'Apple werkt aan dagboekapp die dagbesteding gebruiker analyseert'

Apple werkt aan een eigen gratis dagboekapp. Dat schrijft The Wall Street Journal. De app zou nagaan hoe een dag wordt gespendeerd, maar zou ook onderwerpen voorstellen om over te schrijven. De app wordt op de eerstvolgende ontwikkelaarsconferentie van Apple geïntroduceerd.

De dagboekapp, die codenaam ‘Jurassic’ meekreeg, zal nagaan hoe een doorsnee dag van een gebruiker eruitziet, hoeveel tijd een gebruiker binnenshuis of elders heeft doorgebracht en of bepaalde dagen al dan niet typisch of normaal waren. De app zal ook in kaart brengen hoeveel sociaal contact een gebruiker op een dag heeft gehad. Volgens de krant kan de app daarbij onderscheid maken tussen collega’s en naaste contacten. De dagboekapp zou vervolgens onderwerpen voorstellen waarover een gebruiker kan schrijven. Deze suggesties zullen vier weken lang op het apparaat blijven staan.

Volgens The Wall Street Journal zal alle verzamelde data op het apparaat zelf worden verwerkt en wordt er geen informatie met Apple of derde partijen gedeeld. De redactie van de krant kon interne documenten van het bedrijf inkijken waaruit moet blijken dat Apple meer wil inzetten op het mentale en fysieke welzijn van zijn gebruikers. Volgens de Amerikaanse techgigant zou het bijhouden van een dagboek dan ook gunstig zijn voor de gezondheid.

De redactie legde de plannen van Apple voor aan Paul Mayne, de ceo van Day One: een populaire dagboekapp. Mayne zou het naar eigen zeggen zeer jammer vinden dat Apple zijn app zal 'sherlocken'. Dat is een term die door ontwikkelaars wordt gebruikt als Apple een nieuwe functie in zijn besturingssystemen inbouwt waardoor het downloaden of aankopen van apps overbodig wordt gemaakt en de ontwikkelaars van die apps inkomstenverlies kunnen lijden.

Door Jay Stout

Redacteur

22-04-2023 • 13:30

142

Reacties (142)

142
136
57
0
0
38
Wijzig sortering
Als ik iets aan een dagboek kwijt wil dan neem ik er wel een op papier

Maar ja, dat ben ik, er is vast ook een markt voor een dagboek app. Zolang je niet verplicht wordt die te gebruiken en voor de gebruikers de data lokaal blijft zou ik zeggen leef je uit.

Ik zou in ieder geval niet willen dat mijn leven wordt geanalyseerd en al helemaal niet als dat bie anderen terecht komt.
Ik zou in ieder geval niet willen dat mijn leven wordt geanalyseerd en al helemaal niet als dat bie anderen terecht komt.
Bij anderen terecht komt? Het artikel geeft nota bene letterlijk aan dat de data lokaal blijft :
zal alle verzamelde data op het apparaat zelf worden verwerkt en wordt er geen informatie met Apple of derde partijen gedeeld
Kijk, van mij hoeft dit persoonlijk ook niet, maar wellicht is het voor andere mensen wel heel nuttig. Je bent niet verplicht om het te gebruiken hé, het is puur vrijwillig allemaal.
Ik lees dit toch iets genuanceerder, de data wordt lokaal verwerkt maar om te analyseren lijkt me toch dat op z'n minst meta data wordt verstuurd? Immers het gaat hier om toch iets meer dan enkel een dagboek / notitie boek, het gaat om een app die "data verwerkt". En vervolgens heeft Apple hier toch wel baat bij want die kan op basis van meta gegevens weer meer van jou weten en daarmee betere ads verkopen.
Al die data wordt sowieso al jarenlang van jouw verzameld en geanalyseerd.
Het is niet dat apple nu opeens begint met data verzamelen.
In dit geval krijg je dus alleen een beeld van je data terug te zien in een vorm van een dagboek.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 23 juli 2024 02:33]

afhankelijk van het type dagboek gaat het niet alleen over wat je doet, maar over wat je denkt en voelt. Dat is toch wel even wat meer lijkt me
Er wordt nergens vermeld dat wat de gebruiker zelf schrijft in het dagboek, wordt geanalyseerd / verwerkt.
de hele eerste alinea van dit artikel gaat over de zaken die geanalyseerd worden uit de content van de dagboek app. het is toch niet je calendar?
Het lijkt bijna een antwoord op al het geweld schietpartijen en psychologische klachten van Amerikanen en andere in andere werelddelen. Lokaal geloof ik allang niet meer in als het "geanalyseerd" wordt. Plus dit soort platformen zijn super ideaal voor het opsporen van mensen die aan het ontsporen zijn. En kunnen zo vroegtijdig op de radar komen voordat het te laat is. Maargoed misschien ben ik te paranoïde... Ik blijf echter geloven dat er heel veel dingen in de wereld gebeuren waarvan het gros denkt dat het gewoon iets onbenulligs is terwijl grote leiders er grote belangen bij hebben.
Daar gaan we weer. Heb je een bron waaruit blijkt dat Apple data van mijn activiteiten gebruikt om mij betere advertenties aan te bieden?

apple zegt zelf namelijk dat ze dat niet doen. Dat zou een leuke GDPR boete opleveren.
Heb je zelf dit gelezen wat erin staat?

De informatie die we via differentiële privacy verzamelen, gebruiken we om onze diensten te verbeteren zonder dat de privacy van individuele personen in het gedrang komt.

Verder met reclame geven ze zelf aan dat ze jou analyseren zoals ik al aangaf om betere ads te presenteren, je kunt hier vanaf zien maar wie doet dat? Het zegt nog steeds niets over meta data.

Nogmaals apple is absoluut niet anders dan Google of MS, zoals jou eigen pagina overigens zelf aangeeft.
Ik heb het wel gelezen, maar jij ook?
Volgens de tekst gebruiken ze de gegevens die ze via differentiële privacy verzamelen (wat je zelf aan moet zetten) niet voor advertenties.

Alleen jouw input in de aandelen en app store apps (niet je activiteiten of gedrag) gebruiken ze voor advertenties in die apps.
Dat is niet wat er staat, er staat dat als jij de aandelen app gebruikt data vanuit die app gebruikt wordt om advertenties aan jou te presenteren, tegelijkertijd geven ze ook aan dat ze letterlijk overal anders ook data kunnen minen maar die data niet met third parties wordt gedeeld. Dat laatste is bekend zoals ik al aangaf heeft Apple het platform gemonopoliseerd dus ze hebben er geen baat bij om jou data met andere te delen aangezien zij alle data zelf kunnen gebruiken.
Dat analyseren kan gewoon met de neural engine op je eigen device met diezelfde meta-data. Het is een mythe dat je per se in de cloud moet zitten daarvoor. Het kan letterlijk overal op iedere computer.

Als Apple anonieme data opslaat en analyseert zullen ze dit gewoon aangeven, net als dat ze aangeven welke data ze niet opslaan en analyseren, waaronder bijvoorbeeld je health app data. Dan kun je tegenwoordig ook nog je volledige iCloud data (met enkele, wederom, expliciet aangegeven uitzonderingen) end-to-end encrypten met sleutels die alleen jij zelf hebt.

Zoals hierboven al aangegeven is, Apple verkoopt “dure” producten en dat is uiteindelijk hun verkoopmodel (op dit moment), ze zijn geen third party data broker en hebben ook geen grote advertentietak. Ze verkopen een set aan producten binnen een ecosysteem dat erop gebaseerd is dat je zoveel mogelijk van hun producten wil. Hun apps zijn daar ook een verlengde van, uiteindelijk.
Apple verkoopt “dure” producten en dat is uiteindelijk hun verkoopmodel (op dit moment)
Dat is al lang niet meer zo. Ze zijn meer en meer bezig om diensten te leveren.
Want is het nodig om een bank te spelen om producten te verkopen? Of een streaming dienst? Of cloud opslag? Nee, dat kan ook prima met andere partijen die hun diensten op Apple apparaten aanbieden.

Apple is bezig zich steeds meer met het leven van hun consument te bemoeien. Met een dagboek kunnen ze nog beter analyseren welke volgende diensten ze het beste kunnen aanbieden.
Om analyses te maken van enige kwaliteit is een set aan meta data nodig. Geen een enkele AI of andere herkenning software werkt zonder dat eea aangeleerd is.
Dus hoe weet de app het verschil tussen of je bij de dierenwinkel of de drogist was die naast elkaar liggen. Dat kan alleen door lokatie data te delen door op te halen waar dat is. Nog lastiger woont een kennis boven de dierenwinkel, dan heb je iets van wifi signaal nodig om te bepalen of je op bezoek was binnen.

Maar belangrijker nog, niets is gratis. Alles wat gratis is ben jij het product.
Maar belangrijker nog, niets is gratis. Alles wat gratis is ben jij het product.
Apple vraagt de hoofdprijs voor hun producten en geeft daarbij duidelijk aan dat data zoveel mogelijk 'on device' blijft. Denk niet dat ze dit bouwen om jouw privé gegevens te ontfutselen, meer om een stukje waarde toe te voegen aan het OS zodat ze de concurrentie kunnen bijblijven.
Apple heeft hun platform volledig afgesloten van third parties zodat ze de ad market kunnen monopoliseren. Afgelopen jaar verdiende ze hier 4 miljard aan, aan gebruikers zoals jou en ik. En men verwacht dat in de komende 2 jaar dit groeit naar 6 miljard. Laten we niet doen alsof Apple anders is dan Google of MS, zij verdienen gewoon grof geld aan onze data. Zo ook hier dit is niet een stukje "meerwaarde creeeren" maar dit is niets meer dan een tool om jou verder te kunnen profileren en vervolgens jou weer beter advertenties kunnen verkopen, maar dan wel zoals je al aangeeft in een dure zelf betaalde wrapper.
Apple vangt advertentie geld van bedrijven voor het aanbieden van apps, content en diensten in de de store, news (niet beschikbaar in Nederland), music en aandelen apps.
Ik vind dat persoonlijk lang niet zo dramatisch als de Google/Facebook/Microsoft tactiek om koste wat kost diepgravende profielen van alle gebruikers (en hun contacten) te maken door ze ieder stukje informatie afhandig te maken wat ze kunnen.
Maar waarom neemt Apple dan niet genoegen met de advertentie gelden van andere dagboek apps? (zoals die Day One die in het artikel wordt genoemd)
Blijkbaar willen ze meer dan dat.
Ik draai het even om, wie zegt dat die andere dagboek app mijn privacy even goed beschermt als Apple dat straks zal doen?

Die advertenties zijn ook totaal anders opgezet. Veel bedrijven verkopen de profielen en persoonlijke informatie onder het mom van third party samenwerking. Of je kan adverteren op tienduizenden verschillende profielen. Bij Apple is dat allemaal veel beperkter, is dat ook waarom zoveel apps moeilijk deden met de nieuwe voorwaarden rond dataverzameling beperking een paar jaar terug.
Goede vraag en het antwoord is dat er een monetisation idee erachter ligt, begin gratis, en later heb je toegang to meer data dan je ooit had kunnen wensen, want itt tot Facebook bijvoorbeeld wordt er nu automatisch op je tijdlijn gepost van wat je hebt gedaan … deze app wordt niet in de markt gezet omdat Apple het zo goed met ons voor heeft … er kan geld worden verdiend

Echt, leuker kunnen wij het niet maken.

[Reactie gewijzigd door R3M1 op 23 juli 2024 02:33]

dat is gewoon framing. Als ik de woorden "diepgravend" en "koste wat kost" en "afhandig maken" in de zin met Apple zet draai ik zomaar de intentie van je reactie om. Fantastische proiducten van Apple maar ik begrijp echt niet die noodzaak om alles wat Apple mis te verdedigen.
Wanneer krijg je dan reclames te zien van / via Apple op mijn Mac, Apple TV, iPhone, iPad? Enige plek is de App Store en dan nog zie ik alleen reclames van apps.

Google reclames bijvoorbeeld achtervolgen je op zo'n beetje elke site.
geef eens een voorbeel dvan een google reclame dan? ik zie daarniets van
ads.google.com ......
En jij denkt dat je op een Android telefoon, tablet, Chromecast, enz wel om de oren geslagen wordt met advertenties? dit is absoluut niet het geval

Enige plek is de Play store met ads van apps, en Google TV met ads van series en movies

Via sites die mee doen met Google ads zie je die inderdaad wel, maar die zie je net zo goed als je op een Macbook of Apple telefoon op het internet gaat

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juli 2024 02:33]

Ik beweer ook niet dat je op een Android, Chromebook, etc advertenties ziet.

Verschil is wel, dat het bijna onmogelijk is om een Android of Chromebook telefoon te gebruiken zonder Google account, waarbij standaard allerlei data-verzameling actief is.

Dus ja, iedereen gebruikt de Google zoekmachine (een deel daarnaast Gmail en Google Docs etc), iedereen wordt in principe gevolgd van site naar site en komt op sites met reclame die dan weer gepersonaliseerd wordt, ook Apple-gebruikers, maar van een Android-gebruiker heeft Google gemiddeld meer data.

Apple zegt daar veel minder mee te doen, hooguit voor het optimaliseren van eigen producten. Aangezien Apple geen zoekmachine, social media platform of online advertentie-netwerk heeft, kan Apple ook lang niet zo veel met die data als Google.

Voor een iPhone betaal je meer, maar daar staat ook iets tegenover, waaronder wat meer privacy. Geen waterdichte privacy garantie, maar wel minder dataverzameling.
En dit is nou de typische reactie van Android gebruikers op alles wat met Apple te maken heeft, om hun keuze voor een dataminend spyware-platform van Google te rechtvaardigen. “Maar hun doen het ook”. “Je hebt toch geen keuze, het is allemaal hetzelfde”. Kom maar eens met bewijzen dat Apple “net zo evil” is als Google en Meta, want die heb ik nog nooit gezien. Die 2 steken echt overal bovenuit. Zelfs MS komt daar niet bij in de buurt. Apple zal ook heus wel data over jou hebben hoor, voor sommige dingen is dat nodig voor de dienstverlening, maar dat is hun core business helemaal niet. Die van Google wel. Google is geen zoekbedrijf, Google is een advertentieverkoper, en alle andere diensten dienen ter ondersteuning daarvan. Follow the money. Google wordt betaald door adverteerders, Apple door apparaten te verkopen.

[Reactie gewijzigd door kozue op 23 juli 2024 02:33]

Heb je ook andere bronnen dan je onderbuik?
Edit: en dan doel ik op dat Apple wel profielen zou maken waar ze zeggen van niet, niet dat ze advertenties verkopen (dat geloof ik wel).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 02:33]

Hij is degene die de claim maakt, daar heb je bronnen voor nodig om te onderbouwen. Ik claim niks, ik vraag alleen of hij ook echt iets weet of alleen maar op zijn 'Apple evil' gevoel af gaat.
En daar zit hem het probleem, "zo veel mogelijk".

"Je" bent mijns inziens enorm naïef als je denkt dat welke aanbieder van "gratis" ooit iets anders zal doen dan al je data te gebruiken voor hun financieel gewin.

"Zo veel mogelijk" betekend dat ze kunnen claimen dat het niet anders mogelijk was voor de geboden functionaliteit.
Juridisch volledig ingedekt en legaal, moreel enorm verwerpelijk.
Ander voorbeeld van moreel verwerpelijk: zelf een kwaadaardig scenario bedenken, daar anderen van beschuldigen en “ze” ook meteen maar veroordelen.
Kom eens met bewijs en niet alleen maar dingen roepen.
Ook 'on-device' data kan worden gebruikt om te 'targetten'. Als in "Stuur deze advertentie naar iedereen die zaterdag in de supermarkt X boodschappen doet".
Maar belangrijker nog, niets is gratis. Alles wat gratis is ben jij het product.
Dit is niet helemaal waar in dit geval.
De app is niet gratis want je moet verplicht een geschikt apple product aanschaffen om het te kunnen gebruiken.
Net zoals elke andere app die Apple gratis aanbied, maken ze er niet (direct) winst op.
Maar indirect via de verkoop van apple producten.
Als je data in een cloudienst staat moet je die kunnen exporteren.
Hoe zou dat zijn als je data op je eigen device staat? Komen ze dan weg met louter het aanbieden van migreren naar een nieuwe iPhone?
Dan installeren ze toch die app bij hun medewerkers op de telefoon. Apple heeft genoeg medewerkers wereldwijd.
Je kunt alle rules lokaal opslaan en periodiek updaten. Dan hoeft de user data niet van het apparaat af. En die laatste zin is zo'n dooddoener die ook inhoudelijk helemaal niet klopt. Jij als gebruiker wordt niet verkocht aan een klant, dus kan je ook niet het product zijn. Dat soort kreten als "als het gratis is ben jij het product" kan in de archiefkast naar "Micro$oft" of "M$"....

PS: laat jij je ook verkopen door DPG Media?
Een apple telefoon is dan ook alles behalve gratis.
Kijk, van mij hoeft dit persoonlijk ook niet, maar wellicht is het voor andere mensen wel heel nuttig. Je bent niet verplicht om het te gebruiken hé, het is puur vrijwillig allemaal.
Mijn ervaring is dat dit soort dingen vaak ongevraagd opgedrongen wordt, je kunt het dan wel weer uitzetten. Elke morgen krijg ik zo'n rapport van m'n screentime wat ooit geïntroduceerd is bij een IOS-versie. Office 365 heeft ook allerlei ‘handige’ reminders over je mail gebruik en hoe je zou moeten reageren of je agenda niet goed gevuld is. Je zoekt je het ongans om het uit te krijgen en geen garantie dat het bij een update weer aan staat.
Misschien wordt ik te oud voor dit soort gimmicks, heb echt zo iets laat me met rust, je bent een telefoon niet mijn moeder.
Het blijft “lokaal” totdat Apple anders besluit — kleine aanpassing in de EULA — dat rotsvaste vertrouwen dat bedrijven het beste met ons voorhebben is zo 1980. En anders is er een stukje wetgeving waarmee jouw data beschikbaar is voor derden want “national security” — wil je iets veilig bewaren dan dos het niet op een device.
Zolang je niet verplicht wordt die te gebruiken
Eh, huh? Hoe kan ook maar iemand je verplichten een app te gebruiken? :+
De app analyseert de gegevens. Mogelijk dat die gegevens uit het OS komen?
Indirect, google play services bijvoorbeeld. Doe maar zonder op android en zie hoeveel smart er nog in je phone steekt.
u heeft geen Facebook? maakt geen gebruik van Whatsapp? geen Google diensten of Microsoft diensten? ook geen Windows?

ok dan ben ik niks gezegd, gebruik je het wel dan heb ik helaas slecht nieuws maar dan wordt je al geanalyseerd door aanbieders van gratis (quod non) diensten
Mensen starten dan altijd met dit argument weer.

Dus als iemand 1 van die diensten gebruikt moet je meteen alles van je hele privé leven en wat je vindt en denkt, op straat gooien?

En als je maar beetje privacy wilt, moet je meteen in een grot wonen in the middle of nowhere, zonder andere mensen of technologie om je heen?

Er bestaat zoiets als balans zoeken, er is zoiets als een tussenweg en niet alleen de twee extremen die veel mensen dan meteen opnoemen.

Want zelfs als je die diensten niet gebruikt en niet eens een mobieltje hebt maar alleen een huislijn, het is al voldoende dat iemand uit je kring die minder goed met zijn eigen privacy omgaat, die je nummer heeft al ervoor heeft gezorgd dat deze ergens bij deze bedrijven is belandt.

En ik zwijg over wat de overheid allemaal van ons weet, misschien is dat “wonen in een grot” ook niet meer genoeg voor je privacy, als het zo doorgaat.

In ieder geval je kan prima Facebook gebruiken en niet de naakt foto’s van je 3 jarige kind in bad, online posten.
Zolang je het beperkt houdt wat je met deze diensten zoals van Google en Facebook deelt, is dat geen probleem. Ook blijft de tracking en analyse van deze gegevens binnen Google en Facebook.

Daarnaast; deze app gaat niks delen met Apple, de analyse gebeurt lokaal en blijft dus alleen inzichtelijk voor de gebruiker zelf.
Lijkt me sterk dat het lokaal blijft.

Alle metadata: welk device van wie waar op welk moment is en welke andere apparaten zijn er in de buurt wordt gecombineerd met die zelfde data van andere telefoons.

Het lijkt me dat die data in de cloud staat, en dat voor jou relevante info naar jou app gaat.
Nee, nee, nee, nee, en ja die laatste wel.

Ik realiseer me heel goed dat het geen 100% is maar ik wel graag zo weinig mogelijk delen.

Niet dat ik iets te verbergen heb maar ik vindt het volstrekt onnodig dat andere partijen mij analyseren.
Dat zijn allemaal diensten waar je voor kiest.
Als Apple deze datavergaring zodanig instelt dat hij niet uit kan, is dat natuurlijk heel wat anders.

Ik kies er voor om geen Facebook te gebruiken. Ik kies ervoor om een uitgeklede versie van Windows te gebruiken.
Ik kies ervoor om iOS te gebruiken, maar ik zou het fijn vinden als ik bepaalde opties aan en uit kan zetten.

Apple is hier niet consequent in. Het één kan je granulair aan en uit zetten. Het ander alleen massaal aan en uit, weer het ander helemaal niet uit.

Ik hoop in elk geval dat we deze optie uit kunnen zetten. Ik verwacht er geen gebruik voor te hebben.
Er zijn verschillende redenen om een dagboek bij te houden. Het bekende dagboek met de belevenissen (en geheimen) van de verschillende dagen (waar jij op doelt) is er maar één van. Om dat nu te analyseren lijkt mij niet heel zinvol.

Er zijn ook mensen die om andere redenen een dagboek bij moeten houden, of dat eigenlijk niet doen terwijl het wel verstandiger is. Denk aan mensen met een burn-out of depressie, diabetes, chronische pijn, sporters enz. Daar is een analyse van het persoonlijke dagboek wel belangrijk. Generieke methoden om tot verbetering te komen werken lang niet bij iedereen, een persoonlijke analyse en daarop gebaseerd plan werkt veel beter.
Er zijn ook mensen die om andere redenen een dagboek bij moeten houden, of dat eigenlijk niet doen terwijl het wel verstandiger is. Denk aan mensen met een burn-out of depressie, diabetes, chronische pijn, sporters enz. Daar is een analyse van het persoonlijke dagboek wel belangrijk.
Ik denk dat voor die doelgroepen bepaalde informatie structureel opslaan erg nuttig is en misschien zelfs noodzakelijk. Maar zijn daar niet gespecialiseerde apps voor die daar veel beter in zijn? Als sporter zou ik eerder voor een app gaan die alle sporttracking doet (Garmin Connect in mijn geval) die echt snapt wat er gemeten is en hoe daar op gereageerd moet worden. Anders wordt het zo'n "Jack of all trades, master in none" verhaal, wat weer niet past bij het Apple imago.
Ja, er bestaan gespecialiseerde apps, maar die specialisatie kan best een probleem vormen. Een sport-app kijkt alleen naar de sportprestatie, maar niet naar andere aspecten van het leven. Met een wat meer algemene app (naast de sport-app) kan je wellicht overtraining beter aan zien komen en zal je eerder een rust periode inbouwen, terwijl je op basis van een sport-app juist aangespoort zal worden om harder of meer te trainen om het niveau te behouden.
Zelf begeleid ik mensen met chronische pijn of long covid. Het bijhouden van een pijn- of vermoeidheidsdagboek (wat de huisarts aan zal raden) geeft mij maar 30% van de informatie. De activiteiten die men doet zonder dat de pijn- of vermoeidheidsklachten toenemen geven me zelfs 50% van de informatie die ik kan gebruiken om mensen beter met klachten om te laten gaan en long-covid patiënten een stuk verbetering te kunnen bieden.
Alleen; waarom kan dat niet via een bestaande dagboek app :?
@Indoubt Dat was ook mijn eerste gedachte
Als ik iets aan een dagboek kwijt wil dan neem ik er wel een op papier.
maar goed ieder zijn dagboek ding. Ik geloof er helemaal niets meer van.
Het is niet meer dan data verzamelen waar je bent , een goede dag een mindere dag
Vraag me werkelijk af waar gaat het eigenlijk nog over. Ze weten waarschijnlijk al meer dan je jezelf realiseert. Privacy is toch inmiddels een dagelijks onderwerp.
Zo kan oom justitie, politie een tap op je lijntje zetten.
Sorry maar vreemde tijd zijn we beland. Zo zou er ook een wet moeten komen die jou zelf laat bepalen wat je aan app's op je telefoon wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 02:33]

De app zal ook in kaart brengen hoeveel sociaal contact een gebruiker op een dag heeft gehad. Volgens de krant kan de app daarbij onderscheid maken tussen collega’s en naaste contacten
Hoe 'weet' die app dat er 'contact' is geweest? Via de berichten die verzonden zijn? Telefoongesprek? Of gewoon doodleuk microfoon aanslingeren om te 'luisteren' of die 2 in gesprek zijn?
Mogelijkheden genoeg:
- hoelang staat de facebook app open (of andere sociale media)
- staat de bluetooth aan en maakt die contact met andere smartphones? Iets wat op café vaker zal voorkomen dan alleen in een bos wandelen
- hoe vaak check je je smartphone?
- ....

Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling waar NOG meer dat verzamelt wordt. En de 'belofte' dat data enkel lokaal op het toestel blijft opgeslagen, is ook de grootste leugen van de 21ste eeuw. Wat met back-ups? Maak je een cloudback-up, dan krijgt Apple zomaar alle data vanzelf aangeboden.

Is het bijhouden van een dagboek goed voor de mentale gezondheid? JA, dat is onomstootelijk bewezen. Elke psycholoog of psychiater zal je aanraden om een dagboek te beginnen bij mentale stressmomenten of om dingen op een rijtje te zetten.

MAAR! Diezelfde psychologen en psychiaters raden ook altijd aan om de smartphone, tablet of sociale media zoveel mogelijk te beperken of zelfs tijdelijk uit te schakelen. Dus juist iets wat Aplle niet wil en ook niet zal vertellen.

En helpt een dagboek nu echt? Zoals ik hierboven schreef, 100%! Maar dan wel een typisch ouderwets dagboek (schriftje, notitieblok, losse bladen, ...) en een pen, vulpen of potlood. Een toetsenbord in welke vorm ook helpt ook voor geen meter. Dat hebben meer dan voldoende studies ook bewezen. Google/Bing/... maar eens rond.

Deze app zal uiteindelijk meer mentale problemen veroorzaken dan oplossen. Zeker als de app ook voorstellen gaat doen om over te schrijven. Het denkvermogen en de breincapiciteit van de mens zal hierdoor nog meer afnemen.
Zou het niet een soort AI-element bevatten? Als die ziet dat jij vaak met ene piet op werk zit dan zou die dat gaan kunnen zien als een collega bijvoorbeeld.
Bluetooth?
Appletags worden via telefoons van andere gelocaliseerd. Kwestie van telefoons andere telefoons laten scannen en uploaden welke bluetooth devices er gevonden zijn, dan kan Apple vrij makkelijk wie er bij je in de buurt was.

Daarnaast is het telefoon logboek ook toegankelijk
Ik zou niet snel een tech bedrijf vertrouwen met zo'n persoonlijke data.
Apple heeft zich altijd opgesteld als een privacy vriendelijk bedrijf maar de laatste jaren begint hier verandering in te komen nu ze meer en meer op reclame willen inspelen.

Zelf gebruik ik Rednotebook als dagboek. Opensource en alles lokaal opgeslagen.
Ik zou dit wel interessant vinden. Ik schrijf nu zo nu en dan in notities en extra data rondom wat ik doe zou welkom zijn.
Het is ook fijn om een bepaalde zekerheid te hebben over wat er met je data gebeurd. Van Apple verwacht ik dat er minder risico is op data breaches vergeleken met een of andere app ontwikkelaar. Misschien naïef, geen idee.
Apple z’n verdienmodel is ook niet gebaseerd op het verkopen van advertentieruimte. Daar zijn andere bedrijven voor..
vroeger was een telefoon een communicatie apparaat, tegenwoordig is het een personal tracker waar je mee kunt bellen. Apple wil weten wat je doet, waar je bent, met wie je contact hebt.

Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every break you take
Every step you take
I'll be watching you
- Apple Iphone / Google -
Wat tracken ze dan met deze dagboek-app, als ik vragen mag?

Heb je het artikel eigenlijk wel gelezen? Er staat dat alle data lokaal blijft:
Volgens The Wall Street Journal zal alle verzamelde data op het apparaat zelf worden verwerkt en wordt er geen informatie met Apple of derde partijen gedeeld.
Dan valt er ook weinig te tracken.
Tenzij de op het toestel verwerkte data wordt getracked, dat kan ook.

Ik vind het allemaal prima als het er maar vanaf kan, als ik een dagboek wil dan koop ik een notitie boekje en schrijf daar wel wat in.

Echter aangezien ik ook daar geen behoefte aan heb, heb ik dat al helemaal niet op mijn telefoon nodig (niet vanwege privacy, maar gewoon algemeen geen behoefte aan weer een onnodige app die ik niet wil en ga gebruiken)

Ik ga er wel vanuit dat het eraf kan, we zullen het zien, maar ik zie Apple liever focussen op een stabielere iOS17 dan dit soort dingen.
Hier is een raar idee, je kunt er ook voor kiezen om het NIET te gebruiken.
Ik vind het allemaal prima als het er maar vanaf kan
In feite zei ik dat al, niet gebruiken = eraf halen.

Ik vind het altijd zo irritant als er allemaal extra apps op mijn telefoon geïnstalleerd zijn die ik nooit ga gebruiken, maar ik ga er vanuit dat dit gewoon net als andere iOS apps eraf kan.
Apple heeft dat verandert, bepaalde IOS Apps kun je zelf verwijderen
Of in elk geval het schilletje.

Je kan nog steeds FaceTime gebruiken zonder de FaceTime app.
Niet flauw bedoeld, maar is dat zo?
Of althans. Kan je straks die datavergaring ook uitzetten? Het niet gebruiken is natuurlijk heel wat anders.

Ik kan wel meer niet gebruiken op m’n telefoon wat ik niet uit kan zetten/verwijderen.

(De weer-app, Agenda, maar de pip-functie, herinneringen, FaceTime, enz,enz,enz sommige kan ik cosmetisch verwijderen (Zoals FaceTime) maar ik kan dan nog steeds FaceTime via een andere route, ofwel, het staat er nog op, maar het schilletje is weg. Andere zaken kan ik helemaal niet uitzetten, zoals PiP, foto-albums, enz, enz. En ga zo maar door.

Dus weet je het zeker dat je het uit kan zetten en cosmetisch kan verwijderen?
Dit YT kanaal legt uit hoe je "verschillende data vergaringen en batterey-drainers" op je iPhone kunt uitschakelen. (zelfs instellingen die Ik niet ken)

https://www.youtube.com/watch?v=NqwecUhBDes

https://www.youtube.com/watch?v=OM0WYDcmohw&t=758s

Ze maken ook een PDF met alle besproken instellingen.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 02:33]

Ik ken alle vlaggetjes en knopjes wel. Daar gaat het niet om. Kan je déze straks ook aan- of uitzetten, of staat deze altijd aan?

De podcasts-app staat altijd aan. Weliswaar alleen lokaal op je telefoon en je kan je data id resetten, maar het staat wel altijd aan.

En zo zijn er nog meer.

Ik heb deze niet bekeken, maar als ze het ook hebben over zaken als ‘gepersonaliseerde suggesties’ aan- of uitzetten, dan heeft dat niets te maken met de vergaring van data aan- of uitzetten. De data wordt dan nog steeds vergaard en mogelijk zelfs opgestuurd, het heeft alleen geen invloed op jouw verkregen suggesties, maar er wordt dan nog steeds een correlatie gemaakt voor de bulk. (Gebruikers die de Facebook app gebruiken kijken vaker naar plaatjes met een gek gezicht in de App Store of zo)

Of het allemaal geanonimiseerd is, gaat het ook niet om. De vraag is. Kan je het straks uitzetten 😊

Edit: qua privacy hoeft het natuurlijk dat allemaal niet echt een probleem te zijn, maar het is wel weer iets dat accu kost. Al die lokale vergaring, verwerking, potentiële rapportering kost allemaal processorkracht enzo.
Net zoals die automatische albums van de foto’s app. Kan ik ook niet uitzetten. Ofwel. Er loopt een slimmigheidje op de achtergrond die de inhoud van m’n foto’s analyseert

[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 02:33]

Heel simpel, als:
Ik ken alle vlaggetjes en knopjes wel. Daar gaat het niet om. Kan je déze straks ook aan- of uitzetten, of staat deze altijd aan?
??

En ALS je niks invult komt er niks in, (gebruiken en verwijderen is ook JOUW keus)

Maar dat hoef ik aan een expert niet uit te leggen.
En ALS je niks invult komt er niks in, (gebruiken en verwijderen is ook JOUW keus)

Maar dat hoef ik aan een expert niet uit te leggen.
Nou kan je wel heel flauw doen, maar jij zegt heel stellig dat je de datavergaring van de dagboekfunctionaliteit uit kan zetten.
Ik vroeg aan je waar je dat vandaan haalt.

Vervolgens krijg ik een YouTube filmpje terug met bestaande dingen. Dat zegt dus niets over deze toekomstige functionaliteit.
Ik zeg ook nadrukkelijk dat je bepaalde datavergaring niet uit kàn zetten, maar dat het alleen geen invloed heeft op jouw beleving (dus de data wordt wel vergaard, maar het wordt niet gebruikt voor personalisatie voor jou), maar alleen geanonimiseerd op de bulk gegooid.

Als voorbeeld gaf ik het gedrag van de podcasts app, maar ook bijvoorbeeld de App Store.

En nogmaals. Het is geanonimiseerd en dus niet zo zeer een privacy-ding, maar het wordt wel vergaard en opgestuurd.

Hoe ik de beschrijving in het artikel lees, wordt de input voor dat ‘dagboek’ automatisch gegenereerd. (Hoe lang ben je thuis of op een andere locatie. Wijkt je dag af van een andere, sociale contacten, enz, enz), zodat je dus zelf dingen kan gaan schrijven.
Als je niks schrijft, zegt dat dus niks over de al dan niet datavergaring op de achtergrond.
Omdat het "toekomstige functionaliteit" is, bestaat er nog geen filmpje van.

Je kunt een aantal data vergaring functies uitschakelen (Significant Locations bv), waardoor dat automatisch invullen niet werkt. Omdat die data niet wordt bewaard of aanwezig is.

Maar dit weet je allemaal, je kunt data vergaring instellingen zo al vinden, dus dit zou geen probleem voor jouw moeten zijn.
Okee, dus je weet op dit moment toch niet of deze datavergaring wel of niet uit kan voor deze toekomstige functionaliteit. Ik dacht dat je het misschien ergens anders had gelezen of zo. Althans. Dat leek je te suggereren in je eerste berichtje in dit draadje. (niet specifiek gelezen, maar dat je het wel wist)

Maar eerlijk is eerlijk:
Ik heb je gelinkte YouTube-filmpjes toch even bekeken. En één vlaggetje had ik anders geïnterpreteerd. Het betrof het vlaggetje met betrekking tot Safari en de 'privacy voor advertenties' (of hoe die ook precies heette).
Dus ik ben van die in elk geval iets wijzer geworden.

Mijn eerste reactie op je gelinkte youtube filmpjes, was gebaseerd op de overdreven toon van het leeuwendeel van die filmpjes die doen alsof je heel je leven op straat gooit als je één vlaggetje (in hun optiek) verkeerd hebt staan, of dat (in dit geval) Apple het als levensdoel heeft om een compleet profiel van iedereen te maken en door te verkopen naar satanisten :). (uiteraard iets gechargeerd)
De toon van deze filmpjes is in elk geval 'normaal' en 'niet dramatisch', dus ik zal ze zeker bewaren voor als iemand er is naar vraagt.
(( Veelal is de toon van die filmpjes een beetje als een VPN-reclame, waarin ze doen alsof heel de wereld met je bank-gegevens kan meekijken als je niet hun product gebruikt ))
NOG EEN KEER: je kunt bepaalde data vergaring uitzetten.

Verder blijft deze geanalyseerde data op je toestel.

En heb geen zin om hier nog verder op in te gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=3LoomLgbfuU

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 02:33]

Prima.

En ik zeg dan nog een keer dat het niet met alles kan en ik vroeg me dus af of het met dit wel kan. Je suggereerde dat je wat extra info er omheen had, maar dat heb je dus blijkbaar niet.

We zitten duidelijk langs elkaar heen te typen. Jij hebt het alsmaar over dat je datavergaring uit kan zetten voor andere zaken (die hier niet relevant zijn, want het gaat over de toekomstige dagboekfunctie) en ik had het specifiek hier over.

In elk geval een fijne dag nog en excuses als je frustraties ervaart.
"Lokaal " is tegenwoordig een vrij relatief begrip. Je kan er van uit gaan dat het gewoon in iCloud gebackupt gaat worden, maar encrypted om het "lokaal" te laten zijn, anders krijg je dat gebruikers op een gegeven moment hun dagboek/levenswerk gaan verliezen bij diefstal/schade.

Ook kan je er van uit gaan dat er in te toekomst opt-in toepassingen gaan komen, waarbij AI wordt ingezet om bijv. als psycholoog te functioneren.
je hebt mijn reactie niet begrepen denk ik.

[Reactie gewijzigd door tja op 23 juli 2024 02:33]

Zolang ik de app kan verwijderen en de dataverzameling kan verhinderen maakt het mij niet uit. Er zal ongetwijfeld een markt voor zijn zoals voor zoveel apps waarvan ik me afvraag wat moet je er mee.
Dataverzameling:
“Volgens (…) zal alle verzamelde data op het apparaat zelf worden verwerkt en wordt er geen informatie met Apple of derde partijen gedeeld”
Is bij Apple data en informatie hetzelfde?
Bij de meeste mensen is dat hetzelfde. Data is gewoon een synoniem voor informatie.
Bij de meeste mensen is dat hetzelfde. Data is gewoon een synoniem voor informatie.
Data en informatie zijn zeker niet synoniem. Extreem platgeslagen zou je informatie kunnen zien als geïnterpreteerde data.
Informatie voegt iets toe voor de ontvanger.
Mooi weer één om te verwijderen als ie gedwongen in iOS update komt. Voor mij totaal nutteloos zoiets
De meeste nummers die je kan bellen met je telefoon zijn ook nutteloos voor mij.
Je telefoon gaat echt niet 3x trager worden omdat Apple een veredeld notitieblok toevoegt voor de mensen die daar wel op zitten te wachten.
De meeste nummers die je kan bellen met je telefoon zijn ook nutteloos voor mij.
Je telefoon gaat echt niet 3x trager worden omdat Apple een veredeld notitieblok toevoegt voor de mensen die daar wel op zitten te wachten.
Volgens mij staat het iedere gebruiker vrij om te verwijderen wat hij wil, hoeft niets met prestaties te maken te hebben, net als vrijheid in eigen instellingen. Ik gaf ook nergens aan dat een toestel er 3x trager van wordt 8)7
Je begrijpt hoop ik wel dat volledige 'vrijheid van instellingen' complete waanzin is? In dat geval kan je beter beginnen je eigen telefoon te ontwikkelen want het is onmogelijk om iets te maken wat voor 100% van de mensen ideaal is.
Je begrijpt hoop ik wel dat volledige 'vrijheid van instellingen' complete waanzin is? In dat geval kan je beter beginnen je eigen telefoon te ontwikkelen want het is onmogelijk om iets te maken wat voor 100% van de mensen ideaal is.
maak je niet druk om wat iemand wel of niet wil instellen/ wijzigen, dat is niet aan jou.
Wat nu als de dokter vraagt of ik mijn vage klachten wil gaan bijhouden?
Succes met je klachten. Dat kan nu al in notities als je dat zou willen.
Als ik het artikel lees dan mis ik een beetje waarom Apple zoiets ontwikkelt. Apple is een commercieel bedrijf, dus ontwikkeltijd "weggooien" voor een feature die commercieel niet winst oplevert lijkt me onwaarschijnlijk.

Het artikel schrijft "Apple meer wil inzetten op het mentale en fysieke welzijn van zijn gebruikers. Volgens de Amerikaanse techgigant zou het bijhouden van een dagboek dan ook gunstig zou zijn voor de gezondheid." maar afgezien van het gebrek aan onderbouwing van die stelling lijkt me dat een wankele basis om daar resources aan te spenderen voor de tech-gigant.

So what gives? Waarom ontwikkelt Apple dit ? Het ligt dan al snel voor de hand om aan te nemen dat Apple somehow toch voordeel heeft bij dit soort toepassingen op het mobieltje. Ik ben wel benieuwd naar die reden, ik kan me niet voorstellen dat Apple zich heel erg druk maakt om het mentale en fysieke welzijn van zijn gebruikers, want dan zijn er wel veel betere stappen die ze zouden kunnen zetten, toch ?
Als ik zo door de gezondheids functies van iOS heenloop kan ik:
- zien of ik genoeg wandel (en of ik stabiliteitsproblemen heb)
- slaapritme bijhouden
- zien wanneer ik medicijnen in moet nemen
- zien of het volume en de duur van mijn hoofdtelefoongebruik schadelijk is
Verder kan je verschrikkelijk veel datapunten toevoegen over activiteiten, ademhaling (inhalergebruik), menstruatie, slaap, symptomen, voeding etc. Vooral bij vage klachten is het eerste wat een arts zal vragen bij te houden wanneer en met welke frequentie ze voorkomen, dus op zich wel een heel nuttige feature voor veel mensen.
Door een betrouwbare plek te bieden om die data op te slaan maakt Apple zich totaal onmisbaar en heb je als gebruiker het gemak zonder het idee dat je medische gegevens worden doorverkocht.
Voor Apple is het ook handig: ze associeren zich graag met gezondheid en veiligheid en bovendien kopen mensen die failliet gaan aan de zorg geen iPhones ;)
Mensen willen hun hele leven gieten in meetbare, documenteerbare parameters, omdat ze denken dat ze met meetbare parameters hun leven tot perfectie kunnen bewerken.
Met de zelfde redenatie kan je je afvragen waarom ze een ooit telefoon hebben geintroduceerd dat tevens fungeert als iPod, en een PDA (eerste iPhone). Het antwoord wat je zoekt is dus 'USP', Unique Selling Point. Apple is altijd geweest van de 'beste software' icm degelijke hardware.

Apple heeft al een tijdje focus op de gezondheid sinds de introductie van de Watch. Dus het is niet geheel vreemd dat ze tijd 'weggooien' in de ontwikkeling van hun software.
Elke App kan een Trojan zijn hoe onschuldig die App ook is, maar dat betekent niet dat het een Trojan is.
Doet voorstellen om over iets te schrijven:
I noticed you don't have airpods. How about you write about wanting them.

Dat vorige is niet zo subtiel, maar ik kan mij wel voorstellen welke kant dit op gaat. Subtiel de gebruiker beinvloeden om Apple producten te kopen.
Dus voordat het bestaat of gebruikt wordt kun jij al voorspellen hoe het werkt.

Knap!
En wat is daar mis mee?
Waar zeg ik dat daar iets mis mee is?
Volgens mij doe ik nergens een waarde oordeel.
Het voordeel is gewoon dat je data bij één partij blijft (de maker van je OS moet je toch vertrouwen die kan immers overal bij als ie dat wil). Als ik kijk in de Appstore naar de privacy report van Day One dan is de slogan ‘Private Diary’ ineens wel vergezocht :/.

Wat dat betreft worden ze dus ook niet gesherlocked, er komt een concurrent die NIET je purchase history gebruikt voor advertisement doeleinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.