Het wordt ook allemaal wel erg ingewikkeld. ICT maakt zo veel mogelijk. Zo was ik verrast door de Londonse interactieve huisvuil container die MAC adressen registreerde. En dan ben ik toch wel de meest technorealistische persoon die ik ken.
D.w.z. ik denk na over technologie en hoe dat van invloed is op ons leven, op de maatschappij. Maar ik zag dat niet aankomen.
Als je wat ouder bent en je ebnt net even te vroeg geboren, dan snap je niets van klantenkaarten, hoe computers werken en hoe gegevens gekoppeld worden. Dit is een neiuwe wereld waarin we leven. Iemand van 80 die naar de AH gaat snapt dat allemaal niet.
Het punt van het CBP is vaak dat klanten op de hoogte moeten zijn van het verzamelen van gegevens, anders mag het niet.
Ik ken ouderen die een laptopje hebben en heel naïef zijn wat veiligheid betreft. En hoe en in welke mate er een informatie verzamelwoede heerst.
Ik vind het een enorm gevaar dat mensen steeds minder snappen van hoe de wereld werkt. Hoe een molen werkt dat kan iedereen nog snappen, oeroude technologie is makkelijker dan moderne. Niemand snapt meer hoe een tv werkt, of wat voor tech er allemaal in die modem zit. Het werkt, vraag niet hoe, problemen los je op met de helpdesk. Of je trekt de stekker er even uit...
Als het mis gaat in de samenleving, dan zijn er maar bar weinig mensen die het probleem kunnen oplossen.
Zo was onlangs nog een 1V uitzending over de stemcomputer, die ineens weer ingezet zou moeten worden. Blijkbaar, bleek uit onderzoek, wisten maar vier mensen in de overheid hoe het systeem precies werkte!
Als je niet snapt hoe iets werkt en waarom, dan verlies je de controle er over en zonder inzicht raak je kritiekloos.
Als ik dat even hyperbool stel, op een dag staat iemand voor een tv met een afstandbediening en noemt het een toverstokje en de tv een magische voorstelling.
Dan denk je al gauw aan de 'Time Machine' en de Eloi. Niemand snapt wat er aan de hand is en als het signaal klinkt raakt men in trance en loopt de eigen ondergrondse dood tegemoet.
En wij zijn ook in een trance, een trance van gehypte tech waar de samenleving niet klaar voor is en mee geconfronteerd wordt, klaar of niet.
De angsten van mensen, van de samenleving raken uiteindelijk verwoord in boeken en verschijnen als films. Dergelijke producties, zoals The Marix, ontstaan niet vanuit een zwart gat, maar vanuit een diepe, niet altijd herkenbare en onbewuste angst om genaaid te worden. De angst omdat je de wereld niet begrijpt en met je aan de haal gaat.
Dit zijn reële angsten. En ICT is momenteel daar waar de angst werkelijkheid wordt.
Om die reden vraag ik altijd wat het nut is van een technologie, welk probleem het oplost en waarom en hoe. En of het zelfs wel een probleem oplost of eerst een virtueel probleem bedenkt waarvoor het dan een oplossing is.
Reclame doet dit ook, het probleem is dat de witte kleding niet helemaal wt meer is, dus dien je dit middel te gebruiken. Maar is een wat vale witte broek een probleem? Eigenlijk niet. Want...is dat nu echt belangrijk? Of wordt ons verteld dat vaal iets slechts is? En wie bepaalt dat? Wie veroordeelt ons daarop? Niemand toch?
De maatschappij wordt te ingewikkeld en in het gemis van een begrip van hoe alles werkt, ontstaat misbruik en willekeurig groeiende vormen van technologie.
We hebebn heel hard een neiuwe serie documentaires nodig van James Burke. 'Connections'. Zie de docu's online...
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 22 juli 2024 21:13]