Wetenschappers van de Universiteit Twente zijn erin geslaagd met een prototype de tastzin, de aansturing en de feedback van een bionische arm te combineren. Uiteindelijk moet de vinding leiden tot een onderarmprothese die als een natuurlijke arm met hand gebruikt kan worden.
Minder dan een op de drie mensen met een onderarmprothese gebruikt het hulpmiddel ook daadwerkelijk. Het gewicht, het ontbreken van gevoel en het feit dat de hand vaak niet meer dan open en dicht kan, vormen obstakels voor gebruik. “De bestaande protheses missen gevoel. Aansturen is lastig en je weet niet hoe hard je knijpt of hoe ver je hand open is", somt promovenda bij de Universiteit Twente Heidi Witteveen de problemen op.
Samen met UT-collega Bart Peerdeman en Daphne Boere van Roessingh Research and Development ging ze aan de slag om een prototype van een geavanceerde bionische arm te maken, als onderdeel van het Myopro-project. De resulterende prothese kan onder andere door middel van emg-elektrodes de signalen van de hersenen voor de aansturing van de arm en hand meten. Na een handamputatie zijn de resterende armspieren namelijk nog, zij het vaak deels, intact voor aansturing.
"Op de hand zitten sensoren, bijvoorbeeld tussen duim en wijsvinger, die de kracht meten", legt Witteveen de werking van de geavanceerde prothese verder uit. "Vervolgens worden elektrische prikkels, die voelen als een soort tinteling in de huid, en trillingen gebruikt voor feedback naar de patiënt." Voor de trillingen worden kleine coinvibration-motortjes gebruikt.
Het systeem moet het door de terugkoppeling van gevoelssignalen makkelijker maken voor gebruikers om voorwerpen vast te pakken. "Patiënten kunnen makkelijker van taak wisselen en meer ingewikkelde handelingen uitvoeren, zoals een rits sluiten of een kledingstuk vouwen", meldt de Universtiteit Twente verder. Het prototype is gebruikt bij simulatiemodellen met onder meer virtual reality. Over verdere testen is niets bekend, maar de eerste resultaten zouden 'hoopgevend' zijn. Donderdag kwam al het bericht in het nieuws dat een groep wetenschappers erin was geslaagd een man een bionische hand aan te meten die gevoel kon simuleren.