Google heeft aangekondigd dat het zijn sla, die 99,9 procent Gmail-uptime garandeert voor betalende Premier Edition-klanten, gaat verbreden. Ook Google Apps valt voortaan onder de regeling.
Op het officiële bedrijfsblog laat Matthew Glotzbach, hoofd van de enterprise-afdeling van Google, weten dat de bestaande Gmail-sla wordt doorgetrokken naar Google Calendar, Google Docs, Google Sites en Google Talk. Wanneer de uptime onder de afgesproken grens zakt, heeft de klant recht op een schadevergoeding. Toch moet Google pas gaan betalen als Gmail jaarlijks langer dan 8 uur en 46 minuten uit de lucht is.
Google belooft ook beterschap bij de communicatie naar zijn betalende klanten toe, onder meer door eventuele problemen in zijn openbare discussiegroepen te melden. De zoekgigant lijkt tot deze stappen te zijn gekomen om vooral zakelijke gebruikers meer zekerheid te geven over de bereikbaarheid en kwaliteit van zijn saas-diensten. Met name potentiële gebruikers zouden kunnen gaan twijfelen over de overstap naar een online oplossing, nadat Gmail in augustus enige tijd onbereikbaar was. Google claimt echter dat slechts weinig gebruikers daadwerkelijk last hadden van de storing.
Volgens de statistieken, die Google voor elke individuele Gmail-gebruiker tot in het kleinste detail blijkt bij te houden, zou de gemiddelde downtime van Gmail dit jaar uitkomen op 10 tot 15 minuten per maand. Daarbij zou het steeds gaan om vertragingen van hooguit enkele seconden per keer. Glotzbach stelt dat uit onderzoek van de firma Radicati Group zou blijken dat Google's online e-mailplatform daarmee stabieler is dan het draaien van een GroupWise-, Lotus- of Exchange-server.