Intel demonstreert robothand met 'zesde zintuig'

Onderzoekers van Intel werken aan elektrolocatie-technologie die het mogelijk maakt voor robots om informatie over objecten te verzamelen zonder fysiek contact met de voorwerpen te maken. Zij doen dit door vissen te imiteren.

Vissen kunnen onder omstandigheden op plekken waar het zicht slecht is dankzij een aanpassing van het zijlijnorgaan elektrische signalen uit de omgeving opvangen. Zo kunnen haaien dankzij hun sensoren, die ampullen van Lorenzini genoemd worden, de spiersamentrekkingen van hun prooien detecteren en zo hun voedsel lokaliseren. De onderzoekers, onder leiding van Joshua R. Smith, van Intel Research Seattle werken aan een implementatie van deze elektrolocatie om robothanden een 'extra zintuig' te geven.

Prototype robothandEen prototype van de hand kan niet alleen de globale vorm van een object detecteren voor het fysiek contact maakt, maar ook andere eigenschappen achterhalen, voor er daadwerkelijk contact optreedt. Zo kan de robothand meebewegen met objecten die het 'van plan' is te pakken, zoals in het filmpje te zien is, en onderscheid maken tussen verschillende objecten, zonder ze aan te raken. Een eerder prototype toont hoe de robot onderscheid kan maken tussen een met water gevulde fles en een lege fles.

De sensoren in de hand zijn van koper en aluminium gemaakt, waarover een oscillerend voltage wordt opgewekt. De andere sensoren, ook wel elektrisch veld-sensoren genoemd, detecteren het opgewekte elektrische veld middels inductie. Een object dat geleidend is, zoals organische materialen, dempt het opgevangen elektrische veld en dus de inductiestroom in de sensoren. Algoritmes zorgen voor interpretatie van de signalen, zodat toekomstige robots wellicht beter met alle variabelen in de omgeving om kunnen gaan.

Robothand met ef-sensor

Door Willem de Moor

Redacteur

12-06-2008 • 19:57

29

Reacties (29)

29
29
10
1
0
0
Wijzig sortering
ik neem aan dat de naam "zesde zintuig" refereerd naar het zesde zintuig van eens mens, en niet van de robot. Die hand kan toch niet ruiken of proefen neem ik aan? Zien wordt ook wel lastig :P. Zal dus het derde zintuig zijn ofzo.
Voor deze robot is dit volgens mij het eerste zintuig :D Hij heeft geen camera's of microfoons ook. Ik vraag me af hoe ver robot's zullen komen met dit soort technieken die zo ver liggen van de manier waarop mensen hun handen bedienen.

[Reactie gewijzigd door Andr01d op 22 juli 2024 22:20]

Ik denk dat die robots daar best ver mee kunnen komen. Voornamelijk omdat beeldverwerking nog er moeilijk is en zeker als daar 3D informatie uitgehaald moet worden zoals wij mensen doen om ons bewust te worden van onze omgeving.
Een laagje koper met aluminium met een oscillerende spanning daarentegen klinkt helemaal niet zo moeilijk en als dat genoeg is om afstands- of nabijheidsbepalingen te doen, dan zou een robot met een aantal van deze sensoren al botsvrij door een complexe omgeving moeten kunnen manouvreren.
Anoniem: 110977 @Andr01d13 juni 2008 10:00
Afhankelijk van een aantal zaken ver. Als dat ene zintuig goed ontwikkeld is en daadwerkelijk voor die job kan voldoen is het perfect.

Dat zie je zelfs in de natuur, in het donker het ene dier maar gebruik van echolocatie, de ander van infrarood of zoals hier beschreven electrodetectie.

Andersom, je zou geur, gehoor en zicht kunnen hebben, maar in een donkere kamer, vind je daar geen voetbal mee. Heb je echter alleen tastzin, dan vind je hem wel na verloop van tijd.
Het word een '6e zintuig' zogauw deze arm gemonteerd word op een mens.

Er zal dan wel goed nagedacht moeten worden over hoe die signalen doorgeven zullen worden aan de hersenen. Daarvoor zal dan toch één van onze andere zintuigen geprikkeld moeten worden. (dus toch niet helemaal een 6e zintuig)
En wij kunnen best wel onderscheid maken tussen een lege en een volle vles. :9

Ontopic:
Waar zullen ze dit voor willen gebruiken?
wellicht willen ze dit gaan gebruiken om de robot dingen die organisch zijn voorzichtiger vast te laten pakken. Er kan bijvoorbeeld minder druk gebruikt worden in het sluit mechanisme.
Het voorbeeld van de lege en volle fles is belangrijk.
Voor een lege plastieke fles moet je minder kracht gebruiken dan voor een volle fles.
Gebruik je dezelfde kracht, dan kan je de fles beschadigen (te hard) of valt hij uit "je hand" te weinig kracht).

Verder is de hand maar 1 toepassings voorbeeld van de sensor. die kan op heel verschillende manieren ingezet worden.

wat ik mij af vraag: is die niet gevaarlijk voor hart patiënten ?
niet noodzakelijk , al zou ik het liever een 7de of 8ste zintuig genoemd hebben.
als aanvulling op de al bestaande zintuigen.
Tel eens aan hoeveel we dan zitten ?
zicht, geur, geluid, drukgevoellig (tastzin), smaak, echolocatie, ampullen van Lorenzini.
of is dit nu net de mechanische vorm van het laatste zintuig.
en is echo locatie geen vorm van gehoor ? Blinden gebruiken dat ook.

Weet wel dat de mens ze niet allemaal heeft, en zij die beweren van ze wel allemaal te hebben, hebben ze niet allemaal op een rijtje :D leuke zinspeling ^^
het is toch wel zesde zintuig voor de robot, voor de mens niet, omdat als je ogen dicht doen, hoe kun je NOU weten of je het wel of niet moet pakken!
Voor robot is het erg doodsimpel, omdat in de vingertoppen (zoiets) zit een sensor ingebouwd... tja ze spelen vals ;)
Ze zijn schijnbaar erg overtuigd van de sensoren en de maximale druk die ze er mee uitoefenen: ik heb een vergelijkbare 'hand' een stalen pijp door midden zien knijpen door domweg de servos vol gas te laten gaan - niemand mocht ook bij dat ding in de buurt komen en je werd gewaarschuwd dat een handje geven vrij letterlijk zou kunnen aflopen :+

Wel erg gaaf dat ze een object en een gedeelte van de opbouw van enkele centimeters afstand kunnen 'voelen' :)
snippers tegenargumenten:
Ik denk dat de hand inderdaad wel wat kracht heeft (je hoort hier wel het plastic flesje kraken), maar ik kan me ook voorstellen dat die kracht tot een maximum beperkt is: zoals bij boormachines een soort 'ratel'-stand mogelijk is voor het indraaien van schroeven tot een bepaalde weerstand.

De 'vingers' hebben ook een soort rubber/lederen huls, waardoor het opject niet alsnog door de 'vingers' glipt, en een grip met minder druk (en meer oppervlakte) mogelijk maakt, zodat ook hier in de feedbackronde met een ruimere druk-marge kan worden volstaan? (als ie erg krachtig is, drukt ie natuurlijk alsnog door).
Lijkt me een handig extra zintuig voor die autonome voertuigen..
Ik wist niet dat Intel ook emt dit soort dingen bezig was (lijkt me meer iets voor SAMSUNG of SONY). Wat ik me nou afvraag, zal bepaalde apparatuur de sensoren niet gaan storen? BV een grote subwoofer, zal een magnetisch veld dit niet verstoren? Verder zie ik het voordeel boven meerdere camera's die zo diepte kunnen zien niet echt. Een robor zal toch eerst moeten zien waar hij iets op moet pakken, wat niet kan met alleen dit systeem omdat dit alleen voor dichtbij is. Als er dan toch camera's gebruikt moeten worden kan dit net zo goed gebruikt worden om te zien hoe iets vastgepakt moet worden en dus zijn deze (dure?) sensoren overbodig. Maar er zijn vast wel allemaal handige dingen voor te bedenken :)

[Reactie gewijzigd door jdm8 op 22 juli 2024 22:20]

Op deze manier zal een robot ook iets kunnen vinden waar hij het niet kan zien, bijvoorbeeld onder een tafel waar de camera overheen kijkt of iets dergelijks.

Bovendien denk ik dat dit voor industrie robots erg handig kan zijn op plaatsen waar te weinig ruimte is voor camera's en dure vision systemen. Maar daar is dit ook weer niets nieuws, de sensoren bestaan al tijden.
vergeet niet dat het hier slechts gaat om een prototype
Als je kunt zien zijn deze sensoren idd behoorlijk overbodig. Maar zoals je zelf al zegt zijn er vast een heleboel handige dingen voor te bedenken. Misschien is het op deze manier wel mogelijk dat die hand detecteert van welke stof een object gemaakt is en op die manier de druk die de hand uitoefent om dat object op te pakken aanpast. Zo vermijd je het risico dat je mechanische hand te hard knijpt in iets zodat het kapot gaat. Dan denk ik bv. aan robots die gebruikt worden in ziekenhuizen voor operaties.
Het valt mij wel op dat deze vingers erg traag reageren. Maar dat kan best komen door alle debug en analyse routines die tussen de calculaties verweven zijn.

Het is in ieder geval erg innovatief, en al ben ik tegen patenten in de huidige vorm (omdat ze volgens mij te breed en te snel ingezet worden) ze hebben het, naar mij mening, verdient.

Ik kan niet wachten tot ze er een chip van bakken die aanzienlijk sneller is. Ga zo door... :Y)
Het zou me niks verbazen als dit ding aangestuurd wordt door wat scriptjes en een parser.
Weet inmiddels uit ervaring dat dat bij het maken van dit soort (regel)systemen een stuk relaxter werkt dan voor iedere parameter die je verandert meteen een hele lap code opnieuw te moeten compilen en runnen.
Vandaar dan ook wellicht de traagheid in het systeem.
Dat kan, maar het is zowiezo een prototype qua hardware (wellicht niet zo gevoelig, wat ik ook denk aangezien er nauwelijks iets herkend wordt) en het wordt bestuurd met een laptop en niet een specifieke chip. Geen idee hoeveel berekeningen er nodig zijn overigens. ;)
Fantastisch die geluidjes; "I can't grab that", "Let me", etc :)
Zal ik dan de eerste zijn? "The cake is a lie" :P
Anoniem: 254433 @Vinnienerd13 juni 2008 00:36
Or rather "I don't hate you", "Put me down!", "Who are you?" :).


OT: gebruikt dit niet enorm veel stroom? Da's het eerste dat in me opkwam, anyway.
Een geavanceerde inductieve afstandssensor dus. Ook wel wervelstroomsensor genoemd.
Zo zat ik ook te denken. Eigenlijk is het niks meer dan een stuk al lang bestaande technologie. Een beetje overdreven om dat gelijk een zintuig te noemen omdat het op een robot wordt toegepast.
Anoniem: 237491 12 juni 2008 23:35
Als je dat soort signalen door kan geven aan je hersenen kan ej wel coole exoskeletten maken :+
Dit soort inductieve sensoren bestaat toch al heel lang? Wat is nu precies het nieuwe aan deze hand?
Compleet overbodig, maar voor zover ik weet neemt de Laterale lijn bij vissen in principe alleen maar druk verschillen waar. Bij haaien zijn (sommige van) deze cellen echter veranderd en nemen ze ook electrische signalen waar. Dit zijn die ampullen van Lorenzini.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.