Automatische angsthaas wint robotwedstrijd

De publieksprijs van de Human-Robot Interaction-conferentie is door een fobische robot van Nederlandse makelij binnengesleept. De Phobot zou kinderen met een fobie kunnen helpen hun angst stapsgewijs te overwinnen.

Phobot portret Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam won met de Phobot de ontwerpwedstrijd van de conferentie Human-Robot Interaction 2008. In het kader van het thema 'Leven met robots' demonstreerde Phobot hoe een robot kinderen met een fobie zou kunnen helpen om hun angst te overwinnen. De robot, gebouwd met Lego Mindstorms NXT, vertoont angstig gedrag in het bijzijn van bijvoorbeeld grotere robots. Door de robot gerust te stellen, zou een kind geleidelijk over zijn eigen angst heen kunnen komen, zo luidt de theorie. Kinderen met een fobie zouden kunnen leren van de vooruitgang waarmee de Phobot met behulp van geleidelijke gewenning zijn vrees overwint.

Phobot raakt in paniek wanneer hij geconfronteerd wordt met een andere robot: zijn gezichtsuitdrukking en lichaamshouding veranderen, de hartslag gaat omhoog en hij maakt bange geluiden. Door zacht tegen hem te praten en zijn handsensor aan te raken, wordt Phobot gerustgesteld. Een rfid-chip in robots of andere objecten zorgt ervoor dat Phobot ze als 'eng' beschouwt. Kinderen kunnen hun eigen angstniveau aan de robot kenbaar maken middels een met rfid-chips uitgeruste 'angstthermometer'; het huidige prototype kan echter nog niets met deze informatie doen. Bij de Universiteit van Amsterdam zijn de benodigde software voor de NXT Brick en andere informatie om de robot na te bouwen op aanvraag verkrijgbaar .

Phobot, de robot met een fobie

Door Willem de Moor

Redacteur

18-03-2008 • 14:46

34 Linkedin

Submitter: Mr_Phyro

Reacties (34)

34
28
8
6
0
0
Wijzig sortering
Het verbaast me altijd dat dit soort dingen nieuws zijn. De AI van die robot is zo ontzettend primitief:
ALS [rfid chip in de buurt] DAN [beweeg blokje en rij achteruit]
ALS [geluid] DAN [beweeg minder]

Verder lijkt de robot in de verste verte niet op een levend wezen.

Ik vind de interpretatie 'angst' en 'angstig gedrag' nogal ver gezocht. Als je een blokje verandert en de robot daarmee naar voren laat rijden is zijn gedrag ook te interpreteren als 'verliefd zijn' en 'knuffelen'.

[Reactie gewijzigd door poefel op 18 maart 2008 15:53]

De basis emoties zijn nu eenmaal zo. Ben je 'verliefd' en wil je 'knuffelen' dan rijd ook jij op het object van je lusten af.

Ben je 'bang', dan wordt het ingewikkeld: Je dood houden of wegrennen.

De staat van gevoel kan je interpreteren als een signaal van de kleine hersenen hoe zij de situatie beoordelen.

(Ok ik versimpel het wel erg, maar het is altijd verbazend hoe simpel een laag diertje zoals een slak in elkaar zit en wat het beestje niet allemaal kan doen met weinig hersencellen.)

Ik wou ook wel met zulke lego gespeel hebben in mijn jeugd moet ik zeggen..
Kinderen succesvol van fobien afhelpen kun je in mijn ogen op geen enkele manier als primitief bestempelen.
Dat heet, als het werkt. En daar wordt niks over gezegd. Waarschijnlijk heeft nog geen enkel fobisch kind deze robot gezien. En ik denk dat de reacties van de robot te primitief zijn om een goed resultaat te hebben.
Zn object detection kan nog wel een stukje beter zo te zien.
Die arme stoel :)
Ik vind het ding er zelf behoorlijk angstaanjagend uitzien. 't Is dat ze hem geen Terminator-achtige rooie oogjes hebben gegeven, maar anders... :)

Scherts, natuurlijk, het zal veel meer uitmaken hoe het ding zich gedraagt. Met een paar primitieve imitaties van menselijk gedrag kun je toch al een behoorlijk eind komen, aangezien we een bijna onbeperkt vermogen hebben om ons in te leven in dingen (ook als die dingen geen gevoelsleven hebben, of zelfs helemaal niet leven).
...een bijna onbeperkt vermogen hebben om ons in te leven in dingen...
Ofwel: fantasie. En dat vermogen is bij kinderen nog eens groter dan bij volwassenen, waardoor deze robot op kinderen waarschijnlijk meer effect zal hebben dan op volwassenen.
Niet helemaal. Fantasie is een stuk algemener dan dat. Je voorstellen dat je duidelijk niet levende teddybeer je begrijpt en met je meedenkt is inderdaad voornamelijk aan kinderen voorbehouden, maar ik bedoel specifiek het vermogen om wensen, verlangens, gemoedstoestanden etcetera te projecteren op dingen die die niet hebben maar die zich wel zelfstandig kunnen gedragen.

Dat is zeker niet voorbehouden aan kinderen: ook volwassenen kunnen hun auto of hun computer allerlei motieven toedichten, zelfs als ze rationeel beseffen dat het maar machines zijn die helemaal niets "willen" of "voelen". Het argument dat dit gewoon een makkelijkere manier is om het complexe gedrag te begrijpen gaat maar tot op zekere hoogte op.

Natuurlijk vervallen bij dit soort robots de scheidslijnen bijna helemaal, omdat ze specifiek geprogrammeerd zijn gedrag te vertonen dat wij als behorend bij een levend, denkend wezen opvatten.
Volwassenen kunnen dat zeker, het percentage huisdier-eigenaren (met name katten en in mindere mate honden-eigenaren) dat hun huisdier hogere emoties toedicht is behoorlijk groot
In welke mate dieren beschikken over vergelijkbare gevoelstoestanden als wij en in welke mate hun gedrag als zuiver mechanisch/instinctief is op te vatten is een nogal beladen onderwerp, maar inderdaad -- minder controversieel kunnen we hetzelfde zeggen over virussen of bacterieën, die alleen in abstracte zin dingen kunnen "willen" en heel goed als machines beschouwd kunnen worden.

Zonder veel controverse kunnen we wel zeggen dat "mijn kat heeft honger en hij wil eten" verwijst naar een echte gemoedstoestand bij de kat. "Mijn kat is een doortrapt wezen dat er genoegen in schept mij zoveel mogelijk op te houden als ik mijn woning verlaat" is waarschijnlijk overinterpretatie van veel simpelere gedragingen, maar in hoeverre dat nou "echt" het geval is is lastig te bepalen.

Uiteindelijk is het immers onmogelijk een perfecte lijn te trekken tussen "mechanisch gedrag" en "vrije wil", en er zijn goede argumenten aan te voeren dat het een kwestie is van gradatie. Maar dat voert ons naar gigantische filosofische dieptes die hier wellicht een beetje off-topic zijn... Zie zo'n beetje ieder boek en artikel ooit geschreven over A.I.
Onderschat dieren niet! In onderzoeken is vaak aangetoond dat dieren veel inteligenter zijn als je in eerste instantie zou denken. National Geographic Magazine heeft deze maand een flink artikel over inteligentie bij dieren. Ik heb me ernstig verbaasd over dingen als een papagaai die zich irriteerd aan z'n jongere vriendje die nog niet goed engels spreekt en zelfs zelf woorden vezint: appel noemt ie banerry omdat het naar banaan en bessen smaakt...
Anoniem: 19339
@MneoreJ18 maart 2008 16:01
Minder eng dan de Robotus Pinkus uit Rayman Raving Rabbids. :+
Nooit geweten dat de NXT zulke relatief ingewikkelde dingen kan doen :)

Ik vraag me wel af hoe een paar legoblokjes een gelaatsuitdrukking kunnen hebben, en of een kind zoiets herkend.
Nooit geweten dat de NXT zulke relatief ingewikkelde dingen kan doen :)
Zou daar geen custom progwerk voor nodig geweest zijn dan ?
Je kunt ook de informatie aan de PC zijde verwerken in plaats van op de robot, en dan kun je er ineens vrij complexe dingen mee doen. De brick zelf kan ook met C(RobotC) of Java(Lejos) en nog een paar andere talen geprogrameerd worden, dus je zit niet vast aan die standaart labview lego editor!

Het hele idee (mocht het werken) ziet er wel indrukwekkend uit, het zou kinderen inderdaad erg kunnen helpen, al denk ik dat dit proto type niet in kinderhanden onder een bepaalde leeftijd moet vallen.
De robot schrikt en rent naar achteren al klappend met zijn handen, dat moet duidelijk genoeg zijn voor een kind. Hoewel ik niet begrijp wat je aan een robot hebt die stikt van de fobieen.

[Reactie gewijzigd door Mentox op 18 maart 2008 14:54]

Wat je er aan hebt?

"Door de robot gerust te stellen, zou een kind geleidelijk over zijn eigen angst heen kunnen komen, zo luidt de theorie."

Lijkt me dus best nuttig! (mocht het ook daadwerkelijk helpen natuurlijk)
Verder is een robot die niet zomaar door kokende olie heen rijd of altijd de bumber van de tegemoed komende auto opzoekt minder handig dan de phobische robot.
Een fobie is een hardnekkige intense angst voor een bepaald object of situatie. Personen vermijden het voorwerp van hun fobie voor zover mogelijk. Lukt dat niet dan ontstaat een zeer heftige angst. Volgens mij is zo'n Robot ook geschikt voor wat oudere mensen om in gezelschap minder angst te hebben.....
zou 'ie ook werken tegen een robot-fobie ? :+

[Reactie gewijzigd door Leknaas op 18 maart 2008 15:49]

De robot, gebouwd met Lego Mindstorms NXT,
Hmm, ik zie het al voor me, kind wil de robot 'troosten' door hem ff flink te knuffelen.. Vervolgens zit ie met een bak losse onderdelen in de arm.. ;)
Ontwikkeling op zich is toch wel iets wat een groot toekomst kan hebben voor in de kinderpsychologie..
Anoniem: 190625
19 maart 2008 04:58
Een rfid-chip in robots of andere objecten zorgt ervoor dat Phobot ze als 'eng' beschouwt.

Goh producten waar rfid chips in verwerkt zijn zijn voor mij ook eng dus das goed bedacht laten we hopen dat er nu een generatie op staat die rfid chips ook zo eng vind !

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 190625 op 19 maart 2008 04:59]

En troosten helpt niet meer? :)
Anoniem: 196662
18 maart 2008 15:18
Door de vrouwenemancipatie werden kinderen opgevoed door de grootouders. Door de robotica gaan we ze nu bij een robot achterlaten...
Leuk concept en uitwerking maar kunnen ze niets uitvinden dat mensen vooruit helpt ipv iets dat kinderen mentaal gaat verzieken ipv helpen.
Waaruit trek je de conclusie dat dit kinderen mentaal gaat verzieken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee