Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een molecuul ontwikkeld dat zich door de rotatie van de vier 'benen' voort kan bewegen. Het 'voertuig' op nanoschaal wordt aangedreven door elektrische energie.
In 1999 ontwikkelde de Groningse scheikundige Ben Feringa en zijn onderzoeksteam een molecuul dat werd aangedreven door licht. Het molecuul bestond uit een statisch deel en een roterend deel dat werkte als schroef of propeller. De wetenschapper is er nu in geslaagd op basis van zijn vinding een 'vierwiel-aangedreven' voertuig op moleculair niveau te maken.
Het nanovoertuig bestaat uit een langwerpig middenstuk waar vier peddels aan bevestigd zijn. Met de punt van een scanning tunnel microscoop wisten de onderzoekers het molecuul van elektriciteit te voorzien. De elektronen veranderen de vorm van de riemen, waardoor deze roteren en het voertuig zich voortbeweegt.
Het project, waarbij onder anderen ook medewerkers van de Universiteit Twente betrokken waren, wist het voertuig op een koperen laag in een vacuüm gecontroleerd voort te laten bewegen. Met tien 'stappen' zou het voertuig 6 nanometer kunnen afleggen.
De demonstratie wordt als een belangrijke stap in de ontwikkeling van nanomachines gezien. Feringa gaat zich nu richten op het beter controleren van de besturing. Zijn onderzoek prijkte op de cover van het wetenschappelijke tijdschrift Nature van afgelopen week.