Darpa en iRobot gaan flexibele robots ontwikkelen

De Amerikaanse robotfabrikant iRobot heeft een contract met Darpa getekend om 'chemische robots' te ontwikkelen. De robots moeten zacht en flexibel zijn en zouden bij reddingsacties ingezet kunnen worden.

Hoewel iRobot voor de consument vooral bekend is van de stofzuigende robot Roomba, maakte het bedrijf al eerder robots voor de Amerikaanse defensie. Zo is de Packbot op grote schaal door het Amerikaanse leger in Irak ingezet om bommen te ontmantelen. Het contract dat Darpa iRobot toegezegd heeft, moet leiden tot Chembots: robots die flexibel genoeg zijn om door openingen te bewegen die kleiner dan hun eigen fysieke afmetingen zijn. Hiertoe leidt iRobot een team van wetenschappers van de universiteit van Harvard en MIT.

Volgens de eisen van Darpa moeten de Chembots informatieverzamelende, autonome eenheden met een doorsnede van ongeveer tien centimeter worden, die zich binnen vijftien seconden door een opening met een diameter van één centimeter kunnen persen. Darpa lijkt naar levende organismen zoals insecten en octopussen te kijken als inspiratiebron voor het functioneren van dergelijke robots.

Het onderzoeksteam zou gebruik moeten maken van chemische technieken en materiaalwetenschap, gecombineerd met meer gangbare technieken voor robotica, om de Chembots te construeren. Het team heeft hiervoor, naast de nodige kennis, een termijn van meerdere jaren en een budget van 3,3 miljoen dollar. Darpa zou de flexibele eenheden op het slagveld willen inzetten om strategische gegevens te verzamelen. Daarbij zou gedacht kunnen worden aan het binnendringen van bunkers om materieel te onderzoeken of om gevangenen te lokaliseren. Voor civiele toepassingen zouden de Chembots ingezet kunnen worden bij zoek- en reddingsoperaties om gewonden of vermisten op te sporen.

iRobot Packbot

Door Willem de Moor

Redacteur

18-06-2008 • 17:57

26 Linkedin

Lees meer

Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009
Pentagon wil kattenbrein simuleren Nieuws van 26 augustus 2008
Microbots leren zelf samenwerken Nieuws van 5 juni 2008

Reacties (26)

26
24
5
2
0
1
Wijzig sortering
Dat lijk me een flinke uitdaging, om een robot van 10cm door een gat van 1cm te krijgen. Dat betekent dat het opgebouwd moet zijn uit heel veel kleine elementen. Om die gemakkelijk van elkaar los kunnen te maken en tevens op een sterke manier aan elkaar te kunnen koppelen, is geen peanuts. Ben erg benieuwd hoe ze de sterkte met de flexibiliteit en zachtheid willen gaan combineren (ik ken overigens geen insecten die zoiets kunnen, alleen weekdieren min of meer zoals de octopus die zich door kleine gaatjes kunnen wurmen).

Grovere en minder zachte (sterke?) varianten bestaan er al wel, zoals deze M-tran.
Ze zijn dan ook opzoek naar chemische producten om dit voor elkaar te krijgen. Denk aan elastiek en allerlei soorten rubber.
De truc is om uit te vinden hoe ze dit door middel van elektrische signalen gaan vervormen op dat het zich door dermate kleine gaatjes kan proppen en het kan bewegen.
Darpa heeft ook projecten lopen waar men vliegen op afstand bestuurd, en een camera op de rug van het beestje lijmt (nee geen sci-fi verhaal dat is een serieus project)

Ik denk dat deze jongens van iRobot, Harvard en MIT al lang een idee hebben hoe ze het zouden willen doen, en ik zou niet raar op kijken als iRobot dit plan aan Darpa aangeboden heeft omdat ze de inkomsten goed kunnen gebruiken nu ze aan het einde van een onderzoeks traject zijn gekomen met Harvard en MIT als partners.

Wat betreft de implementatie van zo'n robot ik denk dat je dan even moet kijken naar wat MIT, iRobot en Harvard de laatste paar jaar aan patenten hebben verkregen ik weet redelijk zeker dat als je die op een hoop schuift even schud en een beetje fantasie gebruikt je al snel het basis ontwerp hebt van de robot die in het artiekel beschreven wordt.
Ik moet direct denken aan het spel FLOW voor de ps3, waarbij je beestje in het midden een (on)zichtbare lijn heeft, en aan de zijkant allerlei uitsteeksels. Op een hoge snelheid voortbewegen zorgt ervoor dat door de waterweerstand de obstakels naar binnen draaien. Hierdoor is het beestje slanker.
Als ik mijn fantasie laat gaan.... (heb ik gelukkig veel van). Zou ik mij een zelfstandig bewegend "iets" kunnen voorstellen opgebouwd uit kleine elastische elementen gevuld met een gel die uitzet als je er energie aan toevoegt (licht, spanning, radio golven. Ect.).
Ieder pakketje heeft dan een eigen controle eenheid dat gefunctioneerd binnen een netwerk. Als je deze "cellen" klein genoeg maakt zou het snel genoeg moeten kunnen reageren om soepel te kunnen bewegen. Met de de juiste keuze elastisch materiaal kan je de vorm bepalen als de cel zich activeert. +/-vier sensoren in iedere cel om zijn huidige vorm te kennen en tevens geschikt om onderling te communiceren. Het zou dan inderdaad een octopus achtig geheel worden.
Ok laat mij maar fantaseren.

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 18 juni 2008 20:51]

Anoniem: 234683
@Timfonie19 juni 2008 03:24
Ik denk dat je het nog te mechatronisch bekijkt. Ik veronderstel dat ze meer richting slang, worm gaan, met een soort van kunstmatige spieren (niet deze op perslucht zoals van Festo).

Nog geavanceerder zou zijn als men de slang zich zodanig kan oprollen dat hij zogezegd 2 wielen krijgt aan zijn uiteinden. En door zijn in het massa te verplaatsen verrolt. Zo kan op een eerder gaaf terrein een goede autonomie gehaald worden.

Op eerder ruw terrein zou het dan weer voordeliger zijn een soort van spin/insect concept te werken.

Een combo van de twee: duizenpoot.
Dat lijk me een flinke uitdaging, om een robot van 10cm door een gat van 1cm te krijgen
en
(ik ken overigens geen insecten die zoiets kunnen, alleen weekdieren min of meer zoals de octopus die zich door kleine gaatjes kunnen wurmen).
Ik zag gister nog een vrij forse muis door een kiertje van 1CM in mijn gang ontsnappen :-) Was het niet zo dat sommige knaagdieren hun complete ribbenkas plat kunnen drukken?

[Reactie gewijzigd door roodbwoy op 19 juni 2008 10:17]

Katten kunnen dat ook, niet door 1cm dan, maar wel door kleine gaatjes :P
Anoniem: 185441
18 juni 2008 18:23
er is een stof die vloeibaar is en als je het magnetisch maakt hard is. Ferari gebruikt het in zijn schokdempers. misschioen zien we iets vergelijkbaars in deze uitvinding terug?
Het probleem daarbij is denk ik dat de robot zijn oorspronkelijke vorm uiteindelijk weer exact moet aannemen. Dat is met een dergelijke stof erg lastig.
zie hier voor meer info daarover.

Het is trouwens wel prachtig dat darpa graag zoveel uitgeeft :) Weliswaar heeft darpa een ander doel dan de gemiddelde wetenschapper, maar oorlog is vaak de drijfveer voor fantastische uitvindingen! Denk aan de magnetron (bedoeld als radar-achtig iets), satellieten (en dus GPS), rookmelder en vooral: de computer!
Anoniem: 237962
18 juni 2008 19:26
De makers van deze robot zijn volgens mij naar de sneak preview van "Wall-E" geweest voor inspiratie.
Mooi, dan kan mijn roomba stofzuiger over 4 jaar echt in alle hoekjes komen :D
Ze moeten een iets maken zoals die schietrobots uit Star Wars. Die dus als bol door het gat rollen en zich met uitklapbare poten stilzetten :P

@ThePiratemaster: magnetische vloeistof wordt al gebruikt in schokdempers voor legervoortuigen.
Anoniem: 243511
18 juni 2008 20:04
Een week geleden beweerde Tweakers.net met droge ogen dat de VS 15 miljoen euro per jaar spendeert aan robotica...

Dat is wat Darpa aan toiletpapier per dag spendeert. Beetje tegenstrijdig dus.
Waar haal je vandaan dat het meer is?
Darpa heeft voor dit project volgens het artikel een budget gesteld van 3,3 miljoen dollar.
Dat val nog netjes binnen de hele begroting van 15 miljoen per jaar.
Ik denk dat 15 miljoen wel redelijk is voor 1 project, maar niet waarschijnlijk dat de totale uitgaven van Darpa aan robotica dat bedrag is (denk aan de succesvolle vliegende robots e.d.). Er gaan miljarden om bij Darpa. Overigens hebben we naast oorlogs-artikelen, ook erg veel te danken aan deze organisatie, ik denk dat ze zichzelf wat dat betreft al redelijk hebben terugverdient in de maatschappij (Internet bijv.).
waarschijnlijk komen een hoop van die onbemande vliegtuigen enzo uit het zwarte budget? lijkt me net wat voor amerika...
Anoniem: 243511
@RoyBijster19 juni 2008 01:27
Hieruit bijvoorbeeld:

http://www.darpa.mil/body/budg.html

Dat overstijgt de 15 miljoen met enkele nullen, waar de 3.3 miljoen vanadaan getoverd worden is mij een raadsel.
deed me heel eventjes denken aan:
http://www.apple.com/trailers/disney/walle/

inclusief de mogelijke doeleinden :) Wall-e -> Waste Allocation Load Lifter Earth-Class
John: So this other guy? He's a terminator like you, right?
Terminator: Not like me. A T-1000. Advanced prototype.
John: You mean more advanced than you are?
Terminator: Yes. A mimetic polyalloy.
John: What the hell does that mean?
Terminator: Liquid metal.

Ik begrijp waar die gasten hun inspiratie vandaan halen :)
Dit lijkt mij een behoorlijke uitdaging voor het bedrijf. De Robots nu zijn vaak 'lomp' en alleen geschikt voor de hun toebedeelde taak. Een flexibele robot maken lijkt mij alleen te kunnen met een materiaal wat in staat is via microchips of beter nog nanobots zich om te vormen tot de gewenste vorm. High-tech zooi dus en niet goedkoop.

Wel zien we het slagveld zeer snel digitaliseren. UAV, Sarge, GPS input en on-eye displays veranderen de blik van het slagveld in hoog tempo. Maargoed, zoals een echte rednek zou zeggen, zelfs met dat high-tech speelgoed is een kapmes nog net zo dodelijk. Het word alleen moeilijker om met dat kapmes iemand te doden maar het kapmes word niet minder dodelijk.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 19 juni 2008 08:57]

Doet me denken aan "Metal Gear Solid" als ik die robot uit het plaatje zie...
Is er ook sprake van dezelfde "Darpa Chief"? :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee