BitTorrent maakt µTP opensource en geeft µTorrent meer functionaliteit

BitTorrent heeft enkele nieuwe functies aan zijn populaire µTorrent-client toegevoegd, waaronder het bekijken van video's terwijl deze worden binnengehaald. Daarnaast is een opensource-implementatie van het µTP-protocol vrijgegeven.

De µTorrent-ontwikkelaars hebben de 'web-feature' van het experimentele Falcon Project vrijgegeven binnen de µTorrent Labs-testomgeving. Na het aanmaken van een online account kunnen gebruikers via het web toegang krijgen tot hun µTorrent-client. Volgens BitTorrent is het systeem voldoende beveiligd om te verhinderen dat andere partijen inzicht krijgen in het downloadgedrag van µTorrent-gebruikers en is er geen verdere netwerkconfiguratie voor de gebruiker nodig.

Naast de webtoegang maakt het Falcon Project het ook mogelijk om tijdens het downloaden van videobestanden deze alvast te bekijken. Daarbij wordt een klein deel van de datablokken in volgorde binnengehaald, terwijl de overige delen nog steeds willekeurig worden opgevraagd. Dit mechanisme is noodzakelijk om de efficiency van het torrentprotocol te blijven garanderen, zo stelt BitTorrent.

BitTorrent heeft ook een opensource-implementatie van het µTP-protocol vrijgegeven. Dit transportprotocol is niet op tcp maar op udp gebaseerd. Volgens de ontwikkelaars belast een µTP-protocol het netwerk van een provider minder, omdat het automatisch knelpunten en overbelasting zou herkennen. BitTorrent heeft de broncode op Github geplaatst en hoopt zijn µTP-protocol verder te kunnen verbeteren door input van derden. Bovendien maakt het de weg voor andere ontwikkelaars vrij om het nieuwe protocol in hun torrentclients op te nemen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-05-2010 • 13:58

88

Reacties (88)

88
87
53
1
0
1
Wijzig sortering
Nu nog wachten tot ze uTorrent zelf opensource maken. Eindelijk een lichte en uitgebreide native torrent-client voor Linux, het zou zalig zijn ;)
Ik moet zeggen dat sinds de update naar ubuntu 10.04 de Transmission bittorrent client een stuk beter draait bij mij. En die is simpel maar misschien voor sommige niet uitgebreid genoeg. Ik ben er dik tevreden over.
Ik draai nog wel 9.10, maar Transmission is hier echt een ramp (ook in 9.04). Zodra hij iets gaat downloaden wordt het onmogelijk http verkeer te gebruiken. Gewoon browsen is dus onmogelijk dan... Dit terwijl bijv. emesene nog gewoon werkt.
Ben er nog steeds niet achter wat het was, dus draai lekker utorrent in wine zolang :)

[Reactie gewijzigd door Orian op 24 juli 2024 18:08]

Datzelfde probleem heb je met álle torrent programma's. Even je instellingen tweaken. Als je namelijk maximaal aantal resources reserveert voor je Transmission/uTorrent houdt je webbrowser niks meer over :)
Zou dat niet aan je netwerk kunnen liggen? Router die niet genoeg open connecties aankan?
Dit was bij mij het geval met een van de D-Link routers. Nadat ik deze had vervangen met de Linksys WRT-120N kon ik op volle snelheid genieten van torrent en HTTP.

De D-Link kon bij mij maar 200 connectie's aan voordat de http verkeer plat ging.
Het maximum aantal connecties ga je echt merken op een minder goeie router. Ik heb hier een Thomson staan van UPC, en als ik daar op 1 machine 2 of 3 torrents heb lopen ligt mijn hele telefoonverkeer (over VOIP) al compleet plat.

TCP is er niet voor gemaakt om massale hoeveelheden verkeer te verstouwen van twintig miljoen verschillende richtingen. Daar heb je UDP voor. TCP gebruik je voor verbindingen die kwaliteit nodig hebben, UDP voor kwantiteit.
Ah ok, dat zou het dan wel kunnen zijn. Maar helaas beslist mijn vader hier over "het internet", dus dat is geen optie. Dan maar bij utorrent blijven :)
Of je steld het aantal connecties lager in in je torrent applicatie?
Anoniem: 357365 @shakedown23 mei 2010 14:40
Precies hetzelfde geval hier. Ik heb helemaal niets meer te klagen over Transmission. Ik vind hem net zo goed als uTorrent.
µTorrent heb ik een tijdje via wine gedraaid want transmission vond ik echt min. Nu heb ik Deluge gevonden, een linux-native torrent client dat zeer hard lijkt op µtorrent. Nog niets te klagen over gehad.
De transmission die standaard in ubuntu lucid zit is al wat veroudert, de laatste nightly's werken perfect :D
bij mij doe hij het al jaren goed hoor
Via Wine draait uTorrent prima op Linux. Hoewel je het liefst native wilt draait dit hier ook verder prima.
Hier doet het toch vaak gek. Torrents willen niet openen als je ze niet in je Wine C-drive zet, het torrent-filetype raakt niet met uTorrent geassocieerd en soms opeens rare permission denied-meldingen of bestanden die slechts voor een gedeelte gedownload zijn.
Zorg ervoor dat zowel je uTorrent als wine up to date zijn en het zou goed moeten draaien, althans dat is mijn ervaring. Ik draai echt al maanden zeer stabiel met de wine/uTorrent combinatie.

Hiervoor kTorrent gedraait wat ook fijn werkt, gaf alleen het probleem dat ik elke maand m'n setting moest weggooien want iets veranderde automatisch waardoor de downloads erg langzaam werden.

M'n schijf is wat traag aan het worden doordat ie al een aantal jaren voor torrents wordt misbruikt waardoor blijkbaar zelfs een ext3 partitie gefragmenteerd kan raken.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 24 juli 2024 18:08]

M'n schijf is wat traag aan het worden doordat ie al een aantal jaren voor torrents wordt misbruikt waardoor blijkbaar zelfs een ext3 partitie gefragmenteerd kan raken.
Je kan natuurlijk een keer alle *zinnige* bestanden naar een NAS van een paar TB overgooien en die schijf formatteren.

Als je een uptime van een paar jaar hebt met enorm veel usage zoals over torrents, doet die disk het nog best netjes. :Y)
offtopic: tip kijk bij je torrentprogrammatje of je bij het toevoegen van een torrent meteen de schijfruimte kunt reserveren. µTorrent kan dit sowieso onder windows. (Zal vast ook wel onder wine werken.)
Probeer uTorrent 1.8.1. Het werkt perfect onder Linux met Wine.
Dat komt omdat het dev team van uTorrent ook rekening houdt met wine related bugs.
Wat is mis met Transmission? Draait hier lekker op mijn Sheevaplug (512MB ram). Ok in deamon mode, maar dan nog. Vreet echt 3x niks aan ram.
In uTorrent heb je gewoon zo veel flitsende getalletjes, aftellende balkjes, grafiekjes en tonnen aan opties dat ik afkickverschijnselen begin te krijgen wanneer ik de interface van Transmission zie :+
Probeer dan ook eens de Azureus 2.x serie. Ziekelijk veel stats en configuratiemogelijkheden. (En gelukkig niet zo bloated als hun nieuwe Vuze serie)

En de 2.x serie wordt ook nog steeds ondersteund door de vele besloten torrent communities. ;)
Op mijn NAS draait rtorrent++ (dus een daemon) met de rutorrent webinterface -- doet in mijn ogen niets onder voor utorrent onder windows. Sterker nog, ik vind het een betere oplossing :-)
Als ze uTorrent opensource maken, dan mag je van de private trackers waarschijnlijk uTorrent niet meer gebruiken om torrents binnen te halen.. Dus daarom hoop ik niet dat het opensource wordt..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231122 op 24 juli 2024 18:08]

Er zijn genoeg lichte torrentclients (met of zonder gui) te vinden voor linux. µTorrent zelf is niet de enige client op de markt.
Zelf zijn er genoeg linux boxen te vinden waar rtorrent of transmisson(cli) op geconfigureerd staat.
deluge is op utorrent gebaseerd
Deluge is niet op µTorrent gebaseerd. Als je de source code van Deluge bestudeert zie je dat het gewoon een client is die de libtorrent library gebruikt.
Ik zal het eens uitproberen, bedankt.
Mwa met een beetje reverse engineering heb je ook de code :P

sowieso, ze stoppen compressie op de executable van utorrent... daardoor word hij zeker de helft kleiner... :9
Gebruik m nu het nog kan! :)
Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voor je ook voor utorrent moet gaan betalen of dat het gewoon verdwijnt.
Zelfs zoekmachines kunnen nu gedwongen worden torrents te verwijderen.
Het verdwijnt niet!! Ze zijn al verschillende keren aangeklaagd en in tegenstelling tot bijvoorbeeld andere p2p protocollen zijn de uitvinders van Bittorent en de makers er van gevrijwaard om de simpelle reden dat Bittorent niet is ontwikkeld voor illegale activiteiten!

Er was ZELFS in de VS een rechtzaak over waar ze dus werden vrijgesproken omdat het protocol en de client zijn ontworpen om bij een nieuwe distro-release van GNU/LINUX/ sommige Unixen de servers te ontlasten en toch snel een distrubutie update, maar met name upgrades uit te rollen! En daar wordt het eigenlijk nog steeds voor gebruikt!

Eigenlijk zijn het downloaden van video's en muziek, software neven activiteiten en is het programma hier dus officieel niet voor bedoeld! Wat ze alleen kunnen doen zijn de sites verbieden die illegale content aanbieden! De client zelf kan dus net zoals het protocol niet verboden worden! Omdat het in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kazaa niet ontworpen is voor iligale activiteiten!
Dus? Usenet is ook niet gemaakt voor illegale activiteiten maar wordt daar nu wel voor gebruikt. Ik denk ook niet dat uTorrent zal verdwijnen maar als de illegale downloads op bittorrent verboden/verwijderd worden denk ik dat de ontwikkelingen van uTorrent niet heel lang meer doorgaat, niemand zal het dan meer gebruiken. Tuurlijk een paar van die nixheads maar mijn punt is duidelijk denk ik.
Ja maar kunnen de makers van usenet aantonen dat het alleen voor legaal gebruik van oorsprong is ontworpen?? Dat hebben ze van Bittorent destijds wel gedaan! Dat is mijn punt!

Punt bij nieuwsgroepen waar jij het dus over hebt is over dingen die nieuw zijn zoals films en muziek. Oke nieuwe distro´s misschien ook maar dat is toch wat moeilijker voor de rechter uit te leggen! (en ja ze zeggen; ´´nee het is niet voor legale doeleinden ontworpen maar elke koekebakker weet dat. En tuurlijk zeg je dat.
Verschil met bittorent was destijds en dat stond ook op tweakers het was aantoonbaar dat het niet voor iligale activiteiten was ontworpen ;)

En wat betreftt

´´Ik denk ook niet dat uTorrent zal verdwijnen maar als de illegale downloads op bittorrent verboden/verwijderd worden denk ik dat de ontwikkelingen van uTorrent niet heel lang meer doorgaat, niemand zal het dan meer gebruiken´´

Ik had het over bittorent niet Utorrent en bedoelde met name het protocol er zijn overigens zat scholen en bedrijven die via bittorent grote updates uitrollen ;)

En zoals een paar maanden terug was bij een distro upgrade de hoofdserver een paar dagen uit de lucht en moest er via bittorent geupgrade worden, sterker nog er zijn ditro´s die zelfs adviseren en willen dat je upgrade via torrent de upgrade download dus! ;)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 24 juli 2024 18:08]

Anoniem: 290609 @Dr. Horrible23 mei 2010 18:21
Hmm, ''als''.......Ik down veel FREEWARE en ABANDONWARE. (WIKI: http://nl.wikipedia.org/wiki/Abandonware )

Er zijn altijd alternatieven, en denk maar zo: op heel veel plekken op de wereld draaien ze nog met ouwe hardware en software.....
Dus hoe wil je een ''private tracker'' aanpakken als ie volgens de wet niks fout doet..?
Dus je punt is voor mij niet duidelijk.... 8)7
Abandonware is dus vaak niet legaal (ondanks dat je de software niet meer kunt kopen of dat het onderhouden/aangeboden wordt), hou daar wel rekening mee (wat dus betekend dat 99 van de 100 keer je illegaal bezig bent aangezien de makers het anders wel nu gratis ter beschikking stelt via sites als filefront/fileplanet etc).
En juist een private tracker is wel degelijk fout volgens de wet, aangezien die als eerste de data verspreid en dat is verboden.
Anoniem: 46304 @Soldaatje23 mei 2010 15:26
Ze hebben er nu al de ask.com toolbar ingezet, dus oppassen dat je die uitzet bij installatie.
Dat moet je tegenwoordig sowieso bij bijna elk freeware pakket. er zit wel 'ask', 'yahoo' of een 'google'toolbar in, je wordt er gewoon schijtziek van..
Anoniem: 97551 @SuperDre25 mei 2010 01:06
Als je begrijpt waarom die erin zitten dan ben je al een stuk verder en accepteer je dat...
Ik hoop wel dat ze niet gaan beginnen met het toevoegen van veel meer "functionaliteit" die ik nooit gebruik. Een web interface heb ik niet nodig, de kwaliteit van een half-gedownloade film checken kan ik ook zonder µTorrent.
Ik vond/(vind) het charmante aan µTorrent dat het programma zo klein is en alleen doet wat het moet doen. En daar horen wat mij betreft dit soort dingen niet bij.
Eens. Maar ik denk dat uTorrent wel zo licht blijft. Er zit nu niet ineens een videoplayer in ofzo, dat zou verschrikkelijk zijn.

Wel handig dat uTorrent de eerste delen van een video een hogere prioriteit geeft, zodat je een preview kan bekijken.
Dit werkt trouwens op zo'n manier dat de eerste delen van een video, minder zeldzaam zullen zijn dan andere delen, en je ze dus sneller binnen zal halen dat andere delen van de video.
Dus als veel mensen deze functionaliteit aan hebben staan werkt dat previewen beter dan wanneer bijna niemand deze functionaliteit aan heeft staan.

Normaal gesproken werkt het protocol zo, dat de meest zeldzame delen van een torrent, extra prioriteit krijgen om gedeeld te worden. Dat geld dus nog steeds zo voor alle andere delen behalve het begin van een video.
Anoniem: 358584 @jmk24 mei 2010 05:49
Dit werkt trouwens op zo'n manier dat de eerste delen van een video, minder zeldzaam zullen zijn dan andere delen, en je ze dus sneller binnen zal halen dat andere delen van de video.
Je verward minder zeldzaam met meer gevraagd.
De eerste delen van een video zullen meer gevraagd worden, maar als gevolg daarvan, ook minder zeldzaam worden. :)
Deze nieuwe versie is al bijna een halve MB groot! Nu wordt het inderdaad te gortig ja.

Maar serieus: jij hebt er toch geen last van als er extra functies in komen, ook al gebruik je ze niet? µTorrent is nog altijd zuinig qua geheugen- en CPU-gebruik, zal ook niet meer gaan gebruiken als je geen nieuwe functies gebruikt, en de bestandsgrootte van een paar honderd KB is al helemaal geen probleem.

Je mag klagen over problemen als onoverzichtelijke interfaces en teveel CPU-gebruik. Je mag niet klagen over extra functies.
Die 'web feature' bestaat toch al lang? Gewoon in het preferences menu naar 'Web UI' gaan en alles even instellen. Dit wordt vaak gebruik voor seedboxes (als die uTorrent draaien). Trouwens, het previewen van videobestanden is in oudere versies ook al gewoon mogelijk. Gewoon in de advanced settings bt.prio.first.last.piece op true zetten.

[Reactie gewijzigd door i7x op 24 juli 2024 18:08]

Dat is alleen local niet via een internetserver.
De webinterface is van waar dan ook te bereiken hoor. Hier kan je daar bijvoorbeeld een artikel over vinden:
http://lifehacker.com/260...ents-with-utorrents-webui
of bedoelde je dat niet?

[Reactie gewijzigd door i7x op 24 juli 2024 18:08]

Ja dat weet ik, maar dit is blijkbaar weer iets nieuws wat via een site van utorrent werkt, wat het voordeel is ten opzichte van de gewone webui weet ik ook niet.
Dat je geen poorten hoeft open te zetten om er te kunnen.
Hoe werkt dat dan? Dat je lokale uTorrent client gewoon elke 5 minuten even naar die remote interface terugbelt om de laatste wijzigingen op te halen/door te geven?

Op zich wel een handig concept, vooral als je dozen hebt die je niet lokaal kan benaderen. Maar wel misschien een beetje op het randje als het om privacy gaat.
ik gebruik nog steeds utorrent 1.8 omdat volgens sommige sites utorrent is overgenomen en bepaalde dingen zijn gewijzigd, als ik nog wil downloaden van die sites moest ik bij 1.8 blijven.
dan had je bij versie 1.6 moeten blijven, dat was de laatste van voor de overname door Bittrorent waarvan gezegd werd dat die met de riaa/ mpaa samen gewerkt had.

Ondertussen zijn we al zoveel tijd en versies verder dat wel gebleken is dat er geen rare bijwerkingen aan deze overname zaten al blijven sommige sites erg paranoïde.
utorrent v1.6.1 build 490 draait hier ook nog steeds. Toen werd trouwens ook gezegd dat die het beste zou werken met wine, in tegenstelling tot de iets nieuwere.
Anoniem: 46304 @tsbita23 mei 2010 14:34
Dat zijn zeker private trackers die bang zijn dat er via DHT ook data bij niet aangemelde mensen terecht komt. Snobs.
Nee dat zijn trackers die mensen met µTorrent niet voordeel willen geven maar alle torrent programma's eerlijk willen laten werken. Het is nou een feit dat µTP mensen met µTorrent voortrekt omdat die sneller verbinding maken dan andere programma's
µTP trekt niemand voor. Echter, µTorrent is het enige programma wat dat protocol begrijpt. Andere programma's gebruiken het oudere bittorrent protocol en connecten dus langzamer naar µTorrent. Het zijn dus trackers die geen vooruitgang willen en/of weinig van de techniek die ze gebruiken begrijpen.
Waarschijnlijk zal dat nu gaan veranderen. Tot nu toe was je verplicht uTorrent te gebruiken om uTP te kunnen benutten, omdat het een gesloten protocol was. Dat de gemeenschap besloot een gesloten protocol te blokkeren is in mijn ogen een goede zaak, en heeft er waarschijnlijk mede aan bijgedragen dat het nu open source is.
Juist zoals humbug hierboven al aangeeft, uTorrent is het enige programma dat het protocol begrijpt (maar daar komt nu dus dan verandering in). Het is dan juist eerder associaal van die trackers omdat zij juist dus zorgen dat jouw verbinding zwaarder belast wordt door het gebruik van het oude protocol dan het nieuwe protocol, en daarmee dus ook jouw ISP zwaarder belast..
Nee dat zijn trackers die mensen met µTorrent niet voordeel willen geven maar alle torrent programma's eerlijk willen laten werken. Het is nou een feit dat µTP mensen met µTorrent voortrekt omdat die sneller verbinding maken dan andere programma's
Het uTP protocol is dus inmiddels open source en elke ontwikkelaar van een BitTorrent-client staat het vrij om het te implementeren.

Je kan de trackers het ook niet kwalijk nemen dat ze je niet accepteren als je niet het gewone BitTorrent-protocol ondersteunt, dan moet je maar een client ophalen die het protocol *wel* snapt. Als het een proprietary protocol was dan vond ik het een ander verhaal.
Nee, dat is sowieso niet mogelijk omdat de servers van private trackers standaard DHT uitschakelen. Evenals LPD en Peer Exchange overigens. Wat heeft DHT trouwens met UTP te maken?

[Reactie gewijzigd door i7x op 24 juli 2024 18:08]

(Off topic)
Klopt als een bus dat kan als je dht aan hebt staan kan je mits degene die dht aan heeft staan constant seed en je de hashcode vrijgeeft aan anderen ervoor zorgen dat ook mensen buiten een private tracker de torrent kunnen binnen halen.

Om dat snobisties te noemen vind ik te ver gaan daar de seder het meestal voor 1 site erop zet en niet voor mensen die geen lid zijn.
Bij een normale private tracker gaat het er toch om dat je een beetje eerlijk deeld.
Daarnaast is het zo dat een tracker nooit jou dht uit kan schakelen dit kan alleen door de gebruiker zelf gedaan worden.


Maar dht heeft niets met utp te maken.

Verder is het zo dat in het verleden verschillende bit torrent clients verboden werden omdat er programmas waren die zich voordeden als een bittorrent client en waarmee dus een tracker kwa ratio voor de gek gehouden kon worden deze kon dan ingesteld worden als een bepaalde client en dan gaf hij zogenaamd de ratio van die torrent die gedownload werd weer terwijl er in werkelijkheid niets geseed werd dit werd ook wel cheaten genoemd later waren er scripts geschreven die dit soort dingen een beetje kon onderscheiden van de echte clients dus werden een heleboel clients ook weer vrijgegeven.

Maar ook dit heeft niets met utp te maken.

:)
Anoniem: 46304 @Read24 mei 2010 21:32
Om dat snobisties te noemen vind ik te ver gaan daar de seder het meestal voor 1 site erop zet en niet voor mensen die geen lid zijn.
Ik trek me al niks aan van het autsursrecht van de maker, wat denk je dan dat ik geef om de mening van een torrentsite beheerder die niet wil dat iets verder verspreid wordt?
Ik zou als ik jou was het helemaal niet met torrents doen gebruik usenet veel sneller en je hoefd helemaal geen rare dingen te doen gewoon downen effe quickpar erover ,unrarren en klaar.
;)
Heeft te maken met het hierboven genoemde µTP protocol. dit protocol zou beter werken als het normaal gebruikte, en dus voor hogere snelheden moeten zorgen. Maar veel trackers blokeren het omdat het mensen met µTorrent voor zou trekken.

versie 1.8 heeft dan ook geen µTP en is dus niet geblokkeerd.
Dat UTP kan je gewoon uitzetten hoor dus ik zie het probleem niet waarom je op 1.8 zou blijven?
Wel interessant dat het nu opensource is, dan zal het wel snel door andere clients worden gebruikt.
Wat zou ze tegen houden om het helemaal opensource te maken?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 24 juli 2024 18:08]

De tracker kan niet zien of dat aan staat. Overigens is uTorrent sinds versie 2.0.2 op een aantal sites weer toegestaan. :)
dit is wat er staat op ilovetorrents.com

"utorrent 2. has been out right banned, because it slows down swarms by favouring mainly other uTP clients, and as utorrent 2. is the only one that impliments uTP, it is mainly ignoring others in the swarm"
Dat soort torrent sites hebben meestal geen idee waarover ze het hebben.
Het is ook niet echt de site waar ik aan dacht bij de uTorrent ban maar de verklaring klopt toch wel hoor. Ook BCG en TC blokte de client om deze rede.
Het was maar een voorbeeld maar het was gedeeltelijk waar. uTP clients trekken andere uTP clients voor. uTP doet dat natuurlijk niet express omdat het gewoon de werking van uTP is maar zolang uTP niet overal word toegepast worden de andere uTP clients wel voorgetrokken.

[Reactie gewijzigd door Rutix op 24 juli 2024 18:08]

Dat soort torrent sites hebben meestal geen idee waarover ze het hebben.
Haha, ja, dat kun je wel stellen. Ik heb een keer een private tracker gezien die BitTorrent client (de "echte" zeg maar, nog van voor ze uTorrent ingelijfd hadden) hadden gebanned voor het niet volgen van de standaards XD
En dat klopt ook, er zijn versies geweest die afweken van Bram Cohen's eigen publieke standaarden. Denk dat dit de 4-5 versies waren. Deze worden op meerdere trackers gebanned.
Die web-interface gebruik ik ook al een tijdje. Is best wel handig en ziet er exact hetzelfde uit. Dus voor mij is utorrrent 1.8 al perfect. Heb oa. al bittorrent en Azureus gebruikt , Azureus net tot het Vuze werd.

Zo een video streamen terwijl je downloadt doet me denken aan een programma dat Tribler heet. Daar kan je dit ook, maar heb het nooit echt gebruikt. Ik heb wel geduld met m'n nieuw Belgacom abbo 20/2,5 mbit zonder limiet.

Voor wie het zou wensen, hier kan je terug gaan tot versie 1.7.7.
En ik kan iedereen versie 1.7.7 aanraden want daar haal ik nog altijd makkelijk de hoogste snelheden mee :Y)
Probeer het maar eens het verschil is zo duidelijk dat het geen toeval kan zijn.
Vroeg mij altijd al af waarom dit niet mogelijk was? In de begintijd met het gebruik van kazaa was het al mogelijk om muziek en films af te spelen terwijl de download bezig was. Volgens mij is het ook bij Limewire mogelijk.

Vraag mij ag of er geen actie gaan komen van de copyright lobby.
Hoe kun je nu videos on the fly bekijken?

Ik dacht dat juist het opdelen van de data de truc was.
Anoniem: 358584 @Agent-X23 mei 2010 18:43
Lezen.
Het staat gewoon in het artikel.
Naast de webtoegang maakt het Falcon Project het ook mogelijk om tijdens het downloaden van videobestanden deze alvast te bekijken. Daarbij wordt een klein deel van de datablokken in volgorde binnengehaald, terwijl de overige delen nog steeds willekeurig worden opgevraagd. Dit mechanisme is noodzakelijk om de efficiency van het torrentprotocol te blijven garanderen, zo stelt BitTorrent.
Ik vraag me af of deze ontwikkelaars misschien gekeken hebben naar het werk van de TU Delft en de VU uit 2008. In "Offloading Servers with Collaborative Video on Demand" wordt namelijk een biased random piece selection strategy voorgesteld, waarbij pieces dichterbij de afspeelpositie een hogere kans hebben om gedownload te worden.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 24 juli 2024 18:08]

Hoe kun je nu videos on the fly bekijken?

Ik dacht dat juist het opdelen van de data de truc was.
Sowieso vraag ik me af hoe je met deze client videobestanden kan bekijken want 99.9% van alle releases die iets met video te maken hebben, worden gewoon verspreid in RAR-formaat en in veel gevallen is binnen die RAR ook nog eens een splitsing gemaakt tussen de main.avi en de sample.avi.

En de laatste keer dat ik een RAR opende, moest je toch echt wel alle delen binnen hebben om (gedeelten) te kunnen uitpakken.
Sowieso vraag ik me af hoe je met deze client videobestanden kan bekijken want 99.9% van alle releases die iets met video te maken hebben, worden gewoon verspreid in RAR-formaat [...]
Ik denk dat je beeld vertekend is, want ik kom zelf nauwelijks RAR files tegen in BitTorrent swarms als ik naar video content zoek.

Maar goed, aan een paar persoonlijke observaties hebben we niet heel erg veel. Ik heb hier een dataset van 7533 torrent files, verzameld door mijn Tribler client tussen februari 2009 en april 2010. Deze torrents bevatten gezamenlijk 231.439 filenames. Hiervan eindigen 12.373 op de .rar extensie en 12.503 ervan eindigen op een video extensie (.mkv, .mpg, .mpeg, .avi, .ogm, .mp4).

Volgens mijn dataset zijn er dus ongeveer evenveel RAR files als video files. Echter, niet elke RAR file bevat video. Een vluchtige blik naar de lijst van RAR filenames geeft me de indruk dat het merendeel om software gaat. Om zeker te zijn moet ik elke RAR file gaan classificeren, maar ik heb geen zin om een lijst van 12k items met de hand na te lopen. :p
Als je van publieke trackers download is er weinig zinnigs over te zeggen. De beste private torrent sites zijn Scene only en dat is 100% rarred. Andere private torrents sites zijn scene only maar hebben bewust niets ingepakt. Weer andere sites hebben veel bestanden wel ingepakt en veel niet.

Ik ben Scene freak dus voor mij is alles ingepakt, behalve sample's van films natuurlijk.
Anoniem: 320196 23 mei 2010 14:45
uTorrent gaat omhoog, TPB overwint, de illegale wereld doet het goed :+
Tot er duidelijke wetten komen, gedoogbeleid over is, alles flink wordt aangepakt, dan is het allemaal weer huilie huilie doen :P
Anoniem: 46304 @SinergyX23 mei 2010 23:20
Dan worden de protocollen aangepast zodat encryptie en freenet achtige constructies het handhaven van die wetten effectief onmogelijk maken.
Ik houd het maar - het is me echt teveel werk wederom instellingen van 'n software te bestuderen - bij de oude Azureus i.c.m. PeerBlock.
PeerBlock? Gebeurt regelmatig dat ik bepaalde forums naloop en dat mensen "ineens" problemen hebben met connecten naar trackers die voorheen altijd gewerkt hebben.

Daarnaast, no flame intended, is iets als PeerBlock of PeerGuardian alleen interessant voor mensen die op public trackers zitten en geen zin hebben om te worden bekeken door MPAA/RIAA/Brein/whatvever. De meeste private trackers (met uitzondering bijvoorbeeld van de security breach op TL enige tijd terug), houden zelf wel een IP-lijst bij en blokkeren soms zelf al verdachte IP's in de swarm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.