Bedrijf gaat nierweefsel 3d-printen

Het Amerikaans bedrijf Organovo gaat weefsel voor mini-nieren, ontwikkeld door de Universiteit van Queensland, produceren met een 3d-printer. Het weefsel kan volgens de onderzoekers worden gebruikt om het verloop van ziektes en effecten van medicijnen op de nieren te testen.

Afgelopen jaar slaagde professor Melissa Little van de Australische Universiteit van Queensland er samen met haar team in om een kleine nier te laten groeien in een laboratorium, wat als een doorbraak voor de stamceltechnologie werd gezien. Volgens Little helpt het 3d-printen van functionerende nieren veel bij het in kaart brengen van ziektes en ontwikkelen van medicijnen daartegen. Veel nieuwe medicijnen die bij mensen worden getest, worden uiteindelijk niet in gebruik genomen omdat ze giftig blijken te zijn voor de nieren. ''Als we een nieuw medicijn kunnen testen op giftigheid met behulp van kunstmatige nieren, in plaats van nieren van levende mensen, kan ons dat een enorme hoeveelheid tijd, moeite en geld besparen'', aldus Little.

Het Amerikaanse bedrijf Organovo, dat marktleider is op gebied van 3d-printen van weefsel, gaat nu de methode uit het laboratorium halen en de cellen van Little's onderzoek gebruiken voor 3d-bioprinting. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van een speciaal soort polymeer-inkt. Tijdens het printen wordt de inkt in een speciale mal gespoten, waarna het uithardt en een kleine nier vormt.

Ian Walker, minister van wetenschap, informatietechnologie, innovatie en de kunsten van het Australische Queensland, noemt het onderzoek van Little van groot belang. Volgens Walker trok de doorbraak van Little en haar team veel internationale aandacht, inclusief die van Organovo. Hij gelooft dat het 3d-printen van menselijk weefsel, de cellen die ontwikkeld zijn door Little een compleet nieuwe dimensie zal geven. De regering van Queensland zou in totaal 1 miljoen Australische dollars, omgerekend zo'n 680 duizend euro, hebben uitgetrokken voor het onderzoek; een investering die zichzelf nu zou uitbetalen. Little zegt overigens dat het produceren van deze mini-nieren een onderdeel is van haar ultieme doel: compleet functionele kunstmatige nieren ontwikkelen voor mensen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Taco Blauw

Stagiair

23-05-2014 • 14:23

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
Top! Ik ben zelf nierpatiënt, dus al deze vooruitgingen zijn voor mij van grote waarde :9
Nog even en we kunnen complete lichaamsdelen terug laten groeien, haha.
Zou hiermee een einde kunnen komen aan het testen van medicijnen op dieren?
Of in ieder geval een gedeelte daarvan?
Ik denk dat je deze ontwikkeling hierin als eerste stap moet zien, voorlopig zijn we nog gedwongen om op proefdieren te testen. Dat komt onder andere door de aanwezigheid van complexe feedback loops tussen verschillende organen in het lichaam; een medicijn hoeft voor afzonderlijke organen dan misschien niet schadelijk te zijn, de reactie van die afzonderlijke organen kunnen effect hebben op andere.
Ik zal maar even heel cru zijn maar ik denk dat de kosten van een 3d geprinte nier een stuk hoger ligger dan de kosten van een muis, of hond (een chimpansee zou nog wel eens een aardige duit kunnen kosten). De medische industrie zal zeer waarschijnlijk voor de laagste kosten kiezen, niet voor de meest menselijke oplossing.

Totdat de kosten ervan lager liggen dan de kosten van proefdieren ben ik bang dat deze diertjes nog steeds gebruikt worden.
Nu nog wel, ja. Dit staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Maar dat is slechts een kwestie van tijd.
van de andere kant denk ik dat de reactie van zo'n kunst nier veel gemakkelijker real time te volgen is, waardoor je sneller je resultaten hebt.

ook zijn alle nieren exact het zelfde wat onderlinge resultaat vergelijkingen gemakkelijker en veelzeggender maakt.
Snelheid primeert op kosten bij drug development, de klok tikts immers voor je patent.

Maar hoe dan ook zul je dierproeven blijven nodig hebben om systemische effecten te meten.
Had hier nog niet eens aan gedacht! Wat een geweldige ontwikkeling zou dat zijn.
In eerste instantie wel. Immers wordt slechts een stukje (één orgaan) proefdier geprint. Maar hoe verder de techniek vordert, hoe meer geprint kan worden. Uiteindelijk is het natuurlijk wenselijk om de effecten op het gehele organisme te testen. Waar ligt dan de grens tussen een proefdier en een kloon / kopie / printje? Zodra het hersenen heeft en pijn kan voelen?
Ik gok dat als deze technologie verder wordt uitgewerkt het ook nog eens efficienter zal zijn dan testen op proefdieren, aangezien proefdieren natuurlijk geen mensen zijn en dus anders kunnen reageren op bepaalde middelen. Wat voor een proefdier dodelijk is hoeft voor ons niet enig verschil te maken, en andersom geldt dat ook. Maar middelen die menselijke nieren aantasten, tasten menselijke nieren aan, hoe dan ook.
Maar je kan geprinte nieren toch niet vergelijken neem met echte nieren ? is van heel verschillend materiaal natuurlijk, een geprinte nier leeft niet.
Jawel. Men neemt stamcellen, kweekt die op tot niercellen en laat ze in kunstmatig groeimedium delen. Daarna kunnen ze in principe in de juiste vorm gespoten worden. De grootste en voorlopig onoverkomelijke uitdaging is nog de nier 'aan te sluiten' op je bloedsomloop, zenuwstelsel, lymfevaten en dergelijke.

Misschien heb je in het middelbaar wel eens bacteriën, schimmels of algen gekweekt op een petrischaaltje (zoiets: http://thejefkins.files.w...petri-dish-compressed.jpg)? Dat principe gebruikt men hier, maar dan met dierlijke cellen.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 mei 2014 14:41]

Zie mijn bovenstaande post, Ricmaniac heeft wat dat betreft een goed punt.
Zolang de nier 3D geprint is uit eigen weefsel is de kans op afstoten heel erg klein, mogelijk zelfs nihil.
Ik vraag me af of dit nu uiteindelijk ook de functie van de nier kan verbeteren of zelfs de hele nier kan vervangen. En hoe zou dat werken met immunosuppresiva?
Verbeteren hoe dan ook niet, want men probeert een nier letterlijk na te maken. Bovendien valt er niet zoveel te 'verbeteren' aan nieren, ze zijn puur osmotisch gezien al waanzinnig efficiënt.

Beschadigd nierweefsel vervangen behoort mogelijk wel tot de mogelijkheden, al weet ik niet of en hoe ze alle nierfuncties gaan aanpakken. Filtratie is niet zo moeilijk, maar bijvoorbeeld hormonale secreties zijn nog veraf.

Als de celkweek start met lichaamseigencellen kan het zonder immunosuppresiva, dus dat is alvast een enorme vooruitgang.
Ik bedoel het inderdaad als zou dit mogelijk maken of beschadigd nierweefsel aan te pakken.

Even waarom ik het me afvraag, ik ben al 26 jaar nier patient, en heb een donor nier.
Ben niet helemaal thuis in de termen en hoe dat zou werken.

Maar wat een vooruitgang zeg jeetje! Geen immunosuppresiva zou betekenen dat ik 4 pillen per dag minder hoef te slikken zo niet meer dan dat. Ik ga me hier eens wat meer op inlezen.
Ik wil je geen hoop ontnemen, maar de technologie is nog heel ver van medisch gebruik. Dit zijn simpele weefseltjes die kunnen gebruikt worden om het testen van nieuwe medicatie te versnellen, meer niet. Echte vervangweefsels zijn waarschijnlijk nog meer dan een decennium weg.

Een nier maken is niet zo heel moeilijk, het is qua werkingsprincipe een van de meer eenvoudige organen in ons lichaam. Waar men echter weinig tot geen vooruitgang boekt, is in het aansluiten van een hypothetische kunstnier op je zenuwen, bloedvaten, lymfevaten, vetweefsels,... Enkel met bloedvaten wordt voorzichtige vooruitgang geboekt. Waarschijnlijk zou je ook pilletjes moeten nemen om de nierhormonen te vervangen, maar dat is een kleintje.

Immunosupressiva zijn inderdaad niet fijn, ik moet ze helaas ook al jaren (sinds ik 9 jaar was) slikken. Bye bye zwemclub, een uurtje in het zwembad en ik had alle mogelijke schimmelinfecties...

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 mei 2014 15:02]

@Silmarunya
De nier is op zijn minst zo complex als de lever, wellicht complexer. Een simpel malletje dat op een nier lijkt printen, cellen erin en klaar willen ze je doen geloven. Maar hoe denk je met een 3D printer op moleculair niveau te zorgen dat, noem maar wat, ionenpompen functioneel zijn? Zelfs met het decellulariseren en recellulariseren van nieren en longen waarbij de ultrastructuur behouden blijft resulteert dit niet in een functioneel orgaan, aangezien na recellularisatie zich niet spontaan een nieuw orgaan zorgt. Zie o.a.:
http://www.nature.com/nm/...5/fig_tab/nm.3154_F1.html
http://www.nature.com/nm/...8/fig_tab/nm.2193_F1.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24164381
Ik weet wel dat ze al heel ver zijn en dat ze nieren kunnen repareren/verbeteren door littekenweefsel te herstellen. Als je een infectie of iets dergelijks hebt (gehad) in de nieren, krijg je littekenweefsel en hierdoor verslechterd de nierfunctie.
'Als we een nieuw medicijn kunnen testen op giftigheid met behulp van kunstmatige nieren, in plaats van nieren van levende mensen, kan ons dat een enorme hoeveelheid tijd, moeite en geld besparen'', aldus Little.
En de nieren van proefpersonen. :)
Hier is een fragment uit de serie Stephen Hawking's Science of the Future te vinden waarin ze de werkzaamheden bij Organovo te licht brengen.
In 2011 was er ook al iemand die bij TED Talks een gedeelte van een nier uitprinte. Hoop dat er ondertussen al wel wat voortgang geboekt is.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 23 mei 2014 16:30]

Volgens mij print het AMC ook al nieren hoor:
http://www.hep-art.nl/

EDIT: Ik ben abuis en verwarde in dit geval de nier en de lever (thank god im not a surgeon).
Verder lijkt het er op dat wij Nederlanders zon beetje elke lichaamsdeel BEHALVE nieren printen.

Verder natuurlijk wel een mooie techniek want ken meerdere mensen die 3 per week aan de dialyse zitten.
Ook eten wij (collectief) vandaag de dag veelsteveel zout wat ook niet best is voor onze nieren.
Maaaaar zoals met alle technieken die de menselijke levensspanne vrij extreem kunnen verlengen: wanneer stop je met voor god spelen en wanneer ben je er daadwerkelijk een.
Dit soort vraagstukken is altijd lastig mede door de verschillende (veelal) religieuze groeperingen die dat liever niet zien gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Blazing-Studios op 23 mei 2014 14:45]

Gaat dit niet om de lever?
Je hebt helemaal gelijk 8)7 , dacht dat ze ook nieren al sinds eind vorig jaar aan het printen waren, kan alleen even niet het juiste artikel vinden :D
Waar blijft de geprinte werkende pancreas ? Want dat heb ik nodig.
Heel ver weg, want de pancreas is veel complexer dan de nieren. Hormonale klieren zijn lastiger dan veredeld filtertje.
Ik weet het, het is ook een orgaan dat nauwelijks getransplanteerd wordt. En een gepriviligeerde positie in het lichaam inpalmt waardoor opereren bijna onmogelijk is. Kankers in je pancreas zijn ook meestal fataal. Dikke miserie als je daar iets aan mankeert.
Dat gaat niet om nierweefsel maar om leverweefsel
De regering van Queensland zou in totaal 1 miljoen Australische dollars, omgerekend zo'n 680 miljoen euro, hebben uitgetrokken voor het onderzoek
Dat moet 680 duizend euro zijn.
haar ultieme doel: compleet functionele kunstmatige nieren ontwikkelen voor mensen.

Ik wil deze mevrouw graag even een grote knuffel geven :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee