China onthult 'krachtigste supercomputer' ter wereld

Het Chinese National Supercomputer Center in Tianjin claimt 's werelds krachtigste supercomputer te hebben. De supercomputer met Nvidia Tesla-gpu's en Intel Xeon-processors zou niet alleen de snelste zijn, maar ook weinig verstoken.

Een eerdere versie van de Chinese supercomputer werd al eerder in bedrijf genomen en nam in de juni-editie van de Top500-lijst met supercomputers de zevende plaats in. Tianhe-1 kreeg echter een upgrade en de nieuwe versie werd tijdens het HPC 2010 China-congres gepresenteerd. De rekenkracht is ruimschoots verdubbeld vergeleken met de vorige versie: Tianhe-1A is tot 2507 teraflops in staat, ofwel net iets meer dan 2,5 Pflops. De huidige koploper in de lijst supercomputers, de Cray Jaguar, zit daar met 1759Tflops ruimschoots onder.

Het is overigens niet duidelijk of de 2,5Pflops de theoretische of werkelijk behaalde Linpack-prestaties betreft. Linpack is een benchmark die gebruikt wordt om supercomputers te beoordelen. Terwijl Tianhe-1A met een behaalde Linpack-score van 2,5Pflops inderdaad 's werelds snelste supercomputer zou zijn, zou die kroon afgenomen worden wanneer het een theoretische waarde betreft: de nummer twee op de lijst, de eveneens in China gehuisveste Nebulae, heeft een theoretische maximumscore van net geen 3Pflops.

Het Tianhe-1A-cluster is opgebouwd uit 14336 processors en 7168 gpu's. De zogeheten heterogene supercomputer werd ontworpen door China's National University of Defense Technology en zal vrij gebruikt kunnen worden door wetenschappers om onder meer weersystemen te modelleren en astronomische processen te simuleren. De 7168 Nvidia Tesla M2050-gpu's en de bijna vijftienduizend Intel Xeon-processors verstoken gezamenlijk 4,04 megawatt aan energie. De Chinese supercomputer zou tweemaal zo groot zijn en driemaal zoveel energie vergen wanneer alleen cpu's in plaats van een mix van gpu's en cpu's zou zijn gebruikt, claimt Nvidia.

Door Willem de Moor

Redacteur

28-10-2010 • 11:16

107 Linkedin

Lees meer

IBM onthult BlueGene/Q-supercomputer Nieuws van 22 november 2010
Fujitsu bouwt 10Pflops-supercomputer Nieuws van 29 september 2010

Reacties (107)

107
97
23
0
0
22
Wijzig sortering
wat een rekenkracht _/-\o_
ik ben alleen benieuwd hoe vrij 'vrij' is:
zal vrij gebruikt kunnen worden door wetenschappers

[Reactie gewijzigd door increddibelly op 28 oktober 2010 11:22]

Zo vrij als de University of Defense het leuk vindt... Iets zegt mij dan ook dat dit ding niet puur voor normale weersystemen gebruikt gaat worden, maar ook voor oorlogsweer... Verder blijft 'vrij' altijd relatief, je zult je door een heleboel bureaucratie moeten worstelen voor je uberhaupt kans maakt om hier je project op te mogen draaien. Laten we hopen dat er inderdaad zinnig gebruik gemaakt gaat worden van de computer- (en BBQ-)kracht van dit machientje
Denk inderdaad dat vrij nogal relatief is. Het word vast niet in dank afgenomen als je er de kans mee probeerd te berekenen op de volgende Tiananmen Square protesten... Om maar wat te noemen.

Hoe vrij en modern China ook lijkt te worden (naar onze maatstaven), ik heb er altijd een onderbuik gevoel bij.
Het nut van die kansberekening is voor China natuurlijk ook weer niet heel erg groot en daarom terecht niet op zo'n machine te draaien...
Je kan zo'n computer ook gebruiken om de data van bijvoorbeeld de LHC snel te analyseren. Die genereerd zoveel data dat dit soort computers nodig zijn. Ik vraag me trouwens af of deze computers samen kunnen werken in een netwerk of dat je dat met heel veel glasvezel kabels nog steeds niet trekt.
dat werd toch gedaan door een cloud van allerlei universiteits pc's ofiets?
Het kan, en het heet de CERN GRID.
En na de space race naar de maan hebben we nu de Pflop race. Wie simuleert als eerste de maan atoom voor atoom?

Mooi apparaat trouwens... Ze zouden nog een record kunnen halen... game gespeeld op krachtigste computer ooit. Ik bied me aan als tester :P
Wordt dan waarschijnlijk niet een direct-x game, dus er valt een boel af. Ik vermoed dat er namelijk een Linux variant op dit monster draait :)

edit:

Het klopt wat ik zei: http://www.top500.org/system/10186

[Reactie gewijzigd door QkE op 28 oktober 2010 11:31]

windows virtual machine
just sayin'
de vraag blijft will it play crysis ... :p
dan vind ik de vraag "Will it blend?" toch een stuk interessanter. Die server kan vast wel uitrekenen of hij geblend kan worden
de nummer twee op de lijst, de eveneens in China gehuisveste Nebulae, heeft een theoretische maximumscore van net geen 3pflops.
Dat is een aanwijzing dat het hier niet gaat om een theoretische score. Gezien deze 3Pflops computer ook van Chinese bodem is, zouden de Chinezen niet slim bezig zijn om hun nieuwe 2,5Pflops computer tóch sneller te noemen. Het kan alleen maar betekenen dat de praktische Pflops van die Nebulae lager ligt dan 2,5, waardoor Tianhe-1A inderdaad 2,5Pflops in praktijk haalt en daarmee inderdaad de snelste ter wereld is.

Maargoed, dat is slechts een conclusie die ik uit het artikel afleid. Of het écht zo is, moet natuurlijk nog blijken.
zo groot en snel als ie is.....
met tic tac toe zallie nooit winnen :p
Stel er gaat 1 processor kapot van de 14000 in die Super Computer zal hij dan niet meer werken of heeft ie Fail over? Zullen ze vast wel over nagedacht hebben maar stel er gaat 1 kapot hoe vind je die tussen die 14000 processors.. en hoe ver moet je in de Super Computer zitten om hem te kunnen vervangen ?

Zou ik wel interessant vinden om te zien..

[Reactie gewijzigd door Notoriious op 28 oktober 2010 14:47]

Ideaal, een computer met ingebouwde 4MW oven om de Nvidia gpu's te kunnen bakken }>
Ik hoop idd wel dat die Nvidia GPU wat betrouwbaarder zijn dat de versie's die wij in onze laptop's e.d. krijgen, want anders staat China straks met de snelste / grootste RMA order van de eeuw.
alle boarden en gpu's zijn voorzien van ECC geheugen en door geteste systemen get zijn geen goedkope buget laptops maar 4500 dollar per stuk kostende blade servers
Warmte afvoere de stad in, 4MW aan warmte kan je wel een stadje mee verwarmen ;)
Een moderne CV is zo'n 5 kW. Da's dus 800 huizen, niet eens een dorp.
5 kW, da's een heel klein keteltje... Een normale eengezinswoning heeft meestal een 24kW CV ketel hangen.
Anoniem: 56221
28 oktober 2010 11:36
China's National University of Defense Technology en zal vrij gebruikt kunnen worden door wetenschappers om onder meer weersystemen te modelleren en astronomische processen te simuleren
Mmmm, defensie, vrij gebruiken, weersystemen, astronomische processen. Klinkt vrij tegenstrijdig voor China.
Sinds wanneer staat China gelijk aan anti-wetenschap?
Dictators van alle snit zijn anti-wetenschap. Dat is niet specifiek Chinees, China is maar 1 van die anti-wetenschappelijke dictaturen.

De reden is overigens simpel. Dictators eisen een absolute macht, maar de natuurwetten laten zich niet dicteren door menselijke grillen. De communisten in de sovjetunie wezen Darwin af omdat ze een communistische theorie hadden over de vorming van soorten, en zette daarmee hun biologisch onderzoek op een signifcante achterstand. De katholieke kerk dacht belangrijker te zijn dan Galileo, maar toch draait de aarde om de zon.
Dictators van alle snit zijn anti-wetenschap. Dat is niet specifiek Chinees, China is maar 1 van die anti-wetenschappelijke dictaturen.

De reden is overigens simpel. Dictators eisen een absolute macht, maar de natuurwetten laten zich niet dicteren door menselijke grillen. De communisten in de sovjetunie wezen Darwin af omdat ze een communistische theorie hadden over de vorming van soorten, en zette daarmee hun biologisch onderzoek op een signifcante achterstand. De katholieke kerk dacht belangrijker te zijn dan Galileo, maar toch draait de aarde om de zon.
Wat jij zegt geldt voor 1949 tot 1976. Omdat China de politieke en economische rivaal is van de VS probeert de VS via de mainstream media mensen als jij te manipuleren om te geloven dat het nog steeds zo is.

In 1949 kwamen de communisten aan de macht in China. Er waren 4 regisseurs van het communistisch systeem, waaronder Mao. Zij wilden absolute gelijkheid van alle burgers. Dat impliceert dat iedereen die ook maar een beetje invloed of machtsverschil heeft niet in het systeem past. Leerlingen werden aangemoedigd om leraren onder de duim te houden en het was officieel toegestaan om iedereen geweld toe te brengen die niet gelijk is aan "de grote massa". Intellectuelen en iedereen met invloed werd vervolgd. Mensen waren gedwongen in de staalindustrie en agrarische industrie te werken om de noodvoorzieningen in stand te houden, zonder dat er "elitaire beroepen" zouden bestaan.

Binnen de communistische partij van China waren de midden- tot onderlagen van de partij het volstrekt oneens met het beleid. Er heerste totale anarchie en geweld. Toen in 1976 Mao overleed door ouderdom, greep de partij onmiddelijk de kans aan om de 3 overgebleven leiders te arresteren en schuldig te verklaren op verdenking van het invoeren van geweld, anarchie en het implementeren van een gevaarlijk politiek systeem. De opvolger, Deng Xiaoping, heeft vanaf 1976 onmiddelijk het communisme stopgezet en vervangen door ultra-kapitalisme. In plaats van "gelijkheid" werd het motto vooruitgaan door economische ontwikkeling.

De communistische partij behield de huisstijl en naam om aan te tonen dat zij niet van plan waren een andere partij te laten regeren, maar het zijn ultra-kapitalisten, het tegenovergestelde van communisten.

Ik begrijp dat de Verenigde Staten het als buitengewoon sterk politieke middel aangrijpen om de naam "communistische partij" en de "huisstijl" in de strijd te gooien om hun politieke en economische rivaal onder druk te zetten. Bij de grote massa lukt het vrij aardig, maar iedereen met een beetje een gezond verstand zonder oogkleppen ziet dat China nog kapitalistischer is dan de VS.

Een dictatuur is alleenheerschappij waarbij 1 leider de leider blijft. In China is het iets anders. Daar heeft de premier een ambtstermijn. Het verschil tussen ware democratie en China is dat er in China binnen de partij om de paar jaar de nieuwe premier wordt benoemd en niet door het volk. In een dictatuur is er 1 individu die tot zijn (bijna-)dood aan de macht blijft (Fidel Castro, Hitler, enz.).

Wat wetenschap betreft werd het eveneens tussen 1949 en 1976 beperkt tot staatswetenschap. Na 1976 is men massaal gaan studeren en wordt men juist aangemoedigd om vooral te studeren. China is het land met het meest aantal afgestudeerden. Wetenschap is juist de basis waarop de economie wordt ontwikkeld in China.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22738 op 28 oktober 2010 18:42]

Er staat dan ook onder meer bij.
Militaire toepassingen zullen zij (en andere overheden) natuurlijk niet noemen, lijkt me logisch.
"National University of Defense Technology".. Je zou vanuit de naam gezien eerder denken aan het simuleren van kernwapens etc.

Linpack rekent trouwens een matrix vergelijking uit, waarbij een groot aantal (N) lineaire vergelijking komen die stuk voor stuk opgelost worden.
Met alle tsunami's en weersomstandigheden tegenover het aantal kernexplosies tegenwoordig is het voorspellen van het weer en evt. aardbevingen denk ik rendabeler :+
In een land dat vrij veel aan rijstbouw doet lijkt het me wel van belang dat ze de hoeveelheid neerslag kunnen voorspellen.
En dat doen ze bij het ministerie van defensie?
Misschien de kans berekenen die regen heeft op opstanden in bezet gebied?
En dat doen ze bij het ministerie van defensie?
Het zou me niet verbazen als het Chinese leger heel wat hectares landbouwgrond in handen heeft. Bovendien; een korte blik op de krijgsgeschiedenis leert dat het weer erg, heel erg belangrijk kan zijn. D-day was bijvoorbeeld nooit zo mooi gelukt als de geallieerden geen goede weerberichten hebben gehad.

Nu is er een eilandje dat de Chinezen graag zouden willen hebben, het is dan best relevant te weten wat de kans op storm is, om maar wat te noemen.

Mocht er weer oorlog komen met India (ok, het is allemaal niet heel waarschijnlijk, maar het kan) dan zullen nette weerberichten ook van pas komen.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 28 oktober 2010 21:00]

Voor dat geld kun je ook een heleboel paraplus kopen:P

mvg, Henkpoll
Allemaal goed en wel weersmodellen. Dan kunnen ze hun onweder 24u vroeger voorspellen,woohoow.
Ik hoop dat ze aan warmterecuperatie doen in ieder geval. Dan kunnen ze misschien hun gigantische sneeuwstormen beperken die ontstaan door hun manipulatie van het weer.
Wat hebben die chinezen eigenlijk met het weer...
Anoniem: 369660
@Joindry28 oktober 2010 11:27
Weermodellen zijn buitengewoon complex en veel parameters zijn onbekend of ongebruikt vanwege de complexiteit. De modellering kan nu dus accurater zijn, maar zal niet gebruikt worden voor het onweer. Eerder lange termijnsinvloeden of uitwisselingen van warmte op verschillende hoogtes etc.
Ik denk dat ze dit soort computers gebruiken en bouwen om aan te tonen dat ze meekomen/voorop lopen in de industrie en binnenkort het westen genadeloos achter zich laten. Het geld is er, de mensen zijn er, de kennis is er en de ambitie is aanwezig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee