Technici van de Stanford-universiteit zijn erin geslaagd om diep in het lichaam geïmplanteerde elektronica draadloos van energie te voorzien. Daardoor kan de batterij aanzienlijk verkleind worden voor implantaten ter grootte van een rijstkorrel.
De technisch-medische wetenschap kan al minuscuul kleine elektronica ontwikkelen, maar de energievoorziening vormt een struikelblok. Het lukt de wetenschap niet batterijen veel kleiner te maken en daardoor blijft ook de elektronica waar de batterijen inzitten relatief groot. Er wordt al wel gebruikgemaakt van inductie voor de draadloze energievoorziening, maar hierbij vervalt het elektromagnetische veld snel, waardoor grote spoelen nodig zijn. Ook is het bereik beperkt.
De technici van Stanford ontwikkelden een systeem dat de voordelen van inductie met golven voor korte afstand combineert met de langeafstandswerking van golven die bijvoorbeeld voor draadloze communicatie gebruikt worden. Volgens de onderzoekers is er een sweet spot tussen de nearfield- en farfield-golven, die ze 'midfieldgolven' noemen. Het systeem met plat oppervlak wordt op de huid aangebracht en de midfieldgolven verspreiden zich via de huid verder in het lichaam op een manier die volgens de universiteit te vergelijken is met hoe geluid van een naderende trein zich via de rails voortplant.
Omdat het probleem van de grote batterijen uit de weg is geruimd, konden de wetenschappers een micro-implantaat ter grootte van een rijstkorrel ontwikkelen. Daarin zijn een spiraalvormige spoel, de geïntegreerde circuits, elektrodes en fixatiemateriaal verwerkt. Volgens het team kan de 'korrel' overal in het lichaam gebruikt worden, ook in het hart of de hersenen.
In het laboratorium is het draadloos opladen getest op een varken en is het gebruikt om een pacemaker in een konijn aan te drijven. Momenteel bereidt het onderzoeksteam zich voor op tests met mensen. Uiteindelijk moet het leiden tot een nieuwe generatie programmeerbare micro-implantaten, die gebruikt kunnen worden voor het monitoren van vitale lichaamsfuncties, het stimuleren van neurale signalen en het afgeven van medicijnen, meldt de Stanford-universiteit.