Overwatch krijgt 120fps-modus op Xbox Series X en S

Overwatch heeft middels een update optimalisaties voor de Xbox Series X en S gekregen. De game krijgt er drie modi bij die de graphics van de game aanpassen aan de voorkeur van de speler. Die kunnen prioriteit geven aan resolutie, beeldkwaliteit en framerate.

De drie modi heten Resolution, Balanced en Framerate. Met laatstgenoemde draait de game met maximaal 120fps op zowel de Xbox Series X als S. Bij de Series X gaat dat met een 1440p-resolutie en bij de Series S in 1080p. Volgens de patch notes gaat deze modus wel ten koste van de beeldkwaliteit, maar welke parameters worden aangepast, meldt Blizzard niet. Opties als anti-aliasing, reflecties en schaduwen terugschroeven zou prestatiewinst op kunnen leveren om de hoge framerate mogelijk te maken.

De PlayStation 5-versie van de game krijgt nog geen mogelijkheid om op deze manier gebruik te maken van de extra rekenkracht van die console. Blizzard meldt daar zelf niets over, maar Overwatch is niet de enige game die in deze positie zit: Rocket League en Call of Duty: Warzone hebben geen 120fps-modus op de PlayStation 5, maar wel op de Xbox-consoles. Volgens Rocket League-ontwikkelaar Psyonix komt dat omdat het laten werken van een PS4-game op de PS5 met 120fps-ondersteuning veel meer werk is dan met een Xbox One-game op de Xbox Series X en S.

Modus Console Resolutie Framerate Eigenschappen
Resolution Series X 4K 60fps Hoogste resolutie ten koste van 'enige beeldkwaliteit'
Resolution Series S 1440p 60fps Hoogste resolutie ten koste van 'enige beeldkwaliteit'
Balanced Series X 1440p 60fps Hoogste beeldkwaliteit, minder hoge resolutie
Balanced Series S 1080p 60fps Hoogste beeldkwaliteit, minder hoge resolutie
Framerate Series X 1440p 120fps Hoogste framerate, ten koste van resolutie en beeldkwaliteit
Framerate Series S 1080p 120fps Hoogste framerate, ten koste van resolutie en beeldkwaliteit

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-03-2021 • 14:09

44 Linkedin

Reacties (44)

44
40
19
3
0
17
Wijzig sortering
Zijn dit al tekenen die aantonen dat het op den duur veel makkelijker en beter zal gaan om het maximale uit een Series X te halen tov een PS5..??
Nee dit heeft puur te maken met backwards compatibility spellen die makkelijker opgeschaald kunnen worden op de xbox.

PlayStation heeft voor de veilige/ zekere route gekozen.

Spellen ontwikkelen en er het meeste uithalen lijkt op de PS5 juist makkelijker te kunnen.
Daar heeft het niets mee te maken. De reden is dat een Xbox (One) game via Smart Delivery makkelijk en dynamisch als een andere versie gedownload kan worden, met minimale code changes (door de manier van implementatie van backwards compatibility). Bij de PS5 moet er echt een aparte PS5 build gemaakt en gesubmit worden bij Sony. De PS4 versie is uiteraard gewoon speelbaar via backwards compatibility, maar draait dus ook in feite als de PS4 Pro versie (alleen vaak wat stabielere framerate etc).

Heeft dus niets te maken met het maximale uit een console halen (wat in principe alleen relevant is bij native next-gen games, waarbij dit issue dus niet speelt).
Wat je zegt is deels correct. Echter, heeft Smart Delivery hier niks mee te maken. Overwatch draait ook nog gewoon in BC mode en niet native XSX build. BC mode op Xbox en PS werken net iets anders in sommige gevallen. Smart Delivery zorgt ervoor dar jij de juiste versie krijgt als je een xbox one game koopt die ook een XSX versie heeft. Bij de PS5 kan je ook kiezen welke versie je geïnstalleerd wilt hebben als je bv een PS4 game koopt die PS5 upgrade path heeft. Voor beide is hier input nodig van een dev.

Pas geleden heeft Ubisoft The Division 2 een 60fps patch gegeven op beide consoles, maar zijn nog steeds PS4 en XBone games en geen native next-gen versies.
Bedankt voor de verdere toelichting. Ik heb zelf geen Xbox, dus kan kloppen dat ik er een beetje naast zat ;).
Wat ik ervan begreep, althans bij rocket league, is dat het op de series x een eenvoudige tweak is terwijl de ps5 een volledige Port nodig heeft.
Klopt, dat is precies wat ik schreef :)
Aaah ja..
Was inderdaad het Smartdelivery verhaal vergeten.

Maar had Sony ook niet een vage versie van Smart Delivery..?? Meen mij een dergelijk artikel te herinneren.

Ben zelf nog steeds in oriëntatie-mode...kijkende of ik voor ps5 of SX ga. Neig beetje naar SX maar het verhaal laatst over FF7R heeft mij doen twijfelen.

#zucht
Bij de PS5 kan je (handmatig) kiezen of je de PS4 of PS5 versie van een spel wil installeren (mits je ze allebei hebt). Kan het niet echt "smart" noemen.

Verder overigens erg blij met mijn PS5 hoor (dus zeker geen PS basher), vooral voor gekozen vanwege exclusives aanbod. Qua technische implementatie doet de Xbox het naar mijn mening iets beter.
Nee..is inderdaad geen smart te noemen als het vereist dat je over zowel 4 als 5 versie moet beschikken terwijl bij de Box het niet uitmaakt en men gewoon kijkt of je current of last gen gebruikt.

En ja...het verschilt inderdaad. Kijkende naar het Bethesda nieuws van afgelopen week en Microsoft haar strategie voor de toekomst vraag ik mij alleen af hoe lang exclusives bij Sony nog stand zal houden.

Maar goed....laat eerst de voorraad consoles weer aangevuld worden.
De series x is op papier gewoon sneller dus er zal vast wel meet tollerantie in zitten om wat settings te veranderen.
De cpu is sneller geclocks het video geheugen is sneller geclockt en de gpu heeft meer cores/ ruwe rekenkracht. En in tegenstelling tot de PS5 hoeft de series x niet zijn vermogen te verdelen tussen gpu of cpu wat weer bottlenecks op kan leveren in de toekomst.
Er zou dus meer mogelijk moeten zijn met een series x. Of developers er wat mee doen is dan weer een andere vraag.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 maart 2021 15:31]

Bedoel je niet, dat as computerjunky zegt hier niet van toepassing is ipv dat het niet klopt? (Op zijn claim van het vermogen na dan)
Oh we hebben er weer een fabeltje bij. Wat voor eigen processor heeft die SSD dan? Volgens mij zit er namelijk gewoon een controller op met ondersteuning hardwarematige compressie. Dat zit in meer controllers. Is niet zo spannend. Wel knap dat iemand er weer van heeft kunnen maken dat de SSD ineens een eigen processor heeft, bijzonder.
De SSD controller is over het algemeen het zelfde als bv.. die in de Series X behalve dan dat de PS5 de beschikking heeft over 12 Lanes en de Series X standaard 4 lanes heeft
Beiden hebben Hardware compressie alleen gebruiken ze een iets andere decompressie techniek

Hoeveel het in de toekomst echt gaat uitmaken zullen we nog moeten zien.
Volgens mij haal jij PCIe lanes en SSD controller channels door elkaar ;)

Daarnaast zegt het aantal channels niet direct iets over de bandbreedte van de SSD, met ONFI 4.1 kan je bijvoorbeeld met slechts 8 channels al meer bandbreedte leveren dan de PCIe 4.0 x4 interface van de PS5 aankan.

Het aantal channels/NAND chips dat gebruikt wordt in een SSD komt weer met zijn eigen voor- en nadelen. Meer is niet persé beter maar minder ook niet. Dan ook puur voor de volledigheid:

XSX|S:
- SoC interface: PCIe 4.0 x2*
- Controller: Phison E19T*
- Channels: 4*
- NAND chip(s): enkele 128 laags SK Hynix chip
- Cache: Nee

PS5:
- SoC interface: PCIe 4.0 x4
- Controller: Custom
- Channels: 12
- NAND chip(s): 6x Toshiba
- Cache: 512MB

*in ieder geval voor de storage expansion card

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 maart 2021 17:12]

Oke ook goed, ik weet het fijne er niet van, ben ik heel eerlijk in. Maar die controller zou volgens mensen wel veel uit maken, heb ik vernomen. En de variabele clockspeeds moeten natuurlijk wel onderzocht worden anders krijg je performance problemen. Kan me dus wel indenken dat ps5 meer tijd kost
Anoniem: 221563
10 maart 2021 14:25
Ik moet zeggen, er zijn een stuk meer titels in 120fps beschikbaar dan ik van te voren had verwacht. Mooie ontwikkelingen zo.
Dit zijn BC games die een patch krijgen en unlocken dus framerate of resolutie. Voor 60fps games is dat geen probleem namelijk zie bv Days Gone, Ghost of Tsushima of God of War en verschillende multiplatform games die op beide consoles eerst 30fps draaide en nu 60fps. Wat betreft 120fps toevoegen is blijkbaar in de huidige SDK niet mogelijk.

Het is aan Sony om bepaalde BC limieten te updaten of de dev moet een native PS5 build maken. Ik denk dat Activision voor WarZone sowieso wel werkt aan een native versie voor zowel XSX als PS5 omdat beide nog steeds in BC mode draaien.

Edit: sorry dit was bedoelt als reactie op @LongJoy1980

@Anoniem: 221563 Maar idd, zoals je zegt er zijn best veel games die al 120fps ondersteunen. Ik moet zeggen dat Cold War in 120fps echt heerlijk is.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 10 maart 2021 15:07]

Ik ben echt totaal niet verbaasd dat Overwatch 120 fps 1080p haalt op de nieuwe consoles, het is goed, begrijp me niet verkeerd, maar onverwachts? Overwatch draait hier op 240 fps locked met een ryzen 3600 en rx470, dat is zeker wel een game waarvan ik het had verwacht dat die 120 fps modus zou krijgen, ook op de series s.
Devs laten echter nóóit toe dat een console 'medium' of 'low' settings gebruikt tenzij het écht niet anders kan. Jij draait met die specs Overwatch op 'competitive' settings neem ik aan - net zoals de meesten.

Er zijn nu in principe honderden games die op 120+ fps locked gedraaid kunnen worden op zowel de PS5 als Xbox Series, maar devs zullen áltijd alsnog graphics te belangrijk vinden. Het is dan ook best ergerlijk dat, gezien de belabberde freesync ondersteuning op high-end TVs, de meeste van de huidige 120fps games (op rocket league na) nét geen 120fps locked zijn, maar vaak tussen de 110 en 120 (en soms 90/100-120) heen en weer schommelen, vrij constant. Wederom puur en alleen omdat de devs écht niet willen dat shadows nog één stapje lager ingeschaald worden.

Gezien dit soort taferelen zijn mensen verbaasd dat het überhaupt gebeurd - die 120fps modus.

En ja, ik heb je comment puur gebruikt om even hier over te ranten, excuses ;p

[Reactie gewijzigd door Brutal1ty op 10 maart 2021 17:25]

Maar zoals ik al eerder zei was toch al lang gezegd dat er een 120fps modus zou komen voor games waar het kan, en dan is een game als dit toch wel een van de games waaraan je dan denkt? Of had men een Cyberpunk2077 op 120fps verwacht? Daar heeft jou verhaal verder weinig mee te maken.
Nu maar hopen dat deze ontwikkelingen pc games iets beter maken ipv graphics oppoetsen een belabberde halfbakken ui port doen en hopen dat de rest werkt zonder optimalisaties.
Helemaal mee eens!
Had dat ook echt niet verwacht van de consoleboeren.

Nou is 30fps ook wel echt achterhaald inmiddels maar 120 is een grote verassing.
Hoe bedoel je grote verassing, het was toch van te voor al aangegeven, en dan is toch juist een game als Overwatch een game waarvan je het wel zou verwachten, dat spel draait op 240+ fps op een rx470 of 1050ti in 1080p op de pc.
Hi ik had het niet verwacht omdat hoge framerate eigenlijk nooit belangrijk is geweest op consoles.

Op de laatste generatie, PS4 en XB1, draaide spellen nog op 30fps.

En je levert uiteindelijk natuurlijk in op detail of resolutie als je hoger wilt.
Maar blijkbaar hebben ze ingezien dat er toch behoefte aan is en beginnen ze nu met keuzes in te bouwen in de spellen.
Op de laatste generatie zijn er ook al heel wat spellen die op 60 fps draaide hoor, overwatch is er een van.
Op zich vind ik dit best bijzonder dat er voor de PS5 bijvoorbeeld voor Warzone nog steeds geen patch is geweest om 120FPS (haalbaar of niet) te unlocken, of een PS5 versie is uitgebracht. Zeker gezien het feit Sony een deal heeft voor COD met exclusieve content en dat DLC eerder verschijnt op PS....
Toevallig net gespeeld, werkt soepel! Ook niet nodig om de game op je interne SSD te zetten, de 120hz werkt ook via een USB HDD.
Wat zullen een boel Overwatch spelers dit fantastisch vinden, vooral als je competitief speelt. Het enigste is wel dat je monitor/tv 120Hz is anders maakt het nog niet uit.
Inputlag merk je nog wel. Ondanks een 60 Hz beeldpaneel.
Jawel, maar dat verschil is echt minimaal. Het is dan alsof je van een 60Hz scherm naar een 75Hz gaat
Het verschil van 60 naar 75 voelt als een groter verschil dan van 75 naar 120.
Is objectief, ik persoonlijk ben van 60 naar 75 gegaan zonder iets echt te merken en ben toen van 75 naar 1440p 120hz gegaan wat ik juist heel erg opmerkte als ik shooters ging spelen.
Tijd geleden een blind test gezien van prof. gamers en die waren het er wel unaniem over eens dat die eerste stap over 60fps/hz het grootste verschil was. Ook was er een duidelijk voelbaar verschil tussen de 60/75 hx op 60/75 fps of vsync off en er 144 fps doorheen pompen.
Daarom zeg ik ook is objectief. Voor een pro kan 60 naar 75 veel verschil maken dan een casual gamer. Ik speel bijvoorbeeld bijna geen shooters, maar merkte wel eerder het verschil van 75 naar 120 en niet bij 60 naar 75.
Daarom bedoel ik ook dat het bij iedereen anders is, een pro gamer die Overwatch/SC:GO speelt wilt zoveel mogelijk FPS en refreshrate terwijl een casual gamer die soms shooters speelt alles boven de 60 al prima vind waar je dus geen hoge refreshrate monitor nodig hebt.
Het enigste is wel dat je monitor/tv 120Hz is anders maakt het nog niet uit.
LG OLED tv's :)
Als je competitief speelt, is de prijs ook geen punt met je sponsors.
Kan goed LG zelf sponsoren, zie je steeds vaker.
correctie: Als je goed genoeg bent om in een organisatie te mogen spelen die zo'n schermen voorziet.

Ik heb competitief CS, CS:S en CSGO gespeeld en ik kreeg mijn LAN betaald, een Drank-eetkaart, vervoer en het prijzengeld mochten we houden (1250€/5).
Waar was mijn 200HZ Triniton Monitor van 300€ dan zodat ik op 640x480 iedereen kon wegblazen met 200HZ. Want mijn sponsor was HYPE energy drink van focking Dubai.
Oh en ik heb een Mousebungee van Rodcad als bedanking om in te vallen voor een speler.

Good times
Ik. Inmiddels niet meer, maar echt flink wat uren aan versleten. Ik vond bepaalde characters juist heerlijk spelen op een console, met name supports (Lucio bijv, is in combinatie met de extra flippers achterop de Xbox Elite-controller echt een feest). Heb het ook even op PC geprobeerd, en mijn vingers raakte in de knoop van het toetsenbord. Ieder z'n ding he :)
Zullen er vast genoeg zijn en je hebt volgens mij aparte competities voor PC en xbox/playstation.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee