Tip de redactie

'Marktaandeel Microsoft daalt beneden 90 procent'

Door Willem de Moor, 2 december 2008 20:47177 reacties

Het marktaandeel van Microsoft op het gebied van besturingssystemen zou in de maand november voor het eerst in twee jaar onder de negentig procent zijn gedaald, zo meldt een onderzoeksbureau.

Niet alleen zou het marktaandeel van het softwarebedrijf in november een historisch dieptepunt hebben bereikt, ook het percentage waarmee het aandeel van Windows afnam zette een nieuw record. Voor het eerst sinds twee jaar zakte het aandeel met 0,84 procent, een snellere daling dan de slechte maanden die het marktaandeel in december 2007 en mei 2008 meemaakte. Het percentage computers waarop een versie van Windows is geïnstalleerd, bedroeg in november 2008 89,6 procent. Die cijfers maakte onderzoeksbureau Net Applications bekend. Het bedrijf baseert zich op cijfers die het aangeleverd krijgt van websites die bij Net Applications zijn aangesloten.

Uit die statistieken bleek dat Windows XP voor de grootste daling in marktaandeel verantwoordelijk was, terwijl Windows Vista de cijfers juist enigszins compenseerde. Dat besturingssysteem haalde volgens de cijfers van Net Applications voor het eerst een marktaandeel van net iets meer dan twintig procent. Net Applications verklaart het verlies van marktaandeel van Windows door het grote aantal weekenddagen in november: gebruikers maken thuis relatief meer gebruik van Apple-computers. Daardoor maakte het percentage Apple-gebruikers in november zijn grootste groei van de afgelopen twee jaar mee en veroverde een marktaandeel van 8,9 procent. Niet alleen Apple verkreeg meer marktaandeel: ook het percentage surfers dat met Firefox het net opging, steeg in november voor het eerst tot boven de twintig procent.

Marktaandeel Windows november 2008

Reacties (177)


'Halfgeleidermarkt stort volgend jaar in'

Door Pieter Molenaar, 2 december 2008 19:2754 reacties

De halfgeleidermarkt gaat volgend jaar door een diep dal, zo verwachten analisten. Pas in 2010 zal de markt weer ongeveer op het niveau van 2008 zijn beland. Ook dit jaar incasseert de halfgeleidermarkt rake klappen.

In totaal zal de markt voor de fabricage van halfgeleiders dit jaar met bijna 28 procent krimpen, terwijl in 2009 de omzet nog eens met meer dan 21 procent dalen. Dit blijkt uit voorspellingen van de Semi Trade Group, een handelsorganisatie voor de halfgeleiderindustrie, op de Semicon-conferentie in Japan.

Vooral met de investeringen in apparatuur voor het verwerken van wafers tot aan voltooide dies gaat het bergafwaarts. Zo verwacht Semi dat de omzet daarvan zal dalen van 31,95 miljard dollar in 2007 naar 22,95 miljard dollar in 2008, terwijl dit in 2009 verder zal dalen naar 17,91 miljard dollar. Ook de assemblage en packaging van chips kent in 2009 een dieptepunt. De uitgaven voor testapparatuur van halfgeleiders duiken in 2008 met 27,1 procent naar 3,69 miljard dollar, maar de daling vlakt in 2009 iets af naar 3,06 miljard dollar.

Semi heeft zijn omzetverwachtingen ook uitgesplitst per regio. Daaruit blijkt dat in 2008 vooral in Taiwan, China, Zuid-Korea en Japan de vraag naar apparatuur voor de productie van chips sterk is afgenomen. Taiwan spant van de vier de kroon met een omzetdaling van 47,5 procent, gevolgd door China met 35 procent. In 2009 zal de daling over de hele linie minder groot uitvallen, met uitzondering van Japan en de Verenigde Staten, waar de daling zich sterker voort zal zetten. De vraag vanuit Europa zal zich al in 2009 enigszins herstellen, met een geschatte stijging van de omzet van enkele procenten.

Wafer Intel

Reacties (54)


Opera Mini stuwt winst Opera omhoog

Door Arnoud Wokke, 2 december 2008 18:3341 reacties

Inkomsten uit Opera Mini hebben de winst van maker Opera opgestuwd. De winst van de Noorse browserbouwer verzevenvoudigde in een jaar tijd van 520.000 euro naar 3,7 miljoen euro, voornamelijk door inkomsten uit de mobiele browser.

Opera logoIn tegenstelling tot veel andere bedrijven gaat het Opera vooralsnog voor de wind, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die deze week zijn gepubliceerd. Opera haalt zijn geld uit overeenkomsten met providers en fabrikanten voor branded versies van zijn software. Ook leveren zoekacties via de zoekbalk van Opera's mobiele browsers de Noorse softwaremaker geld op.

De inkomsten uit de mobiele browsers kwamen dit kwartaal op 10,84 miljoen euro, een stijging van 50 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inkomsten die de desktopversie van Opera meebracht stegen procentueel sneller (62 procent), maar was in totaal veel minder: 3,14 miljoen euro. Er kwamen in het derde kwartaal 68 telefoons uit waarop een Opera-browser voorgeïnstalleerd stond: 52 toestellen hadden Opera Mini, 16 andere toestellen kregen Opera Mobile standaard mee. Het aantal gebruikers van Opera Mini steeg met 342 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2007 en kwam uit op 19 miljoen.

Reacties (41)


AMD krijgt groen licht voor fabriek in New York

Door Willem de Moor, 2 december 2008 17:5932 reacties, submitter: Countess

Het bestuur van de staat New York in Amerika heeft zijn medewerking aan AMD verleend voor de bouw van een chipfabriek in Malta. De medewerking vertaalt zich in een aantal belastingvoordelen en contant geld.

The Foundry CompanyDe staat wil de chipfabriek graag op zijn grondgebied laten bouwen, aangezien met de halfgeleiderproductie bijna vijftienhonderd arbeidsplaatsen gemoeid zijn. Het bestuur van New York stelde AMD dan ook een bedrag van in totaal 1,2 miljard dollar in het vooruitzicht , wanneer het bedrijf zijn nieuwe fabriek in New York zou bouwen. AMD gaf in oktober van dit jaar te kennen de fabriek te zullen bouwen, maar in de tussentijd werd The Foundry Company gesticht.

AMD stootte de chipproductie af door de oprichting van The Foundry Company. Foundry is een samenwerkingsverband tussen AMD en Advanced Technology Investment Company, een investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi. The Foundry zou de chipfabriek in New York laten bouwen en exploiteren: reden voor het bestuur van de staat New York om te bepalen of het de premies die het aan AMD in het vooruitzicht had gesteld, ook aan The Foundry Company beschikbaar wilde stellen. Het bestuur nam daar maandag een beslissing over en stemde unaniem in met het voorstel. Het voorstel moet nog officieel goedgekeurd worden door een controlerende instantie die op 17 december bijeen zal komen.

Reacties (32)


Google wil Chrome oppoetsen met extensiemogelijkheden

Door Dimitri Reijerman, 2 december 2008 17:0355 reacties

Google heeft een basisarchitectuur voorgesteld waarmee ontwikkelaars extensies voor Chrome kunnen bouwen. Daarmee wil de zoekgigant tegemoetkomen aan een veelgehoorde gebruikerswens.

Google Chrome logoDe Google-ontwikkelaars schetsen op Chromium, de website voor ontwikkelaars die met de opensource-browser aan de slag willen, enkele basisvoorwaarden waar Chrome-extensies aan zouden moeten voldoen. Het document bevat nog weinig harde technische specificaties, maar de Chrome-makers stellen dat extensies gebouwd dienen te worden met standaard webtechnieken, een open structuur moeten hebben, stabiel moeten draaien en bovendien veilig moeten zijn. Google wil in elk geval vijf categorieën van add-ons in het leven roepen: bookmark- en navigatietools, content enhancements, content filtering, downloadhelpers en 'extra features'. Opvallend is dat het reclamefilter Adblock in het todo-lijstje staat, terwijl Google zijn inkomsten grotendeels uit de advertentiemarkt haalt.

De distributie van de extensies moet in zip-formaat gebeuren, waarbij het Google-team belooft om de benodigde servercapaciteit te zullen leveren. Google wil verder, in tegenstelling tot het 'opdringerige' add-on-dialoogvenster van Firefox, de extensies in alle stilte in de achtergrond updaten en alleen bij foutmeldingen alarm slaan. Verder is het document nog vrij onvolledig, terwijl ook deadlines voor het ontwikkeltraject nog ontbreken. Wanneer gebruikers een modulair uitbreidbare Chrome kunnen verwachten, blijft dus voorlopig een raadsel.

Reacties (55)

Lees meer

Mozilla schetst plannen voor Firefox 3.2 Nieuws van 12 februari 2009
Google haalt Chrome-browser uit bèta Nieuws van 12 december 2008
'Google Chrome is snelste browser' Nieuws van 25 november 2008
Google integreert videobellen in Gmail Nieuws van 12 november 2008
Google lanceert eigen browser: Chrome Nieuws van 2 september 2008

Intel ontkent ernstige tlb-bug in Core i7

Door Willem de Moor, 2 december 2008 16:3650 reacties, submitter: gbh

Maandag zijn documenten opgedoken waarin errata voor de Nehalem-Core i7's staan opgesomd. Een van de genoemde bugs is de translation lookaside buffer-bug, maar volgens Intel heeft deze geen invloed op de Core i7-cpu's.

Intel Core i7-logoHet tlb-erratum dat in het pdf-bestand wordt genoemd, betreft de mogelijkheid dat systemen door het onjuist wissen van tlb-gegevens kunnen crashen of onjuiste resultaten kunnen opleveren. In het document wordt het advies aan programmeurs gegeven om hier rekening mee te houden bij het schrijven van algoritmes om de translation lookaside buffer te legen. Ook zou het bedrijf met een bios-update een oplossing voor het probleem bieden.

In een reactie op het nieuws rond de tlb-bug liet Intel echter weten dat de betreffende passage simpelweg verwijst naar een document uit april 2007. Toen werd bekend dat processors uit de Core 2 Duo-serie een probleem hadden dat met een bios-update kon worden opgelost. Intel ontkent dan ook dat de tlb van de Core i7 een ernstige fout bevat: de errata voor de tlb-bug van de Core i7-cpu's zouden slechts kleine fouten in de vertaling van adressen en foutmeldingen behandelen, en geen invloed hebben op de prestaties van de nieuwe processorfamilie. Bovendien zouden de ontwerpfouten al voor de lancering van de Core i7 met bios-updates zijn opgelost.

Reacties (50)


Nokia's Ovi wordt e-maildienst

Door Arnoud Wokke, 2 december 2008 15:474 reacties

Nokia's dienstenpakket Ovi wordt uitgebreid met een e-maildienst. Ook Nokia's navigatieprogramma wordt vanaf versie 3.0 in Ovi geïntegreerd. Daarmee heeft Nokia de meeste van zijn softwarediensten in de suite ondergebracht.

Gebruikers van een Nokia kunnen binnenkort een e-mailaccount aanmaken met een adres dat eindigt op @ovi.com. De accounts worden inclusief een een spamfilter en 1GB opslag geleverd, meldt Nokia. De mailaccounts komen beschikbaar op alle nieuwe mobieltjes met Nokia's S40-besturingssysteem.

Daarnaast heeft Nokia een programma gemaakt dat alle andere programma's voor e-mail en instant messaging op zijn telefoons moet vervangen. Nokia Messaging wordt op korte termijn voor Symbian S60-smartphones beschikbaar gemaakt en in de tweede helft van volgend jaar verschijnt een versie voor S40-mobieltjes.

Nokia Maps on OviOverigens heeft Nokia op zijn eigen Nokia World-evenement in Barcelona een nieuwe versie van Nokia Maps onthuld. Versie 3.0 biedt enkele nieuwigheden ten opzichte van de vorige versie. Zo kunnen gebouwen in 3d worden weergegeven en werkt Maps voortaan ook op de desktop. Daardoor kunnen Nokia-bezitters een route plannen en die naar hun telefoon exporteren.

Reacties (4)


Vuze maakt p4p-plugin voor torrentsoftware

Door Dimitri Reijerman, 2 december 2008 15:2817 reacties, submitter: deregtx

Voor de opensource bittorrentclient Vuze zijn twee experimentele plugins voor het p4p-protocol uitgebracht. De techniek zou p2p-downloads sneller en efficiënter moeten maken.

Uit proeven zou blijken dat p2p-verkeer dankzij een betere routering tot 85 procent versneld kan worden. Om het vermeende succes van p4p op een grotere schaal te kunnen testen, heeft het computer science department van Yale University een tweetal plugins uitgebracht voor Vuze, voorheen bekend als Azureus.

De p4p-plugin maakt het protocol in de opensource torrentclient beschikbaar, terwijl de instrumentation-plugin statistieken verzamelt en aan de makers rapporteert. Om te kunnen profiteren van p4p dient de isp het protocol te ondersteunen. Deelnemende providers sturen met behulp van de iTracker-p4p-software 'hints' richting compatibele p2p-clients, waardoor die sneller optimale peers kunnen vinden. De isp kan zo meer verkeer via het eigen netwerk afhandelen, terwijl de p2p-gebruiker zijn downloads sneller binnen ziet komen.

P2p-nodes

Reacties (17)


'Nvidia brengt in januari dual-GT200-videokaart uit'

Door Willem de Moor, 2 december 2008 14:59102 reacties

Nvidia zal in januari trachten om de performancekroon voor grafische kaarten terug te veroveren. Op dit moment is die in handen van ATI, dat met de Radeon HD 4870 X2 de snelste videokaart ter wereld in zijn assortiment heeft.

Nvidia zal begin januari zijn grafische kaart met twee GT200-chips uitbrengen en zou dan 's werelds snelste grafische kaart produceren. Nvidia zou zelfs nog dit jaar al aanspraak op de titel van ATI kunnen maken, omdat de eerste samples van de grafische kaart medio december aan fabrikanten uitgeleverd zullen worden. Over prijzen voor de voorlopig naamloze kaart is nog niets bekend.

Net als ATI dat met de 4870 X2-videokaart heeft gedaan, zal Nvidia twee gpu's op één grafische kaart combineren. Van de op 65nm gebakken GT200-gpu, die ook voor de Geforce GTX 260- en 280-kaarten wordt gebruikt, zijn nu twee varianten beschikbaar. De GTX 260 bevat een model met 216 streamprocessors, terwijl de 280 over 240 streamprocessors beschikt. Nvidia heeft voor de GT200 een die-shrink naar 55nm aangekondigd, en twee van dergelijke gpu's met 240 streamprocessors zullen in de HD 4870-killer worden gebruikt.

Geforce GT200

Reacties (102)


Google dirigeert eerste online-symfonie op Youtube

Door Pieter Molenaar, 2 december 2008 14:4215 reacties

Google is bezig met de samenstelling van een internet-symfonieorkest. De beste inzendingen worden verwerkt in een internet-uitvoering van een muziekstuk dat speciaal voor het Youtube-project is gecomponeerd.

Om aan de online talentenjacht mee te doen, moeten deelnemers voor 28 januari 2009 twee video's op Youtube plaatsen. Voor de eerste video moet het door de Chinese componist Tan Dun gecomponeerde stuk met de naam 'The Internet Symphony' worden gespeeld, terwijl in de tweede video een klassiek muziekstuk naar keuze ten gehore mag worden gebracht. De deelnemers kunnen voor de eerste video gebruikmaken van partituren voor diverse instrumenten. Voor elk instrument is een video voorhanden waarin Tan Dun, bekend van de muziek van de film 'Crouching Tiger, Hidden Dragon', dirigeert. Naast de geselecteerde instrumenten mag ook bijvoorbeeld een wijnglas of de stem van de deelnemer als instrument worden gebruikt, zolang de toonhoogte maar overeenkomt met de standaardinstrumenten.

Uit de inzendingen zal een 'online' uitvoering van The Internet Symphony worden samengesteld, die uiteraard op Youtube zal worden vertoond. Muziekexperts van onder meer de London Symphony Orchestra, het Berlin Philharmonic en het Koninklijk Concertgebouworkest zullen de tweede video van de muzikanten jureren, zodat een groep semifinalisten kan worden samengesteld. In februari zal de Youtube-community dan de finalisten uitkiezen. De winnaars zullen worden uitgenodigd voor een drie dagen durende masterclass klassieke muziek, waarna op 19 april 2009 een gezamenlijk optreden in de prestigieuze Carnegie Hall zal plaatsvinden.

Reacties (15)


Applied Nanotech stopt sed-patentzaak tegen Canon

Door Dimitri Reijerman, 2 december 2008 13:5932 reacties

Canon kan na jarenlange vertraging alsnog sed-televisies gaan produceren. Applied Nanotech heeft besloten om in de slepende patentkwestie niet in beroep te gaan bij het Amerikaanse Federale Hooggerechtshof.

Applied Nanotech beschuldigde Canon in 2005 van het illegaal uitgeven van sublicenties op zijn sed-patenten. Het ging daarbij om een joint venture voor de ontwikkeling en productie van sed-technologie, die Canon met Toshiba had opgericht. De eerste rechtszaak won Applied Nanotech, maar het bedrijf wist de rechter in hoger beroep niet aan zijn zijde te krijgen. De firma heeft nu aan The Financial Times laten weten dat het afziet van de laatste juridische mogelijkheid, omdat het beroep bij het hoogste rechtscollege 'naar alle waarschijnlijkheid een zinloze onderneming' zou worden.

Canon heeft nu de handen vrij om de sed-techniek als alternatief voor lcd-, oled- en plasma-beeldschermen op de markt te brengen. In 2006 toonde de onderneming samen met Toshiba al een eerste demonstratiemodel, maar dat bedrijf haakte sindsdien af, juist vanwege het licentiegeschil met Applied Nanotech. Televisies of monitoren die zijn voorzien van een surface-conduction electron-emitter display zouden over dezelfde kleurruimte en kijkhoeken als conventionele crt-schermen beschikken, maar net zo dun als lcd-tv's gemaakt kunnen worden. Sed-tv's hebben de potentie om de marktverhoudingen gaan veranderen, maar dan moet Canon er wel in slagen om de techniek op prijs te laten concurreren met de steeds goedkoper wordende lcd- en plasma-tv's. Canon zou naar eigen zeggen verder sleutelen aan een efficiënte productiemethode, maar ook bewust wachten met een marktintroductie totdat de prijzen voor televisies aantrekken.

Reacties (32)


Nieuw type mmo komt naar de iPhone

Door Paul Hulsebosch, 2 december 2008 13:2833 reacties

De makers van Aurora Feint II: The Arena beloven een nieuw type massively multiplayer online-game, dat speciaal voor de iPhone en iPod Touch is ontwikkeld. In de 'asynchrone mmo' neemt de speler het op tegen de geest van een tegenstander.

De Amerikaanse ontwikkelaar Aurora Feint heeft zijn tweede game gelanceerd. De mmo Aurora Feint II: The Arena verschijnt voor de iPhone en de iPod Touch. In de massively multiplayer online-game spelen spelers wel tegen elkaar, maar niet tegelijkertijd. De makers noemen het daarom een asynchrone mmo. Wie een van de puzzels in Aurora Feint II: The Arena speelt, kan de resultaten naar de servers van de ontwikkelaar uploaden. Andere spelers kunnen vervolgens dezelfde puzzel tegen de eerste gamer spelen. De zetten van de eerste speler worden herhaald en de tweede speler kan proberen om een beter resultaat neer te zetten, wat enigszins doet denken aan de geest waartegen een speler in Mario Kart kan racen.

Aurora Feint heeft voor de asynchrone speelwijze gekozen omdat het wil voorkomen dat duels onderbroken worden als een van de gamers tijdens het spelen gebeld wordt. Aurora Feint II: The Arena kan voor tien dollar in de App Store van Apple aangeschaft worden. Het is de opvolger van puzzelspel Aurora Feint: The Beginning, dat een van de populairste games voor de iPhone is. The Beginning is echter gratis en kan niet tegen anderen gespeeld worden.

Video (AuroraFeint4iPhone.flv)

Reacties (33)

Lees meer

Metal Gear komt naar de iPhone - update Nieuws van 17 december 2008
T-mobile verlaagt prijzen iPhone 3G Nieuws van 1 december 2008

Sterk wachtwoord maakt kraken wpa2 toch minder makkelijk

Door Dimitri Reijerman, 2 december 2008 12:44127 reacties

Het uitvoeren van een brute force-aanval op wpa-passphrases met behulp van gpu's blijkt ondanks de extra parallelle rekenkracht nog steeds een tijdrovende klus. Een voorwaarde is wel dat een sterk wachtwoord moet zijn gekozen.

WifiHet Russische Elcomsoft introduceerde in oktober zijn softwarepakket Distributed Password Recovery. De firma claimt dat wachtwoorden met behulp van Nvidia-gpgpu's tot honderd keer sneller gekraakt kunnen worden dan met een normale cpu. Wanneer echter een relatief sterk wachtwoord voor de wpa- of wpa2-sleutel wordt gekozen, is een succesvolle aanval een kwestie van lange adem, zo bericht Arstechnica: bij een willekeurig wachtwoord van acht karakters in onderkast heeft een pc met twee Nvidia GTX 280-videokaarten drie maanden nodig, zo schat Elcomsoft in. Behalve de 200 miljard mogelijke wachtwoorden zijn er ook extra hash-berekeningen nodig om het wachtwoord geschikt te maken voor de ssid van een wifi-netwerk.

Elcomsoft stelt dat met een doorsnee Core 2 Duo-cpu 400 wachtwoorden per seconde verwerkt kunnen worden. Door een GTX 280-videokaart in een systeem te prikken, kan de software dit aantal verhogen naar 12.500 per seconde, terwijl een high-end Tesla S1070-videokaart van 1700 dollar ongeveer 50.000 potentiële sleutels kan verwerken. Elcomsoft stelt verder dat het kraken van een tkip-sleutel van acht karakters in onderkast voor een bedrag van 15.000 dollar mogelijk in een week is te achterhalen. Bij de huidige stand van zaken is het afslaan van een brute force-aanval op een met wpa beveiligd netwerk relatief eenvoudig: kies een willekeurig en voldoende lang wachtwoord dat ongevoelig is voor dictionary attacks, en verander met enige regelmaat de ssid van het basisstation.

Reacties (127)


Hitachi en Intel gaan sas- en fibrechannel-ssd's ontwikkelen

Door Pieter Molenaar, 2 december 2008 12:2310 reacties

Hitachi en Intel hebben een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een ssd met sas- en fibrechannel-aansluitingen voor gebruik in servers, workstations en opslagsystemen. Hitachi zal de enterprise-ssd's gaan verkopen.

Hitachi logoSsd's worden al ingezet in serversystemen, maar daarbij gaat het meestal nog om nand-flashgeheugen dat op een pci-e-kaart is geprikt. Zo maakt IBM's Quicksilver-opslagsysteem gebruik van ssd-kaarten van Fusion-io. Ook concurrent Texas Memory Systems levert een ssd-opslagsysteem dat via fibrechannel in het netwerk kan worden gehangen. Wat echter nog ontbrak waren ssd's in standaard 2,5"- of 3,5"-formaat met de voor servers gebruikelijke sas- en fibrechannel-aansluitingen. Hitachi en Intel gaan die nu ontwikkelen.

Het gebruik van ssd's in serversystemen is interessant vanwege het relatief lage energieverbruik en de lage toegangstijden. Zo kunnen 15.000rpm-harddisks ongeveer 300 iops afhandelen, terwijl dat bij ssd's op basis van pci-e-kaarten op 10.000 iops of hoger ligt. Volgens Stephen Weinger, marketingmanager voor nand-flash bij Samsung, kunnen ssd's op den duur 15krpm-harddisks in serverparken vervangen.

Intel belooft de sas- en fibrechannel-sdd's nog verder te verbeteren: "De nieuwe ssd's voor de zakelijke markt bevatten een aantal structurele doorbraken, en krijgen betere prestaties en een lager energieverbruik", aldus Randy Wilhem, hoofd van Intels Nand Solutions Group. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe ssd's van Hitachi zullen presteren.

Hitachi zal de enterprise class-ssd's aan de man brengen en de verwachting is dat de eerste producten begin 2010 uitgebracht worden. Intel zal zich blijven richten op de ontwikkeling en verkoop van ssd's met sata-aansluiting. De Amerikaanse chipgigant levert al sata-ssd's voor gebruik in servers.

Reacties (10)


Bittorrent weerspreekt kritiek op nieuw torrentprotocol

Door Dimitri Reijerman, 2 december 2008 11:5268 reacties, submitter: Neglacio

Bittorrents nieuwe p2p-protocol utp, dat niet op tcp maar op udp is gebaseerd, zou problemen voor voip-gebruikers en gamers opleveren. Volgens de makers komt de kritiek echter uit de koker van tegenstanders van netwerkneutraliteit.

utorrent logoDe ontwikkelaars van µTorrent, de populaire p2p-client van Bittorrent, hebben in alphaversie 1.9 voor de eerste maal het utp-protocol geïmplementeerd. Utp maakt gebruik van udp, een van de basisprotocollen van het internet. Udp is mede dankzij een lagere overhead weliswaar efficiënter dan tcp, maar kent ook een groot nadeel: er kunnen ongemerkt gegevens verloren gaan. Toch is een bittorrent-implementatie op basis van dit protocol volgens de makers efficiënter en sneller dan het huidige bittorrent-protocol, dat tcp gebruikt. Bovendien zijn volgens de ontwikkelaars de congestion controls van tcp onvoldoende, omdat het protocol alleen vertragingen signaleert wanneer er pakketten verloren gaan. Verder is tcp de basis voor het leeuwendeel van het internetverkeer, zodat optimalisaties uiterst traag doorgevoerd worden, stelt Simon Morris van Bittorrent. Een belangrijk nadeel van udp, het ontbreken van een foutcorrectiemechanisme, zou verder geen invloed hebben op p2p-verkeer, omdat het bittorrent-protocol ingebouwde foutcorrectie op basis van crc's heeft.

Netwerkdeskundige Richard Bennett stelt echter dat de komst van p2p-protocollen als utp het functioneren van het internet in gevaar kunnen brengen. P2p-applicaties zijn momenteel verantwoordelijk voor ruwweg de helft van het internetverkeer. Bennett redeneert dat een massale overstap naar udp voor grote problemen zal leiden, omdat netwerkbeheerders en isp's gedwongen zouden worden om ook dit protocol via netwerkmanagement aan banden te leggen. Met name gamers en voip-gebruikers die via udp communiceren zouden hierdoor worden getroffen, omdat isp's en internetexchanges udp-verkeer 'noodgedwongen' zouden afknijpen. Bennett stelt dat tcp het aangewezen protocol is voor het transport van grote hoeveelheden data, omdat dit verkeer beter te beheren is; udp zou alleen voor kleinere datastromen gebruikt mogen worden. Met een grootschalige invoering van utp zou Bittorrent zich niet alleen schuldig maken aan het schenden van deze fatsoensnorm, maar ook toepassingen als voip en online gaming benadelen.

Uitgaande p2p-verbindingen in torrentclientBittorrent stelt in reactie op de beschuldigingen van Bennett dat zijn utp-protocol juist voor alle partijen winst op zal leveren. De eindgebruiker zou dankzij de lagere latency van het utp-protocol in µTorrent minder last hebben van bijvoorbeeld een trage browser, en isp's zouden juist minder verkeer te verwerken krijgen. Verder wijst Bittorrent er op dat utp alleen gebruikt wordt voor communicatie tussen peers, terwijl de bulkdata nog steeds via tcp verstuurd wordt. Tegenover Torrentfreak stelt µTorrent-community manager 'Firon' verder dat Bennett zijn bezwaren nooit aan Bittorrent heeft voorgelegd. Bennett zou nu met een sensatieverhaal de publiciteit zoeken omdat hij een tegenstander van volledige netwerkneutraliteit is.

Het bezwaar dat het utp-protocol momenteel nog niet opensource is en daarom niet in andere bittorrentclients kan worden gebruikt, lijkt een tijdelijk probleem. Bittorrent heeft aangekondigd dat het de utp-code na de testfase openbaar zal maken. Het bedrijf heeft ook al zitting genomen in een Ietf-werkgroep, in de hoop dat utp uiteindelijk uitgroeit tot een volwaardig en breed ondersteund p2p-protocol.

Reacties (68)

Lees meer

µTorrent brengt betaalde versie uit Nieuws van 9 december 2011
The Pirate Bay viert vijfde verjaardag Nieuws van 26 november 2008
Bittorrent werkt aan Mac-versie µTorrent Nieuws van 23 september 2008
Bittorrent koopt µTorrent Nieuws van 9 december 2006

Nintendo verdient zes dollar op elke Wii

Door Paul Hulsebosch, 2 december 2008 11:2397 reacties

Volgens marktanalisten maakt Nintendo zes dollar winst op elke verkochte Wii. Bovendien weet het Japanse bedrijf per Wii meer eigen games te verkopen dan Sony bij de Playstation 3 en Microsoft bij de Xbox 360.

Wii met WiimoteHet vermoeden bestaat al langer dat Nintendo winst maakt op elke Wii die het bedrijf verkoopt. Hoeveel winst de Japanners op de Wii maken is evenwel niet bekend: Nintendo laat zich er niet over uit. De marktanalisten van Macquarie Securities hebben echter berekend dat elke verkochte Wii Nintendo 6 dollar oplevert. Daarmee doet Nintendo het beter dan de concurrentie. Sony zou verlies maken op elke verkochte Playstation 3, terwijl Microsoft inmiddels quitte lijkt te spelen bij de levering van de Xbox 360 doordat het de productiekosten van deze spelconsole flink heeft weten te verlagen. De console van Nintendo verkoopt bovendien beduidend beter dan die van de concurrenten. Er zijn tot nu toe 35 miljoen Wii's verkocht, tegenover 13 miljoen exemplaren van de Playstation 3 en 23 miljoen stuks van de Xbox 360.

Ook op softwaregebied is Nintendo succesvol: het concern verkoopt meer eigen games aan bezitters van de Wii. Zestig procent van alle verkochte Wii-games is afkomstig van Nintendo zelf. Bij de Xbox 360 komt dertig procent van de verkochte games bij Microsoft vandaan, en bij de Playstation 3 is zelfs slechts vijftien procent van Sony afkomstig. Ook in aantallen lijkt Nintendo het beter te doen. Dezelfde analisten verwachten dat er dit jaar 220 miljoen games voor de Wii verkocht worden, tegenover 120 miljoen voor de PS3 en 125 miljoen voor de Xbox 360. Bovendien maakt Nintendo meer winst per verkochte game. Games voor de Wii zijn gemiddeld tien euro goedkoper dan die voor de PS3 en de Xbox 360, maar Nintendo zou wel een bruto winstmarge van 65% op de verkoop van games halen, terwijl de concurrentie het moet doen met marges die variëren van 50 tot 60%. Hoe het komt dat Nintendo een hogere winstmarge op games maakt, verklaren de analisten niet.

Reacties (97)

Lees meer

Nintendo schrijft rode cijfers Nieuws van 28 oktober 2010
'Nintendo verlaagt Wii-productie' Nieuws van 3 december 2009
Wii-homebrew ondersteunt sdhc-kaartjes Nieuws van 29 oktober 2008
Nintendo onthult nieuwe DSi Nieuws van 2 oktober 2008

EFF ageert tegen immuniteit telco's VS bij aftappen

Door Arie Jan Stapel, 2 december 2008 10:4620 reacties

De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die zich inzet voor burgerrechten in het digitale tijdperk, is van mening dat de wet die telecombedrijven vrijwaart van vervolging wegens illegale afluisterpraktijken, in strijd is met de grondwet.

Na de aanslagen van 11 september 2001 begon de regering-Bush met een geheim programma om op grote schaal de telecommunicatie van Amerikanen af te luisteren. Ondanks dat deze afluisterpraktijken onrechtmatig waren, verleenden diverse telecombedrijven hier toch medewerking aan. Toen de afluisteroperatie in de openbaarheid kwam, legaliseerde de regering het afluisteren alsnog. Bovendien kwam er een wet om de telecombedrijven te vrijwaren van vervolging voor de medewerking die ze aan het afluisteren hadden verleend in de periode dat dit nog onrechtmatig was.

De laatstgenoemde wet werd na een heftige en langdurige discussie aangenomen, maar de EFF is van mening dat deze immuniteitswet in strijd is met de Amerikaanse grondwet en daarom alsnog verworpen moet worden. Volgens de organisatie schendt de wet de bepaling dat burgers gevrijwaard moeten blijven van onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames. Ook zou de wet de grondwettelijk gegarandeerde scheiding van machten doorbreken.

De EFF zal zijn argumenten dinsdag naar voren brengen op een hoorzitting die een federale rechter over de zaak zal houden.

Afluistercartoon

Reacties (20)


Nokia introduceert N97 met touchscreen - update

Door Arnoud Wokke, 2 december 2008 10:16122 reacties

Nokia heeft zijn nieuwste smartphone N97 onthuld. Het toestel heeft een 3,5"-touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. De N97 moet de vrije val van het marktaandeel van Nokia's smartphones stoppen.

De N97 is onderdeel van de voor consumenten bedoelde N-serie van Nokia en is daarmee vooral ontworpen voor consumententoepassingen. De accu van de N97 maakt het bijvoorbeeld mogelijk om 36 uur onafgebroken naar muziek te luisteren, zo is in de aankondiging te lezen. Er is ook flink wat opslagruimte voor muziek en video: de telefoon heeft 32GB intern geheugen, dat met microsd-kaartjes van 16GB verder kan worden uitgebreid. Het toestel zal Symbians touchscreen-os S60v5 draaien.

Nokia N97

Het 3,5"-touchscreen heeft een resolutie van 640x360 beeldpunten en kan zestien miljoen kleuren zichtbaar maken. Daarnaast heeft de N97 als eerste N-toestel een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Foto's kunnen gemaakt worden met een 5-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens. Voor internetconnectiviteit beschikt de telefoon over gprs, umts, hsdpa en wifi en verder is de nieuwe Nokia uitgerust met a-gps. Meer specificaties van het toestel zijn nog niet bekend. De N97 moet in de eerste helft van 2009 in de winkels liggen en zal zonder abonnement en met btw rond de 650 euro kosten.

Nokia zal met de N97 weer martkaandeel willen terugwinnen. Nokia's Symbian-besturingsysteem verloor dit jaar eenderde van zijn marktaandeel, vooral aan Apple. Nokia had al een mid-range toestel met touchscreen aangekondigd, dat begin volgend jaar in de Nederlandse winkels zal liggen.

Update, 11:05: er is inmiddels een datasheet opgedoken waarin meer specificaties van het toestel zijn vermeld.

Reacties (122)


Uitgeverij Midway verkocht voor 100.000 dollar

Door Paul Hulsebosch, 2 december 2008 09:5627 reacties

De Amerikaanse mediamagnaat Sumner Redstone verkoopt voor 100.000 dollar zijn meerderheidsbelang in uitgeverij Midway aan een particuliere belegger. Hiermee wil Redstone zijn enorme schuldenlast verlichten.

Logo MidwayVolgens persbureau Reuters heeft National Amusements Inc., het mediabedrijf van Sumner Redstone, zijn belang van 87% in gamesuitgeverij Midway verkocht aan investeerder Mark Thomas. Die betaalt slechts 100.000 dollar voor het meerderheidsbelang, maar neemt daarmee wel de schuldenlast van 70 miljoen dollar over. Met de overname probeert Redstone de schuldenlast van zijn bedrijf, dat ook een meerderheidsbelang in CBS en Viacom heeft, te verlichten. National Amusements heeft 1,6 miljard dollar aan schulden open staan, waarvan het de helft voor het einde van het jaar probeert af te betalen.

Midway, bekend als uitgever van de Mortal Kombat-games en de Unreal-serie, maakt al een aantal jaren verlies. Het bedrijf werd opgericht in 1958 en was in de beginjaren vooral succesvol als producent van flipperkasten. Vanaf 1978 had het succes met computergames, toen het de Japanse games Space Invaders en Pac-Man op de Westerse markt bracht.

Reacties (27)

Lees meer

Midway San Diego verkocht aan THQ Nieuws van 9 augustus 2009
Uitgeverij Midway vraagt surseance aan Nieuws van 13 februari 2009
Video: Mortal Kombat vs DC Universe Nieuws van 6 augustus 2008

Amerikaanse overheid gaf miljard te veel subsidie aan telecomproviders

Door Arnoud Wokke, 2 december 2008 09:1716 reacties

Een Amerikaanse overheidsinstantie heeft bijna een miljard dollar te veel subsidie aan telecomproviders uitbetaald. De providers kregen het geld om plattelands- gebieden van telefonie te voorzien, maar het fondsbeheer faalde.

Een belangrijk subsidiefonds van de Federal Communications Commission, een Amerikaanse overheidsinstantie belast met telecomregulering, heeft in de periode van juli 2006 tot juni 2007 bijna een miljard dollar te veel uitgekeerd. Uit een eigen, steekproefsgewijs onderzoek van de FCC is gebleken dat bijna een kwart van de uitbetaalde subsidie ten onrechte is overgemaakt, schrijft Ars Technica.

Het betreft het zogeheten High Cost-fonds, een pot met geld waar elke Amerikaan met een telefoon- of internetabonnement maandelijks wat geld voor afdraagt. Uit dit fonds kunnen providers geld ontvangen om de aanleg van telecomnetwerken mogelijk te maken op het Amerikaanse platteland en in gebieden waar veel mensen met een laag inkomen wonen. Zonder de subsidie zou het aanleggen van een infrastructuur in dergelijke gebieden niet rendabel zijn. Vorig jaar zijn in totaal 1751 aanvragen voor steun uit het fonds gedaan. In Nederland bestaat een dergelijk systeem niet.

De FCC kan de geleden schade, 970 miljoen dollar, niet aan de providers terugvragen, omdat het slechts om een steekproef ging en niet om een onderzoek waarbij alle aanvragen voor steun zijn bekeken. Mogelijk is de geleden schade nog groter. Er zouden diverse oorzaken voor het ontstaan van de schade zijn aan te wijzen, die allemaal neerkomen op slordigheid bij het beheer van het fonds. Van welbewuste fraude zou geen sprake zijn.

Reacties (16)


'Far Cry 2 aanzienlijk sneller met DX10 dan met DX9'

Door Hielko van der Hoorn, 2 december 2008 08:37102 reacties

Hoewel Microsoft de combinatie Windows Vista met Directx 10 als het ultieme gamingplatform in de markt heeft proberen te zetten, bleek het oudere Directx 9 bijna altijd beter te presteren. Dit is niet langer het geval bij Far Cry 2, toont Hardocp.

Hardocp bekeek hoe Far Cry 2 presteerde in combinatie met respectievelijk een Radeon HD 4870 en een Geforce GTX 280. Het bleek dat beide kaarten onder Directx 10 significant betere prestaties weten neer te zetten. De Radeon HD 4870 op 1920x1200 zonder anti-aliasing was met Directx 10 circa 12 procent sneller dan met Directx 9, een snelheidswinst die bij 4x anti-aliasing terugviel naar 7 procent. De Geforce GTX 280 liet nog grotere verschillen zien: Directx 10 leverde hier een winst van 9 procent zonder anti-aliasing en zelfs 20 procent winst met anti-aliasing.

De prestatiewinst lijkt gedeeltelijk te danken aan de lagere cpu-belasting die het gebruik van Directx 10 met zich meebrengt. Bij het gebruik van Directx 9 in combinatie met een quadcore Core 2 Extreme QX9650 op 3,66GHz bedroeg de gemiddelde cpu-belasting 38 procent met een Radeon HD 4870 en 43 procent met een Geforce GTX 280. Wanneer overgeschakeld werd naar Directx 10 daalde de cpu-belasting tot respectievelijk 28 en 36 procent. Niet duidelijk is of Far Cry 2 een nieuwe trend zet wat betreft Directx 10-prestaties of dat het spel slechts een eenmalige uitschieter is. Het toont in ieder geval dat de claims van Microsoft met betrekking tot de Directx 10-prestaties niet volledig uit gebakken lucht bestaan.

Far Cry 2

Reacties (102)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee