Japanse wetenschappers hebben hun supercomputer ingezet om een deel van het menselijk brein te simuleren. De K-computer, een van 's werelds snelste supercomputers, simuleerde 1,73 miljard neuronen met ruim tien biljoen verbindingen.
De K-supercomputer, die op de vierde plaats op de wereldranglijst supercomputers staat, wordt gebruikt in het Riken-rekencentrum van de universiteit in Okinawa. De Japanse onderzoekers hebben, samen met wetenschappers van een Duits onderzoeksinstituut, een hersensimulatie gedraaid op de supercomputer. Daarbij werd een softwarepakket gebruikt dat neuronen kan simuleren en tevens de verbindingen tussen die neuronen simuleert. Met deze NEST-software werd ruwweg 1 procent van het menselijk brein gesimuleerd.
De 82.944 processors die de K-supercomputer volgens website The Conversation telt, werden ingezet om 1,73 miljard neuronen, onderling verbonden via 10,4 biljoen synapsen, te simuleren. De simulatie van slechts één enkele seconde hersenactiviteit kostte de supercomputer veertig minuten rekentijd. Desondanks simuleerden de onderzoekers geen denkproces: alleen de onderlinge verbindingen volgens vrij arbitraire NEST-instellingen werden gesimuleerd.
In de toekomst moet het onderzoek van de Japanners, en vergelijkbaar onderzoek naar hersenen en neuronen, inzicht geven in de werking van het brein. Daarvoor zullen nog veel krachtiger systemen nodig zijn. Japan werkt onder meer aan een honderd maal krachtiger supercomputer die rond 2020 in bedrijf genomen moet worden.