Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Californië en New Mexico hebben een supercomputer gebruikt om een simulatie van het universum te maken. De simulatie leverde het meest accurate model van het universum tot nog toe op.
De simulatie, uitgevoerd door het High-Performance Astrocomputing Center, of Hipacc, van de universiteit van Californië, moet inzicht geven in de vorming van het heelal sinds de oerknal. De Bolshoi Cosmological Simulation, zoals het project genoemd is, werd uitgevoerd door de Pleiades-supercomputer van het Nasa Ames Research Center. Pleiades beschikt over 23.424 processors, goed voor 111.872 cores en 186.880GB werkgeheugen, waarmee 1,09Pflops gehaald kunnen worden. De Bolshoi-simulatie vergde desondanks zes miljoen cpu-uren rekenwerk om de 8,6 miljard deeltjes, ieder representatief voor de massa van ongeveer 200 miljoen zonnen, te simuleren.
Met Pleiades werd een 'stukje' van het universum gesimuleerd. Een representatieve kubus met ribben van 1 miljard lichtjaar werd vanaf 24 miljoen jaar na de Big Bang gemodelleerd. Daarbij werd onder meer gekeken naar de distributie van zogeheten donkere materie, die een belangrijke rol speelt in de formatie van sterrenstelsels. Het universum bestaat voor het merendeel uit deze donkere materie en een beter begrip ervan leidt tot inzicht in het ontstaan van sterrenstelsels en andere grote structuren in het universum.
De Bolshoi Cosmological Simulation maakt gebruik van data die werd verzameld door de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, een langdurige meting van de kosmische achtergrondstraling. Een eerdere simulatie maakte gebruik van verouderde data van de Probe. Met de nieuwe data is een preciezere simulatie mogelijk, die zeer nauw bleek aan te sluiten bij geobserveerde metingen van het universum.
De onderzoekers publiceerden honderdtachtig driedimensionale 'snapshots' van het evoluerende stukje universum dat zij simuleerden. Daarmee kunnen onderzoekers hun theorieën over processen in het heelal toetsen. Naast de Bolshoi Cosmological Simulation lieten de onderzoekers Pleiades ook rekenen aan BigBolshoi of MultiDark, een vergelijkbare simulatie, maar op een selectie met een 64 maal zo groot volume. Pleiades rekent bovendien nog aan een derde simulatie, met een hogere resolutie, die miniBolshoi wordt genoemd.
/i/1317634216.jpeg?f=imagenormal)