Linux-gebruikers krijgen OnLive aan de praat op Ubuntu

Een aantal handige Linux-gebruikers is het gelukt om het streaming gameplatform OnLive op Ubuntu 11.04 aan de praat te krijgen. Officieel ondersteunt OnLive het opensourcebesturingssysteem niet, maar met Wine draait de client alsnog.

Om OnLive, een platform waarop onlinegames gespeeld kunnen worden, in Linux aan de praat te krijgen, moet op Ubuntu 11.04 minimaal Wine-versie 1.3.27 geïnstalleerd worden. Na het installeren van een patch kan met een serie consolecommando's de OnLive-client worden gestart. Via OnLive kunnen Linux-gebruikers games spelen die tot nu toe niet op het opensourcebesturingssysteem beschikbaar waren.

OnLive, dat behalve op de pc ook op de Xbox 360 en PS3 beschikbaar moet komen, heeft nog geen officiële ondersteuning voor desktopversies van Linux. Momenteel zouden ondersteuningsproblemen OnLive ervan weerhouden om bijvoorbeeld een Ubuntu-versie te ondersteunen. Het bedrijf stelt echter dat OnLive al draait op Android, een besturingssysteem dat een Linux-kernel als basis heeft, en dat de vraag niet is of maar wanneer OnLive de capaciteit heeft om een Linux-client te bouwen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-09-2011 • 13:05

72 Linkedin

Lees meer

OnLive Desktop Video van 2 maart 2012
Desura-client wordt opensource Nieuws van 23 januari 2012
Desura brengt gameclient voor Linux uit Nieuws van 17 november 2011

Reacties (72)

72
69
44
0
0
18
Wijzig sortering
Dat is ontzettend mooi, snap niet dat Onlive het nog niet geport heeft. Ik denk niet dat de client erg veel code bevat.
Zal ook wel niet echt langzamer zijn, Guild Wars updaten was onder WINE soms tot wel 100 keer sneller als onder Windows (niet overdreven).

Ik zie dit nog niet werken op Android, misschien op de XPeria Play maar de rest van de telefoons heeft een rampenbesturing.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 september 2011 13:15]

Het hoeft ook niet erg veel code te zijn, maar je moet gegarandeerd andere api's aan gaan sturen dan onder Windows of Android. En dat kost een paar dagen werk bijvoorbeeld, terwijl je de afzetmarkt daarmee eigenlijk maar nauwelijks vergroot (terwijl Android een hele grote speler is in die markt).

Ik vind het eerlijk gezegd al heel wat dat de ontwikkelaars van OnLive hebben aangegeven dat er wel een Linuxport komt, ook al weten ze nu nog niet wanneer. Dat is al veel meer dan we gewend zijn van ontwikkelaars. :)
En misschien gaat de adoptatie van Linuxdistributies voor gamers wel weer een beetje omhoog op deze manier. Er moet een soort omslagpunt zijn waarbij developers Linuxgebaseerde systemen mee gaan nemen. Hoe meer we die richting op gaan, hoe minder mensen Windows moeten gebruiken als ze op de PC willen gamen. Dat zou een goede zaak zijn denk ik. :)
Als ik als bedrijf met een paar dagen werk een geheel product kan porten en zo mijn doelgroep vergroot met pakweg 15%, dan zou ik het zeker doen.
De vraag is echter: hoeveel groter wordt je doelgroep eigenlijk precies? 15% lijkt me wel erg veel; dat zou betekenen dat 15% van de gamers een Linuxdistributie zou draaien.
Daar komt bij dat een paar dagen werk (wat ik ook uit de lucht grijp omdat ik geen inzicht heb in hoe OnLive in elkaar steekt; het zou bij wijze van spreken 2 weken kunnen kosten en je hebt wel iemand nodig met verstand van programmeren tegen de LInux-api's aan) best wel veel geld is.

Ik zie het graag gebeuren trouwens, ik gebruik zelf ook het liefst een Linuxdistro thuis, en Windows is er alleen voor de games maar. Ik ben alleen bang dat het voorlopig vooral aanmodderen blijft met Wine, waar ik overigens meerdere keren zwaar van onder de indruk ben geweest als ik zie wat voor games daar behoorlijk goed op draaien. Ik vind het een prachtig project. :)

[Reactie gewijzigd door Cyphax op 6 september 2011 13:57]

Neem de statistieken van de afgelopen 3 verkochte Humble Indie Bundles http://www.humblebundle.com/. Bij elke bundel was keer op keer het percentage Linux rond de 25% of op z'n minst even groot als het MacOS deel. Ik zie het best reel dat het percentage gamers met Linux 15% is, al is het maar Ubuntu eens geprobeerd hebben.
Vergeet niet dat een groot percentage van het aantal Windows gebruikers de computer inepten, bedrijven, enz zijn die niets van gamen moeten hebben, die vallen niet in je doelgroep.

Verder, als jij denkt dat een paar dagen werk al teveel is, op een product dat een jaar of anderhalf moet hebben gekost om te ontwikkelen, dan........ben ik sprakeloos.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 6 september 2011 14:18]

Die Humble Indie Bundles zijn dan ook wel heel populair onder IT kenners. En het percentage Linux gebruikers onder IT kenners is toch wat hoger dan bij de Massa.

Nee ik moet het met Cyphax eens zijn, de Linux gebruikers zijn nog niet belangrijk genoeg vanuit een commercieel oogpunt.

(al zou ik gelijk overstappen wanneer ik lekker kan gamen onder Linux)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 6 september 2011 14:33]

De vraag is of je je als gameproducent wil richten op die erg concurrentiële massamarkt of dat je gaat voor een veel makkelijkere markt zoals spelletjes voor Linux. Met minder inspanningen kun je veel hogere marges halen op de verkoop.

En dan heb je nog het potentiële voordeel dat je een streepje voor hebt op andere uitgevers als Linux verder groeit. Als uw Windows-only concurrenten besluiten dat ze ook naar Linux moeten, dan zullen ze moeten opboksen tegen uw marktaandeel en uw ervaring. Mogelijk kun je je bedrijfje dan zelfs verkopen aan een grote gameproducent tegen een erg hoog bedrag.
Echter is het natuurlijk ook zo dat een hoop Windows gamers gewoon de game pira... erm, "kopen", en er volgens mij onder Linux gebruikers meer animo is voor dit soort diensten, omdat het extra mogelijkheden biedt. Ze kunnen dan ineens een game spelen die ze niet onder wine kunnen draaien, of misschien hebben ze wel geen zin in geklooi met wine.
Komt nog bij dat alle Windows gamers die ik ken, hun games meestal van het internet plukken, en dus niet bereid zijn te betalen voor een dienst die iets aanbiedt wat ze ook "gratis" kunnen doen, terwijl Linux gebruikers gemiddeld een stuk minder illegale software gebruiken, en dus potentieel sneller klant zullen worden.

offtopic:
Ik heb vaak het idee, dat voor een hoop mensen dé reden om op Windows te gamen juist het grote makkelijke illegaal aanbod is. Onder Linux, Mac en consoles kom ik die "alles moet gratis" attitude een heel stuk minder tegen.
Anoniem: 282062
@Cyphax6 september 2011 14:24
Wel, ik zou op linux overschakelen met dank aan deze port.

Het is dus niet de vraag wat de huidige userbase voor onlive kan zijn, maar de potentiële userbase welke Linux als distro wilt draaien.
Ik vind het eerlijk gezegd al heel wat dat de ontwikkelaars van OnLive hebben aangegeven dat er wel een Linuxport komt, ook al weten ze nu nog niet wanneer. Dat is al veel meer dan we gewend zijn van ontwikkelaars. :)
Als het net zo lang duurt als de ontwikkeling van DukeNukemForever dan heb je daar natuurlijk nog niets aan.
Ik heb altijd begrepen dat het makkelijker is om iets vanaf het begin multiplatform te ontwikkelen dan halverwege een platform toevoegen... ik verwacht dan ook dat de port van onLive zelf een Wine-port zal zijn..... wat natuurlijk leuk is, maar niet echt wat je wil...
Mijn Android tablet via HDMI aansluiten op mijn TV en dan via een bluetooth controller de game besturen.

Het leuke is dat het allemaal native kan... Dus zoeken naar apps ed is niet nodig (tenzei je een nog niet ondersteunde controller gebruikt)
en onlive is net zoiets als steam ?
Nee. OnLive rendert games op hun servers en streamt de video & audio output naar je gaming device (PC, console, tablet, smartphone). Daardoor hoef je zelf geen krachtige hardware te hebben om toch graphics van hoge kwaliteit op je scherm getoverd te krijgen.
Onlive is een game streamingdienst. Je hebt dus geen giga gfx kaart of processor nodig, maar gewoon de onlive client.
Onlive kan draaien op android, windows,... en nu ook op linux. Je speelt dus eigenlijk spellen die op de servers van onlive draaien en dus jouw pc niet belasten. Super systeem.

Daarnaast heeft onlive een eigen console (heel populair in amerika) welke je aan je tv kan aansluiten en zo alles van onlive kan spelen.

Voor aankoop (of huur) kan je veel games ook testen voor een halfuur. Er zijn ook abbo's van bvb 10 eurie per maand waarmee je x games kan spelen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 282062 op 6 september 2011 14:30]

"kan met een serie consolecommando's de OnLive-client worden gestart"

ROFL

Het enige wat ik zie is dat ze Wine OnLive laten starten. Als je de installer gebruikt zul je een knopje in je startmenu hebben... Laat dat console verhaal maar achterwege; het werkt gewoon :-)
Misschien was _na_ een serie consolecommando's beter geweest:
http://onliveinformer.com...wsyc+%28Hacker+News+YC%29
Hij gebruikt maar één console commando, en dat is "start Onlive.exe".
Dat door gebruik van Wine verschillende windows progsels gedraaid kunnen worden is geen nieuws als je 't mij vraagt. Native zou een ander verhaal zijn, hoewel... onlive is ook al eens op een telefoon/tablet gedemonstreerd. Hardware die krachtiger is dan Onlive's eigen "game system" boxje voor aan je tv.

Uiteindelijk is het slechts een niet al te ingewikkelde client die een variable bitrate 720p videostream moet decoden en wat input moet doorsturen. Het echte werk gebeurt op de servers. Als het op tablets en underclocked Marvell chipjes kan, waarom dan niet in Linux. Die client komt er dus wel.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 6 september 2011 13:49]

Wow... volgens mij wordt 2012 toch echt het Jaar van de Linux Desktop!

*bukt*
Dat zou nog eens goed uitkomen!
Moeten de videokart drivers alleen wat beter worden voor dit soort situaties in Wine...
Videokaart word niet gebruikt bij Onlive.

Daarnaast wijst alles erop dat Onlive in 2012 toch eindelijk naar ons werelddeel gaat komen, en als ik met mijn Nederlandse creditcard kan betalen dan gaat mijn MacBook toch nog wel wat games spelen.
Haha, dan kunnen we vanaf nu ook van het gamingplatform linux spreken, briljant!
"Nu" is nog iets te overhaast, maar als er een makkelijk te installeren pakket met makkelijke updaters komt zou het veel gamers weg kunnen trekken van Windows. Mijn ervaring met Linux is echter dat makkelijk niet in het Linux woordeboek voorkomt. ;) Dus het zal nog even duren.
Dan is jou ervaring zeker van 10 jaar geleden? Ubuntu is gewoon makkelijker dan Windows, mijn moeder is overgestapt naar Ubuntu en wilt niet meer terug.
Tja, heb een paar weken Ubuntu gedraaid, begon zowaar te begrijpen wat ik aan het doen was. (dat dacht ik tenminste...) tot ik ergens een foutje introduceerde, waardoor
Ubu niet meer op wilde starten. Had iets te maken met bluetand...

Maat van me erbij gehaald, draaide al jaren linux, oordeel: opnieuw beginnen is beste...

voor de gemiddelde gebruiker is Ubuntu perfect, voor de expert ook,
voor alles wat er tussen in zit (ikke dus ook): Laat maar...

Disclaimer: MIJN mening op basis van MIJN ervaringen
Dit soort dingen gebeuren echt ook met Windows wanneer je je Windows registry verklooit. Of een hele host van andere oorzaken zoals corrupte DLL's, drivers etc om van virussen en trojans maar niet te spreken.

Ik heb met Linux echt nog nooit hoeven zeggen dat opnieuw beginnen het beste is en ik heb al heel wat keren mijn configuratie verbrast. Hier het vier stappen plan:

1) Start ie wel op en kun je niet inloggen? Maak eens een nieuwe user aan en probeer het dan eens. Als dat werkt, zit het ergens in je profiel. Begin eens wat .* diretories te moven en probeer het dan nog eens.
2) Als ie niet meer wil starten, start dan eens op met de oudere kernel (ja, die hou je ja).
3) Nog niet? Pak een live CD en doe een chrooted grub-update (dit is wat lastig, maar google is je vriend)
4) Nog niet? apt-get --reinstall is je vriend...
Je hebt je systeem om zeep geholpen door iets dat met bluetooth te maken had? Sorry hoor, maar dat klinkt als een gevalletje "ik denk dat ik ergens verstand van heb en niets houdt me tegen om ongestoord te gaan klooien tot het stuk is". Je moest eens weten hoe vaak ik vroeger op zo'n manier een Windows systeem gesloopt heb. Windows is goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker, maar alles wat daar boven zit helpt het systeem net zo goed om zeep.
Ubuntu is leuk wanneer het werkt. MAAR: als het niet werkt, dan mag je 5 drivers en een kernel compilen.
Het probleem met Linux is vooral dat configuratiemogelijkheden en esthetische dingen een lage prioriteit hebben. Hierdoor geef je de indruk dat het meer voor developers is. Gevolg is dat de industrie het niet serieus neemt en het in een soort spiraal beland waarbij er nooit een commerciele game wordt uitgebracht of of goede binaire drivers (Nvidia)

Alhoewel, tegenwoordig gaat het met KDE4, GNOME3 en Ubuntu de andere kant op. Alles is nu mooi en 'fancy' maar de programmatuur vrij buggy.
Met die configuratie zit het juist wel goed. Vooral KDE stond altijd bekend om z'n eindeloze configuratie waar je uren in kunt tweaken (of dit ook voor KDE4 geld weet ik niet, ik ken zelf alleen KDE3). Eye-candy is de laatste jaren flink aan het verbeteren. Sinds de komt van compiz moet ook op Linux ineens alles flashy.
Alhoewel, tegenwoordig gaat het met KDE4, GNOME3 en Ubuntu de andere kant op. Alles is nu mooi en 'fancy' maar de programmatuur vrij buggy.
Klinkt als een ander veelgebruikt OS...
Maar het grote verschil met Windows is dat er nu onder Linux een gigantische overstap plaats aan het vinden is van de traditionele windows-achtige desktop naar andere modellen, die in de toekomst wel of niet succesvol moeten blijken. De Windows GUI is al sinds win95 hetzelfde, behalve dat het startmenu iedere release kwadratisch groter en onoverzichtelijker wordt... Logisch dat er met zoveel en zulke snelle veranderingen nog bugs in zitten. Ik verwacht dat het over een tijdje wel beter en stabieler zal worden.
Haha, dan kunnen we vanaf nu ook van het gamingplatform linux spreken, briljant!
dat was al jaren zo, alleen was het aanbod nogal karig. Maar ik heb me kostelijk geamuseerd met de titels van Loki Games destijds.
Die medewerkers van Loki Games hebben SDL gemaakt, mag ik ze heel dankbaar voor zijn. Als je nog eens een Linux game wilt spelen, kan je gewoon op de SDL site browsen naar open source projecten (desnoods voor Windows) maak je een paar veranderingen en compileer je het zelf.
Driewerf hoezee voor OS onafhankelijke software...
OS onafhankelijk icm Wine vind ik raar
Ik denk dat er via Wine tegen wat Windows specific spul aangeleund wordt. Dat is uiteraard een tijdelijke oplossing. Dat wordt ook veel gedaan met bijvoorbeeld niet-ondersteunde drivers, dan wordt via Wine het een en ander met windows emulatie gedaan. Netjes is het niet maar een leuke stap voorwaarts.
Wine is not an emulator.
Wine zorgt er alleen voor dat het bepaald Windows spul zo gauw en mooi mogelijk vertaald naar iets wat hetzelfde effect heeft onder Linux.
Blijft allemaal een vage definitie kwestie natuurlijk, hoe ze het zelf graag zeggen:

Wine is een open implementatie van de Windows API.
het wordt niet ge-emuleerd maar draait vrijwel direct. Framerates in de meeste games zijn hetzelfde of beter in Wine! Enkel veel specifieke ondersteuning mist.
inderdaad, sommige software draait sneller op wine onder Linux dan op dezelfde machine op XP.
Daar zijn tests van.
Het blijft niet prettig om er afhankelijk van te zijn, omdat er nog een hoop dingen niet werken.

Het is inmiddels wel redelijk volwassen en verbazingwekkend veel software werkt, mits je er wat tijd in stopt en voor de juiste dll's the originele versies gebruikt.
Het wordt steeds beter en het maakt Linux heel veelzijdig!
Geen definitie kwestie, sommige mensen hebben gewoon niet door wat emulatie betekend.
Wine is voor de unix achtigen wat cygwin is voor windows. Beiden emuleren niets maar implementeren een andere Application Programming Interface met een omgeving die daarbij verwacht wordt door de applicatie. Dus alles waar applicaties vanuit gaan als ze voor die API geschreven zijn.
Hiermee krijg je misschien het gevoel een soort windows te draaien op het os, maar je draait gewoon rechtstreeks op datzelfde os, maar maakt gebruik van een andere api. Er zit natuurlijk wel een klein beetje overhead in, omdat deze api's beiden niet naast de bestaande api draaien, maar erbovenop. Het zijn dus wel vertaalslagen, maar dat is geen emulatie.

Zie ook wiki: In computing, an emulator is hardware and/or software that duplicates (or emulates) the functions of a first computer system in a different second computer system, so that the behavior of the second system closely resembles the behavior of the first system

Cygwin heeft het natuurlijk heel wat makkelijker dankzij de open source aard van de applicaties die het laten draaien wil, plus de mogelijkheid tot compileren en aanpassen van de code van de applicaties zelf. Maar ook cygwin moet truukjes toepassen om het een op de ander te laten aansluiten.

[Reactie gewijzigd door cibrhusk op 13 september 2011 14:59]

Staat los van het feit dat iets niet OS onafhankelijk is wanneer Wine gebruikt wordt. Dat is het enige wat ik zeg ;) Oftewel, ik wilde niet weer zo'n anti FIPO reactie neerzetten dus ik zet een reactie neer waar hopelijk te FIPO poster gaat nadenken waarom zijn antwoord overbodig is.
true, MAAR - het opend wel duren als er nu eens 10.000 + users via wine gebruik van gaan maken (bijv omdat het de enige manier is om uberhaubt te gamen op linux) zou onlive ineens kunnen besluiten om dan maar WEL een linux client uit te geven...
Ik hoop dat ze het kunnen zien. Ik kan mij herinneren dat Eve Online ooit zijn Linux support heeft opgeheven, waarschijnlijk omdat de meeste Linux gebruikers niet de native client draaiden maar de windows client onder Wine omdat die beter draaide. Gevolg: CCP kon niet meer zien wie er onder Linux draaide en concludeerde dat er te weinig animo was...
Als ze de native client stoppen omdat toch iedereen op wine draait zal ook niemand die client missen toch?
Behalve dat kan ik me goed voorstellen dat mensen wine gebruiken. Een hoop developers leven nog in de jaren en gebruiken legacy X11 commando's voor fullscreen, waardoor je niet meer bij je desktop kunt zonder rare trucs. Als ze nou eens zouden leren dat je tegenwoordig tegen een windowmanager aan praat, zou dat al een hoop ergernissen en bug reports schelen.
Als ze slim zijn, werken ze achter de schermen om het goed in wine te laten draaien, maar geven ze geen officiele support. Daarmee zijn wij als linux gebruikers blij, en kost het OnLive niet zo heel veel extra geld.
de kleine client is niet geheel OS onafhankelijk natuurlijk (net als die van java dat niet is), maar met die client kan je wel alle spelen spelen die op onlive staan (net als dat je alle java software kunt draaien op elk OS).

en er is geen enkele reden waarom het niet zou werken op linux, en de client aanpassen is gezien de groter ervan veel gemakkelijk als een heel spel aanpassen.

maakt de client open source en je mag dit platform toch wel ongeveer platform onafhankelijk noemen.
Als dan, wanneer en ooit :)

Simpel, net als Java, iets is platform onafhankelijk wanneer het onafhankelijk is van een platform. Je vergelijking gaat niet op, je hebt een Java Runtime die platform onafhankelijk is, dit heeft niks met de java apps te maken want die zijn allemaal afhankelijk van de runtime. In het geval van deze client is hij pas onafhankelijk wanneer Wine niet wordt gebruikt. Wine wordt namelijk gebruik om al de afhankelijkheden (is dit een woord?:P) op te vangen. Dus nee het is niet onafhankelijk... Klaar

Maar ja, onlive heeft de app al klaar voor Android en de client kan dus wel onafhankelijk worden (op dit gebied dan he, hij draait al op OSx volgens mij)
Java draait alleen binnen de Java Virtual Machine. De Java Virtual Machine is alleen beschikbaar voor ( de platformen waar iemand een Java VM voor heeft geschreven ).

Wine draait Windows applicaties onder Linux en is een alternatieve implementatie van de Windows API.

Wikipedia over multiplatform/platform onafhankelijk:
Een multiplatform, cross-platform (of platformonafhankelijke) programmeertaal, softwaretoepassing of hardware-apparaat werkt op meer dan één systeemplatform (bijvoorbeeld Linux, Mac en Windows). Voorbeelden van multiplatform talen zijn C, C++, Java, JavaScript, Python, Tcl, Erlang, Delphi+Kylix en REALbasic.
Ik denk dat dat nog wel de beste omschrijving is van 'platform onafhankelijk', wat eigenlijk een onzinnige term is.
Volgens deze definitie is iets dus platform onafhankelijk als je een Windows applicatie weet te starten onder Linux.
OS onafhankelijk icm Wine vind ik raar
Waarom dan? Als ik wine gebruik om een Windows applicatie te draaien, op welke manier ben ik dan afhankelijk van een ander OS? Een win32 app op wine is niets anders dan een java app op een jvm. Er is geen dependency in wine op het Windows OS.
Ben ik dan de enige die dit niet zo heel knap vind? Tuurlijk er zullen wel wat aanpassingen nodig zijn in de config file maar dat is niet zo lastig als een installer voor Linux maken. Wine is gemaakt om Windows applicaties te emuleren, en ik wacht dan ook liever totdat er een versie komt die native onder linux werkt
Ik vind je reactie eerlijk gezegd nergens op slaan. Wine is een gigantisch project, dat een knappe prestatie op zich genoemd mag worden. Wine emuleert niet, Wine vertaalt API-calls van Win32 naar gelijkwaardige calls voor andere platforms, zoals Linux en OS X. Dit is niet emuleren. Wine doet geen processor na.
Tuurlijk wel, hij zegt toch niet dat wine niet knap is, maar dat het niet zo knap is om met de bestaande wine software een simpel windows programma te draaien op linux. Het is niet knap omdat wine al zo geavanceerd is.
Er wordt dan ook nergens gesuggereerd dat dat een knappe prestatie is? Als je de pagina genoemd in het artikel leest, zie je dat er een patch ontwikkeld is om OnLive te ondersteunen. Het is dus wel iets ingewikkelder dan "gewoon Wine".
Er zijn gigantisch veel programma's waarbij je een patch nodig hebt om het (fatsoenlijk) te laten werken op Wine, zo speciaal is dit dus zeker niet.
Ik ben super moderator voor UDK op WineHQ, is vrij depressief... Wine is gewoon niet klaar om UDK te draaien, en het zou zeker een prestatie zijn mocht ik dat voor elkaar krijgen.
Anoniem: 408059
6 september 2011 13:52
Liever een native app hoor... Werkt altijd stukken beter!
als het prima werkt met wine... hoe kan het dan stukken beter native werken?
Omdat je dan geen vertaal slag van instructies nodig hebt :) Dat een client zoals dit soepel werkt is natuurlijk niet zo speciaal aangezien de load native al minimaal is, maar toch kan het beter ;)
Omdat je dan geen vertaal slag van instructies nodig hebt
Wine vertaalt niet. Het is implementatie van de Windows API. Hierdoor worden de instructies van het Windows programma rechtstreeks, dus zonder vertaling, uitgevoerd.
Zoals ook in je reacties op de Fipo af te leiden is, heb jij nauwelijks een idee wat Wine precies is en doet. Jammer, want je mengt je in bijna elke reactiediscussie hier.
als het prima werkt met wine... hoe kan het dan stukken beter native werken?
omdat prima niet uitstekend is. Native is altijd beter, altijd sneller, altijd minder gevoelig voor rarigheden zoals ongedocumenteerde API calls die je bij WINE gerust nog tegen kunt komen.

Het enige voordeel wat je met Online hebt is dat je geen DirectX hoeft te doen (het is gewoon een videostream), dat scheelt al een bak complexiteit en ellende. Maar dat maakt een WINE variant bij lange na nog niet zo goed als een native variant.
Onlive is alleen een videostream, dus er zijn geen hidden bugs. Zodra je ingelogd bent, en alle toetsen doen het dan is er gewoon verder geen code in de client die bugs kan bevatten.
Het is niet altijd beter en niet altijd sneller. Dat sommige dingen niet zouden kunnen werken kan kloppen, maar het kan net zo goed zijn dat de software 100% werkt. Omdat de linuxkernel vaak sneller en efficienter werkt, kan de applicatie vaak sneller draaien. Quake en Live for Speed waren wel leuke voorbeelden, betere framerates onder Wine.

Dat maakt een Wine variant, indien goed geconfigureerd, minstens EVEN goed dan de native.
Moet je toevallig wel goed genoeg internet hebben wil je OnLive een beetje soepel kunnen draaien.
Ik draai dus SUPER laggerig OnLive en haar games. ik dowload dan ook maar 450 kb/s xd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee