'Point and click'-robot krijgt zijn opdrachten via laserpointer

Studenten van het Center for Healthcare Robotics bij Georgia Tech hebben een robot ontwikkeld die zijn opdrachten krijgt met behulp van een laserpointer. De El-E moet uiteindelijk chronisch zieken gaan bijstaan.

Volgens de ontwerpers is de robot niet gemodelleerd naar de mens, maar zuiver voor zijn functie: het oppakken en verplaatsen van objecten. Deze moeten met een laserpointer enkele seconden lang worden aangewezen, waarna El-E ze met een mechanische arm oppakt. Wanneer met het aanwijsgereedschap naar de voeten wordt geschenen, rijdt de robot terug naar zijn opdrachtgever. Volgens Charlie Kemp, directeur van de robotica-afdeling van Georgia Tech, ontstaat op deze manier een levensechte point and click-interface.

El-E robotDe El-E gebruikt een serie sensoren en een camera om zijn doel te kunnen vinden en om de druk te kunnen bepalen die het moet uitoefenen om een object op de juiste manier op te tillen. Het tilvermogen van het prototype is nog beperkt tot iets meer dan een halve kilo, aldus AP. De robot rijdt op drie wielen en wordt aangestuurd door een Mac mini.

Op dit moment voert de El-E zijn opdrachten in negentig procent van de gevallen geheel correct uit. De robot zal deze zomer voor het eerst in een levensechte testomgeving zijn kunsten gaan vertonen. Het mechanische hulpje moet op termijn chronisch zieken en bejaarden gaan helpen. De ontwikkelaars hopen dat dergelijke robots goedkoper zullen zijn dan een speciaal getrainde hond.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-03-2008 • 17:06

30 Linkedin

Reacties (30)

30
27
7
2
0
1
Wijzig sortering
toch denk ik dat een hond beter is, dat is ook een gezelschap voor die mensen..

het is dus eerder een aanvulling op. zo wordt je krant niet meer onder het kwijl naar je toe gebracht ;)

[Reactie gewijzigd door consolefreak op 13 maart 2008 17:14]

Het één sluit het ander niet uit. Je kan prima een hond als gezelschapsdier hebben én deze robot voor zijn speciale taken. Spaar je nog steeds de dure training van een hond uit. Moet je wel zorgen dat de bot eerder bij de krant is dan de hond. ;)

Verder is dit pas een eerste stapje naar een hulprobot die bij wijze van spreken je veters voor je strikt. Met de vergrijzende maatschappij en de stijgende loonkosten in het achterhoofd vind ik dit een prima ontwikkeling. Werklozen in de zorg zie ik niet zo snel iig.
toch denk ik dat een hond beter is, dat is ook een gezelschap voor die mensen..
Een hond? Leuk wanneer je iets eetbaars hebt laten vallen...
...

Dit is natuurlijk zéér handig en zal waarschijnlijk nog voor verbetering vatbaar zijn. Alleen stel ik me de vraag hoe werknemers van rusthuizen en eventueel hospitalen hierop zullen reageren.

Het kan natuutlijk zeer ontlastend zijn van niet om de haverklap naar één of andere kamer te moeten hollen alleen om iets op te rapen of een kleinood aan de patiënt te geven, maar het gevaar bestaat dat in de verzorgingssector door deze robot minder plaats zal zijn voor werkgelegenheid... dat is iets waar wat een voordeel kan zijn voor de werkgever, maar niet in goede aarde zou kunnen vallen bij werknemers...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 245536 op 13 maart 2008 19:25]

Een goed getrainde hond eet geen eten op momenten dat dat niet mag. Je kan politiehonden nog zoveel rookworst voorhouden maar dat biedt echt geen soelaas, zelfde voor blindegeleidehonden.
Dan is het niet echt een hond meer, maar een soort hybride tussen een levend wezen en iets dat lijkt op een hond. Een echte hond doet lief, eet vlees, blaft, en hapt naar vliegen. Als je een hond alles afleert wat leuk is aan een hond, dan hou je dus het hier besproken robotje over.
Anoniem: 126805
@_Thanatos_13 maart 2008 19:56
Nee dan is het een getrainde hond met een baan.

Die honden zijn over het algemeen bijzonder tevreden, lichamelijk en geestelijk gezond en worden gemiddeld een jaar ouder dan niet werkende honden. Vergeet niet dat de meeste honden door ons gemaakt zijn om te werken, niet om voor de CV te liggen ruften.

Persoonlijk denk ik dat het vrij lachwekkend is te verwachten dat een robot de taken van een ondersteuningshond (dier) kan overnemen. Als je ziet hoe honden juist kunnen reageren op een overwachte situatie is een laser pointer en een stelletje wielen een beetje lachwekkend. Onze honden bewaken het huis, halen de post bij de postbode, zorgen dat de paarden niet weglopen, waarschuwen als er bezoek is, gaan met mijn dochter wandelen in het bos (mag ze niet zonder de honden) EN liggen te ruften aan mijn voeten in mijn kantoor op dit moment. Nu ben ik erg pro robots, maar een robot die dat op een bak voer per dag doet zie ik nog niet aankomen.
Maar dit is wel een stap in die richting.
Die honden zijn over het algemeen bijzonder tevreden, lichamelijk en geestelijk gezond
En wie bepaald dat ? Om dezelfde reden dat ik geen aanhanger ben van GAIA vindt ik dat een zeer storende opmerking. Hoe kan een mens meten hoe tevreden en geestelijk gezond een dier is ?

Omdat ze rustig zijn ? Omdat ze doen wat ze 'moeten' doen ?
90 % van de slaven in de voormalige US waren ook rustig, deden wat ze moesten doen, slechts een kleine minderheid probeerde te onstappen. Maar of ze gelukkig waren (volgens hun bazen wel) en lichamelijk en geestelijk gezond, dat is nog maar de vraag. Maar degene die met hun konden communiceren wisten wel beter, wat uiteindelijk tot de afschaffing van de slavernij heeft geleid.
Met dieren kunnen we niet effectief communiceren, enkel wat aanwijzingen geven wat we willen dat ze doen, dus hoe kunnen we weten of ze gelukkig zijn of niet ???
Die honden weten wanneer ze mogen spelen en wanneer niet. Een blindegeleidehond weet bijvoorbeeld dat hij aan het werk is als hij z'n "harnas" aan heeft. En geen dingen eten die voorgehouden worden door iedereen behalve het baasje is iets wat ze ook op veel normale hondenscholen aanleren. Een hond heeft niet zomaar wat te eten wat een onbekende hem voor z'n neus legt, hoe lekker dat ook mag zijn.

Zulke honden mag je bijvoorbeeld ook nooit aaien enzo terwijl ze aan het werk zijn. Ze mogen enkel beloond worden door hun baas op de momenten dat het hoort. Anders gaan ze denken "waarom zou ik nog werken als ik ook zonder wat te doen beloond wordt".

Als die honden niet aan het werk zijn, zijn het normaal opgevoede honden. Dan kan je er gerust een balletje mee gooien en spelen enzo.
Klopt, een geleide hond is een duur stukje gereedschap dat zijn investering in geld en vertrouwen 1000% waard is.

Kan je van zo'n levenloze alu paal niet zeggen.
wedden dat een blindegeleide hond vaak gewoon wel eten aanpakt. Ik heb het zo vaak gezien (en afgewezen) maar dat komt omdat het baasje niet kan zien of de hond iets aanpakt. Een hond moet je namelijk constant blijven trainen...
Wel, wanneer jij je rookworst laat vallen en je hond spoelt éérst z'n muil met Spic & Span, be my guest en tast toe.

Je mag trouwens gelijk mijn plakje brood met kaas en jam plus een paar slijmslierten, waarvan de herkomst spijtig genoeg helemaal duidelijk is, mee naar binnen werken.

Je kan een hond heel wat aan- en afleren, maar kwijlen doet ie gegarandeerd...
Een hond? Leuk wanneer je iets eetbaars hebt laten vallen...
Als ik iets heb laten vallen dat een hond zou moeten oprapen, dan is het waarschijnlijk op de grond gevallen. En iets dat op de grond gevallen is opeten is meestal niet zo hygiënisch en smijt ik meestal weg. Dus waarom zou de hond het dan niet mogen opeten.
Ja want we hebben ook echt zo'n enorm overschot aan zorgpersoneel he? Ik denk dat de meeste mensen in de zorg alleen maar heel blij zouden zijn als ze bepaalde simpele taken over zouden kunnen dragen aan een robot.
Bovendien is dit gewoon weer hetzelfde proces als vroeger bij de industrialisering, toen waren mensen ook bang dat er niet genoeg werk meer zou zijn maar werk wordt gewoon anders door de tijd heen... Maar voorlopig zullen we in de zorg in ieder geval echt nog geen werk te kort hebben, eerder het tegenovergestelde, die mensen staan onder enorme druk door een tekort aan personeel.
een hond moet verzorgt worden, dus dat kan soms lastig zijn
(en sommige mensen zijn natuurlijk allergisch)

[Reactie gewijzigd door Sealnova op 13 maart 2008 17:23]

Wanneer met het aanwijsgereedschap naar de voeten wordt geschenen, rijdt de robot terug naar zijn opdrachtgever.

(...)

Het tilvermogen van het prototype is nog beperkt tot iets meer dan een halve kilo, aldus AP.

(...)

Op dit moment voert de El-E zijn opdrachten in negentig procent van de gevallen geheel correct uit.
Ze moeten uitkijken dat ze het tilvermogen niet al te hoog maken. Als hij je voeten eens in de 10% intrepeteert als iets tilbaars, hang je vaak ondersteboven. En al wijs je met je laser waar hij je mag loslaten, val je daar op je hoofd... ;( ;)

Voor de rest een goede ontwikkeling. Het lijkt mij knap pittig om een robot de vorm van een object te laten herkennen en om hem te laten bepalen hoe die het object het beste kan tillen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 maart 2008 17:42]

Ik voorzie al een nieuwe landmacht reclame, waarbij zon gast met een laserpointer de afstandsbediening laat brengen en waarna er medogenloos [x] Ongeschikt in beeld komt :P

Maar OnT: dit is een goede zaak. Bejaarde en gehandicapte mensen kunnen niet meer overal goed bij en dit is juist bij uitstek een prima apparaat. Alleen beetje jammer dat het ding nog maar 0.5 kilo op kan tillen, maar het is dan ook nog maar een prototype.
Deze robot is ontstaan doordat de drag 'n drop robot te veel stuk maakte.
LOL

Als ze een IM inbouwen heb je gelijk een chatbot...
Maar.. hoe laat ik hem dan bier in de koelkast pakken? of moet ik dan eerst de deur van de koelkast open doen en daarna 'pointen'? ;)
Anoniem: 119285
14 maart 2008 03:18
Bier uit de koelkast pakken !?!?!?
Mijn leven verlichten is een goede zaak.
Maar mijn hobbies afnemen gaat toch wel wat te ver ;)
Ik geloof niet dat de robot het zal vervangen. Ik geloof wel dat de robot zorgt dat de verzorgers meer tijd hebben voor de ´patient´.

En dit is natuurlijke een belangrijke voorruitgang als je kijkt naar de tijd die verzorgers nu voor hun klanten/patienten hebben.
Goed idee. Als ze een mega versie van dit maken zou het ook handig zijn in grote pakhuizen ed.
Een beetje pakhuis/magazijn is al geautomatiseerd, daar lopen geen mensen meer rond en rijden ook geen heftrucks rond. Alles met de robot! Eén muisklik om aan te geven welk product je nodig hebt, hoeveel je van dit product nodig hebt en wat de prioriteit is. De opdracht wordt op een zo efficient mogelijke manier ingepland en in no time heb jij de opgevraagde producten tot je beschikking. Sneller en goedkoper, wat wil je nog meer?

In de havens rijden ook al heel wat robots rond met containers op hun rug, leveren ze keurig af daar waar ze deze moeten afleveren.
Jaah! idd nog weiniger werk! :)

Maja dit ding kan een huisdier slecht vervangen vind ik zelf,
Ik bedoel laat dit ding maar eens op je schoot springen zonder
dat jeje zelf pijn doet, in somige gevallen is ie handig ja.. :P
Och, intelectuele taken zoals het correct omzetten naar de vergrotende trap van het woord "weinig" zal een robot toch niet kunnen. Die pakt gewoon een "er" en plakt die erachter. ;-)
Anoniem: 79425
@To_Tall13 maart 2008 19:15
Dan heb je zo'n ding nodig wat 199,5 kg sterker is om jezelf op te laten pakken en onder de douchte te rijden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee