Apenhersenen besturen robotbenen via internet

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de hersensignalen van apen te gebruiken om via een weblink een stel robotbenen in het Japanse Kyoto in beweging te brengen.

Science-magazine met rhesus macaque-aap De aan de Duke University werkzame onderzoekers pikten van een tweetal rhesusapen hersensignalen op via in het brein geïmplanteerde elektroden, terwijl de dieren loopbewegingen uitvoerden. De software van de wetenschappers viste vervolgens specifieke motorsignalen uit de data, die via het internet naar het Advanced Telecommunications Research Institute International in Kyoto werden gestuurd. Daar werden de door de apen uitgevoerde bewegingen in real time - op de lag in de internetverbinding na - door een stel robotbenen gedupliceerd.

De onderzoekers hopen de techniek in te kunnen zetten om verlamden, of mensen bij wie ledematen zijn geamputeerd, in staat te stellen om met hun hersenen een prothese te besturen. Daartoe hoeft dan enkel aan de gewenste beweging te worden gedacht. Maar gezien de afstand tussen hersenen en robotledematen bij het experiment heeft vermoedelijk ook defensie interesse voor deze technologie. Die zou soldaten of bomexperts immers in staat kunnen stellen om hun werk op veilige afstand te doen.

Door Mick de Neeve

25-11-2007 • 17:43

51 Linkedin

Lees meer

Aap bestuurt rolstoel met brein Nieuws van 4 maart 2016
'Menselijke robot' bestuurd via hersenen Nieuws van 18 december 2006

Reacties (51)

51
44
6
5
1
5
Wijzig sortering
maar waarom moet die aap nou in een Amerikaans lab zitten en de benen in Japan staan. Is 3 deuren verder in hetzelfde gebouw niet precies gelijk, nl. via internet worden de benen in ruimte C bestuurd door een aap in ruimte A?

Ik snap werkelijk niet waarom er altijd zulke immense afstanden tussen moeten zitten. Ik zou het juist tof vinden om die aap bezig te zien en dan naar de andere ruimte te lopen om daar een stel benen bezig te zien. IRL that is.
Op zich maakt het qua techniek niet veel uit echter je ziet vaak, omdat bij een dergelijk project veel expertise gebieden betrokken zijn, dat de kenniscentra (en hele dure apparatuur) op deze gebieden zich vaak niet in hetzelfde gebouw of zelfs hetzelfde campus bevinden. Vooral als de technologie nog volop in ontwikkeling is, is het lastig om deze experimentele opstellingen bij elkaar te brengen, dan is een netwerkverbinding tussen de twee natuurlijk veel flexibeler dan elke derde week van de maand in toerbeurt tussen America & Japan te pendelen met je prototypes om te kijken of het werkt.
Anoniem: 237962
25 november 2007 18:27
hadden ze daar ook niet gewoon mensen voor kunnen gebruiken??:S
wie laat er vrijwillig zijn schedelpan openen om daar electroden te plaatsen?
Apen ook niet hoor.
De aap is wat dommer (je zou het niet zeggen als je sommige mensen bezig ziet :P ), waardoor men makkelijker kan meten welke hersenactiviteit bezig is met lopen. Bij de mens zal dat vast wel wat ingewikkelder zijn.
Althans, ik kan voorstellen dat dit het punt is.
Een aap is vooral met zijn instinct bezig, terwijl wij mensen meer dingen doen. Maar tegelijk hebben wij best veel overeenkomst met die beesten.

Dat maakt het dus heel interessant.
instinct komt ook van de hersenen af ;)

als ik verlamd zou zijn in mijn benen zou ik met alle liefde electroden in m'n hersenen willen laten plaatsen als dat een kans zou kunnen betekenen dat ik protheses later kan besturen daarme.
Als je verlamd zou zijn zouden die elektroden vrij weinig nut hebben in dit onderzoek.
Ze kijken namelijk naar de hersenactiviteit bij het lopen en vertalen dat dan naar inputsignalen voor de robotbenen/protheses. Hiermee kunnen later dus ook protheses van verlamden bewogen worden door bepaalde hersenactiviteit. Maar het meten bij verlamden is een stuk lastiger omdat zij enkel aan lopen kunnen denken en het niet uitvoeren.
En jij dacht dat een bepaald hersendeel direct wordt uitgeschakeld, omdat de benen niet meer instaat zijn om te bewegen(door bijvoorbeeld een beschadiging aan de zenuwbaan)?

Het is misschien niet nuttig voor het daadwerkelijk onderzoek nee. Maar je zou bij gezonde mensen het loopproces kunnen meten, omdat vervolgens af te lezen bij verlamde mensen. (patternmatching tussen het opgenomen deel van de gezonde persoon en patroon van de verlamde). Alleen zal nu de prothese reageren ipv het daadwerkelijke been.

Waarom doen ze dat nu dan nog niet? Het meest voor de hand liggende is, dat er nog teveel problemen zijn bij het "recordingproces". Zei het de etiek of op technisch vlak.
Via fmri kan je kijken welke hersendelen actief worden bij welke beweging die je doet of van plan bent te doen. Met deze techniek kan je bij een verlamde die probeert te bewegen kijken welke van zijn hersengebieden actief worden bij elk stuk van de beweging die hij wil doen, dat patroon opslaan, en een connectie via de computer met de robotbenen verbinden (desnoods via het internet, alhoewel dat niet zo praktisch is als de patient zijn robotbenen aan zijn lichaam verbonden zijn lijkt me). Zo zou je dan kunnen terug wandelen terwijl je ruggenmerg onderbroken is. Voor wie meer wil weten over fmri:
http://en.wikipedia.org/w...agnetic_resonance_imaging

Je hersenen zijn ook plastisch. Dat betekent dat ze zich aan kunnen passen aan wisselende omstandigheden. Dit is de reden waarom mensen die blind zijn beter kunnen horen, omdat de hersendelen die instaan voor het gehoor dan een deel van de hersendelen overnemen die verantwoordelijk zijn voor het zicht. Stel dat je je hersenen dus verbind met die elektroden en dat die elektroden niet perfect correct passen, dan kunnen je hersenen dus leren zich aan te passen om die elektroden zo goed mogelijk te stimuleren en op die manier zo goed mogelijk de bewegingen te coördineren.

Ik vind dit prachtige ontwikkelingen, alleen hoop ik dat ze ooit veilig (infectierisico is vrij groot als je jarenlang met een vreemd voorwerp in je hoofd zit dat verbonden is met de buitenwereld, en hersenvlies- en hersenweefselontstekingen zijn niet echt zo onschuldig) en goedkoop genoeg gaan worden om ooit voor iedere verlamde patient een oplossing te bieden.
Nee, bij fMRI kan dat helaas niet: ten eerste is de temporele (tijds) resolutie te klein, en de spatiele (ruimte) ook. Dit heeft als gevolg dat je alleen van een paar duizend cellen tegelijk de (gemiddelde) activiteit kan meten en niet die van cellen zelf, daar zijn de MRI scanners niet goed genoeg voor. Daarnaast is een MRI scanner zo groot als mijn slaapkamer dus zal het lastig rondwandelen zijn met zo'n ding om je heen.

Wat ze hier doen wordt "Multiple Cell Recording" genoemd: het insteken van electroden in het gebied van de hersenen dat beweging coordineert (heel poetisch de motorcortex genoemd) en hier signalen van aftappen. Je vraagt de proefpersoon om een beweging met het been te maken en dan lees je een bepaald patroon af. Dan vraag je het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer, totdat je al die signalen kan middelen tot een heel "schoon" patroon (dit is een beetje kort door de bocht, maar het is gewoon heel technisch en niet makkelijk te begrijpen zonder kennis van neuronale vuurpatronen en zo...) en dan kan je, elke keer dat je dat patroon ziet, proberen om de gedachte aan die beweging te koppelen aan een beweging van het robotbeen. Duurt even maar dan heb je wat.

De reden dat ze dit nu nog niet kunnen doen bij mensen is heel simpel: je maag niet zomaar dingen in iemands hersenen steken, en dat is ook bijna onmogelijk zonder een of andere extreme groepering achter je aan te krijgen. Het insteken van electroden is ook niet zonder gevaar voor de patient, er zijn genoeg studies met dit soort dingen waar patienten aan bloedingen zijn overleden. Hersenen kunnen wel plastisch zijn, ze kunnen niet zoveel hebben...
maar het is heel gevaarlijk waardoor het misschien wettelijk niet mag
De aap is wat dommer (je zou het niet zeggen als je sommige mensen bezig ziet :P ), waardoor men makkelijker kan meten welke hersenactiviteit bezig is met lopen. Bij de mens zal dat vast wel wat ingewikkelder zijn.
Althans, ik kan voorstellen dat dit het punt is.
Een aap is vooral met zijn instinct bezig, terwijl wij mensen meer dingen doen. Maar tegelijk hebben wij best veel overeenkomst met die beesten.

Dat maakt het dus heel interessant.
Ze tappen de motorische signalen af, dus alleen wat ze doen, ze hoeven niet te begrijpen waarom. Dat zal bij apen niet veel anders zijn dan bij mensen, want het is evolutionair gezien ouder dan de afsplitsing mens/aap.
Dat er apen gebruikt worden en geen mensen, is eerder omdat je die niet zo gauw de schedel mag openzagen om er allerlei electroden in te prikken.
Je kunt dit idd bij mensen doen - maar bij de verlamde man die vorig jaar met gedachten een robotarm in beweging kreeg waren maar liefst 96 elektrodenimplantaten nodig. Dat is niet geheel zonder risico, en om die reden worden apen gebruikt bij dit soort experimenten.

Uiteindelijk is de hoop dat er met een kap van elektroden op het hoofd kan worden volstaan, en dat wordt in sommige toepassingen ook al gedaan. Daarmee kan in dit geval echter nog niet genoeg informatie worden opgepikt.
wat nou echt tof zou zijn is als er iemand aan de andere kant van de lijn zit en die de hersensignalen opvangt. Dan zou die 2e persoon precies hetzelfde gaan bewegen als de 1e persoon.

een manier om rivaliderenden te leren hoe ze het moeten doen en met welke spieren.
Anoniem: 107960
@JaWSnl25 november 2007 17:51
Dat is gewoon een soort mind-control :P

Op afstand-bestuurbare mensen lijkt met toch niks. Zouden zulke technieken ook in de gaming-industrie toegepast kunnen worden? Dan worden games pas realistisch.. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 107960 op 25 november 2007 17:52]

Ik vind heel veel vet met games, maar het idee van een implantaat in m'n hersenen om daarmee vet te kunnen gamen lijkt me toch echt niks.
Daar moeten ze wel hele goede marketingmensen op zetten om mij er van te overtuigen hoe cool dat wel niet is.
Ik vind heel veel vet met games, maar het idee van een implantaat in m'n hersenen om daarmee vet te kunnen gamen lijkt me toch echt niks.
Is een kwestie van tijd. Eerst wordt het toegepast door defensie, die verfijnen de technologie en dan wordt het langzaam aan mainstream omdat daar het grote geld zit. Maar denk niet dat we de eerste games kunnen kopen over 5 jaar. Daar gaat nog wel een paar jaartjes overheen. Voorlopig denk ik niet dat iedereen zomaar een naald in zijn knar laat prikken. Het moet hooguit met een soort badmuts (met bloemen!) gaan.

Op zich wel goed, want als je rechtstreeks dingen met je hersenen kunt aansturen gaat dat veel sneller; er hoeft geen vertaalslag plaats te vinden van hersenen naar ledemaat enzo. Dit gaat sneller en preciezer.
Denk maar aan The Matrix of aan eXistenZ. Waarom niet, wat we nodig hebben is een computer die de hersensignalen kan interpreteren en die feedback-signalen kan geven.

Het kan vast wel, maar we snappen nog bij lange na niet volledig genoeg hoe enzo :)
Denk maar aan The Matrix of aan eXistenZ. Waarom niet, wat we nodig hebben is een computer die de hersensignalen kan interpreteren en die feedback-signalen kan geven.
maar dan dat alleen, en niet leren denken op zichzelf ;-)
it tends to turn out bad when they teach a computer to think for himself.
apen + virtual reality..

hmmm.. lawnmowerman iemand?
Wat denkt een mens dan ooit voor zichzelf. Is het niet altijd het "ik wil"? (G'd betekent "de wil" en de mens is in G'd beeld gemaakt) Ik wil eten, slapen, sex, drugs en rock & roll,etc,etc?? Ik wil..... Dat heeft een computer niet nee, sedert het hem niet irriteert of pijn doet. En een computer hoeft ook nooit een leegte (ik wil) op te vullen met verkeerde dingen (ik wil). Want een computer kent geen leegtes. Een computer wil helemaal niets, sinds het hem niets doet. En daar laat ik emotie nog helemaal buiten beschouwing. Maar een computer kent geen enkele drift. Waar een mier nog bang is voor zijn leven als je hem jaagt met je vinger. En een mier echt niet meer is dan stof. Een mier is echt geen spook (ziel) die ergens rond vliegt dat een stukje stoffelijk lichaam opdrachten geeft zonder zelf ooit te begrijpen dat ie een spook is. Zoals de vis niet weet dat ie in het water zit. Zo heeft een mier net zo goed als een mens slechts een ziel die in zijn vlees leeft en vlees is. Wat zou een computer dan niet kunnen wat een mier wel kan? Willen?? Willen is heel makkelijk te weerleggen. Pak een vijand, trek hem alle vinger nagels eruit en observeer wat hij wilt. Als hij nog geen verlangens vertoont, dan snij hem langzaam de ledenmaten af. Als hij nu nog niets wilt, dan pak een levend object.

Om nou direct te beginnen bij liefde en lief hebben. Zoals een kind als pinokkio verlangde een echte jongen te worden. Begin gewoon eens bij DAS (Damage Avoidance System). Maar ach.... Wat goed doet voelen werkelijk..
Dat is gewoon een soort mind-control

Remote Body
(als variant op remote destkop :P)

[Reactie gewijzigd door Kul op 25 november 2007 20:27]

Anoniem: 127222
@Kul26 november 2007 08:58
Heel relaxed! Kan ik m'n was doen terwijl ik op me werk ben :D
hier een leuk verhaaltje over 'mentaal bestuurbare robots'

Dit is dus echt een eerste stap naar dergelijke technologie!
ik denk dat de sexindustrie hier een heleboel leuke toys mee kan maken :)
Dat zou erg goed zijn, want die hebben een hoop poen en kunnen de technologie stimuleren. Ik moet alleen denken aan die film van wat jaartjes geleden waarin ze ook iets dergelijks hadden gedaan. Iets met dromen/gedachten opslaan en afspelen op een willekeurig persoon. Had een vent een sextape opgezet in een een endless loop. Die lag dus de hele nacht klaar te komen en de volgende ochtend vonden ze 'm dood in de stoel... ;)
"Had een vent een sextape opgezet in een een endless loop. Die lag dus de hele nacht klaar te komen en de volgende ochtend vonden ze 'm dood in de stoel..."

dit klinkt behoorlijk als een broodje aap; misschien iets voor de Mythbusters ?
Je hebt over het stukje heengelezen waar hij het over een film had. Dat zal wel geen documentaire zijn geweest.
Anoniem: 237909
25 november 2007 18:52
ik dacht niet direct aan star trek maar eerder aan terminator of robocop. :)
me 2
de volgende oorlogen worden gevochten door op afstand bestuurde robots met guns door een stel gamers bij defensie,
BOEM oej deze is kapot NEXT!! reconnect en gaan
Lijkt me best wel handig, tijd voor implantaten :/ :P ;)
op den duur komt er meetapparatuur dat geen implantaten meer nodig heeft, gewoon een soort van haarband met sensoren en eventueel electronen die zich op een bepaald deel van de hersenen kunnen focussen, en dan heb je het zelfde.
dat heeft natuurlijk nog wel even nodig, maar tegen die tijd kan je als gehandicapte je pothese onderbinden en een soort van haarband om doen, of een pet op zetten met dat stukje techniek er in, en dan kan je dus gewoon lopen.
allemaal toekomstmuziek, maar zeker niet onmogelijk als je het mij vraagt.
Bah die laatste zin, ik hoef geen robotsoldaten. Als mensen inbreken en daardoor instaat zijn om die robots te besturen hebben we gelijk weer een wereldoorlog. En het wrk wordt er niet leuker op ook.
hiermee zou ik kunnen leren dansen :D

wireless headset op je kop, en voila! im the new michael jackson :P
Komop jongen nog een stapje verder mensen gekoppeld via een directe feed naar tanks e.d. Soort van Fear plot, 1 man die een robotdevisie aanstuurd. Lijkt me super. :)
Mensen die zeggen dat je straks enkel een helm/haarband hoeven te dragen hebben niet gelijk.

De reden dat het gebruik van 'hersen signalen' zo lastig is, is omdat de schedel er tussen zit. Die dempt de signalen en vervormd ze, hierdoor zijn enkel hele krachtige signalen te gebruiken (bijvoorbeeld denken aan kleur).

Zodra we precies weten waar signalen ontstaan en die specifieker kunnen 'lezen', kunnen we hele lichamen gaan vervangen. Tot die tijd zullen we enkel hele elementaire dingen kunnen doen, hoewel ik moet zeggen dat dit al een enorme stap vooruit is (no pun intended)!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee