Een supercomputer is ingezet om een eiwit te simuleren. Anders dan de bekende folding-at-home-projecten berekent Anton niet de driedimensionale structuur van het eiwit, maar simuleert hij hoe deze beweegt gedurende een milliseconde.
Eiwitvouwsoftware concentreert zich in de regel op de vertaling van een tweedimensionale structuur, de aminozuursequentie, in een driedimensionale structuur. De uiteindelijke quaternaire structuur van een eiwit bepaalt waar de diverse domeinen zich bevinden en hoe andere verbindingen met het eiwit interacteren. De quaternaire structuur van een eiwit is echter niet statisch. Hij verandert continu en de veranderingen hebben hun weerslag op de eiwitfunctie.
Onderzoekers van een Amerikaans onderzoeksinstituut, het D.E. Shaw Research-instituut, hebben een supercomputer met de naam Anton ontwikkeld, die eiwitten moet simuleren. Anton is vernoemd naar Antonie van Leeuwenhoek en werd specifiek ontwikkeld voor de simulatie van interactie tussen deeltjes. De computer maakt gebruik van algoritmes die in zeer kleine stappen de interacties van atomen in een eiwit berekenen. In honderd dagen wist Anton op die manier de atomaire bewegingen van een eiwit gedurende een milliseconde te simuleren. Dat is een honderd keer langere simulatie dan waartoe voorgaande computers in staat bleken.
Met de simulatie van een eiwit over tijd kunnen onder meer de effecten van geneesmiddelen beter worden voorspeld en ook bepaalde ziektes kunnen beter worden begrepen en bestreden. Hoewel de natuurkundige principes die ten grondslag liggen aan Antons algoritmes tot zeer accurate simulaties bleken te leiden, is meer onderzoek nodig om tot betrouwbare voorspellingen te komen. Ook moeten simulaties langer duren; zeer grote eiwitten kunnen een aantal secondes vergen om hun structuur te vormen.
/i/1287411725.png?f=imagenormal)