Apple geeft iPhone en iPad ondersteuning voor Xbox Series X-controller

De Xbox Series X-controller moet binnenkort te gebruiken zijn voor het spelen van games op de iPhone en iPad. Een aankomende software-update gaat het gebruiken van de controller op Apple-apparaten mogelijk maken.

Apple heeft het nieuws niet groots aangekondigd, maar op een supportpagina van het bedrijf staat dat het samen met Microsoft werkt aan compatibiliteit met Apple-apparaten. Daarbij gaat het dus om de iPhone en iPad, maar ook om de iPod touch, Apple TV en Mac. Er wordt overigens geen releasedatum genoemd voor de benodigde software-update.

Dat de beide bedrijven samenwerken aan compatibiliteit voor de nieuwe Xbox-controller met Apple-producten is geen verrassing. Eerder deden Apple en Microsoft dat namelijk ook al. Op de supportpagina wordt ondersteuning met de Xbox Wireless Controller, Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en de Xbox Adaptive Controller vermeld. Ook is er ondersteuning voor de DualShock 4-controller van de PlayStation 4.

Door RoD

Admin Mobile

21-11-2020 • 12:35

60 Linkedin

Submitter: G1LL3S

Reacties (60)

60
57
26
3
0
22
Wijzig sortering
De release zal zijn in 14.3.

Zie https://www.iculture.nl/nieuws/ios-14-3-functies/ waar ondersteuning voor game controllers wordt toegevoegd. Ook de Playstation controller.
De release zal zijn in 14.3.

Zie https://www.iculture.nl/nieuws/ios-14-3-functies/ waar ondersteuning voor game controllers wordt toegevoegd. Ook de Playstation controller.
Nou de ondersteuning voor game controller wordt niet toegevoegd, die is er al langer, ook voor de oudere Xbox en PlayStation controllers.

Met 14.3 wordt daar de nieuwe generatie Xbox en PlayStation controllers aan toegevoegd.
Maar daar gaat dit nieuwsbericht toch over? Over de nieuwste controllers?
Het nieuwsbericht schrijft echter niet over dat ook de PS5 DualSense controller ondersteund gaat worden in IOS 14.3
Dit artikel had dus een stuk neutraler geschreven kunnen worden, niet richting microsoft en niet richting sony.

met als ( betere) titel
apple geeft iphone en ipad ondersteuning voor de controllers van de next gen consoles
In de titel staat Xbox Series X-controller. Naar mijn laatste info is dat next gen.
Er wordt niet gepraat over de playstation controller die exact het zelfde krijgt.
Waarom microsoft benoemen en niet sony?
Is dat meer bijzonder of unieker? Nee

Daarom moet je niet de een voortrekken ten opzichtige van de ander, als ze allebij de zelfde functie hebben op een ander apparaat
In je bericht staat
waar ondersteuning voor game controllers wordt toegevoegd
Daar bedoelde ik de correctie op. Die is er dus al. Alleen komen daar de nieuwe controllers bij.
Ik zie in het iCulture-artikel staan "De update voegt ook ondersteuning toe voor nieuwe gamecontrollers."

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 november 2020 17:10]

Ik zie in het iCulture-artikel staan "De update voegt ook ondersteuning toe voor nieuwe gamecontrollers."
Lezen! Donstil reageert niet op de inhoud van het gelinkte artikel maar op de letterlijke bewoording die Yzord in zn bericht zet. Yzord zegt het zelf verkeerd, DAAR gaat de reactie van Donstil over.
Als dit zo is, kan de kop en het bericht dan aangepast worden om dit weer te geven?
Ter info.

De Xbox wireless elite series 2 controller is sinds 14.2 (beta en release) werkend op Ipad air en iphone.
Dit had vermoedelijk al moeten werken vanaf dat ze Apple arcade hadden uitgebracht.

Mijn Iphone 12 pro max was ios 14 out of de box en kon de controller niet vinden.
Dit lukte pas na update ios 14.2 uit te voeren.
Juist voor de Apple TV lijkt me dit het meest geschikt. Er wordt al een tijdje geroepen dat Apple een controller moet maken voor de Apple TV omdat het een best krachtig apparaat is met gaming potential. Misschien is het compatibel maken met bestaande controllers wel een beter idee.
De 360 en de one controller zijn al compatible net als die van de ps4 volgens mij. Ik speel al geruime tijd met een controller Apple Arcade op een Apple TV 4K

Dus vind ook nou het nieuwsbericht niet zo spannend net also het de eerste controllers zijn die er op werken
Van de 360 controller verwacht ik dat niet, het is geen BT controller en je hebt een receiver en drivers nodig als je met pc wil koppelen.
Van de 360 controller verwacht ik dat niet, het is geen BT controller en je hebt een receiver en drivers nodig als je met pc wil koppelen.
Op Android TV worden draadloze Xbox 360 controllers ondersteund via een wireless USB receiver. Dat zou Apple ook kunnen doen.

[edit]
Natuurlijk, Apple TV heeft geen USB-A. Mogelijk kan dat via een USB-C adapter/dongel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 november 2020 16:48]

De officiële receiver die je daar linkt is naar mijn beste weten al een aantal jaren niet meer te krijgen. Ik heb een kloon maar die is niet plug en play (en werkt ook niet op mijn Shield TV).

Maar het zou dus inderdaad kunnen, ik zie het alleen niet gebeuren. Het 360 spul is gewoon (te) oud.

[Reactie gewijzigd door oef! op 21 november 2020 21:33]

De kloon werkt bij mij alleen op windows niet plug and play, op mijn oude mi-box (met Android tv), mijn tv (met Android tv), en via een usbc dongle op mijn telefoon werkt ook.

Nu nog ondersteuning voor inbouwen zou wel laat zijn, dat had er dan ook al lang kunnen en moeten zijn, voordat die dingen uit de verkoop gingen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 november 2020 08:56]

Nu nog ondersteuning voor inbouwen zou wel laat zijn, dat had er dan ook al lang kunnen en moeten zijn, voordat die dingen uit de verkoop gingen ;)
Mijn Shield TV ondersteunt zelfs Original Xbox controllers, aangesloten via USB (m.b.v. een passieve adapter die niets met het USB signaal van de controllers zelf doet). Die console met bijbehorende controllers werden uit productie genomen, 9 jaar voordat de eerste Shield TV uitkwam.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 november 2020 12:59]

Excuus je hebt gelijk. Geen 360 controller :)
Volgens mij werkt de aller eerste Xbox One controller ook alleen met een usb dongle. Maar dat kan ik verkeerd hebben.

Edit:
Ik had het goed. Eerste en tweede gen xbox one controller had geen bluetooth.
https://xbox.fandom.com/w...x_One_controller_variants

[Reactie gewijzigd door Blubkens op 21 november 2020 14:38]

Ik gebruik een DS4 als controller voor de Apple TV
Als in DualShock 4 dan right?
Jup. PS4 controller. Gebruik ik daar ook op. Werkt feilloos, ook door de menu’s van het apparaat heen browsen enz.
Ja nee precies. Ik zat al huh? Is er een nintendo DS4? En kun je als controller only gebruiken? Nice!

But no sigar.
Het staat gewoon onder in het artikel dat ze al de vorige Xbox en PS4 controllers supporten, van AppleTV, iOS tot macOS. Gaat prima.
Jawel, maar de vraag is dus of Apple zelf ook een controller moet maken. Ik denk van niet en dat ze dat beter aan bestaande partijen kunnen over laten.
Ik denk van wel. Omdat ze binnen een jaar of 3 ook met een eigen console gaan komen, maar dan voor high end gaming zoals de ps 5 en xbox series x.
Ze zijn nu net begonnen met krachtigere socs voor de mac, deze zullen steeds krachtiger worden. De volgende stap is een gameconsole met zo een eigen soc.
Omdat ze nog niet echt actief zijn met high end gaming en gaming op de mac nog niets voorstelt, denk ik dat dit de volgende stap gaat worden.
Ik weet niet of apple die richting wil ingaan. Maar het is wel een mooie gedachte. De volgende generatie apple tv kan ons misschien meer verstellen over de roadmap van apple gaming. Gaming kan onderdeel gaan worden van de apple tv experience. Met de M1 kunnen betere graphics gebruikt worden. Maar dan zijn we nog steeds afhankelijk van de triple A developers om ook voor het platform te ontwikkelen.
Ik denk ook niet dat het nu gaat gebeuren , daarnaast denk ik dat de huidige en toekomstige Apple TV lijn hier niet in gaat voorzien . Om mee te kunnen met bijv Xbox en PlayStation, zit de huidige Apple TV lijn in een te laag prijssegment.
Misschien komt er een nieuwe Apple TV pro line up. Maar nu nog niet. Ik zie eerder een Apple TV met een a13 of a14(x?) op de kortere termijn.
Met een nieuwe generatie Apple TV en deze M-soc Macs zullen ze in eerste instantie dan moeten gaan inzetten op het brengen van high end blockbuster gaming titels , die wellicht op het zelfde (grafische) niveau zitten als een ps4. Ze hebben echt blockbusters nodig om op termijn mee te kunnen.
Tegelijkertijd zal Apple de ontwikkeling van zijn Mac socs de komende jaren voortzetten.
En over een jaar of 3 , zie ik Apple dan wel komen met een high end console die wellicht iets beter is als de huidige series x of ps 5.
Die console zal dan een soc hebben die gebaseerd is op de Mac socs.”, en zal zeker omstreeks de 500 euro gaan kosten.

Maar is niet iets van de korte termijn. Wellicht komen ze op korte termijn wel met een nieuwe controller , waarmee gaming makkelijker wordt , samen met de nieuwe Apple TV.
De Mac zal hier , op termijn , ook van gaan profiteren als gaming platform.

Ik hoop het eigenlijk wel, de lancering van de os 5 en Xbox vond ik mager: weinig voorraad, technische problemen, software dat nog niet af is, wordt tijd voor een 3de grote speler. Meer concurrentie is altijd goed.
Ik heb geen betere marketing medewerker gezien op Tweakers dan jou. Prima staaltje marketing. Hoe lang werk je er al? M-chip hier en daar.

Je moet wel achterlijk zijn om te denken dat ontwikkelaars massaal overstappen op Arm techniek bouwen. Terwijl beide compleet over zijn op hedendaags hardware structuur. Maar goed Apple marketing afdeling ziet dat anders.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 november 2020 10:52]

Dat zal met de vermeende nieuwe release met A13 chip nog krachtiger worden. Zal Apple niet werken aan een eigen platform voor gaming dmv de Apple TV?
Dat zal met de vermeende nieuwe release met A13 chip nog krachtiger worden. Zal Apple niet werken aan een eigen platform voor gaming dmv de Apple TV?
Er is een gerucht gaande dat de volgende AppleTV een enorm stuk krachtiger gaat zijn om Apple’s Arcade dienst een gigantische boost te gaan geven. De AppleTV (kan nu ook arcade al) wordt dan eveneens hun console. De boost is nodig om games van AAA caliber mogelijk te maken op het device. Dus wie weet wordt het zelfs een M1 klasse SoC.

Maar je weet hoe het gaat met Apple geruchten, analisten zitten er geregeld naast.
Zou dit per ios 14.3 al kunnen? Ik meen dat deze een dezer weken wordt vrijgegeven.
In de beta zit al support voor de DualSense dus die kans zit er dik in, ja.
Weet iemand waar je die klem kunt kopen om je telefoon in te klemmen? Ik zie ze wel voor de oudere Xbox controllers, maar weet dus niet of die ook gebruikt kan worden voor XSX controller?
8BitDo heeft ze ook voor de Series X controller. Ik heb 'm zelf ook en past perfect. Op AliExpress nog vol op voorraad.

[Reactie gewijzigd door Tux3.14 op 21 november 2020 13:21]

Eindelijk. Zat vorige week al van alles te proberen om een Xbox Series X controller werkend te krijgen, lukte maar niet.
Weet iemand of deze support ook al in de meest recente beta van 14.3 zit? :)
Yes, als het zover is verneem ik het 👍🏻
Zojuist getest... nog geen ondersteuning in de laatste beta.
Die controller is toch hetzelfde als de xbox one?
Nope. Grotendeels wel, en ze werken ook op de Xbox One, maar van binnen (en van buiten) zijn er details veranderd. In ieder geval genoeg om het op bluetooth kennelijk een ander type device te laten zijn.
Waarschijnlijk geeft hij een andere identifier via Bluetooth, dat kan de enige reden zijn waarom hij niet sowieso al ondersteunt werd.
Komt in iOS 14.3.
Mijn droom om een enkele controller te kunnen gebruiken voor de Nintendo Switch en de Apple TV komt dichterbij.
Gebruik al een tijdje de 8bitdo adapter zodat ik mijn one x en ps4 controller aan de switch kan hangen. Zo kon ik voor een schappelijke prijs met 4 man Mario karten (joycons + pro controller + one x + ds4) :+
Bedankt voor de tip! Bespaart inderdaad wat geld, ik heb hier al zoveel controllers liggen.
Nu hopen dat Game Pass gauw komt. Dan kan ik games streamen naar mijn iPhone (niet zo boeiend, ik geef toe). Maar dan koop ik misschien een iPad. :)
Hier wacht ik ook oo. Heb reeds een ipad pro 2020 :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee