Een groep wetenschappers uit Israël heeft een methode ontwikkeld om micro-elektromechanische sensors te printen. Daarbij maken de onderzoekers geen gebruik van silicium, maar printen ze met materialen die geschikt zijn voor implantaten.
Micro-elektromechanische systemen, meestal afgekort tot mems, worden in tal van sensors in consumentenelektronica gebruikt. Zo worden mems-sensors als versnellingsmeters en gyroscopen in mobieltjes ingebouwd. Die worden overwegend met behulp van lithografische technieken van silicium gemaakt, maar medewerkers van de universiteit van Tel Aviv ontwikkelden organische mems-sensors. Deze zouden in biomedische apparatuur, waaronder implantaten, ingezet kunnen worden.
De mems-sensors van de onderzoekers worden niet lithografisch geproduceerd, maar met een printtechniek vervaardigd. Daarmee zijn de wetenschappers in staat zeer flexibele membranen te maken, die onder meer in druksensors gebruikt kunnen worden. Het organische polymeer dat voor de productie wordt gebruikt, is veiliger voor implantatie in patiënten dan silicium-sensors en zou bovendien zuiniger zijn. Bovendien zouden druksensors met de polymeermembranen nauwkeuriger kunnen meten dan siliciumdruksensors. De Israëliërs willen hun printproces uitbreiden en niet alleen membranen, maar ook kleine pompjes en andere sensors produceren.