Corsairs iCUE LINK-kabelsysteem voorziet fans met één kabel van data en energie

Corsair heeft iCUE LINK geïntroduceerd, een systeem waarmee casefans, cpu-koelers en gpu-waterblokken door één kabel van stroom en data kunnen worden voorzien. ICUE LINK werkt met een hub die aan de achterzijde van het moederbord kan worden bevestigd.

Het kabelsysteem laat gebruikers maximaal veertien iCUE Link-producten aansluiten per hub, waarbij die onderling aan elkaar verbonden kunnen worden. De hub kan bijvoorbeeld aan een radiator voor een cpu-waterkoeler worden aangesloten, die weer aan een casefan is aangesloten. Daarbij loopt er alleen een kabel tussen de casefan en de radiator. Casefans kunnen ook aan elkaar geklikt worden met een nieuw systeem, waardoor er geen kabels tussen de verschillende fans zitten.

Corsair claimt dat met dit systeem minder kabels en pwm-splitters nodig zijn in een kast, wat onder meer het kabelmanagement moet versimpelen. Elke iCUE LINK-component bevat een eigen microcontroller en temperatuursensor. Gebruikers kunnen de individuele componenten los van elkaar aansturen en ook via de iCUE-software van rgb-effecten voorzien. Die iCUE-software neemt overigens na een update minder schijfruimte in en heeft een Elgato Stream Deck-plug-in.

In juni moeten de eerste iCUE LINK-producten verschijnen. Het gaat om 120mm- en 1440mm-rgb-fans, aio-waterkoelers en de System Hub. In het derde kwartaal van dit jaar moeten Hydro X Series-producten iCUE LINK-ondersteuning krijgen, waaronder cpu- en gpu-waterblokken en gecombineerde waterkoelingpompen en -reservoirs vallen. Overigens meldt Corsair dat de eerste LINK-producten pas in het derde kwartaal van dit jaar in Europa verschijnen. Later moeten meer producten iCUE LINK-ondersteuning krijgen. Prijzen zijn nog niet bekend.

Corsair iCUE LINK

Door Hayte Hugo

Redacteur

30-05-2023 • 14:48

40

Submitter: Apart

Reacties (40)

40
40
26
3
1
8
Wijzig sortering
Had dus net zo goed USB-c kunnen zijn. Sund dus weer dat ze voor een eigen systeem gaan.
Nee, USB is extreem overkill voor deze toepassing en nogal lastig om te implementeren.

Waarschijnlijk zal dit gewoon gebruik maken van een langzaam busprotocol zoals I2C, 1-Wire, of RS-485. Dat komt al standaard met de goedkoopste microcontrollers, is in praktisch alle denkbare vormen te koppelen, en is méér dan snel genoeg voor die paar bytes om een fan aan te sturen.
Hoezo lastig? hoef je toch niet zelf te doen? Voor 1,92 heb je op Aliexpress een hele Wemos D1 Mini op basis van ESP8266 met USB-C aansluiting. Dat kan vast goedkoper.
De ESP8266 chip heeft geen USB aansluiting. Die Wemos D1 Mini heeft daarom een losse USB-naar-serieel converter, namelijk de CH340.

Een ESP8266 chip kost ongeveer $1 per stuk, en een CH340 begint bij $0.30.

Maar dan heb je nog niks, want dan kan je niet daisy-chainen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een USB hub kunnen toevoegen per fan, dat kost je ook al snel een extra $1 per stuk. Je bent dus minstens $2.30 kwijt aan een ESP8266 plus USB zooi, terwijl je ook gewoon voor een $0.20 microcontroller had kunnen gaan met I2C. Dat zijn inkoopkosten, dus verwacht het driedubbele voordat het in de winkel ligt.

En dan heb je nog niet eens een werkende oplossing, want USB heeft maar een beperkte "diepte". Je kán dus niet eens 10 fans daisy-chainen. De enige manier om dat op te lossen is om controllers te gebruiken die zowel een USB Device als USB Host port hebben, maar dat kost een fortuin en je maakt het jezelf alleen maar onnodig moeilijk omdat je in essentie helemaal niks van USB gebruikt dat het USB maakt.
Die chip kan niet USB daisy chainen...
Absoluut niet. USB-C is nog steeds duur en moeilijk om te implementeren in dit soort toepassingen. Het hele systeem is veel complexer dan het hoeft te zijn. Bovendien zijn de connectors nogal lomp.
Als ik zo naar die connectors in de foto's kijk, dan zijn die niet minder lomp als een usb-c connector. of het echt veel complexer is dan de microcontroller die er nu dan in zit vraag ik me heel sterk af.
Bovendien zijn de connectors nogal lomp.
Als je het filmpje pauzeert op 0:13 zie je de connector naast een USB-C poort. De connector lijkt me de afmeting te hebben van een klassieke USB-A connector (of zelf een tikkeltje groter), dus dat zal zeker geen reden zijn.
Het kan natuurlijk altijd een fysieke USB-C connector zijn waarbij het protocol zelf het 'oude' USB1.1-HID is, want voor iets simpels als dit heb je echt niet meer nodig. Elke microcontroller tegenwoordig kan dat met een handjevol regels code.
Al deze bedrijven doen er natuurlijk alles aan om mensen in hun ecosysteem gevangen te krijgen om ze vervolgens maximaal te kunnen uitmelken. Het is niet voldoende dat je een Corsair waterkoeler koopt, nee, je volledige setup moet Corsair zijn.
Mm, vermoedelijk zal die kabel vast niet werken met andere merken. (vermoed ik)

Voor de RGB gebruik ik zelf met wat tijdbestek open source prog https://openrgb.org/ Snelheid van de fans via de bios.
Same, openrgb werkt echt heel goed.
Het is ook te achterlijk dat er voor adressable leds zoals WS2812b en dergelijke gewoon allemaal hetzelfde nodig hebben.
Maar nee dan gooit natuurlijk iedereen er weer een eigen protocol tussen :'(
Dat klinkt als een gevalletje https://xkcd.com/927/.
Want zo werkt het nou eenmaal in de praktijk, iemand is het beu met alle standaarden en bedenkt een nieuwe, of er is een bedrijf dat geld ruikt en een ingang ziet.
Aan de andere kant, standaarden zijn super rigide en functionaliteit toevoegen gaat je vaak niet lukken voordat je je eigen product wil shippen. Een goedkoper alternatief is dan je eigen ontwikkelen.
Aan de andere kant, standaarden zijn super rigide en functionaliteit toevoegen gaat je vaak niet lukken voordat je je eigen product wil shippen. Een goedkoper alternatief is dan je eigen ontwikkelen.
Meestal vooral "rigide" omdat de eigenaar van de standaard geld wil zien voor de octrooien en ander intellectueel eigendom. Vaak zelfs al wanneer je van de standaard gebruik wil maken.

Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de industriële automatisering. Het aantal 'normen' voor industrieel Ethernet is inmiddels al niet meer op 2 handen te tellen, vaak zijn het fabrikanten die interoperabiliteit willen met hun eigen apparatuur maar het bewust moeilijk maken om apparatuur van anderen daar op in te prikken.
Anoniem: 420148 @Stoney3K31 mei 2023 10:44
Als het om een standaard met een enkele eigenaar gaat, sure. Maar stel je wil alles wat USB heeft, PLUS nog iets erbij om jouw product bruikbaar te maken (bvb meer lanes voor veel snellere doorvoer) dan ga je dit waarschijnlijk nooit geïntegreerd krijgen in de USB3 spec voordat je je product afhebt.
USB zit met hetzelfde struikelblok: Je moet aan de eigenaren van het USB-octrooi (een groep tech-bedrijven) betalen om legitiem gebruik te maken van de USB standaard, anders krijg je geen vendor en device ID toegewezen.

Reverse engineering is in principe inbreuk, al is het tegenwoordig zo triviaal dat het geen zin heeft om daar nog actie op te ondernemen.

Een "open standaard" in de zin van, er staat source op GitHub waarmee je alles met het protocol kan, is het zeker weten niet. Het is een "open" standaard als je er maar voor betaalt, met andere woorden, juridisch gezien is die standaard niet open.
OpenRGB is wel bittere noodzaak, anders moet je voor RGB van verschillende fabrikanten al gauw meerdere gigabytes(!) aan bloatware binnenhalen om alles aan te kunnen sturen. Eigenlijk absurd.
OpenRGB is een godzend. Super licht programma en het is geen virus dat zich verbind aan mijn pc (ik kijk naar jou Gigabyte). Vind het erg irritant dat zoiets leuks als RGB achter een ecosysteem vast moet zitten. Denk dat ik voor eventuele toekomstige upgrade maar gewoon wat ws2812b strips en een ESP met WLED erop ga gebruiken haha.
Dat is ook iets wat ik me afvraag.
Dank voor het delen van de link.
Die tooltjes zijn an sich wel interessant (net als Signal RGB) maar de ene kan een onboard 5v adressable niet aansturen en de andere mijn videokaart leds niet. Dan zit je nog met 2 tooltjes die liever niet tegelijk draaien.
Gelukkig is de Lian Li app niet zo bloated als een ICUE of Asus's z'n 14 achtergrond services.
Lijkt een beetje op een doorontwikkeling van het UNI fan systeem van Lian-Li. Die hebben al een tijdje casefans die je aan elkaar kunt klikken om zo het aantal benodigde kabels terug te dringen. Corsair heeft een breder assortiment van lichtgevende producten, dus hebben ze dit idee logischerwijs uitgebreid met de mogelijkheid om met kabels te daisy-chainen.

Leuke ontwikkeling, maar helaas zullen we nooit krijgen waar we echt op zitten te wachten: Een dergelijk systeem dat producten van verschillende fabrikanten aan elkaar kan koppelen.
Ziet er wel super interessant uit. Laatst veel met Corsair iCUE, fans en Commanders gedaan (10 fans) en dit had echt ZOVEEL gescheeld. Dit is wel echt heel handig. Alleen jammer dat het (volgens mij) proprietary is.
Wow, ik denk dat ik nog even ga wachten met het kopen van de fannetjes, Dit is awesome

[Reactie gewijzigd door HJVDD op 23 juli 2024 03:04]

Ziet er wel mooi en netjes uit.
Ik vraag me alleen af wat voor stekkers ze gaan gebruiken, ik kan het zo snel even niet vinden.
En mocht het rgb gedeelte de geest geven, wat nooit gebeurd bij corsair ;) , kun je de fans dan nog gebruiken op normale systemen met pwm-aansluitingen.
En dan de software.....
Weer proprietary zoals andere Tweakers ook al geconstateerd hebben. Als eigenaar van de vorige generatie Corsair RGB, incl de Commander Pro, kan ik dit van harte afraden. Actieve community, maar volgens mij geboren uit noodzaak, want er is niets actiefs aan Corsair. De software vraagt in verhouding enorm veel resources.

Een standaard als "Matter", maar dan voor RGB software zou geen overbodige luxe zijn.
Ben een fan van fans daisy chainen geworden. Dit systeem kan het wellicht nog wat cleaner maken, maar de manier hoe Lian Li het doet met hun SL fans werkt ook prima. Daarnaast kan je de fans nog gewoon op je mobo aansluiten.
Wanneer men componenten zo aan elkaar gaat chainen resulteert dat alleen maar in onnodige latency.

De huidige staat van de iCUE software zal dat alleen maar erger maken.
Wat voor latency doel je op? Dat het een miliseconde langer duurt voordat de fans hun rpm doorgeven?
ik vind dit concept van Corsair ontzettend stom, maar niet vanwege eventuele latency, meer vanwege het feit dat ze nog meer vendor-lock-in forceren met dit soort ideeën, wat natuurlijk precies de bedoeling is.
Ze gooien over dezelfde verbinding ook de data voor de RGB.

Het Object wat Corsair op het moment gebruikt is nogal inefficiënt gedefinieerd.
Daarnaast wordt het waarschijnlijk niet rechtstreeks doorgestuurd, maar zal het eerst weer door de microcontroller verwerkt worden.
Geloof maar niet dat ze het rauwe PWM-signaal terug sturen, maar gewoon een bericht wat zegt "Fan nummer 2 draait nu met 700RPM" en dat een paar keer per seconde.

Net zoals je niet over zo'n bus het rauwe signaal gaat lopen bit-bangen maar gewoon af en toe zegt "Fan nummer 3 moet nu 1200RPM gaan lopen en kleurtje rood graag" wanneer er een verandering in toestand nodig is. De fan is slim genoeg om de rest zelf wel te bedenken.

"Latency" is in zo'n geval niet eens een ontwerpoverweging.
Zoals ik al stelde. Ze hebben een Object gedefinieerd.
Het is wel wat meer dan een simpele String. Overigens kost een String in UTF8 alsnog 3-4 bytes per karakter.

Het bevat het id, type, model, serienummer, hoeveelheid leds en per led de waarde (0-255) voor RGBA.
Maar waarom zou efficiëntie een doelstelling zijn hier? Het is niet alsof dat honderden keer per seconde met minimale latency hoeft te worden doorgestuurd.

Alleen wanneer er iets in de situatie verandert. Dus voor mijn part gooien ze op die microcontroller een webserver die JSON objecten over HTTP uitspuugt en accepteert, het is niet tijdkritisch dus als het 10 milliseconden duurt maakt dat weinig verschil.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 juli 2024 03:04]

Het wordt niet alleen doorgestuurd wanneer de situatie verandert.
De controllers van Corsair pollen dit constant omdat ze ook de functionaliteit hebben de RPM te laten fluctueren op basis van de temperatuur.

De RPM van de fans heeft dus geen constant waarde.
Anders was het inderdaad logischer geweest om alleen de data te verzenden wanneer dat nodig is.

Heb zelf een 1000D staan met twee controllers.

De controllers hebben zelf ook geen geheugen om een custom configuratie op te slaan, dus in dat geval verstuurt iCUE continue nieuwe waardes naar de fans.
Dat soort pwm-signaaltjes zouden echt geen obstakel meer mogen zijn anno nu, als dat wel zo is dan hebben ze echt gefaald als techbedrijf
Super gaaf en handig !
verder ben ik erg benieuwd naar die 1440mm fans ;p
Ik hoop ergens ook dat het geen typo is. Zou wel vet zijn, 12 x 120mm fans op een radiator, heeft Linus weer nieuw materiaal voor een aflevering 😎
Komen die 1440mm fans ook met bijgeleverde oordoppen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.