Hack maakt streamen meer content naar Chromecast-dongle mogelijk

Een developer heeft een hack ontwikkeld waarmee content van verscheidene bronnen met Googles Chromecast-dongle kunnen samenwerken. Normaalgesproken werkt de dongle alleen met Google-diensten en Netflix.

Volgens developer Koushik Dutta, die bekend is van het ontwikkelen van verscheidene Android-tweaks, zou de Chromecast-dongle met een hack audio en video uit alle bronnen af kunnen spelen. Daarvoor heeft de ontwikkelaar aanpassingen doorgevoerd in CyanogenMod, een populaire custom rom die geïnstalleerd kan worden op Android-apparaten. Met de software kunnen gebruikers content die zij af willen spelen via de Chromecast naar de tv sturen. Dit werkt onder andere met lokale content, maar ook materiaal dat elders is opgeslagen.

Alhoewel er een video is vrijgegeven waarin de functionaliteit werkend wordt getoond, is de benodigde software nog niet te downloaden voor Android-gebruikers. Waarschijnlijk is de ontwikkeling nog niet ver genoeg gevorderd om een publiekelijke release te rechtvaardigen. Onduidelijk is wanneer de tweak af moet zijn.

Google kondigde kortgeleden zijn Chromecast aan als een dongle waarmee content uit een select aantal bronnen is af te spelen op de tv. Voor de verbinding met de Chromecast wordt een Android-telefoon gebruikt. Eerder bleek al dat op de dongle een vereenvoudigde versie van Google TV draait.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Admin Mobile

09-08-2013 • 12:00

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
19
6
1
26
Wijzig sortering
Alhoewel er een video is vrijgegeven waarin de functionaliteit werkend wordt getoond, is de benodigde software nog niet te downloaden voor Android-gebruikers. Waarschijnlijk is de ontwikkeling nog niet ver genoeg gevorderd om een publiekelijke release te rechtvaardigen. Onduidelijk is wanneer de tweak af moet zijn.
Het maakt niet uit of de software wel of niet ver genoeg gevorderd is, apps voor de Chromecast mogen/kunnen nog niet gedistribueerd worden. Dit omdat de SDK nog aan verandering onderhevig is en Google wil voorkomen dat Chromecast apps masaal stuk gaan als ze de final SDK uitbrengen.
Daarom werken Chromecast apps atm alleen op dongles die voor dev purposes zijn gewhitelist.

Uit de voorwaarden van de SDK:
Warning: The current Google Cast SDK is a preview SDK intended for development and testing purposes only, not for production apps. Google may change this SDK significantly prior to the official release of the Google Cast SDK. We strongly recommend that you do not publicly distribute any application using this preview SDK, as this preview SDK will no longer be supported after the official SDK is released (which will cause applications based only on the preview SDK to break).

Applications using this preview SDK will work only on Chromecast receiver devices that are whitelisted for development. Google will provide whitelisting for Google Cast receivers for development and testing purposes until the final SDK is released. See Whitelisting your receiver.



Naar mijn idee werkt de "hack" als volgt:
Met de Chromecast API kan je in principe gewoon een url naar je Chromecast pushen, welke hij dan kan afspelen. Dit kan extern zijn: http://piet.nl/pannekoek.mp4 of local: http://192.168.1.10/pannekoek.mp4.
Ik ga er vanuit dat de aanpassingen aan het Android OS in Cyanogenmod naar je netwerk kijken, kijken wat video of muziek bestanden zijn en zo naar de Chromecast pushen.

[Toevoeging] Streamen van NAS zou in principe moeten kunnen, ware het niet dat de codecs van de Chromecast beperkt zijn naar de HTML5 standaard, dus in de praktijk moet veel materiaal getranscode worden[/Toevoeging]

[Reactie gewijzigd door LearnDriver op 9 augustus 2013 13:26]

Ik denk dat het niets te maken heeft met de Chromecast app voorwaarden. In het artikel staat
Daarvoor heeft de ontwikkelaar aanpassingen doorgevoerd in CyanogenMod, een populaire custom rom die geïnstalleerd kan worden op Android-apparaten.
CynogenMod is meer een 'eigen' Android versie dan een app, en ik denk dus ook niet dat er gebruik is gemaakt van de Chromecast API.
Het klopt inderdaad dat CyanogenMod meer is als een app, maar om video naar de Chromecast te sturen en te pauzeren etc. moet je contact zoeken met de Chromecast en daar gebruik je toch echt de API voor.
Ik vind het bijna wel iets voor Google om deze achterdeur expres op een kier te zetten, zodat geavanceerde gebruikers nog meer 'bang for the buck' kunnen halen uit een heel mooi en goedkoop product als de ChromeCast.
Dat is ook precies wat Google gedaan heeft. Ze hebben de source van de bootloader vrijgegeven (GPL) met daarin een makkelijk te vinden enorme "fout".

Het ding was niet voor niets op dag 1 al geroot. Waarschijnlijk zaten de ontwikkelaars met een stopwatch voor hun neus te kijken wie de weddenschap zou winnen.

Kan het gepatched worden? Tuurlijk. Moet ook wel, anders zullen content providers dit ding niet vertrouwen en gaan boycotten. Maar blijkbaar hebben ze bij Google gedacht: Deze batch is voor de diehard modders.

Voor de liefhebbers:
De Chromecast heeft een rescue functie die je bereikt door het apparaatje in te schakelen terwijl je de knop ingedrukt houd. Als je dat doet gaat hij zoeken naar een ondertekend firmware image op de aangesloten USB drive. (Locatie 0×1000). Die image wordt dan naar de crypto processor gestuurd voor controle. En daar komt het punt waar Google waarschijnlijk "Whoopsy, I guess we forgot something" als comment in de code heeft staan. Met de return value van die controle wordt niks gedaan.

Het gevolg is dus dat iedere gewenste firmware erop gezet kan worden en uitgevoerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door Nijn op 9 augustus 2013 13:12]

Het ding was niet voor niets op dag 1 al geroot. Waarschijnlijk zaten de ontwikkelaars met een stopwatch voor hun neus te kijken wie de weddenschap zou winnen.

Kan het gepatched worden? Tuurlijk. Moet ook wel, anders zullen content providers dit ding niet vertrouwen en gaan boycotten. Maar blijkbaar hebben ze bij Google gedacht: Deze batch is voor de diehard modders.
Waarom heeft Google dan de exploit meteen gepatched?
Omdat de mensen die gebruik willen maken van deze exploit de patch toch niet zullen installeren.

Aan de andere kant zullen ze wel moeten patchen om geloofwaardig te blijven tegenover de content providers.
Ik vindt het jammer van Google dat ze deze functionaliteit niet gewoon toegevoegd hebben, waarom via een achterdeur? als het alleen software matig is is het naar mijn idee gewoon onnodig beperkingen toevoegen. Ze brengen nu gewoon een soort van kreupel product uit terwijl het dus wel veel mooier kan.
Grote bedrijven zoals Google hebben een reputatie van kwaliteit hoog te houden. Wellicht konden ze niet dezelfde ondersteuning leveren voor die andere bronnen.
Onzin. Ze willen gewoon niet dat je diensten van derden kan gebruiken. Ze laten Netflix toe omdat je anders niemand zou overhalen een chromecast te kopen aangezien googles ergens diensten nog niet zo populair zijn. De aanname, dat ze de achterdeur met opzet op een kiertje laten staan is dan ook volstrekt onterecht. Een 100% beveiliging zou gewoon te duur zijn geweest en zodoende hebben ze softwarematig gedaan wat kon om "oneigenlijk" gebruik te voorkomen.

"Don't be evil" - daar houdt zich Google al jaren niet meer aan!
Had op de video al een comment geschreven om uit te leggen waarom dit is.

Dit is een "hack" niet zonder reden. Als ik goed begrijp hoe hij werkt dan merkt hij media streaming via de standaard methodes (series apis om gewoon een bepaald bestand zoals http://www.example.com/movie.mp3 op je scherm te streamen) gewoon op en zodra dat gebeurd toont hij een melding dat je het van je TV kan afspelen. Wanneer werkt dit dus? In alle simpele situaties waar geen extra functionaliteit aan de video is gekoppeld.

Stel dat je een app maakt, en om misbruik te voorkomen genereer je iedere keer dat een video word afgespeeld een persoonlijke key die eenmalig kan worden gebruikt (heb ik wel eens gezien), dan werkt dit dus niet. Stel je hebt advertenties in het midden (en @alle advertentie haters, wees blij met gratis videos en acepteer gewoon de ads) dan in het aller beste geval pauzeert de video op de TV en gaat je mobieltje plotseling advertenties afspelen. In het slechtste geval stopt de video op de TV volledig en staat het mobieltje nog steeds stil op het begin van de video.

In ieder geval, het is praktisch onmogelijk om dit goed stabiel te krijgen en alsof dat nog niet genoeg is zouden ontwikkelaars je haten omdat iedereen die volledige controle wilt dan plotseling (extreem?) veel extra moeite moet doen.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 9 augustus 2013 13:05]

Heeft er niets meer te maken, maar meer met de zakelijke kant.

Google wil gebruik maken van diensten van de entertainment industrie (boeken, films, series, ...) waar rechten aan verbonden zijn en waar men lang mag onderhandelen om een contract binnen te halen.

Als ze chromecast zomaar gaan ondersteunen met eender welke video, dan zullen hun "partners" dit opvatten als piraterij en zal Google hiervoor minder kans maken bij de volgende bespreking van een contract.

Dat Google het apparaat "gemakkelijk" hackbaar maakt, is het enigste wat ze (in mijn ogen) kunnen doen.
Dus alle media bedrijven beschouwen Apple TV als een mogelijkheid tot piraterij? Gezien Apple TV en AirPlay juist deze mogelijkheden bied. Bijzonder, gezien veel media bedrijven maar al te graag willen meewerken met Apple.
Je weet duidelijk niet waar je over praat: AirPlay direct ondersteunen vanuit iOS is iets dat in de app van een contentaanbieder aanegzet moet worden, en AirPlay screencasting is iets dat in de app eventueel juist uit gezet kan worden indien gewenst.

Airplay van computer naar TV daarentegen is niets meer of minder dan het HDMI touwtje vervangen door een (niet al te hoge kwaliteit) wireless draadje, en is daarmee ook inderdaad niet te controleren voor aanbieders.
Niet willen en niet gewenst zijn twee verschillende dingen.

Kan heel goed mogelijk zijn dat andere partijen van Google eisen dat het een gesloten platform wordt met de belofte dat ze vervolgens apps zullen ontwikkelen.
Nu blijkt dat Jan en Alleman het weer kan gebruiken voor allerlei zaken waarvoor het niet bedoeld is,
hebben grotere investeerders dan nog wel interesse om hun apps aan te passen voor chromecast.

Er zal wel een reden zijn geweest om een afgeleide van Android te gebruiken, maar of het idee ooit zal aanslaan is bij deze weer een beetje de grond ingedrukt. De pogingen van Google om de woonkamer binnen te komen zijn tot nu toe nog niet goed aangeslagen terwijl ze voortdurend pogingen ondernemen. Het trieste is dat externe partijen waar Google minder controle over heeft veel meer succes heeft met hun android sticks,
en de daar uit volgende dreiging dat andere systemen in zwang komen. ARM is een processor die niet is voorbehouden aan Android, en met de soc van tegenwoordig hebben ze genoeg grafische kracht om alle media af te spelen en ook nog eens te internetten.

In Azië is het al een fenomeen, Afrika zal ook volgen, Latijns Amerika is ook geliefd, EU en US kan een probleem worden, maar dat zullen ze niet tegenhouden. Veni, vidi, vici voor -nix, en Android is daar maar een hoofdstuk van. Wie weet wat we over vijf jaar op onze systemen hebben.
Dat is gewoon het verschil tussen bijv Apple en Google

Apple wilt alleen functies die voor 100% werken

Google doet dit tegenwoordig ook maar met als grote uitzondering dat ze de deur open laten voor de iets meer Die-Hard user

Het is dus waarschijnlijk een fucntie die nog veel bugs bevat en problemen oplevert... Dat is erg bij de massa maar een tweaker weet hoe ze daarmee om moeten gaan
Apple TV is ook alleen maar populair omdat mits jailbreak tot een HTPC kan omgevormd worden met XBMC. Dus volgens mij laat Apple ook een deur open.
ATV G3 (en dat is alweer een jaar of twee de enige die verkocht wordt) is nog steeds niet jailbreakbaar. De ATV G2 doet het op de tweedehandsmarkt mede daardoor juist beter -- meer dan de nieuwprijs van een G3.
Dat bewijst mijn punt. Apple TV is enkel populair omdat het gejailbreakt kan worden.
En hoe verklaar je dan dat jailbreaks/XBMC niet op de laatste ATV werken?
Hoe verklaar jij dat Google de eerste chromecast hack meteen gedicht heeft?
Inderdaad dat gevoel heb ik ook. Als het kan, waarom dan niet? Ik zie niet meteen kannibalisatie van hun eigen producten, eerder net de mogelijkheid om wat markt af te snoepen van standalone mediaplayers. Momenteel is het in mijn ogen niet meteen een nuttig apparaat. Je kan er youtube mee bekijken op televisie, en meer dan dat zit er niet in. Zo goed als iedere huidige televisie in de winkels kan dit ingebouwd via een app, of via streaming van tablet/smartphone, of via een aangesloten console/htpc/mediaplayer. Gezien ook de Nexus Q geannuleerd is wegens een gebrek aan features, zou je toch denken dat ze daar wat hebben van bijgeleerd.
omdat er licentie kosten aan verbonden kunnen zitten en misschien om een solide ervaring aan "gewone" gebruikers te bieden. Tweakers kunnen dan zelf lekker kloten en het systeem uitbouwen naar wat ze zelf willen
Dat kan je over alle producten zeggen, dus alles is kreupel?

Anyway het is toch overduidelijk dat Google hun eigen cloud wil promoten en daar dus duidelijk hun producten op af stemt. Lijkt me ook niet meer dan logisch. Daarbij kan je als het product je niet aan staat het ook gewoon niet kopen natuurlijk.
Het maakt de dongle natuurlijk veeeeele malen interessanter als je daarmee ook gewoon files van je server/nas kunt afspelen, in plaats van alleen maar middels plugins content van netflix, youtube en andere online-only bronnen te kunnen streamen. :)

Google zal wegens de één of andere reden er wel voor gekozen hebben om dit niet native in te bouwen, maar zoals de dongle nu is vind ik hem niet interessant, als hij echter ook files van je eigen netwerk af kan spelen wordt het een veel leuker apparaatje. :)

(Zoals er al best veel van die Android sticks zijn natuurlijk.)

[Reactie gewijzigd door GaMeOvEr op 9 augustus 2013 12:04]

Alleen draait de ChromeCast niet op Android maar op Google TV, wat een subset is va Android (vergelijkbaar met het OS wat op Glass draait).
Chromecast werkt op uitgekleede versie van chrome OS
Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat dit niet waar is.
nieuws: Chromecast draait niet op ChromeOS maar versimpeld Google TV
Alsof er zoveel verschil tussen zit onder de motorkap.
Dat is niet het punt, het punt is dat basvn sfranken verbetert met verkeerde info en dan ook nog eens omhoog gemod wordt. Zo krijg je dus foute infomatie.
Ja, okee, maar uiteindelijk gaat het om de mogelijkheden die je met een device kunt, niet de exacte versie van zijn besturingssysteem. :)

Dus op het moment dat dit device daadwerkelijk kan concureren met die android sticks, of beter nog, xbmc voor android kan draaien, heb je natuurlijk een bijzonder goedkope "mediacenter" dongle. :)

Volgens de review van anandtech (2e pagina) draait het iig een dusdanige versie van android, dat je zou verwachten dat dit compatible is. :)
Nee hoor, hij draait gewoon (een uitgeklede) Android. Dat is uitgebreid beschreven inmiddels.
Mooie vooruitgang, ik kan niet wachten tot hij op de Nederlandse markt terecht komt! Ik vraag me af wat de ziggo app hiermee kan.
Hoppa, in een klap een stuk interessanter om te kopen :)

In eerste instantie leek een Chromecast mij totaal niet nuttig, maar nu zijn de mogelijkheden toch stukken beter. Toch jammer dat ze dit niet standaard hebben ingebouwd..
Alles wat via een browser af te spelen is kan je zonder hack al streamen naar de Chromecast.

Video afspelen in Chrome, fullscreen zetten en met de browser extension naar de chromecast sturen

bron: http://iamdigitalnative.n...-set-top-box-for-the-web/
Voorlopig nog in beta en het werkt naar het schijnt niet zo vloeiend maar inderdaad, via chrome is alles te streamen.
Anoniem: 531109
@aval0ne9 augustus 2013 18:17
Maar Chrome moet het eerst wel zelf kunnen afspelen, en dat is gene vette.
Anoniem: 401650
9 augustus 2013 13:04
Waarschijnlijk is de ontwikkeling nog niet ver genoeg gevorderd om een publiekelijke release te rechtvaardigen

Hij mag het gewoon nog niet uitbrengen:
I'll do a video later, but I'm not allowed to distribute the APK, as that is against the terms of use of the beta SDK for the time being.

source: https://plus.google.com/1...9568835/posts/g5aagSb3n4A
Anoniem: 366449
9 augustus 2013 13:08
Wait wut? 1:15 Connected to glass? Meer mensen die dat opviel?
Hij is in de US en heeft een Glass, zo gek is dat toch niet? Staat gewoon los van Chromecast
het is dus niet echt een hack die streamen van meer content mogelijk maakt, het is een hack waarmee het aanleverende device zich voor kan doen alsof het een geaccepteerd device is, waarmee je dus wel eerste het device zelf moet hacken.. interessanter was dus als de chromecast zelf aangepast was zodat met elk ander device gestreamed kan worden, nu moet je sowieso nog eerst je eigen device rooten en voorzien van deze cynamod..
Dat komt omdat chromecast geen apps of apparaten moet ondersteunen, het zijn de apps en apparaten die chromecast ondersteuning moeten bieden om te werken. Of iets werkt met chromecast hangt niet af van chromecast.
Hmm, gewoon DLNA dus?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee