Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een elektromotor ontwikkeld die uit een enkele molecuul bestaat. De motor is twee ordes van grootte kleiner dan de huidige recordhouder en meet slechts één nanometer in doorsnede.
Een groep medewerkers van de Arts and Sciences-faculteit van de Tufts-universiteit in de Verenigde Staten ontwikkelde 's werelds kleinste elektromotor. Het vorige record betrof een elektromotor die een doorsnede heeft van 200nm, maar de moleculaire variant van de Amerikanen is slechts 1nm in doorsnede. Eerder werden al wel moleculaire motors gemaakt. Deze werden echter niet door elektriciteit aangedreven, maar door chemische reacties of onder invloed van licht.
Het team van de Tufts-universiteit maakte gebruik van een molecuul van butyl-methyl-sulfide, dat op een koperen ondergrond werd geplaatst. Een zwavelatoom in de molecuul diende als anker, waaraan twee rotors van koolwaterstof bevestigd werden. Die twee armen konden om het zwavelatoom draaien onder invloed van elektriciteit. De nanomotors zouden gebruikt kunnen worden om vloeistoffen in medische appatuur te helpen pompen of zouden in mems toegepast kunnen worden.
Om de moleculaire motor gecontroleerd te laten draaien, moesten de onderzoekers de testopstelling sterk koelen; de motor draaide bij een temperatuur van 5 Kelvin. Als spanningsbron werd gekozen voor een scanning-tunnelingmicroscoop, wat de praktische inzetbaarheid eveneens sterk beperkt. Voordat de moleculaire nanomotoren in de praktijk kunnen worden gebruikt, moeten die twee beperkingen overwonnen worden.