Nieuws over Wetenschap uit 2013

Verfijn resultaten

Onderwerpen

AND

Toon resultaten 0

Artikeltypes

Toon resultaten 0

Googles robot Schaft wint Darpa-wedstrijd

12-'13 - De robot Schaft van een Japanse start-up, die recentelijk is overgenomen door Google, heeft een Darpa-wedstrijd gewonnen die draait om reddingstaken. In de wedstrijd waaraan 16 teams…

58

Amerikaans leger schiet mortiergranaten uit de lucht met mobiel laserwapen

12-'13 - Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen met succes proeven afgerond met een experimenteel voertuig dat is uitgerust met een 10kW-laserwapen. Het laserwapen zou meer dan negentig…

211

Wetenschappers laten gesimuleerde worm bewegen

12-'13 - Wetenschappers die werken aan gesimuleerde vormen van leven zijn erin geslaagd om een wormpje, waarvan zij het gedrag proberen na te bootsen, te laten bewegen. Voor het project worden…

77

Wetenschappers slagen erin oogcellen te 3d-printen

12-'13 - Onderzoekers van The University of Cambridge hebben met behulp van een inkjet-printer cellen uit de retina van een rat geprint. Het 3d-printen van oogcellen moet er op termijn voor…

41

ESA lanceert Gaia-satelliet met miljard-pixelcamera succesvol

12-'13 - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft donderdag met succes de Gaia-satelliet gelanceerd. De satelliet bevat een miljard-pixelcamera die moet helpen om een gedetailleerde…

84

Voetbalstadion Groningen krijgt zonnepanelen via crowdfunding met particulieren

12-'13 - Meer dan tweehonderd particulieren hebben via een crowdfundingactie geld geïnvesteerd in de aanleg van zonnepanelen op het dak van voetbalstadion Euroborg in Groningen. In totaal zullen…

76

Nederlandse wetenschappers maken gehoorapparaat dat met bot vergroeit

12-'13 - Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht hebben een nieuw type gehoorapparaat ontworpen. Het apparaatje wordt in de huid en het bot ingebracht, waarna het ermee…

34

TU Delft bouwt autonoom vliegende 'robotlibelle' DelFly Explorer

12-'13 - De TU Delft heeft de vliegende 'robotlibelle' DelFly Explorer onthuld. De slechts 20 gram wegende DelFly Explorer kan zelfstandig vliegen door nog onbekende ruimtes. Ook weet de…

40

Universiteit Twente meldt doorbraak met kabels voor kernfusie

12-'13 - De Universiteit Twente heeft kabels ontwikkeld die veel minder opwarmen dan verwacht waardoor de supergeleiding intact blijft bij gebruik bij een kernfusie-energiecentrale. De…

142

Galileo maakt eerste geslaagde 'lucht'-positiebepaling in Nederland

12-'13 - Het Europese navigatiesysteem Galileo heeft zijn eerste succesvolle positiebepaling van een object in de lucht gemaakt. Het systeem kon al de positie op de grond bepalen, maar nu is in…

127

MIT werkt aan techniek voor 3d-motiontracking via radiogolven

12-'13 - De Amerikaanse universiteit MIT werkt aan een manier om de locatie van personen in huis te kunnen bijhouden. Dat gebeurt met antennes die zwakke radiogolven uitzenden, die het menselijk…

26

Facebook start onderzoek naar kunstmatige intelligentie

12-'13 - Facebook heeft een lab geopend waar onderzoek gedaan zal worden naar kunstmatige intelligentie. Er is een professor van de New York University aangenomen als directeur van de…

55

Onderzoek linkt gebruik mobieltje onder studenten aan lage cijfers

12-'13 - Studenten die hun telefoon veel gebruiken halen lagere cijfers en zijn minder gelukkig. Daarop wijst nieuw Amerikaans onderzoek. Of er een oorzakelijk verband is tussen gebruik van…

69

Onderzoek: onvoldoende alternatieven voor schaarser wordende metalen

12-'13 - Onderzoekers waarschuwen voor de afhankelijkheid die de elektronica-industrie heeft voor tal van metaalsoorten en metalloïden. Mocht er voor bepaalde metalen onverwacht schaarste…

55

Tienvoudige bandbreedte op glasvezelkabel blijkt mogelijk

12-'13 - Het is wetenschappers gelukt om de bandbreedte in glasvezelkabels tot een tienvoud te verhogen. Zij doen dit door pulsen met een andere vorm te genereren, zodat minder ruimte in de…

185

Nederlandse technici maken transistors zuiniger met piëzo-elektrisch materiaal

12-'13 - Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een methode ontwikkeld om transistors zuiniger te maken. Ze omsluiten transistors met een piëzo-elektrisch materiaal dat het silicium…

25

SpaceX brengt satelliet succesvol in baan om de aarde

12-'13 - SpaceX is erin geslaagd om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De missie werd volbracht met de Falcon 9-raket, een draagraket die door het bedrijf is ontwikkeld voor het…

24

Android-oprichter Andy Rubin gaat voor Google aan robots werken

12-'13 - Google gaat zich in het kader van zijn Moonshots-projecten richten op de ontwikkeling van nieuwe robots, waarbij voorlopig de nadruk zal liggen op robots voor productieprocessen.

59

Amerikaans bedrijf bouwt robot voor bewakingsdoeleinden

12-'13 - De Amerikaanse firma Knightscope werkt aan een robot die ingezet zou kunnen worden voor het bewaken van gebouwen en objecten. Volgens de fabrikant kan de zogeheten K5 Autonomous Data…

115

'Nano-chip komt er nog lang niet'

11-'13 - Er gaapt een groot gat tussen de uitvindingen op het gebied van nano-elektronica zoals die momenteel door de wetenschap gedaan worden en de complexe silicium-chips zoals ze momenteel…

47

NASA wil planten op de maan laten groeien

11-'13 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is van plan over ruim een jaar een experiment op de maan uit voeren, waarbij de haalbaarheid van het cultiveren van planten op de maan wordt…

200

Wetenschappers werken aan 3d-geprinte accu's

11-'13 - Wetenschappers van Harvard University werken aan een methode om accu's met een 3d-printer te kunnen fabriceren. Hiervoor moet een speciale printmethode worden ontwikkeld, omdat…

25

Computercluster leert zelf door associaties tussen foto's te maken

11-'13 - Amerikaanse onderzoekers van de Carnegie Mellon University voeden een computercluster met miljoenen afbeeldingen in de hoop dat het systeem via het leggen van verbanden een vorm van…

46

Zweedse technicus wil opblaasbare zonnetoren van 1 km hoog in de woestijn

11-'13 - Een Zweedse technicus wil een opblaasbare zonnetoren gaan bouwen om een sterrenwacht in Chili van stroom te voorzien. Hij denkt dat dit een alternatief kan zijn voor zonnepanelen en…

146

Drie Nederlandse nanosatellieten zijn succesvol gelanceerd

11-'13 - Vanaf een lanceerbasis in Rusland is met succes de Dnepr-raket gelanceerd. De raket heeft tientallen nanosatellieten ter grootte van een pak melk in een baan om de aarde gebracht,…

46

's Werelds kleinste fm-zender van 4 micrometer lange grafeenstrip gemaakt

11-'13 - Onderzoekers hebben grafeen weten te benutten voor een nuttige toepassing. Door unieke eigenschappen van het materiaal in te zetten wisten enkele Amerikanen 's werelds kleinste…

20

Nieuwe goedkope techniek kan laptops tot 50 procent efficiënter koelen

11-'13 - Wetenschappers uit Singapore hebben een efficiënte methode ontwikkeld om elektronica te koelen zonder dat van ventilators gebruikgemaakt hoeft te worden. De methode combineert materiaal…

36

Bibliotheken bundelen gedigitaliseerde historische collecties

11-'13 - De Koninklijke Bibliotheek heeft samen met een aantal universiteitsbibliotheken Delpher gelanceerd. De website biedt één centrale plek waar miljoenen digitale versies van historische…

13

International Space Station viert vijftiende verjaardag

11-'13 - Het International Space Station is vandaag jarig. Precies vijftien jaar geleden, op 20 november 1998, werd de eerste module van het ISS gelanceerd. Op 24 november 2011 werd de voorlopig…

106

Philips wil 'lichttapijten' met geïntegreerde leds op de markt brengen

11-'13 - Philips gaat samen met vloerbedekkingsproducent Desso werken aan 'lichttapijten'. Deze tapijten bevatten geïntegreerde leds, waardoor led-verlichting op vloerniveau mogelijk wordt.

69

Nieuw testlab TU/e onderzoekt zonnecellen op atoomniveau

11-'13 - De Technische Universiteit Eindhoven gaat deze maand een nieuw testlab voor onderzoek naar dunne-filmzonnecellen in gebruik nemen. Het lab gaat onder andere een…

15

Wolfram Alpha komt met eigen programmeertaal

11-'13 - Wolfram Alpha heeft de komst van een nieuwe programmeertaal aangekondigd. Wolfram Language moet eenvoudig te gebruiken zijn en complexe functies bevatten. Ook wordt de Programming Cloud…

22

Kwantumopslagsysteem verpulvert duurrecord op kamertemperatuur

11-'13 - Wetenschappers hebben kwantumdata 39 minuten lang weten op te slaan bij kamertemperatuur, waarna de data nog steeds uit te lezen was. Het vorige record lag op enkele seconden. Het…

74

Onderzoekers verbeteren printen inktgebaseerde elektrische circuits

11-'13 - Onderzoekers van Georgia Tech hebben een nieuwe manier gepresenteerd om goedkoop elektronische circuits af te drukken. Voor ongeveer 300 dollar kan binnen zestig seconden een…

21

Onderzoekers vergroten frequentiebereik telefoons

11-'13 - Onderzoekers hebben een manier gevonden om het frequentiebereik van telefoons en andere draadloze apparaten te vergroten. Door spoelen op chips op verschillende frequenties te laten…

21

Spinnendrones weven web van kabels

11-'13 - Wetenschappers hebben een drone ontwikkeld die lijkt op een spin. Terwijl de drone vliegt wordt er een kabel uitgerold, waardoor een aantal drones gezamenlijk als het ware gebruikt kan…

36

Lenssysteem maakt verlichting gebouwen op basis van zonlicht mogelijk

11-'13 - Wetenschappers van de universiteit van Cincinnati hebben een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om verlichting in gebouwen met alleen zonlicht te verzorgen. Daartoe wordt…

45

Aap bedient virtuele armen met brein

11-'13 - Wetenschappers hebben apen virtuele ledematen laten bewegen op basis van hun hersenactiviteit. De virtuele armen werden weergegeven op een computerscherm. Het onderzoek moet bestaande…

29

India lanceert eigen sonde voor marsmissie

11-'13 - India heeft dinsdag de Mangalyaan gelanceerd, een ruimtesonde die een reis naar Mars zal maken. De satelliet moet de eerste succesvolle marsmissie worden van een Aziatisch land nadat…

75

Philips: interactieve 3d-hologrammen bruikbaar voor hartingrepen

10-'13 - Een test met het gebruik van realtime- holografische beelden bij hartingrepen is succesvol verlopen, meldt Philips. De resultaten tonen aan dat de visualisatietechnologie artsen kan…

27

Wetenschappers ontwikkelen 'persoonlijke verwarming' via armband

10-'13 - Wetenschappers hebben een armband ontwikkeld die de drager kan opwarmen als het koud is. Op deze wijze kan een persoon individueel verwarmd worden en hoeft bijvoorbeeld de verwarming in…

109

Heads-updisplay toont gebruiker zwevende vensters voor touchbediening

10-'13 - Een Taiwanese organisatie heeft een bril aangekondigd waarin een heads-up display is te zien die met de vingerbewegingen bediend kan worden. De bril, genaamd i-Air, gebruikt…

32

NASA haalt 622Mbit/s via lasers voor dataverbinding met de maan

10-'13 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft met behulp van een laserverbinding data verstuurd van en naar de maan. Daarbij wist NASA met pulserende lasers een doorvoersnelheid van…

62

Panasonic en Tokyo Gas koppelen brandstofcel op waterstof aan gasnet

10-'13 - Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft samen met Tokyo Gas een energiegenerator ontwikkeld die op waterstof kan draaien en in een appartement kan worden geplaatst. De benodigde…

53

Organisatie maakt 3d-scans van monumenten om ze digitaal te behouden

10-'13 - Een Amerikaans bedrijf is van plan om van monumenten 3d-modellen te maken, zodat deze digitaal ogeslagen kunnen worden. Zo blijven monumenten digitaal behouden wanneer dat fysiek niet…

9

Google laat gebruikers kwantummechanica simuleren via Minecraft

10-'13 - Google heeft een modpack ontwikkeld voor Minecraft waarmee kwantummechanica is te simuleren. De internetgigant denkt dat de creativiteit van Minecraft-spelers een goede bron is voor het…

79

Californië verplicht energiebedrijven groene stroom op te slaan

10-'13 - De Amerikaanse staat Californië heeft wetgeving goedgekeurd waarin drie grote elektriciteitsbedrijven worden gedwongen om in 2020 minimaal 1325MW aan groen opgewekte stroom op te kunnen…

133

Onderzoeker bouwt optische informatiedrager met levensduur tot één miljard jaar

10-'13 - Onderzoeker Jeroen de Vries van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente heeft een optische informatiedrager ontwikkeld die informatie voor extreem lange…

103

Software brengt gebouwen in kaart met hulp cyborgkakkerlakken

10-'13 - Onderzoekers willen cyborgkakkerlakken gebruiken om onbekende, gevaarlijke omgevingen, zoals ingestorte gebouwen, in kaart te brengen. De op afstand bestuurbare kakkerlakken kunnen…

94

Draadloze mini-pacemaker mag gebruikt worden in Europa

10-'13 - De Europese autoriteiten hebben marktautorisatie gegeven voor een mini-pacemaker. Het apparaatje werkt draadloos en heeft als voordeel dat het ingebracht kan worden zonder dat de…

39

Duitse onderzoekers claimen record met 100Gbit/s draadloze datatransmissie

10-'13 - Onderzoekers die verbonden zijn aan het Karlsruhe Institute of Technology claimen een wereldrecord gevestigd te hebben door data draadloos over een afstand van 20 meter met een snelheid…

12

SpaceX vestigt nieuw hoogterecord met Grasshopper-raket

10-'13 - SpaceX, de private ruimteorganisatie van Paypal- en Tesla-oprichter Elon Musk, heeft een nieuw hoogterecord gevestigd met zijn Grasshopper-raket. Tijdens een proefvlucht bereikte de…

57

VS schakelt zonnecentrale in die ook 's nachts stroom kan leveren

10-'13 - In de Amerikaanse staat Arizona is een reusachtige zonnecentrale in gebruik genomen waarbij met behulp van parabolische spiegels stroom wordt opgewekt. Ook is 's nachts stroom…

120

Ultrageluid moet besturing mobieltjes met handgebaren mogelijk maken

10-'13 - Een Noors bedrijf heeft plannen om smartphones en tablets te voorzien van een chip die ultrageluid kan uitzenden. Door weerkaatsing kan een handgebaar worden herkend, wat vervolgens als…

33

EU start eerste miljardenproject voor praktische toepassingen grafeen

10-'13 - Vrijdag is het Graphene Flagship-project van start gegaan. Met dit tienjarige wetenschappelijke project wil de EU een leidende rol spelen bij de ontwikkeling van praktische toepassingen…

25

UT zet Google Glass in om loopbeweging parkinsonpatiënten te verbeteren

10-'13 - Onderzoekers van de Universiteit Twente willen computerbrillen, zoals de Google Glass, gaan inzetten om het looppatroon van parkinsonpatiënten te verbeteren. De bril kan de…

18

Solar Team Eindhoven behoudt koppositie bij 'gezinsauto'-klassement

10-'13 - Solar Team Eindhoven is vrijdag als tweede over de finish gegaan bij de Solar Challenge in Australië. Het team leidt met Stella nu de Cruiser-klasse van de competitie. Zondag volgt de…

46

Qualcomm komt met door brein geïnspireerde smartphone- en robotchips

10-'13 - Qualcomm werkt aan neural processing units: herprogrammeerbare chips waarvan de werking in combinatie met software die van de hersenen moet nabootsen en die complexe taken efficiënt…

20

Zonneauto van TU Delft wint voor vijfde keer Solar Challenge

10-'13 - De Nuna7 van TU Delfts Nuon Solar Team heeft de World Solar Challenge 2013 gewonnen. Op de laatste racedag nam de zonneauto een flinke voorsprong op de Japanse Tokai-universiteit. De…

85

Wetenschappers maken multitouchsensor die geknipt en verbogen kan worden

10-'13 - Wetenschappers hebben een nieuwe printbare multitouchsensor ontwikkeld die geknipt en verbogen kan worden. Daardoor moet het gemakkelijker worden om op allerlei oppervlakken…

21

Wetenschappers krijgen Nobelprijs voor scheikundige computerprogramma's

10-'13 - Drie wetenschappers die computerprogramma's ontwikkelden om scheikundige modellen te maken, hebben de Nobelprijs voor de scheikunde gekregen. De programma's konden voor het eerst…

20

Zonneauto Eindhoven komt als derde binnen maar rijdt met 4 inzittenden - update

10-'13 - Het Solar Team Eindhoven is met Stella in de vierde etappe van de World Solar Challenge als derde binnengekomen, maar het team reed opnieuw met vier man in de de zonne-auto, waardoor…

109

Nuon Solar Team vergroot voorsprong op Tokai-team

10-'13 - Op de derde dag van de World Solar Challenge heeft het Nuon Solar Team zijn voorsprong op het team van de Tokai University weten te vergroten. De Nuna7 had aan het einde van de racedag…

49

Belg krijgt Nobelprijs voor theoretische ontdekking Higgs-boson

10-'13 - De Belgische hoogleraar François Englert krijgt de Nobelprijs voor de natuurkunde voor zijn theoretische ontdekking van het Higgs-boson. CERN bevestigde zijn theorie vorig jaar met de…

81

LG toont flexibele accu in kabelvorm

10-'13 - LG heeft een accu getoond in de vorm van een kabel. De technologie, die nog niet geschikt is voor massaproductie, zou moeten worden gebruikt in wearable elektronica zoals smartwatches.

29

Oprichting ExaScience Life Lab moet biotech faciliteren

10-'13 - De Belgische onderzoeksinstantie Imec heeft samen met Intel, vijf Belgische universiteiten en een farmaceutisch bedrijf de oprichting van het ExaScience Life Lab aangekondigd. Het lab…

10

Imec richt samen met ASML lithografie-lab op

10-'13 - Het Belgische onderzoeksinstituut Imec heeft een samenwerkingsverband met lithografiebedrijf ASML aangekondigd. In de researchfaciliteiten van het Imec zal een Advanced Patterning…

13

Nuon Solar Team weet koppositie zonneautorace vast te houden

10-'13 - Het Nuon Solar Team gaat na de tweede dag van de World Solar Race nog steeds aan kop, ondanks een tijdstraf van 10 minuten. Het Japanse team zit de Nederlanders dicht op de hielen. Het…

52

Nuon Solar Team pakt koppositie na eerste racedag World Solar Challenge

10-'13 - Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft op de eerste racedag van de World Solar Challenge de eerste plaats gepakt, gevolgd door het Solar Team Twente. Bij de cruiser-klasse heeft het…

32

TU Delft start project voor robotfabriek op bestelling binnen 24 uur

10-'13 - De TU Delft komt met een project waarmee het voor het mkb binnen 24 uur een fabriek op kan zetten. De geïmproviseerde fabriek bevat robots die specifiek worden aangepast voor het…

53

Solar Team Eindhoven zet snelste tijd neer bij kwalificatie 'gezinsauto'-klasse

10-'13 - Het Solar Team Twente heeft met zijn zonneauto tijdens de kwalificatieronde een vierde plek afgedwongen voor de start. Het Belgische Punch Powertrain start vanaf de 6e en Nuon Solar…

34

MIT bouwt zelfassemblerende kubusrobots

10-'13 - MIT-wetenschappers hebben kubusvormige robots ontwikkeld die via zelfassemblage allerhande vormen kunnen aannemen. Met een legertje van de zogeheten M-Blocks kunnen volgens MIT grotere…

31

Snel rennende robot-viervoeter loopt los op 25km/u

10-'13 - Boston Dynamics, bekend van de snelle Cheetah-robot, heeft een nieuwe mechanische viervoeter gemaakt. In tegenstelling tot Cheetah kan WildCat buiten zonder snoeren rondrennen. Hij is…

70

Ameland moet grootste zonnepark van Nederland krijgen

10-'13 - Het waddeneiland Ameland moet binnen een jaar het grootste park met zonnecollectoren van Nederland krijgen. Het zonnepark moet volgens de huidige plannen een maximale capaciteit krijgen…

100

Zonneauto Nuon Solar Team bevat concentrators

10-'13 - De Nuna7-zonneauto van het Nuon Solar Team blijkt in de vorm van concentrators een geheim wapen aan boord te hebben. In combinatie met een klein paneel van galliumarsenide kan de Nuna7…

62

Nederland gaat kwantumcomputer bouwen

10-'13 - Onder leiding van de Technische Universiteit Delft gaan Nederlandse wetenschappers een kwantumcomputer bouwen. Over vijftien jaar moet het apparaat, dat tegen die tijd mogelijk de…

83

Curiosity gaat in slaapmodus door 'shutdown' overheid VS

10-'13 - De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid heeft grote gevolgen voor onder andere de NASA. De werknemers van de ruimtevaartorganisatie krijgen verplicht onbetaald verlof, waardoor…

167

Onderzoekers maken miniatuur-groothoeklens

09-'13 - Onderzoekers hebben een lens ontwikkeld die een zeer grote hoek combineert met weinig vervorming. Daarmee zouden onder meer smartphones foto's kunnen maken die vergelijkbaar in…

14

Google biedt virtuele tour Large Hadron Collider via Street View

09-'13 - Het is vanaf donderdag mogelijk om via Google Maps Street View een kijkje te nemen bij het onderzoeksinstituut CERN in Genève. Via Street View kan er nu een virtuele tour gemaakt worden…

22

Stanford bouwt eerste processor met koolstofnanobuisjes

09-'13 - Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit hebben naar eigen zeggen 's werelds eerste computer gebouwd die gemaakt is met transistors van koolstofnanobuisjes: die zouden…

42

Onderzoekers gebruiken oude cd's om rioolwater te zuiveren

09-'13 - Onderzoekers hebben een bestemming gevonden voor oude optische schijfjes. Taiwanese researchers willen afgedankte cd's en dvd's weer inzetten in waterzuiveringsinstallaties, als…

61

Mozilla Science Lab wil helpen code wetenschappers te verbeteren

09-'13 - Mozilla heeft via zijn Science Lab softwarecode van diverse wetenschappelijke publicaties onderzocht op kwaliteit. Daarbij hanteert Mozilla testprocedures die het ook inzet om zijn…

11

Goedkope bolvormige antenne moet gps-ontvangst verbeteren

09-'13 - Een bolvormig type antenne moet gps-signalen vooral in steden en binnen gebouwen betrouwbaarder maken. Met de bolvormige antennes zou locatiebepaling nauwkeuriger worden, omdat…

26

Onderzoekers verbeteren flexibiliteit oled-schermen

09-'13 - Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben nieuwe oled-technologie ontwikkeld die voor flexibeler displays dan tot nu toe mogelijk was kan zorgen. Die schermen zouden, terwijl…

24

Wetenschappers verhogen efficiëntie zonnecellen tot 44,7 procent

09-'13 - Twee Duitse en een Frans onderzoeksinstituut hebben gezamenlijk een nieuw record voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit gevestigd. Ze verbeterden hiervoor de prestaties van een…

84

TU Delft doorbreekt wereldrecord acceleratie met elektrisch voertuig

09-'13 - Het raceteam van de TU Delft heeft met een van zijn elektrische racewagens het wereldrecord acceleratie verbeterd. Het team wist de lichte elektrische auto voldoende aan te passen om…

54

Universiteit Twente wil iCub-robot van lerend vermogen voorzien

09-'13 - De Universiteit Twente wil de iCub-robot naar Nederland halen. De onderzoekers willen de robot een lerend vermogen geven en onderzoeken hoe de robot door nanoneurale schakelingen wordt…

21

Onderzoekers hacken random number generator van Intel Ivy Bridge-cpu

09-'13 - Onderzoekers van de University of Massachusetts zijn erin geslaagd om de random number generator van Intels Ivy Bridge-cpu te hacken. De hack zou op geen enkele manier te detecteren…

63

Wetenschappers beveiligen implantaten met hartslag patiënt

09-'13 - Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om pacemakers beter te beveiligen tegen hackers. De methode werkt door authenticatie te koppelen aan de hartslag van de patiënt, die dan wel…

40

Intel demonstreert opstelling die werkt op elektriciteit uit glas wijn

09-'13 - Op de IDF in San Francisco heeft Intel een proefopstelling gedemonstreerd waarbij het met elektriciteit opgewekt uit een glas wijn een processor en versnellingsmeter wist aan te…

74

Wetenschappers leren robots om hulp te vragen

09-'13 - Onderzoekers van het MIT hebben robots geleerd om netjes aan mensen om hulp te vragen als zij detecteren dat er iets is fout gegaan. De toepassing zou veel nut kunnen hebben in…

35

TU Delft onthult verbeterde waterstofraceauto met top van 220km/u

09-'13 - Studenten van de TU Delft hebben een verbeterde, geheel met waterstof aangedreven Forze VI gepresenteerd. De full-size racewagen weet een topsnelheid van 220km/u te behalen en de…

90

Toshiba maakt quantumencryptie voor maximaal 64 gebruikers mogelijk

09-'13 - Toshiba presenteert nieuw onderzoek naar quantumencryptie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het bedrijf heeft een manier gevonden om point-to-multipoint-quantumencryptie…

33

Wetenschappers melden doorbraak in opslaan en reproduceren tastzin

09-'13 - Onderzoekers van de University of California hebben een opstelling gedemonstreerd waarmee zowel de plaats als de druk van aanrakingen kan worden geregistreerd, zodat aanrakingen kunnen…

28

Opblaasbare antennes moeten minisatellieten beter bereik geven

09-'13 - Door gebruik te maken van opvouwbare antennes die worden opgeblazen met speciaal poeder denken onderzoekers minisatellieten verder van de aarde te kunnen inzetten. Ook zou meer data…

15

NASA gaat optische communicatie met lasers testen

09-'13 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat een satelliet richting de maan sturen waarmee onder meer optische communicatie middels lasers getest zal worden. De techniek zou op…

34

Plakband ingezet voor chipproductie

09-'13 - Onderzoekers hebben een lithografische technologie ontwikkeld die gebruikmaakt van plakband. De tape wordt gebruikt om een laagje van een wafer af te pellen, zodat nanostructuren…

17

Wetenschappers verbeteren kunstmatige spieren voor robots

09-'13 - Onderzoekers uit Singapore hebben kunstmatige spieren ontwikkeld die sterker en flexibeler zouden zijn dan bestaande kunstmatige spieren. De spieren zouden in robots gebruikt kunnen…

34

Wetenschappers gebruiken brein-interface om andermans ledematen te besturen

08-'13 - Wetenschappers zijn erin geslaagd om de hand van een persoon te laten bewegen via de hersensignalen van iemand anders. Terwijl een van de testpersonen aan een bepaalde beweging dacht,…

29

Onderzoekers passen gsm-toestel aan om gesprekken anderen te blokkeren

08-'13 - Duitse wetenschappers hebben een doorsnee mobieltje dusdanig gemodificeerd dat het in staat is om bij andere telefoons binnenkomende telefoongesprekken of sms'jes te blokkeren. Hiervoor…

40

TU Delft bouwt compacte autopilot voor drones

08-'13 - De TU Delft heeft naar eigen zeggen de kleinste automatische piloot ter wereld ontwikkeld. De software voor de zogeheten Lisa/S-autopilot is geheel opensource, evenals het…

30

Duitsers willen drone inzetten voor mobiel gebruik defibrillator

08-'13 - De Duitse groep Definetz heeft een plan ontwikkeld waarbij drones ingezet worden om een defibrillator af te leveren bij mensen die een hartstilstand hebben gekregen. De drone zou het…

80

Kunstenaar implanteert rfid-chip in hand

08-'13 - Een 'internetkunstenaar' heeft een kleine chip in zijn hand geïmplanteerd die draadloos data kan uitwisselen met compatibele apparaten. Het rfid-implantaat is vooral een…

120

Wetenschappers maken ruimte-gps op basis van pulsars

08-'13 - Onderzoekers willen pulsars gebruiken als locatiemiddel voor satellieten. De periodiciteit van de lichtpulsen van de pulsars zou dermate goed voorspeld kunnen worden, dat de waarneming…

30

Nieuwe telescoopcamera verscherpt ruimtebeelden

08-'13 - Astronomen hebben een nieuw type zichtbaarlichtcamera voor ruimtetelescopen ontwikkeld. Met de optica van de camera kunnen scherpere foto's gemaakt worden dan tot dusver mogelijk was,…

29

Onderzoekers ontwikkelen virtuele accu's

08-'13 - Medewerkers van twee Duitse onderzoeksinstituten hebben een complete accu voor het eerst op atomaire schaal gesimuleerd. Met virtuele accu's kunnen de eigenschappen van bestaande en…

41

3d-grafeen kan platina in zonnecellen vervangen

08-'13 - Onderzoekers zeggen goedkope zonnecellen nog goedkoper te kunnen maken. Ze hebben een methode ontwikkeld waarmee grafeen geschikt wordt om het dure platina in de zonnecellen te…

67

NASA's JPL demonstreert robotaap

08-'13 - NASA's Jet Propulsion Laboratory werkt aan een robot die niet in de ruimtevaart moet worden ingezet, maar een functie moet krijgen op aarde. RoboSimian, zoals de robot heet, moet voor…

14

Onderzoekers produceren eenvoudiger brandstofcel

08-'13 - Medewerkers van een Amerikaanse universiteit hebben een type brandstofcel ontwikkeld die het mogelijk moet maken op grote schaal energie op te slaan. De brandstofcellen zouden tegen…

65

Oostenrijkers maken quadcopter autonoom met smartphone

08-'13 - Onderzoekers aan een technische universiteit in Wenen hebben een quadcopter gebouwd die volledig autonoom kan vliegen dankzij een smartphone. De telefoon verzorgt al het complexe…

45

NASA staakt reparatiepogingen Kepler-satelliet

08-'13 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft aangekondigd de Kepler Space Telescope niet te repareren. De telescoop werd sinds december 2009 gebruikt om te zoeken naar planeten in…

99

Onderzoekers kunnen gedachtelezen met letters

08-'13 - Onderzoekers van de Radboud-universiteit in Nijmegen hebben een wiskundig model ontwikkeld waarmee het lezen van gedachten tot op zekere hoogte mogelijk zou zijn. De onderzoekers konden…

58

Slim glas kan selectief licht en warmte blokkeren

08-'13 - Amerikaanse onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat als een dun laagje aan ruiten kan worden toegevoegd om ze 'slimmer' te maken. De nanokristallen in het glas kunnen selectief…

73

Onderzoekers ontwikkelen draadloze communicatietechniek zonder stroom

08-'13 - Technici hebben een methode ontwikkeld om apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren zonder daarbij afhankelijk te zijn van een accu of andere stroombron. Omringende…

55

Amerikanen willen drones inzetten tegen muggen

08-'13 - In de Amerikaanse staat Florida wordt onderzocht of drones ingezet kunnen worden om muggen te bestrijden. De onbemande vliegtuigen zouden moeten speuren naar plaatsen waar de insecten…

158

Gezinsauto op zonne-energie van TU Eindhoven mag openbare weg op

08-'13 - De Rijksdienst voor Wegverkeer heeft de Stella-auto van de Technische Universiteit Eindhoven goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. De gezinsauto op zonne-energie zal eerst…

139

Quantumtransistors moeten geheugencellen versnellen

08-'13 - Chinese onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de transistors die in geheugencellen gebruikt worden een flinke versnelling te geven. Ze maken daarbij gebruik van transistors in…

27

Zout ingezet voor nanofabricatie

08-'13 - Onderzoekers hebben alledaags keukenzout gebruikt om nanostructuren van silicium te produceren. Die structuren die de chemici op grote schaal denken te kunnen leveren, zouden onder meer…

35

Onderzoekers willen organische microsensors printen

08-'13 - Een groep wetenschappers uit Israël heeft een methode ontwikkeld om micro-elektromechanische sensors te printen. Daarbij maken de onderzoekers geen gebruik van silicium, maar printen ze…

7

NASA overweegt missie naar maan Europa

08-'13 - NASA zou overwegen een missie naar Europa, een van de manen van Jupiter, uit te voeren. Daarbij zou een lander naar het oppervlak van de maan kunnen worden gestuurd om onderzoek naar…

130

IBM ontwikkelt software-ecosysteem voor neurale chips

08-'13 - Onderzoekers van IBM's onderzoekslaboratoria hebben een 'software-ecosysteem' geïntroduceerd dat kan worden gebruikt om IBM's brein-chips aan te sturen. Die chips zijn gemodelleerd naar…

16

Japanse supercomputer simuleert 1 procent menselijk brein

08-'13 - Japanse wetenschappers hebben hun supercomputer ingezet om een deel van het menselijk brein te simuleren. De K-computer, een van 's werelds snelste supercomputers, simuleerde 1,73…

139

Zuid-Korea bouwt elektrisch netwerk onder busbaan

08-'13 - In Zuid-Korea is een ov-systeem in gebruik genomen waarbij elektrisch aangedreven bussen de benodigde stroom krijgen van elektriciteitskabels die in het wegdek zijn verwerkt. Dankzij…

108

Crossbar bereikt prototype-fase rram-productie

08-'13 - Het Amerikaanse bedrijf Crossbar heeft aangegeven zijn eerste prototypes van resistief geheugen, ook wel bekend als rram, te gaan produceren. Dat type geheugen moet sneller en…

27

John Carmack zet ruimtevaartprogramma stop in afwachting van investeerders

08-'13 - John Carmack, de hoofdprogrammeur achter onder andere de Quake-games, heeft de werkzaamheden van zijn bedrijf Armadillo Aerospace vrijwel stilgelegd. Carmack wil niet langer alles uit…

22

NASA geeft nieuwe draagraket groen licht

08-'13 - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de plannen voor de ontwikkeling en bouw van een nieuwe draagraket goedgekeurd. De Space Launch System-raket zou rond 2017 voor het eerst…

90

Supercondensators krijgen meer energie

08-'13 - Australische onderzoekers hebben een alternatieve accutechnologie een stuk bruikbaarder gemaakt. Hun zogeheten supercondensators kregen een veel hogere energiedichtheid dan…

57

Australië neemt zijn snelste supercomputer in bedrijf

07-'13 - In het rekencentrum van een Australische universiteit is de snelste supercomputer van het continent in gebruik genomen. De computer, met ruim zevenduizend Xeon-processors, moet vooral…

32

Transparante zonnepanelen voor ramen verdubbelen in rendement

07-'13 - Onderzoekers hebben een fotovoltaïsche cel ontwikkeld die voor ruiten geplaatst kan worden. De 'zonnepanelen' zijn vrijwel transparant en zouden eenvoudig te produceren zijn. De…

111

Onderzoekers maken waterstof met zonnecel

07-'13 - Nederlandse onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld waarin zonlicht gebruikt wordt om water in waterstof en zuurstof te splitsen. Middels de 'kunstmatige fotosynthese' kan…

161

Wetenschappers brengen licht een minuut lang tot stilstand

07-'13 - Duitse onderzoekers hebben met behulp van een laser en kristal een lichtbundel een minuut lang tot stilstand kunnen brengen. De techniek moet in de toekomst gebruikt worden in…

159

'Europese Unie wil zelf spionagedrones kunnen inzetten'

07-'13 - Volgens een Britse krant wil de Europese Unie zelf spionagedrones bezitten en kunnen inzetten. Daarmee zouden zowel doelen binnen als buiten Europa in de gaten moeten worden gehouden,…

61

Wetenschappers implanteren herinnering in muizenbrein

07-'13 - Wetenschappers van het Amerikaanse MIT zijn erin geslaagd om valse herinneringen te implanteren in de hersenen van muizen. De methodes moeten inzicht bieden in hoe het geheugen precies…

43

'High-end zonnecellen worden betaalbaar door nieuwe productietechniek'

07-'13 - Onderzoekers hebben een productiemethode ontwikkeld waarmee zonnecellen van hoge kwaliteit goedkoper geproduceerd kunnen worden. Medewerkers van de Berkeley-universiteit produceren zo…

51

Wetenschappers maken rotors die zichzelf kunnen samenvoegen tot multicopter

07-'13 - Een team onderzoekers van een Zwitserse universiteit heeft een multicopter gebouwd. Het vliegende apparaat kan zich autonoom samenstellen uit afzonderlijke rotors, die met elkaar…

58

Sony maakt head-mounted-display voor chirurgen

07-'13 - Sony heeft een head-mounted-display geïntroduceerd die beelden van een endoscoop kan weergeven in 2d en 3d. Het apparaat is voorzien van twee oled-schermpjes van 0,7 inch met resolutie…

40

'3d-printers stoten potentieel gevaarlijke nanodeeltjes uit'

07-'13 - Wetenschappers claimen dat bij het printen van 3d-objecten kleine deeltjes vrij kunnen komen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruikers zouden een 3d-printer daarom in…

126

Nieuw materiaal met record-absorberend vermogen kan elektronica droog houden

07-'13 - Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat meer vocht vast kan houden dan welk ander materiaal dan ook. Het is gemaakt van magnesiumcarbonaat en kan onder andere ingezet worden…

52

Wetenschappers maken implanteerbare microsensoren voor hersenonderzoek

07-'13 - Wetenschappers in Californië hebben een nieuwe methode gepubliceerd om de werking van de hersenen te ontrafelen. Zij maakten sensoren op microschaal die in de hersenen geïmplanteerd…

19

Britse overheid investeert miljoenen in hypersonische Sabre-motoren

07-'13 - De Britse overheid steekt 60 miljoen pond in het bedrijf Reaction Engines. Dat bedrijf werkt aan de ontwikkeling van Sabre-raketmotoren. Deze hypersonische motoren beloven in de…

44

Onderzoekers ontwikkelen interplanetaire lasers

07-'13 - Amerikaanse onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld om afstanden met behulp van een laser zeer precies te meten. Ze verbeterden niet alleen de precisie, maar ook het bereik van de…

40

Nieuwe tv-techniek toont 2d- en 3d-beelden gelijktijdig

07-'13 - Onderzoekers hebben een televisietechniek ontwikkeld die gelijktijdig een traditioneel 2d-beeld en een stereoscopisch 3d-beeld toont. Zo zou tegelijk in 3d en in 2d, met en zonder bril,…

71

Darpa toont robot uit de Darpa Robotics Challenge

07-'13 - Het Amerikaanse Darpa heeft de Atlas getoond, een robot met grofweg de vorm en afmetingen van een mens. De robot is onderdeel van de Darpa Robotics Challenge en moet inzetbaar zijn bij…

39

X-47B-drone weet succesvol te landen op vliegdekschip

07-'13 - Een X-47B-drone heeft met succes een landing uitgevoerd op een vliegdekschip van de Amerikaanse marine. Volgens het leger is het de eerste maal dat een onbemand vliegtuig op een…

83

Zonnevliegtuig haalt eindstreep in vliegreis over Verenigde Staten

07-'13 - Het zonnevliegtuig Solar Impulse is zaterdagavond veilig geland op John F. Kennedy International Airport in New York. Daarmee heeft het geheel door zonne-energie aangedreven toestel…

59

Britten starten zoektocht buitenaards leven

07-'13 - Het Verenigd Koninkrijk is een onderzoeksprogramma gestart om naar intelligent buitenaards leven te zoeken. De Britse variant van het SETI-project onderzoekt tevens hoe een eventueel…

314

MIT'ers bouwen optische transistor

07-'13 - Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een optische schakelaar gebouwd die een lichtbundel kan in- en uitschakelen. Daar zou slechts een enkel foton voor…

34

TU/e toont 'energiepositieve' gezinsauto op zonne-energie

07-'13 - Het Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de Stella gepresenteerd, naar eigen zeggen de eerste gezinsauto die geheel op zonne-energie rijdt. In het…

155

Nuon Solar Team presenteert Nuna 7-zonneauto

07-'13 - Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft zijn zonneracewagen Nuna 7 gepresenteerd. Het voertuig, dat in oktober aan de World Solar Challenge 2013 zal meedoen,…

79

TU/e verliest van China in finale RoboCup

06-'13 - Het team van Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de finale van het WK Robotvoetbal verloren van het Chinese Waters-team uit Beijing. Het werd 2-3 na verlenging.

57

D-Wave quantumcomputer krijgt validatie

06-'13 - De quantumprocessor van D-Wave zou inderdaad quantummechanische verschijnselen gebruiken om wiskundige problemen op te lossen. Een team onderzoekers heeft de processor getest en…

59

Japanse pratende robot klaar voor reis naar Space Station

06-'13 - Een pratende robot die door het Japanse Toyota werd ontwikkeld, moet begin augustus naar het International Space Station vervoerd worden. De kleine robot, die Kirobo genoemd wordt, is…

37

Duitse wetenschappers ontwikkelen robotaap

06-'13 - Duitse onderzoekers hebben een kunstmatige aap gebouwd. De robot is ontworpen naar de gelijkenis van een echte aap en moet onderzoek stimuleren naar robots die door de natuur…

36

Onderzoekers maken accu op basis van hout

06-'13 - Aan de Amerikaanse universiteit van Maryland is een accutechniek ontwikkeld die gebaseerd is op hout. De onderzoekers maken gebruik van houtvezels die daarmee als basismateriaal voor…

64

Solar Team Twente presenteert nieuwe zonneauto

06-'13 - Solar Team Twente, het studententeam van de Technische Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool, heeft zijn nieuwe zonneauto gepresenteerd. The Red Engine moet in oktober aan de…

18

Wetenschap meldt doorbraak lithografietechniek voor chipproductie en dataopslag

06-'13 - Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee driedimensionale structuren in een lithografisch proces gemaakt kunnen worden. Hiermee kunnen kleinere transistors gemaakt…

29

Transistor met enkele laag moleculen gebouwd

06-'13 - Deense chemici hebben een methode ontwikkeld om een zeer eenvoudige, dunne transistor te produceren. Hun moleculaire transistor bestaat uit slechts een enkele laag moleculen met een…

15

Onderzoekers implanteren kunstmatig netvlies

06-'13 - Onderzoekers hebben bij blinde muizen en ratten een deel van het zicht hersteld door een prothese te implanteren. Het implantaat kan licht omzetten in elektrische pulsen en die signalen…

28

Japanse camera centreert snelbewegende objecten

06-'13 - Onderzoekers aan een Japanse universiteit hebben een camerasysteem ontwikkeld waarmee snelbewegende objecten gecentreerd in beeld gehouden kunnen worden. Daarmee wordt niet de…

16

Gpgpu-techniek maakt onderzoek naar kunstmatige intelligentie goedkoper

06-'13 - Een voormalig medewerker van Googles researchtak heeft een methode beschreven om onderzoek naar kunstmatige intelligentie aanzienlijk goedkoper te maken. Zijn computers maken gebruik…

26

Wetenschappers printen lithium-ion-accu met 3d-printer

06-'13 - Twee teams van Amerikaanse universiteiten hebben samen accu's ontwikkeld die met een 3d-printer werden gemaakt. De onderzoekers maakten gebruik van een zelfgebouwde 3d-printer en…

36

Cheetah-cub-robot rent als een kat

06-'13 - Onderzoekers van een Zwitserse technische universiteit hebben een robot ontwikkeld die is gemodelleerd naar een kat. De vierbenige robot kan hard rennen en moet worden ingezet voor…

56

Intel kondigt nieuwe generatie Xeon Phi-coprocessors aan

06-'13 - Intel heeft tijdens ISC 2013 in Duitsland zijn productlijn coprocessors uit de Xeon Phi-serie uitgebreid. Het bedrijf heeft drie nieuwe producten in de Xeon Phi-coprocessorfamilie…

29

Chinese supercomputer Tianhe-2 pakt koppositie in top 500

06-'13 - De Chinese Tianhe-2 supercomputer heeft de eerste plaats gepakt in de top 500. De Tianhe-2 weet een snelheid te behalen van 33,9 petaflops. Daarmee troeven de Chinezen de Amerikaanse…

134

Mozilla richt zich op wetenschappers met Science Lab

06-'13 - Mozilla heeft het Science Lab-initiatief aangekondigd. De browserbouwer richt zich met dit platform naar eigen zeggen op wetenschappers en heeft tot doel onderzoekers vaker gebruik te…

24

Sharp maakt zonnecel met recordbrekende efficiëntie van 44,4 procent

06-'13 - Sharp heeft een zonnecel ontwikkeld die zonlicht omzet naar elektriciteit met een efficiëntie van 44,4 procent. Niet eerder werd met een zonnecel een dergelijk hoge opbrengst…

122

Rekencentrum stelt Nederlands krachtigste supercomputer in bedrijf

06-'13 - Nederland neemt op vrijdag zijn nieuwste supercomputer in gebruik. De Cartesius-supercomputer is op rekenpark SURFsara geïnstalleerd en zal de snelste computer van Nederland worden. Op…

64

Wetenschappers lezen geheugen uit met licht

06-'13 - Onderzoekers hebben een nieuw type geheugen ontwikkeld dat met behulp van licht kan worden uitgelezen. Daarmee zou het geheugen duizenden malen sneller kunnen worden uitgelezen dan…

32

IBM voorziet supercomputer van 128TB flashgeheugen voor breinsimulatie

06-'13 - IBM gaat in samenwerking met een groep wetenschappers een supercomputer voorzien van maar liefst 128TB flashgeheugen. Hiermee proberen wetenschappers in het kader van het Blue…

91

Wetenschappers willen grotere opvolger voor Large Hadron Collider

06-'13 - Een internationale groep van wetenschappers heeft zijn goedkeuring gegeven aan een ontwerp voor een nieuwe deeltjesversneller. Deze International Linear Collider wordt langer dan de…

207

Wetenschappers maken 'exoskelet' dat met gedachten bediend kan worden

06-'13 - Een team van wetenschappers heeft een constructie ontwikkeld die als exoskelet fungeert. Met het systeem kunnen verlamde mensen weer bewegen, waarbij bediening met louter gedachten…

41

Gezondheidsraad: geen duidelijk bewijs voor tumor door mobieltje

06-'13 - Er is geen duidelijk bewijs dat het gebruik van mobiele telefoons een hersentumor kan veroorzaken, maar het kan ook niet worden uitgesloten. Dat blijkt uit een analyse van meerdere…

134

Gespiegelde lichtbundel vergroot transportbereik en snelheid van glasvezel

05-'13 - Wetenschappers verbonden aan het Amerikaanse Bell Laboratories hebben een technologie ontwikkeld waarbij door het toepassen van een tweede, gespiegelde lichtbundel het bereik van een…

78

ASML en universiteiten richten Instituut voor Nanolithografie op

05-'13 - Fabrikant ASML richt samen met onder meer de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit het Instituut voor Nanolithografie op, dat zich moet gaan bezighouden met lithografie op…

27

Wetenschappers maken biosensor van smartphone

05-'13 - Wetenschappers hebben een smartphone met behulp van een dock omgetoverd tot een zogenaamde biosensor. Met het relatief goedkope systeem kunnen mobieltjes de aanwezigheid van diverse…

20

Zonnevliegtuig doorbreekt afstandsrecord

05-'13 - De Solar Impulse, een met zonnecellen aangedreven vliegtuig, heeft het langste traject van zijn poging om de VS te doorkruisen met succes afgelegd. De 1541 kilometer tussen Phoenix en…

110

Hogeschool van Amsterdam wint in waterstofklasse tijdens Eco-marathon

05-'13 - De Hogeschool van Amsterdam is een van de twee Nederlandse teams die tijdens de Shell Eco-marathon in Rotterdam in de prijzen vielen. Het team van de Amsterdamse hogeschool wist de…

87

Arduino brengt opensourcerobot op wielen uit

05-'13 - Het Italiaanse Arduino brengt een eigen robot op wielen voor jongeren uit. De robot is gebaseerd op opensourcetechnologie en gebruikers kunnen het platform zelf aanpassen en ontwikkelen…

33

Google en NASA kopen quantumcomputers en openen researchlab

05-'13 - NASA en Google hebben samen met een aantal universiteiten een D-Wave Two quantumcomputer gekocht. Ook is het Quantum Artificial Intelligence Lab geopend om onderzoek te doen naar…

56

Bedrijven testen zakentoestel met besturing vanaf de grond in Brits luchtruim

05-'13 - Een aantal Britse bedrijven heeft een proef gehouden waarbij een Jetstream-zakenvliegtuig over een afstand van 800km vanaf de grond werd aangestuurd. De proef moet helpen bij de…

129

Defensie test onderzees ad hoc-netwerk

05-'13 - In de afgelopen weken heeft het Nederlandse Ministerie van Defensie samen met onder meer TNO voor de kust van Callantsoog proeven gedaan met een nieuw ad hoc-netwerk, waarvan de opzet…

52

Onderzoekers maken bionisch oor met 3d-printer

05-'13 - Onderzoekers van Princeton hebben met behulp van een 3d-printer een bionisch oor geprint dat in staat is om veel meer frequenties te ontvangen dan het menselijk oor. Voor het bionische…

33

Darpa toont behendige robothand

05-'13 - De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa heeft het bedrijf iRobot een robothand laten ontwikkelen die in staat is objecten als sleutels, creditcards en boormachines te gebruiken. De…

38

Prototype smartphone verandert van vorm

04-'13 - Onderzoekers van het Human Media Lab van de Canadese Queen's University hebben een flexibele smartphone ontwikkeld die van vorm kan veranderen. De telefoon kan drie hoeken tegelijk…

32

Onderzoekers verbeteren kunstmatige huid en touchpads

04-'13 - Onderzoekers hebben een nieuw type transistors ontwikkeld dat dankzij het piëzo-elektrische effect aanrakingen kan detecteren. Nanodraden kunnen mechanische bewegingen omzetten in…

12

'Kalq'-toetsenbord voor tablets als alternatief voor qwerty voorgesteld

04-'13 - Onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews hebben een nieuwe toetsenbordindeling bedacht die op tablets optimaal te bedienen zou zijn met twee duimen. De indeling is 'Kalq'…

86

TU Delft wil autonome auto op Nederlandse weg laten rijden

04-'13 - De TU Delft werkt aan een autonome auto die eind dit jaar gepresenteerd zal worden. De eerste versie zal nog slechts deels autonoom kunnen opereren, maar moet na goedkeuring op de…

102

Grasshopper-raket van SpaceX vestigt nieuw hoogterecord

04-'13 - De private ruimtevaartorganisatie SpaceX heeft een nieuwe recordvlucht uitgevoerd met zijn Grasshopper-raket. De Grasshopper maakte een proefvlucht, waarbij hij tot 250 meter steeg om…

91

Samsung ontwikkelt tablet met besturing via hersenen

04-'13 - Samsung heeft een concept ontwikkeld voor het aansturen van een tablet met de hersenen. Door middel van het aflezen van de hersenactiviteit kunnen aan een Galaxy Tab 10.1 diverse…

52

Accu-fix van Boeing voor Dreamliner krijgt goedkeuring

04-'13 - De Federal Aviation Administration, de Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaardigheid, heeft de aanpassingen goedgekeurd die Boeing heeft doorgevoerd aan het accusysteem van de…

25

Harvard-onderzoekers ontwikkelen goedkope aanraaksensors voor robots

04-'13 - Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben aanraaksensors voor robothanden ontwikkeld. De sensors zouden gebaseerd zijn op goedkope technologie, wat de sensors ook voor…

10

Hersencellen als basis voor aansturing elektriciteitsnet gebruikt

04-'13 - Om de fluctuaties in vraag en aanbod van het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk te reguleren en op termijn een smartgrid te kunnen realiseren, hebben onderzoekers bij een simulatie…

27

Onderzoekers claimen sterk verbeterde accutechniek

04-'13 - Microaccu's die aan een Amerikaanse universiteit werden ontwikkeld, zouden bijzonder krachtig zijn. Volgens de onderzoekers combineren hun accu's gunstige eigenschappen van condensators…

65

'Nanokristallen kunnen transistor-techniek vervangen'

04-'13 - Onderzoekers zien in een nieuw type halfgeleidermateriaal, dat in zeer dunne laagjes verwerkt wordt, een potentiële opvolger voor traditionele transistors die met silicium geproduceerd…

28

Telescopische lens ingezet tegen zichtsverlies

04-'13 - Bij ouderen komt slechtziendheid als gevolg van afstervende kegeltjes in de gele vlek veelvuldig voor. Een groep onderzoekers heeft een implantaat ontwikkeld dat het gezichtsvermogen…

34

Baidu opent AI-onderzoekslab in Silicon Valley

04-'13 - De Chinese firma Baidu heeft in de Amerikaanse plaats Cupertino een onderzoekslab geopend waar het research wil doen naar kunstmatige intelligentie. Baidu, ook wel de 'Chinese Google'…

28

'Germanium is beter halfgeleideralternatief voor silicium dan grafeen'

04-'13 - Zeer dunne laagjes van het halfgeleidermateriaal germanium zouden in toekomstige generaties opto-elektrische circuits gebruikt kunnen worden. Het presteert beter dan silicium en is…

52

Amerikaans leger laat gps-alternatief ontwikkelen

04-'13 - Amerikaanse onderzoekers hebben in opdracht van de Amerikaanse defensieorganisatie Darpa een alternatief voor gps ontwikkeld. Met de chip zou een alternatieve methode om…

61

Onderzoekers stimuleren muizenhersens met geïnjecteerde leds

04-'13 - Onderzoekers hebben led-implantaten ontwikkeld die in muizenhersenen kunnen worden ingebracht. Door de leds in te schakelen, konden de onderzoekers de pleziercentra van de muizen met…

49

Onderzoekers testen op hiv met gemodificeerde dvd-drive

04-'13 - Zweedse onderzoekers hebben een commercieel verkrijgbare dvd-lezer omgebouwd tot bio-scanner. Zo konden de wetenschappers bloed en weefselmonsters analyseren en onder meer hiv-infecties…

42

Onderzoekers ageren tegen overname 'open platform' Mendeley door Elsevier

04-'13 - Onderzoekers hebben in groten getale negatief gereageerd op de overname van het online samenwerkingsnetwerk Mendeley door uitgever Elsevier. Door de negatieve reputatie van Elsevier…

25

Onderzoekers koppelen menselijke hersenen aan rattenhersenen

04-'13 - Koreaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee twee breinen, een van een menselijke proefpersoon en een van een rat, aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Daarvoor zou geen…

60

ESA wil quantum-experimenten met ISS uitvoeren

04-'13 - Onderzoekers van onder meer de European Space Agency, de Europese tegenhanger van NASA, willen het International Space Station gaan inzetten als testplatform voor quantum-experimenten…

24

Bedrijf toont siliciumwafers met leds

04-'13 - Een Brits bedrijf heeft een methode ontwikkeld om leds direct op siliciumwafers te produceren. Naar eigen zeggen is het bedrijf het eerste dat erin geslaagd is galliumnitride-leds op…

21

Amerikaanse marine gaat met lasers op drones schieten

04-'13 - Het Amerikaanse leger wil lasers toevoegen aan het wapenarsenaal van zijn vloot. Het eerste schip zou in 2014 een lasersysteem aan boord moeten krijgen dat kleine boten en onbemande…

158

Fraunhofer verstuurt via led-verlichting draadloos data met 3Gbps

04-'13 - Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om via led-verlichting draadloos data met een snelheid tot 3Gbps te versturen. Eerdere pogingen met de…

65

Wetenschappers maken decoder om dromen te ontcijferen

04-'13 - Japanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om te ontcijferen waar mensen over dromen. Het systeem werkt met een hersenscanner en moet 'getraind' worden om bij een individu te…

41

Nieuwe 3d-scanner werkt op duizend meter afstand

04-'13 - Onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarbij laserpulsen gebruikt worden om 3d-modellen van objecten te reconstrueren. Door van infrarood licht gebruik te maken, kunnen de pulsen…

38

Kleine robots imiteren koloniegedrag mieren

03-'13 - Wetenschappers hebben een serie aan mini-robots ontwikkeld die zijn bedoeld om het koloniegedrag van mieren te imiteren. Hiermee willen de wetenschappers onderzoeken hoe mieren hun weg…

55

Bedrijf demonstreert robotlibelle

03-'13 - Het Duitse bedrijf Festo heeft een robot in de vorm van een libelle gemaakt. De robot, met de naam BionicOpter, kan vliegen en stil hangen in de lucht, net als een echte libelle. De…

44

Darpa ontwikkelt goedkope robothanden

03-'13 - Darpa heeft beelden getoond van een nieuwe robothand die het in ontwikkeling heeft. De hand moet de handelingen van een menselijke hand zeer precies kunnen nabootsen terwijl zij toch…

28

Wetenschappers bouwen cellulaire dna-computers

03-'13 - Onderzoekers hebben biologische bouwstenen ontwikkeld die de functie van een biologische transistor kunnen vervullen. Met de eiwitten kan genetische informatie selectief worden…

23

Technologie koelt gebouwen in direct zonlicht

03-'13 - Onderzoekers hebben materiaal ontwikkeld dat warmte zeer effectief af kan voeren, zelfs wanneer het in direct zonlicht geplaatst wordt. Het materiaal straalt warmte richting de ruimte…

34

Onderzoekers maken lichtbron van silicium

03-'13 - Een groep materiaalwetenschappers van een Amerikaanse universiteit hebben een methode ontwikkeld om silicium licht te laten produceren. Daarmee zouden optische en elektronische…

21

IBM ontwikkelt methode voor nabootsen geleidingssysteem hersenen

03-'13 - Wetenschappers van IBM hebben een systeem ontwikkeld voor elektrische geleiding op basis van een vloeistofcircuit. Het concept lijkt op de wijze waarop in de hersenen elektrische…

20

Robotslang grijpt zich automatisch vast

03-'13 - Onderzoekers van het Biorobotics Laboratory van de Carnegie Mellon-universiteit in Amerika hebben een robotslang ontwikkeld die zich volautomatisch om objecten, zoals een lantaarnpaal…

51

Fujitsu ontwikkelt verbeterde techniek voor optische communicatie

03-'13 - Medewerkers van Fujitsu Laboratories hebben een techniek ontwikkeld om laserpulsen met verschillende golflengtes te genereren met halfgeleidertechnologie. Dat zou optische communicatie…

7

HP ontwikkelt hologramachtige 3d voor mobieltjes

03-'13 - Onderzoekers van HP hebben een brilloze 3d-techniek voor mobieltjes ontwikkeld. De techniek werkt met grote hoeveelheden kijkpunten, waardoor de weergave meer op die van een hologram…

27

Bijna krasvrije en onbreekbare telefoons komen vanaf eind 2013

03-'13 - Er komen vanaf eind dit jaar telefoons op de markt met een display van kunstmatig saffier, dat veel harder is dan gehard glas en zelfs bij een val op straat niet krast of breekt. Dat…

136

Sharp toont 60"-4k-display met capacitieve multitouch

03-'13 - Sharp heeft een prototype van een 60"-4k-display met capacitieve multitouch gedemonstreerd. Om de hoge gevoeligheid van zijn touchtechnologie extra aan te stippen, werd de demonstratie…

48

Microsoft ontwikkelt betaalsysteem met bluetooth en Kinect

03-'13 - Microsoft heeft een betaalsysteem ontwikkeld dat smartphone-gebruikers kan aanmelden via bluetooth en herkent via Kinect. Daardoor hoeven gebruikers geen handelingen te verrichten om te…

46

Hartslagmeter Fujitsu werkt met smartphonecamera

03-'13 - Fujitsu heeft een techniek ontwikkeld waarbij de hartslag van een persoon op afstand gemeten kan worden. Er is volgens de fabrikant geen speciale hardware nodig: met de camera van een…

36

Smartphonegebruik onder Amerikaanse tieners neemt snel toe

03-'13 - Het bezit van smartphones onder Amerikaanse tieners in de leeftijdscategorie twaalf tot en met zeventien jaar is sinds 2011 flink gestegen, blijkt uit onderzoek van het Pew Research…

67

Onderzoekers ontwikkelen circuits met 'slim' zelfhelend vermogen

03-'13 - Onderzoekers van het California Institute of Technology hebben technologie ontwikkeld waarmee elektronische circuits zichzelf herstellen na schade. Aan de hand van sensors en…

36

Vraag naar Fujifilms touchtechnologie op zilverbasis stijgt sterk

03-'13 - De vraag naar touchfilmtechnologie van Fujifilm op basis van een zilverhalogenide ter vervanging van het schaarser wordende indium-tin-oxide neemt sterk toe. Het zou niet alleen…

12

Chinees ruimteafval beschadigt Russische satelliet na botsing

03-'13 - Restanten van een Chinees anti-satellietprogramma hebben een Russische kunstmaan beschadigd. Het ruimteafval botste tegen de satelliet waardoor laatstgenoemde onbruikbaar is geworden.

91

Poolse wetenschappers ontwikkelen 'ademende' bio-accu

03-'13 - Wetenschappers hebben een accu ontwikkeld waarbij de 'biologische' kathode de benodigde zuurstof uit de lucht kan verkrijgen. Het concept moet het gemakkelijker maken om accu's te…

16

Honda gaat zeldzame aardmetalen uit Ni-MH-accu's recyclen

03-'13 - Honda heeft een nieuw procedé ontwikkeld om zeldzame aardmetalen te recyclen uit Ni-MH-autoaccu's. Deze kunnen volgens het bedrijf direct ingezet worden voor de productie van nieuwe…

67

MIT-software kan 'onzichtbare' bewegingen in video tonen

03-'13 - Het MIT heeft software ontwikkeld die gebruikt kan worden om in video's op het oog onzichtbare bewegingen te laten zien. De bewuste software is vrijgegeven onder een opensourcelicentie…

40

Dragon-ruimtecapsule weet ISS veilig te bereiken

03-'13 - De Dragon-ruimtecapsule is met een dag vertraging veilig aangekomen bij het ISS. Vrijdag waren er nog problemen ontstaan nadat drie van de vier stuwraketten dienst weigerden. Technici…

68

Wetenschappers maken draadloze brain-computer-interface

03-'13 - Wetenschappers zijn er in geslaagd om een chip te maken die hersensignalen kan uitlezen en de verzamelde informatie draadloos naar een computer kan versturen. Met dergelijke…

40

SpaceX op koers naar ISS na problemen met raketmotoren

03-'13 - Na een geslaagde lancering, vrijdagavond, kreeg het private vrachtruimteschip Dragon van SpaceX te kampen met problemen met de raketmotoren. De technici van het bedrijf wisten de…

31

Gedachtenoverdracht tussen ratten voor het eerst gelukt

03-'13 - Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben de hersenen van twee ratten via elektrodes aan elkaar gekoppeld. Een rat kon zo de bewegingen van een andere rat dupliceren, zonder…

89

Universiteit van Leeds ontwikkelt efficiënte serverkoeling

02-'13 - De universiteit van Leeds heeft een server operationeel waarbij de hardware direct wordt gekoeld met een speciale vloeistof die geen elektriciteit geleidt. Bovendien zou die vloeistof…

48

Onderzoek: infrarode holografie laat brandweer door vlammen zien

02-'13 - Italiaanse onderzoekers hebben een nieuwe cameratechnologie op basis van infrarode holografie ontwikkeld. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om slachtoffers in een brandende ruimte te…

26

Wetenschappers ontwikkelen vouwbare en rekbare lithium-ion-accu

02-'13 - Twee Amerikaanse wetenschappers hebben een flexibele lithium-ion-accu ontwikkeld. De accu is niet alleen vouwbaar, maar kan ook uitgerekt worden tot wel drie keer de originele grootte.

40

Onderzoeker wil memristors gebruiken voor neurale netwerken

02-'13 - Een Duitse onderzoeker wil een kunstmatig brein bouwen met memristors als belangrijkste bouwstenen. Dergelijke neurale netwerken zouden tot leren in staat moeten zijn. De wetenschapper…

17

Nanosatelliet op basis van Nexus One in baan om aarde gebracht

02-'13 - Een Britse ruimtevaartorganisatie heeft een zogeheten cubesat, een kleine satelliet die uit blokken wordt opgebouwd, gelanceerd. De 'phonesat', zoals de satelliet genoemd wordt, heeft…

56

Grafeen blijkt veelbelovend materiaal voor zonnecellen

02-'13 - Onderzoekers van diverse laboratoria hebben een nieuwe toepassing voor grafeen gevonden: als materiaal voor efficiënte fotovoltaïsche cellen. Zonnecellen met grafeen zouden meerdere…

26

Nederlanders starten project voor meten van fijnstof met smartphone

02-'13 - De Universiteit Leiden, het RIVM, het KNMI en een aantal astronomie-instituten hebben een project opgezet voor het meten van fijnstof in de lucht. Het zogenaamde Ispex-project werkt met…

52

Biotechnici printen oorschelp en voorzien deze van levende cellen

02-'13 - Amerikaanse onderzoekers hebben met behulp van 3d-printtechnieken een menselijke oorschelp nagebootst. Het kunstoor wordt opgebouwd rond een basisvorm die met een 3d-printer gemaakt…

23

Vinding maakt dunne telefoons met xenon-flitsers mogelijk

02-'13 - Een vinding van wetenschappers van een universiteit in Singapore maakt binnen een paar jaar dunne telefoons met xenon-flitsers naast de camera mogelijk. De huidige xenon-flitsers zijn…

52

Drielaagse zonnecel kan mogelijk efficiëntie van meer dan 50 procent halen

02-'13 - Onderzoekers van onder meer het California Institute of Technology hebben een multijunction-zonnecel ontwikkeld die op papier een efficiëntie van meer dan 50 procent zou moeten…

32

'Boeing heeft fix voor accuproblemen Dreamliner'

02-'13 - Boeing zou een fix hebben gevonden om de problemen met de brandgevaarlijke lithium-ion-accu's te verhelpen. De vliegtuigbouwer zou de afstand tussen de accucellen willen vergroten om zo…

58

Nederlandse banken voeren mobiel betalen via nfc vanaf de zomer gefaseerd in

02-'13 - In samenwerking met KPN en MasterCard starten de ABN Amro, ING en de Rabobank deze zomer een test met nfc-betalingen in de binnenstad van Leiden. Na deze proef willen de banken de…

85

NASA verliest contact met ISS tijdens installeren van software-update

02-'13 - De NASA heeft dinsdag bijna drie uur lang het contact verloren met het internationale ruimtestation ISS. De verbinding werd verbroken tijdens het installeren van een software-update op…

58

Bedrijf gaat opladen van stadsbussen via inductie testen

02-'13 - Bussen met een speciale accu die elektrisch kunnen worden opgeladen via inductie, worden in de komende winter getest in Montreal en begin 2014 in Duitsland. De Primove-technologie is…

112

Grootschalig onderzoeksproject moet werking brein in kaart brengen

02-'13 - De Amerikaanse regering wil de komende tien jaar een grootschalig wetenschappelijk onderzoeksprogramma opzetten in een poging de hersenactiviteiten in het menselijk brein in kaart te…

59

Mobiele telefoongegevens geven inzicht in ontstaan files

02-'13 - Onderzoekers van het MIT en de universiteit van Berkeley konden uit gegevens over mobiel telefoongebruik conclusies trekken over het ontstaan van files in Boston en San Francisco.

98

Airbus schrapt lithium-ion-accu's in nieuw toestel

02-'13 - Airbus zal de A350 XWB, een nieuw toestel waar de Europese vliegtuigbouwer aan werkt, niet voorzien van lithium-ion-accu's maar bij de introductie kiezen voor nikkel-cadmium-accu's.

84

Eerste 'bionische oog' krijgt FDA-goedkeuring

02-'13 - Het Amerikaanse overheidsorgaan FDA heeft zijn goedkeuring verleend aan het gebruik van een 'bionisch oog'. De oogprothese die een deel van het zicht bij blinden moet herstellen, mag…

52

'Wereldwijde capaciteit zonne-energie doorbreekt 100GW-grens'

02-'13 - In het afgelopen jaar is de grens van 100GW aan wereldwijd beschikbare fotovoltaïsche installaties doorbroken. Dat stelt de European Photovoltaic Industry Association. Europa blijft…

141

Second Sight brengt oogimplantaat op de markt

02-'13 - Het bedrijf Second Sight heeft zijn oogimplantaat dat werkt met elektrische stimulatie een prijskaartje gegeven. Het apparaatje gaat per patiënt 73.000 euro kosten en is in Europa…

87

UvA ontwikkelt 'bird tracking'-systeem met chips van STM

02-'13 - De Universiteit van Amsterdam heeft een systeem ontwikkeld om de vogeltrek te onderzoeken. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van Mems-chips van STMicroelectronics. De universiteit wil zo…

16

Mars-rover Curiosity verzamelt eerste samples met robotboor

02-'13 - De Mars-rover Curiosity heeft voor de eerste maal zijn boor gebruikt voor het verkrijgen van samples. De boor, die aan het einde van de robotarm is geplaatst, werd gebruikt om gruis te…

46

Duits bedrijf introduceert snelste 3d-printer voor microstructuren

02-'13 - Nanoscribe, een Duitse spin-off van het Karlsruhe Institute of Technology, heeft de naar eigen zeggen snelste 3d-printer voor microstructuren geïntroduceerd. Het bedrijf weet door…

29

Wetenschappers maken bionische mens

02-'13 - In Londen hebben wetenschappers een robot gepresenteerd die voor een groot gedeelte uit menselijke protheses bestaat. Met nagemaakte 'menselijke' onderdelen hopen de makers een volledig…

140

Wetenschappers laten mot robot besturen

02-'13 - Onderzoekers van de universiteit van Tokio hebben een robot ontwikkeld die wordt aangedreven door een zijdevlinder. De robot wordt gebruikt om het opsporingsgedrag van het insect te…

14

Britten gebruiken nanokopters met camera's in Afghanistan

02-'13 - Britse militairen kunnen in Afghanistan beschikken over kleine helikopters om te helpen situaties in kaart te brengen. De helikopters zijn voorzien van een kleine camera en worden op…

79

Onderzoekers ontwikkelen 3d-printer voor stamcellen

02-'13 - Britse onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om structuren met stamcellen te printen. Eerder werden al protheses en stukjes orgaan geprint, maar stamcellen bleken te delicaat voor…

74

Gimps-project vindt 48ste Mersenne-priemgetal

02-'13 - Een vrijwilliger van het distributed computing-project Gimps heeft het achtenveertigste Mersenne-priemgetal, met een lengte van 17.425.170 cijfers, gevonden. Het getal is daarmee het…

78

IBM wil siliconen gebruiken voor optische interconnects

02-'13 - IBM heeft samen met een elektronicaleverancier een materiaal ontwikkeld dat koper in moederborden kan vervangen. Met het nieuwe materiaal zou niet langer met elektronen, maar met…

21

Nieuwe techniek brengt zonne-energie met nanoantennes dichterbij

02-'13 - Onderzoekers van de universiteit van Connecticut hebben een methode ontwikkeld die volgens hen het rendement van zonnecellen drastisch verbetert. Daarmee zouden zonnepanelen een serieus…

35

Panasonic vervangt kleurenfilter bij beeldsensors door 'microprisma's'

02-'13 - Panasonic heeft nieuwe technologie ontwikkeld om beeldsensors lichtgevoeliger te maken. Daartoe vervangt het Japanse bedrijf het gebruikelijke Bayer-kleurenfilter door een laag met…

32

Nederlandse onderzoekers meten neerslag met mobiele netwerken

02-'13 - Mobiele netwerken kunnen neerslag meten aan de hand van de verstoring van het signaal tussen verschillende masten. Dat hebben onderzoekers van het KNMI en Wageningen University…

21

Nederlander ontwikkelt spintronics-chip met diverse lagen

02-'13 - Een Nederlandse wetenschapper heeft aan de University of Cambridge geholpen een spintronics-chip te ontwikkelen die uit verschillende lagen bestaat. Op termijn moet de uitvinding helpen…

39

Iran toont F313 'stealth fighter'

02-'13 - Iran heeft de Qaher F313 straaljager aan het publiek getoond. Volgens de machthebbers in Teheran is het toestel onzichtbaar op de radar en kan het daarom gezien worden als een 'stealth…

260

Fujifilm onthult oprolbare speakers

02-'13 - Fujifilm demonstreert op een nanotechnologie-beurs in Japan meerdere uitwerkingen van oprolbare en vouwbare speakers. Een van de mogelijke toekomstige toepassingen van de technologie,…

41

ESA wil maanbasis ter plekke laten printen

02-'13 - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een project gestart om de haalbaarheid te onderzoeken van een maanbasis die ter plekke met 3d-printers wordt gemaakt. Dat zou astronauten…

68

NASA lanceert zonnezeil van meer dan 1200 vierkante meter in 2014

01-'13 - NASA is van plan volgend jaar het grootste zonnezeil tot dusver te lanceren. Het project, met de codenaam Sunjammer, moet de haalbaarheid van zonnewind als aandrijfbron voor zonnezeilen…

91

Onderzoekers ontwikkelen nagel-display

01-'13 - Een groep Taiwanese onderzoekers hebben een prototype ontwikkeld van een display dat op de nagel van de gebruiker beeld moet weergeven. Zo zou onder meer zichtbaar kunnen worden wat op…

34

Onderzoekers maken zonnepanelen dunner en goedkoper

01-'13 - Onderzoekers uit Noorwegen claimen dat zij met behulp van micro-beads zonnepanelen kunnen maken die twintig keer dunner zijn dan conventionele modellen. Ook moeten de micro-beads het…

61

'Accutechnologie in Boeing 787 Dreamliner is fundamenteel onveilig'

01-'13 - De li-ion-accutechnologie die Boeing heeft toegepast in de Boeing 787 Dreamliner is volgens Tesla Motors-oprichter Elon Musk 'fundamenteel onveilig'. De Dreamliners zijn gloednieuwe…

68

Onderzoekers maken 3d-beelden met één-pixelsensor

01-'13 - Met behulp van een laser en een beeldsensor met slechts één pixel zijn onderzoekers erin geslaagd driedimensionale beelden vast te leggen. Ze gebruiken hiervoor een techniek met…

14

Consortium met Philips krijgt miljard euro subsidie voor grafeenonderzoek

01-'13 - De Europese Commissie geeft een groots Europees onderzoek naar grafeen, waaraan onder meer Nokia en Philips meedoen, een subsidie van in totaal een miljard euro. De Commissie denkt dat…

42

Darpa toont mogelijkheden 1,8-gigapixelcamera voor drones

01-'13 - Darpa heeft voor het eerst inzicht gegeven in de mogelijkheden van de Argus, een camera met 1,8 gigapixels voor drones van het Amerikaanse leger. Met de Argus is het mogelijk om zowel…

90

Wetenschappers maken werkende tractor beam op microschaal

01-'13 - Britse en Tsjechische wetenschappers zijn erin geslaagd een werkende tractor beam, of trekstraal, te ontwikkelen. Op microscopisch niveau wisten ze objecten richting een lichtbron te…

54

Moleculaire en dna-technieken moeten opslagcapaciteit verveelvoudigen

01-'13 - Twee groepen onderzoekers hebben technieken ontwikkeld die de dichtheid van data-opslag zouden verveelvoudigen. De ene groep wil data in moleculair geheugen opslaan, terwijl de andere…

32

Franse hobbyist ontwikkelt robot voor 3d-printers

01-'13 - Een Fransman heeft zijn ontwerpen en bouwinstructies vrijgegeven voor een robot die met 3d-printers is te maken. Het ontwerp moet doe-het-zelvers InMoov-robots laten bouwen met…

39

Goedkope productiemethode voor camerasensors ontwikkeld

01-'13 - Onderzoekers van de Technische Universität München hebben een productiemethode ontwikkeld voor een cmos-beeldsensor met fotodiodes van organisch materiaal. De beeldsensor is hierdoor…

23

Mijnbedrijf wil asteroïdes ontginnen

01-'13 - Het bedrijf Deep Space Industries heeft de ambitie om op korte termijn asteroïdes te gaan ontginnnen om kostbare materialen voor de ruimtevaart te winnen. Satellieten moeten onder meer…

84

Onderzoekers ontwikkelen techniek voor eenvoudige beeldsensors

01-'13 - Onderzoekers hebben een type beeldsensor ontwikkeld dat gebruikmaakt van metamaterialen. De sensors zouden eenvoudiger opgebouwd kunnen worden dan traditionele constructies met lenzen…

6

Zwitsers zetten rendement flexibele zonnecellen op 20,4 procent

01-'13 - Onderzoekers van de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology, ook wel Empa genoemd, zijn erin geslaagd om flexibele zonnecellen met een rendement van 20,4 procent…

30

Onderzoekers simuleren schapenhart

01-'13 - Medewerkers van de universiteit van Manchester hebben een virtueel hart op basis van een schapenhart gereconstrueerd. Met het 3d-model kunnen de onderzoekers hartproblemen simuleren en…

33

Duitsers melden recordrendement voor organische zonnecellen

01-'13 - Een Duits researchbedrijf heeft, in samenwerking met Duitse universiteiten, een organische zonnecel ontwikkeld die met een rendement van 12 procent een record heeft gehaald. De cellen…

78

Testmethode moet kosten zonnecellen drukken

01-'13 - Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee fabrikanten van wafers met fotovoltaïsche cellen de productiekosten kunnen verminderen. Door wafers te testen voor ze bewerkt worden,…

20

Amerikaans leger wil hightechexplosieven inzetten

01-'13 - Het Amerikaanse leger zou de huidige ontstekingsmechanismen van granaten en andere explosieven veiliger willen maken. Die mechanismen zouden relatief makkelijk ongewenste explosies…

51

Onderzoekers verbeteren levensduur qubits

01-'13 - Onderzoekers van de Yale-universiteit hebben een methode ontwikkeld die hen in staat stelt qubits uit te lezen zonder de waarde van die qubits te beïnvloeden. Qubits zijn de…

26

Russen werken aan opvolger Sojoez-raket

01-'13 - De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos wil zijn ruimtevaartprogramma nieuw leven inblazen. Een van de belangrijkste onderdelen van die plannen is de ontwikkeling van een opvolger…

72

Sharp toont nieuwe generatie Quattron-technologie

01-'13 - Sharp heeft op de CES 2013 aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuwe generatie Quattron-pixeltechnologie die een scherpere weergave op moet leveren. De verwachting…

29

Hartslagmeter kan in toekomst stroom halen uit zweet

01-'13 - Onderzoekers hebben twee materialen gecombineerd die water opnemen en afstoten. Op die manier kan elektriciteit worden opgewekt. Volgens de onderzoekers kan het materiaal worden…

51

Onderzoekers ontwikkelen 'draagbaar röntgenapparaat'

01-'13 - Medewerkers van een Amerikaanse universiteit hebben een nieuwe methode ontwikkeld om röntgenstraling op te wekken. De methode kan veel compacter gemaakt worden dan huidige technieken.

39

Lego kondigt nieuwe Mindstorms-robotkit aan

01-'13 - Lego heeft een nieuwe generatie Mindstorms aangekondigd. De nieuwe robot-bouwkit komt halverwege 2013 uit en heeft als grootste voordeel dat deze zonder tussenkomst van een pc…

65