ING kampt met storing die overboekingen naar eigen rekening onmogelijk maakt

Klanten van de Nederlandse ING Bank hebben te maken met een storing, die het overboeken van geld naar eigen rekeningen onmogelijk maakt. De storing begon maandag aan het einde van de ochtend.

Spaarrekeningen zijn niet zichtbaar in de app, waardoor overboekingen onmogelijk zijn, zegt de bank tegen NU.nl. Er was ook eerder op maandag een storing in betalingsverkeer, maar die is volgens de bank opgelost.

Wat een kort bericht, wat is dit?

Tweakers experimenteert tijdelijk met korte nieuwsberichten zoals deze, die nét niet lang genoeg zijn voor een volledig artikel. Wil je meer informatie over dit experiment of wil je feedback geven over de vorm, dan willen we je vragen dat in deze post op Geachte Redactie te doen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-05-2023 • 14:01

134

Reacties (134)

134
131
53
0
0
50
Wijzig sortering
Goh, het lijkt nu wel elke paar weken raak. Absurd dit. Wordt tijd dat klanten eens gecompenseerd worden, of ziet ING voor de duizendste keer "sorry" zeggen als compensatie? Meer kan er namelijk ook niet van af. En de prijzen maar verhogen.
Wordt tijd dat klanten eens gecompenseerd worden
En hoe zie je dat voor je? Loop je schade op? Of is het alleen een klein ongemakje omdat je precies op het moment van de verstoring even iets niet kan doen.

Het kan natuurlijk heel erg vervelend uitkomen. Dat snappen we allemaal, maar wat voor compensatie had je op het oog? Restitutie van je 'abonnement' voor het aantal uren?. Een oranjepakket kost 3,15 per maand. Stel dat het de hele dag niet beschikbaar is. 3,15/30 = 10,5 cent. Al zouden we het verdubbelen of vertienvoudigen, dat zet geen zoden aan de dijk. Als je zou stellen tientjes per dag, dan slaat het objectief ook nergens op. Het is niet zo dat je als particulier zoveel schade oploopt door dit soort verstoringen.

Begrijp me niet verkeerd. Het is gewoon heel raar hoe vaak er de laatste maanden/jaren dingen aan de hand zijn bij de ING (even geen waardeoordeel naar de mensen die er werken overigens) en er moet inderdaad wat structureels gebeuren.
Maar goed. Als iemand er zoveel problemen mee heeft, staat het iemand vrij om naar een andere bank te gaan. Je automatische incasso's kan je automatisch laten omzetten, en alles wat eventueel nog gestort wordt, kan je automatisch laten doorsturen binnen Nederland (zijn afspraken over). Het is in de praktijk in elk geval minder gedoe dan dat het lijkt.
Het kan écht zo zijn dat je een huis misloopt of een boete krijgt omdat je geen storting kan doen omdat dat geld nog vaststaat op een spaarrekening. Daarvoor moet ING zeker aansprakelijk worden gesteld. ING heeft al een kruisje achter de naam omdat ze uitermate vervelend doen met het verwijderen van een BKR-melding. Daarvoor moet je bij ING schijnbaar ook altijd langs de rechter terwijl dit bij andere banken niet hoeft.
Koop jij een huis compleet met contant geld?? Ik heb in het verleden een hypotheek afgesloten.
Extreem voorbeeld wellicht, maar dat gebeurt echt best vaak. Niet dat het per se van toepassing is voor dit specifieke probleem. Veel 60 plussers (en een stuk minder jongeren) hebben het vermogen om cash een huis te kopen. Mijn vader heeft ooit gewoon een paar keer mazzel met koop- en verkoop gehad bijvoorbeeld (en een goede baan met navenant salaris) en heeft inderdaad vanaf zijn 50ste de huizen altijd cash gekocht (de laatste in Frankrijk, relatief goedkoop).
Ook al zou je genoeg cash geld hebben, waarom zou je een huis compleet afbetalen?
Je kan het beste een hypottheek nemen. De rente is vaak relatief laag.
Het geld wat je niet gebruikt (stel 300.000 euro) kun je dan het beste investeren in een index.
Op lange termijn levert dit veel meer op dan meteen je huis afbetalen.
Veel mensen zijn risico avers.
  • Je bent echt zelf eigenaar van je huis, dat geeft sommige (nog) meer rust tov een hypotheek.
  • En investeren in een Index is alsnog een (heel klein) risico.
Deelnemen aan het verkeer is ook een risico. Maar daar doet bijna niemand moeilijk over.
Sterker nog, je hebt verkeersmaniakken die zeer gevaarlijk en onverantwoord rijden maar dit tot veilig achten.
Stel dat je dat extreme voorbeeld hebt: volgens mij kan je überhaupt niet zomaar, via de app, enkele tonnen overmaken.
Je kan met je spaarrekening niet betalen dan moet je het toch echt eerst overmaken naar je betaalrekening als dit vervolgens onmogelijk is stroop je op.
Bij Openbank kan je in de app (of via de website) meteen rechtoverboeken naar je openbank bankrekening.
Daarrna kan je meteen gaan pinnen. Is allemaal live en meteen overgemaakt.

Overmaken van Openbank naar een andere rekening kan wel 2-3 dagen duren.
Dit gaat toch over overboek storing bij ING? ik heb namelijk een maand (ofzo) geleden toen deze storing er ook al was ook het probleem gehad dat ik een rekening moest betalen die gepland stond en op die dag ik geen geld van mijn spaarrekening kon overmaken dus geen betaling kon doen.

Openbank (app) kan dan toch niet bij mijn interne spaarrekening van ING? Of zie ik dit verkeerd.
Klopt. Echter is het handig om een gratis 2e bankrekening van bijvoorbeeld Openbank aan te houden.
In geval dat je ING een storing heeft kan je alsnog betalen met bijvoorbeeld je Openbank pinpas.
Dan moet je dus op beide rekening je geld wel splitten. het heeft verder niets met Openbank te maken maar kan elke andere bank zijn, maar dan ook kan je vanaf daar niet bij je rekening op de bank die plat is op dat moment.
Alle schades bij elkaar tellen en storten naar een goed doel. Hebben de klanten tenminste het gevoel dat er wat aan gedaan moet worden (want het kost de bank ook geld) en houden ze er nog iets positiefs aan over.
10.5 cent per klant per storing mag toch wel motiveren hoop ik (los van of het redelijk en nodig is).
De ING heeft 9 miljoen klanten in Nederland dus reken maar uit.
Gewoon uit goodwill eens een maand niet de kosten van het pakket innen. Niemand wordt er armer of rijker van maar zo toon je wel goodwill.
Je betaald voor de service, dan mag je ook verwachten dat de service blijft werken. Jij bent de klant, het is niet als of jij bij de ING je bankzaken hoeft te doen. Jouw beargumentering legt deze relatie anders om, Als of de bank deze service geeft en jij dankbaar mag zijn dat deze service bestaat.

Dus los of je schade oploopt of niet, dat is irrelevant als je betaald voor iets wat zou moeten werken.
Laat ze maar 30 cent terug betalen aan all hun klanten, dat is namelijk een bedrag dat ze toch wel even nadenken wanneer ze een update uitrollen die vol zit met fouten.
Met het niet over kunnen boeken van geld naar de lopende rekening vanaf een spaarrekening loop je zeker schade op, al is het maar de verspilde tijd als je rekening leeg is terwijl je iets had willen kopen. Minimale tegemoetkoming hiervoor zou geen maandelijkse kosten zijn, eens zien of ze het dan wel voor elkaar krijgen. Ik ben inmiddels overgestapt weg van de oops sorry bank naar een andere bank in ieder geval.
Aáhh, de manager bij de ING die aan damage control probeert te doen.

Jongens, zoek gewoon een andere bank waarbij het een stuk minder kost of niks om je eenvoudige bankzaken te regelen, zoals Revolut.

Je moet alleen zelf nog wel even de schakel in je hoofd omzetten om wat breder te denken. Ga gewoon mee in de waan van de dag die de banken je voorleggen.

"Oh, sluit u alle kantoren omdat mensen niet meer zouden op komen dagen. Ja ja, juist. Hoe moet ik dan nu mijn bankzaken regelen? Oh, via internet? Dus als ik het nou goed begrijp draait u het enige voordeel dat u had ten opzichte van een andere internet bank binnen de EU, nl. een lokaal bankkantoor hier in NL, de nek om? Goh, als men dit maar niet door gaat krijgen."
Begrijp me niet verkeerd. Het is gewoon heel raar hoe vaak er de laatste maanden/jaren dingen aan de hand zijn bij de ING (even geen waardeoordeel naar de mensen die er werken overigens) en er moet inderdaad wat structureels gebeuren.
Misschien hadden ze niet hun mainframes de deur uit moeten doen en de ontwikkeling van de nieuwe wijze niet over moeten laten aan de vele Indiers. Er zit soms een goede tussen, maar het is soms vechten tegen de bierkaai, je bent een roepende in de woestijn, als ze weer met een belachelijk iets op de proppen komen. Het "Yes, sir, we'll fix it" en vervolgens heb je hier het resultaat.

En als je dan navraagt wat het probleem was en hoe de oplossing werkt berg je dan maar.

De ABN-Amro heeft / had overigens ditzelfde probleem. Alhoewel ik het daar nog wel gekker heb gezien. Een manager van 26 (doelend op nul ervaring) die, niet gehinderd door ontbrekende technische kennis, een team in India aanstuurde voor de frontend met alle gevolgen van dien.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 23 juli 2024 06:36]

Als je bij je internet provider ook een storing ervaart word er wel gecompenseert en daar loop je ook GEEN schade op. Dus vind het niet verkeerd als ze een maand termijn niet afschrijven van je rekening ;)
Dat klopt inderdaad. Ik heb bij Ziggo een keer een dag extra gehad op m’n internetverbinding.
Ik had toen inderdaad heel de dag helemaal niets. Ik weet zeker dat ik niks had gekregen als ze een paar uur geen maildiensten hadden.

In dit specifieke geval kan je geen geld van je spaarrekening naar je betaalrekening overmaken. Daar kan hem erg onpraktisch zijn.
In bepaalde individuele gevallen zelfs heel erg problematisch. (( een betaling die per se vandaag of voor een bepaalde tijd moet gebeuren ))
Daar zullen er vast een x-aantal van zijn vandaag. En dat is gewoon heel vervelend voor die mensen.

Maar stel dat de ING nu zou zeggen dat ze een maand compenseren. Dan hebben die personen nog steeds een groot probleem.
Klopt, maar compensatie laat je nog wel een "good will" achter :) nu krijg je helemaal niks ... of doe is een keer een goede korting in die ING shop ofzo.
[...]
Het kan natuurlijk heel erg vervelend uitkomen. Dat snappen we allemaal, maar wat voor compensatie had je op het oog? Restitutie van je 'abonnement' voor het aantal uren?. Een oranjepakket kost 3,15 per maand. Stel dat het de hele dag niet beschikbaar is. 3,15/30 = 10,5 cent. Al zouden we het verdubbelen of vertienvoudigen, dat zet geen zoden aan de dijk. Als je zou stellen tientjes per dag, dan slaat het objectief ook nergens op. Het is niet zo dat je als particulier zoveel schade oploopt door dit soort verstoringen.
ING heeft de laatste tijd regelmatig storingen, nu is dit alleen overboeken laatst was het een pinstoring. Ik had toen contant geld nodig, dichtbijzijnde pin automaat is ruim 40 min fietsen (heen en terug), bij de automaat kreeg ik 'transactie geweigerd' de storing was op dat moment nog niet bekend. Bellen, 15 min in de wacht excl het avoidance gereutel en verwijzingen naar de chatoptie. kortom terugfietsen en einde van de dag weer terug. De storing heeft mij 1 uur gekost, tijd die ik niet aan andere dingen kon besteden.
Volgens mij gaat bankieren en banken over "vertrouwen".
Je kunt denk ik niet ontkennen dat dat vertrouwen steeds minder wordt in banken.
Naar mijn mening is het aantal storingen bij ING wel degelijk een signaal dat men het allemaal niet onder controle heeft.
Daar kan ik me wel in vinden inderdaad. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De hoeveelheid verstoringen bij ING de laatste tijd is inderdaad niet acceptabel voor een bank.
Dat spreek ik ook zeker niet geven.

Ik heb er zelf nooit last van gehad. Bij toeval had ik nooit de dienst nodig op het moment dat er een storing op de betreffende onderdeel was, maar het kan inderdaad heel onpraktisch zijn.
En hoe zie je dat voor je? Loop je schade op? Of is het alleen een klein ongemakje omdat je precies op het moment van de verstoring even iets niet kan doen.

Het kan natuurlijk heel erg vervelend uitkomen. Dat snappen we allemaal, maar wat voor compensatie had je op het oog?
Compensatie in de zin van wat je beschrijft is zinloos. In het geval dat @Killemov beschrijft echter is het wel zinloos, maar dan loopt het in de tonnen per persoon per storing. @phantom09 er zijn mensen die een huis rechtstreeks vanaf hun bankrekening betalen (ik ken er twee die dit gedaan hebben) maar ook als je een hypotheek afsluit zul je eigen geld in moeten brengen.

Zelf heb ik een ruime 19 jaar geleden ook twee dergelijke dingen meegemaakt. Dat was toen echter niet door een storing. Destijds duurde het bij ING (ook bij internetbankieren) altijd een dag voordat geld overgemaakt.

ik had toen een belangrijke betaling te doen, die echt dezelfde dag bij de andere partij op de rekening moest staan. Dat kon bij ING toen niet. Wat ik toen gedaan heb, is het geld cash opgenomen, dit op mijn andere rekening bij de ABN-AMRO gestort, en toen vanaf de ABN-AMRO overgemaakt naar die andere partij, ik denk telefonisch. Ik heb dat toen als spoedbetaling laten doen (dat kostte toen maximaal 10 minuten en ook €10 extra) maar ook als het een gewone betaling was geweest had het diezelfde dag nog bij hen op de rekening gestaan, alleen zou het dan iets langer hebben geduurd, misschien een uur, misschien twee of drie. Het feit dat ik niet wist hoe lang het zou duren was de voornaamste reden om voor de spoedbetaling te kiezen, maar ook met een normale betaling zou het nog diezelfde dag bij hen op de rekening hebben gestaan, maar misschien pas na 17:00h.

De tweede is dat een jaar of enkele jaren later als overschrijven bij ING wel dezelfde dag nog gebeurde, was het nog zo dat bij het opnemen van een spaarrekening naar de (eigen) betaalrekening dit een dag duurde. Ik had toen een belangrijke betaling waarvoor ik te weinig geld op de lopende rekening had staan. Om die op tijd te kunnen betalen, haalde ik het benodigde bedrag uit de spaarrekening, maar toen ik de volgende dag wilde betalen was er een onverwachte incasso langs gekomen, en kon ik de rekening niet betalen. Ik haalde opnieuw geld uit de spaarrekening, maar de dag daarna was er weer een incasso. Bij de derde poging haalde ik uit voorzorg ruim het dubbele bedrag van uit de spaarrekening, maar kwam er geen incasso. Bij sommige partijen heb je echter met twee dagen te laat echter wel extra kosten aan je broek. Destijds bij mij was dat door de traagheid van de procedures, en dan kun je daar rekening mee houden, maar als het door een storing komt, en die kan kort duren, maar ook meerdere dagen, dan is het onmogelijk dit te voorzien.

(Sindsdien probeer ik automatische incasso's zoveel mogelijk te vermijden, helemaal uitbannen gaat echter niet, het wordt steeds moeilijker)
En hoe zie je dat voor je? Loop je schade op? Of is het alleen een klein ongemakje omdat je precies op het moment van de verstoring even iets niet kan doen.

Het kan natuurlijk heel erg vervelend uitkomen. Dat snappen we allemaal, maar wat voor compensatie had je op het oog?
Compensatie in de zin van wat je beschrijft is zinloos. In het geval dat @Killemov beschrijft echter is het wel zinloos, maar dan loopt het in de tonnen per persoon per storing. @phantom09 er zijn mensen die een huis rechtstreeks vanaf hun bankrekening betalen (ik ken er twee die dit gedaan hebben) maar ook als je een hypotheek afsluit zul je eigen geld in moeten brengen.

Zelf heb ik een ruime 19 jaar geleden ook twee dergelijke dingen meegemaakt. Dat was toen echter niet door een storing. Destijds duurde het bij ING (ook bij internetbankieren) altijd een dag voordat geld overgemaakt.

ik had toen een belangrijke betaling te doen, die echt dezelfde dag bij de andere partij op de rekening moest staan. Dat kon bij ING toen niet. Wat ik toen gedaan heb, is het geld cash opgenomen, dit op mijn andere rekening bij de ABN-AMRO gestort, en toen vanaf de ABN-AMRO overgemaakt naar die andere partij, ik denk telefonisch. Ik heb dat toen als spoedbetaling laten doen (dat kostte toen maximaal 10 minuten en ook €10 extra) maar ook als het een gewone betaling was geweest had het diezelfde dag nog bij hen op de rekening gestaan, alleen zou het dan iets langer hebben geduurd, misschien een uur, misschien twee of drie. Het feit dat ik niet wist hoe lang het zou duren was de voornaamste reden om voor de spoedbetaling te kiezen, maar ook met een normale betaling zou het nog diezelfde dag bij hen op de rekening hebben gestaan, maar misschien pas na 17:00h.

De tweede is dat een jaar of enkele jaren later als overschrijven bij ING wel dezelfde dag nog gebeurde, was het nog zo dat bij het opnemen van een spaarrekening naar de (eigen) betaalrekening dit een dag duurde. Ik had toen een belangrijke betaling waarvoor ik te weinig geld op de lopende rekening had staan. Om die op tijd te kunnen betalen, haalde ik het benodigde bedrag uit de spaarrekening, maar toen ik de volgende dag wilde betalen was er een onverwachte incasso langs gekomen, en kon ik de rekening niet betalen. Ik haalde opnieuw geld uit de spaarrekening, maar de dag daarna was er weer een incasso. Bij de derde poging haalde ik uit voorzorg ruim het dubbele bedrag van uit de spaarrekening, maar kwam er geen incasso. Bij sommige partijen heb je echter met twee dagen te laat echter wel extra kosten aan je broek. Destijds bij mij was dat door de traagheid van de procedures, en dan kun je daar rekening mee houden, maar als het door een storing komt, en die kan kort duren, maar ook meerdere dagen, dan is het onmogelijk dit te voorzien.

(Sindsdien probeer ik automatische incasso's zoveel mogelijk te vermijden, helemaal uitbannen gaat echter niet, het wordt steeds moeilijker)
Dan wordt er gecompenseerd, maar volgend jaar wordt de prijs verhoogd. Je schiet er dan niks mee op, integendeel zal het alleen maar duurder worden. Beter is gewoon weg gaan bij die bank. Dat gaan ze op den duur wel voelen als mensen vertrekken.
Die prijs verhogen ze toch wel. Dat is zoveel makkelijker sinds we per maand betalen.

Wie ziet het nu nog, sinds ze maandelijks de kosten incasseren? De algemene tendens is "o, het is maar 10 cent stijging (fout, 1,20 als je het per jaar telt wat je zou moeten doen).

Kijk naar PostNL. Jaren geleden maakten ze de overstap van een bedrag op de postzegel naar een "1" en een "2". Wat ik toen direct doorzag, is dat prijzen sneller zouden gaan stijgen. Voorheen ging het bedrag op de postzegel omhoog, tegenwoordig blijft het cijfer staan.
Het staat iedereen vrij om over te stappen.
Zelf vorig jaar de stap naar ASN gemaakt. Mijn geld krijgt die boevenbende niet meer.
Je kan ook een gratis rekening openen bij bijvoorbeeld:

-Openbank
-N26
-Revolut (heeft ook ideal)
Als je niet tevreden bent over een dienst dan kun het beste ‘stemmen’ met je portomonnee en switchen naar een andere bank. ING is niet de enige bank in Nederland 🤓
Ik ben het wel met je eens. De meeste klanten zullen niet direct schade hiervan oplopen. Echter wij betalen wel voor onze rekening(en) bij een Bank. En als de dienstverlening te kort schiet hoort daar gewoon een compensatie bij.
Niets daarvan!

Vestigingen sluiten en tarieven omhoog vanwege de "toegenomen digitale dienstverlening".

"Mensen gaan niet meer naar banken".
Nee, niet als jullie de ene na de andere fysieke locatie sluiten.

Al jaren geleden weggegaan bij deze bank vanwege oa. dit slappe excuus altijd.
En de storingen waren toen ook niet van de lucht.

Hee, maar die rente-puntjes he.
Dat maakt allemaal een hoop goed!
Die rentepunten... voor artikelen die je ergens anders voordeliger kunt kopen... Die onzin zouden ze echt moeten opdoeken en het geld dat vrijkomt teruggeven aan de klanten (verlaging maandelijkse kosten).
Ja hoor, maar ik dacht ik plemp het toch neer ;)

Dat weglopen met punten is natuurlijk veel breden dan enkel ING. Ik verbaas me ook dat mensen voor een paar cent korting allerlei apps op hun device installeren waarbij ze er dan achter komen dat die korting enkel voor 1x het artikel is (en die andere 5 in het mandje mogen ze dus de volle prijs betalen).

In mijn ogen valt het onder oplichterij. Aangezien dit soort bedrijven bewust kiezen voor een model waarbij ze mensen iets anders laten zien dan dat het in werkelijkheid is. Ja, alle informatie is te zien en je kunt zelf prijzen zoeken (aangaande ING rentepunten), maar ze zetten graag mensen op het verkeerde been.

Volledig off-topic uiteraard.
:Y)

En als we dan toch off-topic gaan, dan moet dat verschijnsel dat "cashback" heet natuurlijk ook even vermeld worden.
Van 't zelfde laken een pak....
Juist ja. "Wij geven u een cadeau" (we schamen ons eigenlijk wel dat we u zoveel hebben laten betalen, dus geven we een sigaar uit eigen doos). |:(
Het gaat niet echt lekker daar bij ING, is er al een algemene oorzaak gevonden voor dit probleem of zijn het elke keer losse, ongerelateerde zaken? Of laten ze hier niks over uit en is het 'het is opgelost!' en meer niet? Ben wel benieuwd.
Lijkt wel een terugkerend probleem, waarbij ze blijven dweilen met de kraan open. Dan is het of te duur om een permanente fix toe te passen, of het kost veel tijd.
Ik denk niet dat ze dit bewust doen. Het zal ook technische niet precies het zelfde probleem zijn als vorige keer. Good dat ze niet bewust besparen op een fix.

Waar ze waarschijnlijk wel op proberen te besparen is IT en specifieke dan de mensen. Outsourcing van development naar het buitenland omdat het goedkoper is of te veel leunen op een grote consulting maatschappij.

[Reactie gewijzigd door codeneos op 23 juli 2024 06:36]

Gewoon outsourcing inderdaad naar India, of sommige oostbloklanden (Spanjaarden zijn al te duur).
Bij het bedrijf waar ik word ingehuurd houden ze een klein clubje dure contractors aan om de continuïteit te waarborgen. Maar alle nieuwe ontwikkelingen of onderhoud gaat naar "goedkope" suppliers.
Waar wij nog iets van trots voelen voor wat we maken (ik schrik soms van mijn eigen code dat ik een week later inzie) is dat compleet afwezig (met gevolgen).
Het is niets nieuws bij de ING, toen ik nog bij de concurent werkte waren we er altijd blij mee.
Dan vielen onze storingen niet zo op :+
Ja, er worden best veel storingen bij de ING genoemd, maar ik heb er zelf als klant letterlijk nog nooit daadwerkelijk last van gehad. Het is bijna altijd maar een (klein) deel van de functionaliteit die voor een korte tijd uitvalt. Heel toevallig stond ik vandaag op het punt om iets van mijn spaarrekening op te nemen, iets dat bijna nooit voorkomt. Dus toevallig net waar deze storing over gaat. Maar het is blijkbaar al weer opgelost, ik zie mijn rekening gewoon staan.

Al die storingen raken dus telkens maar een vrij klein percentage van de klanten. Natuurlijk kan het dan wel heel vervelend zijn, je zal maar net bij de dealer staan om je auto te kopen of zo. Maar het is echt niet zo dat een ING klant continue last heeft van storingen. En verder werkt hun app echt prettig.
Dit is overigens niet bedoeld om ING op te hemelen, er is ook ontzettend veel mis met die bank, zoals eigenlijk met alle grote banken in Nederland.

Maar als ik dan bijvoorbeeld naar Bunq kijk, die altijd als een vooruitstrevend voorbeeld op digitaal vlak wordt genoemd. Daar ben ik nu al ruim anderhalve maand bezig om een zakelijke rekening te openen. Iets waarvan ze zelf zeggen dat ze ernaar streven dat het in 5 minuten kan...
Ik merkte het inderdaad vanochtend.
Het is misschien alleen maar mijn beleving, maar zijn er de laatste maanden niet veel vaker allerhande storingen bij de Nederlandse banken?
Wellicht dat je geheugen wat slecht is. Problemen bij banken zijn niet periode gebonden. Online services, door veel mensen tegelijk gebruikt, veel uitwisseling met andere systemen beide intern en extern, bij oudere banken zoals ING veel legacy spul in de stack, moeilijk onderhoud probleemloos uit te voeren, krak krak krak.

Je zou niet primair moeten beoordelen op hoe vaak het stuk gaat maar op hoe lang het duurt voordat het herstelt is. Daar kraakt het naar mijn mening net een tikkie harder.
Dit is de 4e storing bij ING dit jaar, dus praktische iedere maand.
Ik snap echt niet dat klanten nog vertrouwen hebben in deze bank die maar al te graag fossiele grondstoffen financiert, gigantische bonussen uitkeert aan de directie, geen stabiele app kan aanbieden aan zijn betalende klanten, witwassen niet goed kan tegengaan en ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 23 juli 2024 06:36]

En toch blijf ik juist bij de ING, de app werkt normaal veel beter dan de andere banken. Alles in één overzicht. Vooral de Rabobank en SNS bank was een ramp elke keer als ik daarmee te maken had.
De ING blijft de gebruikerservaring voor mij consistent en wordt alleen maar beter. Af en toe niet alles in kunnen zien via de App is dan prima. Tevens kan ik via de normale website er wel gewoon bij.
En toch loopt de ING app inmiddels op veel vlakken achter op zijn concurrenten merk ik. Zo kan ik in de app van de Rabobank veel meer zaken zelf regelen, dan dat ik kan in de ING app. Denk aan zaken als het blokkeren van incasso's, het starten van een parkeersessie, mooie nieuwe iDeal flows etc. De ING loopt echt achter.
Ik heb Zakelijk bij de rabobank en Prive bij de ING en heb toch echt de voorkeur aan de ING. Alles wat ik met mijn app kan doen (vrijwel alles wat ik relevant acht) kan in de app en zonder die achterlijke raboscanner. Ik heb al zo vaak gehad dat ik zakelijk naar het buitenaland moet overmaken en opeens die scanner kan gaan zoeken of er een proberen te lenen omdat ik buitenshuis ben. Of een willekeurige betaling binnen Nederland naar een rekening waar al eerder geld aan is overgemaakt die opeens een Raboscanner vereist. Vorige week zelfs bij de belastingaangifte gehad.De afkeer tegen de raboscanner is voor mij zo groot dat ik allen door het gedwongen gebruik van dat ding eigenlijk wil overstappen naar een andere bank, hoe vooruitstreven die app van ze ook is.
Is de Rabobank niet al 5 jaar geleden begonnen met het uitfaseren van de Raboscanner? Ik heb zelf geen scanner meer dus ik begrijp niet waarom je die nog nodig hebt. :/

nieuws: Rabobank begint dit jaar met uitfasering van Rabo Scanner
Nee hoor, ik heb hier altijd rabo gehad en de scanner is nog altijd (helaas) verplicht. Wel kan je je limiet verhogen (wat je wellicht hebt gedaan - of het is anders met zakelijk)

https://www.rabobank.nl/p...oeken-zonder-rabo-scanner

Ik heb het kastje altijd weer nodig wanneer het niet uitkomt en hij ligt uiteraard niet op z'n plek of ik heb 'm niet mee. |:(
Als privacy niet zo jou ding is, dan snap ik dat wel. Op deze wijze is het een kwestie van tijd dat de Rabobank hun applicatie gaat verplichten. Hoe zij de site de laatste jaren steeds meer vernagelen lijkt enkel om mensen maar die richting uit te krijgen. Hoeft de Rabobank straks nog maar één omgevingen te onderhouden, dat is toch weer meer winst.
Dat daarbij dan weer een stukje privacy teniet gedaan wordt...
Zakelijk heb ik die nog steeds nodig zover ik weet. Ik vind het prima overigens.
De Raboscanner is juist ideaal hoef je hun applicatie niet te gebruiken. Aangezien die niet bijster privacy-vriendelijk is https://reports.exodus-pr...orts/nl.rabomobiel/latest.
Op hun website kun je vooralsnog dit soort ongure zaken blokkeren.
Precies features die ik dus niet gebruik, vooral incasso's heb ik dus niet zomaar. Parkeersessies? Of een andere app, gewoon contactloos bij de poort of bij de automaat? iDeal workflow? Wat doet de Rabobank dan anders? QR code scannen, ingelogd, rekening selecteren en akkoord geven, ik zie geen verbetering hierin mogelijk?

Bank moet de basis dingen doen, overzicht rekeningen, spaar, hypotheek en beleggingsrekeningen. Contactloos betalen en als bonus mogelijkheid geven tot beter inzicht in uitgaven.
Dat doet de ING prima en deed het als een van de eerste.

Helaas wissel je niet zo makkelijk van bank om even een "App" uit te proberen om te kijken welke functionaliteiten er beter zijn bij de ene of andere bank.
Dat is zeer persoonlijk. Mijn vader loopt zich altijd een breuk te zoeken in de app en als ik de app zo zie, dan begrijp ik wel waarom.
Heb ik in de Rabobank app :P
Ik ben recent overgestapt van ABN naar ING maar ik moet zeggen dat de app van ABN heel iets beter is. Vooral het snel scannen was fijn, bij ING moet ik 2x mijn code invoeren voordat iets daadwerkelijk is verzonden.
Misschien bedenk je je wel voor je de 2de code invoert.
Volgens mij beschrijf je nu iedere westerse bank.
Onzin, er zijn ook groene banken die niet investeren in slechte bedrijven. Zijn niet eens duur.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 06:36]

Inderdaad! Beter naar de Rabobank, die ons agrarische sector naar de tering heeft geholpen. Of de ABN, die overgenomen moest worden door de staat om te overleven?
Het is een groot drama, ik zit zakelijk ook bij de ing. Nog steeds geen contactless payments met de app (zakelijk) dus altijd nog dat stomme pasje op zak. Geen google pay, continue storingen. En als kers op de taart, is het nog eens een van de duurste banken zakelijk.

Overstappen is een heel gedoe qua tijd en geld. Want is alles is gekoppeld. Maar ik ga er binnenkort wel mee bezig want dit is gewoon ongeloofelijk slecht voor de grootste bank van nederland. En het hele erge van het verhaal is, het intereseert ze gewoon geen ene moer... geld klotst toch wel tegen de plinten...
Als ik de verhalen bij van me pa hoort is er dus niks verandert op zakelijk gebied.. Jaren geleden had hij een zakelijke rekening bij ING, hij zegt dat dat een drama was al was dus de consumenten tak wel goed geregeld…

Voor zakelijk (vereniging en stichtingen) kies ik zelf ook liever voor de Rabobank, maar daarvoor hoef ik niet een goede werkende app voor te hebben omdat het maar om enkele transacties per jaar gaat.
Ik ben een petrol head. Ik houd van benzine. In ieder geval veel meer dan van landbouw. ;)

Los daarvan heb ik zelden last van storingen bij de ING. Ik zie het vaak staan hier op Tweakers, maar merk er nagenoeg nooit iets van. Ook dit keer weer niet. Op het moment dat ik dit las en mijn app controleerde werkte alles (weer) gewoon. Zo gaat het nagenoeg altijd in mijn geval. Storm in glas water denk ik altijd en ook nu weer.

De app doet het wat het moet doen. Simpele snelle acties voer ik ermee uit. Voor verregaandere acties open ik de website. Dan heb ik 9 van de 10 keer toch meer infomatie nodig (die ik niet bij de ING vandaan haal) waardoor ik de laptop erbij pak.

Verder is het ook maar subjectief met wat je zelf belangrijk vindt. Type "Rabobank" in op Google en open het nieuws tab.
Als ik daar zo naar zit te kijken denk ik "patato - patato".
Waarom zou het je iets boeien of je bank fossiele grondstoffen financiert of witwassen niet goed tegengaat? Als je je daar druk om gaat maken kun je van 9/10 bedrijven niks kopen of afnemen, dan wordt je leven er niet beter op.

Dat hun app ruk is is een goed argument, de rest is als klant echt niet jouw probleem :+
Ja pfff leven zit vol met beslissingen waar je van kunt zeggen "wat boeit het, waarom zou ik mij er druk om maken". Zoveel mensen, zoveel meningen.

Waar het 'm in zit, is dat jij als burger doorgaans kiest voor merken, bedrijven en politieke partijen waar jij je mee identificeert. En als je dan toch moet kiezen tussen verschillende banken, dan kun je net zo goed kiezen voor een bank die bij je past, dat is hoe het werkt. ING maakt duidelijke keuzes, die keuzes vind ik twijfelachtig en dat stip ik aan.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 23 juli 2024 06:36]

Omdat jij dat vind, blijf ik zeker bij ING, ik heb zelfs dubbel, NL ING en BE ING...
De realiteit is dat we nog heel lang fossiele grondstoffen nodig zullen hebben. Voor energie en voor vele andere zaken die we nodig hebben voor ons overleven, zoals kunststoffen. Als van vandaag op morgen grondstoffenwinning zou stoppen, zouden we heel snel geen beschaving meer hebben. De ellende zou niet te overzien zijn.

Probeer het maar eens om te leven zonder gebruik te maken van iets dat met fossiele grondstoffen tot stand is gekomen. Dus:
  • geen plastics,
  • geen voedsel waar kunstmest of pesticiden aan te pas zijn gekomen en die niet met fossiel aangedreven transport naar de winkel gebracht zijn,
  • geen water dat met fossiele energie gezuiverd is,
  • geen medische behandelingen,
  • geen voorwerpen van bewerkt metaal gebruiken.
Als je consequent bent is het niet te doen. Dus denk na voordat je finaciële instellingen veroordeelt om hun investeringen.
Ik ben het met je eens dat we nog zomaar niet van fossiele brandstoffen af zijn. Investeren in fossiele brandstoffen heeft misschien zelfs wel het voordeel dat we de gewonnen brandstof efficiënter kunnen gebruiken waardoor er minder nodig is. Alleen maar beter voor het milieu en het klimaat dus. Ik ben voor hernieuwbare energie maar het is niet productief om in een utopische realiteit te leven en maar te denken dat alle investering in fossiele brandstof per definitie slecht is.
De app heeft niets van doen met de storingen bij ING. De problemen spelen zich met grote waarschijnlijkheid af op de backend (vaak configuratiefouten, updates die fout gaan etc.)
Dat geneuzel over fossiele grondstoffen is vermoeiend. Uiteraard moeten we van fossiele brandstoffen e.d. af. Maar zonnepanelen en windmolens worden niet in regenboogfabrieken gemaakt door eenhoorns. Om maar te zwijgen over het delven van de grondstoffen voor deze panelen/windmolens en het vervoer. Fossiel is hard nodig om de transitie te maken.
Met 9 miljoen klanten gaat er natuurlijk onnoemelijk veel data door... Niet zo vreemd dat er af en toe een bitje omlazerd..en dat lezen we dan weer op Tweakers
Dus een reactie die maar op 1 klein stukje in gaat op de strekking van het artikel "geen stabiele app kan aanbieden aan zijn betalende klanten", krijgt van sommige mensen een +1, van 5 man een +2 en zelfs van 1 iemand een +3?
Komop Tweakers...

Maar om op je "stabiele app" reactie terug te komen... Mijn vrouw maakt gebruik van ING en Rabo en heeft toch echt altijd en overal problemen met de Rabo app en maar zelden met de ING app. Daarbij is de Rabo app ook minder overzichtelijk tot wat je wellicht zou willen hebben waarvan je denkt dat het soms redelijk vanzelfsprekende informatie zou zijn.

Als we hadden kunnen overstappen volledig op ING hadden we dat allang al gedaan. Maar goed, dat gaat niet door privé omstandigheden.
Dus een reactie die maar op 1 klein stukje in gaat op de strekking van het artikel "geen stabiele app kan aanbieden aan zijn betalende klanten", krijgt van sommige mensen een +1, van 5 man een +2 en zelfs van 1 iemand een +3?
Komop Tweakers...
Ja dat verbaasde mij ook.. ik denk dat daar een stukje frustratie zit... :+
Anoniem: 1358524 8 mei 2023 14:05
Nu mogen ze wel eens 1 maand compensatie geven.
Doe dan per kwartaal. Ze doen ook per kwartaal de kosten innen.
ING factureert tegenwoordig op maandbasis, mijn Oranjepakket kost €3.15 per maand.. begint steeds duurder te worden terwijl ze steeds vaker problemen hebben.

https://nieuws.ing.nl/nl-...ketten-per-1-januari-2023
En waar denk je dat die compensatie van betaald moet worden?
Die mogen de klanten dan zelf bij elkaar sparen, de aandeelhouders willen eerst hun geld.
ja want de 9milj klanten hebben nu net specifiek hun SPAAR rekening nodig.... de klagers tegenwoordig... Meeste vergeten dat je tegenwoordig voor zulke klantspecifieke applicaties al een 99.999% uptime moet hebben van je front en backend, dat is niet niks. Daarbij komt nog eens dat je constant security updates moet uitrollen. Ik vermoed dat er weinig hier op dit forum ook maar enig idee hebben over wat dat inhoud.
Waarom een maand?! Het is een paar uurtjes vandaag. Als je mij je ING rekening even geeft wil ik je wel compenseren, Is 1 eurocent genoegdoening voor je
Het gaat de laatste tijd toch wel erg vaak fout bij de ING. Waar zou dit mee te maken hebben? Overbelasting? Te snel updates in productie zetten? Niet goed testen?

Een keer een storing kan gebeuren maar het begint nu toch wel irritant te worden. Vanmorgen was ik blij dat ik nog een Revolut account heb om een iDeal betaling uit te kunnen voeren.
Zelfde reden als veel andere grote (tech) bedrijven, om kosten te reduceren en winst te vergroten wordt er flink op personeel gesneden en niet genoeg geïnvesteerd in nieuwbouw/modernisering en vervanging. Veel van de kennis wordt niet of niet goed geborgd.
Er draaien heel wat legacy systemen waarvan men niet meer weet wat het exact doet. Changes doorvoeren moet af en toe toch en dan valt er wel eens wat om ondanks uitgebreide tests (bv migratie naar cloud/nieuwe hardware en/of software/updates etc). Meeste storingen zullen het nieuws niet halen en niemand merkt er wat van maar af en toe glipt er wat naar buiten zoals storingen die wat langer duren om op te lossen en diensten blokkeren.
Ik denk dat dit wel degelijk een keuze is voor wat betreft bedrijfsvoering bij dat soort bedrijven (technici over 't algemeen willen 't graag op een goede manier doen, maar management houdt dat vaak tegen), maar dat is mijn bescheiden mening.
Ja klopt, ik heb zelf ook de nodige ervaring bij diverse bedrijven met infra en applicatie landschappen. Wat mij altijd opvalt is dat de meeste verstoringen maandagochtend zijn, dat verbaasd me. Worden er dan productie changes doorgevoerd op maandagochtend of is dit nog een effect van changes die in het weekend zijn doorgevoerd?
Ja en nee, het gaat vaak om batches die op mainframe of mainframe-achtige omgevingen worden gedraaid. Deze batches draaien vaak 's nachts en in het weekend weer andere batches dan door de week (ook bv einde vd maand batches etc en andere batches die een nog langere interval hebben en dus opeens onverwachte resultaten kunnen laten zien met infrequente batches. Na uitrol van changes staan de changes niet meer zo fris in het geheugen van de ontwikkelaars en kan het wat langer duren om uit te zoeken wat er aan de hand is bijvoorbeeld.
Uitrol is meestal wel doordeweeks aangezien alle personeel on board is, in het weekend moet je dan weer overuren maken en is het lastiger personeel bereid te vinden, maar het komt natuurlijk wel voor, bijvoorbeeld bij ingewikkelde changes zoals een migratie, uitwijk testing of een major release.
Dus als er wat mis is ziet men dat vaak (maandag) ('s) ochtend(s) in de logs, en als het andere systemen treft moet de boel on hold worden gezet voor analyse en het zoeken naar een oplossing (data synchroon houden en vervuiling tegen gaan is echt een kunst). Uiteraard is er wel monitoring maar de nacht crews kunnen het niet altijd oplossen, en soms loopt het werk van nacht over in de ochtend.
Je kunt je voorstellen met omgevingen met 500-700 applicaties die aan elkaar gekoppeld zijn op alle mogelijke manieren en met code van 50 tot 0 jaar oud en alles ertussenin wel eens storingen geven. Het is eerder een wonder dat het nog zo stabiel draait.
Ook al zijn er de afgelopen tijd meer storingen geweest, vandaag is de eerste keer dat ik er daadwerkelijk last van heb. In mijn ervaring werkt de ING app juist altijd en is hij hel erg fijn in gebruik. Dat is dan ook de voornaamste reden dat ik er nog steeds bankier. Uit idealisme zou ik wel over willen stappen (maar welke bank is wel echt goed?) maar het gebruiksgemak van de app heeft me tot nu toe weerhouden om actie te ondernemen. Ik log nooit meer in op Mijn ING, zodat ik daar zelfs niet eens meer weet wat m'n inloggegevens zijn. Wat heel irritant is als je 1x per jaar de app opnieuw moet valideren..
Ik hoef hem tot op heden nooit opnieuw te valideren… iOS en Android.

Vind het vervelender dat ze willen dat je elk jaar je wachtwoord wijzigt. Hopeloos ouderwets idee…

[Reactie gewijzigd door bazzi op 23 juli 2024 06:36]

Da's vreemd. Ik moet verplicht ongeveer 1x per jaar opnieuw inloggen. Maar nou twijfel ik of dat is om de app te valideren, of omdat je 1x per jaar je wachtwoord moet wijzigen. Aangezien ik alleen de app gebruik kan het zijn dat ze me dat dan daar verplichten te doen, waardoor het voor mij lijkt alsof ik de app moet valideren..

Overigens al jaren de app op android.
Hun app werkt subliem als je kijkt naar de concurrentie. Maar als ondernemer merk ik ondertussen wel dat het vervelend begint te worden, willen net iets afrekenen. Helaas!
Kijk eens naar bunq, een bank die ontstaan in niet alleen het internet tijdperk maar ook het app tijdperk. Hun hele product is die app. Dat is niet een "bijproduct" zoals het mij aanvoelde bij knab en abn. Vrij duur, ja, maar met beetje spaargeld al snel voordeliger dan de rest van de banken (2.01% rente ipv 0.50% bij bv ing. Al is het bij een zakelijke rekening lager, maar nog altijd meer als bij de ing).

Verder hebben ze allemaal zakelijke koppelingen met boekhouders en weet ik wat om het werk makkelijker te maken, zodat je minder tijd kwijt bent.
Je zal maar een goede deal missen door dit akkefietje.
Wordt tijd dat de banken serieus aangepakt worden en niet telkens met een nietszeggende “Sorry” wegkomen.

De kosten van het hebben van een rekening worden vaak onder het mom van “verbeteren van onze diensten” telkens verhoogd maar de burger merkt bar weinig van die zogenaamde verbetering. Filialen worden gesloten, de weinige geldautomaten verder verminderd en online gaat het ook vaak mis.
Ze halen SLA's voor iDeal al een tijdje niet, ik vermoed dat dat de reden is dat dit extern ondergebracht gaat worden, dan is de aansprakelijkheid verschoven.

Mij lijkt het dat een consumenten organisatie we met terugwerkende kracht vanaf eerste moment dat SLA niet werd gehaald, voor alle ING klanten moet eisen dat de bestaande rekeninghouder kosten ( Pakketkosten ) volledige worden terugbetaald en dat er geen kosten in rekening meer mogen worden gebracht totdat dit op orde is. En dat de SLA criteria niet mogen worden "bijgesteld" om er ineens wel aan te gaan voldoen.

En dat de dienst niet bij een ander bedrijfsonderdelen of een 3e partij mag worden ondergebracht voordat dit een jaar lang op orde is.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 06:36]

Normaal ben ik echt niet van het zeuren.
Maar ik moet zeggen dat het langzamerhand wel buitengewoon vervelend begint te worden.
Dit is al de zoveelste storing in een zeer korte tijd.

Tijd om een andere bank te zoeken....

[Reactie gewijzigd door NickH16 op 23 juli 2024 06:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.