Kuo: Apple begint in 2024 of 2025 met massaproductie 27"-miniledmonitor

Apple werkt nog steeds aan een 27"-monitor met miniledbacklight. Dat claimt TF Securities-analist Ming-Chi Kuo. Massaproductie van het scherm zou uiterlijk begin 2025 van start gaan. De monitor moet onder meer een glazen backplane krijgen voor dunnere schermranden.

Ming-Chi Kuo schrijft op Twitter dat Apple de massaproductie van zijn nieuwe 27"-monitor 'in 2024 of begin 2025' start. Het scherm wordt voorzien van een miniledbacklight, net zoals de huidige iPad Pro 12,9". De huidige Apple Pro Display XDR- en Studio Display-monitoren hebben nog een gewone ledbacklight. Verder zou Apple de nieuwe 27"-miniledmonitor voorzien van een glazen backplane. Daardoor moet het scherm een dunner paneel krijgen, naast dunnere schermranden en een langere levensduur, zo zegt de analist.

Het scherm moet 'alle features van een high-end monitor krijgen', meldt Kuo. Eerdere geruchten stellen dat het scherm ProMotion krijgt met een variabele refreshrate tot 120Hz. Het scherm zou ook voorzien worden van een Apple Silicon-soc. Het huidige Studio Display-scherm, dat Apple vorig jaar in maart uitbracht, beschikt ook over een A13 Bionic-chip. Die soc wordt gebruikt voor de verwerking van beelden en geluid.

Het bericht van Kuo, die vaker vroegtijdig informatie over Apple-producten deelt, volgt op een betaald Twitter-bericht van DSCC-analist Ross Young. Young stelde onlangs dat Apple de miniledmonitor 'voor nu' heeft geschrapt van zijn planning. Young verwachtte in eerste instantie dat het vermeende scherm in 2022 uit zou komen en stelde die verwachting later bij naar het eerste kwartaal van dit jaar.

Apple Studio Display en Mac Studio
De huidige Studio Display-monitor van Apple.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

11-04-2023 • 20:17

59

Reacties (59)

59
59
23
4
0
31
Wijzig sortering
De huidige Apple Pro Display XDR- en Studio Display-monitoren hebben nog een gewone ledbacklight
Volgens mij klopt dit niet. De XDR heeft 576 verschillende LEDs in een 2D array om voor een HDR weergave te kunnen zorgen (https://www.apple.com/pro..._White_Paper_Feb_2020.pdf).
Die 576 LEDs (full array) zijn echter van normale grootte en daarmee weldegelijk "een gewone ledbacklight".

Bij miniled gaat het om vele malen meer LEDs, zo heeft de iPad Pro 12,9" er meer dan 10.000 (voor een totaal van 2596 afzonderlijke dimmingzones).
Inderdaad, met 576 zones is dit nog een "gewone" LED met full array local dimming. Hier is een mooi overzichtje voor de geinteresseerden
Tjonge, ik schrik wel behoorlijk van de prijzen, vanaf 1600 euro voor een Apple Studio Display en zelfs 5450 euro voor een Apple Pro Display. Te bedenken dat hoogstwaarschijnlijk de panelen van Samsung of LG af komen en beiden goedkopere gelijke alternatieven zullen hebben. Zeker, als je in het Apple ecosystem zit kan ik mij voorstellen dat een Apple scherm dan beter erbij past. Maar het prijskaartje vind ik dan toch wel echt bijna extreem vooral voor het Pro scherm.

( verder niks tegen Apple want ik ben heel blij met mijn iPad Pro ).
Dat Pro display van 5000 euro kan de concurrentie aan met zgn. referentie schermen die 30.000 euro kosten, dus tja, dan is het een koopje.
https://youtu.be/rtd7UzLJHrU

Deze kerel geeft een side-by-side vergelijking met zo’n reference monitor. Vooral in zwartwaardes zie je goed dat er nog een groot kwaliteitsverschil is met de reference monitor.
“I think the Pro Display XDR is a no go for any serious professional colorist. At the end of the day, the Pro Display XDR is just an IPS display with 576 full array local dimming zones that happens to carry Apple's logo and costs $5,000. The Pro Display XDR doesn't deliver anywhere close to the consistency and accuracy demanded of reference monitors.”
Oh ok, weer wat geleerd
Tuurlijk, maar je kan je afvragen of de gemiddelde pro gebruiker een referentiescherm nodig heeft, of een scherm wat dicht bij een referentiescherm komt. Denk dat er genoeg goedkopere alternatieven zijn die met wat eigen kalibratie ook heel kort in de buurt zullen en kunnen komen.
Ik denk ook dat er een markt is voor de compromis die de Pro XDR bied. Alleen misschien voor nog net ff wat minder geld. 2500-3000
Ik denk dat Apple precies weet hoeveel van deze schermen ze willen en kunnen verkopen en dat de prijs daar op is afgestemd.
Zeker maar ik denk dat deels de prijs ook zo hoog is doordat er een relatief kleine afzetmarkt voor is en tja bij een lagere productie gaat vanzelf ook de prijs omhoog.
Dat is wat ik ook denk want b.v. een merk als Eizo maakt ook heel hoogwaardige pro monitoren maar qua prijs toch volgens mij een stuk lager liggen.
Eizo kan er ook wat van qua prijs voor de 'pro' lijn (en dan is dit 'maar' een 4k scherm ipv 6k)
uitvoering: Eizo CG319X Zwart
Ja niet dat ik iets tegen Apple heb maar persoonlijk zou ik dan toch meer voor Eizo gaan, maar oke, zeker, die kunnen er ook wat van qua prijs, absoluut mee eens.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 22 juli 2024 19:32]

Ik denk dat het voor veel mensen helemaal geen kwestie van 'ergens voor gaan' is - die prijzen zijn gewoon voor 'pro' toepassingen (terecht of niet), dus gewoon zakelijk op te voeren. Of het nou is omdat je klanten eisen dat je gekalibreerd werk aflevert of je je designers van topmateriaal wil voorzien om te zorgen dat ze niet weglopen...
Vraag me wel af hoe lang dit soort 'kwaliteit' nog meerwaarde heeft. Vroeger was er een significant verschil tussen low-end en betere schermen, tegenwoordig heeft zelfs een 300 euro IPS een vrij aardige fabriekskalibratie. Het is wel heel veel bijbetalen voor een marginaal voordeel (en mogelijk bepaalde garanties).
Ik denk dat het voor veel mensen helemaal geen kwestie van 'ergens voor gaan' is
Denk dat toch ook wel een deel een persoonlijke voorkeur heeft zeker al bij Apple gebruikers, even dan erbuiten gehouden of er alternatieven zijn.
Vroeger was er een significant verschil tussen low-end en betere schermen, tegenwoordig heeft zelfs een 300 euro IPS een vrij aardige fabriekskalibratie.
Ja dat is dus ook wat ik dan denk en je ook voor weinig geld b.v. zo'n Spyder kalibratiespin kan kopen en zelf het scherm kan kalibreren.
[...]
Denk dat toch ook wel een deel een persoonlijke voorkeur heeft zeker al bij Apple gebruikers, even dan erbuiten gehouden of er alternatieven zijn.
Misschien, maar dit zijn geen persoonlijke maar zakelijke schermen. Ik denk dat Apple daar veel meer op de 'pro specs' mikt. De consumenten met geld teveel is denk ik een kleine groep want hoe groot fan je ook bent, voor de meeste mensen is een 5k euro scherm toch echt een te grote hoeveelheid f*ck you money...
Ja dat is dus ook wat ik dan denk en je ook voor weinig geld b.v. zo'n Spyder kalibratiespin kan kopen en zelf het scherm kan kalibreren.
Valt tegen hoor, heb vroeger zo'n ding gebruikt en als je scherm gewoon brak is (onregelmatig backlight, te weinig kleurbereik) kan je er hooguit mee constateren dat dat het geval is maar heb je nog steeds geen goed scherm.
als je scherm gewoon brak is (onregelmatig backlight, te weinig kleurbereik)
Zeker, je blijft afhankelijk van de hardware maar ik dan ook meer doel op de 'betere' schermen en niet zozeer op de standaard consumenten schermen. Dan zit je veelal ook wel al boven de 1000 euro maar evenzogoed nog wel een verschil dan met dik 5000 euro.
Mwoch, op zich kom je al een heel eind met een goede 'prosumer' monitor, denk aan bv Dell Ultrasharp klasse, stuk duurder dan instap maar al vrij goed gekalibreerd uit de doos en je kan er aan af zien dat er tenminste iemand over beeldkwaliteit heeft nagedacht ;). Zit je nog lang niet op 1000 euro, eerder 600 ipv 300 euro voor een 4k. Wil je nog meer precisie moet je naar de profi merken maar dan betaal je verhoudingsgewijs veel meer voor een kleinere kwaliteitssprong.
Dat is precies wat ik bedoel dat het wel erg veel geld is voor een relatief kleine kwaliteitssprong zelfs voor de pro gebruikers. En tja, sowieso zie je tegenwoordig dat bij de meer consumentenmonitoren de refreshrate en het gebogen scherm de prijs bepalen. Daardoor dat vaak de 'simpele' 60 Hz normale monitoren een stuk goedkoper zijn geworden en kwalitatief gezien helemaal niet verkeerd zijn.

Aantal maanden terug b.v. een budget 24 inch Samsung Full HD monitor gekocht, IPS scherm met verbazend goede kleuren en helderheid. Net als dat er ook nagenoeg geen backlightbleeding is en dus eigenlijk een prima scherm voor nog net geen 130 euro.
Voor het wat simpelere DTP-werk of de goedkopere glossies, is dit Pro-scherm, na kalibratie of niet, gewoon overkill.

Een goed gekalibreerd IPS-scherm is voldoende. De prijs ervaar ik gewoon "typisch" Apple. Een premium prijs voor iets bovengemiddelde hardware.
Ten eerste is er geen alternatief voor dit scherm aangezien er geen andere 6K monitoren te koop zijn. Is een goed gekalibreerd IPS-scherm voldoende? Vast. Maar als je retina weergave wilt gebruiken zoals Apple heeft bedoeld op dit formaat is dit je enige keus. Ik denk zelf dat Apple vooral voor nieuwigheden en luxe materialen kiest om zich te onderscheiden, met de verkochte aantallen zorgt dat dan voor een hogere prijs.
Fwiw: Dell heeft in januari een 6K 32" scherm aangekondigd (UltraSharp U3224KB) Prijs is nog steeds onbekend, maar zal me verbazen als het minder dan 2000 euro wordt.
Afwerking is wel wat meer plastic dus Apples premium afwerking zal altijd duurder zijn. Ook geen woord over local dimming. Als je wil wisselen tussen mac en PC is zo'n Dell wel een stuk handiger...
Ah ja, die was ik vergeten, wel fijn dat ze er dan eindelijk komen! Dell heeft goed uitziende monitoren maar dat 6K display ziet er helaas dan weer niet uit, met die dikke balk en bolle webcam boven het beeld. Ach ja, zo blijft er altijd wat te wensen over.

Edit: de specs van de Dell U3224KB zijn wel een stuk minder indrukwekkend dan de Apple Pro XDR. Minder contrast, lagere helderheid waardoor de HDR functie alleen HDR600 is...

[Reactie gewijzigd door Sluw op 22 juli 2024 19:32]

Ik neem aan dat de prijs er dan ook naar is.
De Apple Studio Display was beter geprijsd met 1500 maar voor menig display betaal je dit nou eenmaal. Ik weet niet in tot hoeverre je Apple gebruikt in het zakelijke leven of particulier maar Het Apple pro display is wel een hele andere tak van sport dan een regulier scherm van 2000,-

;)
Daar is niets extreem aan voor dit soort van professionele schermen.

Referentieschermen kosten vaak veel meer. Dit zijn allemaal niet bepaald modellen bedoeld voor consumenten.
Dat zou je denken... maar zoek maar eens een vergelijkbaar display die significant goedkoper is.
Die zijn er gewoon niet. Als je een 5K scherm wilt (bij voorkeur glossy of met glasplaat zoals de studio display) heb je geen andere optie dan het scherm van Apple.
Zelfs al zou je de glossy eis laten vallen, dan is er maar 1 ander 27 inch 5K scherm op de markt in Nederland (van LG), dan heb je (mijns inziens) een scherm die lang niet zo mooi is en die is niet eens zo heel veel goedkoper.
Probleem is gewoon dat 5k een bijzonder 'niche' resolutie is. Dell heeft er overigens ook eentje in het assortiment gehad maar die is (helaas) niet meer leverbaar.
Als je bereid bent genoegen te nemen met 4k kan je voor een fractie van het geld prachtige schermen kopen.
Ik gebruik hem dagelijks en ben er zeer tevreden over, ja MiniLED was leuk geweest als dat er in zat, maar als je al jaren de schermen van iMac’s gewend bent wil je kwalitatief eigenlijk ook niet meer minder.

Het scherm van mijn 14” MacBook Pro en OLED Tv’s zijn beter/mooier maar ieder heeft zo zijn eigen functie hier.

Door de hoge aanschafprijs is het niet voor iedereen weggelegd vandaar dat ik zelf ook altijd de aanbiedingen en tweedehands in de gaten houd. Dat scheelt al snel honderden euro’s;)
De hoge prijs zal alleen maar sterker worden in de upgrade naar miniled. De waardepropositie wordt dan wel ingewikkelder als je ook een Neo G7 kan kopen voor veel minder geld. Wellicht niet helemaal 1 op 1 vergelijking, maar verwacht dat de prijs ongeveer de helft is.
Mja, ik vind het niet super ingewikkeld: er zijn op dit moment welgeteld twee 5K schermen op de markt met een 27” diameter.

Persoonlijk snap ik dat wel, dat mensen per de dat willen. Hoewel 4K schermen met zo’n diameter zeker niet vervelend zijn om naar te kijken, heeft 5K27 toch een fijnere pixeldichtheid. Dat is echt wel te zien, vooral met tekst.
Als er een Apple silicon SoC in het scherm zit zal dit scherm krachtiger zijn dan menig huis tuin en keuken pc. Lijkt me wat overkill voor "beeld en geluid verwerking".
Hey Siri, hoge resolutie webcam, spatial sound/Dolby atmos, center stage en wat ze nog meermin toekomstige schermen gaan stoppen. Het is gewoon fijn als dat allemaal soepel loopt. Daarnaast is er het financieel voordeel als je je eigen "kleinste" cpu erin stopt die al in enorme aantallen wordt geproduceerd.
Volgens mij liep het niet zo soepel met de verkopen laatste kwartalen. Dus als die chips ergens op de plank liggen dan kan het inderdaad wel eens voordeliger zijn om ze als overkill in producten te verwerken
Zou leuk zijn als het scherm ineens macOS draait en ook zodanig gebruikt kan worden (basically een nieuwe iMac). Maar zulke grapjes doet Apple doet aan.
Ik snap de hang naar dunner totaal niet bij zowel de iMac als deze monitoren. Leuk voor het design als je een keer langs de zijkant kijkt, maar dat doe je vrijwel nooit en vaak geeft het nog nadelen ook wat betreft I/O.
Het kan heel veel geld schelen, als je veel van deze monitoren moet maken, verkopen en wereldwijd moet versturen.
Tenminste voor Apple.
Waarom een product zoals een beeldscherm groter/dikker/zwaarder maken dan nodig is? Dat kost alleen maar geld. Lijkt me vrij logisch.

Dat je een Laptop of andere apparatuur die hun energie moeten halen uit een batterij niet ondienstig dunner zou moeten maken is logisch… bij een beeldscherm is er geen reden om ‘m niet dunner te maken.
Nou ja, hangt ervan af. Volgens mij past er al geen koptelefoon aansluiting in de nieuwe iMac, tenzij ik mij vergis. Dat niet iedereen bedraad luistert snap ik, maar het neemt dus al wel die functionaliteit weg. Dan vind ik dat je wellicht te ver door gaat, voor weinig nut van de consument.
Zit er gewoon nog steeds in. Locatie is enkel gewijzigd. Dat is dus ook wat ik zeg; zo lang er geen functie verloren gaat is er geen reden om het niet dunner te maken. Althans daar doelde ik op met het batterij verhaal.

Behalve eventuele reparatie mogelijkheden, maar laten we eerlijk zijn; die is sinds beeldschermen gelamineerd zijn ongeveer gelijk gebleven.

[Reactie gewijzigd door Fyrus op 22 juli 2024 19:32]

Stevigheid? Zo'n 84" OLED TV met een dikte van 2mm kan je niet 'even' van de muur af halen (schrapen?), daarvoor heb je gespecialiseerde installateurs nodig...
Waar is deze commercieel beschikbaar?
LG heeft een paar jaar terug wat tech demo's met 'wallpaper' TV's van 2,5mm geshowed, maar volgens mij nooit in de verkoop.
Ja, of 2026. Met Kuo weet je het nooit. Die zit er de laatste tijd best vaak naast.
Wat een dom gelul was dat “schrappen” gerucht. Apple werkt al jaren aan miniled als volgende display tech. Vroeg of laat komt het naar al hun apparaten. Slechts een kwestie van tijd.
Ik vermoed dat Apple simpelweg wacht tot een display leverancier miniled aanbiedt. Hetzelfde doen ze voor bijvoorbeeld hun smartphones.

*Verkeerd gelezen. Miniled wordt allang aangeboden. Microled is de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2024 19:32]

Ik merk dat ik zelf ook dacht get hier over microled ging ;) Dat zou eerst naar de Apple Watch Ultra komen.
Ik vermoed dat Apple simpelweg wacht tot een display leverancier miniled aanbiedt. Hetzelfde doen ze voor bijvoorbeeld hun smartphones.
Dat is een mogelijkheid, maar dit kunnen ze ook prima zelf:
https://www.macrumors.com/2014/05/02/apple-acquires-luxvue/

https://www.bloomberg.com...n-shift-away-from-samsung
Ik vermoed dat Apple simpelweg wacht tot een display leverancier miniled aanbiedt. Hetzelfde doen ze voor bijvoorbeeld hun smartphones.
Zo werkt Apple niet meer. Apple dicteert wat ze willen aan leveranciers in ruil voor een flinke investering en alleenrecht om de eerste series van de nieuwe technologie te mogen leveren.
Ze gaan waarschijnlijk OLEDs gebruiken in IPADs en misschien zelfs de Macbook Airs.
Ik zie liever een maat groter, 32 inch.
Dan is 5k niet genoeg voor MacOS.
Apple heeft al een 6K 32 inch.
Ja, met het bijbehorende prijskaartje.
Zou het kunnen dat Apple eigenlijk het plan had om de nieuwe iMac 27” afgelopen jaar al uit te brengen met dit scherm en dat het allemaal wat tegenzat? Wellicht komt de nieuwe 27” iMac volgend jaar dan? Heb er zelf erg lang op zitten te wachten, maar denk dat ik als opvolger voor m’n oude 27” maar overstap op Mac Mini met een los 32” scherm.
Wat mij opvalt van apple is nu steve jobs dood is het brengen van nieuwe produkten en of veel te laat . Laten we eerlijk zijn Apple staat stil met hun innovatie van het WAUW effect voordat ze de nieuwe monitor uit brengen hebben de concurrenten al een betere op de markt . Ik ben echt wel een Apple fan maar als ze zo doorgaan ligt het Nokia effect op de loer
Laten we ook eerlijk zijn dat de verwachtingen ook wel overdreven hooggespannen zijn. Steve presenteerde ook doodleuk ieder jaar een marginaal snellere telefoon met af en toe eens een nieuw product. Het is ook maar net wat je 'wauw' vindt - ik vind de M serie processors echt een prestatie, maar uiteindelijk is sneller en zuiniger ook niet iets waar je de hele wereld enthousiast over maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.