Onderzoek: Rusland koopt Amerikaanse chips in via bedrijfjes in China

Rusland heeft sinds het Oekraïne binnenviel en een oorlog startte voor honderden miljoenen dollars aan Amerikaanse chips ingekocht via onder meer bedrijfjes in China en Hongkong. Dat zou niet mogelijk moeten zijn.

De kleine bedrijven in Hongkong en China verkopen de Amerikaanse chips, waaronder Intel-processors, aan kleine bedrijven in Rusland, meldt de Japanse zakenkrant Nikkei op basis van eigen onderzoek. Voor de invasie verkochten Chinese bedrijven voor 51 miljoen dollar aan chips aan Russische bedrijven, sinds de invasie gingen er Amerikaanse chips ter waarde van 570 miljoen dollar via China naar Rusland.

Zo noemt Nikkei het voorbeeld van AGU, een bedrijf uit Hongkong dat in april vorig jaar, dus na de invasie, is opgericht. Het verkocht Intel-processors aan Atlas, een Russisch bedrijf dat in 2021 vrijwel geen handel dreef en na de invasie ineens actief werd. Intel ontkent dat AGU een leverancier is van Intel-processors.

Het onderzoek toont aan dat Rusland ondanks de sancties vanwege de invasie op beperkte schaal aan Amerikaanse chips kan komen. Het is onduidelijk of dat in zijn geheel te voorkomen was geweest. Het is onduidelijk wat Rusland met de chips heeft gedaan. Eerder werd al duidelijk dat via dezelfde weg, tussenhandelaren, Nederlandse chips ook in Rusland terecht kwamen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-04-2023 • 09:18

106

Reacties (103)

103
90
47
1
0
31
Wijzig sortering
Een handelsembargo is nooit 100% effectief. Begin 1800 deed Napoleon (ja die Napoleon) een handelsembargo starten tegen de Engelsen (ja, die Engelsen). Je raad het al; dit werkte niet goed en zette ook kwaad bloed in het Europa van destijds want veel handelaren waren hiervan de klos.

Toch heeft het huidige embargo zin. Rusland zal veel minder kunnen krijgen en ze zullen waarschijnlijk veel meer ervoor moeten betalen. Nu deze kanalen bloot zijn komen te liggen staat China ook voor een keuze om er wat aan te doen of sancties te riskeren. Obviously zal China er wat aan doen maar de kanalen dieper de grond in leggen op de achtergrond.
De realiteit is dat dit niet een ideale manier voor Rusland is om aan chips te komen. Net zo min als dat het handig is om hun olieproducten naar India te verschepen voor verdere verwerking. Het zijn allemaal minder efficiënte, duurdere mogelijkheden.

Ik zie dit meer als uitzoeken waar je de duimschroeven nog wat harder kunt aandraaien.
Het is ook meer een kwestie van een blind oog toedraaien. NXP verscheept miljoenen chips naar twee Chinese partijen waarvan ze weten dat deze op diens beurt weer aan Rusland verkopen. Ze sponseren dus gewoon willens en wetens de oorlog.

Ik maak me ook sterk dat in gevonden chips, NXP niet in staat is om te traceren wie nou specifiek deze chips binnen NXP verkocht heeft en wie gekocht heeft. Het moet toch eenvoudig zijn om de supply chain op te breken? En natuurlijk dan gaat het wel weer via een andere partij, maar als er plots een Chinees bedrijf uit het niets miljoenen chips begint te kopen dan moeten er toch alarmbellen in Nijmegen afgaan?

Nogmaals bedrijven stellen zich publiekelijk wel hard op, maar tegelijkertijd is het natuurlijk wel lekker verdienen deze oorlog.
Het is ook meer een kwestie van een blind oog toedraaien. NXP verscheept miljoenen chips naar twee Chinese partijen waarvan ze weten dat deze op diens beurt weer aan Rusland verkopen. Ze sponseren dus gewoon willens en wetens de oorlog.
Kunnen wel hypocriet doen, maar dan zijn er nog wel meer landen waarbij we militaire inmenging niet afkeuren.. Wil verder niet wijzen, maar het is wel zo.
Nogmaals bedrijven stellen zich publiekelijk wel hard op, maar tegelijkertijd is het natuurlijk wel lekker verdienen deze oorlog.
Natuurlijk, wat dacht je dan? :)
Legio voorbeelden aan hypocritische gebeurtenissen in de wereld.
KFC en Burger king zijn gewoon actief in Rusland, veel producten kan je nog gewoon kopen in Rusland zoals heineken al is de prijs wel soms een stuk hoger. Kijken we naar onze inflatie cijfers dan valt de prijsstijgingen daar al weer meer mee.
Of bijvoorbeeld als bedrijven als Apple, Samsung of etc aan greenwashing doen maar degene die kobalt uit de grond halen voor de accu's die de producenten gebruiken in de afrikaanse landen misbruikt worden (onderbetaald, slechte ,omstandigheden werken etc etc).

Was de wereld maar eerlijk, maar of dat in ieder mens hun natuur zit is de vraag natuurlijk kijkende na hoelang we al op deze aardbol rondlopen en alle gebeurtenissen.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 29 juli 2024 23:26]

Bedrijven als Burger King kan je niet echt hypocriet noemen. Die hebben gewoon gezegd dat ze open zouden blijven in Rusland. Bedrijven als Coca Cola en Pepsi die hadden gezegd dat ze zich terug zouden trekken zijn hun producten echter gewoon onder een andere naam gaan produceren. Kijk dat is natuurlijk dus wel weer hypocriet.

Daarnaast halen we (Westen) nog steeds veel grondstoffen uit Rusland en kopen we "Russische" bv olie en gas via een omweg van oa India en China. Waardoor we er ook meer voor betalen.

Geld verdienen en sancties leveren voor allerlei partijen mogelijkheden op om geld te verdienen. En ja, waar geld te verdienen is verdwijnen de principes en idealen al snel als sneeuw voor de zon. Zo leverde Nederland bv wapens aan zowel de Engelsen als de Amerikaanse vrijheidsstrijders in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783).

[Reactie gewijzigd door zap8 op 29 juli 2024 23:26]

Was de wereld maar eerlijk, maar of dat in ieder mens hun natuur zit is de vraag natuurlijk kijkende na hoelang we al op deze aardbol rondlopen en alle gebeurtenissen.
Hier zeg jij heel stellig in de natuur van de mens zit. In werkelijkheid is verschil tussen nature en nurture is vaak moeilijk te definiëren. ik vraag me af of het de natuur is of een gevolg van de opvoeding en prikkels die de mensen krijgen? Het is denk ik evident dat wij een systeem gecreëerd hebben waarin het nastreven van individuele welvaart wordt gestimuleerd. Tot het niveau waarbij je het bijna een religie kunt noemen. Dit is echter niet een natuurwet of iets dergelijks, dit hebben wij mensen verzonnen.
Burger King wilde wel stoppen in Rusland maar kan dit omwille van contractuele redenen nog niet. Ze werken in een franchiseconstructie met onder een Russische ondernemer (Alexander Kolobov). In die samenwerking heeft geen van de partners een meerderheidsbelang en kunnen ze dus niet zomaar eenzijdig uitstappen. Of ze zouden natuurlijk al hun geld zomaar moeten opgeven (verlies), maar dat hebben de andere bedrijven ook niet gedaan (die hebben hun activa verkocht aan lokale spelers).
Met oorlog valt verekkes veel geld mee te verdienen, plus het is goed voor technologiesche ontwikkelingen. En eventueel wederopbouw van steden. Kortom als je oorlog "goed" voert kan het best veel voor je land doen.

Lord of war is wel een leuk voorbeeld hier van.

wapenhandelaren lachen zich kapot aan deze oorlog.

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 29 juli 2024 23:26]

Het is niet perse zo dat iedere chip voor de oorlog wordt ingezet. Het gaat ook om bedrijven die niets met de oorlog te maken (willen) hebben, chips zitten tegenwoordig overal in. Je bankpasje, koffieautomaat, printer en (robot) stofzuiger, net als medisch materiaal. Kleine hoeveelheden chips zijn nodig voor de normale Russische bedrijven, het meeste Russisch materiaal is niet zo high tech. Dat betekend niet dat het dan maar prima is allemaal, maar je kan je afvragen hoe het is om daar te wonen en hiermee te moeten dealen. We zijn afhankelijk van die chips voor ons dagelijkse, niet oorlog leven, ook in Nederland.
Dat is ook deels het doel van de maatregelen de burger ver van de frontlinie de gevolgen laten ondervinden, want zolang zij de jeugd naar het front sturen in plaats van Moskou blijft de oorlog draaien.
Het hoeven niet eens Chineze bedrijven te zijn. Ik ben ook al meermaals door Chineze bedrijven om chips gevraagd. En ze tellen dan al snel $50 neer voor chipjes van nog geen $1. Bij een dergelijke marge mag je er vanuit gaat dat bijna elke Chineze handelaar deze vraag bij al zijn buitenlandse contacten neerlegt.
Dat is al langer bekend idd.

Het is wachten tot er gehackte of defecte chips verscheept gaan worden.

Er gaan niet voor niets filmpjes rond van lange afstands raketten die terugvliegen of de verkeerde kant op.

De vraag is hoe lang dit duurt. Net al met de gelekte Pentagon info. Het is lijkt erg. Je ziet vaak in James Bond achtige films met martelingen voor info. Enz.

In werkelijkheid krijgt een geheim agent een aantal uur en mag hij gewoon alles vertellen wat hij weet.

1. Hij weet niet alles (maar een specifiek iets)
2. Zie er maar eens achter te komen of iets waar is en ook nog eens op tijd.

Net zoals die chips. Als je die specifiek test of programeerd kun je van alles testen of ze werken. Is hij geprogrammeerd bij een luchtdruk meter erop aangesloten ga je wat anders doen. Dat ga je echt moeilijk ondervangen.
Ik weet niet of het al bestaat, maar uiteindelijk zou een DRM op de wat geavanceerdere chips misschien een idee zijn? (Doet Apple dit niet met zijn componenten?). Dat je bijvoorbeeld een fabrikant een sluitel geeft zodat alleen hij het kan integreren in zijn producten. Ik snap dat dat niet waterdicht is, maar dan zou je wel weer een stapje moeilijker maken. Bij leaks weet je dan waar het vandaan komt en kun je maatregelen nemen en bij nieuwe leveringen een nieuwe sleutel vereisen.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 29 juli 2024 23:26]

Dan nog ben je als bedrijf in overtreding en kan je gesanctioneerd worden, zeker als je er weet van hebt.
O.a. Microsoft heeft recent een boete gekregen van 3.3 miljoen dollar omdat ze jarenlang per ongeluk handelsembargo's hebben omzeilt. Ze zijn na het ontdekken zelf naar de overheid gestapt en daarom hebben ze een settlement kunnen regelen.
https://ofac.treasury.gov/media/931591/download?inline
https://www.techradar.com...software-to-russian-firms
90% van de elektronica wordt in China gemaakt. Uiteraard verkoopt NXP aan Chinese chiphandelaren en slingeren er grote partijen NXP-chips in China rond. Een deel van de toeleveringsketen kun je controleren. Maar bedenk dat grote partijen als Foxconn en Flextronics chips vaak met termijncontracten kopen. Voor een beursgenoteerd bedrijf als NXP zijn vaste inkomsten heel belangrijk, dus beursgenoteerde bedrijven tekenen dat soort overeenkomsten graag. Voor grote elektronicafabrikanten is het voordeel een lage prijs, maar wel afnameverplichting.

Een deel van de contractueel gekochte chips blijft over. Die worden verkocht aan handelaren, kunnen jaren in een magazijn liggen en dan weer verkocht worden. Bijvoorbeeld op AliExpress. Of aan Rusland.
Economen zeggen niet voor niets: je kunt geen economie bouwen op parallelle import.
was het niet de overheid die een campagne had? 'je mag alles van me weten behalve mijn pincode'

de beste oplossing om de duimschroeven aan te draaien lijkt mij om het faciliteren van verhulling van eigendom strafbaar te stellen met gevangenisstraf.
het zou de belastinginkomsten verhogen van een groep die dat makkelijk kan opbrengen om ook belasting te betalen en de transparantie verbeteren.

want nu kan het vaak niet gevonden worden vanwege de creatieve mogelijkheden die de Nederlandse wet bied om bezit en/of vruchtgebruik te verhullen via brievenbus bedrijfjes en slimme constructies.

Zo lang dit niet strafbaar gesteld wordt is het een strijd van zwakke regels en zoeken naar 'financieel-juridische geitenpaadjes'

[Reactie gewijzigd door meathome op 29 juli 2024 23:26]

Ja die Napoleon
Die die lekkere snoepjes heeft uitgevonden? :+

Maar even on topic:
Ik ben sowieso van mening dat we veel strenger moeten zijn wat betreft China, ze flikken dit soort trucjes constant en reken maar dat de CCP hier een vinger in de pap heeft.
En wat doet het Westen? Die kijken toe want die zijn veel te bang om hun toegang tot de goedkope industriële sector van China te verliezen omdat ze er economisch gezien te veel van afhankelijk zijn.
Ik denk niet dat Rusland zich veel aantrekt van de minieme meerprijs van chips via China, sinds de olie/gas die Europa nog steeds aankoopt nagenoeg verdubbeld is, wat puur winst in de zak van Putin is die hij nu kan gebruiken om meer militair materiaal te kopen van China.

Moesten we 'echt' denken dat Rusland/China slecht is, dan zou Macron of Biden niet naar China gaan en hun aanmoedigen om Taiwan binnen te vallen en zou Duitsland al lang geen olie/gas mogen aankopen via Rusland. Het is theater aan alle kanten, Biden, Macron, Scholz, Xi, Putin en Merkel, ze trekken allemaal aan dezelfde kant.
Dat van die olie en gas is bewezen niet waar. Het is allang bewezen in cijfers dat Rusland gewoon dik verlies maakt t.o.v. van de handel met de EU. Er is een kanaal op YT van Perun die dit netjes met cijfertjes en statistieken heeft uitgelegd.
Rusland wilt dat je anders denkt, maar Rusland is gewoon zijn meest winstgevende markt verloren. De hoeveelheid olie en gas die ze verkopen aan o.a. China en India is een fractie van wat de EU deed afnemen en wordt verkocht met een 30% markdown op de marktprijs.

@Sempri. Ik zie al dat een discussie met jouw hebben zinloos is. :)
(Perun komt gewoon met reputabele bronnen wat je had geweten als je mijn bron had opgezocht)

[Reactie gewijzigd door Auredium op 29 juli 2024 23:26]

Hahaha wat ben jij simpel zeg, en jij gelooft die Peru of Pera YT kanaal dus wel? Hoe komt hij dan zijn "cijfertjes"? Was hij erbij dan, bepaalt hij het Russische handelsbeleid soms? Trap niet in de Westerse propaganda, het westen wil ons juist laten geloven dat Rusland aan de verliezende hand is terwijl juist het tegenovergestelde gaande is.
Hun inkomen is bijna verdubbeld sinds 2020:
https://www.statista.com/...dget-oil-and-gas-revenue/

De invoer van ruwe olie uit Rusland in de Europese Unie was 5224000 ton in oktober 2022, aan meer dan 600 USD per ton.

Natuurlijk voeren ze deels uit via China/India die het dan doorverkopen aan de EU, dus betaal jij nu meer dan tweemaal zoveel aan de pomp om Putin en alle tussenliggende dictators zakken te vullen.
Je bron gaat tot 2022 en de bronnen van je bron zijn alleen met abbonoment te zien. Je zou net zo goed niets kunnen posten.

Ook houd je bron maar 1 metric aan waardoor deze geen compleet beeld kan geven.
Geloof mij. Rusland is crsuhed.

Ik geefje 1 van meer dan een dozijn betrouwbare bronnen over Rusland budgettekort:
https://www.reuters.com/m...three-sources-2023-02-08/

Rusland zijn economy is garbage momenteel en de prognose is dat het nog zeker 20 jaar gaat duren voor ze uberhaupt meespelen.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 29 juli 2024 23:26]

We spreken niet over de algemene economische staat van Rusland, ze zitten in een oorlog, het is al meer dan 100 jaar (vanwege communisme) een 3de wereld land. Maar ze zijn nog lang niet bankroet want we sturen ze nog steeds meer geld.

Mijn punt was dat EU nog steeds en veel meer geld dan voordien richting Rusland sturen. De EU en extreem-links denkt natuurlijk dat we goed doen om beloftes te maken voor minder olie of gas, maar de statistieken tonen zeker aan: de Energiewende zorgt dat we nu allemaal Rusland meer betalen en meer Russische olie en gas verbruiken dan voordien, en dat is deels wat voor de oorlog betaalt.

Willen onze politiekers er echt iets aan doen, dan zouden we geen kerncentrales stopzetten, maar juist bouwen, meer gas en olie zelf pompen en de vloed geld richting Rusland stopzetten.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 29 juli 2024 23:26]

Graag hier verder waar o.a. ik al sinds dag 1 de oorlog bespreken:

forum: Themaforum: oorlog in Oekraïne

(Dit is ook mijn manier van zeggen; Alles wat jij hier zegt heb ik al 20 keer eerder gelezen)
Is nog maar afwachten of het zin heeft. Momenteel staan de cijfers voor de Russische economie er beter voor dan de onze.

Maar goed, vooral afwachten hoeveel daarvan waar is en of het niet een grote show is.
Russische economie doet het fantastisch, en dat weten we volgens de cijfers van *checks notes* Rusland. En dan nog geloven mensen dat.

De realiteit is aanzienlijk slechter voor Rusland
Zie de tweede zin ;)
Je verwacht het niet.....

Zo'n ban is leuk maar vrijwel onmogelijk te controleren natuurlijk. Zodra je levert aan landen waar openheid en transparantie niet geweldig zijn, weet je nooit waar de spullen daarna heen gaan.
Je bent uiteraard sarcastisch, terecht, maar ja, iedereen verwacht dit inderdaad. En dat is ook geen probleem, want het alternatief is directe import maar gewoon blijven toestaan. Je maakt het Rusland wel degelijk lastiger en je beperkt ze en dat is het doel.
Je maakt het Rusland wel degelijk lastiger en je beperkt ze en dat is het doel.
En nog steeds werkt een dergelijke blokkade wel voor het beoogde doel. Omdat Rusland het via een tussenpartij moet kopen zal het een stuk duurder zijn, wat ook druk zet op de economie. Voldoende kleine speldenprikjes maken nare wonden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juli 2024 23:26]

Ik vraag me af of het kopen via de "tussenpartij" daadwerkelijk duurder is. Het heeft er alle schijn naar dat de vermelde AGU gewoon door Rusland zelf opgericht is precies voor dit doel.

Voldoende kleine speldenprikjes ben ik met je eens; het kost wel wat extra moeite en als bedrijfjes zoals AGU plots hele bergen gaan kopen dan loopt dat snel in de smiezen en worden daar vast weer maatregelen op genomen. De enige manier waarop Rusland dit kan doen is door honderden, zoniet duizenden, van dit soort bedrijfjes op te richten en dan houdt je toch weer een legertje Russen aan het werk om de bureaucratie (van de landen waar ze langs moeten) te organiseren.
Zal het door zaken als import en export kosten/heffingen/belastingen niet wel degelijk duurder zijn, ondanks dat een bedrijf als AGU waarschijnlijk van Rusland zelf is?

Weet natuurlijk niet wat voor dealtjes China en Rusland hebben op dit gebied maar volgensmij moet je voor zulke grote bulken producten import kosten betalen en vervolgens export kosten om het weer naar Rusland te versturen (maar again geen idee hoe dit verder in China/Rusland werkt). Daarnaast kost de tussenstap waarschijnlijk ook weer extra door de extra kilometers die de boten/vrachtwagens/vliegtuigen moeten afleggen die normaal misschien wel rechtstreeks zouden gaan.
Parallelle import van westerse producten laat de kostprijs gemiddeld 40-60% stijgen (zeggen deskundigen op internet). Maar op westerse producten als geavanceerde computerchips die nodig zijn voor wapens en straaljagers komt al snel een 3 tot 4x opslag. Nu bekend is welke Chinese bedrijven betrokken waren bij deze parallelle import worden deze in no time zelf gesanctioneerd worden en zullen ze weer opnieuw moeten beginnen onder nieuwe naam en het zal wel even moeite kosten om weer aan geavanceerde computerchips te komen genoeg voor een half miljard aan omzet.

Als je Chinese producten importeert is het een stuk minder, maar vragen de Chinezen er toch meer voor want ze weten heel goed dat de Russen geen alternatieven hebben zeker niet voor de producten uit het westen die verboden zijn om te exporteren. Daarbij zijn de transportkosten stijgend. Primaire transporten tussen China en Rusland gaan per trein, maar de twee treinlijnen, al lang geleden gebouwd, waren nooit berekend op de volumes die er nu overheen gaan. Dat heeft al geleid dat de Chinezen willen dat er voorrang gegeven wordt aan treinen met kolen en andere grondstoffen over andere producten. Lege wagons moeten ook terug, en je kunt niet een wagon met kolen laden en dan denken dat hij een paar dagen later weer vol met westerse spullen terug kan. Volume goederen en producten uit China gaan primair per boot, maar Rusland heeft geen grote havens om grootschalig goederen import te faciliteren en dus moet je en kleinere boten gebruiken en hogere transportkosten accepteren. Russische havens zijn vooral opgezet voor transport van grondstoffen. Daarbij moeten de producten dan alsnog de trein op want per vrachtauto is te kostbaar en de wegen vanuit de havens in Siberië naar Moskou zijn te slecht.

Mooi voorbeeld dat opnieuw bouwen productiefaciliteiten niet zomaar gaat: De burgemeester van Moskou wilde het automerk Moskvich weer nieuw leven in blazen na vertrek van alle westerse merken en het wegvallen van veel werkgelegenheid in de autoindustrie. Het merk zelf was al tientallen jaren ter ziele, maar nostalgie en een roze wolk bracht het weer tot leven. Het idee was dat ze daarmee 4000 arbeiders aan het werk kunnen zetten. Renault is vertrokken uit Rusland en hun fabriek in Moskou voor een symbolisch bedrag verkocht. Ze dachten dan gaan we op die plek de nieuwe Moskyvich maken.

Probleem is dat het ontwikkelen van een nieuwe auto kostbaar is, en je moet hele supply chains regelen om alle halffabricaten naar de fabrieken te halen en de lopende banden aan te passen naar deze auto. Van beide hebben ze onvoldoende kennis en ze kunnen niet aan westerse halffabricaten komen (via parallelle import is te duur). Dus zijn ze bij de chinezen gaan shoppen met de vraag of zij in die fabriek geen auto's willen bouwen in Moskou. Nou daar hebben de chinezen geen zin in, want ze maken liever auto's in eigen fabrieken op eigen bodem. Maar een oplossing is gevonden. Een bepaald model chinese auto wordt naar deze fabrieken gebracht, om daar om getoverd te worden tot een Moskyvich. Dus nieuw stuur, embleem, wieldoppen etc. De auto wordt daarmee 2x zo duur als dat je de Chinese auto rechtstreeks koopt. Op een paar patriotten na koopt niemand die auto. Maar het doet het goed voor de bühne.
Er was hier op TV (niet NL) een tijdje terug toevallig een programma waar ze lieten zien dat je in Rusland gewoon nog een nieuwe Porsche kon kopen. Kwamen uiteraard uit China. Die nieuwe Porsche kost nu 2x zoveel.

Rusland zal via via vast wel een aantal chips kunnen importeren zonder dat het veel kost, zeker als China het niet erg vind een oogje dicht te knijpen, maar ik betwijfel dat op de lange termijn ze dezelfde hoeveelheid chips voor dezelfde prijs kunnen blijven importeren. De landen die hier uiteindelijk moedwillig aan meewerken zijn ook niet achterlijk en zullen Rusland linksom of rechtsom laten betalen voor hun "service".
Je snapt toch wel dat het om het voorbeeld gaat. Ja er komen nog dingen aan maar de kosten zijn flink gestegen.
Toevoeging daarop. Wat er speelt is de handelspositie van Rusland, oftewel hun import/export cijfertjes. Doordat de Roebel zo goed als niks meer waard is op de internationale markt, is de import van deze chips zeer duur. De baten van deze investering zijn nihil voor de Russische binnenlandse economie, want de chips worden weggegooid. Ze belanden namelijk in oorlogsmaterieel en worden dus maar 1 of enkele keren gebruikt.

Weet trouwens niet of we dit een speldenprikje kunnen noemen. Rusland verkeert in laagconjunctuur en sjoemelen met je import/export terwijl je nog maar weinig internationaal handelsgeld over hebt en weinig produceert, is vragen om problemen. We zullen zien wat een brood in Moskou gaat kosten.

Niets is zeker dus we moeten het allemaal maar zien, maar je kan er voorzichtig vanuit gaan dat Rusland hier de aankomende 10-20 jaar niet van herstelt. Zonder binnenlandse productie (alle mannen zijn uitgezonden of dood), met bevroren buitenlandse tegoeden en met boycot vanuit de internationale handel, wordt Rusland steeds meer afhankelijk van bevriende landen.
Naja, alle mannen zijn dood...
Het zou om 200000 gesneuvelden gaan op zo'n 60 miljoen mannen/jongens.

Volgens mij had Rusland wel meer werklozen dan dat. Een groot deel is ook uit de gevangenis geplukt.
Cherrypicking is nooit realistisch… @Botmeister noemt dat de mannen zijn uitgezonden of omgekomen. Dat is heel wat anders dan alleen omgekomen. Rusland heeft veel inwoners, klopt. Alleen een deel van de mensen die normaal gesproken een bijdrage aan de economie leveren, worden nu ingezet in de oorlogsindustrie. Reken maar dat de economie dat voelt en de nodige jaren hiervan moet herstellen!
En nog steeds werkt een dergelijke blokkade wel voor het beoogde doel.
Wat is het doel van de blokkade? Ik dacht de oorlog stoppen. De economie schaden lukt een beetje, maar dat kan toch niet het doel zijn geweest?
De economie raken waardoor oorlogvoeren moeilijker wordt en zoniet onmogelijk. En het idee dat gewone Russen worden geraakt en in opstand komen. Maar die tweede optie is veel minder waarschijnlijk. Die mensen zijn grotendeels gewend om van niks rond te komen.
Al sponseren deze constructies dan wel weer een andere partij die wellicht geen sponsorting 'verdient' [China].

Maar je hebt gelijk dat de blokkade dan wel effect heeft.
Toch zullen een aantal producten niet zo snel richting Rusland gaan. Militaire hardware kunnen ze gewoon nergens krijgen, en dat betekend b.v dat ze geen goede thermals op hun tanks kunnen zetten. In Rusland is niet de kennis om deze zelf te ontwikkelen, en geen een militair bedrijf wil aan ze leveren. Een militair bedrijf zal ook niet leveren aan een of ander vaag Chinees bedrijf. En dat betekend dat b.v de T-14 Armata niet gebouwd kan worden.

Feitelijk moet Rusland het doen met consumentenzooi. En dat zie je ook terug in b.v de thermals van de T-62. Dit zijn gewoon consumenten thermals die de Russen op een consumenten camera solderen waar ze te veel voor hebben betaald. En op die manier is het Russische leger veel minder effectief.
Dat is wel zo maar die invoer is natuurlijk wel beperkter dan voor de sancties. Er glipt altijd wel wat door de mazen van het net. Zo wordt hier ook gewoon nog via via Russische olie, gas en diesel gekocht alleen niet in dezelfde mate als voor de oorlog.
Voor de invasie verkochten Chinese bedrijven voor 51 miljoen dollar aan chips aan Russische bedrijven, sinds de invasie gingen er Amerikaanse chips ter waarde van 570 miljoen dollar via China naar Rusland.
Beperkter? Misschien vanuit andere landen, maar 11 keer zoveel vanuit China. Dat zijn aardig wat ‘andere landen’ gecombineerd.

En dan hebben we het alleen over Amerikaanse chips.

[Reactie gewijzigd door Yzord op 29 juli 2024 23:26]

Dat is toch niet vreemd? Voor de oorlog kochten ze die Amerikaanse chips gewoon van Amerikaanse bedrijven rechtstreeks.

Generieke chips zijn gewoon heel moeilijk te voorkomen dat die daar uit komen. Ik kan morgen ook zo 10 CPUs bij alternate bestellen, en die krijg je echt wel in Rusland. Natuurlijk zijn dit grotere aantallen, en moeten ze blijven proberen het te beperken, maar het is gewoon onrealistisch te denken dat die geheel te voorkomen is.
Dat weten we helemaal niet, stel normaal kwam 99% uit de vs en 1% van de chips uit china dan is dat nu 0% uit de VS en 11% uit china. Dan krijgen ze dus veel en veel minder chips.

10x zo veel zegt op zichelf werkelijk niks in dit geval zonder dat we de rest weten.
Zo'n ban is leuk maar vrijwel onmogelijk te controleren natuurlijk. Zodra je levert aan landen waar openheid en transparantie niet geweldig zijn, weet je nooit waar de spullen daarna heen gaan.

Dat is waar maar wat de NOS heeft laten zien is dat er gewoonweg ook helemaal niet echt gecontroleerd wordt door bedrijven waar de chips terecht komen. Sancties kunnen heel doeltreffend zijn, ook met landen die niet zo transparant zijn. Alleen moeten er ook gehandhaafd worden en hier in Nederland is dus al geen handhaving...
Maar de gemiddelde halfgeleiderfabrikant kan natuurlijk checken dat de distributeur waar ze aan leveren ook echt een distribiteur is. Maar daarna is het ook wel heel makkelijk om de fabrikanten de schuld te blijven geven wanneer die distributeur vervolgens aan andere bedrijven leveren, die weer aan landen leveren waar sancties op actief zijn.

Heb je het nou over hele specifieke chips, dan kan dat nog. Maar hebben we het over generieke chips als CPUs, microcontrollers, etc, dan is dat gewoon heel moeilijk.
Anoniem: 1322 @Sissors12 april 2023 10:46
Maar de gemiddelde halfgeleiderfabrikant kan natuurlijk checken dat de distributeur waar ze aan leveren ook echt een distribiteur is.

Ik dacht dat hier wetgeving voor was maar ik lees nu dat de EU hier weer een flater slaat:
De producenten zijn wettelijk verplicht 'hun huiswerk' te doen om te voorkomen dat hun chips aan Rusland worden verkocht. De Nederlandse producenten zeggen dat ook te doen. Experts wijzen erop dat deze zogeheten due diligence weliswaar richtlijnen geeft, maar dat er in de EU-richtlijnen geen enkele wettelijke verplichting staat.

Maar daarna is het ook wel heel makkelijk om de fabrikanten de schuld te blijven geven wanneer die distributeur vervolgens aan andere bedrijven leveren, die weer aan landen leveren waar sancties op actief zijn.
Ze moeten wel hun 'due diligence' en FTM / Nieuwsuur heeft laten zien dat ze dat niet doen. Sommige van de 'relaties' waar ze hier zaken mee doen, staan zelfs gewoon op de amerikaanse sanctielijst. Zo weinig wordt ermee gedaan. Nexperia heeft enkel een mail eruit gedaan dat ze niets mogen doorsturen naar Rusland.. Tja, dan werken sancties inderdaad niet...

Heb je het nou over hele specifieke chips, dan kan dat nog. Maar hebben we het over generieke chips als CPUs, microcontrollers, etc, dan is dat gewoon heel moeilijk.
Het is hier in Nederland over de gehele lijn slecht (als in schandalig) geregeld. Lees het volgende even:
https://nos.nl/artikel/24...-rusland-ondanks-sancties
Natuurlijk is hier niets onverwachts aan. Dat dit ging gebeuren weet iedereen. Belangrijkste is dat men het zo moeilijk mogelijk blijft maken.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat het voor Russische bedrijven moeilijker en duurder wordt om aan de chips te geraken, dat het slechts in kleinere hoeveelheden kan en dat de kwaliteit nooit gegarandeerd is.

En denk nu niet dat het onmogelijk zou zijn voor Rusland om rechtstreeks vanuit het westen aan te kopen, het is gewoon nog niet lucratief genoeg voor hen om dat te doen.
Dei ban werkt niet alleen voor chips.
Het gaat naast chips ook om tal van andere (luxe) producten, vooral ook via de EU die via allerlei tussenhandelaren in bijvoorbeeld Turkije - via een van de .....stan landen of Georgie uiteindelijk in Rusland aankomen.
Hoezo is hier onderzoek voor nodig? Het is toch al langer bekend dat Rusland gewoon doorgaat alsof er niks aan de hand is?

Als je ook bijvoorbeeld ziet dat veel producten/merken nog gewoon te koop zijn in de winkels daar, die moeten toch ergens vanaf komen.. Lijkt me niet anders in productie van spullen
Zoals Heineken (bier) bedoel je? Dat wordt nog steeds geproduceerd in Rusland.

Terugkomend op China als tussenleverancier. Eigenlijk heeft Xi sinds zijn recente bezoek aan Rusland allang duidelijk gemaakt welke zijde het heeft gekozen. Zo sloot hij zijn bezoek af met: “Right now there are changes – the likes of which we haven’t seen for 100 years – and we are the ones driving these changes together,” Xi told Putin as he stood at the door of the Kremlin to bid him farewell.
Zoals Heineken (bier) bedoel je? Dat wordt nog steeds geproduceerd in Rusland.
Sterker nog, ze introduceerden zelfs nieuwe merken. Gek genoeg type bieren van bedrijven die wél Rusland verlieten. Zoals bijvoorbeeld een Guinness drink-a-like.
Tja...de ware VOC mentaliteit, altijd lastig uit te leggen aan m'n buitenlandse collega's (o.a. uit China :) )
Nee komt nu veelal via Turkije bijvoorbeeld. Veel zijn wel gestopt maar zijn stilletjes teruggekomen met een andere naam. De winkel heet bijvoorbeeld geen Reebok meer maar SneakerBOX, maar die verkopen noch steeds Reebok. Levis heet JNS maar verkoopt Levis. Je kan zelfs Avater kijken in de bios.

https://www.youtube.com/w...c&ab_channel=RealReporter
Er zijn bedrijven die bewust sancties aan hun laars lappen en omzeilen via andere landen, of gewoon hun eigen gang blijven gaan in Rusland (al dan niet onder een andere merknaam) en zelfs misbruik maken van de sancties tbv hun eigen marktpositie (Heineken) zoals iAR hierboven aangeeft.

Lastiger wordt het bij hoog technologische unieke merkproducten zoals vliegtuigonderdelen die al dan niet op bestelling of met traceable badges gemaakt worden.
Of bijv. in een Russisch tank fabriek dat al de werkzaamheden aan modernere modellen stil komen te liggen doordat de specifieke onderdelen voor het richtsysteem niet meer door het Franse bedrijf geleverd wordt, en er geen alternatieven zijn.
De vraag die ik mij altijd stel bij dit soort zaken is: is deze "smokkelroute" voldoende om het wegvallen van de reguliere (pre-invasie) aantallen te compenseren? Daarnaast betaald Rusland vermoedelijk veel meer per chip dan het voor de oorlog deed. Dus ze krijgen minder chips voor een hogere prijs.

Elke chip die naar Rusland gaat, kan in potentie de oorlog in Oekraïne verlengen/meer schade aanbrengen aan het land. Dus ja, we moeten doorzetten met sancties. Tegelijkertijd moeten we wel realistisch blijven en ons beseffen dat je de verkoop niet voor 100% kan blokkeren. Dat dit soort doorverkoop nu gebeurd is in de lijn der verwachting.
Denk dat het wel mee valt. Bedrijf X koopt goedkoop via een OEM programma en schuift wat containers door.
Opzich kun je er vanuit gaan dat ze voldoende chips kunnen krijgen voor tanks en rakketten e.d. Dat zijn geen consumenten aantallen. Deze sancties helpen vooral om de bevolking het effect van de oorlog te laten voelen door ze de hoofdprijs te laten betalen voor hun luxe goederen (al zijn de Russen daar veel minder gevoelig voor).
Waarom kan ik daar vanuit gaan? Ik heb echt geen idee hoeveel chips je nodig hebt voor tanks en raketten en dat soort spul. Schoten ze niet honderden aantallen rakketten door de lucht? Die zullen toch vervangen moeten worden.
Dit was toch allang bekend? Nieuwsuur had hier 2 maanden geleden al een verhaal over Nederlandse chips die eenzelfde route afleggen. Zou raar zijn als die smokkelroutes alleen voor Nederlandse chips gebruikt worden.
Dit as al langer bekend. Journalisten van Nieuwsuur hebben dit onderzicht en wat blijkt, chips van NXP belanden via Chinese tussenbedrijven in Rusland.

https://nos.nl/artikel/24...-rusland-ondanks-sancties

De moeilijkheid zit hem erin dat het gaat om popup bedrijven die even snel ophouden met bestaan als dat ze werden opgericht.

Een Russische man uit Nijmegen is pas aangehouden voor het faciliteren van deze handel.
Is niet alleen China hoor, er zijn genoeg "bedrijfjes" opgericht met 1 doel dingen naar Rusland krijgen. Bedrijf A verkoopt aan bedrijf B, die verkoopt aan C en D en F. C, D en F verkopen dan alles onderling en dan kleine hoeveelheden aan Rusland. Mits genoeg tussenstappen en vage bedrijfjes kan je dit gewoonweg niet tegenhouden. En in het slechtse geval zal bedrijf F, C en D opgedoekt worden. A weet er niks van, B "ook niet". Het probleem is ga dit maar eens tegen. Je kan toch moeilijk in alles een GPS tag inbouwen. Het zal nooit 100% effectief zijn, maar gewoon moeilijker gemaakt worden. En er zijn genoeg mensen die gewoon kijken naar "wat brengt het mij op" en wat is het worst case scenario
Heb ergens gelezen, dat de chips die de russen uit china krijgen. Nog al een hoog % DOA heeft.
Denk dat dit op zich wel goed nieuws is voor ons, minder scam chips op de markt.
Iedereen denkt alleen maar aan omzet en winst
Ik heb een tijdje voor een Amerikaans fabrikant gewerkt waar producten ontwikkeld werden voor consumenten en de zakelijke markt, destijds mocht bijvoorbeeld niet met Iran worden gehandeld.

Toch gebeurde dit, niet direct maar wel via allerlei "grijze importeurs" met name in Afrika, of binnen landen waar de toezicht vanuit de overheid beperkt is. Niks nieuws dit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.