Google haalt Apps uit bèta

Google Calendar, Gmail, Google Docs en Google Talk dragen niet langer het stempel 'bèta'. De webapplicaties droegen dit predicaat al jaren in het logo, maar dit zou met name bij grote bedrijven vraagtekens over de betrouwbaarheid oproepen.

Google Enterprise, de afdeling van Google die zich richt op het aanbieden van diensten aan het bedrijfsleven, stelt op zijn weblog dat de Google Apps-webapplicaties sinds zijn tweejarige bestaan al hebben voldaan aan de eisen die aan niet-bèta's worden gesteld, zoals een hoge uptime. Bovendien claimt het softwarebedrijf dat zijn webapplicaties een sla kennen en dat aan de inmiddels 1,75 miljoen bedrijven die Google Apps gebruiken, goede ondersteuning wordt geboden.

De afgelopen jaren prijkte echter nog steeds de aanduiding 'bèta' in de logo's van de verschillende Google-webdiensten. Bij Gmail was dit zelfs al vijf jaar het geval. Volgens Google betekent het bèta-stempel niets anders dan dat zijn online-diensten continu worden verbeterd en aangepast, maar in de praktijk zou dit label met name bij grote ondernemingen op weerstand stuiten. Veel bedrijven zouden de perceptie hebben dat de webapplicaties nog steeds in de testfase verkeren en daarom Google Apps links laten liggen.

Naast het weghalen van het bèta-stempel, introduceert Google een aantal nieuwe functies voor met name systeembeheerders. De email delegation-feature maakt het mogelijk om e-mails met een ander verzendadres te versturen, terwijl met email rentention elektronische post volgens opgestelde regels kan worden gefilterd. Daarnaast wil Google de betrouwbaarheid van zijn Apps-suite verbeteren door het toepassen van nieuwe replicatiemechanismes. Volgens het bedrijf wordt data die bedrijven in Google Apps opslaan op meerdere locaties bewaard, waardoor in noodgevallen gegevens snel hersteld kunnen worden. Ook zouden de datastromen van betalende zakelijke gebruikers voorrang krijgen in zijn datacenters.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-07-2009 • 11:46

44 Linkedin

Lees meer

Google neemt DocVerse over Nieuws van 6 maart 2010
Google koopt voip-dienst Gizmo5 Nieuws van 14 november 2009
Google verklaart platgaan Gmail Nieuws van 25 februari 2009
Google integreert videobellen in Gmail Nieuws van 12 november 2008

Reacties (44)

44
43
28
0
0
3
Wijzig sortering
1,75 miljoen bedrijven die Google Apps gebruiken
Ben ik de enige die dit nogal veel vind? Wellicht dat het leeuwendeel allemaal MKBtjes zijn, maar als enterprise lijkt me toch niet dat je je (financieele?) bedrijfsdata bij een externe partij als Google onderbrengt. Aan de andere kant, enterprises houden hun financieën bij in een applicatie als SAP en niet in spreadsheetjes (mag ik hopen tenminste!)

Hoe dan ook, Google doet het blijkbaar goed met hun web applicaties. Ik heb er wel eens naar gekeken. Het is leuk maar ook niet meer dan dat naar mijn mening. Nou ben ik vrij conservatief ingesteld, dus daar kan het ook nog wel eens aan liggen ...
Wij gebruiken op het werk dus Google Apps en dan niet om de online office gedeelte maar wel voor me mail die overal in een goede duidelijke interface leesbaar is, tevens gebruiken we de calender natuurlijk en die is ook overal mee te syncen en overal te bekijken.

En nee geen klein bedrijf ;)

Enigste wat ik lastig vind is dat ik niet in me prive google account kan inloggen (wel gmail) en in die van de zaak tegelijk... bijv 2x de calender van verschillende accounts in 1 browser kan niet. Gelukkig heb ik 8 verschillende browsers dus dat is het probleem niet maar toch een minpuntje ;) (ps ja ik weet dat je je calender kan delen en krijg ook bijde op me telefoon gesynced)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 8 juli 2009 11:58]

Enigste wat ik lastig vind is dat ik niet in me prive google account kan inloggen (wel gmail) en in die van de zaak tegelijk... bijv 2x de calender van verschillende accounts in 1 browser kan niet.
Beetje vreemd dat het jouw niet lukt, ik heb de gratis versie van Google Apps in gebruik en die levert geen enkel conflict op met de "gewone" Google Calendar. Ik kan dus gewoon werken met zowel de algemene Calendar en de agenda van Google Apps.

Ook Google Documents algemeen en via Google Apps werkt als een tierelier...
Ikzelf kan me nogtans ook niet in 1 browser met twee verschillende google-accounts aanmelden hoor. Moet dan telkens afmelen en terug aanmelden.
Ikzelf kan me nogtans ook niet in 1 browser met twee verschillende google-accounts aanmelden hoor. Moet dan telkens afmelen en terug aanmelden.
Dat was dan ook niet de klacht, de klacht was dat men niet EN in Google Apps en in de algemene Google ingelogd kon zijn.

Dat is namelijk perfect mogelijk - dat je niet 2x in de algemene Google Apps ingelogd kan zijn dat is mij ook bekend.
Zelf gebruik ik hierdoor dus 2 browsers. Chrome voor mijn (prive) Gmail en IE8 voor de zakelijke Google Apps. Werkt erg goed op deze manier.
Je kunt inderdaad niet met twee verschillende accounts met een browser ingelogd zijn.

Twee calendars werkt bij mij perfect. Al een hele tijd ook. Ik gebruik mijn achternaam@gmail (prive) en mijn voornaam.achternaam@gmail (wordt gesynct met outlook op het werk). Daanaast heb ik de agenda van mijn vriendin er ook bij in zitten.

In weze ben ik maar met een account ingelogd in de browser, maar heeft het ene account het andere uitgenodigd om een calendar te delen. (Settings -> Calendars -> My calendars -> Shared: Edit settings) Hier krijg je een menu waarmee je iemand anders kan uitnodigen. Dat kan dus ook gewoon een ander google account zijn. Zet een optie 'Make changes AND manage sharing' of 'Make changes to events' aan en klaar ben je.
Dan kan wel hoor, je kan je andere mail "poppen" waardoor die in een eigen label zichtbaar is. De vraag is alleen of je bedrijf daar blij mee is als je zakelijk mail in je prive box stopt en andersom zou ik zelf niks voor voelen (privemail in zakelijke mailbox).

Ik gebruik het zelf omdat het goed werkt om verschillende e-mailadressen te scheiden (beter dan een alias aanmaken, omdat filteren betrouwbaarder werkt, alleen voor de spam zou je nog apart moeten inloggen)

En ook calenders kun je (wel of niet publiekelijk) delen met een ander Google Apps account.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 8 juli 2009 12:33]

Google Apps is dus ook email. Niet alleen docs. Redelijk wat kleine en grotere bedrijven gebruiken gmail al.
Ik zou als bedrijf ook een beetje aan mijn policy gaan twijfelen als je het nu opeens wel goed vind. Het is hetzelfde product, wat zich in de markt bewezen heeft, maar nu zonder het woordje "beta" in beeld.
Nee. Beta betekend normaal dat software niet stabiel is. Het is voor developers een versie welke getest wordt buiten de ontwikkel omgeving en voor consumenten (bedrijven) een mogelijkheid om te zien wat de nieuwe versie zal brengen.

Hoeveel bedrijven ken jij die inmiddels Windows 7 Beta 2 of RC als productie systeem gebruiken?

Google Apps (voornamelijk docs) wordt ook door veel bedrijven gebruikt als collaboratie medium. Veel projecten zijn een samenwerking tussen verschillende bedrijven en Google Apps speelt daar handig op in middels version control en dat meerdere personen tegelijkertijd aan documenten kunnen werken.

In MS Word krijg je dan de melding dat het doucment in gebruik is en of je dan maar een read-only kopie wilt openen.

Ook ik zelf gebruik Google Apps regelmatig onderweg. Het is echt ideaal om ideeen / concepten verder uit te werken.
Voornamelijk Gmail bedoel je, weet zeker dat dat meer gebruikt wordt dan docs!
Nee. Beta betekend normaal dat software niet stabiel is.
Nee, 'beta' geeft aan dat de software nog niet volledig getest is of uitgekristaliseerd. Het mag best stabiel zijn.
de vraag is wanneer is iets beta beta en wanneer is het Google beta...

ik denk dat het goed is dat MS nu voldoende heeft kunnen testen - en klaar is voor adoptie door de zakelijke markt... er zijn natuurlijk nog minstens tientallen malen zoveel 'eenmans' bedrijfjes - als die paar test cases die er nu al mee werken..

die zogenaamde evidentie - vind ik compleet misplaatst.
Gmail werkt goed. Ik hoop nog op enkele goede toepassingen, zoals een betere contactenlijst (op dit moment als je een e-mail stuurt naar iemand staat deze automatisch in je contacten, terwijl ik dat niet wil), en een goede exchange synchronisatie.

Ik denk dat voor de onderhoudskosten het best handig kan zijn voor een klein bedrijf om gebruik te maken van Gmail.
ik wacht eigenlijk op een contact manager voor mobiele telefoons. evenals een agenda die met je gms te syncen is...

(bijv op de E71 - maar ook op wm-phones etc. )
Daar gebruik ik op mijn E71 het Horde framework voor op mijn eigen mailserver (syncen van contacten + kalender + imap mail) omdat ik al mijn data zelf in beheer wil houden (Google paranoia :) ). Maar ik meende dat je met GMail toch ook je contacten kan syncen?

[Reactie gewijzigd door prutsger op 8 juli 2009 12:24]

Gmail kan mail via imap afleveren naar je telefoon en contacten en agenda gaat via Google Sync. Werkt sowieso op iPhone en Windows Mobile, Symbian en blackberry ook dacht ik.
Werkt prima, gewoon als exchange server instellen.

Enige probleem is contacten met outlook syncen, zodra dat makkelijk kan zonder externe programma's (die ik niet vertrouw) ben ik tevreden.
Uhm, ik sync mijn Google Calendar en mijn contactpersonen in windows mobile gewoon OTA via Activesync. Werkt uitstekend en als je veel flasht, is het fijn dat kalender en contacten gewoon online weer staan te wachten op je nieuwe rommetje.

Mail helaas nog niet via die weg beschikbaar, maar via imap is best goed te doen. Jammergenoeg geen push-mail. (Via Gmail client in WM is m.i. niet zo handig en via eMoze levert dubbele items op..)
Ik weet niet of je je Google Calendar al met Outlook synct? Ander kun je namelijk het sync prog van je mobiel gebruiken om deze met Outlook te syncen.

Werkt bij mij al jaren goed op die manier. Alleen is het jammer dat Google Calendar Sync niet meer dan 1 kalender kan syncen. :( Daar mogen ze wel 'ns een nieuwe versie van uitbrengen. Overigens kun je wel de read-only ical in Outlook invoegen
Jammer, nu zal ik nooit meer de (inmiddels collectieve kennis-)opmerkingen lezen zoals:
"Google zal altijd beta zijn, zodat ze geen kwaliteit hoeven te leveren/niet hoeven te verantwoorden/fouten mogen maken/instabiel mogen zijn/downtime mogen hebben/etc/etc/etc."

Die opmerkingen zullen gemist worden. :' (

Verder veranderd er niet heel veel natuurlijk :)
GMail Labs heeft al een 'Back to Beta' keuze speciaal voor die grappen :)
Haha, dat vind ik echt briljant :) labs heeft echt een paar grappige features zoals:

Email Addict

by Michael D

Lets you take a break from email and chat by blocking the screen for fifteen minutes and making you invisible in chat

Undo Send

by Yuzo F

Oops, hit "Send" too soon? Stop messages from being sent for a few seconds after hitting the send button.

Mail Goggles
by Jon P

Google strives to make the world's information useful. Mail you send over the weekend late at night may be useful but you may regret it the next morning. Solve some simple math problems and you're good to go. Otherwise, get a good night's sleep and try again in the morning. After enabling this feature, you can adjust the schedule in the "General" settings page.
Anoniem: 303104
@teek29 juli 2009 00:14
haha vooral die laatste heb ik eens een slecht ervaring mee gehad.. verder ga ik na de feestjes meestal lekker slapen :P
Deze functies zitten er al een tijdje in. Zijn inderdaad echt briljant! Vooral 'Undo Send' is een geweldige optie. Hoe vaak komt het al niet voor dat je een email verstuurt, en dat je precies op het moment van verzenden er nog iets bij had willen zetten!

Er is zelfs een nieuwsbericht van op T.net verschenen: nieuws: Google laat Gmail-gebruikers mailverzending annuleren
Toch kwam het daar wel op neer. Zorg dat het beta is en je kan veel minder verantwoordelijk gehouden worden en je kan er altijd op terugvallen. Heeft een bedrijf klachten dan kan je grijpen naar het beta aspect.
En ze konden altijd zeggen dat het nog niet af was.
Dan heb je het niet goed begrepen. De beta aanduiding was een bewuste keuze van Google om te zeggen dat een applicatie in ontwikkeling is en zal blijven. Hiermee zetten ze zich ook af tegen de stoffigheid van een Microsoft (destijds).

De enige reden om het Beta stempel nu te verwijderen is marketing voor de 'enterprise' .
Anoniem: 136863
@Faust8 juli 2009 13:11
Beta so they can't sue us!
En wil je een public beta maken die je publiek warm maakt voor de final dan moet hij toch al wel van zeer goede kwaliteit zijn, anders kan je het beter intern houden en de test/ontwikkel versie noemen.
Alweer.. Gmail is al eerder uit Beta geweest en binnen een maand zaten ze weer in beta :P

Ik vraag me af hoe lang ze het dit keer uithouden. O-)
Anoniem: 183042
9 juli 2009 00:50
Docs, gmail enz is uit beta en het einde van de software is alweer in zicht. Google waves gaat het hele pakket binnen een jaar vervangen.

http://wave.google.com/
Ik zie het niet al deze pakketten vervangen. Ik zie Google Wave wel deze pakketten tot een geheel integreren. Maar naar mijn idee gaat dat de komende jaren met meerdere Google Apps gebeuren, aangezien ze er zoveel API's van hebben. Dan bedoel ik zowel integratie van de Apps door Google zelf als integratie door externe partijen.
Nu nog de takenlijst!
Als je bij Gmail kijkt kan je bij "Settings -> Labs -> Terug naar de bèta" het woord BETA weer onder het logo zetten.

Je mocht er maar aan gehecht zijn geraakt. :)
Eindelijk, moet Google ook eens verantwoordelijkheid nemen.
Anoniem: 294537
@AlphaWierie8 juli 2009 12:11
Dit kan ik heel moeilijk geloven, want zolang ik gmail gebruikt heb ik hoogstens 2 spam mails in mijn inbox gehad. Ik denk eerder dat je "spam" komt van sites waar je je zelfs voor hebt geregistreerd.

"Volgens Google betekent het bèta-stempel niets anders dan dat zijn online-diensten continu worden verbeterd en aangepast, maar in de praktijk zou dit label met name bij grote ondernemingen op weerstand stuiten."

Dus dan zouden hun apps altijd in beta moeten blijven volgens Google? Ik kan moeilijk geloven dat ze de perfecte code zouden schrijven, dan de beta weghalen en er nooit iets meer aan zouden moeten doen :s

En ik zou ook indien ik een bedrijf had mij niet echt laten overtuigen zolang er nog het label Beta op hangt

"A "beta version" is the first version released outside the organization or community that develops the software, for the purpose of evaluation or real-world black/grey-box testing. The process of delivering a beta version to the users is called beta release. Beta level software generally includes all features, but may also include known issues and bugs of a less serious variety."

Nu hangt het wel af van wat voor bugs... maar een app dat nog met bugs zit zou ik nu toch niet echt gaan gebruiken voor vertrouwelijke bedrijfs informatie.
En al die spam wordt eruit gefilterd. Goed he!
Niet alle spam. Word echt al bijna een half jaar gek van russische spam. Google pakt dit gewoon niet (OSX Mail en Thunderbird wel!) erg vervelend, 10x per dag een melding dat je iets russisch binnen krijgt!
Je zal je adres wel ergens achter gelaten hebben, want spam krijg je niet zomaar...
Haha. gedeeltelijk kan het aan je eigen liggen. maar niet altijd.
wij krijgen perdag 1000 spam berichten die gefilterd worden. en die worden allemaal naar
sales contact info webmaster pojects marketing enzovoort of bekende voor of achternamen @ onsdomein.com gestuurd

dus jij wil zeggen dat al die e-mail adressen ergens achtergelaten worden ?

er is ook ergens een bericht op tweakers waar in staat met welke letter je e-mail moet beginnen om het minste spam te krijgen volgens mij X of Q
nieuws: Eerste letter emailadres bepaalt hoeveelheid spam

[Reactie gewijzigd door Proxx op 8 juli 2009 12:28]

Anoniem: 80466
@tvdijen8 juli 2009 13:02
Ik had een bepaald email adres gereserveerd en dat nooit gebruikt en daar kwam gewoon spam op binnen (wel netjes afgevangen maar toch).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 8 juli 2009 13:03]

Heb ik geen last van. Ja ik krijg wel super veel spam, maar allemaal netjes in de spam-box. Mijn Inbox is netjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee