Bittorrents nieuwe p2p-protocol utp, dat niet op tcp maar op udp is gebaseerd, zou problemen voor voip-gebruikers en gamers opleveren. Volgens de makers komt de kritiek echter uit de koker van tegenstanders van netwerkneutraliteit.
De ontwikkelaars van µTorrent, de populaire p2p-client van Bittorrent, hebben in alphaversie 1.9 voor de eerste maal het utp-protocol geïmplementeerd. Utp maakt gebruik van udp, een van de basisprotocollen van het internet. Udp is mede dankzij een lagere overhead weliswaar efficiënter dan tcp, maar kent ook een groot nadeel: er kunnen ongemerkt gegevens verloren gaan. Toch is een bittorrent-implementatie op basis van dit protocol volgens de makers efficiënter en sneller dan het huidige bittorrent-protocol, dat tcp gebruikt. Bovendien zijn volgens de ontwikkelaars de congestion controls van tcp onvoldoende, omdat het protocol alleen vertragingen signaleert wanneer er pakketten verloren gaan. Verder is tcp de basis voor het leeuwendeel van het internetverkeer, zodat optimalisaties uiterst traag doorgevoerd worden, stelt Simon Morris van Bittorrent. Een belangrijk nadeel van udp, het ontbreken van een foutcorrectiemechanisme, zou verder geen invloed hebben op p2p-verkeer, omdat het bittorrent-protocol ingebouwde foutcorrectie op basis van crc's heeft.
Netwerkdeskundige Richard Bennett stelt echter dat de komst van p2p-protocollen als utp het functioneren van het internet in gevaar kunnen brengen. P2p-applicaties zijn momenteel verantwoordelijk voor ruwweg de helft van het internetverkeer. Bennett redeneert dat een massale overstap naar udp voor grote problemen zal leiden, omdat netwerkbeheerders en isp's gedwongen zouden worden om ook dit protocol via netwerkmanagement aan banden te leggen. Met name gamers en voip-gebruikers die via udp communiceren zouden hierdoor worden getroffen, omdat isp's en internetexchanges udp-verkeer 'noodgedwongen' zouden afknijpen. Bennett stelt dat tcp het aangewezen protocol is voor het transport van grote hoeveelheden data, omdat dit verkeer beter te beheren is; udp zou alleen voor kleinere datastromen gebruikt mogen worden. Met een grootschalige invoering van utp zou Bittorrent zich niet alleen schuldig maken aan het schenden van deze fatsoensnorm, maar ook toepassingen als voip en online gaming benadelen.
Bittorrent stelt in reactie op de beschuldigingen van Bennett dat zijn utp-protocol juist voor alle partijen winst op zal leveren. De eindgebruiker zou dankzij de lagere latency van het utp-protocol in µTorrent minder last hebben van bijvoorbeeld een trage browser, en isp's zouden juist minder verkeer te verwerken krijgen. Verder wijst Bittorrent er op dat utp alleen gebruikt wordt voor communicatie tussen peers, terwijl de bulkdata nog steeds via tcp verstuurd wordt. Tegenover Torrentfreak stelt µTorrent-community manager 'Firon' verder dat Bennett zijn bezwaren nooit aan Bittorrent heeft voorgelegd. Bennett zou nu met een sensatieverhaal de publiciteit zoeken omdat hij een tegenstander van volledige netwerkneutraliteit is.
Het bezwaar dat het utp-protocol momenteel nog niet opensource is en daarom niet in andere bittorrentclients kan worden gebruikt, lijkt een tijdelijk probleem. Bittorrent heeft aangekondigd dat het de utp-code na de testfase openbaar zal maken. Het bedrijf heeft ook al zitting genomen in een Ietf-werkgroep, in de hoop dat utp uiteindelijk uitgroeit tot een volwaardig en breed ondersteund p2p-protocol.