Analisten: Apple zet toch geen capacitieve knoppen op iPhone 15 Pro

Apple zou toch geen capacitieve knoppen zetten op de aankomende iPhone 15 Pro. Het ontwerp zou te complex zijn en daarom zou de fabrikant, in elk geval dit jaar, terugvallen op mechanische knoppen voor zijn duurste telefoons.

De stap is nu nog mogelijk, omdat de iPhone 15's nu nog in de Engineer Validation Test-fase zitten, zegt TF Securities-analist Ming-Chi Kuo. De wissel zou weinig effect hebben op de release van de telefoons, die nog steeds rond hetzelfde moment dit najaar zou moeten plaatsvinden. Een andere analist, Jeff Pu van Haitong Tech, kwam als eerste met de informatie, schrijft 9to5Mac.

De reden voor de wissel is dat het ontwerp te complex is om door te voeren. Apple zou elke knop willen vervangen door een trilmotor om het gevoel van een knop te imiteren. De geruchten over de iPhone 15 Pro met capacitieve knoppen gaan al maanden en die knoppen waren te zien in renders. Apple zou nog steeds van plan zijn om de technologie te gebruiken, maar dan volgend jaar. Die technologie is niet nieuw: de HTC U12+ uit 2018 heeft bijvoorbeeld ook geen fysieke, maar capacitieve knoppen. Apple brengt zijn iPhones doorgaans in september of oktober uit.

Apple iPhone 15 Pro renders
Apple iPhone 15 Pro rendersApple iPhone 15 Pro rendersApple iPhone 15 Pro renders

Op de eerste foto ligt de render naast een echte iPhone 14 Pro. Bron: 9to5Mac

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-04-2023 • 08:43

108

Reacties (108)

108
108
52
2
0
53
Wijzig sortering
De reden voor de wissel is dat het ontwerp te complex is om door te voeren. Apple zou elke knop willen vervangen voor een trilmotor om het gevoel van een knop te imiteren. De geruchten over de iPhone 15 Pro met capacitieve knoppen gaan al maanden en die knoppen waren te zien in renders. Apple zou nog steeds van plan zijn om de technologie te gebruiken, maar dan volgend jaar.
Is dit een geval, omdat het kan? Want er veel toegevoegde waarde heeft het niet, in de tijd dat ik smartphones gebruik niet meegemaakt dat een volume of aan en uit knop niet meer werken.
Heeft vooral te maken met het nóg meer waterdicht maken van het toestel denk ik. Apple neigt ook steeds meer naar poortloos te gaan. Eerst is de jack al verdwenen en er zijn ook continu geruchten dat de oplaadpoort gaat verdwijnen. (Eerst nog even een USB C variant omdat het moet natuurlijk).
er zijn ook continu geruchten dat de oplaadpoort gaat verdwijnen. (Eerst nog even een USB C variant omdat het moet natuurlijk).
En dat is een hele leuke natuurlijk, want aan een ''draadloze'' opladerzit gewoon een kabel. Dus aan een magsafe zit gewoon een kabel, dus wat is nu het nut?
Ik heb een nachtlampje van Ikea met ingebouwde Qi-charger. Dus ja, technisch gezien zit er een draad aan de oplader. Maar praktisch gezien leg ik gewoon m'n telefoon op m'n nachtkastje en laadt hij magisch op.
En je kan dat gewoon nu al. Dus die poort zit niet in de weg. Op vakantie of in de trein ga je je nachtlampje natuurlijk niet meenemen. En mijn Apple Carplay werkt ook nog bedraad. Als developer wil ik ook nog een draad hebben om fatsoenlijk en snel te kunnen debuggen.

Nee, die gaat niet weg. Is echt onzin.
Nou ja, ik zie Apple er wel voor aan. De gedwongen overstap naar USB-C zorgt er voor Apple natuurlijk wel voor dat ze een flinke duit aan omzet voor lightning accessoires gaan missen. Dat is het enige dat ze ervan heeft weerhouden om er USB-C van te maken. Toen het alternatief nog Micro-B was, was lichting simpelweg superieur. Wellicht is lightning iets robuuster dan USB-C, maar Apple liep met laptops juist voorop met USB-C (wellicht omdat dat juist dongles voor het omgekeerde effect zorgen).

Ik zou er niet raar van opkijken als ze inderdaad volledig overstappen op draadloos laden. De meeste Qi-laders zijn enkel nuttig als je je telefoon niet gebruikt tijdens het laden. De uitzondering is de MagSafe lader van Apple. Dus vanuit een business perspectief zou het een slimme zet zijn (kortetermijndenken van aandeelhouders).

Aan de andere kant is draadloos laden nog hopeloos inefficiënt. Los van dat laden dus langzamer gaat, gaat er ook best veel energie verloren, vergeleken met bedraad opladen. In een tijd waarin het klimaat zo’n grote rol speelt, en er ook nog eens een energiecrisis is, wordt dat opeens een belangrijke factor. Maar moet de EU dan maar alle draadloze laders aanpakken? Of kunnen ze het misschien gooien op de primaire vorm van laden? (Hoewel elektrische tandenborstels daar ook een voorbeeld van zijn).
Maar Apple heeft er juist mede voor gezorgd dat de nieuwe versie van de Qi-standaard die alignment-magneten heeft. Dus dat zit straks in alle telefoons en op alle nieuwe laders. Daar gaan ze het dus niet van hebben.

USB-C is sneller, zuiniger en kan veel meer. Bij de genius-bar kunnen ze er meer mee. Ontwikkelaars kunnen er meer mee. En accessoiremakers kunnen er meer mee. Daar kun je ook een Made For iPhone programma voor maken.
Begrijp me niet verkeerd. Ik zit met smart te wachten op een iPhone met USB-C. (Ik vind het bijvoorbeeld ook vreemd dat zoveel Android-toestellen nog met een USB-A naar USB-C kabel komen). Maar er zijn meerdere invalshoeken.

Een made for iPhone programma met een niet proprietaire aansluiting is natuurlijk niet hetzelfde als een spec waar je de volledige controle over hebt.

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 14:51]

Ik zit totaal niet te wachten op USB-C. Als ik op m'n werk kijk hoe USB-C poorten eruit zien die dagelijks meerdere malen worden in- en uitgeplugd dan word je daar echt niet vrolijk van. Dat 'middenstukje' in de connector buigt alle kanten op en de connector is na een jaar paar gewoon gesloopt. Iets wat je niet hebt met de Lightning connector. Ik vind het onbegrijpelijk dat ze USB-C zo fragiel hebben gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Korvaag op 22 juli 2024 14:51]

Ik herken dat probleem eigenlijk niet, maar dat zal voor iedereen anders zijn. De contacten van de lightning connector liggen bloot en dat design wilde ze niet voor USB-C. Vandaar dat het er zo uitziet. Je ziet de connectors dus niet, die kunnen niet beschadigen en je kunt er ook niet zomaar aan komen.

Over USB-C kunnen hogere vermogens en stoomsterktes. Dat zal er misschien ook wel mee te maken hebben.
Dat zou goed kunnen hoor. Ik redeneer een beetje de andere kant op. Een kabel is makkelijk te vervangen. Een connector in een device niet. Ik zou vanuit die logica dus altijd kiezen voor de meest stevige connector. Dan beschadigt de kabel maar wat eerder. Maargoed, we gaan wel zien wat dit brengt. Voorlopig ben ik niet enthousiast :D
@Korvaag @xFeverr

Ik herken dat wel. Ik heb nog geen falende USB-C poort gehad; maar niet elke connector is nog even snappy. Dus het mechanisme dat ervoor zorgt dat hij goed blijft zitten is een stuk fragieler dan bij Lightning.

Ook het schoonmaken is minder tricky bij lightning. Maar op zich vind ik dat niet zo erg. Het voordeel van 1 aansluiting weegt voor mij zeker op tegen de nadelen.
Ik heb nog nooit een kapotte USB-C poort gezien. Maar toen USB-C net uitkwam, had ik direct gedacht dat het echt snel kapot zou moeten gaan. Zeker omdat middenstukje vaak aan het dure apparaat zit en niet aan de (relatief) goedkope kabel.

Zijn er meer mensen die (veel) kapotte USB-C in de omgeving hebben?
Op mijn werk zijn er een aantal shared laptops. In totaal een stuk of 8 ofzo. Meer dan de helft hebben poorten die al zo zijn versleten dat je echt je best moet doen om daar netjes een stekker in te krijgen. Speling galore en het ligt niet aan de stekker :)

Allemaal Acer spul dus het kan ook gewoon aan Acer liggen :P
Dat is waar, maar die controle is toch ook niet aanwezig op draadloze Qi-laders? Die magneet is sowieso na te maken, en met Qi2 heeft alles magneten. Misschien een hogere oplaadsnelheid beschikbaar stellen voor MFi-draadloze laders. Maar dan kom je terug op het punt wat je zelf al zei: Een made for iPhone programma met een niet proprietaire aansluiting is natuurlijk niet hetzelfde als een spec waar je de volledige controle over hebt.

Wat ik dus zeg (en denk): draadloos laden hebben ze ook geen volledige controle over. Dus daar zit de winst niet.

Uiteindelijk is alles giswerk, want alleen in Cupertino weten ze het echte antwoord. Geef ons een USB-C iPhone, daar zal iedereen blij mee zijn.
Ik denk dat Apple wel een paar patenten heeft om dat te voorkomen, maar in principe heb je een punt.
Nou ja, ik zie Apple er wel voor aan. De gedwongen overstap naar USB-C zorgt er voor Apple natuurlijk wel voor dat ze een flinke duit aan omzet voor lightning accessoires gaan missen.
Denk je echt? Vroeger lag de electronicawinkel vol met spul met een 30-pins of later lightning connector (wekkers, speakers, docks etc), maar afgezien van een paar verloopjes die lang niet iedereen nodig heeft (camera connector, lightning naar 3,5mm audio) zie ik eigenlijk nergens nog dingen met een lightning stekker.
Ik heb moeite me voor te stellen dat ze hier nog een echte winstmaker hebben.
Wat denk je van kabeltjes? En ik denk dat adapters met een minijack ook nog wel in trek zijn bij sommige mensen.
Zie doorgaans meer mensen met Airpods of een andere BT headset dan met zo'n kabeltje uit de telefoon. Daarnaast vraagt Apple wel 10 hele euro's voor zo'n verloopje dus kan me niet voorstellen dat ze daar nou zo'n extreme winst op maken.
Draadloos laden geeft meer verlies, maar het gaat qua verschil een verwaarloosbaar percentage van het verbruik van een huishouden / bedrijf. Het energieverbruik van Nederland schommelt al jaren tussen de 3000 en 3500 petajoule per jaar. Pakweg 48.000 tot 58.000 kWh per inwoner.

Uiteraard wil je zo min mogelijk verlies maar die 10 kWh per jaar die draadloos laden maakt maar 0,02% uit van ons jaarverbruik, als je ook vervoer en bedrijven etc. meeneemt.

Ik ben warm voorstander van bewust omgaan met het milieu, maar met alleen al je autobanden goed op spanning te houden kun je vaak 100 keer zoveel energie besparen.
Als je dat je opschaalt van een individu/huishouden naar een land of dan is dat best een significant verbruik. Als ik met het vliegtuig op vakantie ga dan is dat ook een druppel op de hete plaat, maar als we dat massaal doen dan heeft het ineens impact. In ben me ervan bewust dat dat een veel grotere impact heeft, maar even ter illustratie.

Waarom alleen je banden op spanning houden? Waarom niet allebei? Er is geen magische fix. De oplossing zal een opeenstapeling van kleinere en grotere besparingen zijn.
Die 0,02% is al opgeschaald naar een heel land en ook van toepassing op persoonlijk niveau.

Stel dat je naar Barcelona vliegt. 1300 km en terug is 2600 x 0,025 kilo per km = 65 kilo kerosine per persoon x 12 kWh (per kg kerosine) = 780 kWh.

Oftewel 1x naar Barcelona op vakantie staat qua energieverbruik gelijk aan 750/10 = 75 jaar je telefoon dagelijks opladen.

En ja, natuurlijk is elke besparing meegenomen, maar als het zo simpel was, zou iedereen altijd met perfect op spanning staande banden rondrijden. Precies omdat er geen magische fix is, omdat niet alles gaat lukken, omdat de wereld perfect maken niet uitvoerbaar is, zou je bij de grootverbruikers moeten beginnen. Minder vakantievluchten zet meer zoden aan de dijk dan minder draadloos opladen.

Juist doordat we ons laten afleiden door bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen die doen alsof ze groen bezig zijn, komt er niets van de plannen terecht, want die < 1% synthetische kerosine gaat het verschil niet maken. Het is gewoon wéér het oude spelletje van tijd rekken en marginale verbeteringen groot uitmeten in de media.
Dataoverdracht is ook iets wat in een magsafelader ingebakken kan worden.
Door deze op bijvoorbeeld 60Ghz te laten praten heb je een hoge overdrachtssnelheid wat stabiel zou moeten werken op zijn korte afstand (zowat tegen elkaar geplakt)

Ik ben een echt voordstander van de usb-c standaard, maar is voorzie geen technische problemen in het compleet schrappen van deze poort als daar een technisch alternatief voor is.
(wifi zie ik niet als een technisch alternatief, omdat ik van mening ben dat een telefoon gewoon via een kabel aangesloten moet kunnen worden op computers, carkits etc...)

ps zie dit niet als een sneer naar jou opmerking, voorlopig zie ik usb-c ook als een zeer goede verplichting, alleen vermoed ik dat er in de toekomst best goede technische alternatieven kunnen zijn.
Dus die poort zit niet in de weg
als je een relatief eenvoudige manier wilt om een toestel stof en waterdicht te maken en de meest voorkomende issue's (kapotte lightning poorten) op te lossen dan is weghalen zeker een optie... wat er in de weg zit kan even goed een functionele of duurzaamheidsbeperking zijn als een fysieke
En mijn Apple Carplay werkt ook nog bedraad.
en ik maar denken dat carplay al een tijdje (sinds iphone xs ofzo?) niet meer via een kabel werkte (en enkel draadloos)?
er was in ieder geval een dongel voor om je lightning om te zetten naar de draadloze versie.
Nee, die gaat niet weg. Is echt onzin.
die gaat bijna gegarandeerd weg; de vraag is simpelweg wanneer.

waar ik persoonlijk vooral mee zit is de vraag wat als het crashed, ik weet van crashende apparaten dat het veel lastiger is om een forced reset voor elkaar te krijgen. biij een fysieke knop kun je soms nog een semi-mechanische oplossing (buiten het os om) bouwen (door een extra chip toe te voegen) maar hoe doe je zoiets met en touch-sensor?
biij een fysieke knop kun je soms nog een semi-mechanische oplossing (buiten het os om) bouwen (door een extra chip toe te voegen) maar hoe doe je zoiets met en touch-sensor?
De knoppen op huidige smartphones verbreken ook niet fysiek de stroom, dus daar zit ook al een stukje logica voor ingebakken in de processor of een andere chip die los van het OS kan werken.
Dat lijkt me net zo makkelijk te gebruiken voor een touch-sensor.
Dan koop je toch de nieuwe Carplay connector® voor €99,- Voor developers is er de Wireless Developer Kit ® voor €150,- per maand.
Debuggen kan anders ook over netwerk 🙂. Dat is ook erg fijn.
Dat is veel trager, in sommige bedrijfsnetwerken lastig, niet handig als je werkt in de trein en werkt niet als je offline moet testen, via een mobiel netwerk of via een specifiek netwerk. Bijvoorbeeld van die netwerken die ESP32-achtige apparaten opzetten voor hun configuratie.

Ik gebruik dat alleen als ik iets kleins wil debuggen of als ik écht te lui ben om de kabel uit mijn tas te pakken.
Draadloze Apple CarPlay (BT) en Qi-charger is mogelijk in een autoradio, 2 jaar geleden gekocht voor de vrouw voor een oudere auto. Ik heb onlangs ook hoesjes gezien die de Qi -> USB-C doen voor foons die het nog niet ondersteunen dus het omgekeerde zal ook mogelijk zijn (met de plus dat je geen dataverbinding krijgt met een potentiele USB datadief in je hotel)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 22 juli 2024 14:51]

Ik weet dat draadloze Carplay mogelijk is, maar niet in mijn 2 jaar oude wagen. Dat moet met draad. En met mij hebben veel meer mensen dat probleem.
Tja, mijn 10-jaar oude Passat heeft een 3.5mm aux aansluiting en slechts rudimentaire Bluetooth ondersteuning en geen plaats om een smartphone vast te houden, opgelost met een houder van grofweg 15 euro in de 12V.

In principe zijn alle onderdelen voor CarPlay ondersteuning zelfs in mijn auto, echter fabrikanten willen gewoon de software niet verder ontwikkelen.
Bij CarPlay komt meer kijken dan je denkt. Alleen al de MFi-certificering die nodig is inclusief bijbehorende MFi authenticatiechip. De hardware moet ook USB OTG ondersteunen en nog een hoop meer. Nee, dat gaat Volkswagen niet doen voor een oudere unit. Dat kost zo ontzettend veel geld.

Maar er zijn wel andere units te vinden mét officiele CarPlay ondersteuning die je wellicht kunt inbouwen in die passat. Dat is met modernere auto's steeds moeilijker.
allen één probleem.

En dat komt hier wel voor. Ik ben aan het bellen ofzo, maar mijn telefoon is (bijna) leeg. Dan moet je dat draadloze ding er tegenaan houden.

Ik hoop dat de EU snel kijkt (voordat apple dit doet) naar de oplossing van geen USB poort. Vooral omdat het waarschijnlijk een stuk minder efficient is. En met het oog op het milieu misschien helemaal niet wenselijk is.
ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de lightning connector altijd al zo brak vond dat ik het ECHT NIET zou aandurven om mijn toestel met een kabel aan een powerbank te hangen en dan vervolgens te gaan lopen bellen.

in zo'n geval zet ik mijn toestel
Ofwel op speaker
Ofwel op een Bluetooth headset.

sterker nog de enige manier waarop ik mijn toestel ooit via een kabel heb opgeladen (onderweg) was in een noodsituatie, met de telefoon en powerbank in dezelfde jaszak (of tasvak) en in zulk gevallen had ik eigenlijk liever gewoon een powerbank gehad waar ik mijn telefoon via magneetjes aan de laadpad had kunnen kleven. ook in hetzelfde opbergvak maaar met veel minder kans op draadbreuk of slijtage aan de laadpoort. mijn iphone XS heb ik immers ook al eens voortijdig (na ongeveer 2jaar) vervangen omdat de laadpoort problemen begon te geven terwijl zelf niet handig genoeg ben om hem eigenhandig te repareren. en het destijds nog wat lastiger was een betrouwbare reparatie-toko te vinden die het voor een eerlijke prijs kon doen.
Das allemaal leuk en aardig. Maar soms is een kabel als fallback voor aan de computer toch wel fijn. Komt nog bij dat met draadloos opladen de telefoon en dus batterij warmer wordt en dus minder lang mee gaat.
Ik heb waarschijnlijk hetzelfde nachtlampje als jij. Ik kon hier mijn iphone XS altijd goed op opladen, maar mijn iphone 14 pro heeft zo'n dikke cameramodule, dat die geen goed contact meer maakt en ik het nachtlampje niet meer kan gebruiken. Als oplossing heb ik er maar een magsafe op geplakt.
Er zijn ook powerbanks / telefoons waarop je je telefoon draadloos kan opladen.
Uiteraard wordt een powerbank ook weer bedraad opgeladen, maar dat is op dit moment zo draadloos als je maar kan gaan.

Het nut voor de rest is inderdaad zoals Kalse aangeeft de waterdichtheid.
Uiteraard wordt een powerbank ook weer bedraad opgeladen,
Dat zeg je wel, maar ondertussen... ;)
Het nut voor de rest is inderdaad zoals Kalse aangeeft de waterdichtheid.
Hoe hebben wij dat toch jarenlang gedaan met waterdichte smartphones met knoppen? Hoe konden die ooit waterdicht zijn? :P
Wat in de volksmond "waterdicht" wordt genoemd is niet een binair gegeven. de IP-codering: https://nl.wikipedia.org/...hermingsgraad_tegen_vocht kent maar liefst 10 stappen.

Volgens mij zijn de meeste toestellen in dat systeem helemaal niet "waterdicht" (rating 8 ), maar hooguit "waterbestendig" (rating 6)

En ook als je een bepaalde rating hebt, dan kent een toestel natuurlijk zwakke/sterke plekken, die je wilt verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:51]

De laatste gen iPhones zijn allen IP68. Dus wel degelijk echt waterdicht.
Ik spring er al sinds de iPhone X mee in het zwembad of de zee, nooit één probleem gehad behalve dat de lightning-stekker instant verroest als je hem te snel erin stopt. Maar hou er wel rekening mee dat Apple dit niet hardop verkoopt en de eerste test bij een gebrek is de watertest en vinden ze het dan houdt alles op.
Ja, misschien onduidelijk, ik bedoelde de bredere markt van telefoons. Altijd de rating checken voordat je in de sloot springt ;-)
ik heb hem er niet bij maar heb je in de gebruikershandleiding ook gelezen dat er een behoorlijke disclaimer over water bij staat en dat je basically alsnog geen garantie hebt op 'waterschade'

ip68 is leuk maar alles behalve een 100% garantie... elke poging om zaken te vereenvoudigen en te verbeteren zijn daarom meer dan welkom... bij elke knop of poort moeten er weer allerlei oplossingen met rubbertjes, edelmetalen en dat soort onzin worden bedacht terwijl je dat allemaal achterwege kunt laten als zo'n poort of knop gewoon weg kan blijven.
Ik heb mijn iPhone 11 pro 'gewoon' meegenomen in het zwembad om foto's van mijn zoon te maken. Hoewel ik een psychische grens over moest, had de telefoon er minder problemen mee. Ook onderwater foto's gemaakt. Het enige is dat de lightning poort moest opdrogen voordat ik weer kon opladen. Ook krijgen we bij de duikvereniging regelmatig de vraag om een telefoon op te duiken die iemand in het water heeft laten vallen. Die werkten, zonder uitzondering, allemaal nog. Ook na een paar dagen op de bodem van de gracht.
Die telefoon heeft IP68 certficatie wat betekent een half uur op 4 meter diep in schoon water. Waarschijnlijk gaat langer in vies water ook wel goed, maar ik zou het zwembad toch niet regelmatig in gaan (chloor is vrij agressief).
Dat deed ik dus ook een paar keer met mijn iPhone 11 Pro. Totdat ie na de laatste keer de volgende dag water schade bleek opgelopen te hebben. Wanneer je dan de garantievoorwaarden opzoekt van Apple, blijkt dat vooral die waterdicht zijn en niet je telefoon. Garantie tot aan de voordeur!

Apple is zelf ook niet zo heel erg zeker van zijn waterdichte telefoons. De tests worden onder zeer gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd waarbij de telefoon nieuw uit de doos, zonder schokken of andere fysische belastingen onder water worden gelegd. Elke schok of stoot kan namelijk de waterdichtheid negatief beïnvloeden.

Mijn huidige iPhone zal in iedergeval nooit vrijwillig onder water duikelen.

[Reactie gewijzigd door RJVG op 22 juli 2024 14:51]

Als er geen mechanische elementen in zitten kunnen ze ook niet stuk. Kennelijk acht apple de trilmotor betrouwbaarder dan de knoppen
Dat schrijft @kalse toch?
"Heeft vooral te maken met het nóg meer waterdicht maken van het toestel denk ik"
Het neerleggen van een toestel zodat deze geladen wordt en je een handeling minder hebt. Stukje gemak en een eerstewereldprobleem opgelost. Een gestandaardiseerde magneet erachter heeft ook fijne toepassingen (bijv. in de auto, op je bureau) of accessoires die er aan gekoppeld zijn.
Datzelfde heb je met WiFi ook, we zeggen allemaal draadloos internet, maar het komt toch echt met een kabel binnen en we gebruiken het allemaal :+
Maar dat er een kabel aan je draadloze oplader zit maakt je telefoontoestel natuurlijk niet minder waterdicht.

Als je alle poorten en knoppen weglaat, dan is je toestel lijkt mij veel waterdichter te maken.
Ik heb draadloos laden echt nooit begrepen. Ik had een Qi lader van Ikea in mijn nachtkastje maar bij mijn vorige iPhone ging de accu kwaliteit echt zienderogen achteruit. Nu hang mijn huidige iPhone gewoon aan een kabeltje.
De enige manier waarom dit handig zou kunnen zijn is in de auto. Maar ook daar: je mag het ding toch niet vasthouden, dus een eerst een kabel aansluiten en dan pas rijden kan ook gewoon.

Het blijft wel apart. Apple was laat met 5G en met draadloos laden. Iedereen schreeuwde moord en brand dat Apple traag was en nu: ik gebruik beide technieken niet omdat het echt geen enkel voordeel behaald.
en dan koop je zo'n brakke goedkope klemhouder voor je telefoon en moet je heeeeel hard remmen vliegt je telefoon uit de ouder en op de kabel en brak is je oplaadpoort...

als alternatief heb je een houder waar geen stekker in zit, en die dus ook niet kan breken door een val uit zijn houder... of je je toestel vast mag houden heeft daar helemaal niets mee te maken.

overgens kun je moeilijk de eerste generatie Qi in de iphone X vergelijken met de modernedere draadloze oplossing ... om te beginnen werkt die al met magneetjes die er voor zorgen dat de coils optimaal worden uitgelijnd zodat de warmte productie minimaal is... (let op: opwarmen is het grootste probleem van oplaadbare batterijen aangaande de levensduur, als je die temperaturen laag houdt gaat de levensduur magisch omhoog). dat wil niet zeggen dat magsafe nu by design beter voor je accu is dan een usb-c poort maar het is ook lang niet meer zo slecht als het was.
en dan koop je zo'n brakke goedkope klemhouder voor je telefoon en moet je heeeeel hard remmen vliegt je telefoon uit de ouder en op de kabel en brak is je oplaadpoort...
In things that happen never...

Of, dan heb je een houder zonder stekker. En dan moet je heeeeeel hard remmen en dan vliegt je telefoon tegen het raam omdat ie nergens aan vast zit en dan is ie helemaal kapot |:(

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 14:51]

Geen enkele opening meer in het chassis? Dus geen vocht, geen stof problemen, en hopelijk blijft het het dus langer doen.
Ik snap je reactie. En uit ervaring kan ik vertellen dat draadloos opladen heel prettig werkt.

Tuurlijk, het is een kleine handeling: kabeltje erin prikken.

Maar een device op een draadloze lader leggen is prettiger.
Geen gepriegel
bang zijn dat je kabel breekt
Stof ertussen komt
Waterdichtheid van device (Apple Watch heeft niet eens een poort, hoor je weinig mensen over klagen)

Zelfde als met Macbook. Mijn MB Pro uit 2010 had een Magsafe poort. Deze M1 air uit 2020 een USB-C kabel en ja, dat voelt echt fragiel. Ben elke keer bang dat ik hem scheef erin prik o.i.d. en dat de aansluitingen beschadigen. Met magnetisch heb je daar geen last van.

Nogmaals, allemaal uit ervaring, op papier lijkt het misschien geen verschil te maken.
[...]

En dat is een hele leuke natuurlijk, want aan een ''draadloze'' opladerzit gewoon een kabel. Dus aan een magsafe zit gewoon een kabel, dus wat is nu het nut?
Draadloos aan iPhone aangesloten, dus niet in lightning-port gestoken
Je WiFi is ook niet draadloos want aan je router zit ook een draadje }>
Uitsparingen voor knoppen (en poorten) maken in het "chassis" van een iPhone of iPad is Apple al jaren een doorn in het oog. Esthetisch onverantwoord zelfs.

Daarnaast is een chassis zonder knoppen of poorten sterker, want het is nu 1 geheel zonder gaten. Ook qua onderhoud is het voor Apple beter, want hun klanten (slachtoffers is misschien een betere benaming) hebben nu minder mogelijkheden om iets aan of in hun toestel kapot te maken.

En als er toch een probleem voordoet, dan moet het toestel wel terug naar Apple, want een compleet gesloten chassis is nu compleet verlijmd aan het scherm met alle benodigde electronica daar tussen in. Onderhoud door derden word met een compleet gesloten chassis een stuk moeilijker dan dat het nu al is. Als er al uberhaupt sprake is van onderhoud, In de meeste gevallen is het makkelijker om de inhoud van het kapotte toestel over te zetten naar een nieuw toestel.

Je zou kunnen stellen dat bij Apple's beslissingen in bedrijfsvoering de afgelopen jaren een trend waar te nemen is, namelijk dat hun klanten goud geld moeten betalen voor het privilege om hun hardware in handen te mogen houden. Wil je het toestel gebruiken, dan moet je voor elke po.p en sch..t betalen (waar Apple dan nog eens 30% van af roomt). Van koop is dus geen sprake meer, je huurt een Apple toestel.

Ken je het concept nog waarbij een eigenaar van een fabriek ook eigenaar was van de huizen en winkels en het cafe waar zijn werkers woonden/leefden/werken? De enige die daar goed van boerde, was de eigenaar, de werkers waren compleet overgeleverd aan zijn grillen. Apple past precies hetzelfde concept toe in hun marktdeel. Microsoft heeft gezien dat Apple daarmee wegkomt en is beetje bij beetje hetzelfde concept toe aan het passen in hun marktdeel.

Het compleet gesloten chassis mag er misschien niet op lijken, maar het is gewoon de volgende stap in Apple's plan voor totale controle over hun klanten.
Plus het feit dat draadloos ontzettend energie inefficient is.
En dat is juist extra kut, want die capacitieve meuk doet het juist niet bepaald top in vochtige/natte omgevingen. Of de boel werkt niet, of je krijgt juist ghost presses. Dat lijkt me echt enorm onwenselijk als bijvoorbeeld de volume omhoog-knop denkt dat 'ie ingedrukt gehouden wordt terwijl je telefoon gewoon in je broekzak zit. Of andersom, dat je de boel dus niet kan bedienen omdat je natte vingers hebt, terwijl dat met mechanische knoppen, die ook gewoon waterdicht kunnen zijn en dat in huidige telefoons ook gewoon zijn, helemaal geen probleem is.
Ik pas het volume regelmatig aan op de tast, zonder te kijken. Dat gaat dan ook niet meer?
Dat hangt helemaal af van hoe ze het zouden ontwerpen. De knoppen kunnen nog steeds vormgegeven zijn zoals de huidige knoppen maar dan aanraakgevoelig en dus niet in te drukken. Dan kan je ze in ieder geval op de tast vinden, maar daarmee kan je ze dus ook per ongeluk indrukken. Zelfs je telefoon verkeerd vastpakken bij het uit je broekzak halen kan dan ook al voor "ingedrukte" knoppen zorgen, nogmaals onwenselijk. Dus het kan waarschijnlijk wel maar ik zie het op geen enkele manier gebruikersvriendelijk zijn.
Ik kan me voorstellen dat het net zo werkt als een trackpad op een Macbook. Daar zit ook een druksensor in die extra informatie geeft waarmee de trackpad weet of je er hard of zacht op duwt. Daardoor kun je er meer mee dan met een gewone knop of gewone trackpad. Als dit er niet in zit dan zie ik de toegevoegde waarde ook niet.
Met een druksensor erin heeft heel het capacitieve aspect geen nut meer, het is namelijk een enkele knop, geen pad, dus positie-informatie is irrelevant. Voordeel is dat daarmee ook alle nadelen van capacitief verdwijnen en het ook bediend kan worden door hoesjes heen of dmv iets anders mechanisch.
Ik verwacht dan ook dat ze er een mini-trackpadje oid van willen maken, voor bijv. gesture-ondersteuning.

Alleen een gewone capacitieve knop lijkt me totaal onzinnig. En trouwens ook niet zo ingewikkeld dat een leverancier dat nu niet aan zou kunnen :)
Het ingewikkelde is dat ze er een trilmotor in willen om een knop te simuleren. Ik denk dus dat er idd een druksensor in komt, zodat de knop pas getriggerd wordt als er iets harder op geduwd wordt. Dan kan je ook niet meer snel na mekaar een paar tikken geven zoals bij een fysieke knop.
Iig lijkt het me in eendert welke uitvoering een stap terug op gebruiksvriendelijkheid.
Op de trackpad kan dat trouwens wel prima, een paar keer snel achter elkaar drukken, net zo snel als het op een gewone iPhone-volumeknop zou kunnen :)
uit het artikel maak ik op dat niet de sensor maar de feedback, (trilmotoren om je het gevoel te geven dat je een knop hebt ingedrukt), het echte probleem is. als je helemaal geen indicatie meer hebt of je de (knop) wel heb ingedrukt zal dat voor sommigen misschien wel een te grote hindernis zijn.

persoonlijk hoeft het van mij niet zo, een paar goede knoppen zijn prima waterdicht te houden / te maken, dat je zo'n usb-c (of lightning) poort weg laat omdat het je bijvoorbeeld goud bespaard voor de conector en heel wat rubber voor de afdichting kan ik wel begrijpen, maar als ik eerlijk ben mis ook de touchID in mijn powerbutton.
Heeft vooral te maken met het nóg meer waterdicht maken van het toestel denk ik. Apple neigt ook steeds meer naar poortloos te gaan. Eerst is de jack al verdwenen en er zijn ook continu geruchten dat de oplaadpoort gaat verdwijnen. (Eerst nog even een USB C variant omdat het moet natuurlijk).
Dat Apple hiernaar neigt is natuurlijk ook gewoon een gerucht wat de wereld ingeholpen is op basis van het verwijderen van de 3,5mm jack... dus of dit inderdaad hun nieuwe visie is op de smartphone vraag ik me af.

Op den duur lijkt het me inderdaad niet vreemd dat dit gaat gebeuren, maar of dit iets is waar Apple naar neigt.. dat weet ik niet.
Eerst nog even een USB C variant omdat het moet natuurlijk
Eigenlijk moet het niet. Apple zei dat ze zullen voldoen aan de regels, en die regels zeggen dat het usb-c moet zijn, als je bedraad kan laden. Een device die enkel draadloos op te laden is hoeft geen usb-c te hebben, en dat is nu net iets dat Apple zou kunnen doen met een toekomstige iPhone.

Nooit usb-c toevoegen, en direct naar draadloos only (zoals de apple watch bijvoorbeeld)
Krijg meer het idee dat het om repareerbaarheid door niet-Apple gaat.
Gaan ze dan ook over op alleen e-sim ? :-)
iPhones zijn al absurd goed waterdicht, en naar je garantie kun je toch fluiten als je toestel verzopen is en hun het kunnen zien.

Achter al dit alles zit een andere agenda bij Apple, wat precies geen idee (op speculatie na) maar ik betwijfel dat ze een poortloze iPhone maken vanwege waterdichtheid, eerder om meer geld eraan te verdienen (want meer proprietary accessoires en meer macht in wat wel of niet kan)

Er zit meer achter waarom de iPhones überhaupt nog steeds lightning met USB 2.0 gebruiken, terwijl Macbooks en iPads allang op USB-C zitten.

Ik vind mijn iPhone een fijn toestel, maar eventuele poortloze iPhone zou een reden zijn voor mij om over te stappen, ik gebruik de kabel te vaak.

Tenzij Apple ineens de hele file management op z’n kop gooit zodat je daar meer vrijheid hebt, maar gezien hun hardere push naar iCloud zie ik hun dat niet doen, meer afsluiten is wat ik dan wel verwacht.

En dan begin ik niet eens over laden, Lightning (straks USB-C) en Magsafe werken prima naast elkaar, de normale kabel gedwongen droppen voor een magnetische puck MET EEN KABEL, voelt meer als “the Apple way”, ze doen het omdat het kan en omdat Apple met zoiets weg kan komen.

Overigens dan moeten de speakers en microfoons ook weg, want dat zijn extra openingen die waterdicht maken niet helpen.

Apple volgde altijd hun eigen weg, maar de laatste jaren lijkt hun focus op winstmaximalisatie door te slaan.
Je kan je toestel niet echt vlot gebruiken als die aan het laden is op een QI ligt. Volgens mij is dat wel een groot struikelblok.
Zou de reden niet zijn dat ie dan water dichter en steviger wordt?
Ik denk vooral dat het kostenbesparing is... Een poort kost geld, een waterdichte poort kost nog meer geld, dus een poort achterwege laten x miljoenen toestellen fabriceren is pure winst (want ik denk niet dat de verkoopprijs omlaag zal gaan).
En een trilmotor met dito techniek is gratis?
Nee, maar die zit er nu ook al in.
Niet alleen omdat het kan, elke nieuwe/vervangende technologie is natuurlijk “omdat het kan”.

Ik zie Apple uiteindelijk nog wel een ontwerp uitbrengen zonder fysieke knoppen maar ook zonder laad poort. Hiervoor zouden ze de overstap kunnen doen maar MagSafe en voor een connectie met de pc zouden ze gebruik kunnen maken van de Smart Connector die ook te zien is in iPads. Hiermee kunnen ze een toestel maken die nog waterdichter is en nog meer hun eigen proprietary techniek zal afdwingen.

Ik weet alleen niet of het verwijderen van de laad poort uiteindelijk wettelijk is toegestaan?
vanuit de USB C verplicht wetgevign van de EU is er in ieder geval geen probleem

de wet zegt als hij bedraad oplaad doet ie dat niet dan is er in deze wet geen verplichting aan apple om er een laadpoort bij te doen
Toevallig 2 maanden terug nog gehad met mijn OnePlus 9 Pro. Was ook mijn eerste keer overigens, maar snel en kosteloos gerepareerd gelukkig.
Het gaat er natuurlijk om dat ze richting een ontwerp willen zonder fysieke knoppen. Hoe minder “moving parts”, hoe minder kans op defecten. En minder kiertjes is weer goe voor waterdichtheid en stofdichtheid, wat mogelijk weer ruimte bespaart qua waterdichtheid “sealing”.
Op naar een iPhone zonder poorten en openingen. Ik zou het prachtig vinden , zo’n device dat volledig uit 1 onderdeel lijkt te bestaan. Unibody eveolved.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 22 juli 2024 14:51]

Toch heb ik wel een aantal iPhones gehad waarvan de knoppen niet consistent werkten. Een zompig gevoel bij indrukken of een slechte registratie wanneer je ze aan de zijkant indrukt. Schuurt altijd tegen het randje van zeuren aan, maar voor dat geld moet zo’n apparaat gewoon perfect zijn.

Ik vind dit nieuws dan ook jammer.
Ik ben benieuwd hoe goed het werkt, ik heb soms "moeite" met de volume knop indrukken als mijn telefoon in een stevig hoesje zit. Als het een soort touch knop wordt (die goed werkt) Lijkt het mij nog best een toevoeging. Het blijft afwachten maar Apple is wel een bedrijf die dit soort toepassing in de praktijk vaak goed uitvoert.
Omdat het kan en omdat er dan weer een reden is om de prijs op te krikken.

Net als dat hele verhaal dat ze met de Pro modellen over willen stappen naar titanium omdat dat lichter is dan staal, tegelijkertijd denk ik dan “gebruik aluminium zoals bij de basis modellen” maar dan “is het niet premium” meer.

absoluut niks mis met aluminium, ik zie een eventuele overstap op titanium eerder als een reden voor een hogere prijs.

Met hogere prijzen doel ik op EU, in de VS zijn ze al heel lang niet gestegen voor de duurdere modellen.
Titanium is duur. Veel duurder dan Aluminium. Maar als je naar de kijkt naar de eigenschappen van titanium en die van aluminium en zelfs (sommige vormen van) staal, dan valt titanium best wel tegen. Titanium klinkt goed in de oren, is duur, dus moet het wel een premium materiaal zijn. In de praktijk is dat dus niet het geval.
Vocht, stof, mechanische slijtage.
Best leuk dat je wat nieuws probeert natuurlijk, maar de knoppen die erop zitten werken toch gewoon prima.
lijkt me dat de nieuwe knoppen een stuk meer foutgevoelig kunnen zijn dan een stel fysieke knoppen?

En wat voegt het nou echt toe? Ik zou meer onder de indruk zijn als Apple hun telefoon iets dikker maakt en een dikkere accu erin stopt. die camera steekt toch al een heel stuk uit, dus de hele telefoon wat dikker maken valt misschien niet eens zo veel op.
Antwoord is heel simpel. Nog meer serialized onderdelen erin stoppen. Mocht deze knopjes defect gaan ben je verplicht om het bij apple te laten fixen. Aan/uit ofwel volumeknop zal wel werken, maar de haptic feedback zal daardoor vervallen.

Apple kennende zal dit helaas wel gebeuren vermoed ik.
Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van capacitieve knoppen ten opzichte van de "normale" knoppen?
Voor apple zal het productiekosten schelen en het vereenvoudigd het waterdichte ontwerp. Voor de gebruiker is het niet echt een verbetering... en de reden is onder iedereen wel bekend.

Apple zal er een geweldige marketingterm aan mee geven. Zoiets als magic button .... :)
Die technologie is niet nieuw: de HTC U12+ uit 2018 heeft bijvoorbeeld ook geen fysieke, maar capacitieve knoppen
Geldt de iPhone 7 uit 2016 niet met zijn capacitive home button?
Maar die had nog wel normale volume rockers, aan/uit-knop en silent switch. Denk dat het gaat om het complete gebrek aan fysieke knoppen ipv één capacitieve button.
Ik bedoel meer te zeggen dat Apple juist de voorloper is met solid state knoppen en goed omgaat met het nabootsen van echte knoppen, zoals ze dat hebben gedaan met de home button en Force Touch trackpad. Het voorbeeld van de gelinkte review geeft dat ook aan.
Alleen had de iPhone 7 ook nog gewone knoppen voor volume, lock/unlock etc.
In mijn ogen is dit juist een plus.
Ikzelf geef juiste de voorkeur aan fysieke knoppen.
Geeft meer feedback en ik heb het idee dat ik minder fouten.
Vindt typen op een telefoon om de zelfde reden nog steeds vervelend.
Geef daarom de voorkeur aan bellen of met toetsenbord van achter mn pc.
Ik moet anders zeggen dat ik niet ontevreden ben over de kunstmatige feedback die ik krijg van de Taptic Engine die in mijn iPhone (en MacBook) zit... Het voelt echt alsof ik iets indruk en een klik geeft, terwijl het toch echt een gegenereerd tikje is.
Heb je Touch ID op een van de laatste modellen waarbij dit was al eens geprobeerd? Of de Touchpad's op een MacBook? Die zijn allemaal al niet meer fysiek in te drukken maar geven wel de impressie.
Ja, en ook dat heeft hetzelfde probleem, je krijgt pas feedback op het moment dat je de knop indrukt.
Je krijgt geen feedback van waar je je vinger plaatst zeg maar.
Ik kan niet van te voren "voelen" waar de knop zit. Wat ik uitermate frustererend vind.
Blind typen is er niet bij, dan maak ik veel te veel fouten.
Dus nu heb je een gerucht over het annuleren van een eerder gerucht.

Het is wel ideaal. Een gerucht kan later niet blijken te kloppen, maar een gerucht over het niet doorgaan, van een ander gerucht blijkt vaak te kloppen.

Mijn eerste gerucht gaat over dat Microsoft, Apple en Linus samen eind dit jaar een vliegende auto op de markt gaan brengen.
Over drie maanden kom ik met het gerucht dat dit doel te ambitieus bleek te zijn en ze hebben het uitgesteld. En jullie gaan zien dat ik gelijk heb, want eind dit jaar is er geen vliegende auto van hun op de markt.
Lijkt me een leuke stap richting iPhone zonder poorten en fysieke knoppen. Helaas gaat dit dus nog niet door waardoor we afstevenen op een nagenoeg zelfde ontwerp als vorig jaar met waarschijnlijk wederom minimale verbeteringen.
capacitieve knop is een soort onderlaag druksensor?
Ik zou echt zenuwachtig zijn als het niet meer werkt, want dan kun je je telefoon niet meer starten... :')
Ik heb liever dat ze iets aan dat uitstekende camera eiland doen..
Oh nee, en dan lekker 3 uur draadloos opladen. Dit gaat mensen erg veel moeite kosten op het begin aangezien bijna niemand echt draadloos heeft gebruikt tot nu toe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.