Medewerkers van de universiteit van Manchester hebben een virtueel hart op basis van een schapenhart gereconstrueerd. Met het 3d-model kunnen de onderzoekers hartproblemen simuleren en afwijkingen in hartritmes nabootsen.
Het computermodel werd gebaseerd op zeer dunne dwarsdoorsnedes van een schapenhart die gedigitaliseerd werden. De tweedimensionale beelden werden vervolgens door een computerprogramma tot een 3d-model van het hart verwerkt. In het model zijn ook structurele eigenschappen van het hart opgenomen, zoals de vezelstructuur van het hart en de compartimenten van de boezems. Tevens werden de elektrische eigenschappen van de verschillende celtypen in het hart in het model verwerkt. Met het model kunnen onder meer afwijkingen in het hartritme en de gevolgen daarvan worden gesimuleerd.
De medewerkers van de School of Physics and Astronomy van de Manchester-universiteit gebruikten het simulatiehart om een hartritmestoornis te onderzoeken die bij ongeveer anderhalf procent van de wereldbevolking optreedt. Dit boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door een elektrische storing in het ritme waarmee de boezems samentrekken. Na simulaties in het 3d-hart concludeerden de onderzoekers dat variatie in de prikkelgeleiding tussen verschillende hartstructuren een sleutelrol bij de ontwikkeling van de stoornis spelen. Het onderzoek met het gesimuleerde 3d-hart zou niet alleen een beter begrip van het orgaan moeten opleveren, maar ook betere medische behandelingen mogelijk moeten maken.
