Wetenschappers hebben met behulp van speciale moleculen een systeem ontwikkeld dat door parallelle berekeningen meer rekenkracht moet hebben dan conventionele systemen. Het systeem is afgekeken van hoe de hersenen werken.
Volgens de wetenschappers is hun aanpak voor een moleculaire computer een poging om de manier waarop de hersenen werken te simuleren. Zo kunnen hersencellen veel verbindingen onderling leggen, wat een grote parallelle rekenkracht met zich meebrengt. Volgens wetenschappers bevat het brein ongeveer een miljoen keer een miljard verbindingen tussen hersencellen, de zogenaamde witte stof.
De moleculaire computer werkt met ringvormige ddq-moleculen, die vier verschillende vormen kunnen hebben, afhankelijk van waar negatief geladen elektronen zich in het molecuul bevinden. Dat meldt Technology Review. Met kleine elektrische schokjes is het mogelijk om de moleculen tussen verschijningsvormen te laten switchen. Individuele ddq-moleculen kunnen verbinding met elkaar maken, tot een maximum van zes connecties.
Wanneer wetenschappers met een stroomschokje een configuratieverandering in het ene ddq-molecuul bewerkstelligen, werkt dit door in alle andere moleculen waarmee verbinding wordt gemaakt. Daardoor wordt een elektrisch circuit nagebootst, waarbij het elektromagnetische 'startpunt' van het moleculaire netwerk wordt bepaald door de schokjes die worden gegeven.
Een netwerk van ddq-moleculen kan gebruikt worden om berekeningen parallel uit te laten voeren. Wetenschappers hebben 300 van deze moleculen op een goud-substraat geplaatst, en vervolgens het systeem zo gemodificeerd dat de warmtediffusie in een geleidend medium werd berekend. Ook kan het systeem berekenen hoe kanker zich verspreidt door weefsel.
De vinding moet ertoe leiden dat computers in de toekomst kunnen beschikken over veel meer rekenkracht dan met tot nu toe bekende methodes het geval zou zijn geweest.