Sony brengt vijf HDMI 2.1-receivers uit in de VS

Sony brengt vijf nieuwe receivers uit die allemaal beschikken over verschillende HDMI 2.1-aansluitingen. Deze zijn onder meer in staat om verbinding te maken met bepaalde Sony-tv's om het geluid van de televisie te combineren met dat van een centerspeaker.

Het gaat om vier receivers in de ES-reeks: de STR-AZ7000ES (13.2), STR-AZ5000ES (11.2), STR-AZ3000ES (9.2) en STR-AZ1000ES (7.2), aangevuld met de STR-AN1000 (7.2). Deze beschikken volgens Sony allemaal over de Acoustic Center Sync-functie. Het idee is dat het, door de luidsprekers van de tv en de centerspeaker tegelijk geluid te laten produceren, lijkt alsof het geluid van de dialogen rechtstreeks van de personages komt. Hiervoor moet wel via HDMI en een stereominikabel verbinding worden gemaakt met een compatibele Sony-tv die geluid produceren door het scherm in trilling te brengen, waaronder de nieuwere oled-tv's of een high-end lcd-tv.

De STR-AZ7000ES.

De receivers beschikken allemaal over HDMI-2.1-aansluitingen om probleemloos 8k-beelden en 4k120-materiaal door te sturen. Dat geldt ook voor Dolby Vision-passthrough, Variable Refresh Rate en Auto Low Latency Mode. Alle modellen beschikken over minstens twee HDMI 2.1-aansluitingen, waarbij de duurste twee, STR-AZ7000ES en STR-AZ5000ES, er vier hebben. De website FlatpanelsHD heeft van Sony begrepen dat het gaat om een maximale bandbreedte van 40 en niet 48Gbit/s.

De STR-AZ1000ES en rechts het identiek ogende front van de STR-AN1000. Het ontwerp van deze receivers wijkt af van dat van de duurdere modellen.

Alle receivers beschikken over de 360 Spatial Sound Mapping-technologie van Sony. Volgens het bedrijf worden hiermee diverse niet-bestaande 'spookspeakers' op plekken in de ruimte geplaatst om zo een nog ruimtelijker geluid te creëren. Dit is onderdeel van het zogeheten Digital Cinema Calibration IX-kalibratiesysteem, waarmee via een meegeleverde microfoon automatisch de afstand, hoek en andere elementen van elke luidspreker worden gemeten. Het idee is dat er zo geen perfect geplaatste opstelling van luidsprekers nodig is, omdat er virtuele luidsprekers kunnen worden 'toegevoegd'.

De STR-AZ7000ES, STR-AZ5000ES, STR-AZ3000ES, STR-AZ1000ES en STR-AN1000 krijgen in de Verenigde Staten adviesprijzen van respectievelijk 3299, 2099, 1699, 1099 en 899 dollar. Het is niet bekend wat de prijzen in Europa worden als de receivers hier uitkomen.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-02-2023 • 11:36

134 Linkedin

Reacties (134)

134
133
59
1
0
68
Wijzig sortering
Let even goed op de manier waarop ze het vermogen hebben getest. Het lijkt er in de specificaties op dat het topmodel je speakers kan voorzien van 150 watt. Echter, dat gaat enkel om een 1kHz toon in twee 8 ohm speakers met als resultaat 0,9% harmonische vervorming. Om dat in perspectief te zetten, dat meer dan 18x zo sterk als de vloer van het dynamisch bereik van een CD.
Je speakers zijn waarschijnlijk binnen een bepaald frequentiebereik 2-6 Ohm. Als 0,0016% THD toelaatbaar is wanneer twee 4 ohm speakers full-range audio ontvangen, is het gissen in hoeveel vermogen deze AV's dan kunnen voorzien. 50 watt? 15 watt? Dat is best bizar voor $3300,-. Eerst maar wachten op reviews dus.
Gissen? Nou ik kan wel een inschatting maken hoor. Op die compacte trafo zitten twee lullige elco's die het voltage moeten afvlakken. Ik noem dit de klassieke onderbemeten opstelling die je in heel veel consumenten versterkers terugziet. De trafo zou in stereomodus nog wel alles kunnen bijbenen, maar als alles op flink volume gaat draaien dan stort je voltage in elkaar.

Hier een voorbeeld hoe het wel ergens naar lijkt:
https://static.hifiklubbe...s/de/denpma2500neps_7.jpg

Maar dat is dan weer een stereo versterker. Ik pleit er zodoende al jaren voor AV voorversterkers. Dan hoeft men niet steeds brakke ingebouwde versterkers te kopen.
Waar heb jij een foto gezien van de voeding van deze versterkers?
Ik zag de elco's bijna niet eens....OMG.... hopelijk een nieuw soort super elco's want anders zal het niet veel soeps zijn. :/
Vrij typisch hoor, er zitten waarschijnlijk twee Nichicon's onder die AV print. Ik schat iets van 12.000Uf 80V per stuk. Het betere werk: https://hometheaterreview...ified-processor-reviewed/
Erg mooi en in verhouding dan niet eens zo duur lijkt het (vergeleken met de prijzen die Sony hier geeft). Maar dat is natuurlijk nogal voorbarig; prijzen vergelijken zonder werkelijke prestaties ter weten...
Tuurlijk kan je een schatting maken. Schatten is tenslotte niet zo moeilijk, de kunst zit hem in accuraat schatten ;). Het probleem van slecht gespecificeerde audio apparatuur zit hem in verschillende dingen.
1. Er is geen gestandariseerde vorm van testen. Dat geld voor luidsprekers, versterkers, AD/DA converters noem het maar op.
2. Het levert de gemiddelde consument niks op. De gemiddelde consument begrijpt namelijk niet hoe hij goed een plot moet uitlezen. Voor ons als techneuten is dat een ander verhaal. Daarnaast is er nog een hele wereld van audiofielen die niet geloven in meten. Voor hun is audio meer een religie geworden vrees ik.
3. Het stimuleert concurrentie. Waarom zouden we informatie tonen die ons product mogelijk slechter doet lijken dan die van de concurrent? Wat is het nut van dit soort dingen specificeren voor de fabrikant?

Als je wat serieuzere data wilt hebben over metingen kan je beter naar audiosciencereview.com gaan. Die zijn ook niet gestandariseerd, maar tenminste wel consistent op de website. Het is daardoor een stuk eerlijker vergelijken en de metingen die daar gedaan worden geven ook veel meer inzicht dan de gemiddelde amplifier manual.

En als je echt een mooie versterker koopt dan knutsel je er een in elkaar met de Purifi amplifier modules en Hypex supplies of gebruik je de nieuwe Hypex amplifier modules. Die zijn ook niet goedkoop overigens en het zijn ook enkel power amplifiers (geen preamp of multichannel bla bla), maar dan heb je wel een buy-for-life product wat ook nog eens compact en energie zuinig is.
https://www.soundandvisio...eceiver-review-test-bench

Klasse D, A, AB. Wat je zelf het mooist vind klinken zou ik zeggen, dat is waar high end om draait. Vrijheid van keuze.
Ik ben daar ook steeds meer en meer naar aan het kijken. Ik heb Kef boxen die veel power kunnen geven maar ik merk dat mijn Denon hem ietsje terugtrekt door het vermogen. Ik zit heel erg te twijfelen tussen een Denon X8500h of een voor en eindversterker van Anthem O+ Dat is toch even next level.
Voor 3300 zou ik een receiver/versterker die zijn vermogen alleen op 8 ohm - 1 kHz uitdrukt nieteens overwegen moet ik zeggen. Er zijn budgetmerken die eerlijker meten dan dat
Voor dat geld haal ik liever een processor van Anthem ;) Ik ben best wel klaar met receivers die het allemaal net niet bieden mits je boven de 4K uitgeeft.
Maar welk mainstream merk heeft wel eerlijke specs..
Marantz/Denon wil nog wel eens een 70% power guarantee geven maar dat lees ik als "je levert 30% in als je alle kanalen gebruikt"
Wellicht geen amplifier, maar KEF doet het best aardig voor sommige van hun luidsprekers: https://assets.kef.com/do...e_Ref_Meta_Tech_Paper.pdf
Dat ligt eraan of je 8ohm of 6ohm gebruikt maar wat ik weet is dat ze maximale vermogens weergeven (dat zet elke fabrikant voor op de doos) en het minimale vermogen. Nu zegt het aantal watt echt helemaal niks hoor maar daar zit het verschil in. Het staat ook altijd aangegeven hoeveel watt het levert als je alle kanalen gebruikt.

Ik gebruik bijvoorbeeld alle kanalen en ik las dat de KEF boxen van mij het beste draaien op 150watt. Het meest belangrijke zijn de details die je uit de speakers moet proberen te krijgen en dat gaat vaak gepaard met een Denon X6500, X8500, de Anthem 540, enzovoort. Wat een beetje in die prijsklasse ligt.
Voordat je 150w door een speaker heen jaagt…. Dan heb je geen ramen meer in je huis zitten, zo achterkijk hard moet je dan spelen. Daar zijn hifi speakers niet voor gemaakt.
😂 nee, voluit zullen ze nooit gaan maar ik heb wel verschil gemerkt in het aantal wattage/detail. Nu zijn de hogere modellen ook veel geavanceerder waardoor ze rijkelijker klinken.
Da's toch al jaren zo bij nagenoeg alle merken? Ook bij de "betere" zoals Denon en Marantz...
Een van de merken die dat niet doet is NAD die geven dan 5x30W of zoiets op.
Dat oogt in de boekskes natuurlijk veel minder goed dan 5x125W....
Veel merken specificeren tegenwoordig op deze manier. Dat is leuk voor ze, want dan kunnen ze een groter wattage op het label zetten.
Marantz Specificeert op zijn website overigens nog netjes het vermogen bij 20Hz-20kHz, 0.08% vervorming. Overigens wel enkel bij 2 kanalen.
Broertje Denon doet dat ook.
Ik ben in de markt voor een AVR, maar wat zijn de prijzen gestegen zeg. Weet dat ik nog een Yamaha RX-V 367 (denk ik) haalde voor net geen 300 euro. Nu ben je minimaal het dubbele kwijt.
Inderdaad, en het aanbod op de gekende webshops hier is ook minimaal geworden. Ik hou het voorlopig bij mijn Onkyo TX-NR609. Het ding is intussen al 11 jaar oud en doet zijn job nog, maar de knoppen doen niet meer altijd wat ze horen te doen.

[Reactie gewijzigd door vverbeke op 2 februari 2023 11:45]

Mensen kopen dit niet meer. Die willen een soundbar die met 1 kabel verbind naar hun TV
Ik weet het. Maar het verschil tussen een soundbar en een surround setup met receiver is toch gigantisch vind ik.
Mee eens, toch ben ik ook voor de soundbar gegaan. Het geluid is nu goed genoeg, maar ben wel van de wirwar van kabels af en de kinderen hebben niks meer om aan te zitten. Draadloze achterspeakers en draadloze subwoofer is ideaal. Soundbar hangt onder de TV, die opgehangen is. Geen gedoe meer met de kinderen er van af houden want de hele kabel wirwar is nu weg. Eén stroomkabel en een netwerkkabeltje door een gootje naar de TV, en verder niks meer in het zicht.

Maar qua geluid is het niet zo goed als een losse receiver met losse speakers in de hoeken, al komt een goede soundbar inmiddels ook best een heel eind qua surround als je er precies goed voor zit.
Prima dat het goed genoeg is voor jou, mooi. En begrijp me niet verkeerd, dit is niet gericht aan jou, maar ik heb een probleem met de uitdrukking 'goed genoeg'.

Het probleem is dat we dit tegenwoordig als samenleving veel te vaak zeggen.

- We luisteren tegenwoordig naar muziek uit een klein frotspeakertje uit een telefoon en we zetten het maar harder om het te kunnen horen.
- Streamingdiensten maken voornamelijk content die 'goed genoeg' is om te blijven kijken, maar eigenlijk niet bijzonder is.
- De meeste restaurants die we onlangs hebben bezocht, doen eigenlijk alleen nog maar frietjes bij het gerecht, en nauwelijks groenten. Als we daar naar vragen: "De klanten vinden dit goed genoeg".

Wij hebben zelf maar weinig vrije tijd. En wij nemen daarom ook geen genoegen met 'goed genoeg'. Als we dan iets samen doen: filmpje, muziek, etentje, dan wil ik daar ook het beste uit krijgen.
Een audioproduct heeft meer eigenschappen dan alleen het geluid. Met goed genoeg bedoel ik alleen het geluid, de andere eigenschappen zoals amper nog kabels, geen knoppen er op, draadloze achterspeakers zijn mij belangrijker, dus in totaal is de soundbar veel beter dan een losse receiver met losse speakers. Als ik echt goed geluid wil zet ik wel ff m'n koptelefoon op.

De vergelijkingen snap ik niet zo goed. Genoeg streaming diensten die lossless aanbieden. De content zelf kun je zelf kiezen, genoeg aanbod. En een restaurant kun je ook gewoon uitkiezen naar je smaak, wil je iets beter dan hebben we in Nederland echt de wereld aan keus. Als je alleen friet er bij krijgt zit je bij de verkeerde zaken te eten denk ik.
Je hebt zeker gelijk als het gaat om wat zo'n product nog meer biedt. Kabelvrij en dergelijke heeft zeker een belangrijke meerwaarde. Het ligt er ook aan waar je de meeste waarde aan hecht.
(Of je bent zo gek als ons, en laat de kamer verbouwen zodat de kabels uit de muur/plafond komen waar je ze nodig hebt)

Wat ik bedoelde met streaming was niet de geluidskwaliteit, maar de kwaliteit van de producties. De laatste Marvel / Star Wars films zijn allemaal zo ondermaats. Erger vind ik nog sommige Netflix series:
Je moet eerst de hele serie afkijken voordat je er achter komt dat het een slechte serie is. Allemaal ongeïnspireerd consumptie materiaal. Ik zie het als een Big Mac: Het is eten, maar na afloop denk je toch: was dit nou wel nodig?

En ja, bij de verkeerde zaken zitten te eten. Dat zou best kunnen, maar dat weet ik niet van te voren. Vooral als ik in een vreemde stad ben, ik kijk gewoon naar een plek waar al veel volk zit, dat is meestal een teken dat het een goede plek is. Ik merk gewoon op dat je steeds vaker alleen nog maar frietjes bij je maaltijd krijgt.
maar de kwaliteit van de producties
Mee eens, al kijken we amper nog films. Kan natuurlijk ook zijn dat je langzamerhand kwaliteit beter bent gaan waarderen en daardoor een confirmation bias ontstaat. Vroeger was er veel troep, alleen ben je dat vergeten omdat je dat niet meer kijkt ;)
ik kijk gewoon naar een plek waar al veel volk zit
Dan wellicht een tip: kijk naar de reviews en foto's en maak je keuze daarop. Helpt ons altijd wel, want dat een zaak vol zit zegt maar weinig over de kwaliteit. We komen vaak uit bij kleine zaken buiten de stad die uitgebaat worden door de kok zelf, in een stad is het zoeken naar naar de pareltjes tussen de ketens en ongeïnteresseerde uitbaters. Immers in een stad zijn genoeg mensen, en als je alle avonden vol zit ook met mindere kwaliteit waarom zou je dan als uitbater je best nog doen?
Ik ben het met je eens... maar de meeste mensen denken er kennelijk anders over, anders zou het wel beter te krijgen zijn. Als ik eens 40-50 jaar terug ga in de tijd dan waren er catalogi van b.v. versterkers waarin de vervorming, frequentieverloop wattage enz. stonden en je de modellen met elkaar kon vergelijken. Dat zie je tegenwoordig ook maar zelden, je moet dan meestal in de manual kijken voordat je zoiets vind. Tja, MacDonalds verkoopt ook meer maaltijden als alle Michelin-sterren restaurant bij elkaar...

Deze A/V versterkers vind ik ook wat dat betreft interessant: op de Sony site https://electronics.sony....v-receivers/p/straz7000es staat de STR-AZ7000ES voor $3300.- o.a.
13.2 CH A/V Receiver (150W + 150W 8ohms, 1kHz, 2ch, THD 0.9%)
8K & 4K/120 HDMI Connectivity with HDMI 2.1 support (7-in/2-out)1,4
Supports Dolby Atmos® & DTS:X® object-based sound decoding
en dan nog hele series andere afkortingen die ondersteund worden.
Over de geluidskwaliteit van dit toch niet echt goedkope product vind ik letterlijk niets... wat ik wel vind zijn zaken als "betere condensatoren en trafo's".
Ja, dat lijkt een beetje de trend te zijn, lekker alles vaag houden. Vooral bij consumentenproducten.
Wij zijn bijvoorbeeld bezig bij de bouw van een huis, en wij willen graag details, vooral wanneer het komt op isolatie en efficiëntie. Overal waar je komt is mijn vraag: "Wat voor isolatie zit in de muren?" waarop het antwoord is: "Alles is A-Kwaliteit". Dat zegt mij dus helemaal niks.

Ook weer in een restaurant: De prijzen en inhoud voor drankjes staan er gewoon niet, om de menukaart 'simpel' te houden. Als je het zelfs vraagt weten ze het ook niet direct, want dat staat in de computer.

Ga ik echter naar de zakelijke markt toe, dan verbaas ik me soms wel van hoeveel info we krijgen.
Ik moest past voor een feestje wat intelligente lampjes huren. Man wat een informatie: wattage, kleurtemperatuur, welke LEDs er in zitten, aansluitingen, stralingshoek, hele schema's voor de aansturing, Zelfs de hele opbouw en componenten van de lamp. Dat zou ik graag zien bij een consumenten product.
Zit er geen stroomkabel aan je draadloze speakers dan? Zie het voordeel niet zo.. ;)
Het is makkelijk, maar ook een draadloze subwoofer heeft een voeding nodig... Dus draadloos, niet echt dan toch?

[Reactie gewijzigd door BlaBla1973 op 2 februari 2023 17:51]

Stroom inderdaad wel, maar stroompunten genoeg op de juiste plekken. Speakerkabel heb ik niet in elke hoek van de kamer een aansluiting voor. Kun je natuurlijk aanleggen, maar dat is een halve verbouwing als je het netjes wilt doen.
100%. Ik had een 5.1 Sony set. Klonk echt fantastisch in alle settings waar ik het nodig had. Toentertijd 600 EUR voor betaald. Maar na een paar jaar waren er geen software updates meer en begon het systeem kuren te vertonen.

Daarna wilde de vrouw toch een wat ''strakker'' modelletje en kon ik aan de soundbar.

Klinkt minder goed in alle settings waar ik het nodig heb. Daarentegen werkt het ALTIJD!
Ik heb een vergelijkbaar "conflict" gehad met mijn vrouw, en ben uiteindelijk met de HT-A9 op een prima consessie uitgekomen.

Geen soundbar, geen setup met receiver, maar wel geweldige surround. Die Spatial Surround Mapping van Sony doet echt goed z'n werk, al zeg ik het zelf.

Dat Acoustic Center Sync daarentegen maakt de ervaring niet veel beter. Heb deze uitstaan en dat klinkt echt vele malen beter.

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 2 februari 2023 17:55]

Daarna wilde de vrouw toch een wat ''strakker'' modelletje en kon ik aan de soundbar.

Klinkt minder goed in alle settings waar ik het nodig heb. Daarentegen werkt het ALTIJD!
2 zielen 1 gedachte en als je net zoals wij alleen maar games speelt en streamers kijkt dan voldoet een soundbar ook.
Hier ook. Ik had een mooie Denon receiver met 5.1 Kef, maar dat wilde mijn vrouw niet meer, al die boxen in het zicht. Dus nu alleen nog maar Denon Home soundbar, met verstopte subwoofer en draadloze achterboxjes. Transitie kostte een hoop geld en qua geluid erop achteruit gegaan, maar het stoort me niet.
maar het stoort me niet.
Toch is dat vreemd aangezien je toch eerst wel een vermoedelijk goede receiver (en boxen) gebruikte. Natuurlijk worden ook oplossingen met kleinere boxen beter. Maar op hetzelfde moment monteert de bioscoop steeds meer en grotere boxen in de zaal en bedenkt met de mooiste oplossingen met 9.2 speakers setup. Alles om zo natuurgetrouw mogelijk iets na te bootsen wat niet in een huiskamer plaatsvindt. Een groot deel van de verbeteringen in audio/video is puur kwaliteit en een ander deel is gemak. Maar beiden zijn nodig / gewenst.

Ik snap dat een partner kan klagen als de 'setup' niet past qua maatvoering (boxen van 2 bij 2 meter in een huiskamer van 4 bij 4 meter is een probleem denk ik...)
Vervolgens gaat de vormgeving tellen. Maar dat vervalt dan vrijwel altijd tot 'onzichtbaar is beter'... :?
Dit vroeg ik mij dus ook al af want ik heb zelf een Denon met Kef boxen en daar komt echt geen soundbar mee in de buurt.

Ik heb 5.2.2 O+ ik wil niet meer terug. Wat voor set-up heb jij?
Ik heb wat ouder spul (dus nog geen Atmos) en had voorheen 2 ruimtes met beamer e.d.
Bij de een stond 7.2 en de ander 5.1. Beide met Denon receivers en Infinity boxen. Op het moment ligt het helaas nog wat 'under construction' (verhuisd, verbouwing, en zo). :/
Oh, daarin begrijp ik je zeker dat het jammer is. Dan heb je vet spul staan. Hopelijk kan je binnenkort weer genieten van de beamer. Ik ben ook aan het rondkijken voor een beamer set-up en heb echt een mooie gezien, dat is toch wel ultiem he als het gaat om film kijken :*)
Laat mij raden en wel een hoop tierelantijntjes en andere zooi in het zicht en aan de muur?

Overigens het lelijkste van mijn setup vind ik de 65 inch glasplaat. Als ze daar eens iets voor verzonnen.
Mijn vrouw heeft inderdaad wel de nodige accessoires, de meeste zijn planten. Ach het maakt me niet zoveel meer uit, ik ben ouder geworden, mijn gehoor is toch al slechter, en hoe vaak kijk ik nou echt een goede film waarbij geluid heel belangrijk is. Als het echt een goede film is, gaan we naar de bioscoop.
Toch kijk je het meest naar die glasplaat...dus zo lelijk is deze niet... :9
Wat is dat toch met vrouwen en dingen die niet in het zicht mogen? Ik ben zo blij met mijn vrouw. Tegenwoordig zien we zoveel minimalistische huizen waar geen sfeer in zit. Het knusse en huiselijk lijkt ook steeds meer weg te gaan. Ik heb ook een Denon met Kef boxen, 5.2.2 zelfs en man man man, elke avond is het genieten maar een soundbar met sub kan daar zo niet tegenop.
Precies toch. Ik zou dat ook niet zomaar doen hoor :) Ik zie het echt heel veel om mij heen. Dan vraag ik: Wil je niet een echte set-up ipv 1 soundbar (zonder sub). Dan krijg ik als antwoord: Nee, dat wilt ze niet |:(
De STR-1080DN van Sony die ik heb krijgt ook geen softwareupdates meer. Werkt wel gewoon altijd.
En over de soundbars kan ik heel kort zijn, altijd zonde van het geld.
Broertje heeft wel een soundbar, over verbindingsproblemen gesproken.........
Ding is om de haverklap verbinding met de achterspeakers kwijt.
Met mijn oren vind ik het behoorlijk meevallen. Had een Yamaha RX-V685 (zo uit het hoofd) surround-receiver met paar goede JBL-zuilen (weliswaar bijna 30 jaar oud) maar door ellende met die MusicCast 20-achterspeakers ben ik overgestapt op een Samsung soundbar (950-serie) met rearspeakers en die doet nauwelijks onder voor de vorige setup. En het belangrijkste: het werkt gewoon allemaal. :-)
Voor 95% is geluid uit een soundbar 'goed genoeg'. Een volledige setup is altijd beter wanneer het op kwaliteit aankomt maar de meeste mensen zoeken het compromis tussen prijs, gebruiksgemak en benodigde ruimte.
Ik heb nog nooit ook maar één soundbar gehoord die spraak natuurlijk weergeeft zoals mijn oude beeldbuis tv's of mijn 12 jaar oude dikke LCD dat deden. Moderne tv's en soundbars laten allemaal raar ingeblikt geluid horen bij het journaal, talkshows en sport. Noem er 1 die wel fatsoenlijk geluid geeft en ik ga hem direct halen.
Waar soundbars wel 'goed genoeg' voor zijn, daar hoor ik bij die 95%, is het weergeven van filmgeluid.
Mijn oplossing is een oude stereo versterker en 2 kleine speakers, voor mij voor 99% goed genoeg.
Heb onlangs de Samsung 930q gekocht en dat geeft spraak echt wel goed weer. Hiervoor een flink goedkopere soundbar van Denon maar de Samsung is echt wel stukken beter. Daarvoor jaren een 5.1 set van panasonic gehad met losse speakers, daarmee werkte surround naar mijn herinnering wel beter maar was de kamer er ook beter voor geschikt.

Met de Samsung is het weer leuk om wat muziek aan te zetten, daarvoor deed ik dat vrijwel nooit omdat het geluid me eerder irriteerde dan ontspande.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 2 februari 2023 23:27]

Waarheid als een koe, maar dat is ook altijd zo geweest. Het probleem hier is dat fabrikanten in de loop der tijd steeds minder van dergelijke “niche” producten aanbieden, voor een niche markt die er volgens mij nog steeds gewoon ís. Ik heb al meerdere mensen horen klagen over het gebrek aan aanbod van dit soort audio apparatuur. Sommige producten verdwijnen zelfs volledig, terwijl er nog steeds een use case voor is. (Ik denk aan de Logitech Harmony, welke overigens ideaal is juist in combinatie met receivers als deze). Maar goed, het blijft een beetje ‘n kip-ei verhaal, en het gaat allemaal over waar het meeste geld te verdienen valt.
Persoonlijk vind ik het eeuwig zonde dat dit soort spul een uitstervend ras lijkt te zijn.
Ik had hetzelfde probleem als velen hier, grote Onkyo versterker onderin de TV kast, sub-woofer ernaast, 4 redelijke grote speakers in de huis kamer, center speaker onder de TV en heel veel kabeltjes langs de plinten in gootjes.

Na de verhuizing wilde mijn vrouw dit niet meer, discussie verloren dus plinten blijven vrij van gootjes en dus nu twee draadloze Kef boekenplank speakers naast de TV met een enkel optisch kabeltje.

Moet eerlijk gezegd zeggen, het verschil in kwaliteit valt me reuze mee. Mis de grote zuilen ook niet net zoals ik eerlijk gezegd al die kabel goten ook niet mis. Huiskamer ziet er een stuk netter uit zo.
Een paar boekenplank speakers is 3x beter dan een soundbar.
Ik heb een soundbar met losse rearspeakers. Ik vind dat wel een aardige oplossing......en in mijn hobbyhok een 200 watt versterker met Elac speakers voor als ik echt naar muziek wil luisteren.
Oneens, een soundbar haalt echt niet het geluid van een goeie avset
Waar ben je oneens mee? Dat mensen dit niet meer kopen? De cijfers laten toch echt wat anders zien. Mensen kopen massaal een soundbar t.o.v. een AV receiver. Dat een soundbar niet dezelfde geluidskwaliteit heeft als een av receiver staat hier los van.
Daarom zijn ze ook eigenlijk vroegtijdig gestopt hier met dit soort receivers, komt dus ook geen opvolger meer voor de STR-DN1080 (2017) denk ik, maar gelukkig kan die alles wat deze STR-AZ ook kunnen behalve misschien de TV als 2de Center Speaker, en word hij nog steeds ondersteund met updates (net als de STR-DN1070 (2015)
Overigens kunnen beide ook (surround) speakers draadloos aansturen (1070 zelfs draadloos multiroom)
Ziet er ook hetzelfde uit als de STR-DN1080.
Alles in die lijn heeft dat design. Heb een 1030 vervangen door een 1080 en optisch is er niets veranderd.
Low budget AVR is idd een markt waar soundbars het overnemen.
Echter als ik rondkijk in de vriendenkring, zijn degenen met een >5.1 setup nog allemaal in de markt voor een AVR update. (een verklaring is wellicht dat hier in België is dat de huizen iets groter zijn en die setups toe laten)
Met die prijzen is de instap ook een stuk hoger natuurlijk.
En kijkende naar het lot van Blu-ray boeit het de meeste mensen ook vrij weinig.

Kabel en streaming met al hun kwaliteits consessies is goed genoeg, dus waarom een dure setup kopen als je toch geen fatsoendelijke bron hebt?

Dus inplaats van het huis vol te zetten met speakers en kabels koopt men inderdaad een soundbar en is het goed genoeg.

En wat mij persoonlijk er van weerhoud om een dure setup te kopen is de compatibiliteit die de laatste jaren nogal te wensen over laat met alle HDR en audio formaten. Mijn huidige setup ondersteund Dolby Vision, maar dan uiteraard niet de nieuwere versie die de Xbox heeft. TV heeft geen passthrough voor Atmos, dus daar van af streamen is ook al geen success.

Als ik dan een dure receiver koop dan loop je dus ook weer het risico dat als je een nieuwe aparaat koopt de receiver weer iets niet kan ontvangen of doorgeven.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 2 februari 2023 12:00]

Zelfs met de beperktere kwaliteit van de streamingdiensten vind ik een surround setup 10 keer beter klinken dan een soundbar. Maar de vraag bepaalt het aanbod. Het instap- en middensegment receivers begint te verdwijnen en dat is jammer.
Mijn punt was de meeste mensen niet willen investeren een fatsoenlijk bron materiaal dus waarom zouden ze dan wel investeren in een dure surround setup als een soundbar met Netflix goed genoeg voor ze is?

Ik heb veel UHD blu-rays en ik vind die overduidelijk beter en een tijdlang ook dan de fancy edities er van besteld (mooi doosje en leuke extra's om te kijken) maar nu mag je blij zijn als je een basic exemplaar vind met fatsoenlijke mastering.
Helemaal eens, een goeie standaard Blu-Ray is mooier dan een 4K stream. Ondanks lagere resolutie doorgaans veel betere zwartwaarden en bereik.

Koop nog wel eens UHD, maar het is karig wat er te krijgen is.
Bij mij thuis staat een oude Pioneer met daaraan een 5.1 Teufel set, moet een nieuwe receiver hebben omdat die pioneer na 15 jaar wel zijn dienst bewezen heeft, maar zelfs die oude pioneer klink nog steeds zo ontzettend goed.

Laatst nog Bladerunner 2048 aangezet, dat ''ouderwetse fysieke schijfje'' doet het toch echt wel veel beter dan een stream. Maar goed, helaas ziet niet iedereen dat.
vind ik een surround setup 10 keer beter klinken dan een soundbar.
k heb een surround soundbar. Dat bestaat gewoon.

uitvoering: JBL Bar 9.1

Gewoon de 2 speakers achter je plaatsen (ik heb ze met een microUSB kabel daar) zodat je geen kabels door het huis moet trekken, stopcontact en 5w USB charger is voldoende.
Mensen kopen dit niet meer. Die willen een soundbar die met 1 kabel verbind naar hun TV
Maar er zijn ook genoeg mensen die waarde hechten aan geluid en wel een Home cinema aanschaffen. Helaas wordt er veel gekozen voor makkelijke oplossingen en ingeleverd op kwaliteit. Ik vind bijvoorbeeld de Bose Soundbars van 900,- echt verschrikkelijk klinken. De sub en surround speakers maken het iets beter maar het is het allemaal net niet en dan geven mensen daar meer dan 2000,- voor uit.
Van Bose zijn eigenlijk enkel de koptelefoons een aanrader. Met elk ander product krijg je elders flink beter geluid bij dezelfde prijs. Buy Other Sound Equipment.

Maar het ziet er vaak wel slick uit. Persoonlijk luister ik liever naar speakers en kijk ik naar de TV, maar ieder zo z'n ding ;)
Precies dit. De koptelefoons vind ik ook super maar voor hetzelfde geld heb je echt goede satelliet speakers, center speaker en sub van KEF.

Het is zeker waar wat je zegt, het ziet er slick uit want het design van Bose vind ik wel altijd heeeeeel mooie. Eigenlijk vanaf de periode al dat ze de kleine melkpakjes maakte. Die hadden zo een eigenzinnig design wat gelijk opviel.
Heb even gekeken naar hun huidige line-up, maar ze komen nog steeds niet verder dan melkpakjes. Je kunt kiezen tussen 0.5 en een Liter. Volwaardige luidsprekers hebben ze niet, maar dat was nooit hun segment.

Gezien hun ervaring met trucage en het pogen fatsoenlijk geluid uit onderbemeten hardware te halen, zou ik ze overigens wel toetrouwen een goede soundbar te kunnen bouwen. De vraag is alleen of de concurrentie niet hetzelfde niveau haalt tegen een lagere prijs :)

Heb je ook andere soundbars geprobeerd? Of ben je na de Bose meteen overgestapt naar volwaardige hifi?
Vriend van me had exact de zelfde en heeft hem nog niet zo lang geleden weg gedaan omdat hij ook problemen met de bedieningsknoppen had, dus komt wel vaker voor.
Ja, het is een gekend probleem, het speelt ook al jaren bij mij. Recent ook een heel lichte brom ontdekt wanneer ik hem aanzet dus ik ga stilaan beginnen uitkijken voor vervanging.
Dat is een prima AVR inderdaad, voor dagelijks gebruik is de remote3 app van onkyo redelijk te gebruiken. Voorheen gebruikte ik oremote maar helaas is de ontwikkelaar daarvan gestopt met de app.
Hebben de Denon 1700X en gaan nu naar een 3800X. Die eerste is zeker al duurder dan wat jij aangeeft, maar heeft voor 600 euro wel al drie HDMI 2.1 ingangen. Die nieuwe zelfs zes, maar kost 1.340 euro. Anders kom je tweedehands uit. Let wel dat een surround versterker kwaliteit van 300 euro altijd de eerste instap en daarmee laagste kwaliteit is geweest. Dan kan een goede soundbar tegenwoordig ook prima meekomen.
uitvoering: Denon AVC-X3800H
En de prijs van de oude vandaag is net weer boven de 600 euro helaas, maar vast met wat geduld weer te vinden
uitvoering: Denon AVR-X1700H DAB

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 2 februari 2023 11:58]

Let wel dat een surround versterker kwaliteit van 300 euro altijd de eerste instap en daarmee laagste kwaliteit is geweest. Dan kan een goede soundbar tegenwoordig ook prima meekomen.
De meeste invloed op geluid hebben speakers. Goede speakers op een 300 EUR versterker hebben een grote kans dat ze beter klinken dan een soundbar. Een duurdere versterker gaat speakers niet veel beter maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2023 11:51]

Totaal budget is evenwel vaak laag, als versterker budget maar 300 euro is. Zeker surround ook nog 5 speakers en subwoofer typisch, alles kost geld.
Klopt, alles kost geld, maar ik geef liever mijn geld 1x uit, in plaats van dat ik eerst een soundbar koop, er achter kom dat de kwaliteit ruk is, en dan alsnog een AV setup moet kopen.

Een ander issue dat ik met all-in-one soundbars heb: als er 1 onderdeel stuk gaat, of verouderd is, moet je meteen de hele set vervangen. Of wanneer er een HDMI, codec of HDCP update komt waardoor je apparaat niet meer werkt.

Goede speakers verouderen lang niet zo snel en gaan ook niet echt zomaar stuk. Het enige dat je zou moeten vervangen is je versterker.
Een ander issue dat ik met all-in-one soundbars heb: als er 1 onderdeel stuk gaat, of verouderd is, moet je meteen de hele set vervangen. Of wanneer er een HDMI, codec of HDCP update komt waardoor je apparaat niet meer werkt.
Vooor HDMI-incompatibiliteit bestaan HDMI-splitters. Daarmee kan je een oude receiver/soundbar blijven gebruiken door het beeld naar het beeldscherm daar niet meer doorheen te laten gaan. Die voorkomen ook gezeur met ontbrekende passthrough licenties op de TV bij het gebruik van eARC (zoals mogelijk voor DTS).
Goede speakers verouderen lang niet zo snel en gaan ook niet echt zomaar stuk. Het enige dat je zou moeten vervangen is je versterker.
Eens.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2023 12:47]

Tweedehands kan je prima op een krap budget goedklinkende speakers kopen. Je hebt dan voor een fractie van het geld speakers die beter kunnen klinken dan moderne high-end. Zo heb ik een volledige Atmos opstelling van (self-refurbished) high-end speakers uit dezelfde serie uit de jaren 90. Klinkt geweldig, ook op een moderne receiver die niet de bank breekt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 februari 2023 16:41]

Dus die Yamaha à 300 euro en een Jamo S606 5.0 set. Ik heb destijds rond de 1000 euro uitgegeven, nu zou dat rond de 1500 euro moeten zijn ongeveer.
Of ik kan de receiver nieuw kopen en voor de speakers de tweedehandse markt op. Ff mevrouw atillicious overtuigen van de noodzaak van goed geluid. :)
Mja, goede speakers heb ik al en die kunnen nog heel wat jaren mee... Maar ik zou graag een HDMI 2.1 receiver willen en dan begint het pas bij 600 euro eigenlijk. 8 jaar geleden kocht ik een Yamaha rx-v775. Dat was toen toch een hoger model in hun serie want ik wilde twee HDMI uitgangen en koste maar 429 (bij Coolblue en niet een of andere super aanbieding of zo). Instap modellen begonnen toen bij 200.

Ik vind de prijzen ook een beetje absurd geworden van receivers... En het is ook niet dat als je geen HDMI 2.1 hoeft ze dan wel veel goedkoper zijn. Er staan welgeteld twee surround receivers die minder dan 579 kosten in de pricewatch... Dus ja instapprijs van een receiver is grofweg verdrievoudigd!?
Ja ik dacht eerst dat het vanwege de chiptekorten was dat receivers zo belachelijk duur zijn geworden, maar de prijzen zakken nog totaal niet. De grote fabrikanten lijken gewoon besloten te hebben dat versterkers en receivers een niche markt zijn geworden, die ze flink kunnen uitknijpen. Ik kan ze niet helemaal ongelijk geven. Wie zijn opgegroeid met dit soort Hi-Fi audioapparatuur? Boomers. Bij wie zit het geld? Boomers.
Soundbars met draadloze subwoofers domineren het 250-800 euro all in segment waarschijnlijk. Dan gaan de losse av receivers daarboven zitten. In veel woonkamers moeten minimaal front en center speakers ook mee in een bepaald design, dan zit je al snel op duizenden euro's voor een woonkamer AV refresh. Geeft voor speakers wel een gezonde 2e hands markt inderdaad :Y)
Ik heb in 2018 een onkyo get 5.1 set met de solden van Januari. Was toen wel al een ouder model. Was 250 euro ofzo. Dit speelt fenomenaal goed. Nu dit heeft niet alle nieuwe features en ja die boxen etc kan allemaal nog een pak beter, maar de gemiddelde mens gaat dit al niet meer horen. Alles is beter dan het geluid van een tv. Zelfs de domste soundbar is nog beter.
Naja je betaalt bij versterkers vooral voor de data processing/decoderen van verschillende formats en het aantal inputs/outputs. Op geluidskwaliteit zijn zelfs high end receiver over het algemeen vrij ruk als het op distortion/snr waardes aankomt, dat schaalt helaas vrij slecht mee met de prijs. Ze worden over het algemeen al verslagen door een stereo DAC van 80 euro als het op deze waardes aankomt...

Eens dat speakers natuurlijk erg belangrijk zijn maar.met de distortion waardes die menig receiver laten zien ga je helaas wel echt het verschil horen met een hoge kwaliteit dac.
Dat hangt volledig van de AVR af. Ik meen dat de Denon X3600 destijds gewoon een topproduct was en een beter geluid gaf dan sommige versterkers die tien keer duurder waren. Aldus AudioScienceReview, de authoriteit op dit vlak.

De distortion die vele versterkers eventueel laten zien, komen of pas op volumes die in een normale huiskamer ondoenlijk zijn, of zijn dusdanig klein dat ze niet opvallen of gewoon te verwaarlozen zijn in vergelijk met de effecten van de ruimte waarin wordt geluisterd.

Met een goede AVR kan 99% van de behoeften worden voorzien. Extra DAC's of aparte stereoversterkers zijn overkill of placebo.
Denon heeft ook een 2800 en de 1700 gaat tzt gewoon opgevolgd worden door een 1800. Het is onzin om te stellen dat het budget model van Denon naar een 1400 euro model gaat.
Is ook nergens gesteld, enkel dat wij hier op die manier gaan upgraden, en dat je dan meer HDMI 2.1 aansluitingen hebt voor je geld. Verder dat de versterkers in dit artikel, in verhouding mogelijk wat onnodig duur zijn, want die beginnen pas bij 900 dollar / bijna 1.000 euro met BTW dan. En dan is een X1700 toch al leuk betaalbaarder. Er zijn ook nog modellen onder de X1700 en vast ook weer onder een toekomstige X1800 zelfs met allemaal HDMI 2.1. Ging me nu even om wat vandaag al op de markt is, omdat iemand aangaf dat ie vandaag al zoekende was.
Ik heb de indruk dat er tegenwoordig veel meer mensen voor een soundbar kiezen ipv een echte surround setup. Zou dat het een en het ander kunnen verklaren?

Ik heb persoonlijk liefst een echte surround setup: ik heb nog nooit een soundbar gehoord die in de buurt komt van een mid-range surround setup, maar tegenwoordig lijken veel mensen op te zien tegen al de bekabeling etc ... en genoegen te nemen met stereo speakers + extra surround processing sausje.
Die zijn er wel maar die kosten ook 2200 euro voor zo'n soundbar.
Door het effectief wegvallen van Onkyo als budget optie heeft de markt vrij spel de prijzen omhoog te krikken en hebben daar dan ook flink gebruik van gemaakt.
Maar zijn er echt mensen die 13.2, 11.1 nodig hebben/kwijt kunnen ?
Voor mij is 5.1 zat iig.
Als je de ruimte hebt voor 10+ speakers is 3000 euro ook niet echt een probleem denk ik en daar mikt sony denk ik op ?

Ik zat even te kijken en mijn huidige receiver is een Cambridge Audio 551R gekocht in 2015.
Daarvoor had ik een sony die volgens mij ook 15jaar of langer z'n werk heeft gedaan maar uiteindelijk overleed.

Cambridge Audio maakt iig niets meer wat ik nu zou kunnen kopen als vervanging...
Die zijn uit de 5.1 markt gestapt.
Als je 4 speakers in het plafond wilt plaatsen voor Atmos dan heb je op z'n minst een 9.1 receiver nodig. Het verschil tussen een 5.1 en 7.1 setup is minimaal maar plaats er vier overhead speakers bij en de beleving is echt anders. Klinkt dan veel meer als een bioscoop.
Ik heb nu nog een oude Onkyo in gebruik welke door ouderdom/slijtage langzaam meer problemen begint te geven. Echter wat mij opvalt is dat de nieuwe receivers niet alleen duurder zijn geworden. Maar ook belachelijk lomp zijn in formaat.

Waar zijn de kleine 5.1 receivers heen zoals de oude Pioneer VSX-S520. Ik wil geen rotsblok in mijn kast moeten zetten met 6-8 HDMI aansluitingen. Ik zoek een compacte receiver met 1 HDMI out en 2 HDMI in aansluitingen van 7cm hoog oid, meer heb ik niet nodig. Als ze dit soort versies uitbrengen voor de oude 300-400€ prijzen dan biedt dit een waardig alternatief voor de soundbars die nu populair zijn.
Marantz heeft slimline modellen, dus NR1200 (stereo) NR1500/1510 NR1700/1710 en Cinema 70. Kwa breedte wel standaard audio maat, kwa hoogte niet.
Zelfs die Marantz modellen zijn eigenlijk nog te hoog :'(

Ik heb dus exact hetzelfde probleem als @Bloodhoundje, momenteel heb ik een Onkyo L20D stereo receiver staan, en die past netjes in mijn AV meubel omdat hij maar 7 cm hoog is. De kwaliteit van Onkyo is echter blijkbaar niet geweldig want ook bij mij begint dit apparaat langzaam maar zeker af te takelen met allerhande vage problemen (vastlopen, 'sneeuw' door het beeld, flitsen & wegvallen van de video verbinding, etc). Zet ik het apparaat aan en weer uit dan werkt het weer een tijdje, en de bekabeling is altijd goed geweest dus daar ligt het niet aan. Ander puntje is dat de HDMI-CEC support van dit apparaat ontzettend buggy is, en daar stoor ik me ook enorm aan.

Ik zou die Onkyo dus ook heel graag vervangen, mag gewoon ook weer stereo zijn, maar die Marantz is alweer 10.5 cm hoog. Als ik die in mijn AV meubel zet dan is er nog maar een cm of 0.5 vrij boven het apparaat, en dat lijkt me niet bevorderlijk kwa warmte etc. Het lijkt er op alsof de ultra-slim form factor gewoon volkomen verdwenen is helaas :X
Ik ken het probleem.

Voor mij was de NR1200 dus ook te groot voor het meubel maar gelukkig wel in diepte. Dat werd met een zaag opgelost. Daarna wilde ik alsnog upgraden

Vervolgens eerst goedkeuring voor de business case bij de interieur directeur verkregen. Daarna een nieuwe versterker met HDMI ingang en een nieuw meubel gescoord. Vooral het gewicht van de versterker was een issue, naast de afmetingen. Niet goedkoop, erg tijdrovend maar het resultaat mag er zijn.

Overigens heb ik met de NR1200 als met die nieuwe versterker nooit HDMI issues. Dat lijkt me niet echt praktisch.
Voor mij was de NR1200 dus ook te groot voor het meubel maar gelukkig wel in diepte. Dat werd met een zaag opgelost. Daarna wilde ik alsnog upgraden
Uiteindelijk gaat dat ook hier de oplossing worden als de Onkyo definitief de geest geeft: de plank waar de AV nu op staat eruit, een stuk uit de lade eronder zagen, en dan een hangende plank aan de bovenkant van het meubel monteren zodat het allemaal past. De lade eronder is dan helaas zo goed als onbruikbaar maar so be it... Het is echt zonde dat het zo moet, want volgens mij is er geen enkele reden waarom een eenvoudige 2-kanaals receiver met een bescheiden vermogen zo'n hoge kast zou moeten hebben...
Iets als de Yamaha RX-V4A?

Correctie, ik dacht dat die compacter was, is ook al zo'n groot ding.

[Reactie gewijzigd door vverbeke op 2 februari 2023 14:40]

Ben ik raar/ouderwets als ik zeg dat ik altijd toch met enige opwinding kijk naar de productafbeeldingen met aansluitmogelijkheden op dergelijke receivers? Wat een mooi spul weer. Overigens door de jaren heen met veel plezier verschillende receivers in het bezit gehad in de ES lijn i.c.m. KEF speakers. Nu behoor ik (helaas) ook in het kamp van een tv met soundbar omdat moeders de vrouw niet meer met die 'enorme zuilen' in huis wil zitten.
Blijft een moeilijke keuze, vrouw de deur uit of de speakers de deur uit... Ik heb hier alles ingebouwd in de muren en plafonds, drywall doet wonderen! Ben je ook direct van alle bedrading verlost, ook dat is dan netjes weggewerkt.
De nerd in mij wil ook graag even in detail naar de aansluitingen achterop kijken. Hier boven een mooi setje met 13 speakers en genoeg hdmi in gangen.

Omdat er wel een RJ45 stekker is voor netwerk verkeer, zou ik ook graag een aantal usb aansluitingen zien: Voorop zowel een usb-a als ook een usb-c, gewoon van elk 1 net zoals een front-hdmi aansluiting. Achterop zou ik graag 2 of 3 van elk willen zien, al is het alleen maar voor de voeding van zaken zoals een chromecast of een pick-up-voorversterker. Die dan ook netjes met de versterker aan en uit gaat (of dat configurabel heeft).

Ultimo zou ik dan de heel receiver als kick-ass dockingstation/portreplicator gebruiken maar dat is dan weer een andere zaak...
Bij mij is dat weer wat gemengder... tja het is leuk, maar ik krijg al hoofdpijn als ik bedenk hoe lastig het gaat worden alle protocollen en apparaten met elkaar samen te laten werken over hele series van protocollen... je ziet hier meteen dat dat ellende gaat veroorzaken tot het loopt en dan later weer als het spontaan niet meer loopt omdat je TV is geupdated en nu niet meer op HMDI signalen reageert door aan te gaan...
Vroeger moest je de aansluitingen goed aansluiten en je Harmony vertellen welke bron op welke ingang zit.

Mijn TV staat tussen twee joekels van luidsprekers. Gewoon 2.0 geluid, maar wel heel goed...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 3 februari 2023 14:41]

Zijn er ook zaken die deze receivers niet kunnen? Bijvoorbeeld een bepaalde HDR standaard, een bepaalde audio codec, enz?
Receivers zullen niet veel met HDR doen... Receivers zullen dat signaal alleen maar doorgeven aan het beeldscherm. Gezien de hdmi-versie ga ik er van uit dat ze die wel netjes zullen doorgeven.

En ja, de audio codec, die zullen ze ondersteunen of niet. Dat zal in de detail specs staan zodra ze in de pricewatch uit komen.
Wel veel aannames hè haha. ;) Ik wacht de spec sheets af inderdaad!
Het werd ook wel een beetje tijd. De laatste ES receivers zijn al weer van 2012, de STR-DA5800ES.
Sony kennende gebruikt weer topkwaliteit componenten, en mocht er reparatie nodig zijn dan kan dat aan de hand van een zeer duidelijke service manual. Zo heb ik mijn tweede hands DA2400ES kunnen repareren na het stukgaan van de aan/uit schakelaar, al zou dat ook zonder manual kunnen. ;)

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 2 februari 2023 11:44]

Deze komen hier nooit uit als ik het goed begreep van Sony, ik had dat na gevraagd omdat ik er eentje wou kopen als ze uit kwamen, in plaats daar van heb ik net een 2de hands Sony STR-DN1080 (2017) gekocht, 7.2 receiver met HDMI 2.1, Dolby Atmos, DTS-X, eARC, en alle andere functies die de STR-AZ receivers hebben behalve de Acoustic Center Sync-functie, maar dat werkt toch alleen maar met bepaalde high-end Sony Bravia TV's (maar zou me niks verbazen als het wel werkt icm. een TV die het ondersteunt)

[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 2 februari 2023 12:49]

Helemaal fantastisch natuurlijk al die aansluitingen. Maar kijk er nu toch wel wat met gemengde gevoelens naar. Heb jaren geleden ooit een DA5300ES receiver aangeschaft. Toen een absoluut top ding qua geluid en aansluitingen… En voor het doel waar hij gebruikt voor wordt (Geluid produceren voor films) heb ik helemaal niets nieuws te wensen. Echter de secondaire functie: een hdmi hub, is nu wel ernstig gedateerd. Nu alles 4k is hier is hij onbruikbaar geworden als hub met zijn 1080p uitgang. En nu denk je bij deze receiver “Oh hij kan 8k aan”. Nou ik dacht destijds ook dat ik met 1080p voorlopig gesneden zou zitten. Helaas zit ik nu dus te klooien met losse HDMI matrixen om de boel aan elkaar te knopen, want een nieuwe receiver met minstens dezelfde geluidsfunctionaliteit vind ik veel te duur voor alleen het hdmi gedeelte wat ik nodig heb. Ze zouden die receivers echt modulair moeten maken ofzo.

Ben ook benieuwd hoe ze “legaal” twee uitgangen op deze receivers gezet hebben. Wat heb een aardige zoektocht moeten doen in de wereld van vage Chinese HDMI matrixen om een dubbele uitgang te krijgen naar mijn TV en Beamer zonder daar HDCP beveiligingsgezeur mee te krijgen.
Ben ook benieuwd hoe ze “legaal” twee uitgangen op deze receivers gezet hebben. Wat heb een aardige zoektocht moeten doen in de wereld van vage Chinese HDMI matrixen om een dubbele uitgang te krijgen naar mijn TV en Beamer zonder daar HDCP beveiligingsgezeur mee te krijgen.
Kan je dit uitleggen? Mijn Denon heeft ook gewoon 2x HDMI 2.0b uitgangen, dat is vrij standaard toch? Of heeft HDMI 2.1 weer extra HDCP beperkingen wat dat betreft?
Als je een player gebruikt zoals een Nvidia Shield om je content af te spelen, vereisen apps zoals Netflix een HDCP verbinding. Dit is een soort DRM handshake tussen player en de TV (of beamer). Streamingdiensten willen namelijk niet dat er een losse recorder tussen gezet kan worden dat de beelden digitaal kan opnemen. (Totaal kansloos natuurlijk, maar dat is een ander verhaal) Ga je hier een splitter tussen zetten (1 signaal naar TV, ander naar Beamer) dan wordt het signaal geblokkeerd, want stel je voor dat je de beelden opneemt.

Hiervoor zijn er dus “illegale” splitters op de markt. Die doen zich voor als een gewone TV, of kopiëren de sleutel van het apparaat wat gekoppeld is aan 1 van de uitgangen, en strippen de drm op de uitgangen er vanaf. Dus: [Player] =>DRM=> [Splitter] =>GEEN DRM=> [TV en Beamer]

Helemaal prima als je een of ander onbekend Chinees splittertje bent. Maar ik vraag mij dus af hoe bedrijven als Sony (en dus ook jouw Denon) dit signaal dus wel kunnen splitten op twee uitgangen zonder daarbij creatief met de HDCP om te gaan. Kan jij met je Denon bijvoorbeeld Netflix vanuit een player gelijktijdig op TV en beamer toveren?
Ah ja ok, maar het punt van die splitters die niet werken is niet zo zeer dat het 'verboden' is om 1 HDMI input naar 2 outputs te kopieren, maar om een HDCP beveiligde input om te zetten naar een niet-beveilgde output (zodat je hem zou kunnen kopieren). Zo lang zowel de source, de receiver, en alle outputs HDCP compliant zijn, kan je volgens mij gewoon elke input naar zo veel outputs sturen als je maar wil, de hele keten is dan beveiligd/encryped. De Chinese HDMI splitters zullen uberhaupt niet HDCP compliant zijn en daarom niet werken.
Kan jij met je Denon bijvoorbeeld Netflix vanuit een player gelijktijdig op TV en beamer toveren?
Ik heb het heel eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd maar volgens mij moet het kunnen, zal straks thuis eens checken. Even snel zoeken suggereert ook dat het geen probleem zou moeten zijn:

https://support.denon.com...~/using-both-hdmi-outputs
Zie mijn bovenstaande post over een eARC converter van 70 euro om jouw receiver nieuw leven in te blazen.

De Marantz SR6004 van 14 jaar geleden heeft overigens ook twee HDMI uitgangen.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 2 februari 2023 18:04]

"Als de receivers in Europa uitkomen", kan beter opgeschreven worden als "als bekend is of de receivers in Europa uitkomen", want het is al heel lang geleden dat Sony de ES receivers heeft uitgebracht in Europa, ze doen het domweg niet meer. Kan me ook niet voorstellen dat het nu wel gaat gebeuren.
Een alternatief is een oude (tweedehands) AV receiver icm een eARC converter zoals deze. Die ontvangt de audio, zoals Dolby Digital Plus, van de eARC uitgang van de TV en stuurt die qua audio ongewijzigd (Dolby encoded) door maar voegt die samen met een gegenereerd zwart nep-beeld op lage resolutie die oudere AV receivers en zelfs zonder ARC op een reguliere hdmi ingang kunnen ontvangen. Dan sluit je je videobronnen dus aan op de overige HDMI ingangen van de TV. Top 4K of 8K beeld en 7.1 kanaals geluid voor een prikkie, wat de receiver betreft dan.

Zo heb ik een dikke Marantz SR6004. Hdmi 1.3, maar dankzij de eARC converter werkt het prima met 4K beeld.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 2 februari 2023 18:06]

Ik heb net van Marktplaats af een Sony STR-DN1080 (HDMI 2.1) gekocht, (omdat ik Dolby Athmos wou) hoop mensen stappen over op Soundbar systemen dus ze staan regelmatig op Marktplaats.
Ik heb ook nog de STR-DN1070 (HDMI 2.0), die is vrijwel het zelfde maar geen Dolby Athmos/DTS-X/ maar wel Wireless Multiroom wat de 1080 dan weer niet heeft.

Sony STR-AZ is zo ver ik weet alleen voor Noord Amerika bestemt :(
Goed te vermelden dat de duurste 13 speaker uitgangen heeft, en de daarop volgende 11, 9 en 7 speaker uitgangen heeft. Dit is nog steeds geen volwaardiger Dolby Atmos maar de 11 en 13 komen een heel eind om mee te kunnen werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee