Dit is niet wat Google wil, maar een ontwikkeling die al tijden bezig is. Google zet gewoon de volgende logische stap in deze evolutie. We staan natuurlijk nog maar aan het begin. Maar Google realiseert zich denk ik terecht dat als je dit volwassen wil maken, je ook volwassen applicaties in de browser moet kunnen draaien. Dat lukt alleen als je hardwarebronnen vrij direct kan aanspreken. Iets overigens dat MS terecht ook inzag toen zij directX introduceerde. Ik denk dat we ChromeOS ook niet zo zeer als een desktop-OS moeten zien alswel een OS voor toekomstige apparaten als smartphones, netbooks en ook laptops die veel meer Web georienteerd zijn. We zien al tijden een gestage verschuiving naar meer mobiele apparaten.
Nu vinden we het allemaal nog erg eng, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat ik over 10 jaar mijn content voornamelijk op goedkope webspace heb staan. Geen gezeur meer met backuppen en schijven. Gamen kan straks heel goed via de browser (zie Onlive). Ik denk dat het aantal aanbieders heel groot gaat worden. En wat een heerlijk platform is het om daar programma's voor te ontwikkelen. Als je kijkt hoeveel mensen nu al in korte tijd ontwikkelen voor android en Iphone dan vermoed ik dat het storm gaat lopen. Het is namelijk veel gemakkelijker om je programma's te distribueren.
Het zou wel eens zomaar kunnen zijn dat de programmamakers die te lang wachten met het maken van de omslag zich uit de markt werken, net zoals de programmamakers die te laat inzagen dat windows het systeem van de toekomst was.
Wat ik van de initiatieven van Google begrijp, is dat zij de juiste visie hebben van de toekomst en daar heel direct op af sturen. Hoewel ik altijd Linux een warm hart heb toegedragen, meen ik dat de Linux-gemeenschap te breed en divers is om ooit een krachtdadige filosofie te ontwikkelen en implementeren. Waarom bestaat Linux uberhaupt? Omdat het de visionaire filosofie is van 1 persoon. De core is dan ook uitstekend en was zijn tijd vooruit. Maar de gemeenschap was niet in staat op basis daarvan even voortvarend verder te ontwikkelen. Ze versnipperen hun krachten in eindeloos distributies en andere doubleures. Het heeft ook een eeuwigheid geduurd voor ze uberhaupt inzagen dat een grafische schil belangrijk was. Wanneer er bedrijven waren die richting wilden geven, dan kregen ze maar halfhartige steun omdat ze o zo bang zijn voor commercie. Op deze manier zal Linux pas doorbreken op de desktop als de desktop zelf heeft afgedaan en iedereen op een webcomputer zit. Het lijkt mij handig als de linux-gemeenschap eens een keer wijs wordt en vol achter dit initiatief van Google gaat staan en in plaats van in Linux op desktop te investeren te investeren, in iets dat de toekomst heeft. Als dit een succes kan worden, dan kan de opensource gemeenschap nog zat alternatieven ontwikkelen die geheel vrij zijn.
Laten we ons zelf echter ook niet voor de gek houden, Google heeft echt nog een hele lange weg te gaan en MS gaat zeker niet stil zitten, maar zal proberen al haar macht te gebruiken om haar klanten te laten migreren naar haar eigen webplatform en daarbij heeft ze met alleen al windows, internet explorer, office, .net hele sterke troeven. Vooralsnog is Google een grote outsider. Ik denk dat MS vrolijk ontwikkelt, maar er niet aan denkt om grootschalig uit te pakken voor het bedreigend wordt, omdat dit haar bestaande producten kanabaliseert. Google zal echte alle hulp nodig hebben die ze kan krijgen om een levensvatbaar alternatief te ontwikkelen.
De browser wordt het logische platform waar het allemaal om gaat draaien. Dat is niets nieuws, dat zien we al jaren. Daarom heeft MS deze ook proberen te monopoliseren. MS kent dit spel maar al te goed. Google begrijpt dan ook dat het geen keus heeft, want anders zal blijken dat haar webapps het om "onbegrijpelijke" redenen niet goed meer doen onder de Internet explorer, zoals eerder Lotus, WP en Dbase onder Windows95 mochten ervaren. Er is dus maar een weg voor zowel google als de open source gemeenschap en dat is volle kracht vooruit. De open source gemeenschap heeft een richting gevende kracht nodig, laat Google dit zijn.
En als Google zich ontwikkeld tot een tweede MicroSoft? Nou des te beter zou ik zeggen. Monopolies verdwijnen niet omdat het aantal marktpartijen van 1 naar 0 gaat, maar omdat er meer komen waardoor niemand de markt meer kan beheersen. Als het protestantisme niet de eenheid van de kerk had gebroken en later het socialisme weer het monopolie van het geloof en kapitaal zaten we nu nog in de middeleeuwen. Vaak wordt vrijheid gevonden in de plooien van elkaar bestrijdenden machthebbers. Zolang machthebbers concurreren zullen zij naar de wensen volk dingen. Jammer genoeg heeft MS aan Apple geen echte concurrent en Intel aan AMD evenmin. Het lijkt er meer op dat ze die in leven houden houden om de Amerikaanse antitrust autoriteiten van de hals te houden.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 24 juli 2024 21:15]