Het Chinese National Supercomputer Center in Tianjin claimt 's werelds krachtigste supercomputer te hebben. De supercomputer met Nvidia Tesla-gpu's en Intel Xeon-processors zou niet alleen de snelste zijn, maar ook weinig verstoken.
Een eerdere versie van de Chinese supercomputer werd al eerder in bedrijf genomen en nam in de juni-editie van de Top500-lijst met supercomputers de zevende plaats in. Tianhe-1 kreeg echter een upgrade en de nieuwe versie werd tijdens het HPC 2010 China-congres gepresenteerd. De rekenkracht is ruimschoots verdubbeld vergeleken met de vorige versie: Tianhe-1A is tot 2507 teraflops in staat, ofwel net iets meer dan 2,5 Pflops. De huidige koploper in de lijst supercomputers, de Cray Jaguar, zit daar met 1759Tflops ruimschoots onder.
Het is overigens niet duidelijk of de 2,5Pflops de theoretische of werkelijk behaalde Linpack-prestaties betreft. Linpack is een benchmark die gebruikt wordt om supercomputers te beoordelen. Terwijl Tianhe-1A met een behaalde Linpack-score van 2,5Pflops inderdaad 's werelds snelste supercomputer zou zijn, zou die kroon afgenomen worden wanneer het een theoretische waarde betreft: de nummer twee op de lijst, de eveneens in China gehuisveste Nebulae, heeft een theoretische maximumscore van net geen 3Pflops.
Het Tianhe-1A-cluster is opgebouwd uit 14336 processors en 7168 gpu's. De zogeheten heterogene supercomputer werd ontworpen door China's National University of Defense Technology en zal vrij gebruikt kunnen worden door wetenschappers om onder meer weersystemen te modelleren en astronomische processen te simuleren. De 7168 Nvidia Tesla M2050-gpu's en de bijna vijftienduizend Intel Xeon-processors verstoken gezamenlijk 4,04 megawatt aan energie. De Chinese supercomputer zou tweemaal zo groot zijn en driemaal zoveel energie vergen wanneer alleen cpu's in plaats van een mix van gpu's en cpu's zou zijn gebruikt, claimt Nvidia.