Onderzoekers bouwen opensource-robot

Een Europees initiatief om een opensource-robot te bouwen, moet wetenschappers van Europese universiteiten een onderzoeksplatform geven dat leert op een manier die vergelijkbaar is met de wijze waarop een peuter leert.

Het Robotcub Consortium, een door de Europese Commissie betaald samenwerkingsproject van Europese universiteiten, wil onderzoekers laten werken aan de ontwikkeling van de iCub. Deze mensachtige robot is gebaseerd op de motorische en cognitieve capaciteiten van een klein kind. Om het onderzoek toegankelijk en uitwisselbaar te maken, is niet alleen de software van de robot volledig opensource, maar zijn ook de hardwarespecificaties volledig openbaar. Zo kunnen naast nieuwe algoritmes ook nieuwe sensoren of andere hardware uitgewisseld worden en zijn de onderzoekers niet afhankelijk van een commerciële robot of dito software.

Icub staandDe iCub lijkt op een peuter van ongeveer twee jaar oud en is bedoeld om te leren zoals een mens dat doet: door interactie met de omgeving en met mensen. De robot is uitgerust met 54 vrijheidsgraden en kan kruipen, visuele gegevens verwerken en objecten manipuleren. Ook is de iCub onder meer voorzien van proprioceptie-sensoren, waardoor het een idee van het eigen lichaam heeft. De robot zou een 'menselijke' manier van leren hebben en heeft elektronica die het mogelijk maakt sensorgegevens en acties te combineren met de 'wil' om een taak te volbrengen of te optimaliseren. Ook is de iCub voorzien van hardware die het mogelijk maakt bepaalde taken te simuleren en ze zo te oefenen zonder ze daadwerkelijk uit te voeren. De gesimuleerde uitkomsten kan de robot weer vergelijken met werkelijk waargenomen uitkomsten nadat een actie is uitgevoerd.

De eerste zes iCubs die het Robotcub Consortium beschikbaar stelt, zullen waarschijnlijk naar een Britse, twee Franse, een Duitse, een Spaanse en een Turkse universiteit gaan. De onderzoeksteams hebben hun voorstellen aan het consortium voorgelegd en zullen hun resultaten, inclusief verbeteringen aan hard- en software, met elkaar delen. De Britten, die hielpen bij het ontwerp van de 'hersenen' van de iCub, willen de robot kennis laten vergaren door hem objecten te laten onderzoeken. Ook zal het team van het Imperial College London de robot laten leren door imitatie.

Icub robot

Door Willem de Moor

Redacteur

12-07-2008 • 12:11

40 Linkedin

Lees meer

Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009
Microbots leren zelf samenwerken Nieuws van 5 juni 2008

Reacties (40)

40
31
5
4
0
0
Wijzig sortering
Het is heel tof om dingen opensource te maken. Maar als je echt een fanbase wil van coders die het in hun vrije tijd doen, vraag ik me wel wat dingen af. Hoe duur zou het zijn om het ding te bouwen. Want voor hardware heb ik verder nog nodig om de robot te bouwen? Is het alleen voor universiteiten en onderzoekcentra te doen of kunnen particulieren hier ook aan mee doen zonder tonnen op de bank te hebben? Anders kunnen we een GOT robot bouwen.....
Als je kijkt naar bijvoorbeeld de reprap http://reprap.org/bin/view/Main/WebHome kun je zien dat ingewikkelde zaken (in dit geval een 3d printer die commercieel duizenden, zo niet tienduizenden euro's kost) soms voor een appel en een ei te maken zijn.
Bovengenoemd voorbeeld is vanaf 400 dollar zelf te bouwen.

Het zou mij niets verbazen als dit speeltje voor onder de 1500 dollar te maken is.
De kostprijs voor de robot is meer dan een ton. Let hier wel bij op dat voornamelijk het custom laten (cnc) frezen van de vele onderdelen het nodige kost, daarnaast komen dan de brushless motoren inclusief sensoren, microcontrollers etc. Indien je zelf in staat bent het nodige te frezen zou je waarsch. een groot deel kunnen besparen, maar 1500 euro ga je echt niet halen.

Overigens zit je als particulier dan nog met het probleem van de assemblage, wat het nodige vakwerk vereist. Maar particulieren kunnen best bijdragen, aangezien
 • de robot het (opensource) framework Yarp (Yet Another Robotics Platform) gebruikt. Software ontwikkeld mbv Yarp kan relatief eenvoudig op de robot draaien. Een computer met webcam is voldoende bijv. om met computer vision te beginnen.
 • een simulator voor de robot in vergevorderde staat van ontwikkeling is. Afaik is deze ook gewoon opensource te downloaden.

[Reactie gewijzigd door narotic op 13 juli 2008 00:25]

Het is open source, dus niemand houd je tegen om er zelf mee te gaan knutselen.
Maar zoals je zelf al opmerkt is de prijs nogal een obstakel, maar ook (of juist) in in Universiteiten is de opensource licentie van belang.
Hierdoor wordt het makkelijker voor universiteiten om samen te werken, zonder te hoeven bekvechten over wie de "baas" of "eigenaar" is.

Een bijkomend effect is dat anderen je onderzoek kunnen controleren en verbeteren.

Bij veel onderzoeken in de Informatica sfeer is het maar heel moeilijk om achteraf de resultaten van een onderzoek te controleren. De wetenschapper heeft een of ander mooi programma geschreven, dat geweldige resultaten geeft.
In de literatuur zul je alleen de resultaten lezen, zonder dat je ooit de source code te zien krijgt. Hierdoor kun je de resultaten dus ook niet controleren. Misschien zit er wel een bug in de code, en slaan de uitkomsten van het onderzoek dus nergens op.

Ik ben van mening dat ieder onderzoek dat software gebruikt de broncode van die software zou moeten publiceren. Dat maakt het mogelijk dat anderen de uitkomsten controleren, en verder werken aan het onderzoek zonder eerst zelf het wiel opnieuw uit te moeten vinden.
Anoniem: 132856
12 juli 2008 12:55
Beetje vreemd voor 'n project dat op poten is gezet door de Europese Commissie dan 'n robot naar 'n Turkse universiteit te sturen. (Een land dat eigenlijk niks bijdraagt tot de werkingskosten van de EU, maar dan wel 'n deel van wat er mee wordt gedaan krijgt).
Ik denk dat Leiden of Gent er ook wel interesse in zouden hebben.

Desnietaltemin, ziet er een mooi project uit. Niets houdt andere universiteiten tegen om hun eigen exemplaar in elkaar te knutselen.
Wie weet zien we volgend jaar een nieuwe versie van Lego Electronics :*)
Als ik zo het volgende filmje bekijk kan de robot ook zijn emoties tonen, wel leuk bedacht met die ledjes.

http://www.robotcub.org/i...ttention_under_repair.wmv
Ik ben wel benieuwd of ook de fysieke kracht te vergelijken is met die van een kind van 2. Anders ga je daar natuurlijk al mank.
Mwa, dat lijkt me weer niet, een kind van twee groeit en wordt sterker, dat kan een robot (nog) niet.
Anoniem: 264074
12 juli 2008 12:59
Hij ziet erg mooi uit, maar ik hoop dat hij ook sterk is om bijv. dingen te tillen.

/offtopic\En hij is hip!
(klik op de eerste foto)
Ik ben wel benieuwd waarom Turkije een robot krijgt die betaald is door de EU. Waarom onze TU's niet en Turkije wel? Lopen zij zo vooraan op dit gebied?
Denk eerder dat het 'rijke' NL de hoofdsponsor is, aangezien die braaf de EU betalen. En NL zelf hun eigen iCub bekostigd.
Hij mist een arm, zou Future Weapons hem al uitgeprobeerd hebben ?? :9
Anoniem: 267708
12 juli 2008 13:29
Waarschijnlijk zijn dat gewoon de universiteiten die in het consortium zaten dat het projectvoorstel heeft ingedient. Hier op de VU hebben we nu ook opeens een groot aantal self-assembling robots rondkruipen, gewoon omdat wij ook in zo'n consortium zaten.
Voor zover ik weet zaten de meeste van deze universiteiten niet in het consortium. Er is een open call geweest voor project voorstellen, waar deze universiteiten dus bij uitverkozen zijn.
Ik vraag me nog steeds af waarom we menselijke robots zouden willen maken. Er zijn al meer dan 6 miljard mensen op aarde en dat zijn er al veel te veel. Robot waren volgens mij bedoeld om ons de dingen uit handen te nemen waar wij minder goed in zijn als ze die robots nu net zo idioot gaan maken als dat we zelf al zijn, bouwen we in feite ons eigen graf.
Die robots gaan straks ook net als ons wapens maken om zichzelf te verdedigen en als ze maar menselijk genoeg worden zien ze ook het verschil tussen robots en mensen niet meer met het gevolg dat ze ons uit gaan roeien.

Je denkt misschien die is gek dat gaat echt niet gebeuren, maar geloof me, het begint steeds dichter in de buurt te komen. Zeker als ze straks robots in gaan zetten om in afghanistan/irak/iran te vechten.
niet zo overdrijven ja :O zo snel gaat het echt niet lopen, die doemdag ,zal nog wel een jaartje of 150 duren
overdrijven dan niet echt, realistich al wat meer. 150 jaar is wel heel lang..
Kijk naar andere technologie die uitkomt.. meestal is deze sociaal aanvaard en verkrijgbaar na een jaar of 10 en is deze een deel van de samenleving na een jaar of 25. Het enigste wat we op AI vlak missen is die ene doorbraak. Komt die er, dan is het goed mogelijk dat we binnen een jaar of 50 al in iRobot leven. en over een jaar of 150 in de Matrix.

Technologie gaat veel sneller dan men denkt en is minder en minder uit ons leven te bannen.

Om mensen dan meteen dom te gaan noemen vind ik dan ook wat overdreven.
De instelling van de mens is dom zou al veel beter klinken.
Het menselijk lichaam is een heel goed doordacht stukje 'technologie' dus zie niet in waarom ze dit niet willen namaken.. Ze willen dat de robots het werk overnemen van mensen, wat is er dan beter om het te laten doen door iets dat de zelfde wendigheid etc heeft als een mens. Het word tenslotte op het ogenblik ook allemaal prima uitgevoerd door mensen..

Ontopic: Ben het eens met de meningen dat turkije wel een zou krijgen en andere EU landen niet eens de keur krijgen. Vind het wel een mooi ding dat zoiets groots opensource kan zijn. Sony, philips, US army etc etc zijn er allemaal mee bezig zij het om hun eigen zak te vullen. Denk zelfs dat de opensource versie veel meer kans maakt op slagen dan de andere commerciele versies, enkel en alleen omdat iedereen er kan aan werken.. Toch denk ik dan automatisch terug op de verdere gevolgen en matrix toestanden...

[Reactie gewijzigd door ThemNuts op 12 juli 2008 17:14]

Vind het wel een mooi ding dat zoiets groots opensource kan zijn. Sony, philips, US army etc etc zijn er allemaal mee bezig zij het om hun eigen zak te vullen. Denk zelfs dat de opensource versie veel meer kans maakt op slagen dan de andere commerciele versies, enkel en alleen omdat iedereen er kan aan werken.
Ik ben van mening dat dergelijke projecten enorm veel baat hebben bij Open Source. Anders zou het een grote ruzie worden over licenties en "intellectueel eigendom".
Je zou je dan blauw gaan betalen aan licenties.
Dergelijke grote projecten commercieel uitvoeren gaat alleen goed als er een partij de baas is, en genoeg geld op tafel kan leggen om alle rechten af te kopen.

Een extra voordeel is dat als dit project flopt (zoals de meeste ICT projecten), dat je door de open source licentie misschien nog iets met de code kan.
Anoniem: 263619
@Darude123412 juli 2008 16:26
Een doemsdag zie ik idd ook nog niet direct gebeuren..En uit vrees voor iets dat miss kan gebeuren is toch geen reden voor innovatie tegen te gaan en gewoon te blijven steken.
iCub, dat klinkt alsof het bedacht is door de marketingafdeling van Apple, zou Apple misschien hardware leveren?
Nee, het is gewoon hip om overal 'i' voor te zetten.
Terwijl deze misschien beter achter een hoofdletter A kan staan om aan te geven dat de robot gebruikt maakt van Ai.

Maar het zou dan weer zo kunnen zijn dat Apple denkt dat het hun baby is met "Apple intelligence", of dat zij wellicht de rechtmatige uitvinders zijn van gefabriceerde intelligentie.
i'LL be back ;)
Anoniem: 217577
@shades13 juli 2008 10:25
Nu solden in de iKea!
Apple heeft wel veel patenten, maar een patent op een letter lijkt me toch wat overdreven...
Nou ja, beter dan iDiot :+
Philips heeft ook al langer een 'robot' die met een i begint, iCat... dus zo nieuw is het niet.. en het werd overigens ook al voordat Apple de i gebruikte bij de iMac voor andere producten gebruikt..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee