Microsoft viert vijfde verjaardag Windows XP

Op 25 oktober 2001, vandaag precies vijf jaar geleden, verscheen Windows XP in de schappen. Twee dagen nadat Steve Jobs de iPod voorstelde, presenteerde Microsoft zijn langverwachte nieuwe besturingssysteem. Microsoft werkte verschillende jaren aan deze 'experience'-versie van de software onder de codenaam Whistler. Het OS moest als opvolger van het onder Tweakers weinig populaire Windows Me dienen en kwam in twee versies beschikbaar. De Home-editie ondersteunde in de tijd dat er van dualcores nog geen sprake was slechts één processor en kon bijvoorbeeld niet in een domein gehangen worden.

Windows XP Professional kende deze beperkingen niet, maar was met zijn introductieprijs van 419 euro beduidend duurder dan de Home-versie die voor 279 euro over de toonbank ging. Eigenaars van een upgradebare Windows-licentie konden XP voor respectievelijk 259 en 129 euro in huis halen. Ter vergelijking: de equivalente Vista-versies Business en Home Premium zullen voor respectievelijk 299 en 239 over de toonbank gaan, terwijl upgradelicenties 199 en 159 euro zullen kosten. Van Windows XP werd amper twee maanden na de introductie bekendgemaakt dat er 17 miljoen exemplaren verkocht waren en begin dit jaar kondigde Microsoft nog aan dat er wereldwijd 100 miljoen legale XP-installaties waren, maar dat er naar schatting een vijfvoud van dit aantal computers van het XP-besturingssysteem voorzien is.

Windows XP-doosMicrosoft lanceerde naast deze standaardversies enkele edities voor specifieke doelgroepen. Zo was er niet alleen Windows XP Tablet PC Edition voor trotse eigenaars van een Tablet PC, maar de meest specifieke versie was waarschijnlijk wel de Windows XP 64-bit Edition voor Itanium-chips, niet te verwarren met de later geïntroduceerde Windows XP Professional x64 Edition. Met Windows XP introduceerde Microsoft niet alleen de nieuwe grafische interface en maatregelen om de beruchte 'dll-hell' te bestrijden, maar deed ook Product Activation zijn intrede. Deze piraterijbestrijdende feature viel bij vele consumenten en privacyvoorvechters in slechte aarde, maar Microsoft zette door en is niet van plan om daar met Vista verandering in te brengen.

Een versie van Windows XP die zeker niet vergeten mag worden, is de Media Center Edition. Deze versie was alleen beschikbaar voor OEM-systeembouwers en dat beperkte het succes op de thuisgebruikersmarkt. In 2003 verscheen Windows XP Media Center Edition 2003, die onder andere ondersteuning voor FM-tuners toevoegde. In 2004 kreeg de software een nieuwe update en in 2005 werd het besturingssysteem grondig onder handen genomen. Het feit dat editie 2005 de eerste versie was die beschikbaar was voor retailers, heeft ongetwijfeld heel wat bijgedragen aan het succes van dit OS voor home entertainment centers.

In maart 2004 werd Microsoft gedwongen een extra versie van het XP-besturingssysteem te produceren. De Europese Commissie legde het bedrijf een recordboete van 467 miljoen euro op wegens monopoliemisbruik en bepaalde dat er een Windows XP-versie zonder geïntegreerde Windows Media Player verkocht moest worden. De naam 'Windows XP Reduced Media Edition' werd afgekeurd door diezelfde commissie en dus besloot Microsoft het label 'Windows XP N' te gaan gebruiken voor deze uitgeklede editie, die enkel op de Europese markt aangeboden wordt. Of het marktaandeel van de belangrijkste klager, Real Media, ondertussen beduidend toegenomen is, valt te betwijfelen. De prijs van XP N, gelijk aan die van de standaard XP-versie, en het feit dat grote OEM's als HP, Dell, Lenovo en Fujitsu-Siemens de mediaspelerloze XP niet eens in hun assortiment hebben, zal de verkoopcijfers ervan ook geen goed gedaan hebben.

XP-loginscherm

Op 9 september 2002 kreeg Windows XP zijn eerste grote aanpassing te verwerken. Service Pack 1 bracht de consument onder andere USB 2.0-ondersteuning en belangrijker: de mogelijkheid voor consumenten om met de 'Set Program Access and Defaults'-tool zelf in te stellen welke applicaties standaard gebruikt moesten worden voor surfen en mailen. Enige tijd later werd Service Pack 1a gelanceerd, ten gevolge van een rechtszaak van Sun over de implementatie van Microsofts eigen Java Virtual Machine. Service Pack 2 heeft ondertussen ook de leeftijd van twee jaar bereikt aangezien deze update, na herhaaldelijk uitstel, op 6 augustus 2004 gelanceerd werd. Hierin werd vooral aandacht besteed aan veiligheid, met de introductie van een nieuwe firewall, verbeterde WiFi-ondersteuning en een popupblocker voor Internet Explorer. Met deze update, die nog voor het jaareinde ruim honderd miljoen keer was gedownload, introduceerde Microsoft ook de maandelijkse updatedag onder het motto 'meer aandacht voor veiligheid'. Service Pack 3 staat volgens de laatste berichten gepland voor de tweede helft van 2007, ruimschoots na het beschikbaar komen van Windows Vista dus. De ondersteuning van het eerst Service Pack is inmiddels overigens stopgezet.

Windows XP Devil's Own
Nouja... 5 jaar en 35 dagen om precies te zijn

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

25-10-2006 • 12:01

109 Linkedin

Reacties (109)

109
104
30
14
3
16
Wijzig sortering
Service Pack 3 gaat pas in 2008 uitkomen, Microsoft heeft het op de lange baan gezet. Dit wordt dus nog langer wachten voor de mensen die toch nog met XP verder willen gaan.
moeten die introductie prijzen niet in gulden zijn? bijna 1000 gulden (419 euro) zoals deze nu in het topic staat, kan ik mij niet herinneren...
tzal wel 419 gulden zijn geweest :Y)
Anoniem: 84766
25 oktober 2006 12:40
Hoezo gefeliciteerd? 5 jaar lang stilstand van MS op OS gebied. Ik weet niet MS hier zelf nou zo blij mee is. Volgens mij had Longhorn in 2003 uit moeten komen en hadden ze liever iets minder lange tussentijd gehad.
Stilstand? Natuurlijk niet, ze hebben ondertussen grof verdient aan windows XP. Het is en blijft de cashcow van MS. Ondertussen hebben ze met al dat geld rustig andere applicaties kunnen ontwikkelen.
Gewoon (marketing) strategie.
Ik zou het niet stilstand willen noemen. SP1 en vooral SP2 waren grote verbeteringen! (denk aan wireless ondersteuning). Het is dus bijna stilstand :D
Stilstand?
Ze zijn al een tijdje bezig met SP3 voor Windows XP. Echter hebben ze dit even uitgesteld, omdat ze alle resources nodig hebben om Windows Vista op tijd af te krijgen.

SP3 is volgens mij uitgesteld naar eind 2007 of zo.
Een standaard reactie die te verwachten was. Natuurlijk, Microsoft komt in het nieuws en het moet negatief uitgelegd worden. Als "longhorn" in 2003 uitgekomen was, hoe had je dan gereageerd? "monopolist Microsoft wil ons iedere 3 laar op kosten jagen met een nieuw OS"

Waarom zie je het uitbrengen van de beide SP's als stilstaan? En wat is er mis met XP dat je een jaar geleden al Vista had willen hebben?
Wat er mis is met XP; wat dacht je van het beveiligingsconcept. XP is alles behalve geschikt om veilig op internet te gaan omdat het oa een slechte implementatie van gebruikeraccounts heeft. Unix-varianten (zoals Linux en Mac OS X) hebben dit veel beter voor elkaar waardoor je normaal als beperkte gebruiker werkt, en voor "onderhoudstaken" als administrator/root inlogt. Je kunt enigzins "veilig" als normale gebruiker op internet gaan als je anti-virus en anti-spyware/adware software hebt draaien.
Hoe veilig XP zie je aan het aantal kritische patches. Vista is broodnodig om Microsoft's klanten het met XP beloofde veilige OS te leveren. Met de hoeveelheid maagdelijke code (zoals de nieuwe TCP/IP-stack) vrees ik dat er 1 of 2 service packs duurt voordat Vista enigzins veilig is; we zullen het wel zien en beleven.
in Windows XP kan je ook als "normale" gebruiker werken en als Administrator inloggen om "onderhoudstaken" te doen.
wat een belachelijke reakties op een terechte post. Binnen een paar maanden vier ik de 5e versie van MacOSX en dat allemaal in 5 jaar. Wat was er ondertussen bij windows? XP en dat was het. Ik vind het al straf dat een SP al wordt opgehemeld tot een nieuwe versie.
Uhm..Vista is bijna helemaal van scratch opnieuw gecode, niet zo gek dat het zolang geduurd heeft he. XP was gewoon een borduursel van 98 en 2000. Net zoals 2000 een borduursel is van 98 ;) :z
Anoniem: 84766
@DeluxZ25 oktober 2006 13:14
Hahahaha, ga jij je eens verdiepen! Hoe komt het dan dat image rendering bug ook in Vista zat? Hij zat er namelijk al in sinds eind jaren 80. Wat was de Longhorn reset dan?

Wiki
When WMF files were designed in the late 1980s, a feature was included that allowed the image files to contain computer code that could be executed on a PC to increase usability on the slow systems of yesteryear. The graphics file format was introduced with Windows 3.0 in early 1990....
Lees meer...
was dat niet alleen de bedoeling... Dat valt nog vies tegen hoeveel er from scratch gecode is... En 2000 was een voortborduursel op NT, niet op 98...
Zoveel verschil zit er tussen 2000 en XP niet. Helaas moest ik overstappen van 2K naar XP, omdat sommige nieuwe applicaties niet meer onder 2K werken. XP heeft voor veel thuisgebruikers veel te veel zooi ingebouwd. Nlite is de oplossing, maar naar mijn mening kan dit niet de bedoeling zijn van een OS.
Apple zit toch ook nog steeds met Mac OS X te klooien?
ja maar die hebben een core-OS die all bijna 30 jaar oud is vs 5jaar voor XP..
Anoniem: 168910
@stewie25 oktober 2006 17:46
Het core OS van Apple nu is totaal anders dan dat van 30 jaar geleden.

Ze hebben na hun bijna failliet (waarna ze financiele steun van notabena MS hebben gehad) alle oude software weggegooid. Ze hebben BSD gepakt als basis en zijn vanaf daar een nieuwe UI toolkit en library set ontwikkelt.

De vraag is natuurlijk wat je core-OS noemt. ALs je het hebt over kernel: niet zo belangrijk lijkt me, die updates ze wel vaker dan alleen met service-packs.

De core api lijkt mij wat ik de 'core' zou noemen. Dan is apple's api toch een stuk nieuwer dan de win32 api.

Alhoewel de win32 api ook een moving target is. Hij is nu niet echt te vergelijken met die van win3.11 (alhoewel software wel backwards compatible is)

De security-issues zitten dan ook vaak in de oude delen van de api's die toch al niet meer (veel) gebruikt worden. Toen die code geschreven was, stond het internet nog in z'n kinderschoenen en was de security impact nog niet te overzien.
Mac OS X bestaat inderdaad ook sinds 2001. (Maart geloof ik). Mac OS X is echter een lijn van verschillende operating systems (10.0 Cheetah, 10.1 Puma, 10.2 Jaguar, 10.3 Panther, de huidige versie 10.4 Tiger).
Bovendien komen er regelmatige aardige updates uit, zo is bijvoorbeeld de huidige laatste versie 10.4.8, en bevat het OS al meer dan een jaar functionaliteit die Vista ook beloofd te hebben.

Toegegeven, een grote release van Mac OS X (zoals Leopard 10.5, begin volgend jaar) is niet te vergelijken met een grote release van Windows (XP, vista). Toch durf ik te beweren dat Mac OS X een stuk minder 'stil heeft gestaan' dan Windows XP.
Ik heb XP's verjaardag gisteren al gevierd door toen een nieuwe Laptop te kopen met daarop XP Media Center Edition. :)

Om eerlijk te zijn zie ik XP nog steeds een beetje als een 'interface-update' van w2k. Ik weet wel dat er onder en boven de huid van alles veranderd is maar qua snelheid en stabiliteit maakte 2000 toch veel meer indruk. De stap naar XP was imho een relatief kleine dus vindt ik het knap dat zo'n OS het nu alweer 5 jaar heeft uitgehouden. Proficiat Windows XP!
Volgens mij, heeft Windows XP ook een beter geheugen beheer. IMO is het inderdaad alleen een interface update, om het een nieuwere versie te laten lijken. Op mijn werk, het Dr Leo Kannerhuis, gebruiken we Windows 2000, om het feit dat Windows XP zwaarder is, een verder alleen een "teletubbie" interface heeft.

EDIT: Er zullen vast wel een aantal nieuwe functies zijn, maar qua stabiliteit imo niet.
Je kan altijd je 'teletubbie'-uiterlijk' uitzetten hoor
da's het eerste wat ik doe naar een herinstallatie :)
ja maar die hebben een core-OS die all bijna 30 jaar oud is vs 5jaar voor XP..
Nou dat denk ik niet.

OSX is in de code totaal anders dan de voorgaande versies. De core van OSX is al zo'n 5 jaar oud, maar wordt elk jaar nog aardig uitgebreid, geupdate en verbeterd.

Microsoft mag dan wel al 5 jaar bezig zijn, en SP1+2 hebben uitgegeven, maar wanneer heb je echt een systeem-verbetering gezien? Ik zie tot op de dag van vandaag nog steeds geen goede core, nog steeds de ouderwetse BIOS, nog steeds geen (goede) anti-aliassing (systeemletters, websites enzo zien er niet uit), nog steeds geen goede browser (ook IE7 zit met de nodige niet-compliant ondersteuning), en het opstarten duurt zelfs met een stevig systeem nog een minuut.

Misschien dat het met Vista beter gaat, maar de afgelopen 5 jaar hebben ze niet tot nauwelijks gelopen. Weinig innovatieve dingen wat betreft het systeem zelf. En nu zitten ze te pochen met Aero in Vista, maar niemand daar die er over na lijkt te denken dat een handvol van die transparante venster alleen maar irritant kan zijn. Iets wat Linux en OSX al lang hebben geleerd.

Windows (XP en Vista) hebben ook zeker hun goede kanten, maar Microsoft moet er gewoon hard aan trekken om een hoop ouderwetse dingen recht te trekken. Pas nu beginnen ze te lopen voor de vervanger van de BIOS... de EFI. Ik ben echt benieuwd hoe hard Microsoft blijft lopen in de komende 5 jaar.

Ik zit hier op Windows (MCE) en OSX overigens. Heb dus een redelijk goede vergelijking ;)
Waarom sleur je er in godsnaam die BIOS bij? Das toch geen keuze van MS? MS zit zelf mee in de werkingsgroep van EFI en zou niet liever zien dan dat het BIOS vervangen werd.

Maar om eerlijk te zijn heb ik geen vertrouwen in EFI, software om je systeem te booten dat direct kan vragen aan een server of het jouw OS wel mag starten (en dat is de toekomst nu eenmaal). Geef mij maar de oude, tragere BIOS.

Windows heeft nooit voor innovatie gestaan. Dat weet iedereen. Ze halen de meeste zaken gewoon op een ander. Maar je moet wel toegeven dat ze erin geslaagd zijn een dominante positie te verkrijgen hoewel systemen zoals Mac OS ouder zijn.
En wat gebruik jij als OS?

- Windows XP : dan gebruik je het zelf toch ook
- Linux : dan ben je gewoon een Microsofthater!

Altijd maar zeuren over MS terwijl toch wel de meeste mensen het op deze wereldbol het gebruiken... en ga alsjeblieft niet over 'monopoliepositie' zitten zeuren, want als Linux echt beter was, dan had iedereen dat al als OS gehad.
Hoe definieer je "beter"? Het gaat de OS'n in de race vooral om het vervullen van behoeften die de consument heeft of denkt te hebben. Door het ferm grote marketingsbudget is microsoft beter in staat dan de linux developers om hun OS bij het grote volk aan te prijzen als Het Os dat het meest voldoet aan hun eisen. Gezien de overgrote meerderheid van de gebruikers een volstrekte "noob" is, zal men makkelijk Windows aangesmeerd krijgen, of er vrij voor kiezen uit onwetendheid. Jammer, maar helaas.
Maar er zijn toch meer zogenaamde 'noobs' in de wereld, dan de 'pro's'. En die zogenaamde 'noobs' kiezen massaal voor Windows XP. Rara, waarom?

Omdat Windows veel gebruikersvriendelijker is natuurlijk!
gebruikersvriendelijker????
echt niet

windows is de grootste door de suprieure marketing
dat is het enigste waar ze goed in zijn (en in FUD verspreiden)
Ik denk dat zeker nog een paar jaar bijkomen voor Windows XP. 5 jaar is goed mogelijk.
Dat is namelijk belangrijk voor bedrijven, want die kunnen niet zo snel mee migreren als een thuis gebruiker.

Daarnaast is het bekend dat er een 3de SP uit zal komen voor XP, en dat daar naar alle waarschijnlijkheid ook DirectX10 in zal zitten.bron
Plus dat het moeilijk zal worden om Vista illegaal te draaien. Zal voor veel mensen ook meespelen.bron
Bijna de helft (40%) hier draait op een geleende XP licentie. bron
En toch komt DX10 niet uit voor Windows XP, er komt wel een nieuwere versie van DX9 uit voor Vista: DX9.0L
Anoniem: 168910
@Dragunov25 oktober 2006 18:01
Tegen die tijd ondersteunt Wine DirectX 10 toch al. Dus dat wordt gewoon wine porten naar windows ;-p

Wouldn't that be funny
Hmmppff.. daar duikt DX10 weer op. Niet dus (alhoewel ik het wel geweldig zou vinden) :Z
Anoniem: 84742
25 oktober 2006 14:26
de meest specifieke versie was waarschijnlijk wel de Windows XP 64-bit Edition voor Itanium-chips
In het bijzonder omdat deze nooit is uitgekomen: nieuws: Microsoft stopt met Windows XP voor Itanium
Anoniem: 58143
25 oktober 2006 13:55
Service Pack 3 staat volgens de laatste berichten gepland voor de tweede helft van 2007, ruimschoots na het beschikbaar komen van Windows Vista dus.
Dacht het niet he piet, dit is vorige week woensdag gewijzigd naar 1H 2008.

http://www.microsoft.com/...fecycle/servicepacks.mspx
Ik zie het Harry. Ik vermeld echter wel een bron. ;)
Ik vind dat Windows XP relatief lang de 'standaard' is geweest, voor met name consumenten. Dat had ik niet verwacht toen het OS uitkwam in 2001, omdat voorgaande edities (bijv. Windows 98) ook niet zo lang zonder opvolger zaten.
Al met al denk ik dat Microsoft met Windows XP een goed product heeft neergezet, dat NT-technieken ondersteund, maar toch zeer gebruikersvriendelijk is.
Ghehe... Fijn voor de mooie versie onderaan de thread :P....

De in het begin ooo zo beruchte code :P
FCKGW @ Wikipedia :P

Zullen we btw binnenkort weer zo'n plaatje zien met Windows Vista Ultimate?

* GENETX hoopt op een gelekte versie met serial FCKGW-... :)
Dat kan niet, de Ultimate Edition kent geen Volume Licensing versie... enkel de enterprise edities.

Edit: business -> enterprise
Ik betwijfel het. Corporate keys gaan niet meer gebruikt worden zoals met XP, elke versie heeft nu een of andere activatie nodig...
haha FCKGW is gewoon een begrip geworden }>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee