Onderzoekers hebben een computermodel ontwikkeld dat kan voorspellen hoe de verbindingen tussen neuronen in hersenen georganiseerd worden. Het model moet het maken van een simulatie van hersenen vereenvoudigen.
Het simuleren van hersenen vergt complexe modellen en enorme hoeveelheden rekenkracht. Een van de projecten die zich met de simulatie van, vooralsnog kleine stukjes, hersenen bezighouden, is het Blue Brain Project van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne. De complexiteit van hersenen is bijzonder lastig te modelleren, niet in de laatste plaats door de vele verbindingen tussen neuronen. Om die te modelleren kunnen voortaan groeimodellen doorberekend worden om een stuk hersenen te simuleren.
De onderzoekers ontdekten dat hun model, waarbij dendrieten of vertakkingen van neuronen onafhankelijk van elkaar groeiden, sterk overeenkwam met de morfologie van echte hersenen. De gesimuleerde groei van neuronen en hun uitlopers kwam voor 75 tot 95 procent overeen met het organische sample. Dat zou de Blue Brain Project-medewerkers een krachtig hulpmiddel in handen geven om een realistische simulatie van hersenen te maken zonder jarenlang de verbindingen tussen neuronen te hoeven uitpluizen.
De vrij willekeurige groei van neuronen, waarbij hun vorm en onderlinge interacties de belangrijkste factor voor de organisatie van de synapsen bleek, verklaart ook waarom hersenen soortspecifieke eigenschappen vertonen. Het nieuwe begrip van hersenmorfologie zou een flinke stap betekenen voor de modellering van hersenen, inclusief het menselijke brein.