Aantal Snapchat-gebruikers op Android overstijgt voor het eerst dat op iOS

Het aantal mensen dat Snapchat dagelijks gebruikt, is in het eerste kwartaal met 22 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging kwam voornamelijk door een toename van het aantal Android-gebruikers, waarvan er voor het eerst meer waren dan iOS-gebruikers.

Moederbedrijf Snap schrijft dat het aantal dagelijkse actieve gebruikers steeg in alle regio's waar Snapchat nu actief is. Ook in Europa en Noord-Amerika steeg het aantal gebruikers. Het aantal gebruikers is niet alleen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 gestegen, maar ook in vergelijking met het laatste kwartaal van 2020. Ceo Evan Spiegel noemt het de grootste kwartaalstijging in drie jaar tijd.

Snap meldt daarnaast dat het aantal dagelijkse gebruikers van AR-tool Lens is toegenomen met veertig procent. Om hoeveel dagelijkse gebruikers het gaat, noemt Snap niet. Snap meldt wel dat 260 miljoen gebruikers een Valentijnsdag-Lens gebruikten en 125 miljoen gebruikers een Chinees-Nieuwjaar-Lens.

In het eerste kwartaal van 2021 steeg de omzet met 66 procent naar omgerekend 640 miljoen euro. Een winstgevend kwartaal was het niet; het nettoverlies bedroeg omgerekend 238 miljoen euro. Dit is wel zes procent minder verlies dan een jaar eerder. De aangepaste ebitda, oftewel het resultaat vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen, was een verlies van omgerekend 1,42 miljoen euro. Dit verlies was een jaar eerder nog omgerekend 67,52 miljoen euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-04-2021 • 09:13

33

Reacties (33)

33
33
11
3
0
22
Wijzig sortering
En dat terwijl ze Android heel lang niet serieus hebben genomen. Inmiddels maak ik er geen gebruik meer van.

Is de Android app nog steeds zo bagger dat het ipv een echte foto gewoon een screenshot van de camera-viewfinder maakt? Instagram doet/deed helaas hetzelfde.
Op mijn oneplus is de snapchat app altijd al bagger geweest, en is dat zeker nog steeds. Kost soms wel 2 seconden voordat de foto genomen wordt na het drukken op de 'neem foto' knop... Bovendien is de visuele kwaliteit ongelofelijk slecht als je het vergelijkt met de ingebouwde camera app. Zelfde geld voor video/audio opnames. Echt belachelijk dat ze zo'n middelvinger opsteken naar android gebruikers.
Bovendien is de visuele kwaliteit ongelofelijk slecht
Snapchat maakt geen foto maar captured in plaats daarvan de "preview" - waardoor het niet in het donker 5 seconden duurt voordat je een foto maakt, maar waardoor het "instant" aanvoelt. Hierdoor is de belichting vaak slecht, en de resolutie hetzelfde als dat van een screenshot en kan er zelfs dubbele compressie zijn als de preview-stream al compressie heeft.

Dit is praktisch hetzelfde als een screenshot nemen van je camera app wanneer deze gericht staat op iets wat je op beeld wil hebben, in plaats van op de sluiterknop te drukken.

Oftewel, dit is onafhankelijk van welk apparaat je gebruikt. Ik huil dan ook altijd wanneer iemand (voornamelijk jonge familieleden) alle vakantiefoto's met de snapchat app heeft gemaakt. Zal je betreuren, wanneer je over tien jaar je 1280x768 pixels vakantiefoto's met heftige jpg compressie probeert te bekijken.

Of wanneer er op opsporing verzocht een filmpje van aardappel kwaliteit komt waarin we een verdachte zouden moeten herkennen, omdat een of andere tiener besloten heeft met snapchat de drama te filmen.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juli 2024 16:52]

Op mijn Xiaomi Mi 9 heb ik daar totaal geen last van? De foto's genomen in Snapchat/Instagram/FB zijn bijna net zo goed,als in de standaard cam app en er zit niets van vertraging op in deze apps,wanneer ik de sluiterknop indruk.... Je ziet wel altijd enige vorm van compressie,maar dat heb je altijd met deze apps.... Heeft het ook niet te maken met,of je toestel CAMERA 2 API ondersteund of niet? Dus als je een gCam kan installeren voor je toestel,dan kan je camera direct benaderd worden door cam apps.... Met een app als gCamator kun je dit testen,of je toestel een officiële gCam ondersteund en je toestel Camera 2 API ondersteund....

[Reactie gewijzigd door greatkz op 22 juli 2024 16:52]

Geen idee, ik zal er eens naar kijken, bedankt!

Helaas heeft elke oneplus gebruiker die ik in mijn naaste omgeving heb hier last van 8)7
Anoniem: 343919 @therazo23 april 2021 10:17
Volgens mij had het ook te maken dat een camera-app ontwikkelen makkelijker is op iOS dan op Android omdat je bij iOS een heel stuk minder verschillende apparaten hebt. Bij Android heb je duizenden telefoons.

https://www.youtube.com/watch?v=C-DfipidnOE

Interessante video van MKBHD. IN het begin van de video heeft die er meteen over.
Ja klopt, ik ben bekend met het probleem, maar voor een app die alleen maar "innoveert" met nieuwe filters voor op gezichten (die ook nog wel eens gesponsord zijn) denk ik dat ondersteuning best mogelijk geweest was.

Elk jaar de software tweaken voor enkele grote merken (Samsung, Xiaomi, OnePlus) is een stuk minder werk dan nu zeggen: "tja nu zijn er al duizenden android telefoons dus het is te laat". Inderdaad in één inhaalslag dit doen is heel erg lastig en duur; maar het ieder jaar bijhouden?
Dat filmpje is 3 jaar oud. Ondertussen is het al veel verbeterd. Ik merk bijna geen verschil op m'n Xiaomi. Moest je toch nog mindere kwaliteit hebben,gebruik je gewoon de share/deel optie vanuit je gallerij app en verzend het naar je social media apps... Dan gebruikt een social app de originele foto genomen met de stock cam app...
https://qr.ae/pGNK4c

[Reactie gewijzigd door greatkz op 22 juli 2024 16:52]

Dat had vroeger in ieder geval te maken met het feit dat een developer niet rechtstreeks een app kon schrijven tegen de Camera API van Google die dan vervolgens een foto teruggaf. Dit kan op iOS wel, waardoor de foto's die direct in apps zoals Instagram/Snapchat worden geschoten veel beter zijn. Daarom wordt er dus een workaround bedacht om maar een screenshot te maken van de viewfinder.
Dat niet alleen, er zijn ook functies die wel beschikbaar zijn op IOs en niet op Android.
Het hangt beetje van de fabrikant af maar het gros van de camera api's is nu supported. (Samsung, Huawei, e.d.). Pixel telefoons weer niet weet ik.
Heb zelf snapchat gebruikt tot ik er achter kwam dat deze app zo lek is als een mandje.

Verder was de app zeer stabiel voor Android, en heb ik nooit problemen ondervonden buiten het feit natuurlijk dat het zeer onveilig is Snapchat.
En terwijl zowat elke grote social media app een darkmode heeft, gooit Snap de UI van de app overhoop om hem vervolgens nog steeds geen darkmode te geven.
Bij instagram is dat inderdaad ook heel hinderlijk. Normale foto gaat nog maar als je er bijvoorbeeld nog een locatie sticker en muziek bij zet is het echt YouTube 240p kwaliteit bij wijze van spreken.
De camerakwaliteit ligt nog steeds achter tov iPhones 😅. Ook heeft snapchat de laatste tijd heel veel bugs met niet-ladende berichten en traag versturen (ongeacht het netwerk) en hierin ben ik niet de enige. Vind het wel erg vreemd dat ze een hele groep gebruikers negeren.

Ik snap overigens wel dat ze niet voor elke telefoon de camera volledig kunnen ondersteunen.

Ik heb een Samsung en de kwaliteit is toch wel beter bij andere apps

[Reactie gewijzigd door m1999 op 22 juli 2024 16:52]

Yep, maar to be fair, letterlijk elke app (met een camera functie) doet dat op android. Samsung heeft wel een partnerschap met Instagram, voor de S20, waar het dan niet gebeurt, maar voor de rest...
Weer zo'n bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt. Hoe gaan ze dit ooit doen? En waarom zijn er investeerders die geloven in dit bedrijf en er maar geld in blijven pompen? Iemand die hier meer over weet?
Userbase opbouwen en dan geld gaan cashen met advertenties.
Ik zelf kom uit een jongere generatie, het begin van Snapchat was compleet reclame vrij, en dat begint steeds meer te worden.

Straks staan adverteerders harden te springen om intekopen bij Snapchat.
International waar ik werkte monetized Snap al een jaar of 4 inmiddels. Misschien dat het nu ook echt display Ads zijn, maar betaalde content heb je er al sinds 2017.
maar betaalde content heb je er al sinds 2017.
En Snapchat bestaat sinds 2011. Dus ze hebben meer jaren zonder betaald content gezeten dan met.

Weet verder niet exact hoe dit is gelopen bij Snap, maar volgens mij kan je in 2017 adverteren doormiddel van (locatie)filters aan te schaffen.
Sinds een jaar of 1 a 2 krijg je ook reclame (soms unskippable) tussen snaps door, dat bereikt natuurlijk ook veel meer mensen, en levert dus meer op.
Op een gegeven moment kreeg je van die kanalen van grote uitgevers op Snap Discover. Daar was VICE er 1 van en daar binnen konden wij adverteren. Daarvoor had je sowieso betaalde filters maar kon je ook video bereik kopen. Maar alleen als je een hele grote zak geld mee nam, wat in de praktijk alleen voor Amerikaanse of global campagnes mogelijk was. Vanaf 2016 zijn ze langzaam de iets minder premium weg ingeslagen zoals Facebook en Google.

Maar m'n punt was vooral dat verder selling out Snap denk ik geen gebruikers gaat kosten. Op Instagram krijg ik om de 3 stories een Ad anno 2021 en het is populairder dan ooit.
Dat is toch geen business model meer? Kijk maar eens hoe hard Facebook panikeert nu het vergaren van data stilletjesaan aan banden wordt gelegd. Je moet tegenwoordig echt wel de consument gaan laten betalen want advertenties zijn zowat de goudkoorts van onze wide westen jaren online. Ons wilde westen ligt bijna onder ons.
Dat is toch geen business model meer?
We gaan het zien, blijkbaar houden ze het jaren vol zonder winst te maken.
Dat business model zal wel nog even verder blijven bestaan. Ja, targeting op basis van persoonlijke data staat onder vuur, maar zelfs met meer privacy-vriendelijke opties zoals contextuele targeting zijn deze platformen met hun immens bereik nog steeds populair bij adverteerders.

Eén van de problemen die Facebook heeft is dat ze externe partijen teveel (on)gewild toegang gaven en nog steeds geven tot persoonlijke data. Niets belet je als bedrijf om dit zoveel als mogelijk dicht te timmeren en die data alleen geanonimiseerd aan te bieden in de vorm van advertentiegroepen die je kan bereiken. In tegenstelling tot Facebook, volgt Google dit model en het legt hen geen windeieren. Google blijft heel sterk (te sterk zelfs) groeien in de advertentiemarkt.
Als je merkt dat Google haar eigen business model aan het dichttimmeren is vanwege de toenemende kritiek op data vergaring dan weet je dat het einde in zicht is voor bedrijven die denken winst te gaan maken in de toekomst op basis van advertenties. Google zal er geen problemen mee hebben, Facebook heeft ook genoeg data om te overleven maar je zal dus bij die reclameboeren moeten gaan aankloppen ipv je aandeelhouders te vertellen dat je groter zal worden dan Google als je vandaag denkt met advertenties je bussinessmodel te ondersteunen.
Vergis je niet dat het dichttimmeren - zeker bij Google - een manier is om toegangsbarrières tot de advertentie-industrie verder te verhogen. Het EFF heeft al vaak aangetoond dat het minder privacy-vriendelijk is dan de vaak voorstellen. De PR-machines achter FAMAG zijn gigantisch.

Ik werk zelf voor een grote adverteerder en kan je vertellen dat het de eerste keer is in jaren dat we Facebook zien sukkelen om de concurrentie van TikTok tegen te houden. In het verleden hadden ze succesvol functies van concurrenten gekopieerd of de concurrent overgenomen, maar nu blijkt dat veel moeilijker te zijn. En drie keer raden, het business model van TikTok lijkt ook wel gebaseerd te zijn op data in functie van advertenties. Dus, het wordt moeilijker, maar het kan zeker nog wel.
Tja Tik Tok is natuurlijk chinees, die trekken zich toch niets aan van regels dus ja ik zie inderdaad wel dat we vooral van uit Chinese hoek zullen overladen worden met advertenties
Is dit niet een gevalletje heel groot worden, veel data harken en dan de boel verkopen aan een FB/Google? Daar klotst het geld tegen de plinten en die willen die data maar wat graag hebben.
Er zijn in het verleden geruchten geweest dat SnapChat opgekocht zou worden door Facebook. Alleen is dit nooit door gegaan en hebben ze uit eindelijk, zoals Facebook altijd doet, functies gekopieerd op haar platforms. Net zoals Facebook dat nu heeft gedaan met 'Reels' bij Instagram.
Waarom niet? Zalando heeft het ook jarenlang zo gedaan en maakt nu ineens dikke winst.
Weer zo'n bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt. Hoe gaan ze dit ooit doen? En waarom zijn er investeerders die geloven in dit bedrijf en er maar geld in blijven pompen? Iemand die hier meer over weet?
Zo werkt Amazon ook, en Netfix, en Uber, dit heeft ook niks meer met Kapitalisme te maken, het mooie was van Kapitalisme, dat als een bedrijf geen winst maakt gaan ze failliet, maar met wat er nu gebeurd vooral de laatste +/- 15 jaar (explosief toegenomen venture capital) is dat investeerders/ rijke mensen oneindig veel geld blijven pompen in een bedrijf tot ze de enigste nog zijn, en de prijs daarna omhoog gaat, en ze weer vele miljarden terug verdienen, zo als Uber, die ver onder de prijs zit van wat andere taxi's kunnen doen, en gaan dus die andere taxi bedrijven failliet, en blijft Uber als enigste over, tot die ook zijn prijs daarna omhoog gooit, maar meer dan wat die ander taxi bedrijven vroegen, het woord voor iedereen slechter.

Toevallig had Arjen Lubach het er over in Zondag met Lubach (S11).

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 16:52]

op de voorpagina staat: Aantal dagelijkse Snapchat-gebruikers stijgt met 51 miljoen naar 280 miljoen
op de pagina zelf: Aantal Snapchat-gebruikers op Android overstijgt voor het eerst dat op iOS

??????????
Prima toch. Laat het aantal gebruikers maar veel verder groeien. Ik gebruik het niet, ga het ook niet gebruiken. Volgens mij iets voor kinderen. Ik kwam er onlangs achter dat ik - via een fonds - heel veel heb geïnvesteerd in dit bedrijf sinds 2018. Mooie rit gemaakt in 2,5 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.