EPic had daar bijv. toch geen probleem mee met UT? En er is voldoende commerciële software beschikbaar vandaag die zonder problemen werkt op vrijwel alle distributies.
Neverwinter Nights werkte ook op vrijwel alle distributies.
En dat is nu juist het probleem. Het werkte op *vrijwel* alle distributies, en dat betekent dus dat er ook distributies zijn waar het niet op werkt. De mensen die een dergelijke distributie gebruiken gaan dan klagen.
Zie hieronder: er is er al één nog voor het eerste spel uitkomt. "Waarom alleen Ubuntu?!"
Ook van oss pakketen ben ik al installers tegengekomen die perfect werken. En heb je bijv. al eens met desure gewerkt? Een open alternatief voor steam waarop o.a. volledige games beschikbaar worden gesteld (ook onder windows). Werkt perfect zonder dat er distro specifieke apps worden meegeleverd.
Desure ken ik niet want ik werk niet met Steam. Ik ken ook applicaties met installers (Nero Linux bijvoorbeeld), maar de meesten hebben er toch echt een lijst van officieel ondersteunde distributies bij staan en de disclaimer dat de werking op andere distributies niet wordt gegarandeerd.
Ik zou zeggen: verdiep je in de materie en maak geen aannamens.
Ik neem niks aan. Ondertussen ben ik 10-12 jaar met Linux bezig, en ik zie *elke* keer dezelfde problemen terugkomen, en ik loop er elke keer weer tegenaan. Een ervan is dat er teveel distributies zijn, die op teveel kleine puntjes verschillen, waardoor veel ondernemingen gewoon weigeren om Linux te ondersteunen.
Bijvoorbeeld, op het gebied van drivers: zelfs fabrikanten die open source drivers hebben (zoals voor mijn printer) zeggen "Dat ondersteunen we niet, de software wordt geleverd as-is, en verder is het uw eigen zaak".
Als ik het me goed herinner, zei Bioware dat zelfs over Neverwinter Nights. Je moest de Windows-versie kopen, en dan kon je een installer downloaden van de Bioware site om het spel onder Linux te installeren. Als je wilde installeren buiten de aangegeven distributies om (of zelfs, dezelfde distributie maar een andere versie), dan was het antwoord in geval van een probleem simpelweg: "Toedeloe, dat ondersteunen we niet."
Pas heb ik nog iets vergelijkbaars meegemaakt met mijn printer. Er wordt een DEB-installer geleverd, en een RPM-installer, en er wordt gegarandeerd dat die werken onder Debian 4.x t/m 7.x, Ubuntu 8.x t/m 11.x, Fedora 8-15, Red Hat (weet even niet welke versies) en Suse 9.x t/m 12.x. Onder Fedora 16 werkte het in elk geval wel.
Voor andere distributies dan de genoemden wordt expliciet niets gegarandeerd. Onder Arch moet je de installatie handmatig doen na het aanpassen van een stapel bestanden, onder Mint loopt de deb-installer vast vanwege missende bestanden.
Dus ja, die printer werkt op vrijwel alle grote distributies, maar "vrijwel" is in geval van software voor de gewone mens gewoonweg niet goed genoeg. Er zullen gegarandeerd mensen gaan klagen zodra een spel niet op "hun" distributie werkt, om wat voor reden dan ook.
Zolang Linux niet zo verandert dat ook closed source software in alle gevallen op alle distributies en versies werkt, zullen veel fabrikanten simpelweg hun vingers er niet aan willen branden, of ze zullen alleen de 1-3 grootste distributies ofzo ondersteunen.
[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 04:12]