Onderzoekers simuleren schapenhart

Medewerkers van de universiteit van Manchester hebben een virtueel hart op basis van een schapenhart gereconstrueerd. Met het 3d-model kunnen de onderzoekers hartproblemen simuleren en afwijkingen in hartritmes nabootsen.

Het computermodel werd gebaseerd op zeer dunne dwarsdoorsnedes van een schapenhart die gedigitaliseerd werden. De tweedimensionale beelden werden vervolgens door een computerprogramma tot een 3d-model van het hart verwerkt. In het model zijn ook structurele eigenschappen van het hart opgenomen, zoals de vezelstructuur van het hart en de compartimenten van de boezems. Tevens werden de elektrische eigenschappen van de verschillende celtypen in het hart in het model verwerkt. Met het model kunnen onder meer afwijkingen in het hartritme en de gevolgen daarvan worden gesimuleerd.

De medewerkers van de School of Physics and Astronomy van de Manchester-universiteit gebruikten het simulatiehart om een hartritmestoornis te onderzoeken die bij ongeveer anderhalf procent van de wereldbevolking optreedt. Dit boezemfibrilleren wordt veroorzaakt door een elektrische storing in het ritme waarmee de boezems samentrekken. Na simulaties in het 3d-hart concludeerden de onderzoekers dat variatie in de prikkelgeleiding tussen verschillende hartstructuren een sleutelrol bij de ontwikkeling van de stoornis spelen. Het onderzoek met het gesimuleerde 3d-hart zou niet alleen een beter begrip van het orgaan moeten opleveren, maar ook betere medische behandelingen mogelijk moeten maken.

3D-simulatie van een schapenhart

Door Willem de Moor

Redacteur

16-01-2013 • 19:52

33

Reacties (30)

30
28
22
4
0
3
Wijzig sortering
Een collega van mij heeft ook hartritme stoornissen gehad. Het lag aan een klein ribbeltje op de rand van zijn hartkamer waardoor het bloed daar net even niet vloeiend langs liep. Gevolg, een soort statische electrischiteit, als gevolg van een klein 'kolkje', welke de hartspier uit het ritme bracht.

Ze hebben het ribbeltje weggelaserd en nu gaat alles vlekkeloos.

Ik wil alleen maar zeggen dat door het weefsel van het hart in kaart te brengen je nog niet alle oorzaken van hartritmestoornissen te pakken hebt.
Anoniem: 167912 16 januari 2013 22:17
ligt het nu aan mij of lijkt dat in de verste verte niet op een schapenhart?

waarom is deze techniek overigens beter dan de huidige beeldvormende en electrofysiologische onderzoekstechnieken, zoals MRI scan van het hart, ECG, CT,... ? Ik zie persoonlijk de meerwaarde niet.
De 'zeer dunne snedes' van het schapenhart kunnen ieder op zich op een veel hogere resolutie bekeken worden dan wat je typisch uit een MRI scan van het hart haalt. Op die mannier kunnen bv. vezelrichtingen in rekening worden genomen, wat dus niet zou lukken met een MRI of CT scan.
In een verder stadium zou een (in vivo) MRI scan wel kunnen dienen om het bestaande model schaap-specifiek en in een nog verder stadium patient-specifiek te maken, zonder dus het hart effectief te moeten dissecteren en op te delen in snedes.
Om dat het interactief is, om dat het logica en modellen bevat, in plaats van een 'plaatje' van iets.

Je kan dus in plaats van voor alle soorten hartproblemen een hart vinden die dat vertoont, en dan net op dat moment een filmpje maken of een behandeling uitvoeren gewoon alles tegelijk op een virtueel model uitvoeren.
Anoniem: 330656 16 januari 2013 19:57
Nooit gedacht dat een schapenhart er zo uitzag. Dacht dat het altijd wel op een peer leek..
U vraagt, wij draaien.

Ik zou ook echt niet weten wat dat plaatje moet voorstellen. Lijkt wel een of ander abstract kunstwerk. :9

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 28 juli 2024 02:30]

De bron zegt dat het een 3d simulatie van een schapenhart is.
Zo ver ik kan zien is het het ook, ze hebben de achterkant van het hart naast de voorkant weer gegeven. net zoals als een land kaart van de aarde.[()()]
Dit zou een verhelderende opmerking zijn als het zou kloppen :) .
Je ziet hier allen de boezems (atria) van het hart, en dan het binnenoppervlak. Net of ze de buitenste spierlaag bijna helemaal hebben verwijderd.
De ritmestoornissen die ze onderzoeken spelen zich in de boezems af. De ventrikels, die het grootste volume van het hart uitmaken, staan niet op dit plaatje. Vandaar de verwarring.
http://www.a-fib.com/imag...ight-Node%20Corrected.gif
Ik denk dat dat de verwarring over het uiterlijk van velen hier een beetje opheldert.
Zo ziet het er ook niet uit, het ziet er gewoon als een mensenhart uit. Zou handig zijn als Tweakers een onderschrift met uitleg erbij plaatst.
Laten we hopen dat dit uitkomst bied.
Maar wist niet dat een schapenhart dan net zo functioneert als een mensenhart. Of is het bij alle zoogdieren gelijk ?
Ik vroeg mij ook al af waarom ze niet een mensenhart namen ipv een schapenhart. Maar toen dacht ik even na en deed wat research. Een schapenhart en mensenhart zijn zo goed als identiek, maar een schapenhart is groter. Ik vermoed dus dat het gewoon praktischer is om een groter hart te nemen als basis.
Bovendien is het makkelijker aan een schapenhart te komen dan aan een mensenhart. Zijn er toch wat meer van in 'omloop' ;).

Lijkt me ook handig voor op scholen zelf. In plaats van dat een school nu 30 harten per biologie-klas moet bestellen, kan je gewoon op de computer een hart 'ontleden'.
Waarom zou je bij biologie uberhaupt een schapenhart moeten ontleden?

Enorme verspilling, zeker als je bedenkt dat bij de echte geneeskunde opleiding (die dus, in tegenstelling tot middelbare school biologie, echt moeten weten hoe het hart werkt) zoveel mogelijk wordt gerecycled, en lichamen vaak meerdere jaren meegaan op een snijzaal.
Het is informatief, en een schapenhart houd je over bij het maken van Kebab. Het schapenhart is dan een bijprodut, en aangezien het in Nederland (voor zover ik weet) eigenlijk niet gegeten wordt, mogen de middelbarescholiertjes er lekker mee klooien. :) het is dus geen verspilling
Zoals Paul-G al zegt, is het informatief, interessant en geeft het je een behoorlijk goede indruk over een mensenhart, aangezien deze vrij identiek zijn.
aha. Mja had zelf niet zon zin in zoeken. Mijnvader is 17 december overleden aan hartfalen.
Enzoals ik dit lees, had mijn vader dat. Vandaar ook dat ik hoop dat t uitkomst bied, maar niet helemaal snapte waarom een schapenhart.
Mja, bedankt voor de moeite zal ik maar zeggen dan :)
Dat vraag ik me dan af, een mensenhart moet technisch gezien langer mee en harder werken dan een schapenhart (met name mensen die veel fysiek bezig zijn). Dus het zou niet vreemd zijn dat de samenstelling van een mensenhart iets afwijkt van die van een schapenhart. Als een schapenhart identiek is aan een mensenhart, dan waarom doen ze geen onderzoek om harttransplantatie met een schapenhart mogelijk te maken?

Anyway, het neemt niet weg om een schapenhart te bestuderen voor een beter begrip van de werking van een hart. Want een hart is wel een bijzonder ontwerp en creatie :-)
In principe is het bij alle zoogdieren gelijk, een boezem en een kamer met een hele bloedsomloop door het lichaam. Natuurlijk zijn er wel verschillen,maar die zijn te verwaarlozen.
voor de biologisch onderlegde tweaker: meer over het hart

over het artikel:
Dit is natuurlijk ook een mooie ontwikkeling, zo kunnen hartproblemen (makkelijk) gesimuleerd worden, en kan er beter onderzoek worden gedaan naar hart ziekten.
Lang leve de moderne medische wetenschap! :)
Probleem is gewoon dat ze redelijk wat data nodig hebben voor het maken van dit 3D model. Dus is een mensenhart (een jong, want een oud kan ook een fout beeld geven) moeilijker om massaal te kunnen voorzien
Hartstikke mooi dat dit kan, maar als je dan hartritme stoornissen wilt onderzoeken lijkt het mij logischer om een 3d-model van een mensen hart te maken.

Of is de bedoeling dat ook schapen een pacemaker kunnen krijgen? :?
als je je simulatie wil checken met de werkelijkheid is het natuurlijk niet zo handig om een mensenhart te simuleren.
Men weet veel meer van een schapenhart dan van een mensenhart. Als onderzoekers willen weten hoe een schapenhart reageert als een hartklep is geperforeerd, aderverkalking aanwezig is en een pacemaker defect raakt na een maand gebruik van een aantal medicijnen: dat is niet zo lastig te testen - je hebt alleen te maken met tegenstanders van dierproeven.
Als je wil weten hoe een menselijk hart reageert in die omstandigheden - dat is vrijwel onmogelijk, je kan beschikken over harten van donoren die net zijn overleden maar dan wordt het nog lastig om een uitvallende pacemaker mee te nemen, en dat medicijngebruik moet maar kloppen.

Verder, bedenk dat alle medische vooruitgangen van de laatste 50 jaar eerst bij dieren werden gerealiseerd: transplantanties, reageerbuisbevruchtingen, klonen: dieren waren eerst aan de beurt.
Zou mooi zijn als we over een paar jaar naar de huisarts gaan en er een scan gemaakt kan worden van je hart en ze dan verschillende testen kunnen doen zonder dat je naar het ziekenhuis hoeft/vervelende behandelingen moet ondergaan tijdens het testen.
Zeker, maar door dit soort onderzoeken word het hele medische onderzoekstraject minder nodig, omdat men dan werkelijk weet wat er gebeurt, in plaats van alleen symptomen signaleren en die behandelen.
Het computermodel werd gebaseerd op zeer dunne dwarsdoorsnedes van een schapenhart die gedigitaliseerd werden.
Mwah, met deze methode kost het blijkbaar nog maar 1 behandeling, dus het meervoud valt al af ;)
Misschien is een schapenhart alternatief voor donorhart?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.