het gaat om 120fps-games; er zijn er gewoonweg meer beschikbaar
Ik mis hier de nuance: voordeel, als het om gamen in 120fps van cross gen of previous gen games gaat. Dit zeker als je ziet dat op alle vergelijkingen tussen xboxx/ps5 van digital foundry de ps5 momenteel de betere resultaten levert ondanks het feit dat de xboxx op papier de sterkere console zou zijn. Dàt lijkt me echt eens een onderzoek-artikel waardig.
Er is een nieuwe video van DF (zie link van Jumpman verder in de comments) waarin wel duidelijk wordt dat de Series X de nieuwe Call of Duty wel iets beter draait in 60fps mode met raytracing dan de PS5.

Voor deze game draait de PS5 ironisch genoeg iets beter dan de Series X in 120fps modus.

Naarmate er meer next gen crossplatform games uitkomen, zullen we natuurlijk wijzer worden.
Maar Tweakers artikels zoals dit dragen (vind ik) niks bij. Het is gewoon een heel uitgebreide samenvatting van wat we al wisten. Tot dat de PS5 met een nieuwe compatibility mode komt, zullen de PS4 games op PS5 altijd blijven steken op 60fps.
Het is zo vroeg dat het op dit moment alles neerkomt op optimalisatie en mijn indruk is dat Sony op dit moment een klein voorsprong hierop heeft (beetje bevestigd door DF).

Las ergens dat Sony voortduwt op de PS4 ontwikkeling tools terwijl Microsoft nieuwe tools beschikbaar heeft gesteld. Best wel logisch zou je zeggen gezien de strategie van Microsoft maar heeft blijkbaar wel z'n korte termijn gevolgen.
Dat schijnt volgens VGTech een bug te zijn omdat uit hun test op die specifieke scene bij hun de game weer wel locked 60fps draaide. Het schijnt dus random te kunnen gebeuren en dat zou dan gefixed moeten worden door de developers.

Dit is zo'n zelfde issue als wat we bij Devil May Cry zagen waar het voor zowel PS5 als XSX was gefixed.
Dat is net zo bekend als de reden waarom de PS5 geen 120 Hz in bc modus kan draaien, namelijk dat de gdk om games goed voor de series te ontwikkelen eigenlijk veel te laat klaar was en nog niet helemaal optimaal draait. Geef het wat tijd en die prestatie draait wel bij. Een heel artikel daar aan wijden zou net zo (on)zinnig zijn als deze.
In elk artikel of comment sectie zie ik het argument van "de GDK was veel te laat klaar/draait nog niet optimaal". Wel leuk om dat altijd van de toren te blazen als feit maar kan je eens linken naar objectieve bronnen die dit bevestigen?
Van de toren blazen? Ga lekker zelf googlen zou ik zeggen... Mijn punt is meer kap eens met het proberen een console oorlog te voeren...
Wat een kortzichtige reactie man. Wie spoort er hier aan op een "console-oorlog"? Ik probeer net objectieve informatie te vergaren over alle consoles om dan eventueel een beslissing te maken. Het feit dat je mij kinderachtig doorverwijst naar google (alsof ik dat zelf nog niet gedaan zou hebben) spreekt natuurlijk ook boekdelen. Je doet zelf mee aan het verspreiden van halfbakken geruchten. Zegt ook veel over die "specialisten" badges hier op tweakers waarvan je er precies wel een aantal weten verzamelen hebt, krijg je die gratis bij een pak cornflakes of zo? Triest.
Je kennis over hoe Tweakers werkt is blijkbaar ook vrij beperkt blijkbaar als je me die badges kwalijk gaat nemen.

Maar alsof Tweakers wel even informatie bij Microsoft of de devs gaat halen die niet elders beschikbaar is... Het is daarom net zo nutteloos om daar een artikel over te willen.

Uiteindelijk is het gewoon veel te vroeg dag om op deze manier te kunnen zeggen die console of die console is beter. Maar het feit dat jij zegt dat deze vergelijking nutteloos is en veel te vroeg maar een andere waar precies hetzelfde voor geldt die zou echt gemaakt moeten worden volgens jou... Dat doet jou op mij overkomen als een Sony fanboy ja. Als Xbox positief er uit komt dan is het een ineens een Xbox promo, ze kunnen beter naar dit andere aspect wat aantoont dat mijn console beter is kijken!
Als ik het artikel lees is 120fps met name interessant voor de fanatieke/ervaren gamer? Ik ben zelf 30+, speel geen multi-player, af en toe de console aan voor een paar uurtjes ontspanning. Kan ik dan concluderen dat 120fps voor mij een beperkte toevoeging is? M'n tv kan 120fps, maar niet met 4k resolutie. Ik prefereer dan de 4k resolutie boven met 60fps als ik het allemaal goed begrijp?
Een strakke 60 FPS of hoger is IMHO echt zoiets van: "Wanneer je het niet hebt, mis je het niet, maar wanneer je het hebt of eenmaal BEWUST ervaren hebt, wil je niet meer zonder." En het heeft alles te maken met de standaard gebruikte TV/monitor techniek van tegenwoordig (standaard = 60Hz) en hoe ver de ontwikkelaar de game optimaliseert.

Op PC blijf ik net zo lang pielen in de video settings van een game totdat ik de game op een strakke 60FPS kan spelen voor 99% van de tijd. Ik haat de stuttering en/of tearing die anders ontstaan. Bij sommige spellen valt het mee en heb je bv alleen screen tearing boven in of onderin het scherm. Maar bij andere vallen ze precies in het midden van het scherm, daar waar de actie plaatsvindt. Lelijk en afleidend en dan speel ik altijd met vsync aan.

Maar het is vooral de stuttering, veroorzaakt door de lag die van ~17ms op 60FPS naar ~33ms op 30FPS schiet bij vSync. Dat is voelbaar en vervelend. De game voelt dan in een keer stroperig (30FPS) aan en dan weer normaal (60 FPS) en dat kan dan ook nog eens snel afwisselen, wat bijvoorbeeld betekent dat je poppetje net op tijd springt (17ms lag) om de sprong te halen of net te laat (33ms lag stutter) en dan in het ravijn kukelt. Je timede beide keren op hetzelfde moment, maar het resultaat is (frustrerend) anders.

Hoe hoger de refreshrate, des te kleiner wordt de lag en ook de impact van FPS schommelingen. 30 FPS = ~33ms, 60 FPS = ~17ms, 120 FPS = ~8ms, 240 FPS = ~4 ms. Vandaar dat met de huidige beeldschermtechniek hoge FPS de voorkeur heeft.

Maar wanneer een game altijd 30FPS haalt, dan is de lag (~33ms) altijd hetzelfde, is er op te anticiperen en kan het prima speelbaar zijn - al kan het spel stroperig aanvoelen. Maar hier zit dus ook vaak het probleem: er wordt niet altijd 60 of 30 FPS gehaald in een game en dan heb je tearing en/of stuttering. Tenzij je een monitor/TV hebt met variabele frame rate (Freesync of Gsync). Dan past het beeldscherm de refreshrate aan, aan de FPS van je game en heb je geen last van tearing of stuttering. Mijn volgende monitor/TV wordt dan ook van dit type.

De vraag is dus: hoe allergisch ben je voor stuttering en/of tearing in games?
60 vs 120 fps is leuk voor competitieve games. Vooral in snelle fps shooters zoals quake champions is het wel wenselijk. Ik merk het verschil, maar ik ben bvb vrij zeker dat mijn vriendin met de beste wil van de wereld niet in staat is om het verschil te merken. Als casual gamer moet je hier echt niet van wakker liggen.

[Reactie gewijzigd door spoonman op 24 november 2020 07:33]

Denk dat het ook altijd persoonlijke smaak zal blijven....

Ik heb nu nog een Xbox One (Originele), moet nog wachten op mijn Xbox Series X als vervanger...
Maar vind nu al op een Samsung Q95T sommige games er fantastisch uitzien op deze originele Xbox One, dus straks nog beter op de Xbox Series X...

Maar een voorruitgang gaat het zeker worden met de Xbox Series X tegenover de oudere generatie, ongeacht of je 60fps of 120fps gebruikt. De meeste games zijn voor mij nu nog maar 30fps...

Denk niet dat het ten nadelen zal zijn van de gameplay en de fun...
Zeker als je niet beter gewend bent ;-)
(Eenmaal beter gewend, oftewel gezien bij iemand anders, zou je de verschillen kunnen opmerken)
In een ideale wereld zou je natuurlijk gewoon altijd allebei willen. Maar in de huidige wereld kunnen weinig apparaten beiden bij de uitdagende games. En als je single-player games speelt of je multi-player games niet zo serieus neemt (het verbaasd mij hoeveel mensen dit wel doen, terwijl ze aan het eind van de dag gewoon hobbymatig gamen en er nooit een stuiver o.i.d. van terug zullen zien) ben ik het met je eens: liever wat mooiere graphics en dan maar 0,nogwat seconden langzamer zijn.

[Reactie gewijzigd door BrianP op 24 november 2020 09:20]

Die framerate is niet zo belangrijk. 60Hz is duidelijk beter dan 30Hz, maar 120Hz is niet heel veel beter dan 60Hz.

Resolutie is ook betrekkelijk. Je moet of een enorme joekel van een tv hebben of er erg dicht opzitten om 4k goed te zien, laat staan dat het belangrijk wordt voor de spelervaring. Dus ook dat is vooral hype.

Uiteindelijk is het mijns inziens vooral hype, net zoals HD audio en andere 'nummer-gedreven' tech. Meer is volgens de reklames altijd beter, maar in werkelijkheid ben je dan 4x de performance van je console aan het stoppen in iets dat mischien 20% betere spelervaring geeft.
Wat mij betreft een beetje zonde omdat je die performance ook had kunnen gebruiken om meer en mooiere dingen te tekenen op 1080p@60Hz of zelfs @30Hz. Om die 4k@120Hz te halen wordt er dus flink op de kwaliteit van het beeld ingeboet.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 24 november 2020 12:43]

"Ontwikkelaars kunnen hun Xbox One-games met een relatief eenvoudige update voorzien van een hogere framerate."

Lees: knop toevoegen waardoor je in 1 klik je grafische instellingen zodanig naar beneden schroeft tot dat 120fps mogelijk is.
Ik snap niet dat je met je onzin een +3 krijgt. Het gaat hier over Xbox One spellen die gemakkelijk op 120fps te draaien zijn. Daar hoeft geen kwaliteitje voor omlaag, want die spellen vragen al praktisch niets van de hardware van een Xbox Series X.
Excuses, verkeerd gelezen. Nog vroeg in de ochtend :)
Xbox One spellen moeten inderdaad gemakkelijk kunnen draaien op 120fps op de nieuwe consoles.

Mijn commentaar ging eerder over de performance mode, waarbij spellen een hoger fps halen ten koste van de grafische kwaliteit.
Die modus heb ik ook moeite mee, uiteindelijk hebben de ontwikkelaars een optimale ervaring in gedachten bij het maken van de spellen en die zou ik graag willen ervaren. Het kiezen tussen performance/kwaliteit/etc. doet een beetje af aan die ervaring. Als ik met instellingen wil gaan rommelen pak ik wel een PC.

Aan de andere kant kan ik mij ook niet zo voorstellen dat de ontwikkelaars 30fps zo prettig vinden en lijkt dat meer een concessie.
Zelfs dan is het niet gemakkelijk, want het resultaat is volkomen afhankelijk van de engine die gebruikt wordt. Bij de Master Chief Collection op de PC zag je bijvoorbeeld dat bepaalde animaties gewoon nog op 30 of 60 fps liepen. Physics systemen zijn ook niet altijd even schaalbaar.

Bij wat meer gangbare game engines die ook op meerdere platformen worden gebruikt, zoals UE, is het gelukkig allemaal niet zo'n probleem.
ik zou graag zien dat ze voor alle spellen een dynamische resolutie gebruiken bij het ontwikkelen. Dus sowieso een constante fps van 60 en een dynamische verlaging of verhoging van de resolutie tussen 1080P en 2160P.
Jammer dat dit bv ontbreekt bij Forza Horizon 4. De performance mode op de One X heeft hier een vaste resolutie van 1080P terwijl dit met dynamic scaling een stuk hoger zou kunnen zijn op veel plekken in de Map.
Ik denk dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Je kan de popcorn ook boven halen als je de reactie op de Series X review leest.

Ik zou zeggen dat er behoorlijk veel zijn van beide kampen :)
Bij welke Xbox One games is dit het geval? Voor zover ik voor ogen heb heeft de Series S of X genoeg kra ht om de games op de normale instellingen met hoge framerate te draaien. Het zijn hoogstens de nieuwe games die concessies doen om de hoge framerate te halen.
Op de eerste lijst van alle games zijn er maar 3 games waarbij het op 60fps gaat. En dat zijn dan ook games die makkelijk door de fabrikant gepusht kunnen worden naar 120fps mits ze dat willen.

Heb het gevoel dat devs de PS5 links laten liggen omdat Xbox in combinatie met gamepass meer verkopen gaat opleveren. En zo dus minder aantrekkelijk is voor devs. Maar PS5 moet gewoon meer pushen.

De console heeft gewoon kracht om alles op 120fps te draaien. Want uiteindelijk komen de 1st party games uit op de PS5 waar je U tegen zegt met alle toeters en bellen en dan is het opeens wauw de PS5 kan dat aan. Terwijl het echt de devs zijn die het moeten realiseren.

Deze generatie zal MS dichtbij komen. Omdat Sony domme fouten heeft gemaakt. Maar afkraken terwijl het niet bij Sony ligt is ook kort door de bocht.
Goh. Ik heb op de ps4 the witcher gespeeld op 30fps, en dat was toch één van de leukste ervaringen op de ps4 voor mij. Er is in die tijd ook weinig kritiek geweest op de game vanwege die 30fps.

Wat ik wil zeggen: laten we nu niet allemaal gaan paniekeren als we een game op "slechts" 60 fps moeten spelen. Eens die next-gen games gaan uitkomen zullen er volgens mij bitter weinig 120fps halen (en ik koop geen next-gen console om games van de vorige generatie te spelen)

Voor alle duidelijkheid, ik heb zelf ook een 144Hz scherm aan de pc hangen, en in competitieve shooters haal ik ook liefst die 144fps. Dus ik weet dat het verschil merkbaar is.
Ik snap die 120 hype ook niet zo goed. Wil je echt competitief spelen dan moet je een PC hebben.

Daarnaast is het voor iedereen gelijk dus eerlijk.

Ik snap die 120 FPS (of refresh rate) niet super goed. Ja het is iets vloeiender. En met schermen iets rustiger. Maar of het echt heel nuttig is daar twijfel ik echt over.

Hetzelfde geld voor TV's kopen. In de winkel naast elkaar zie het het verschil. Thuis is het eigenlijk allemaal wel prima. (voor 99% van de mensen).
Ik snap dit soort reacties nooit zo goed. Wat wij zien en wat onze hersenen er van maken zijn verschillende dingen. Zie onze hersenen als een soort beeldverwerkingsprocessor. Onze hersenen zijn getraind om er een vloeiend beeld van te maken. Onze herinneringen zijn fragmenten waarvan wij zelf een film maken.
Maar ook wat wij zien wordt aan mekaar gelijmd en vloeiend gemaakt. Hoe rustiger dit beeld is hoe minder onze hersenen hoeven te doen. Mogelijk dat het qua beeldervaring niet uit maakt, maar je komt wel rustiger de dag door.

Edit:
Leuk om mee te beginnen

[Reactie gewijzigd door Bram34 op 24 november 2020 12:30]

Als dat waar is (en het klinkt aannemelijk) is hier vast een bron voor.
Het spelen op beide wordt voor mij aanzienlijk prettiger op deze manier. Als je van 144+ hz (PC) naar je bank verplaatst (30 tot 60hz) dan is dit best wel een vervelende switch. Killzone Shadow Fall krijg ik nog steeds koppijn van door de 3 factoren: Lage fps, motion blur en lage FoV.

De stap van 30/60 naar 120/144 is écht een enorme verbetering, dat is de sweetspot die elke speler zou willen halen. Alles boven 144hz merk ik zelf niet meer, dan heb je het al over bovengemiddeld reactievermogen en niet iets wat écht merkbaar is.

Dit is echter wel subjectief, want ik geef vooral om een vloeiende (high fps) gameplay ervaring, terwijl een ander het liefste 4K op ultra met raytracing wil ervaren.
Zo denk ik er exact hetzelfde over, voor singleplayer games heb ik liever wat meer pracht en praal dan die 120fps als refreshrate. 60 of eventueel 30fps is meer dan voldoende voor dat type games.
Voor multiplayer games is 60fps misschien wel een aanraden, maar absoluut geen must. Een stabiele internetverbinding en server verbinding is wat mij betreft veel belangrijker. Wat heb je aan zoveel framerates als de server niet eens stabiel kan draaien. COD Warzone (kuch kuch)

Waar ik op dit moment bij de consoles een beetje bang voor ben is dat men de grafische vooruitgang beperkt doordat men in een keer als selling point de hoge framerates wil gaan gebruiken. Als men niet de 60fps kan halen zie je iedereen meteen als schapen hetzelfde roepen, terwijl de meeste mensen zich beter kunnen concentreren op andere zaken. Vooral bij multiplayer games zijn andere zaken veel belangrijker, het door en door kennen van een map, maar ook het gedrag van de spelers en game geven veel meer voordeel dan die paar framerates. Dit is iets wat veel mensen vergeten.

Laat men anders zorgen dat bepaalde games de mogelijkheid krijgen om te switchen tussen High frame rate mode en graphical mode. Dan kunnen mensen zelf kiezen wat ze belangrijk vinden. Al die tussen instellingen zoals op een pc zijn helemaal niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 24 november 2020 10:36]

Op de eerste lijst van alle games zijn er maar 3 games waarbij het op 60fps gaat. En dat zijn dan ook games die makkelijk door de fabrikant gepusht kunnen worden naar 120fps mits ze dat willen.
Heb je het artikel wel gelezen?
Rocket League-ontwikkelaar Psyonix bevestigt dat tegenover Push Square. Volgens de studio is het activeren van 120fps op de Xbox Series X en S mogelijk met een kleine patch. Om de hoge framerate toe te voegen aan de PS5-versie, moet een volledige native port van de game worden gemaakt. Dat kost aanzienlijk meer tijd en de studio geeft toe ervoor te hebben gekozen om de PS5-versie voorlopig niet aan te passen.
Overigens een beetje onzorgvuldig omschreven door de auteur (attentie @Xtuv): Er is momenteel geen PS5 versie van Rocket League, als je de game wil spelen op de PS5 speel je dus de PS4 (Pro) versie in BC-modus.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 24 november 2020 13:16]

En/ Of omdat het minder toevoegt op de ps5 omdat in elk geval vooralsnog minder tv's volledig worden ondersteund:
Geen 1440p support, dus op je grote 4k tv zul je bij 120hz terug moeten vallen op 1080p. Bij snelle (race) games waarin de omgeving aan je voorbij flitst is dat minder erg dan in games waarin details juist wel erg belangrijk zijn/ echt wat toevoegen. En om nu ook een nieuwe tv te kopen gaat voor velen te ver verwacht ik (en game ontwikkelaars met mij).

Daarbij wordt in het artikel uitgelegd dat de 120hz modus op backwards compatibel spellen niet werkt doordat die modus 60hz als max heeft. Een simpele patch is het dus niet voor de ps5 maar er moet simpelweg meer voor gebeuren.
Alles bij elkaar valt het prima te begrijpen in mijn ogen, want als je iets in een week of in enkele maanden op kan leveren waarbij je op voorhand niet precies weet wat het gaat opleveren, ga je altijd voor de snellere oplossing en pas meer investeren als je weet dat het ook echt gebruikt wordt en wat op kan leveren.

Op basis van wat we nu weten in praktijk is op dit moment Xbox voor mij degene die er beter vanaf komt. Dat kan met toekomstige updates natuurlijk veranderen, maar vind ik verrassend aangezien de ps5 op voorhand voor mij er beter vanaf leek te komen.
Ps5 heeft al variabele frames and resolutie aangekondigd en wie speelt er nu op 1440p ? :-)
Mensen die een 4k tv hebben, maar HDMI 2.0 (geen 2.1), die toch op de hoogst mogelijke resolutie willen gamen?
Ik en met mij nog vele anderen. voor mij de reden om naar xbox te gaan
Dat hoor je mij toch niet zeggen. Ik heb een 1440p game monitor om te gamen op mijn ps4.
Dat die geen 1440p ondersteunt weet ik, maar ik had dat wel verwacht van de PS5. En dit is nog niet aangekondigd.
Tot nu toe levert het niet meer verkopen op en ik heb een hard hoofd in dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
Blijkbaar wel.

https://www.gamesindustry...e-being-on-xbox-game-pass
Ah, je had het over console verkopen.

Daar valt niks zinnigs over te zeggen vooralsnog, beide consoles zijn volledig uitverkocht en bij mijn weten zijn er geen verkoopcijfers bekend, dus daar valt echt niks over te zeggen.
De weg voor Sony om een grote Gamepass competitor aan te kondingen (waar ze al naar hintte), is geloofwaardiger, dan Xbox die marktleider zal worden.
Aangezien Sony een grotere installed base heeft verwacht ik ook wel dat Sony meer consoles gaat verkopen. Alleen is een race makkelijk te winnen als je m alleen loopt, MS doet namelijk niet meer mee.

Die zetten vol in op software sales op Xbox, Windows en streaming. Als je dan zit dan in mei PS Now 2.2 miljoen gebruikers had en Gamepass 10 miljoen. Tsja.
We zullen het pas echt weten als er officiële aantallen gepubliceerd worden. Ik denk dat Xbox wel wat markt zal afsnoepen maar het zal me echt totaal niet verbazen als de aantallen in het 'voordeel' van Sony zullen zijn in een verhouding van 3/4de of 2/3de (oftewel: geen grote verandering t.o.v. de situatie voor de launch). Maar goed, dat maakt voor Microsoft ook wat minder uit, die kunnen lekker verdienen aan de Gamepass-abo's.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 24 november 2020 13:14]

Kan iemand uitleggen waarom de ps5 niet ray tracing in combinatie met 120fps 4k kan? Waarom is het of het een of het ander?
Kan iemand uitleggen waarom de ps5 niet ray tracing in combinatie met 120fps 4k kan? Waarom is het of het een of het ander?
Je snapt hoop ik dat je met 4k en 120Hz letterlijk 4x meer performance vraagt van het beestje vergeleken met niet zo lang geleden? Daar bovenop wil je nog ray tracing, wat op zichzelf al racks met computers kan bezighouden.
En dat allemaal voor een paar honderd euro.

Is dus allemaal een beetje teveel van het goede.
Ah oke, dank voor de uitleg. Wellicht dat volgende generatie wel beide tegelijk kan aangezien we dan sowieso 7 jaar verder zijn ;)
Nee joh, dan hebben we weer 8k tv's met 240Hz en is dat de waan van de dag. :)
4K doet dan pijn aan je ogen, zo blokkerig.. ;)
Het is een apparaat van 330 Euro (excl. controller en bluray speler).

Raytracing kost rekenkracht, 120hz kost rekenkracht, 4K kost rekenkracht.

Dus voor dat geld is het al heel wat dat ie (bijna) twee van de drie dingen tegelijk kan.
Omgekeerde is waar...
Ik zou denken dat net het tegenovergestelde waar is?
Die mag je nog eens beter verklaren/uitleggen :P

Epilepsie kan veroorzaakt worden door lichtflitsen, maar dit heeft met contrast/brightness te maken. Hogere framerates veranderen enkel de perceptie van bewegend beeld. Een visual op 2fps is een dia show, 24fps is prima voor video maar toont bijv. vervaging in pan shots, terwijl 100+ hz een vloeiend geheel is.

Dus, hoe een vloeiend beeld epilepsie kan opwekken? 8)7
Hier een Digital Foundy video van Call of Duty: Black Ops Cold War met 4K 120 FPS op beide consoles: https://youtu.be/RnZAN91pUiw.
Interessant!

Beide systemen draaien dus zo goed als stabiel 120fps.
In 60fps mode met Raytracing zie je dat de Xbox iets stabieler loopt dan de PS5.

Dàt is een nieuwsartikel waard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True