Tip de redactie

Meta liet jarenlang websites scrapen terwijl dat op Facebook niet mocht

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 12:3814 reacties

Techgigant Meta betaalde jarenlang een bedrijf om websites te scrapen, terwijl het juist probeerde te voorkomen dat die praktijk plaatsvond op Facebook en Instagram. Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg. Meta zou geen sites van concurrenten hebben laten scrapen.

Meta wilde met het scrapen onder meer profielen van merken op Facebook voorzien van inhoud, schrijft Bloomberg. Ook wilde het met de praktijk kwaadaardige websites en phishingsites opmerken. Het bedrijf dat websites scrapete voor Meta, Bright Data, biedt onder meer ook aan om data te scrapen van Twitter en TikTok.

Bloomberg ontdekte de praktijk in rechtbankdocumenten, waaruit bleek dat Meta tot 2021 een professionele relatie had met Bright Data om data te laten scrapen. Meta is daar op zijn eigen platforms op tegen en probeert actief scraping tegen te gaan op onder meer Facebook en Instagram.

Meta stopte de samenwerking met Bright Data na te hebben ontdekt dat laatsgenoemde voorwaarden over het geautomatiseerd verzamelen en verkopen van data had geschonden. Dat gebeurde vorig jaar. Meta heeft volgens de documenten minstens zes jaar gebruikgemaakt van de diensten.

Bright Data-webscraping

Reacties (14)


Amerikaanse senator vraagt Apple en Google om TikTok uit appwinkels te halen

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 12:0628 reacties

De Amerikaanse senator Michael Bennett heeft Apple en Google in een rechtstreekse brief gevraagd om TikTok te verwijderen uit de App Store en de Play Store. Volgens de senator vormt het platform een risico voor de veiligheid van Amerikaanse burgers.

Bennett zegt in de brief die The Verge online zette dat er grote zorgen zijn rondom TikTok en dat Apple en Google de app daarom onmiddellijk uit hun downloadwinkels zouden moeten halen. De brief heeft geen kracht van wet: het is niet meer dan een verzoek van een individuele senator aan twee bedrijven.

De brief past echter wel in een patroon van toenemende druk vanuit de Amerikaanse overheid om TikTok in de ban te doen. India deed dat enkele jaren geleden al en toenmalig president Donald Trump wilde dat de app onder Amerikaans bewind zou komen te vallen. Tot een verbod kwam het tot nu toe niet, maar de app is wel verboden op veel overheidstelefoons.

Moederbedrijf ByteDance probeert het dreigende verbod af te wenden door op veel punten toe te geven aan de Amerikaanse overheid. Zo brengt het data van Amerikaanse gebruikers onder in een datacenter van Oracle. Oracle en een inspectie die de Amerikaanse overheid mag aanwijzen, gaan bovendien de broncode van de app, wijzigingen aan de app en de algoritmes keuren.

De overheid van de VS betoogt dat TikTok een gevaar vormt, omdat ByteDance als Chinees bedrijf aan de Chinese wet moet voldoen en daarom data van gebruikers uit het buitenland op verzoek moet overhandigen. Chinese medewerkers kunnen en mogen ook data van Nederlandse gebruikers inzien.

Reacties (28)


Sony brengt vijf HDMI 2.1-receivers uit in de VS

Door Joris Jansen, 2 februari 2023 11:3639 reacties

Sony brengt vijf nieuwe receivers uit die allemaal beschikken over verschillende HDMI 2.1-aansluitingen. Deze zijn onder meer in staat om verbinding te maken met bepaalde Sony-tv's om het geluid van de televisie te combineren met dat van een centerspeaker.

Het gaat om vier receivers in de ES-reeks: de STR-AZ7000ES (13.2), STR-AZ5000ES (11.2), STR-AZ3000ES (9.2) en STR-AZ1000ES (7.2), aangevuld met de STR-AN1000 (7.2). Deze beschikken volgens Sony allemaal over de Acoustic Center Sync-functie. Het idee is dat het, door de luidsprekers van de tv en de centerspeaker tegelijk geluid te laten produceren, lijkt alsof het geluid van de dialogen rechtstreeks van de personages komt. Hiervoor moet wel via HDMI en een stereominikabel verbinding worden gemaakt met een compatibele Sony-tv die geluid produceren door het scherm in trilling te brengen, waaronder de nieuwere oled-tv's of een high-end lcd-tv.

De STR-AZ7000ES.

De receivers beschikken allemaal over HDMI-2.1-aansluitingen om probleemloos 8k-beelden en 4k120-materiaal door te sturen. Dat geldt ook voor Dolby Vision-passthrough, Variable Refresh Rate en Auto Low Latency Mode. Alle modellen beschikken over minstens twee HDMI 2.1-aansluitingen, waarbij de duurste twee, STR-AZ7000ES en STR-AZ5000ES, er vier hebben. De website FlatpanelsHD heeft van Sony begrepen dat het gaat om een maximale bandbreedte van 40 en niet 48Gbit/s.

De STR-AZ1000ES en rechts het identiek ogende front van de STR-AN1000. Het ontwerp van deze receivers wijkt af van dat van de duurdere modellen.

Alle receivers beschikken over de 360 Spatial Sound Mapping-technologie van Sony. Volgens het bedrijf worden hiermee diverse niet-bestaande 'spookspeakers' op plekken in de ruimte geplaatst om zo een nog ruimtelijker geluid te creëren. Dit is onderdeel van het zogeheten Digital Cinema Calibration IX-kalibratiesysteem, waarmee via een meegeleverde microfoon automatisch de afstand, hoek en andere elementen van elke luidspreker worden gemeten. Het idee is dat er zo geen perfect geplaatste opstelling van luidsprekers nodig is, omdat er virtuele luidsprekers kunnen worden 'toegevoegd'.

De STR-AZ7000ES, STR-AZ5000ES, STR-AZ3000ES, STR-AZ1000ES en STR-AN1000 krijgen in de Verenigde Staten adviesprijzen van respectievelijk 3299, 2099, 1699, 1099 en 899 dollar. Het is niet bekend wat de prijzen in Europa worden als de receivers hier uitkomen.

Reacties (39)


Gerucht: OpenAI werkt aan van Dall-E afgeleide videogenerator

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 11:2734 reacties

OpenAI zou werken aan een variant van Dall-E die video's maakt in plaats van foto's. Dat meldt Semafor. Ook zou er een app moeten komen van ChatGPT, de chatbot die nu alleen nog via het web te benaderen is.

ChatGPT over video in Dall-E en Bing

Het gaat vooralsnog om een geplande test van de functie, meldt Semafor. Dall-E genereert afbeeldingen op basis van prompts, maar zou dat dus moeten kunnen doen met video's. Het is onbekend om wat voor soort video's het zou gaan. Semafor noemt geen details. Ook over de geplande app voor ChatGPT is niks bekend.

Daarnaast zegt de site dat Microsofts zoekmachine Bing in de komende weken gaat testen met een geïntegreerde versie van het nog niet uitgebrachte GPT-4. Dat zou veel sneller moeten werken dan het huidige GPT-3, waarop ook ChatGPT gebaseerd is. GPT-4 zou Bing de mogelijkheid moeten geven om snel antwoorden te geven. Het gerucht dat Microsoft de technologie wilde gaan gebruiken in Bing ging al eerder.

Microsoft en OpenAI zouden dat willen doen met behulp van een aantal jaar geleden aangekondigde supercomputer. Die zou het mogelijk moeten maken om veel meer prompts veel sneller en goedkoper te verwerken. Op dit moment kost elke prompt een paar cent, zo zei OpenAI eerder.

Reacties (34)


Sony leverde hoogste aantal PS5's per kwartaal tot nu toe

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 10:4654 reacties

Sony heeft in het afgelopen kwartaal 7,1 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 geleverd. Dat is fors meer dan in eerdere kwartalen. Daarmee lijkt Sony eindelijk aan de vraag naar zijn console te kunnen voldoen, meer dan twee jaar na de release.

Tot voor kort was het kwartaal met het hoogste aantal leveringen dat waarin de PS5 uitkwam: het vierde kwartaal van 2020. Sony leverde toen 4,5 miljoen exemplaren. In het feestdagenkwartaal van 2021 kwam het tot 3,4 miljoen exemplaren. Sony zei onlangs al dat de PS5 beter leverbaar zou zijn.

De leveringen lopen wel wat achter bij die van de PS4 op hetzelfde punt in de cyclus van de console. Toen kwam Sony tot 8,4 miljoen exemplaren van die console. Verder verlopen de leveringen van de PS4 en PS5 tot nu toe min of meer gelijk aan elkaar.

Sony zegt verder dat weer meer mensen games op schijfjes zijn gaan kopen. Een halfjaar geleden was 79 procent van de verkochte games een download, nu is dat gezakt naar 62 procent. Over heel 2021 was het 66 procent. Sony geeft nog geen percentage over heel 2022, omdat het boekjaar bij het bedrijf tot eind maart duurt.

Reacties (54)


Samsung: technologie voor satellietcommunicatie op telefoons is niet klaar

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 10:1916 reacties

De technologie om satellietcommunicatie te gebruiken op smartphones is nog niet klaar, zegt een Samsung-topman. De Galaxy S23 heeft in tegenstelling tot de Apple iPhone 14 en de nieuwste Huawei-smartphone geen mogelijkheid voor noodcommunicatie via satellieten.

Samsung-topman TM Roh zegt in gesprek met Cnet dat Samsung de technologie mogelijk wel zal gebruiken in de toekomst. "Als de timing klopt en de infrastructuur en technologie klaar zijn, zouden we actief overwegen om deze functie te gaan gebruiken." Zelfs dan is het niet zo'n baanbrekende functie, vindt Roh. "Ik denk niet dat het de be-all end-all-functie is om onze gebruikers gemoedsrust te geven."

De fabrikant bracht woensdag zijn Galaxy S23-telefoons uit. Ondanks de gebruikte soc - de Snapdragon 8 Gen 2 van Qualcomm ondersteunt Snapdragon Satellite - heeft de telefoon geen mogelijkheid voor satellietcommunicatie. Het is onbekend of Samsung nog later de mogelijkheid om noodberichten via satellieten te versturen kan toevoegen via een software-update.

Diverse fabrikanten werken aan communicatie via satellieten vanaf smartphones. Apple doet dat alleen voor noodcommunicatie op zijn iPhone 14, Huawei heeft het ingebouwd in de Berichten-app van de Mate 50. Ook CAT komt binnenkort met een telefoon die berichten kan versturen via satellieten. Daarnaast werkt Starlink aan een V2-versie van zijn dienst die smartphonecommunicatie mogelijk maakt. Samsung kondigde de S23-serie woensdagavond aan en Tweakers heeft ook gelijk reviews gepost. De accuduur van de S23-modellen is een stuk beter, blijkt uit de review van de Galaxy S23 en S23+ en de aparte review van de S23 Ultra.

Reacties (16)


Netflix: elk apparaat moet maandelijks inloggen op wifinetwerk thuis

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 10:07424 reacties, submitter: DaanHetEendje

Netflix heeft zijn regels rond het delen van accounts toegelicht. Op de hulppagina voor Costa Rica staat dat alle apparaten van gebruikers eens per maand moeten inloggen en een video moeten starten om te kunnen blijven functioneren. De regels gelden nog niet in de Benelux.

Om te functioneren moeten apparaten met een bepaald account verbonden zijn aan de primaire locatie van het account, meldt Netflix op de Costa Ricaanse hulppagina. "Apparaten die geen deel zijn van je primaire locatie, worden mogelijk geblokkeerd bij het kijken naar Netflix." Klanten kunnen die primaire locatie instellen; standaard is dat het huishouden van de hoofdgebruiker van het account.

Als apparaten consistent buiten het wifinetwerk van de hoofdgebruiker in gebruik zijn, wil Netflix dat ze een eigen account krijgen. Dat kan door een 'extra lid' toe te voegen aan het account, een betaalde optie om het Netflix-account te delen buiten het eigen huishouden. Dat kost minder dan een regulier abonnement; in een test in diverse landen was dat 3 dollar per maand. De kijkgeschiedenis is over te zetten naar dat nieuwe account. De hoofdgebruiker van het account betaalt daarvoor.

Netflix had al gezegd dat het de optie om betaalde leden buiten het eigen huishouden toe te voegen, langzaam per land zou introduceren. Costa Rica lijkt het eerste land waar dat gebeurt. De introductie maakt deel uit van een actie om het delen van accounts buiten het eigen huishouden zonder te betalen tegen te gaan. Het is nog onbekend wanneer Netflix de nieuwe beperkingen in Nederland en België gaat doorvoeren.

Netflix Manage Homes, oktober 2022

Reacties (424)


Twitter geeft vanaf volgende week geen gratis toegang meer tot api

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 09:2881 reacties

Socialemediabedrijf Twitter geeft derden vanaf volgende week geen gratis toegang meer tot de api. In plaats daarvan kunnen ontwikkelaars alleen betaald toegang krijgen tot de api van de dienst. Clients van derden werken al weken niet meer.

Het ontwikkelaarsaccount van Twitter zegt dat het de gratis toegang tot v1.1 en v2 van zijn api vanaf volgende week zal blokkeren. In plaats daarvan komt er een basale betaalde toegang tot de api via een abonnement. De details daarvan geeft het bedrijf niet.

De Twitter-api was afgelopen jaren in gebruik voor thirdpartyclients, maar dat gebruik heeft Twitter afgelopen maand al verboden. Ook gebruiken onder meer studenten en wetenschappers de api voor onderzoek op basis van grote aantallen tweets. Ook gebruiken ontwikkelaars de api voor onder meer bots die statusupdates of weersinformatie geven.

De stap lijkt ingegeven door het nieuwe beleid van Twitter om meer in te zetten op betalen voor het gebruik. Twitter zet sinds de overname door Elon Musk ook meer in op abonnementen voor reguliere gebruikers.

Reacties (81)


Samsung werkt met Qualcomm en Google aan apparaat voor mixed reality

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 07:577 reacties, submitter: mOrPhie

Samsung werkt met Qualcomm en Google aan een apparaat voor mixed reality, zo hebben de drie bedrijven bekendgemaakt. De release zou niet lang meer duren, maar toch willen de bedrijven niks zeggen over het apparaat of de software.

Samsung zei tijdens zijn Unpacked-evenement woensdagavond dat het samenwerkt met Qualcomm en Google aan een apparaat dat gebruik maakt van mixed reality. Dat is een mengvorm van virtual reality en augmented reality; in de praktijk betekent het meestal een VR-headset met camera's om de echte wereld te kunnen zien. Het ligt voor de hand dat Qualcomm de socs levert, terwijl Google het besturingssysteem levert en wellicht apps en diensten geschikt maakt. Samsung maakt vermoedelijk de hardware en levert daarnaast vermoedelijk eigen diensten mee.

Samsung had al jarenlang zijn Gear VR-headsets die dienden als houder voor zijn smartphone om VR-software te draaien. Ook maakte het een standalone-VR-headset, de HMD Odyssey. Google had eerder zijn Cardboard-headsets en heeft nu ARCore voor Android-smartphones. Qualcomm maakte al de socs voor onder meer de Oculus Quest-headsets. De timing van de aankondiging lijkt niet toevallig. Er gaan al tijden geruchten over een komende XR-headset van Apple.

Reacties (7)


EA legt uit waarom het stopt met Apex Legends Mobile

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 07:2325 reacties

EA heeft uitgelegd waarom het is gestopt met het vorig jaar uitgebrachte Apex Legends Mobile. De game was volgens het bedrijf niet goed genoeg en hield vooral casual gamers onvoldoende vast. Ook zat de markt niet mee.

Directeur Andrew Wilson zegt dat het stoppen met Apex Legends Mobile om drie redenen nodig is. Ten eerste was de game op mobiel niet goed genoeg. "Er is een niveau van immersie en complexiteit dat hoort bij de gameplay van Apex, en dat is waar het in de game om gaat. Dat vertaalde zich niet zo goed naar smartphones als we hadden gehoopt."

De tweede reden zit in het vasthouden van vooral casual gamers. "Dat gebeurde niet zoveel als we nodig hebben. Het is een game die leunt op spelen in een team en competitief spelen. Een goede groep spelers is erg belangrijk als je nadenkt over de toekomstige ervaring van nieuwe spelers."

De derde reden is de mobiele markt zelf, zegt Wilson. "De game kwam uit in een softere mobiele markt." EA zegt te blijven geloven in Apex als franchise die ook op mobiel gamers kan aanspreken. "Maar de grootste nieuwe successen hebben niet per se crossplay, maar in elk geval synchronisatie van progressie." Die twee elementen heeft Apex Legends Mobile niet.

EA had ook een mobiele versie van een Battlefield-game in ontwikkeling sinds medio 2021, maar na het falen van Apex Legends Mobile gaat ook die de ijskast in. Of en wanneer er mobiele versies van Apex Legends en Battlefield uitkomen, zegt EA niet. Wel zegt het bedrijf dat mobiele versies van die games 'grote kansen' biedt voor het bedrijf. EA maakte woensdag bekend dat het zou stoppen met de game, maar zei toen alleen dat de 'content pipeline' niet voldoende kwaliteit en kwantiteit bood, zonder uit te leggen wat dat betekent.

Update, 8:01: Dit artikel richtte zich in eerste instantie op het stoppen van Apex Legends Mobile, maar dat nieuws had al eerder online gestaan en dus is het artikel gewijzigd naar waarom EA met de game stopt.

Reacties (25)


ING: grote storing is voorbij

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 07:04124 reacties, submitter: AnonymousWP

De Nederlandse ING Bank claimt dat de grote storing van woensdag voorbij is. De storing duurde vanaf het einde van de ochtend tot 's avonds laat. De bank biedt excuses aan voor de lange storing en belooft niet nader uitgelegde maatregelen.

Statuspagina ING: storing

Het ging om een storing, waarbij de diverse interne systemen van de bank problemen hadden met de uitwisseling van gegevens. Pinnen en geld opnemen ging wel, maar inloggen bij mobiel- of internetbankieren ging niet en geld overmaken was ook niet mogelijk. Het is zeldzaam dat een storing bij mobiel- of internetbankieren zo lang duurt.

ING zegt dat het 'verhoogde dijkbewaking' heeft naar aanleiding van de storing en dat het dus zijn systemen met extra aandacht in de gaten houdt. De bank belooft 'daar waar mogelijk' maatregelen te nemen om een dergelijke storing in de toekomst te voorkomen. De statuspagina geeft nog steeds problemen weer met inloggen op de apps en op internetbankieren.

Reacties (124)


Instagram en WhatsApp krijgen ChatGPT-achtige functies

Door Arnoud Wokke, 2 februari 2023 06:5223 reacties

WhatsApp, Instagram en Facebook krijgen dit jaar ChatGPT-achtige functies. Dat heeft moederbedrijf Meta gezegd tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Het bedrijf wil inzetten op wat het bedrijf 'generative AI' noemt.

Meta richt zijn nieuwe diensten dit jaar voornamelijk op kunstmatige intelligentie die tekst, plaatjes of video's genereert, zegt oprichter Mark Zuckerberg in een toelichting op de kwartaalcijfers. "We hebben diverse werkstromen in bijna al onze producten om die nieuwe technologieën te gebruiken, vooral de 'large language models' en 'diffusion models' voor het generen van plaatjes en video's. Op de lange termijn werken we ook aan dingen die makers veel productiever en creatiever kunnen maken binnen onze apps en veel verschillende accounts tegelijk kunnen beheren."

Het is onbekend naar welke diensten Zuckerberg allemaal verwijst. Meta kwam in december met 3d-avatars en die leunen volgens het bedrijf op AI om te genereren en op het werk dat het heeft gedaan voor metaverse-software om te ontwikkelen. Het is volgens Meta een voorbeeld van hoe de metaverse en zijn huidige diensten WhatsApp, Instagram en Facebook bij elkaar komen.

Zuckerberg zegt dat de diensten op basis van kunstmatige intelligentie dit jaar online komen en belooft de komende maanden daar meer over te vertellen. Meta kondigde verder aan dat Facebook nu meer dan twee miljard dagelijkse gebruikers heeft. Dat is een stijging van 4 procent, hoewel het aantal gebruikers in Nederland juist lijkt af te nemen. In totaal gebruiken bijna drie miljard mensen dagelijks een Meta-dienst.

Meta kreeg 22 procent minder geld per advertentie en om dat goed te maken serveerde het bedrijf 23 procent meer advertenties dan in dezelfde periode een jaar ervoor. In Europa verdiende Meta in totaal 16 procent minder aan advertenties. De omzet kwam uit op 32 miljard dollar, een daling van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het netto inkomen daalde 55 procent naar 4,6 miljard dollar.

WhatsApp avatars
WhatsApp avatars

Reacties (23)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee