Apple verplaatst deel productie naar India en Thailand

Apple is bezig met het verplaatsen van een deel van de fabricage van zijn producten van China naar India en Thailand. Fabrieken in India maken inmiddels 7 procent van de iPhones en er komen verschillende MacBook-fabrieken in Thailand.

Wistron India (foto: Atanu Kundu)
Wistron India. Foto: Atanu Kundu

Een fabriek heeft al een proef gedaan met het maken van MacBooks. Apple laat nog een andere fabriek bouwen en die moet eind dit jaar operationeel zijn, meldt Nikkei. Apple laat zijn Watch-horloges al meer dan een jaar in het land maken, vermeldt de Japanse zakenkrant. De stap is nodig om de afhankelijkheid van China af te bouwen.

Om diezelfde reden heeft Apple de productie van iPhones in India uitgebreid, meldt Bloomberg. Vorig jaar kwam 7 procent van de wereldwijd geproduceerde iPhones uit fabrieken in India. Naast Foxconn maken Wistron en Pegatron de diverse iPhone-modellen. Daarbij gaat het ook om iPhone 14-modellen. Voorheen liet Apple in India alleen oudere modellen maken. Die zijn niet alleen voor Indiase klanten; veel van die iPhones gaan ook naar andere landen.

Apple leunt nog steeds voor het overgrote deel van zijn productie op fabrieken in China. Bovendien is Apple het westerse bedrijf met de meeste productverkoop in China, waardoor het veel omzet kan verliezen als het de Chinese overheid tegen zich krijgt en die overheid de verkoop van Apple-producten deels of helemaal blokkeert.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-04-2023 • 16:53

78

Reacties (78)

78
73
37
0
0
11
Wijzig sortering
Ik vind het goed dat ze China inruilen voor Thailand. Maar ben minder gelukkig met India.

India is qua populatie waarschijnlijk mog groter dan China. Grotere landen kunnen de EU/lidstaten makkelijker gijzelen/chanteren, zoals China dat deed bv met Nederland met niet willen leveren van medicijnen tijdens corona. Of hoe ze Letland aanpakken.
India is wel een stukje rechtsstatelijker dan China (en Thailand, met hun regelmatige staatsgrepen), al is Modi wel een vrij autoritair figuur.
India was idd altijd een rechtsstaat, maar onder Modi is dat de laatste tijd hard achteruit aan het gaan, met allerlei beperkingen die Modi oplegt aan bijvoorbeeld journalisten, minderheidsgroepering (lees, vooral niet-hindoes) etc.

Het is natuurlijk afwachten hoe zich dat op lange termijn ontwikkeld, maar ik weet niet of India nu de meest betrouwbare partner is op dat vlak, gezien het steeds verder inperken van rechten door de regering.,

Thailand was altijd vrij neutraal, maar het is met alle staatsgrepen de laatste 25-30 jaar, en de militaire junta die nu in feite het land bestuurt via een ex-generaal, inmiddels ook niet de meest betrouwbare en stabiele partner meer. En ook daar wordt het steeds autoritairder, zoals dat je geen publieke kritiek op de regering meer mag geven, en inperking van allerlei vrijheden enzo.

Weet dus niet of dit wel 2 hele slimme keuzes zijn om je te vestigen...
Nearshoring in een land als Mexico of Costa Rica had ik eigenlijk eerder verwacht. (Vietnam in eerste instantie ook, maar dat gaat nu ook even niet lekker met een communistische partijleider die wat willekeurig handelt)
Mexico en Costa Rica zijn alleen wel een fors stukje duurder qua arbeidskrachten dan een Thailand of (vooral) India en China natuurlijk. Dat zie je dan weer terug in hogere prijzen, en dat is weer niet goed voor de concurrentiepositie, als de concurrentie wel in goedkopere landen produceert.

Daarnaast, qua stabiliteit heeft Mexico ook best te lijden van de drugsoorlog die daar heerst tussen de overheid en de drugsbendes (en tussen bendes onderling), met soms extreem geweld en veel burgerdoden. Ook politiek gezien is het niet het meest rustige en stabiele land.

Daarnaast is de vraag of dit soort landen een voldoende goede (technische, publieke) infrastructuur hebben voor dit soort produktie, en voldoende personeel van voldoende niveau. Mexico zal dat denk ik wel hebben, maar Costa Rica is een relatief klein land qua bevolking.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:20]

China is juist te duur geworden. Landen in Zuid-Amerika zoals Brazilië zijn spot goedkoop kwa uurloon in vergelijking.
Hongarije heeft ook een lager uurloon dan Shenzhen. Maar juist in lagelonen landen zijn de lonen niet doorslaggevend.

Het is de hele infrastructuur om zo'n fabriek heen die vaak ontbreekt. Relevante scholen, vlot handelende overheden, toeleveranciers, etc.

Dat opbouwen gaan decennia overheen. De keuze voor Thailand en India is in die zin wel een logische.
China is dan ook al lang niet meer de 1e keus voor productie omdat de lonen laag zijn, maar omdat de productiviteit enorm hoog is, waardoor de stukprijs laag is. Ook is de infrastructuur en logistiek daar heel goed. Alle leveranciers die je nodig hebt voor half fabrikaten zitten ook daar.
Apple maakt relatief veel winst, dus dat kleine beetje hogere uurloon in Costa Rica gaat het verschil niet maken.
Apple maakt relatief veel winst juist vanwege dit soort keuzes ;)
Het zou mooi zijn als de EU dit soort ontwikkelingen aan zou kunnen trekken naar landen als Litouwen of Polen. Stabieler bestuur, beter passende cultuur en volgens mij voldoende personeel met technische kennis.
India is een grootmacht, net als China willen ze geen achterstand oplopen. Modi heeft grote vooruitgang geboekt met hulp van een aantal zeer machtige oligarchen en dat ligt in India nogal gevoelig bij de oppositie en daaraan verbonden media. In India is de hele maatschappij verdeeld in belangengroepen waarin het kastenstelsel ook een hele belangrijke rol speelt.
Precies!!! Ik vond het ook niet slim.
Zou het mooi vinden als we daar op hoger niveau naar kunnen kijken (dus dmv regelgeving/importverbod), maar als consument heb je er nu natuurlijk ook al invloed op. Je kunt vaak prima achterhalen waar producten gemaakt worden en dan de keus maken het niet te kopen.
Daar is in de praktijk geen beginnen aan. Fabrikanten geven doorgaans niet aan waar ze produceren (tot je het product zelf in handen hebt), en wanneer er meerdere landen zijn waar er geproduceerd wordt is het vrij willekeurig welke versie je krijgt.

Ik heb het voor de grap eens gekeken of het mogelijk is om een China-vrije PC te bouwen, dat is in de praktijk gewoon niet te doen door een gebrek aan informatie.
China is zijn positie als lage lonen land langzaam aan het verliezen. De omgang van China met de pandemie heeft ook geen goed gedaan. De lockdowns hebben zowel de fabrieken als de havens een aantal keer een aantal weken stilgelegd. De aanvoer van nieuwe producten uit China was daardoor veel minder en kon zomaar enige weken stilliggen.
India is inderdaad hard op weg om China in inwonertal voorbij te gaan. Dat is momenteel het meest interessante lagelonenland. Door de kasten-cultuur zal dat ook niet snel veranderen.
India is overigens de grootse producent van medicijnen ter wereld. Alle grote merken hebben daar hun fabrieken staan. Dat zijn niet de meest schone of veilige fabrieken!
En dan te bedenken dat we geruime tijd ontwikkelingsgeld naar India gestuurd hebben :+
Dat is toch niet gek? Het land heeft zich dan ook ontwikkeld.
Blijft vreemd dat landen die atoommacht zijn, ruimtevaart bedrijven etc etc ontwikkelingshulp ontvangen🤔
Dat sturen we ook naar Turkije (EU)
Anoniem: 25604 @Djeepman14 april 2023 10:49
Ontwikkelingsgeld is een mooi westers woord voor het mondjesmaat terug geven (met rente en woekerafspraken) van rijkdom dat gejat is in het verleden.
Anoniem: 25604 @Djeepman16 april 2023 08:34
Ja, hè? Onbaatzuchtig zijn wij...

... en gul en slim...

1. Chantage: in Indonesie bij specerijen: - Offer you can't refuse - Jaag andere Europese landen weg door de plaatselijke leiders aan te bieden om "samen te werken" tegen andere Europese "handelaren" en een wurgmonopolie te creëeren. Anders oorlog.
2. Chantage: in Afrika bij slavenhandel:
- Offer you can't refuse - Jaag andere Europese landen weg door de plaatselijke leiders aan te bieden om "samen te werken" tegen andere Europese landen en een wurgmonopolie te creeeren. Anders oorlog.
3. Jij bent stout, doe het zoals wij het willen anders zullen wij jou een lesje leren: Moord de lokale bevolking uit als ze niet mee willen werken aan de monopolie: Om behalve op kruidnagel ook een monopolie op nootmuskaat te regelen, zeilden de Nederlanders naar de kleine Banda-eilanden. De VOC stortte de bevolking van de Molukken in armoede. Alleen daar in het zuiden van de Molukken groeiden muskaatbomen. De VOC wist ook hier af te spreken dat alleen Nederlanders muskaatnoten en foelie mochten kopen. Maar de Bandanezen hielden zich niet helemaal aan het monopolie en verkochten toch kruiden aan anderen.

Gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen greep hard in, in 1621. Schattingen zijn moeilijk te geven, maar van de ongeveer 15.000 Bandanezen overleefden waarschijnlijk minder dan duizend de wraak van de VOC-gouverneur. Zijn opzet was om de eilanden te ontvolken. Hij liet er slaven naartoe brengen om muskaatnoten te gaan verbouwen.

Is dit trouwens genocide?

... Je mag onafhankelijk worden...
Als je braaf bent.
... En we geven ontwikkelingshulp...
Als jij braaf bent.

...Wij stoppen maar met ontwikkelingssamenwerking...
Jij bent stout en hebt niet goed naar ons geluisterd maar we noemen het anders...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 22 juli 2024 13:20]

De stap is nodig om de afhankelijkheid van China af te bouwen.

Om vervolgens afhankelijkheid op te bouwen in Thailand en India.... :?
Thailand is redelijk neutraal, liever Thailand dan China denk ik zo.
Thailand en neutraal?
Volgens mij heeft Thailand een enorme lening uitstaan in China, dus zo neutraal en onafhankelijk zijn ze niet. Wanneer je dus kiest voor Thailand dan kies je dus eigenlijk gewoon voor China aangezien China een wel hele grote vinger in de pap heeft daar.
Link, bron? Ik kan je je er wel een paar geven waarin het tegenovergestelde staat. Thailand is juist niet afhankelijk van China. Zoals bijvoorbeeld deze https://www.bangkokpost.c...rail-on-track-but-delayed

Thailand was weliswaar een junta maar er zijn junta's en junta's (om het simpel te houden) en het is een hele stabiele economie. Komende maand krijgen we weer meer nieuws hierover want er zijn verkiezingen en dat belooft spektakel.

Voor Apple is Thailand een logische keuze. Heel veel goed opgeleid passend personeel voor dit soort werk en vergeet ook niet dat Thailand een van de strengste labour laws wetgeving ter wereld heeft. Personeel dat in fabrieken werkt is goed beschermd. Wat je hoort en vaak ziet zijn verhalen over domestic jobs, maar das een ander verhaal.

Thailand is het enige land wat nooit officiele gekoloniseerd is geweest en die neutraliteit houden ze graag zo want ze liggen middenin een hoop landen waar het een stuk lawaaiger is :P
Dat was het altijd, maar Thailand is met alle staatsgrepen van de laatste 25-30 jaar, en de militaire junta die nu via een ex-generaal aan de macht is ook niet echt stabiel meer te noemen.

Het land wordt steeds autoritairder, met inperking van allerlei burgerrechten, openlijke kritiek op de regering is strafbaar onder veel omstandigheden etc.

Ja, het is nog lang niet zover als China, maar ook in Thailand gaat het best wel de verkeerde kant op met burgerlijke vrijheden, democratie, mensenrechten etc.
Thailand en neutraal hoor ik niet vaak (lees: nooit) in één zin...
Volgens mij zijn dat dan 3 landen waar geproduceerd word, i.p.v. 1

Dus ja, minder afhankelijk.

Kan er volledig naast zitten natuurlijk

Lastige wiskunde
Dus ja, minder afhankelijk.
Thailand is enorm afhankelijk van China, dus zo onafhankelijk is men er niet. Daarnaast, voor fabricage heb je grondstoffen nodig en het grootste deel komt uit China. Een ander land? Sure... Afrika, maar ook daar heeft China al een flinke tijd de vinger in de pap.

Of te wel, als China besluit om een verbod richting Apple of zelfs een bepaald land etc. op te leggen (wat grondstoffen betreft), dan kunnen de VS en de EU aan het gas.

En helaas is het niet meer de vraag of maar "wanneer" China met dergelijke sancties komt. Vooralsnog is het vooral eenrichting qua sancties maar het is aftellen tot ook China hiermee gaat komen.
India kan waarschijnlijk ook een grote hoeveelheid grondstoffen kopen van Rusland, daar zijn ze tenslotte de laatste tijd grote vrienden mee.
India kan waarschijnlijk ook een grote hoeveelheid grondstoffen kopen van Rusland, daar zijn ze tenslotte de laatste tijd grote vrienden mee.
Rusland en China zijn als vier handen op één buik. Als China besluit sancties op te leggen tegen de EU en de VS (waar dus ook Apple onder valt), dan zal ook Rusland dit doen en zal Apple ongeacht de locatie van hun fabriek gewoonweg niets geleverd krijgen.
Bij foxcom schroeven ze gewoon onderdelen in elkaar
Dat doen ze al regelmatig hoor. Het waren Chinese sancties waardoor wij begonnen met de circulaire economie in Europe, pas later bedachten we dat het ook voordelen voor het milieu en dergelijke kan hebben.
Om vervolgens afhankelijkheid op te bouwen in Thailand en India
Je moet toch ergens je productie neerzetten. Met Thailand, India en een stukje China hebben ze nog steeds meer spreiding dan met alleen China (hooguit dat een eenzijdige focus op Azië misschien een probleem kan vormen wanneer er problemen zijn in het Suezkanaal en/of de straat van Malakka).
Voor ons wel, voor de Amerikaanse markt zal dat wel meevallen.
Een container iPhones uit India moet nog altijd door bepaalde zeestraten heen wil deze de Amerikaanse westkust bereiken.
iPhones worden per vliegtuig verscheept.

Dat geld eigenlijk voor alle kleine producten met een hoge marge. Miljoenen aan winst in een container stoppen en die een maand de zee op sturen betekent dat je die miljoenen die maand niet kunt inzetten voor iets winstgevends.

Anders gezegd: tijd is geld, en daardoor is vliegen soms goedkoper dan varen.
iPhones worden per vliegtuig verscheept.
LOL, dat klinkt zo verkeerd :)
Dat weet ik nog zo niet. Varen is goedkoper, en als je op tijd produceert en die tijd op de boot kunt missen, dan heb je op het einde weer meer winst over. En waar draait het in heel ons kapitalistisch systeem om? Juist, zoveel mogelijk winst. Vliegen van vracht doe je in de basis alleen wanneer het moet, wanneer de tijdswinst belangrijk is. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod bijvoorbeeld.
7% van de iPhones uit India, India heeft 17% van de wereldbevolking.

Ze zien in India per kwartaal een groei van 10%+, voor heel 2022 was het Apple markt aandeel 4.5% (~6.5 miljoen units) van de 145 miljoen smartphones die zijn geleverd, in december was dat zelfs al 8%.

1,2 miljard smartphones geleverd in 2022 (wereldwijd), 19% Apple = 228 miljoen iPhones. 7% gemaakt in India = 16 miljoen iphones, ruim 40% blijft dus in eigen land in 2022. Gezien de groei, als Apple de productie niet verder opschroeft in India, zou wel eens het gros van de productie kunnen worden verkocht in eigen land. Dus zou het een gevalletje kunnen zijn (voor de iPhones) made by India, for India...

Bron:
https://www.livemint.com/...india-11675450234448.html
Verdeel en heers. Als je in 4 landen 25% per land kan laten bouwen, kan 1 land je nooit echt veel maken.
Toch blijf ik het allemaal maar dubbel vinden want enerzijds schoppen tegen China maar anderzijds kopen wel velen producten die in China geproduceerd worden. Net als dat er ook genoeg mensen zijn de snel even naar de Chinees op de hoek lopen. Of als iets goedkoper te vinden is via E-bay of Aliexpres dan schrikken velen er niet voor terug en dan maakt het niet uit of het made in China is.

Dus tja, dan moeten we met zijn allen consequent zijn en geen iPhones, geen iPads, geen Macbooks etc.. meer kopen.
Welk product komt er niet uit China? Zijn er wel maar bar weinig en dan is het nog maar de vraag of het niet bom vol Chinese onderdelen zit.
Ja precies en tja, eerlijk gezegd kan ik mij er niet druk om maken.
Wat heeft de Chinees op de hoek (bij mij gerunt door een Turkse familie) met het land China te maken?
Misschien Chinees eten ?
Haha, dus als je kritiek hebt op een communistische dictatuur in China ben je hypocriet als je eten koopt van een Turk omdat het recept daarvoor lang geleden in hetzelfde land bedacht is?
Toevallig dat bij jou dan die Chinees in Turkse handen is maar ik ken hier genoeg Chinese restaurants die nog steeds in handen is van dezelfde Chinese families. Mij maakt dat echt geen biet uit en ik ook gewoon via Aliexpress bestel.
En dat is gemaakt in china?
Anoniem: 25604 @Roel196614 april 2023 10:44
Consequent is niet hetzelfde als generaliserend. Met het Nederlands paspoort kan je visumvrij naar 188 landen reizen. (Nummer 5 v/d wereld). Nederland is een van de grootste XTC-producenten van XTC, XTC valt onder hard drugs, landen werken intensief samen om import/export hiervan te controleren. Moeten nu alle Nederlanders zwaar gecontroleerd of geweerd worden met hun paspoort?
Moeten nu alle Nederlanders zwaar gecontroleerd of geweerd worden met hun paspoort?
Maar dat is dus precies wat ik probeer te zeggen dat je niet zomaar dan alle Chinezen moet gaan veroordelen. Dus begrijp mij niet verkeerd en ik dus helemaal niet voor het weren van allerlei made in China producten ben.

Voorbeeldje, heb hier een Lenovo laptop met defecte scharnieren en ik gelukkig via Alieexpres een nieuwe backcover heb kunnen kopen bij een of andere Chinese shop. Gloednieuw en denkelijk iets van oude voorraad voor net geen 30 euro inclusief verzenden. Zal mij dan worst wezen dat het uit China komt.
Zal niet de eerste keer zijn O-)
Als fabless ontwerper heeft Apple daar natuurlijk zelf weinig over te zeggen. Het kan perfect dat wanneer TSMC zijn fab in de VS up and running heeft dat Apple zal vragen om het Apple Silicon daar te laten maken ... om het daarna opnieuw naar Azie te moeten verschepen ...
Dat is zijn businessmodel… alles bij het verkeerde eind hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:20]

Dit zou nog wel eens een staartje kunnen krijgen ivm voorgenomen wetgeving in India, temeer daar de fabrieken gewoon van Foxconn zijn:

https://www.macrumors.com...martphone-security-rules/
Bovendien is Apple het westerse bedrijf met de meeste productverkoop in China, waardoor het veel omzet kan verliezen als het de Chinese overheid tegen zich krijgt en die overheid de verkoop van Apple-producten deels of helemaal blokkeert.
In absolute getallen misschien omdat Apple zo groot is, maar relatief gezien is veel belangrijker als risico voor een bedrijf. En daar loopt Apple echt niet voorop (<20% van totale inkomsten worden vanuit achina gegenereerd).
Een logische produktiestap van Apple, gezien de geluiden uit de VS van de laatste tijd.
Je moet je wel afvragen of je leiders het beste doen voor je bedrijf.

Ik verwacht meer van dit soort bewegingen naar de aziatische periferie maar wees je ervan bewust dat de investeringen in tijd en geld niet mals zijn. En als china de apple devices niet meer mag produceren dan loopt een jaar later iedere aziaat met een chinese apple.
Ja, het voor een dubbeltje op de 1ste rij zitten in China is voorbij. Dus uitwijken naar een goedkoper alternatief is voor bedrijven vrij normaal
Als Apple z'n mensen ook nog eens een fatsoenlijk lokaal salaris biedt zou helemaal mooi zijn.. /wishfulthinking

Dat zou toch moeten kunnen met de prijzen die ze vragen voor hun producten...
Daar gaat Apple niet over. De lokale fabrikanten werven personeel aan, niet Apple. En de arbeidsomstandigheden bij bijvoobreeld Foxconn horen bij de betere in China. Dat ze nog altijd slecht zijn naar onze normen doet geen afbreuk aan het feit dat ze, lokaal gezien, niet slecht zijn.
Als je dat echt belangrijk vind kan je aandelen Apple kopen en dit ter tafel brengen.

Echter Apple (Microsoft, Asus, Samsung) huurt een bedrijf in die dit gewoon regelt. Die salarisen zijn natuurlijk marktconform. Tegelijk moet Apple zo veel mogelijk de kosten drukken en de winst hoog houden van haar eigenaren, dus aandeelhouders (en als aandeelhouder vind ik dat ook een goede zaak).

Apple maakt ongeveer 25% winst. Als zowel klant als aandeelhouder vind ik dat een prima percentage. Ter vergelijking:
-TSMC 50% winst
-Microsoft 30%
-Alphabet 18%
-Meta 15%

Ik denk dus dat het prima gaat zo, sterker, volgens mij zou die winst zoals bij MS ook op 30% moeten kunnen zitten.
Tja China begint ook duurder te worden met de productie en krijgen de werknemers ook steeds meer rechten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.