EU verdubbelt robotica-investeringen

De Europese Commissie gaat meer investeren op het gebied van robotica. Voor de periode van 2007 tot 2010 wordt in totaal 400 miljoen euro uitgetrokken, twee keer zoveel als in de voorafgaande drie jaar.

R2D2 Robotica biedt duidelijke kansen voor Europese universiteiten en bedrijven, stelt eurocommissaris Viviane Reding in een persbericht van de Europese Commissie. Nu al wordt ongeveer een derde van de industriële robots in Europa geproduceerd, en onlangs schatte de International Federation of Robotics dat er jaarlijks circa vier miljard euro in deze markt omgaat.

Tot 2010 verwacht de IFR een jaarlijkse groei van 4,2 procent op markt voor robots. Daarbinnen zou de sterkste groei voor rekening komen van de markt voor servicerobots, zoals die ingezet worden voor schoonmaakwerk, in de landbouw, voor distributie en in de gezondheidszorg.

Harmonieus samenzijn van mens en robot Roboticaonderzoek is volgens de commissie nodig omdat de arbeidspopulatie in de EU vergrijst, wat met de inzet van robots opgevangen kan worden. Ook wil Europa de strategische afhankelijkheid verminderen van andere regio's, die belangrijke robotonderdelen leveren. De extra investeringen zijn echter ook bedoeld om de vooraanstaande positie in dit vakgebied te behouden en uit te bouwen.

Europa lijkt deels gedreven om meer geld in robotica te steken omdat vooral Zuid-Korea op dit gebied veel investeert. Vorig jaar spendeerde het Aziatische land maar liefst 250 miljoen euro, en Europa 100 miljoen euro - terwijl de EU tienmaal zoveel inwoners heeft als Zuid-Korea. Weliswaar gaf de VS slechts 15 miljoen euro uit, maar veel Amerikaans onderzoeksgeld wordt door het bedrijfsleven of uit privéfondsen betaald, in plaats van door de overheid.

lasersnijbot Een onderdeel van het Europese roboticaonderzoeksprogramma is het versterken van de banden tussen universiteiten en bedrijven. Dat moet er toe leiden dat academische onderzoekscentra toegang krijgen tot industriële robots om daarmee te experimenteren. De deelnemende bedrijven krijgen daar weer wetenschappelijke kennis voor terug.

Door Mick de Neeve

11-06-2008 • 09:46

19 Linkedin

Lees meer

Microbots leren zelf samenwerken Nieuws van 5 juni 2008

Reacties (19)

19
19
6
2
0
0
Wijzig sortering
Wel goed dat er meer geld voor inovatie wordt uitgetrokken maar de manier waarop maakt het volgens mij gedoemd om te mislukken. De samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs zijn volgens mij weinig productief (Kijk naar het hele inovatievoucher gebeuren) omdat ze niet dezelfde doelen hebben.
De bedrijven doen (meestal)alleen mee omdat ze op die manier goedkope ontwikkelaars kunnen inhuren. Vaak worden er ook projecten gestart die op z'n zachts gezegt niet erg inovatief zijn.
De scholen proberen zich als bedrijf te gedragen (waar ze meestal hééél slecht in zijn) en i.p.v. dat visionaire wetenschappers en studenten aan hun eigen ideeën kunnen werken moeten ze dingen waar ze minder passie voor hebben gaan doen.
Het lijkt me beter om het geldt op te splitsen in een investerings fonds voor inovatieve bedrijven (wat dus als het goed is op termijn weer geld voor de EU opbrengt) en directe investeringen in onderwijs en wetenschappelijke projecten op universiteiten. Op die manier zal er volgens mij minder geld blijven hangen in allerlij subsidie bureaus (er zijn voor een inovatief bedrijf nu al tientallen subsidie regelingen) en zijn bedrijven en scholen niet gebonden aan elkaar en kunnenn ze hun eigen gang gaan.

[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 11 juni 2008 10:21]

Anoniem: 243511
11 juni 2008 21:01
Er staat in het artikel dat de VS 15 miljoen investeerde, maar dat is pertinent onjuist.

In 2007 worden de uitgaven van de US overheid op het gebied van robotica over de 10 mlrd geschat. Er wordt in de VS op giga schaal ge-experimenteerd met Robotica, zowel Overheid als het bedrijfsleven.

Zo investeert het Pentagon (ministerie van Defensie) in militaire toepassingen van robots en ook NASA (Ruimte agentschap) heeft een gigantisch budget van de overheid toegewijd aan robotica.

Enkele voorbeelden;

- NIST Budget: $382 million (National Institute Standard Technologies) voor Robotica alleen.
- NIST budget totaal $1.1 billion voor 2007, dit stijgt dit jaar met een kleine 6/7%

De NIST houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met robotica en is een overheidsinstelling. Schattingen van de investeringen in robotica van de VS totaal inclusief private investeringen gaan tot zo een 20 mlrd USD. Dat is wel even wat anders dan 15 miljoen dollar uit het artikel.

Verder investeert ook het bedrijfleven een heleboel in robotica, denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft met het onlangs verschenen Robotics Studio.
Maar liefst een derde van alle industriele robots wordt in de EU geproduceerd, en dus verhoogd de EU de investeringen vanwege...

Ik begrijp het niet. Lijkt erop dat we hierin dus koploper zijn, vanwaar meer investeren in een segment waarin we dus blijkbaar al koploper zijn? Om de voorsprong te behouden/verder uit te bouwen?

Toch lijkt het me beter dat geld aan andere zaken te besteden. Ik denk aan Galileo of meer geld naar kernfusie research.
Vergrijzing gaan we echt niet tegen door een investering van 400 miljoen in robotica. Buiten dat denk ik dat de robotica bedrijven hun research best alleen afkunnen, dat doen ze blijkbaar al prima.

Edit: Typo's. Note to self: nieuw toetsenbord kopen of minder bier erover morsen.

[Reactie gewijzigd door ZenTex op 11 juni 2008 12:37]

Ook al zijn we koploper, dat is nog geen reden om tevreden achterover te leunen en geen aandacht meer aan robotica te besteden. Vooral niet als je ziet dat een land als Korea 2 keer zoveel investeert als de hele EU. Stilstand = achteruitgang.
En trouwens, 400 miljoen is echt peanuts op de totale EU begroting.
Anoniem: 50893
11 juni 2008 10:00
Vind het een verkeerde zaak dat de EC met gemeensschapsgeld in zulke projecten investeerd. Er zijn zoveel andere broodnodige zaken om in te vesteren die vandaag de dag al een probleem zijn. Dat is ook steeds mijn probleem met de EU. Verder is er nog steeds werkeloosheid en vraag naar banen en ook op de lange termijn zie ik dat niet snel veranderen.
Vind het een verkeerde zaak dat de EC met gemeensschapsgeld in zulke projecten investeerd.
Ik juist niet, het is naar mijn idee best een goed idee om overheidsgeld te investeren in kennisontwikkeling. Op de wat langere termijn komen India en China toch in 'ons' economisch vaarwater, en dan kun je wel bijvoorbeeld gesubsidiëerde banen hebben en iedereen aan het werk hebben enzo maar dan kun je daar nog steeds niet tegen concurreren. Je kunt beter datgene waar je goed in bent uitdiepen dan investeren op een terrein waarvan je vantevoren weet dat je kansloos bent, want dan raak je enerzijds je voorsprong kwijt en anderzijds loop je op dat terrein de achterstand niet in.
Ik weet niet hoe het in Nederland gaat maar in Vlaanderen zitten we ergens op 5% werkloosheid wat eigenlijk te laag is. En die andere problemen steken de EU ook veel meer geld in dan dit.
Het bedrag is €0.20 per inwoner dat we jaarlijks aan iets enorm belangrijk als robotica geven!!!!! Das gewoon veel te weinig |:(

Het zou net fout zijn als ze enkel op korte termijn zouden denken. Wij moeten zorgen om zoveel mogelijk kennis te hebben en houden. Anders zijn we binnen 50jaar een lageloonland.
te lage werkloosheid bestaat niet, alleen te hoge arbeidsmarktkrapte
"Er zijn zoveel andere broodnodige zaken om in te vesteren die vandaag de dag al een probleem zijn."

Daar wordt al enorm in geïnvesteerd, maar veel problemen los je niet op door het budget ervoor te verhogen, zeker niet als er al genoeg geld naartoe gaat.
En het is zeker even belangrijk om in de problemen van de toekomst te investeren, wat hier zeker gebeurt, lees maar "Roboticaonderzoek is volgens de commissie nodig omdat de arbeidspopulatie in de EU vergrijst, wat met de inzet van robots opgevangen kan worden."
ik snap je niet helemaal, de EU investeert daar toch ook in? denk je nou echt dat alles in eens beter is als al het geld daar in geinvesteerd word?

Als de EU hier een beetje inslaagt lijkt het mij juist dat in de toekomst er juist niet het gezeur is dat we afhankelijk zijn van Asie voor robotica.
Ten eerste is 400 miljoen niet veel geld voor de EU.

Ik vind het een goede zaak zeker omdat de EU achterloopt het gebied van robotica en IT ontwikkeling IMO.
Hoezo loopt de EU achter op het gebied van robotica? Zoals in het artikel vermeld wordt, wordt komt een derde van de industriele robots uit Europa. Voor de rest wordt er in Europa uitstekend robotica onderzoek gedaan, wat ook wereldwijd meetelt. Naar mijn mening is robotica juist een van de (academische) gebieden waarin de EU relatief sterk is.
Er wordt ook in gezegd dat Zuid korea in 1 jaar 250 miljoen uitgeeft terwijl in de EU 10 maal zoveel inwoners zijn. Ze lopen dus zeker achter op het onderzoek ervan.
Er zijn zoveel andere broodnodige zaken om in te vesteren die vandaag de dag al een probleem zijn.


Je zegt zelf er zijn veel andere problemen maar, komt niet met een oplossing.

Robotica kan veel oplossen want meestal zijn het 1 malige investeringen die je er snel uit kan halen. Een robot wordt niet ziek doet wat die moet doen en ik ga voor mijn eigen productie zeker 2 robotarmen aanschaffen.

Automatisering is mischien ook een onderdeel waar tweakers aan mee kunnen doen.

Als er iemand hier is die bijvoorbeeld PLC's kan programmeren mag die contact opnemen met mij.

De toekomst is industrialisatie.

Anders valt er niet te concurreren met zulke hoge lonen als in NEDERLAND.
Op deze manier wordt er toch juist geinversteerd in werkgelegenheid! Veel meer banen bij universiteiten en uiteindelijk zorgt het ervoor dat robot producenten in europa kunnen blijven bestaan.
Daarbinnen zou de sterkste groei voor rekening komen van de markt voor servicerobots, zoals die ingezet worden voor schoonmaakwerk, in de landbouw, voor distributie en in de gezondheidszorg.

O dus daarom zijn we de thuiszorg aan het strippen eerst het opgeleiden personeel weg, en goedkopen kracht neer zetten maar Nee dat is nog niet genoeg oma verdient minder een robot waar oma doods bang voor is. ( die schrikt zich wel een hart aanval goed tegen de vergrijzing toch ;)

En daarom zijn we het ziekenhuis personeel aan het overwerken door te weinig personeel geld ter beschicking te stellen. zodat ze dadelijk allemaal geen baan meer hebben omdat de helft thuis zit met een burn out zoals al zo velen en robots het kunnen doen sorry dit vind ik dus de verkeerde doel groep om zoiets voor te ontwikkelen

Ik vindt robots echt een heel vette ontwikkeling (kijk graag robot wars :P ) maar zet ze voor productie werk in maak die efficenter of meervoudig
Wellicht dat de druk juist lager wordt als er robots zijn ter ondersteuning van het weinige personeel. Ik vermoed tenminste dat je eerder in die richting moet denken. Een robot die een verpleger kan vervangen is toch nog wel ver weg. En zelfs als zo'n robot er is zullen veel mensen dat inderdaad niet vertrouwen dus zal het in het begin niet al te veel ingezet worden zodat mensen langzaam kunnen wennen (denk ik).
Ik vind het een beetje raar dat hier veel mensen tegen onderzoek naar Robotics is, dit is een extreem breed onderzoeksgebied. Veel mensen denken alleen aan de humanoids en niet aan de andere niet als robots uitziende robots (Denk namelijk ook aan 'zelfrijdende' auto's, en verkeer wat beter geleid wordt) Het is misschien te veel om te zeggen dat files worden opgelost met robots maar ze kunnen zeker een hoop helpen. En dit is maar een voorbeeld. Voor je baan hoef je echt niet bang te zijn, als je af en toe de krant leest weet je dat er nogsteeds veel lege plekken zijn. Deze kunnen misschien uiteindelijk deels door robots worden overgenomen. Geheel is vaak teveel van het goede.

Nederland is erg goed op het gebied en doet al veel onderzoek naar de verschillende mogelijkheden. Een voorbeeld is hiervan het onderzoek naar operatierobots, een fantastisch hulpmiddel waardoor er gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger geopereerd kan worden. Men is druk bezig zo'n robot te ontwikkelen, welke uiteraard beter is dan de bestaande robots op dit gebied. Hiermee wordt de dokter dus minder belast en zal deze dus ook minder snel overspannen raken.

Kortgezegd er is nog veel onderzoek te doen en Nederland/Europa is goed bezig op dit gebied maar extra impulsen kunnen nooit kwaad!
Anoniem: 256645
11 juni 2008 16:28
Geld zou dan ook niet besteedt moeten worden in de industrie of werkgelegenheidsprojekten maar in het aanbieden van deze technieken aan de jeugd op de basisscholen.
Alles wat de interesse wekt van een kind eer het de leeftijd van pakweg 14 jaren heeft bereikt zal verder tot ontwikkeling komen.

Wat dacht je van technisch lego-lessen op alle basisscholen?
Met Mindstorms kun je leren programmeren en bouwen van diverse ingewikkelde produktiesystemen. En robots natuurlijk.

In de brugklassen lijkt het me dan ook verstandiger te leren programmeren dan de belachelijke "vakken" Maatschappijleer en verzorging/gezondheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee