Darpa pompt geld in 'autonome' bionische ledematen

Onderzoekers aan de John Hopkins University werken in opdracht van Darpa, het researchinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie, aan een nieuwe generatie kunstmatige ledematen die vrijwel autonoom dienst kunnen doen.

Darpa heeft besloten om geld te blijven steken in het onderzoekprogramma van de universiteit. Het researchinstituut besloot al eerder om ruim dertig miljoen dollar vrij te maken voor het project dat als doel heeft om mensen met geamputeerde ledematen een beter functionerende kunstarm of -been te bieden. De vraag naar dergelijke protheses blijft stijgen; zo overleven Amerikaanse soldaten door kogelwerende vesten steeds vaker verwondingen die voorheen dodelijk waren, maar de zwaargewonde militairen moeten vaak na een operatie een of meerdere ledematen missen.

Het onderzoek van de John Hopkins University is in twee fasen verdeeld; in 2007 wist het team een eerste kunstmatige hand te ontwikkelen. De 'Proto 1' beschikte over acht scharnierpunten. Het onderzoeksteam werkt nu in de tweede fase aan een bionische hand met 25 scharnierpunten. De 'Proto 2' kan volgens de onderzoekers vrijwel alle bewegingen uitvoeren die een hand van vlees en bloed kan maken. Daarbij worden de vingers aangedreven door 15 motoren, zo bericht Daily Tech.

De onderzoekers willen zich nu vooral gaan focussen op de benodigde aansturingstechniek. De kunstmatige ledematen kunnen door het plaatsen van elektroden op de huid alleen eenvoudige bewegingen maken; de fijne motoriek die nodig is voor het correct aansturen van de vingers kan zo niet worden gerealiseerd. Bij een verbeterde versie moeten de elektroden direct in het spierweefsel van de patiënt worden aangebracht, waardoor ook de vingers op de juiste manier aangestuurd kunnen worden.

Om de meest verfijnde controle in de bionische hand te krijgen te verkrijgen, is het bij sommige gebruikers nodig om de sensoren direct te koppelen aan de zenuwbanen. Zo moeten de elektroden de opdrachten die vanuit de hersenen komen correct kunnen registeren. Bijkomend voordeel zou zijn dat patiënten zich minder moeten concentreren om alle beweging stap voor stap en in de juiste volgorde af te werken. Bovendien zou door deze directe koppeling met het brein de gebruiker in de toekomst ook tastzin kunnen krijgen en hem in staat moeten stellen om bijvoorbeeld temperatuurverschillen in opgepakte objecten te kunnen voelen.

De onderzoekers vermoeden dat uiteindelijk een combinatie van de diverse aansturingstechnieken nodig zal zijn om de protheses zo autonoom mogelijk te laten werken. Het team streeft er naar om in 2009 de kunstmatige arm zo ver te hebben ontwikkeld dat het mogelijk moet zijn om de technologie in de praktijk toe te gaan passen.

Bionische hand gekoppeld aan computersystemen van de John Hopkins University

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-03-2008 • 11:38

25 Linkedin

Lees meer

Man bestuurt kunstbeen met gedachten Nieuws van 5 november 2012
Vrouw krijgt bionische arm aangemeten Nieuws van 16 september 2006

Reacties (25)

25
23
3
2
0
0
Wijzig sortering
Op zich wel goed dat de mogelijkheden van protheses steeds beter worden. Ik vraag me alleen af wat de nadelen van de toenemende complexiteit zijn, ik denk hierbij aan zaken als:
- betrouwbaarheid en levensduur
- gewicht
- energieverbruik
- prijs

En dat implanteren van sensoren, loop je dan geen groot risico op infecties en/of afstotingverschijnselen? Een mooie en fascinerende ontwikkeling dus, maar nog met flink wat obstakels die overwonnen moeten worden.
Het is gewoon triest, waarom dat geld beschikbaar komt.
De amerikaanse regering weet ook wel, dat ze steeds meer tegenstanders voor de verschillende conflicten krijgen.
En ja er raken dus ook nog steeds veel soldaten de hele tijd ledematen kwijt in die conflicten. Je hoort het al zelfs nauwelijks meer wanneer er dooien vallen bij het amerikaanse leger en over de aantal gewonden hoor je nog minder.

Vandaar dat het nu ineens "lonend" wordt om in deze ontwikkelingen meer geld te steken.....

Enigste lichtpuntje is, dus dat het mensen gaat helpen, maar verder is het gewoon een trieste ontwikkeling.
Volgens mij zie je een belangrijk punt over het hoofd. Deze techniek is natuurlijk ook van groot belang voor mensen die op andere wijze één of meer ledematen kwijt raken. Hierbij kun je denken aan ernstige auto ongelukken of bedrijfsongevallen.

Die mensen help je ook door de protheses te verbeteren en biedt je misschien na het voorval wel een kans op een normaal leven (voor zover mogelijk).

Tuurlijk het is jammer dat een van de voornaamste redenen voor het pompen van geld in deze technologie de oorlogen zijn, maar het resultaat is er niet minder bruikbaar om. :) Een "trieste ontwikkeling", wil ik het dus niet noemen.

[Reactie gewijzigd door Cloud op 23 maart 2008 12:21]

Anoniem: 10664
@bangkirai23 maart 2008 12:38
Goed, zoals we weten brengt oorlog economie met zich mee.
Met andere woorden: zonder oorlog, danwel dreiging / aanname tot oorlog zijn er weinig technische ontwikkelingen. Oorlog is op het moment van voeren niet goed, maar er komen ook altijd "goede" dingen uit voort. Hoe hard het ook is EN klinkt.
Technische ontwikkeling kan door zoveel andere dingen gedreven worden dan door oorlog. De laatste 10 jaar wordt bv de vooruitgang in snelheid van computerapparatuur voor een groot deel gefinancieerd door de consument (en entertainment industrie)... niet het leger of de regering. Het is wel waar dat in tijden van oorlog vaak veel wordt geinvesteerd in bepaalde soorten onderzoek, maar het is zeker niet zo dat het zonder oorlog de ontwikkeling per definitie stil staat!
Anoniem: 10664
@wumpus23 maart 2008 15:00
Dat stel ik ook zeker niet!
Zo zie je maar weer dat toch wel door de tweede wereld oorlog het gebruik van een "computer" bewezen was...
Houd je er even rekening mee dat er ook mensen zijn die ledematen missen zonder ooit in een oorlog gevochten te hebben (er vanuitgaand dat deze mensen ook gebruik mogen maken van de techniek)?

Het "trieste" zou dan zijn dat er nu opeens geld beschikbaar komt omdat het soldaten betreft, en dat voorheen andere mensen niet zo belangrijk waren...

Er zit in ieder geval schot in de zaak, mijn persoonlijke ervaring is dat er de laatste 15 jaar weinig ontwikkeling is geweest op dit gebied.

Edit: Wat wolkje dus zei (hmm, misschien toch wat vaker F5'en) ;)

[Reactie gewijzigd door Theadalus op 23 maart 2008 12:35]

Dat is dus wat ik bedoel, dat er NU geld beschikbaar komt ervoor, dat is een beetje triest.
face it, in oorlogstijd worden de mooiste ontdekkingen gedaan omdat er juist dan zoveel nood aan is.

ik ben 100% voorstander. niet alleen omw vd positieve levenservaring, maar vooral omw vd robotica en technologie erachter. zoals iemand al zei, we komen dichter en dichter tot de echte robots zoals we ze in SF films al gezien hebben.... dit betekent op vele manieren een revolutie.

maar stap voor stap geraken we er wel
Lees eens je geschiedenis, de grootste vooruitgang in technologie wordt al sinds het begin van de mens gestuwd door militaire (omvat in het prille begin ook jagen, vechten met beest of mens, vechten is vechten) applicaties, civiele applicaties zijn altijd op de tweede plaats tenzij een civiel project indirect militaire applicaties helpt (zoals bv beter drinkwater in rome, fijn voor de burgers maar vooral bedoelt voor een gezonde sterke militaire basis.)

De trieste waarheid is dat onze technologie tot zover vooral gestuwd werd door de vraag "hoe kunnen we onze medemens effectiever omleggen".

Het was dus wel te verwachten dat de grote stimulans in kunstmatige ledematen pas echt zou komen als het voldoende belangrijk blijkt in de militaire wereld.
Desalniettemin ben ik toch blij met deze ontwikkelingen.

semi offtopic:
Ik vraag me af hoeveel jaar het gaat duren tot kunstmatige ledematen zoveel beter werken als biologische dat er mensen zijn die vrijwillig hun arm oid laten vervangen.
Ik denk dat de mens best animo heeft voor een soort borg achtige richting qua ledematen e.d.
(als dit komt, tot nu hebben we de natuur nog niet kunnen evenaren)

Hetzelfde met de toekomst in genetische manipulatie, vraag me af wanneer de eerste persoon vrijwillig gaat vragen voor kattenogen of whatever.

De volgende logische stap in evolutie is je evolutie direct bepalen en aansturen. (of dat een goed idee is voor ons is een tweede, ik vind niet dat we zo slim zijn als dat we denken te zijn als ik zo in de dagelijkse wereld rondkijk. Technologisch gaan we wel vooruit maar psychologisch niet, we zijn nog steeds vooral op zoek naar een "betere knuppel" net zoals 50.000 jaar geleden.)
prima ontwikkeling ! Er zijn veel mensen die het zonder (werkende) benen moeten stellen. Een rolstoel is zo 20e eeuws, technisch gezien kan man perfect een stel ondersteunende benen maken, en met funding van het Amerikaans leger is dit een prima aanzet om binnen korte tijd al die mensen te kunnen helpen!
Anoniem: 118636
@? ?23 maart 2008 16:46
de volgende stap is ook logisch.
hak je hoofd eraf en bind alle zenuwen aan een cybernetisch onderstel en voila:
onsterfelijkheid

(onderin het topic wordt serieuzer, met afstotingsvraagstukken en technische haalbaarheid)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118636 op 23 maart 2008 16:48]

Et voila: "De eerste onsterfelijke hand"

En wat is denkt u het eerste wat u ermee wilt gaan doen ?
En wat denkt u het eerste wat uw hand met u wilt gaan doen ?

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 24 maart 2008 00:41]

Leuke ontwikkeling van Darpa! Toch denk ik dat er dat de geavanceerde technologie robotarmen nog niet echt nodig zijn, aangezien de huidige "vervangers" zijn werk ook prima doen. Bovendien kan bijvoorbeeld een slachtoffer van een mijn in de derde wereld landen zeker niet zo'n robotarm betalen, dus voor die doelgroep is het nogal beperkt. De militairen kunnen het gebruiken, maar het is wel veel geld voor zo'n kleine doelgroep.

Hier is nog een andere ontwikkeling te zien van darpa, een filmpje wat ik laatst toevallig tegenkwam en waarvan de voordelen veel groter zijn:
http://nl.youtube.com/watch?v=BSS0MZvoltw
Ik ben een grote voorstander van deze ontwikkeling. Ik weet niet waarom, ik mis geen ledenmaten maar ik vind het echt tof dat er een soort van hulpmiddel klaar staat mocht het nodig zijn. Ik heb hier al erg vaak over nagedacht dat als bepaalde ledenmaten nou ineens niet meer bruikbaar zijn, dat zou echt kut zijn. Het lijkt mij echt gaaf als ze alles van de mens kunstmatig kunnenmaken zodat alles wat eventueel stuk kan gaan vervangen kan worden.
Ik zou zelf nooit geld uitgeven aan projecten en research enzo maar dit is echt het enige waar ik al langer over na denk en als ik veel geld zou hebben zou ik graag mijn steentje willen bijdragen aan deze ontwikkelingen. Cyborgnisme om het zo maar even te noemen vind ik uiterst fascinerend! :D
Het is de kreet "autonoom" die ik eng vind.
Als ik een prothese nodig zou hebben, zou ik daar zelf de baas over willen zijn.
Ik heb laatste tijd veel ontwikkelingen van darpa gezien, alles op weg naar een kunstmatig robot zoals terminator....
Ik moet wel zeggen dat ik het wel eng vind, maar wie moet Darpa in de gaten houden, zodat ze niet een duivels oorlogsrobot (terminator in spe) gaan bouwen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 maart 2008 13:38]

Het valt tegen om in deze haast maatschappij mee te komen met een been prothese. En doordat er zoveel resources naar oorlog en andere zaken gaan is de ontwikkeling niet zo groot op het gebied van protheses.
Het lijkt wel zo, maar de constructie is niet veel anders dan 30 jaar geleden.
Het schanierende gedeelte (knie) is minder van belang dan het gedeelte wat je prothese aan je lijf verbindt.

O, wees niet bang voor een terminator, zover is het nog lang niet.
Anoniem: 36844
23 maart 2008 15:06
Dean Kamen werkt ook aan dit Darpa project. Hier kan je een video van de "Luke" arm in aktie zien
http://www.youtube.com/watch?v=R0_mLumx-6Y
Autonoom? Ik hoop dat hij niet uit zichzelf zonder mijn mening aan mijn kont gaat krabben:P

Als proto 2 alle bewegingen kan, hoe worden dan proto 3 en 4?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee