Twitter komt met extra api-abonnement voor start-ups voor 5000 dollar per maand

Twitter krijgt een nieuw api-abonnement dat bedoeld is voor start-ups. Deze 'Pro'-optie zit wat prijs en functies betreft tussen de huidige Basic- en Enterprise-abonnementen in en kost 5000 dollar per maand.

Het Pro-abonnement staat gebruikers toe om maandelijks een miljoen tweets te lezen via de api en 300.000 tweets te posten op appniveau. Ook biedt deze optie toegang tot drie app-ID's. In tegenstelling tot de Basic-versie biedt deze api de mogelijkheid om het hele Twitter-archief te doorzoeken, waarbij het mogelijk is om de gezochte tweets te filteren op bepaalde parameters, schrijft het socialemediabedrijf.

Ter vergelijking, met de Basic-optie kunnen maximaal 50.000 tweets geplaatst en 10.000 gelezen worden via de api, met hoogstens twee app-ID's. Die optie kost 100 dollar per maand en is bedoeld voor hobbyisten, terwijl het nieuwe abonnement zich richt op 'start-ups die hun bedrijf willen opschalen'. Voor de Enterprise-optie, bedoeld voor grote bedrijven, wordt geen duidelijk overzicht van functies en prijzen getoond, aangezien dat abonnement grotendeels maatwerk is op basis van de wensen van de klant. De goedkoopste Enterprise-tier kost 42.000 dollar, aldus Wired.

Twitter kondigde zijn nieuwe api-abonnementen in maart aan. Naast Basic en Enterprise is er ook een gratis abonnement. Dat laat gebruikers 1500 tweets per maand plaatsen. Het is niet mogelijk om tweets te lezen via de gratis api. Het bedrijf bood eerder naast een uitgebreidere gratis optie ook meer betaalde opties aan, waaronder een gratis Essential-abonnement en Elevated-opties voor ontwikkelaars. Die gaven respectievelijk toegang tot 500.000 en 2 miljoen tweets per maand. De nieuwe Pro-optie zit hier nu dus tussenin.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

26-05-2023 • 15:00

70 Linkedin

Reacties (70)

70
66
25
1
0
14
Wijzig sortering
Als Hollander en rasechte Zeeuw zeg ik, tis goed. Zie totaal het nut niet van in om Twitter te moeten betalen. Maar goed, dit soort dingen zijn vooral gefocust op de US market en niet zozeer op ons. Maar ik vraag mij altijd wel af waarom je in godsnaam zou betalen voor Twitter.
Je kunt natuurlijk ook betalen door je geest te laten volstromen met reclame. Niks is gratis.

Maar deze abbo’s zijn helemaal niet voor consumenten, maar voor diensten of bedrijven of onderzoekers. Als je b.v. geautomatiseerd berichten wilt kunnen plaatsen, of onderzoek doen naar Twitter gebruik. Etc etc.
Ach. Wegkijken van het scherm is vrij eenvoudig. Ik vind het ook vrij hilarisch dat ze nog steeds stug reclame blijven tonen in de bios, iedereen zit naar een telefoon te staren en te wachten totdat de trailers beginnen.
Zijn trailers geen reclame dan :X
Een stuk relevantere reclame dan de reclames er voor.
Vind ik niet, vaak is de reclame in de wat kleinere bioscopen juist van de middenstand rondom de bioscoop. Een restaurant welke een bios deal heeft bijvoorbeeld.

Relevant genoeg naar mijn mening :)
Het kostte mij even tijd voor ik doorhad dat je bioscoop bedoelde xD
Ik dacht: reclame in je bios? Heeft een telefoon een bios dan ? Welke trailers op je telefoon?
Tis weekend zullen we maar zeggen
Ik stel me voor dat je in bepaalde markten een integratie kan gebruiken om product updates te verspreiden, release notes en andere documentatie die vervolgens opgepikt worden door (tech) influencers o.i.d. Zou ik het zelf doen als ondernemer? Absoluut niet.
Onderzoek... onderzoek naar:
- beurs invloeden
- evolutie van het taal gebruik
- sentiment tov de politiek, overheid, bedrijven, initiatieven

En nog veel meer onderwerpen... ik werk bij een onderzoeksbureau en 5k voor een applicatie is niet veel. Achter elk onderzoek zit geld, niet altijd evenveel maar toch
Eh... die free tier, wel write toegang maar geen read... :? en dan om de API te testen, waar je maar half wat aan hebt.

Ik wil hier wat met inhoud over zeggen, maar dat gaat gewoon niet...

[Reactie gewijzigd door dakka op 26 mei 2023 15:12]

Dat lijkt mij toch prima voor dingen zoals bots die de voetbalscore plaatst van een amateurclub? Of een blogger die automatisch een tweet laat plaatsen als er een nieuwe post is.
Zeg ook niet dat je er niets mee kan, maar veel is het niet, er is letterlijk maar 1 usecase voor.

Ik snap het wel, het gaat om retentie, als je tweets kan lezen, dan kan je het ook buiten de ecosfeer van twitter tonen, en dus reclames enzo omzeilen, maar persoonlijk vind ik het gewoon belachelijk.

Op deze manier shift het van een berichten platform dat draait op advertenties, naar een advertentie platform dat draait op berichten. (voordat iemand reageert met dat geld verdienen het doel van social media is, denk daar even over na)
Tja, ze moeten geld verdienen. Vroeger moesten forum admins ook van hun eigen portemonnee de serverkosten ophoesten. Een website hosten voor miljoenen gebruikers is eenmaal niet gratis. Het is heel lastig als de gebruikers ook geen cent willen betalen voor de service maar toch volop gebruik van gaan maken.
Inderdaad... Ik had nu wel gehoopt dat voor de use case van prototypes je ook effectief... kan prototypen 😃.
9/10 toepassingen waar je de free tier nodig hebt hebben eigenlijk alleen maar schrijftoegang nodig. Veel organisaties gebruiken Twitter direct enkel en alleen voor notificaties, voor evt. klantenondersteuning gebruiken ze bestaande CRM-tools die dan weer hun eigen API-koppeling nodig hebben.

Al zullen die ook wel duurder worden want die Pro voor 5K is nog niks..
Ik snap het scenario niet zo, wat voor users verwachten ze dat dit nodig hebben? Als je een Twitter app maakt? Dan zijn deze aantallen toch vrij snel niet genoeg?

En als je een gewone Twitter gebruikende organisatie bent is alles boven de 30-50 euro/maand compleet belachelijk… (wij overwegen hoogstens Twitter blue maar eigenlijk ook dat niet).
Dit is volgens mij bedoeld voor bedrijven die een app maken en die verkopen (bv. HootSuite) aan andere bedrijven om hun Twitter te managen. Die willen ze dus zo snel mogelijk naar Pro of Enterprise liften

[Reactie gewijzigd door ADT_Phantom op 26 mei 2023 15:58]

Ok, dat snap ik maar dan zijn de aantallen toch al snel te klein en betaal je miljoenen - en dat haal je er niet uit...

Beetje net als bij Reddit, wat ook hoge (maar minder hoog dan Twitter) prijzen invoert.
42k per maand voor Enterprise?

Ik wil het niet hebben over de mammoet in de kamer, maar is het niet goedkoper om voor dat bedrag een paar handen vol met studenten in te huren en deze met een T9-toetsenbord op een dumbphone alle gewenste berichten handmatig in te laten tikken en op "toot" te laten drukken voor ieder contact op Mastodon?
Alleen jammer dat het bereik via mastodon hooguit een procent is van dat via Twitter.
Het gaat erop lijken dat Musk zijn veertig miljard gewoon terug gaat verdienen...
Maar wat is anno 2023 dan nog het bereik van Twitter? In mijn bubble gebruikt helemaal niemand meer Twitter, alleen zegt dat niet alles over de rest van de wereld
Die gaat ie echt niet terug verdienen.
Volgens musk wordt het 250mld waard.
En ja dat is een uitspraak die je niet hoeft geloven. Maar Tesla SpaceX Boring company Neuralink bestaan toch echt.
Het is altijd een beetje kortzichtig om al zijn bedrijven op te noemen als argument dat Twitter het geweldig gaat doen. Kerel heeft letterlijk miljarden verkoren op de deel en nog leningen lopen.

Resultaten in het verleden zijn geen garantie voor succes in de toekomst.

En ongerelateerd, van die bedrijven is alleen Tesla publicly traded. De rest draait op investment ronden en Tesla zelf doet het ook niet meer al te best vergeleken met een jaar terug.
Hoezo is dat kortzichtig? Trackrecord is het enige bewijs om iemand te beoordelen.
Of gelooft u iedereen om de hoek?
Ik typte u hoeft hem niet te geloven maar als ik moet kiezen tussen zijn uitspraak en de jouwe weet ik het wel.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 26 mei 2023 17:25]

Nee, ik geloof in aandelen performance. En die van zowel Tesla alswel Twitter zijn flink gekelderd, Tesla meer dan de helft.

Musk wil van Twitter een kopie van de Chinese WeChat maken. Zit niemand in de Westerse wereld op te wachten
Gekelderd? Vergelijk het aandeel Tesla met 2019. Twitter is private.
Een westers Wechat zal moeilijk worden omdat Wechat in china alleen heerser is. Maar het kan niet zeiden de critici ook van Tesla en SpaceX.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 26 mei 2023 17:56]

Gekelderd, ja. 60% verloren sinds begin 2022.

Twitter heeft hij privé gemaakt omdat "going private means no SEC reports", wat een goede zet was. Maar dat betekent niet, zoals je lijkt voor te stellen, dat we niet weten hoeveel financiele waarde Twitter heeft verloren.

Of dat we opeens vergeten dat Musk een goede 35% premium betaald heeft bovenop de marktwaarde (toen het bedrijf public traded was)
Als jij zo goed in de aandelen prijs zit dan weet jij dat de prijs
van Tesla op hoogtepunt zwaar overgewaardeerd was. Maar ik betwijfel dat.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 26 mei 2023 18:19]

Moge duidelijk zijn dat ik veel investeer. Ook in Tesla in het verleden.

En ik zou toevoegen dat veruit de meeste economen het erover eens zijn dat Tesla nog steeds overgewaardeerd is. Musk zelf gaf daar al een waarschuwing over.
Je reactie snijdt geen hout.
Even terug naar de discussie.
Musk zegt dat Twitter 250mln kan worden. Heeft ene trackrecord op bedrijven. Jij beweert wat anders. Dat is prima maar jij heb geen enkel trackrecord op miljarden bedrijven.
Nu rept je opeens over verstand hebben van beleggen. "Het moge duidelijk zijn dat ik veel investeer" is een loze kreet. Mijn zintuig vermoed wat anders

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 26 mei 2023 22:44]

Wat een maf antwoord.
Omdat ik niet denk dat Twitter 250 miljard waard gaat worden, en omdat ik vind dat Musk helemaal niet zo'n geweldige prestatie heeft geleverd de laatste paar jaar, snijdt mijn reactie geen hout?

Jij vindt het een geweldige kerel en gelooft hem graag. Ik ben enorm skeptisch (en ik heb zelf zelfs een Telsa gekocht). Let's agree to disagree want dit gaat nergens meer over.
Musk is 200 miljard verloren aan Tesla aandelen na/door de aankoop van Twitter. Dus hij moet nog 240 miljard terugverdienen. Dat lukt niet met blauwe vinkjes.
Maar Tesla SpaceX Boring company Neuralink bestaan toch echt.
Dat is een samenwerking tussen de kopers en de overheid, zullen we maar zeggen ;)
Niet al die bedrijven zijn echt succesvol.. The boring Company bijvoorbeeld. Tesla is ook niet alleen een positief verhaal. Buiten het zakelijke verhaal hebben ze ook veel beloftes niet ingelost (5 jaar geleden al full self driving verkocht die nooit is gekomen)

De enige die echt mega positief is is SpaceX en ik denk dat Gwynne Shotwell daar een grotere inbreng in heeft gehad.
Jij doet aannames.
Waarom lukt het dan geen andere miljardair? Het is blijkbaar alleen maar investeren en verder geen omkijken naar. Ik wist niet dat het zo werkt.

FSD beta komt van heel ver. In 2.5 jaar tijd is het geëvolueerd. Daar zijn genoeg beelden terug te zien. Van de beta testers. Idd het is te snel beloofd maar de ontwikkeling is er wel. Noem mij 1 concurrent die hetzelfde kan zonder geo fencing. Ik vraag 1 concurrent.
Hyperloop: een eeuwenoud idee, totale flop. Loop: geen honderd mijl per uur met zelfrijdende pods maar taxis met chauffeur, en dertig mijl per uur. Tesla: een automerk gekocht en (inderdaad) tot een succes gemaakt. Boring: standaard tunnel boormachines, niets vernieuwend. SpaceX: doen interessante dingen met heel veel overheidsgeld.
In 2022 gaan we naar Mars. Sprak Elon vol goede moed.
Typische Elon fanboy reactie.
Ja.
Ik ben alleen niet zo goed in miljarden uit de zakken van investeerders kletsen.
Ik heb van zijn vermeende briljante engineering kwaliteiten nog niets kunnen ontdekken. Integendeel: ik heb een tijdje geleden naar zijn verhaal over Raptor 2 gekeken op youtube en wat hij daar vertelde straalde op geen enkele manier kennis van zaken uit.
Zijn holle frasen rond hyperloop gaven al weinig vertrouwen, zijn geschiedenis rond x.com heeft duidelijk gemaakt dat hij weinig van programmeren snapt.
Musk is geen briljante engineer of uitvinder (hij heeft letterlijk nog niets uitgevonden) maar wel een briljante zakenman.
Gezien zijn bedrijven miljarden waard zijn moet ik Musk toch de voordeel van de twijfel geven. Vind het nogal wat om vanaf de zijlijn te verkondigen het beter te weten en uit te voeren dan Musk. Ik zou zeggen geen woorden maar daden. En zie je graag over 10 jaar

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 30 mei 2023 21:00]

Musk is geen briljante engineer of uitvinder (hij heeft letterlijk nog niets uitgevonden) maar wel een briljante zakenman.
Voor dat geld huur je een paar mensen in om een scraper te bouwen. Een publieke API publieke op de lange termijn geld. Heel veel geld. Want minder scrapers. Waarschijnlijk bestaat het al. En wat ook gewoonweg kan is een Electron frontendje.
Ja, maar wie heeft er nou genoeg aan maar 10.000 te lezen per maand ?
Twitter verwacht blijkbaar dat de content waardevol genoeg is voor dat bedrag. Alleen is dat niet zomaar het geval. Zolang twitter dus niet duidelijk maakt waarom ze het bedrag redelijk vinden voor het aanbod in aantallen in plaats van content vermoed ik dat het ze meer te doen is om een machtspel: ze bepalen voor een ander de waarde en die moet dat maar accepteren of negeren.
Hopelijk komen ze nog met een research tier want de data van Twitter werd/wordt vaak gebruikt voor research projecten.
50.000 tweets posting limit? Dat zijn er 1666 per dag, 70 per uur!
Niet genoeg voor mensen als Trump and Baudet.
Even ter contrast bij AWS betaal je ongeveer $1.30 per 1.3 miljoen API calls voor de Gateway incl. input validatie, unieke API key, rate limiting, facturering aan de klant voor het gebruik en DDOS beveiliging + $0.25 per 1 miljoen NoSQL reads (DynamoDB) + $0.375 per 300.000 writes.

Totaal dus nog geen $2,-

[Google en Microsoft hebben vergelijkbare prijzen]

$5.000,- is dus een behoorlijke woekerprijs t o.v. de hosting kosten.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 mei 2023 16:39]

Maar dat is geen Twitter data.
Wat ik aan gaf was de kosten om een Twitter API op AWS te hosten.
Dus de kosten voor Twitter als zij AWS zouden gebruiken voor hun data.
Heel het punt van de dienst ontgaat je volgens mij lol.
Ik geen alleen een schatting van wat het Twitter ongeveer kost om die API aan te bieden.
Bij AWS betaal je je dan weer scheel aan dataopslag. Een DB is ook wel even iets anders dan toegang tot andermans platform waarmee je al hun advertenties kunt omzeilen.
Klopt voor elke GB boven de 25GB die je gemiddeld in de maand op slaat in DynomoDB betaald je $0.25 per maand per GB.

Oude data naar S3 ($0.023 per GB per maand) schrijven kan dan een kosten reductie geven een.
Je kan beter een startup maken die een webscraper maakt die (bijv. door gebruik AI, laten wij modern doen) constant actueel blijft met de laatste ontwikkelingen. Verkoop dat als abonnement voor een fractie van 5000 EUR per maand en je bent binnen.
Dat is niet toegestaan. Maar misschien dat je er op kleine schaal mee wegkomt, maar anders heb je zo een lawsuit aan je broek hangen.
Dat is niet toegestaan.
Met een A.I. het internet scrapen ook niet. Het gaat er niet om wat toegestaan is. Het gaat erom waar je mee wegkomt (is het motto). :+
Zeker wel. Net zoals dat Google het internet mag scrapen voor de zoekmachine. In EU en US is het expliciet toegestaan voor onderzoek. In de EU ook expliciet voor commercieel gebruik, tenzij een bedrijf opt-out. In de US is commercieel scrapen voor AI nu nog grijs gebied, maar US patent office vond het geen copyright breuk
Elon Musk heeft zijn grapjas en z'n lolbroek aan. Wat een prijzen...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee