Japanners werken aan kunstmatige insectenbreinen

Japanse onderzoekers werken aan manieren om insecten aan robots te koppelen. Ze willen robot-insectenhybrides en kunstmatige insectenhersenen ontwikkelen die onder meer voor verkenningen bij reddingsacties ingezet kunnen worden.

De miniaturisatie van robots tot op het niveau van insecten wordt al decennia als een heilige graal gezien: wanneer de kleine robots op grote schaal en tegen geringe kosten geproduceerd kunnen worden en een vorm van intelligentie krijgen, kunnen ze breed worden ingezet. Zo worden voorbeelden als 'search and rescue' genoemd, waarbij een zwerm robotjes een rampgebied in kan trekken om naar overlevenden te zoeken. De Japanners benaderen het probleem op twee manieren: enerzijds trachten ze hybrides tussen robots en insecten te bouwen, anderzijds proberen ze de insectenhersenen in silicium na te bootsen.

Ryohei Kanzaki, onderzoeker en docent aan de universiteit van Tokyo, houdt zich met dat laatste bezig: hij onderzoekt al dertig jaar insectenhersenen met als doel ze te reproduceren. Ondanks de relatief eenvoudige bouw van insectenhersenen vergeleken met die van mensen, is het emuleren ervan geen sinecure. Zijn team koos een genetische aanpak om het insectenbrein te doorgronden en te manipuleren: met behulp van gen-modificatie slaagden de Japanners er onder meer in de geurgevoeligheid van motten te veranderen in lichtgevoeligheid.

De gemodificeerde motten werden gebruikt om een speelgoedauto te besturen op basis van geurstimuli. Deze hybride of cyborg werd een tandje verder doorgevoerd door alleen het hoofd van een mot te gebruiken, en de bewegingscommando's van de neuronen uit te lezen. Kanzaki denkt in de toekomst insectenhersenen te kunnen gebruiken om voertuigen te besturen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

14-07-2009 • 17:42

61 Linkedin

Lees meer

Kunstenaar implanteert rfid-chip in hand Nieuws van 23 augustus 2013
Walky: met iPhone bestuurde robot Video van 17 november 2009
Minirobot kan over water lopen Nieuws van 11 september 2004

Reacties (61)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 310180
14 juli 2009 19:54
@ Senghir :

Als je dat al erg vindt what about this? http://discovermagazine.c...le_view?b_start:int=1&-C=
of een "wireless flying-insect cyborg"?http://discovermagazine.c...he-pentagons-beetle-borgs


@Walletje :
Ik denk niet dat het gebeurt zoals jij suggereert.
Men gebruikt licht omdat dit beter gericht kan worden dan geur(denk ik) En waarschijnlijk zullen er wel verschillende motten "versies" gebruikt worden.

@ GhostShinigami
"...In another, more advanced, test, the team severed a moth's head and mounted it onto the front of a similar vehicle....
De hoofdjes gaan er wel degelijk af }>

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310180 op 14 juli 2009 20:14]

Het is zeer fraai dit soort ontwikkelingen. Zeker als je kijkt naar de voorbeelden die Cdude hierboven geeft.

In het artikel wordt verwezen naar gen-modificaties die de Japanners hebben uitgevoerd. In dat artikel worden allemaal leuke toepassingen gegeven, zoals het opsporen van drugs en het redden van menslevens bij natuurrampen. Dit lijstje is onzettend ver uit te breiden. Zover dat het ons ook wel eens zou kunnen bedreigen. We maken ons hier masaal druk om het bewaren van internetgegevens voor de overheid. Slechte zaak, maar als je alle reacties leest, dan wordt dat waarschijnlijk een failure van de eerste soort. Ze kunnen weinig kunnen aanvangen met die gegevens en de juiste mensen zullen ze net niet te pakken krijgen (door allerlei manieren waarmee het systeem omzeild kan worden).

Hier hebben we echter een ontwikkeling die ons wel tot nadenken moet aansporen. Veel ontdekkingen in het verleden hadden aanvankelijk positieve toepassingen. Echter de natuur van de mens maakt dat er ook toepassingen worden verzonnen waar we nu niet direct op zitten te wachten. Denk bijv. aan massa destructie wapens. Dit soort robotjes kan onze privacy echt op grote schaal aantasten. Zonder dat we het weten zijn er allerlei spionerende insecten in huis. Niets, maar dan ook werkelijk niets van wat je doet is nog geheim te houden....

Dit is zomaar één van de negatievev toepassingen die ik me zo bedenk. Als ik er een half uurtje voor ga zitten dan zal ik zeker een lange lijst op kunnen hoesten.

Zoals met alles in de wetenschap heeft iedere medaille zijn keerzijde. In het onderzoek dat Cdude aanhaalt, is het mogelijk om in de toekomst een complete verlamming (dwars-lesie) te overwinnen, dus op het eerste gezicht moet zo'n onderzoek echt doorgaan en hoge prioriteit krijgen. Maar het feit dat het tweede artikel van Cdude gesponsord wordt door DARPA, roept toch al weer de ergste vermoedens op......

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 14 juli 2009 21:47]

De Technologie tegenwoordig is echt ondenkbaar!

Straks gebeurd hetzelfde met de mens.
Dit kan allemaal nog erg fout aflopen.

Maar wel geweldig dat ze dit kunnen!
of deze; zelf lerende robot door gebruik te maken van ratten hersenen.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7559150.stm

of deze; wespen gebruiken als hulpmiddel bij hersenoperatie;
http://www.newscientist.c...oring-surgical-robot.html

of deze; andere kant op > robots aansturen door te denken
http://www.weirdasianews.com/2009/04/25/robots-owners/

Kan toch geen 25jr meer duren voordat AI/Robots/Bionic (op grote schaal) op mensen toegepast kunnen worden, ... speculeer ik :)

//edit
http://www.sciencedaily.com/ - leuke pagina als het interresant vind

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 14 juli 2009 19:05]

Er zijn gigantische obstakels te overkomen op weg naar wat wij leken (lees: niet wetenschappers) een echt AI kunnen noemen. De meeste wetenschappers in dit veld zijn toch echt wat voorzichtiger geworden met dit soort voorspellingen, tegenwoordig durven ze het liever niet te zeggen, en als ze realistisch zijn, hebben ze 't over honderd jaar of meer (ter vergelijking: in de jaren '70 van de vorige eeuw voorspelde een koplopende AI en computer wetenschapper dat binnen 8 jaar lopende, pratende, denkende autonome robots overal zouden verschijnen).

Je zou het misschien niet denken, maar de meest banale, alledaagse acties die wij mensen voor lief nemen zijn soms bijna onmogelijke taken voor onze metalen vrienden, en niet alleen op motorisch vlak (en het aansturen daarvan), maar ook hogere denkfunctie en zelfs simpele mentale uitdagingen zijn nog behoorlijk ver weg in het veld van AI. En nou blijkt het toch niet zo makkelijk om een werkelijk 'lerende' robot/AI te maken. Daar veranderd helaas niks aan door de jaarlijkse toestroom van prachtig choreografisch dansende en zingende Japanse robots, al zijn 't wel echte hebbedingen :P
+1Anoniem: 135819
@jacobvdm14 juli 2009 21:25
Hangt dat niet vooral af welke richting wordt gekozen binnen de AI?
Een machine met de cognitieve vermogens van een mens ligt wellicht nog ver in de toekomst, maar je moet je afvragen wat het nut van zo'n machine is.
Aan de andere kant van het spectrum heb je machines als de Braitenberg-verhicles die op basis van extreem eenvoudige input al complex gedrag vertonen.
De mensheid kennende wordt het snel wespen met een dodelijke angel gebruiken moordwapen.
We mogen blij zijn in deze tijd te leven. Paar eeuwen terug veranderde er technologisch gezien maar weinig in een mensenleven. Tegenwoordig kan het niet snel genoeg :)
Misschien zag men het destijds ook als grote sprongen, denk maar dat de stoommachine, de microscoop van van Leeuwenhoek, de wetten van Newton etc in een relatief korte tijd op elkaar ondekt/beschreven zijn.

Een Science/Nature paper is voor de leek moeilijk tot niet te onderscheiden van een veel lager impact artikel uit bijv. acta neuropathologica qua belangrijkheid. Voor de uiteindelijk gebruiker gaat het nog veel langzamer.

Dus dat wij nu veel grotere stappen maken, denk 't niet, de highlights blijven hangen, hoe langer geleden hoe minder er blijft hangen.
Ik denk dat er toch wel degelijk een duidelijke versnelling zichtbaar is. Ga maar na, mensachtigen bestaan al zeker een miljoen jaar, homo sapiens meer dan honderdduizend jaar... En zet dan eens ontdekkingen op die schaal: Vuistbijl, vuur, wiel, landbouw, veeteelt, mechanische machines, stoommachine, verbrandingsmotor, computer...

In de laatste 500 jaar zitten bijna alle grote ontdekkingen en de eerste 50.000 jaar gebeurde er nijna niks. Tegenwoordig kun je het niet meer bijhouden. Je hebt tegenwoordig zelfs draadloze stroom!
De afgelopen 50.000 jaar zijn er wel gigantische sprongen gemaakt, ze zijn echter nu zo vanzelfsprekend en 'standaard' dat ze niet meer opvallen.
0Anoniem: 92624
@OddesE15 juli 2009 11:27
Meer mensen = meer breinpower, dus meer innovaties.
En koste het vroeger moeite om een machine te bouwen van afzonderlijke onderdelen, tegenwoordig is dat makkelijker, doordat er voor alles onderdelen zijn.

Daarbij neemt het aantal combinaties exponentieel toe.

Op het moment dat we bijvoorbeeld anti-zwaartekracht hebben, wordt deze vinding over 'alle' uitvindingen gekruist. Dan krijg je dus zwevende meubels, zwevende schermen, zwevende bagagedragers, zwevend transportmiddelen, zwevende vanalles.

Kijk maar hoe het is gegaan met de computerchip. Die zit nu overal in! Van koelkasten, tv's tot bankpasjes.
Zelfs zoiets bassaals als een voetbal wordt al bijna uitgerust met chips om buitenspel of een goal te meten.

Als robotica (en dan vooral fijne motoriek en intelligentie) echt doorbreekt, zal het ook op alle gebieden een kruisbestuiving geven.
Want alles wat wij mensen doen, kunnen we dan door robots laten doen!
Van een robot-barbediende tot robot-verplegers, robot-bouwvakkers etc.

Echter is de juiste mentaliteit nog niet aanwezig om echt dat soot robots te bouwen. Mensen willen nu voornamelijk geld verdienen en niet zo zeer een probleem oplossen.
Als we inzien dat robots ons 'al' het lichamelijke werk uit handen kunnen nemen, worden veel mensen werkeloos!
Eigenlijk is een robot een vorm van oneerlijke concurrentie! Een werknemer zou daarom zelf in een vervanger moeten kunnen investeren.
Dus stel je bent bouwvakker en er komt een 'bouwvakkende' robot op de markt, dan moet de werknemer de mogelijkheid krijgen om hierin te investeren, anders raakt hij zijn baan kwijt. Maar aan de andere kant.. waar hebben we nog geld voor nodig?

Een legertje robots kan voor iedereen een huis bouwen. Kunnen voor iedereen een auto bouwen en voor iedereen voedsel produceren. Dus wat is geld dan nog waard?

Hier nog een verzameling interessante artikelen over robotica

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 92624 op 15 juli 2009 11:32]

Wat een flauwekul.
Dat die mensheid "een miljoen"jaar bestaat is volledig onbewezen. Ja ik weet dat ik nu alle meelopende, semi-geleerden van tweakers weer over me heen ga krijgen, maar toch kan ik het niet laten. Er is nl. geen enkel deugdelijk bewijs dat de aarde zo oud is, anders dan de uitspraken van wat "geleerden" op basis van eigen theorietjes die niet bewezen kunnen worden. Niemand kan nl. teruggaan in het verleden om het geheel op waarheid te testen. En dateringsmethoden zuigen als je zo ver in de geschiedenis terug wilt gaan.

Los daarvan... Dat de technologie nu zoveel harder gaat dan vroeger is ook niet gek. Iedere gamer die graag strategiespellen speelt weet dat het begin spel altijd langzamer gaat dan het eindspel. je bouwt namelijk voort op voorgaande kennis en ontdekkingen. Als je gaat kijken naar wat er écht wereldschokkende, richtingbepalende ontdekkingen zijn geweest, dan doet het verleden echt niet voor het heden onder.
Nu is het wachten op Marianne Thieme!

Overigens wel echte Science fiction taferelen die nu gaan plaatsvinden.
+1Anoniem: 90138
@jordy281114 juli 2009 23:55
Alleen is het nu geen fictie meer en dus gewoon science.

Toen ik voor het eerst in Ghostbusters op de Commodore 64 een gesynchroniseerde stem in krakende 8-bit hoorde zeggen "he slimed me!" vond ik dat ook ontzettend indrukwekkend. Moeilijk om je dat nu voor te stellen.
+1Anoniem: 225253
14 juli 2009 17:49
Hoe lang leeft dat dan, zo'n afgehakte mottenkop en later alleen hersenen?
een mot heeft geen hersenen maar meer een extra grote zenuwknop(punt).
voor de tweakers als een mens hersenen een volgroeide OS anno 2009 is, is de ''mottenhersenen'' een heel simpele vorm van MS-dos.
Dan geef je de mottenhersenen nog veel te veel eer. Ik denk eerder het niveau telraam, i.p.v. MS-DOS.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 14 juli 2009 20:03]

Met een hart-longmachine en de toevoeging van juiste voedingsstoffen in het bloed zou het theoretisch niet zo moeilijk zijn voor de mot om zijn levensverwachting toch nog te overtreffen. :P

[Reactie gewijzigd door RalphM. op 14 juli 2009 17:54]

0Anoniem: 225253
@RalphM.14 juli 2009 18:14
Dan moeten ze dat ook allemaal klein kunnen miniatriseren.
Heej als ze in japan ergens goed in zijn.
mss zelfs langer dan met een lichaam ;), tja alleen het hoofd hoeft te leven en ze zullen gewoon wss glucose en eiwitten allemaal essentiele stoffen in "spuiten"( of door osmose of wat dan ook) :*)

Maar ik vind het vooralsnog zielig voor het beest, ik bedoel, hoe zou jij het vinden om alleen een hoofd te hebben, maar jah dit soort onderzoek komt er veel ethosche vragen en bezwaren tegen.

Ik ben er niet fel tegen maar ik zou het zelf niet willen doen, ik ben dan ook nog geen wetenschapper :9 Mss dat ik nog ergere dingen ga doen, in de naam van wetenschap }>

[Reactie gewijzigd door Simyager op 14 juli 2009 17:56]

Als insecten al zoiets geavanceerd kunnen doen, stel je eens voor wat er kan worden gedaan met hersenen van grotere dieren! Van een rat. Daar hebben we teveel van en die hebben we niet nodig. Hersens van een rat kunnen dus gebruikt worden als supercomputers. Klein en efficient.

"De snelste supercomputer anno 2030: 4 rattenbreinen"
ik vind dit een enge gedachtengang...stel je eens voor wat er gedaan kan worden met de hersenen van zeg ik weet niet...een mens? Daar hebben we er ook teveel van....
Met een top segment uit Azië en een low segment uit Afrika?

Maar de maatschappij zal het sowieso de komend de 100 jaar niet toelaten, dus jij en ik zijn nog veilig.
Het is afwachten wat de normen en waarden zijn van de mens in de toekomst.
Destination Void van F Herbert, moet ik nu even aan denken. SF over ruimteschepen die bestuurd worden door menselijke hersenen.
0Anoniem: 52621
@ikt15 juli 2009 08:43
Kunnen we daar dan ook Moore op toepassen?
Elke 18 maanden een verdubbeling van het aantal rattenhersens?
Dus in 2033 hebben we een pc met 16 rattenhersens, en in 2036 64 rattenhersens...

Op een gegeven moment hebben we die rattenhersens niet meer nodig, en kunnen we ze perfect simuleren, maar drukken we het misschien nog steeds uit in rattenhersens. Of een afkorting. RH.
Net als met PK ;-)

In jaar 2100 hebben we dus pcees met GRH !
Ja of niet, 18 maanden is 1,5 jaar.
Dit is slechts het begin.
Als we een stapje verder zijn en wij mensen weten uit het metabolisme van insecten enegie te winnen en dit rendabel kunnen maken. Hebben we in principe de onuitputtelijke energiebron gevonden. Gooi je auto ff vol met kakkerlakken (of de hieruit gewonnen draberige substantie) en je kunt weer een paar honderd kilometer rijden :)

Het kweken van kakkerlakken is een eenvoudige klus, dat doen zij namelijk zelf al... met een klein beetje grondstoffen (voeding voor de insecten), kun je er zo een paar miljoen kweken.

Vraag me af of hier wel eens onderzoek naar is gedaan, lijkt mij een veel nuttigere toepassing dan insecten kunnen besturen en deze in te zetten op verkennings / reddings missies.
er staat toch niet dat ze echt zijn hoofd er afhalen.. ze kunnen het toch ook gewoon met lichaam en al, alleen uitlezen in het hoofdje? op die foto zie je m namelijk op een soort trackball staan, en verplaatsen de auto dus met de signalen van de trackball en niet het dier zelf (wel eens een programma over gezien op discovery) dus met die zin kunnen ze ook gewoon doelen op het uitlezen van de hersengolven enz (kan je bij de mens ook al, zijn al game applicaties die met een soort hoofd-scanner ding.. hersengolven kan opvangen)

verder erg gaaf allemaal hoe ver ze al zijn met dit soort dingen, binnekort: your friendly neighborhood fly, coming to your rescue!
Waarschijnlijk ook de natte droom voor het leger en overheden, denk maar aan spionage doeleinden :-)
Is alleen wel gevaarlijk:
Is er zo'n beestje ter spionage bij een vergadering slaat iemand het beest dood omdat hij er zich aan ergert.
Of nog ironischer: het beestje komt terug na de opdracht en de wetenschapper heeft het niet in de gaten en slaat het beestje zelf dood: rot mug! ;)
Ik zou eerder denken aan een biologisch stealth wapen.
Een mug volpompen met SOA's en dan targeten op the president. :+
0Anoniem: 52621
@MaartenC15 juli 2009 08:46
spionage anno 2030:

in plaats van een zendertje leggen we gewoon ergens een hoofd neer.. op een onopvallende plek natuurlijk ;-)
Ik wacht met smart op zelf-te-programmeren-usb-spinnen , die voor je de slaapkamer kunnen rondrennen op zoek naar muggen, vliegen en ander gespuis! klinkt scifi, maar ach, er komt een dag .... :)
Och die jappanners die kennen soms ook kleine moraalgaten. Het zou me verder niks verbazen als deze wetenschappers denken dat het straks ook toegepast kan worden op politieagenten.
Maar voorlopig dus nog insectensteinrobokop.
Aan agentenbreinen moet sowieso gesleuteld worden.
Horen we i.pl.v. het welbekende "wat zijn we aan het doen?": "Wat mot dat?"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee