Google integreert videobellen in Gmail

Google biedt Gmail-gebruikers voortaan de mogelijkheid om met een webcam kosteloos vanuit de browser te videobellen. De nieuwe functionaliteit zal vanaf woensdag worden uitgerold.

Videovenster van GmailOm een webcam in de browser te kunnen gebruiken, dient de Gmail-gebruiker eerst een 2MB grote plugin te installeren. Deze is geschikt voor Windows XP- en Vista-pc's, en Apple Macs met een Intel-cpu. Verder is een courante browser nodig, zoals Firefox 2 en hoger, Internet Explorer 7, Google Chrome, of Safari 3.0. Gebruikers die niet over een webcam beschikken, kunnen desgewenst ook alleen via spraak communiceren, een mogelijkheid die onder de naam 'Google Talk' al langer bestaat. Onduidelijk is nog of Google plannen heeft om ook een Linux-versie van de videoplugin uit te brengen.

Google gebruikt open standaarden als xmpp, rtp en h.264-videocompressie voor de nieuwe functionaliteit, zodat, volgens de ontwikkelaars ook met software van anderen contact met Gmail-gebruikers kan worden gelegd. Volgens de zoekgigant is Gmail de eerste webmaildienst waarbinnen videochat volledig is geïntegreerd. Het videovenster is te verplaatsen binnen het browservenster en kan de beelden desgewenst full screen vertonen. Google stelt dat videobellen ook mogelijk is voor gebruikers van Google Apps.

De zoekgigant heeft de nieuwe mogelijkheid naar eigen zeggen ontwikkeld om in te spelen op een groeiende behoefte vanuit gebruikers. Ook in het bedrijfsleven zou de webcam terrein winnen, omdat er reiskosten mee kunnen worden bespaard. Bovendien zijn laptops in het goedkopere marktsegment steeds vaker uitgerust met een ingebouwde webcam, zodat losse randapparatuur niet langer nodig is.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-11-2008 • 09:18

49 Linkedin

Reacties (49)

49
43
12
3
0
1
Wijzig sortering
Nog een extra plugin om te installeren. Als ze nou gewoon gebruik hadden gemaakt van Flash. Dat heeft de halve wereld al op zijn computer staan en ondersteunt ook XMPP, X.264 en RTP volgens mij ook. Verder heeft de nieuwe Flash Player ook ondersteuning voor: een goede VOiP geluidscodec en Octoshape (bekend van CNN.com) voor videosharing.
Ik sla dit over :)
Nog een plugin om te installeren maakt me niet uit. Als het flash was geweest had het ook op linux gewerkt wat ik erg mooi had gevonden.

maar, flash is echt te verrot voor woorden, het is toch ongelovelijk dat je voor een simpel iets als bijv. youtube filmpjes je CPU naar ongekende hoogtes schiet. Ik kan niet wachten tot er iets nieuws komt wat degelijk gecode is en cross platform werkt. tot die tijd zitten we nog vast aan flash.
Join the club, ik sla ook over. Niet alleen omdat ik geen gmail (meer) gebruik, maar er zijn al hordes goede voorbeelden van flash-gebaseerde websites waarbij het chatten met camera- en geluidsondersteuning meer dan voldoende werkt. Waarom zou er dan nog een plugin geinstalleerd moeten worden?

En hoe weet ik zeker dat deze plugin alleen dat doet wat ie zou moeten doen? Net heb ik de plugin eens op een testbak geinstalleerd maar ik zie bijvoorbeeld bij het installeren geen een EULA waarin beschreven staat welke gegevens er wel of niet worden verzonden. Ook vind ik wat de plugin exact doet, wat er al dan niet bij geinstalleerd wordt en heb ik ook geen invloed op bijvoorbeeld de lokatie waar de boel geinstalleerd wordt. Zo zie ik nergens staan dat GoogleUpdate ook automatisch geinstalleerd wordt...
De Eula van Gmail is gewoon van toepassing... en waarom heb je geen gmail meer? Er bestaat geen beter alternatief in mijn optiek...
Is het hiermee ook mogelijk om videoboodschappen aan mails te hangen? Zoals ik het nu lees, gaat het alleen om live-contact.
Lekker simpele reactie 8)7 !

@pven: Dat zou inderdaad een grote toevoeging zijn als je tijdens het typen van een e-mail bericht een video boodschap kunt opnemen via de browser die automatisch meegezonden wordt. Maar zover gaat het nu jammer genoeg nog niet.

Verder is het een goede integratie van Google. Vraag me wel af hoeveel mensen die daadwerkelijk zullen gebruiken. In Nederland wordt sowieso nog niet zoveel gebruik gemaakt van Google Talk.
Toch heeft het wel zeker potentie. Een hoop bedrijven bijvoorbeeld sluiten toegang van programma's als MSN af terwijl je (voor zo ver ik begrepen heb) dit altijd kunt gebruiken wanneer je toegang tot internet hebt (over poort 80).

Ik denk dan ook dat dit meer gericht is op gmail chat dan op het losstaande google talk.
Toch heeft het wel zeker potentie. Een hoop bedrijven bijvoorbeeld sluiten toegang van programma's als MSN af terwijl je (voor zo ver ik begrepen heb) dit altijd kunt gebruiken wanneer je toegang tot internet hebt (over poort 80).
Wat een kolder. Y! heeft al tijden zelf een webmessenger en mocht je willen MSN'en, dan gebruik je gewoon ons Nederlandse ebuddy of de concurrent meebo.

En als zelf port 80 is dicht getimmert, maar je hebt wel toegang tot je eigen IRC servertje, dan kun je zelfs MSN'en over IRC.

Tevens ben ik 't met Bliksem B eens. Ik ken bedrijven die gmail/hotmail/yahoo mail specifiek blokkeren.
Ben ik niet met je eens, het gaat hier in de nieuwspost over 'videobellen', en niet over gewoon chatten.

@tomhagen: Het is inderdaad nou niet bepaald baanbrekende nieuwe technologie. Zo heb je al jaren red5 waarin je met meerdere mensen online kunt videochatten. (zelf wel eens geïmplementeerd) Waar het mij om gaat is dat deze nieuwe functie goed aansluit bij mijn persoonlijk gebruik van gmail. Wanneer ik mailtjes heen en weer aan het sturen ben gebruik ik wel eens gmail chat omdat dat sneller is. Een videochat functie is daarbij naar mijn idee echt een goede aanvulling, zonder dat je weer een willekeurige im moet opstarten.

Dat mijn persoonlijke behoefte niet aansluiten bij die van jou of een hoop anderen is niet meer dan logisch, maar betekend niet dat het niet interessant kan zijn voor een grote groep gebuikers.

[Reactie gewijzigd door Jur_ op 12 november 2008 14:45]

Dan is er nog steeds weinig nieuws onder de zon. imo.im kon dit al

Edit: ik vraag me werkelijk af op wat voor kantoor je werkt als je "stiekem" voice/videochats gaat voeren. Als je 't voor je werk nodig hebt, zullen ze die poorten heus wel open gooien ;-)

[Reactie gewijzigd door tomhagen op 12 november 2008 14:37]

het gaat om verschillende dingen:

Je kunt dit gebruiken op verschillende locaties, zoals publieke wifi's van universiteiten en op stations etc. waar vaak alleen internet toegestaan is. (vandaar poort 80)
Ik hoef geen nieuwe contacten aan te maken in mijn adresboek, want iedereen met wie ik gemailed heb staat al in mijn lijst.
En ik hoef dus geen los im programma/browser venster te openen.

Je kunt het lui noemen of gebruiksgemak :*)

ps: fyi, hier op kantoor gebruik ik gewoon skype, net zoals mijn andere collega's.

[Reactie gewijzigd door Jur_ op 12 november 2008 15:04]

Totdat je bedrijf uiteraard websites gaat blokeren, maar goed om nou 1 van bekendste maildiensten ter wereld te blokken is ook weer zo overdreven!
meer het idee van een videovoicemail ofzo? :o
Nee het is alleen live, het wordt nog uitgebracht voor andere platforms zoals mobiel/linux.

Hier wat meer info en een soort van review: http://news.cnet.com/8301-17939_109-10093175-2.html

Nu wachten/hopen dat de chat/sms functie straks ook in Nederland werkt.

[Reactie gewijzigd door LtMarx op 12 november 2008 09:33]

Zonet geprobeerd en werkt prima, echter ben ik eigenlijk wel benieuwd of deze plugin stikum ook wordt gebruik als je google gewoon gebruikt.
een tijdje geleden had ik geruchten gelezen dat google achtergrond geluid wilde gebruiken bij de zoek resultaten.. misschien is dit het begin.

edit:
hierbij een link, http://www.theregister.co...e_eavesdropping_software/

[Reactie gewijzigd door Madcat op 12 november 2008 10:52]

Nu nog VOIP-out o.i.d.
het is dus gewoon videochat en niet bellen. Als het over bellen gaat dan spreek ik nog altijd van een dedicated device genaamd de telefoon/gsm/pda en niet over een laptop of desktop
Ja en voicemail-service en nog 300 andere features... en over een jaar is het ook 38 Mb groot en dan noemen we het GSkype :) Nee juist lekker klein en simpel houden. Als je wilt VoIPen, installeer dan inderdaad lekker Skype.
Voice over IP kan allang. Dat heet Google Talk. VoIP'en naar telefoonnummers kan echter nog niet.
Nee gmail en google applicaties zijn juist no-nonense en dus zonder overbodige rommel!
Call-out en evt. call-in zijn niet echt overbodige rommel. Het kan best handig zijn. Alleen zul je er ergens voor moeten betalen, want de telco's vragen er een hoop geld voor. Zeker voor Europese mobiele nummers, voor vaste nummers kan google het vast wel bekostigen met ads.

Als ze daarmee Skype/Betamax (voipbuster en zo) uit de markt kunnen drukken, zullen ze het niet nalaten, lijkt me...
kan dit nou ook op een iphone ?
Nee dit kan helaas niet met de iphone. De camera aan boord wordt door het apparaat alleen als foto camera gebruikt en er is dus geen webcam functie aan boord. Ik zou zeggen dat dit een kwestie van software is en dat met een eventuele toekomstige update voor de iphone wel mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Mogelijk dat Apple dit niet toe laat vanwege energie verbruik.

Ik denk dat het wachten is op een enorme uitvinding op accu gebied.

[Reactie gewijzigd door *marco* op 12 november 2008 09:34]

Anoniem: 151174
@*marco*12 november 2008 11:08
En daarom kun je beter een Symbian-toestel kopen....;-)
Maar even zonder gekheid...
Je kunt de (secundaire) camera van bijvoorbeeld een N95 gebruiken om te kunnen videobellen. Heb dit al eens geprobeerd en het gaat prima al schokt het beeld natuurlijk wel wat. Zou mooi zijn als het geintegreerd wordt met bijv. VOIP, zodat je ook geen hoge belkosten krijgt....
Reken er maar niet op.
Om een webcam in de browser te kunnen gebruiken, dient de Gmail-gebruiker eerst een 2MB grote plugin te installeren. Deze is geschikt voor Windows XP- en Vista-pc's, en Apple Macs met een Intel-cpu. Verder is een courante browser nodig, zoals Firefox 2 en hoger, Internet Explorer 7, Google Chrome, of Safari 3.0.
Ik zie nergens staan dat Mobile Safari wordt ondersteund.
Ik vrees dat een video chat houden met een toestel waar er enkel op de achterkant een camera gemonteerd zit nogal moeilijk is.

Eventueel natuurlijk wel een mogelijkheid voor een volgende generatie. Of voor andere smartphones.

Verder vraag ik mij af of er nu echt veel mensen dit zouden gebruiken. Mensen die het vaak nodig hebben hebben meestal speciale apparatuur / software voor dit soort zaken.
Ik zie niet helemaal het nut van in. Wanneer extra software geinstalleerd moet worden, zal dit niet mogelijk zijn op openbare PC's waardoor het niet beter is (slechter zelfs) dan normale software (Skype ed.)

Soms loont het echt niet om zoveel in browser omgeving te investeren. Ik geloof dat Microsoft zijn tikkie hier ietjes beter op is. Software doet UI, netwerk doet de data. Maar software zal altijd nodig zijn.

Zelfde reden waarom een lokale Office 2007 / OpenOffice het altijd zal winnen van Google Docs
Ik begrijp je redenering niet.

Zonder software werkt er idd weinig. Maar waarom zou een plugin obv open technologie slechter zijn dan Skype? ik denk het tegendeel. Dit gaat werken op alle platformen en in alle browsers.
Bovendien is het al jaren duidelijk dat steeds meer vanuit de browser gaat plaats vinden. Ook MS weet dat...
Ik begrijp je redenering niet.

Zonder software werkt er idd weinig. Maar waarom zou een plugin obv open technologie slechter zijn dan Skype? ik denk het tegendeel. Dit gaat werken op alle platformen en in alle browsers.
Bovendien is het al jaren duidelijk dat steeds meer vanuit de browser gaat plaats vinden. Ook MS weet dat...
Hoewel ik het met je eens ben dat het open karakter een plus is, zie ik hier ook het voordeel van een web-platform niet in. Waarom dit bouwen via het web als je toch nog een externe plugin nodig hebt? Als je toch moet installeren, waarom dan niet gewoon een losse applicatie installeren? Dat kan nog steeds cross platform natuurlijk.
Volgens mij heb jij een beetje een belemmerde visie op de toekomst, over een tijdje word alles aangeboden via service hosting en heb je bijna niks meer lokaal staan.

De kracht is juist online alles met elkaar kunnen verbinden in praktische toepassingen, zodat je overal kunt werken zonder eerst bestandjes naar jezelf te hoeven mailen. Gmail nooit meer iets verwijderen en overal je archief bij je....

Je moeten een beetje gaan nadenken... en wakker worden MMaster23..
Volgens mij heb jij een beetje een belemmerde visie op de toekomst, over een tijdje word alles aangeboden via service hosting en heb je bijna niks meer lokaal staan.
Dit is vooral de toekomstvisie van veel softwareaanbieders (MS,Google). Dat betekent niet dat de consumenten dat ook gaan willen. Er zijn genoeg bezwaren: privacy gevaren/zelf controle willen houden over je data en applicaties en offline ook nog willen kunnen werken etc.
Dank je wel dat jij mijn positie als analist onderschat terwijl je mij niet kent :)

Webservices is simpelweg niet te toekomst. Jarenlang heeft iedereen dat geroepen en het is simpel weg niet waar.

Echter software is het ook niet .. het gaat om de juist combinatie van beide. Hosted services (welke ik dagelijks gebruik in vorm van email, cms, dms) zijn geweldig en vullen een belangrijke rol. Echter ze slagen er absoluut niet in om een rijke ervaring te leveren. Je hebt altijd veel gebreken bij dergelijke diensten.

Moderne bedrijven realiseren zich dit focussen zich op de combinatie van beide. Een deel is interface, een deel is data storage en een ander deel is data processing.

Het gaat dus om het rijk presenteren (lokaal), het minder verwerking van data lokaal (data processing) en het uithanden geven en centraal opslaan van data (data storage).

Dus beste meneer anoniem via internet .. wakker worden :)
Jammer dat er niets gezegd wordt over of deze functionaliteit ook beschikbaar wordt gesteld via Google's stand-alone chatapplicatie Google Talk. Dit lijkt me logisch en wel zo handig, heeft iemand hier wellicht een antwoord op?
From within Gmail, you can have an actual conversation with someone (seriously, out loud), or even chat face to face over video.
bron:http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=100173

Dus ik denk momenteel nog niet... ;)

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 12 november 2008 10:56]

Mmm.... ik kan jou conclusie niet uit het stuk halen. Ik hoop dat er zeer snel een update komt van Gtalk, het begint sowieso in Nederland steeds populairder te worden en het is al niet meer geupdate sinds 2006. Behalve de Labs edition, maar die is niet echt fijn.
Heb het net geprobeerd met een collega. De één gmail de ander google talk voor audio werkt. Google talk heeft alleen geen video en google talk labs edition heeft niet eens audio.

Dus alleen gmail to gmail ondersteund audio/video.
Leuk dit. Zou dit hetzelfde werken als Skype? Oftewel P2P technologie waardoor je ook bandbreedte verstookt als je nooit belt. Of zou Google gewoon zelf het extra verkeer op de koop toe nemen (ach die paar pettabytes extra ;) )

Daarnaast is 2 Mb ook lekker klein in vergelijking met Skype. Gister op een pc weer even nieuwe install gedaan: 38 Mb. What the hell, ik will alleen bellen (evt met beeld) en chatten. Waar gaan al die Mb's heen.
offtopic:
Naar het sponsorcontract dat skype heeft met allerhande harde schijf fabrikanten 8)7

maar inderdaad zeer hinderlijk dat sommige software zo enorm veel ruimte inneemt terwijl er vaak een gelijkwaardige variant bestaat die minder dan een kwart zo groot is. Als ik bijv Nero installeer met minimale opties (dus alleen branden) dan is het nog steeds ~300MB in vergelijking is CDBurnerXP slechts ~6.5MB voor dezelfde functionaliteit. Zelfde geldt ook voor Azureus vs uTorrent.


En wederom geen Opera in de lijst met supported browsers. T lijkt wel alsof webmasters er niet aan willen. Na de laatste update van webCT op de uni kan ik met opera niks meer lezen omdat de zijbalk van webCT ineens beeldvullend is :S
Waarom, oh waarom wordt elke scheet van Google in 't nieuws gebracht als openbaring van de messias zelf? Een nieuwe feature in een beta programma. Spannend hoor *zucht*.

Ik kan me niet herinneren dat een site als bijv. imo.im in 't nieuws gekomen is toen ze de cam functie aanboden bij hun multi-IM service. Google doet 't zelfde en de hele wereld moet 't weer lezen (tot op nu.nl aan toe!)

[Reactie gewijzigd door tomhagen op 12 november 2008 11:49]

Het verschil tussen goede en slechte PR?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee